Drama sebabak 1

ZACKZUKHAIRI PRODUCTION (C)
dengan bangganya mempersembahkan
sebuah drama hasil terbitan beliau sendiri...yang diberi judul


arahan sepenuhnya oleh : ZackZukhairi
skrip : ZackZukhairi

Scene 1 ( Di sebuah bus-stop di KLCC)
Situasi : Fasha,si gadis cantik metropolitan berusia lingkungan 20-an sedang menunggu bas untuk ke Masjid Jamek. Tiba-tiba lalu seorang pemuda yang tak kurang tampannya di hadapan beliau dan drama pun bermula....

Fasha : Err...Encik, surat khabar incik jatuh.
Roy : Oh,thanks. Tak prasan plak. (sambil tersenyum gaya macho).
Fasha : (tersenyum)
Roy : Anyway, da lama ke tunggu ?
Fasha : Sorry ?
Roy : Oh,no no... I mean... dah lama ke tunggu BAS ?
Fasha : Oh, tak la. Baru je. Dalam setengah jam?
Roy : Haha. Tak sangka u pandai buat lawak. (Umpan dipasang kemas)

Fasha : (tersenyum)
Roy : Hurm...patut la... (sambil membelek jam ditangan nya)
Fasha : Excuse me?
Roy :Oh takde, skarang ni da masuk lunch hour. Patut la susah nak dapat bas.
Fasha : Oh... I see...




(Kelihatan dari jauh, sebuah bas rapidKL bernombor 43D tersipu-sipu datang...)

Roy : Eh, bas i da sampai. U jangan jeles ok? I rasa u naik teksi je la susah2. Ha ha.
Fasha : Eeii, jahat! (sambil menjuih bibir bajet comel)

Fasha : Eh,wait! Tu bas I la!
Roy : Really? U nak pegi mana?
Fasha : I nak pegi Masjid Jamek.
Roy : Oh,kalau macam tu,betul la tu. Sama la ngan I. Hehe. Macam ada jodoh plak kita ni. (Wah!)
Fasha : Wekk! (buat muka comel lagi)


Scene 2 (Dalam bas)
Roy sengaja bagi Fasha naik dulu konon-konon gentleman gitu.
Roy port betul2 sebelah Fasha.
Matlamat cuma satu - No phone Fasha.

Roy : Haish...(mengeluh)
Fasha : Knapa ?
Roy : Ni haa... (sambil menunjukkan surat kabar METRO yg dibawa tadi) Tak habis-habis kemalangan. Hari-hari ada kemalangan. Bawak bas yang sebesar alam tu pon boleh berlanggar. Ni tak lain,kes cuai la ni! (Roy tarik muka serius konon2 macam seorang warga yang prihatin)
Fasha :  A'ah. I ada baca jugak berita pasal tu. Skang ni takut betul nak naik bas malam-malam...

(Wah! dalam hati Roy berkata 'ini awek mesti syok sama guwa. Lelaki up to date ni!" )

Roy :  Eh,kita ni dari tadi sembang. I tak tau pon nama u lagi. Nama I Roy. U ?
Fasha :Hehe. Tu la... Dari tadi I tunggu u tanya soalan ni sebenarnya. (gatal !) Nama I Fasha...
Roy : Waaa! Bestnya nama. Macam artis! Fasha Sandha. Cantik macam tuan dia jugak.

(pancing Roy...pancing lagi...)

Fasha : (tersenyum sipu sambil melarikan pandangan ke tingkap bas)
Roy : Ececeh,malu malu meow pulak...
Fasha : Eeii..! Jahat la u ni! (senyum bajet cute buat kali ke2)
Roy :  Eh,u nak gi Masjid Jamek buat apa? I tau! U mesti nak shopping tudung kan?
Fasha : Eeee! Pandai! macam mana u tau?
Roy :  I tengok tudung u pakai, i da boleh agak. Sbb kat sana banyak jual tudung cantik-cantik kan?
Fasha :: Yup! terer la u ni!

(Padahal, Roy memang slalu teman awek die beli tudung kat situ)

Roy :  Eh,tak la. I teka je. (tersenyum kontrol macho )
Fasha : U pulak ? Buat apa gi Masjid Jamek?
Roy :  I nak pergi semayang jumaat laa..hehe.

(dalam hati Roy - "wah, mesti awek ni suka laki alim dan warak mcm aku)

Fasha : Wah! Bagus nya u. (tersenyum manis)
Roy : Eh, tak la. Biasa je Fasha...Kita ni kaum laki-laki kene la dekat-dekat kan diri ngan masjid skit. Esok-esok da kawen, xde la kekok nak jadi Imam kpada isteri. Kan?

(Wah, Roy main kotor. Dia guna teknik dakwah pulak... )

Fasha : Kalau semua laki-laki macam u, bertuah semua pempuan kat malaysia ni.

Dipendekkan cerita, bas pun sampai di Masjid Jamek.

Roy : Nice having chat with u, Fasha... Anyway, ni email I. Nanti add I kat facebook k? I tunggu.
(sambil menghulurkan secarit kertas surat kabar yg tertulis emailnya)
Fasha : Emm...Ok.

Scene 3 ( Malam kejadian. Lokasi : bilik Roy)

Roy tersenyum panjang. Balik-balik terus bukak laptop. Website pertama dicarik nya - Facebook.com

Seronok bukan kepalang bile terlihat ada new friend request dari fasha.


Ditenungnya lama-lama gambar profile Fasha.
Gambar pengantin baru.

"Ah! ni gambar member dia kot..."
(Roy cuba sedapkan hati sendiri)

Roy cuba usha wall profile Fasha... Klik!





Terkedu melihatkan status fecbuk Fasha.

Perlahan-lahan cursor mouse Roy bergerak ke arah button 'ignore'.
Klik!

"Celaka."







p/s : lelaki...lelaki...trick lu dalam  poket guwa la. hakhak.


[picture kawen : credit to akak aku]

53 comments:

bintunk ungu said...

ahahah~~~ gelak guling2!! shiyal best!!!! ahahahah

MiSyA GaDiS TeRbiLanG said...

Ghaw-ghaw bau dia... =D

farsya liana said...

miahaha..ni nk slh kn sape lau jd gnie..?

z i e s y a said...

i like!
wahahah

nizaa said...

hahaha..padan muka roy!~~

http://kancilbiru.blogspot.com/

enyheartsdiamond said...

hakhahahhaa..meghela naaa :)

zack zukhairi said...

@enyheartsdiamond : 'meghela' tu apa?

aku zaty said...

kahkahkah!
lawak giler story nie..
ehem2,pngalaman encik zack ker?
hee~

enyheartsdiamond said...

meghela tu gatai miang garik takdak dah kan???hehehe..

zaza said...

tu r..miang xpasal lagik...skali bini org daaa...manyak rugi looo...

Fathiha Zainal said...

Hahaha.. Roy.. Roy.. Nama pun roy.. Eheh! Ada kaitan ke? =p
Nice story lor..

Lyana Hisham said...

ahaha..zack2 ;p

NOOR FATIN said...

waahahhaha
gelak guling2 baca
status xleh blah..kah3

'AQILAH said...

malm pertama kaw kaw...:P

enyheartsdiamond said...

u taktau uh??maknanya gatal tahap gaban laa..huhu

shapikapikabon said...

hahaha.
macam sial je cerita. :D
best ar.hebat2. :)

hanna manSeez said...

adoi..hati terluka~

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Hehehe.. besh giler citer ko. :)

IZZA said...

besh2!
:)

acap de souza said...

mmm..macam b'pengalaman je bro..haha
tak pe yg penting usaha..dpt x dpt 2 cite len..

~ narissa ~ said...

~ huh..ekekekeke..adan ngan uke roy kan..!

detektif cyber said...

wow....best ah cite zack AKA roy ni(ngeh3)

cik nurulain said...

boleh wat short film ni weih. ko jd roy, pastu suh fasha sandha jd fasha. amacam? hahahahah~

zack zukhairi said...

@ all readers : Roy dalam cerita ni bukan aku ok ? aku tak layan cinta tepi jalan ar. hakhak. Roy hanyalah watak rekaan. Takdak kena mengena idop dan yg mati.

p/s : Appy new year!

missiesya said...

hehe..kelakar gila drama ni..yg xthn g add fb..hehe
nk aprove tgk2 da kwin..hehe

angah iza said...

"mlm pertama kami cow-cow"
hahahahha....lawak,...lawak
status berani mati 2 !

Cik S ^o^ said...

hahahaha..terbaikla sis(ur sis i mean) ...kekeke..pdn muke

Alyssa Villamor said...

haha creative2..5 stars!hehe ;)

touyakaruma said...

ehhh ko curi diari aku yang aku simpan bawah katil ke ?

Muahahahaha best laaa drama ko .

miss izan said...

hahaha...
dah tak de jodoh ;P

PrinCe_TopEx said...

lawak siakkk..beshhh gyleee...

Misz_zana85 said...

yeaa!! padan muka roy!! haha :D

kookey said...

sgt besh,haha

Aienz said...

hahahaha~~~
best2 leh menang anugerah skrin nnt~~~

Fatin Aliyya said...

haha sumpah lawak.yakin giler si roy tue yek.:).

btw, dh x der nm pompuan len ke nk buh nm fasha gak.haha.btw, ko leh la apply nk jdk novelis.nati ak beli karya ko.=)

M O N I C A said...

hahahaha..lawakla cerita ni..tapi best gilerrr..XDDDDD

Emora Valeria said...

sengal oh cite ang! XD

Puan Hafidamolisa Binti Ngah said...

hahahaha...kelaka...kelaka...=)
status FB tu...malam pertama kami kaw-kaw...??? ishh..
hehehee

~ana SoLehah~ said...

T_____T sgt klaka smpai xleh nak gelak..

Aini said...

citer tak boleh belah.. leh wat drama nih..haha

jan said...

giler syial :D

my[s]ara said...

gelak tak gerak2. haha. syial betol! tp bez. haha. nak lagi!

Mashii said...

ada jugak incident macam ni..dapat duduk sebelah mamat paling nsem kat kolej...mmg berdebar2 drebar...haha !*blush*...tp hubungan tak lama...setakat d bas saja..lepas tu fesbuk pon beliyaw tiada...(shhhh..jgn royaks ke pakwa aku,ini cerita masa muda2)royak tu bagitahu..jgn bgtahi..eh bagitahu..

Ismail Noh said...

Hebat, best, kaw-kaw..aku enjoy~

FiqaSaleh said...

hahahha..lawakk.. padan muke roy.. hehehhe... buat ar lagi drama.. :p

L said...

hahaha,xley blah dow..lawak zaman skrg....2 thumbs up

CoOkiE MoNSter said...

hahahahahaha ...~
sempat jugak cipta drama swasta eh.
hehe..

suria said...

mengekek owg bace..da la bca dgn penuh khusyuk td hahahaha.. thumbs up... ;)

Axieya Zara said...

status fasha xleh blah...haha..lu mmg malwak zack!

Mainur Hasnah said...

scroll balik entri lama2 zack.. baca banyak kali pun lawak gak.. so memang bagus betul

... Wafa Awla ... said...

hahahah :)
hish! bahaya betul la... lepas ni kalu nak naik bas kena hati2

Michelle said...

adoi..hati terluka~

CoOkiE MoNSter said...

kahkahkah...
kelaka la script en zack nih. mesti retak seribu hati si jejaka tersebut.

huhu...

Related Posts with Thumbnails