Sebab2 aku tak makan ikan

Dari kecik, aku memang dilahirkan tak makan ikan. 

Ang bagi la aku ikan bakar ke, kari kepala ikan ke, mahu pon siakap tiga rasa ke... Aku memang tak boley makan. Aku dan ikan memang tidak ditakdirkan bersama. 

Bmacam2 cara mak aku ikhtiarkan utk menipu aku konon nya ikan tu best. Tapi, sumernya gagal mengubah persepsi aku thadap makhluk air ni. Mak aku punya cerdik tak cerdik, satu ari tu die buat karipap inti ayam. Dalam banyak2 karipap tu, ada sketul je die buat inti ikan (ala-ala karipap sardin). Konon-konon kalau aku accidentally termakan karipap-karipap tu sampai abis, maknanya aku da boley makan ikan la. Ini semua konspirasi.



Tengah sedap-sedap menguyah karipap inti ayam, sampai la turn aku kat karipap yang satu ni. Karipap yang aku sangka ber inti ayam. 

Sbaik tergigit je, aroma ke'ikan'an tu da semerbak dalam ruang tekak aku. Dari lelangit sampai la ke khalkum. On the spot aku terus muntah belilah! Maka fail la rancangan mak aku nk bagi aku suka makan ikan.

Sejak dari hari tu, tiap kali aku nk makan karipap, aku mesti kopek dulu nak pastikan inti die.

Knapa aku tak makan ikan? panjang citernya...

Tak tau la korang camne, tapi aku ni type manusia yg terlalu peka dengan bau. 
Pada aku, wangi = best. Ikan tu x wangi (busuk), so die x best. hanyir. Bau je da boley bikin aku mual.



Especially ikan goreng. Korang perasan x ? ikan goreng ni ada satu part yang macam satu jalur kat badan die yg kaler hitam. Benda alah tu sumpah busuk! 




Ikan goreng ni bile tengah panas2, keras. Bile die da sejuk, die lembik. Masa tu, kulit die mula la cam senang tanggal. Sangat la tidak cantik.

"wah zack! ang tak makan ikan, ang nak hasut orang lain x makan sama. Ini tidak adil! "


hakhak.


Aku ada fakta menarik yang mungkin mengubah persepsi ang thadap ikan. he he he... (gelak jahat ni). Sila jangan nangis.






KOSMO, 18 Mei 2009- Sanggupkah anda menjamah hidangan ikan keli yang membesar dengan zat air kumbahan dari ladang babi? SEPULUH kolam ternakan ikan keli di sebuah kawasan di Perak, rupa-rupanya mendapat makanan daripada air kumbahan ladang ternakan babi yang terletak bersebelahan...

Lebih menarik lagi, ikan-ikan berzat babi itu hanya dipasarkan di luar Perak memandangkan penduduk tempatan sudah mengetahui helah si penternak. 

Antara lain info yg aku dapat :

1. Beroperasi sejak 8 tahun lalu
2. Lebih 1 ratus ribu ekor ikan keli diternak di 10 buah kolam
3. Terletak di kawasan seluas 4 hektar dengan jarak 50 meter dari kandang babi dan 200 meter dari sebuah kawasan perumahan berhampiran
4. Hasil ternakan keli dijual di luar Perak.

 Nyum2! Sedap kan? hakhak!

Well, ini adalah fakta. Bukan auta. Sila jgn blame aku. 




p/s : makan la ayam. ayam best.

89 comments:

Hang TuARC said...

kita makan ayam, kira kita makan cacing ke?merepek la kau

ko xtau ikan tu lg banyak khasiatnye dari ayam dan daging
DHA, dalam ayam ngan daging xde
Sila rujuk Reader's Digest 2-3 bln lpas

zack zukhairi said...

@TuARC : ayam kat kedai mana makan cacing ma... makan dedak la. Ayam kampong orang bela je yg makan cacing. wakaka.

FiFFyMaFiA (",) said...

aku tak makan sayur. so aku nak hasut ko jgn makan sayur. sayur tak sedap. pahit. lepastu, kadang2 org x cuci bersih, berulat. kena pestisid. uwek..;p

zack zukhairi said...

@FiFFy: sayur best la. yang pahit tu sawi je. stakat ulat tu, ulat makan daun. apa la sangat. pestisid? basuh, ilang la. hehe

dayah aziz said...

ikan tak mkn??
pelik nya...=p

~AmyLiana8886~ said...

ikan la best.xleh jadi org tganu la nie..hehe..keli lagi la best..yummy..

ini q i L L said...

pe lah salah si ikan, pemberi protein tu? hehe...

Zureen Yusoff said...

hahahhahaha.. apesal pelik sgt abg nie..ren xmkn daging jer.. kih33.. makan ayam byk ar, smpai perut buncit sudah.. tp an, ren pon xbrape nak makan ikan.. kalo kat restoran ke, memg xkan makan la.. mak masak je makan.. tgk ikan cam x sihat je.. sepanjg ren stdy, xpenah ag nak makan ikan tue..hik3333

Farhana said...

Ouh Zack.. Ku mmg tak makan ikan.. Tapi ikan keli jek la.. Ngehehe.. Ku pengamal tegar ikan tongkol.. Dari baby smpi skang.. Haha.. Jgn jeles okeyh sama saye.. ;p

Erk. Caner duk jepun tak mkan ikan? Sushi? Aiseyyy.. Ini mndatangkan krugian ni.. ;p

zack zukhairi said...

@Farhana : i makan sushi udang ngan sushi ketam! hehe. xjeles pon =p

angahpikah said...

memang kejam.. ikan banyak protein ayam bnyk lemak.. cmne nih?

miera said...

hehehe..
hilang satu nikmat Allah sbb xmakan ikan..=P

ザ-sylver-shooter said...

shiyal la nk kondem perak..

zack zukhairi said...

@sylver shooter : LOL. teruk ar perak! hahaha.

bintunk ungu said...

ta mampu na comment. tp mampoo gelak guling2..ahahaahha~

Anonymous said...

okla...sume org ade mknn yg mmg xley msuk dlm bdn dye...korg pcaye x...aku xley mkn kurma...same mcm zack ble dpt detect bau dye trus nk loya aku...tp puasa lpas aku nk try cbe sdaye upaya mrase salah satu nikmat Allah yg mmpunyai pelbagai zat ini...haha...boley la telan sparuh biji...tp seksa gak la nk smbhyg tarawikh sbb duk trase lg loya kt tekak...adesss...

melur said...

ptt la slera je mkn ikan keli..
ngn tulang2 skali telan..
hahahha =p

sue said...

katakan tidak pada ikan 99 hari!!!

aaa....melampau...sungguh loya nih!!

adeh~

emma said...

ayam mmg la best...

n ikan pun best..

sayur pun sm..

since sy duk johor, sy da pnd mkn ikan keli.. mmg sedap.. hwahwahwa..

Hafizah Haruno said...

keropok lekor tak makan?

hafizah fauzi said...

sial gila siapa yang bela ikan keli tapi bagi makan *benda* tu.

celaka celaka celaka celaka.

laknat tak org yg betray kita macam tu?
kita mangsa keadaan kan?
urgh.

dala keli feveret aku.damnit!

Nur Amelia Safuraa said...

ikan mmg tak sedap :( tak suka ikan jugak! HUHU.

enyheartsdiamond said...

anda adalah golongan yg rugi :)

{P!Q4H} baguss said...

houyeee.. aku pun tak mkn ikan.. aku sokong ang...

Wanny said...

"saya x makan ikan keli" .hehe

chamn said...

hah... bab ikan keli mkn zat babi ni aku pnh tanye sorg kwn yg penah betanye soalan ni kt seorang ustaz. die ckp tak haram mkn ikan keli tu, cume makruh dimakan je. sbbnye hukum halal n haram ni Allah jatuhkan pada manusia,bukan pada binatang..so as a conclusion, kite yg sebenarnya haram mkn babi,bukan ikan keli tu. n situasi ni kite mkn ikan keli,bukan makan babi. so hukumnye hanyalan makruh..

**aku just berkongsi pendapat aku. kalo aku pn geli nk mkn ikan keli zat babi.. sekian :)

zack zukhairi said...

@chamn : memang x haram pon dimakan. hukumnya samalah seperti kita menyentuh kulit org berbangsa cina yg makan babi. tak perlu sertu/samak kan? :) tapi agak geli di situ memakan ikan keli zat babi. hehe. :p

chamn said...

hah..tepat sekali pendapat anta di situ..saye stuju...pepe pn ia tetap menggelikan...!

dayana|azhar|mohd|arshad said...

bile anda tak makan ikan, automatically anda sama dgn orang masai nun di Afrika sana...sbb mereka pun tak jamah ikan..sbb mereka anggap ikan macam ular...yehee...geli x??

tula...sebenarnya I pun tak suke sgt ikan, biasanya ikan jaket tak suke aa...yang isi die tak lembut tak suke....tp ikan merah sedap...buat sup...

haih, ikan ni ramai org kate kene makan banyak2, sbb baik utk otak...mmg betul ape yg dikatakan itu, sbb tun dr mahathir b mohammed pun suke makan ikan...sbb tu die ni bijaksana...

hahahha...ape2pun...asalkan zack gembira sudahlaa...dgn tabiat tak makan ikan...

Anonymous said...

xmkn ikan ye?rugi2..nak kate ayah sy : "ngade2!mkn pn cerewet!".hehe.oh ye,itu kerang or spesis yg swaktu dgnnye hang takda makan ka?

Mell said...

wa xmkn ikan keli . alhamdulillah .

Anonymous said...

Aku pun tak makan ikan gak..... ikan tak sedappp...

syahidah said...

rugi btul la kt org yg xmkn ikan nih...lg2 ikan laut...sedap dowh...

nur said...

yg jalur hitam itu merupakan lemak dia.. har3.. memang r hanyir sebab teroxidize.. tp, ang mkn budu x?? =P

atyn said...

mak ang lebey kurg la cm mak aku..pnye la rajin die hiris2 isi ikan (yang da digoreng)halus2 pastu die goreng skali an nasi greng..aq yg tdk mngesyaki ape2 nih pn, mkn la tnpe rase curige..msuk satu sudu,aq da rase len da..tebau sesuatu yg fishy gitu..punye la susa aq na telan mnde yg aq tgah kunyah uh(brair mate tahan mntah)..akhirnye..uwekk!sie2 je aq tahan..mmg ta bley trime..sjak kjadian tu,mak aq da ta bising2 da lau aq ta mkn ikan..

EzrA MiErA said...

w0w,aq sgt2 ketinggalan
rh0penye de gak hit0 yg same jenis cam aq.
sakana2 ney mmg aq ta sentuh lgsg tmasuk la bilis
sesetengah orang juz kte dye x suke makan sakana tp aq tgk bilis nasi lemak el0k je b0ley mkn??
bilis termasuk dalam kategori sakana kn??
sakana,anda hanya sesuai jd hiasan d akuariumku,bukan makanan di per0tku
(maafkan penggunaan bahasa r0jakku,maseh dlm proses belajar)

shahizan said...

anda gagal mengubah persepsi saya terhadap ikan :)) hahaha

Emira Darmia said...

daging merah lagi busuk la...ayam tu sebenarnya sebelum masak lagi hanyir dari ikan tau...huhu...sah Z x macho..sbb x pernah sembelih ayam

@juera said...

zack, kita sma r x makan ikan..gimme five..hik3..

pssttt..tp ak x makan ikan sungai jerk!lalalalala..ak mkn ikan laut jer..leh x gimme five??hik3

FiqaSaleh said...

aku tak mkn ikan yg idop tau d ternak dlm kolam je. sbb hangir.. aku makan ikan yg bermastautin kat laut je.. :D

sh[A]msir[A] said...

saya sgt suka ikan...=)
zack ayam lg xelok la...
nak2 ayam yg kt kedai tu...
baru2 ni dpt berita ayam daging disuntik dengan enzim babi...
dalam 4 hari je ayam tu da bleh jual...so??? ayam pun ada protein babi kan... heheheheheh... masih suka ayam???

sUnshinE sisTa said...

hati-hati dgn ayam juga,, nnt terlebih sifat keprempuanan plak, hakhak
^___^,

♥ lolipop itu manis ♥ said...

adoiii..! dah la aku antu ikan keli...

cikida85 said...

haha.sama ar..kurang sikit ikan.makan tapi kurang..gara2 tercekik tulang ms kecik

pernah bc..dr mahathir pun kurang makan ikan

Anonymous said...

hahah...tu just ikan keli...n aku tak makan ikan keli.....
eleh, ayam pn cam tuu gak kot....cuba ang try search....

Anonymous said...

aku pon tak suke bahagian ikan yg jalur tgh tuh..tapi isi2 die aku makan..nak2 kalau goreng garing..sedap..jap kalau hang tak tahan hanyaq lagumana hang makan makanan jepang yg pnoh ngn rumpai hanyaq tuh??? aku pnah makan rumpai tuh sampai ke la takleh bau..muntah tros..sian laki aku takleh bawak g kedai sushi bila dia rindu jepun..huhu

custom-kite pikirlah sendiri said...

yepp2...sume org ade makanan yg tubuh scare otomatik reject...haha cam aku sumpah x leh makan organ dalaman...termasuk jek lam mulut (kalo ade yg tersesat dlm lauk pauk)x sempat kunyah lagi mesti aku muntah, same gak ngan daging itik n serati same jekk, lansung X SEDAPPP....

LiYaNa said...

kuang ajaq..dah ar ikan keli tuh my febret..nk kena bela sniri la pasnih..huhu

Anonymous said...

haha...zack kite speises...ak pon x mkn ikan gak....x ley mkn la...asal mkn nk muntah...rase die 2...huh....mmg x ley g....tp semenjak ak skit,ak mkn da ikan..tp ikan tenggiri j len x bley blah...owchhh...x leh g ak....

Anonymous said...

smbgan..ak lupe nk ckp...sebab ag 1 ak x mkn ikan...cz lau ak mkn ikan..ak akan lekat tulang..bia pon ikan sardin...so mmg ditakdirkan ak x ley mkn ikan....huhuu...tp ak suke..cz lau mak ak msk ikan...die msti msk aym or daging kat aku,,,nk2 daging kicap...die tau ank die x mkn ikan...hehehe....

yaya said...

wah! gila pelik x mkn ikan...sy lak x mkn aym n skg mkn ikan shje....

nurul said...

nurul pown x makan ikan..tp bukan sume ikan lor..hehe..tp ikan keli fav tuh..huhu..ble bace pe yg bro zack ckp tuh..pergh mual la plak...pape pown akn d pertimbangkan balik tuk makan ikan keli..huhu

paan said...

aku sokong ko..ikan xsedap..

aku xmakan seafood.makan land food jer.haha

eman said...

ai xmkn ikan keli...xthn bau dia hanyirrr..ikan laut je ai mkn kui3

Anonymous said...

jahatnye zack...
da la ikan keli tu fevret aq...
trus rase gli plak nk mkn...
slmt tggl ikan keli...
i will miss u a lot..
huhu...
=(

-gud highskooLer- said...

betul2.ikan sangat hanyir.stuju!
paksalah walau nak bagy berapa pom,konpem x ambik.
boikot ikan!=)

~faty~ said...

sy x mkn ikan keli..
x sdp..wekk..
mkn ikn laut je..
haha

Anonymous said...

hahaa..sgt suka!wlupn sy mkn ikan,tp xde la sume jenis ikan...n dats y sy x mkn ikan keli...geli...+kesian cz dlu tok b4 nk masak keli,dia katok2 dlu kepala ikan keli tu..nk bg keli tu mati..my bf pn x mkn ikan..kalu mkn je mst muntah...just like u..hahaa XD

~w@w@~ said...

hahahaha...guwa ade pengalaman beb! mkn ikan keli mase kecik dulu dlm die jumpe...ttteeeetttt.........!!!! pastu sumpah sampai skang rase nk muntah je bile nengok ikan tue.. ciss!! nape la kat blog lu ni dlm bnyk2 citer ley sesat lak sal ikan tue??! hhaaddooiiyyaaii...mengimbau kenangan silam tol...

melor_adilah said...

hehe.. aku suka.. sebab aku spesis mcm ang jugak.. tak makan ikan.. reason dia pon sama. wakakaa.. ikan x besh! sapot ayam!

Anonymous said...

xsangka ad gak org xmkn ikan...cm abang sye lah...sbbnye tcekik ikan tyme2 kcik2 dlu...kih2

Anonymous said...

zack,siyes r angg ta mkn ikan?kopok ikan pon ang ta makan la?.. ishk2..ilg satu kenikmatan idop ang

~~nUyUL~~ said...

wah!~sib baek aku xmakan ikan keli..NgEe~~

**nad said...

waaa zack...nsib baik la wa xmakan ikan keli...tapi ikan lain wa hantam cukup2 masuk perut..haha...

LaNdS Of dA rOcKeRs said...

jadah la hg nie zack oi...tapi dlm bapok pnye mngarot diam2 aq agree ngn statement lucah ko nie...ayam la best n sedap,manakala makhluk yg bekelebihan berenang nie mmg xbest...bab pe taw,sebab bila ikan kua jer dri air tmpat habitat dia terus berbau busuk n hanyir...aq sokong ko pon bab aq mmg anti dadah ngn ikan nie.so iakn soe lau statement aq nie myinggung perasaan keturunan korang...haaha..

sharifahzakiah said...

tau xpe . mne yg sdp ntah ikan ni , dhlaa hanyir . huhuhu

mrs.nhnf said...

waaaa..ikan keli..sedap tuh..tp...

Anonymous said...

nasib baik gua dok perak.. ngeh2.. (gelak shiro)

sky said...

laa..awat xmkn ikn?...:)
ikn msak sweet sour..sdp! hak3
sardin?
lksa mkn x?hehe

LadyComot said...

hahahaha.. tapi ayampun ada bau hanyir gak tau... cuba bau betul2.. actually LadyComotpun tak suka ikan.. tapi tak semua.. memilih gakla. Nasibla tak suka ikan keli...Ikan keli or seumpama rupanya memang tak boleh telan. kalau makan mesti lepas tu terus muntah.. rasanya wek.. errr..

maziah said...

Ikan tu sumber DHA,mujur ler zack ni dh mmg cerdik...

wawa zulkafli said...

hahah...aq pon xmakan ikan gak...ayam lagi bst!! ikan berau...u r rite mr.zack!!ehehe

Cahaya Hidup said...

hahahaha.... gelak sat...
best bc entry sempoi2 cm gini...
btw,kamu boleh geng ngan ain sbb ain hantu ayam....!!!! hari2 ayam....hari2 ayam.ikan x mo...tapix der ler x mkn ikn lngsung.tgok keadaan lerrr... tapi papepun,tanpa ayam,mmg hidup x lengkap.bro....cayalah....!!!!

aizamia3 said...

aku pulak tak boleh makan ikan keli.. geli dengan badan dia yang berlendir tu.. puncanya.. en. suami suruh aku masak ikan tu, dahlah belum basuh suruh aku basuh dan masak.. aku amik sabun aku cuci baik punya dan nasib baik takde pape lepas makan, hahaha.. tapi sejak tu aku tak makan dah.. geli teramat..


psstt: dulu aku reti makan je sebab mak yang masakkan.. sekarang tak mau dah..

Ms. Z said...

CIS!!!

Anonymous said...

alaaaa... dye saje je crte ttg kburukan ikan.... ayam pn ada jugak msuk paper yg ayam pn ada di cucuk dgn insulin yg mengandungi genetik babi nk syh ayam tu cepat besar... hahahahahahaaa...

Azlina ishAk said...

knp tgk pade kelemahan bukan kelebihan???????????

d_LA said...

demmm!aku sbgai penggemar ikan keli cukup terhiris dgn fakta itu..xpe, aku bela sndiri nt

laskar pelangi said...

mmg tak suka ikan keli...heee~

VelOveShAn said...

klau di beri pilihan ikan @ ayam. aku pilih ikan. i luv fish hik3

Cik Dania said...

Hilang 1 nikmat dunia xmkn ikan..hehe..saya paling selera makan kalau ikan bakar,cicah air asam pergh!!!!

cik nurul said...

aku bukan la x suka makan ikan.. tapi x bleh nak makan. Asik tercekik tulang je. Ikan sungai, ikan laut.. Kalau setiap kali makan ikan asik tercekik.. putus asa jugak aku nk makan.. Tapi aku suka makan belut. sb yg tu x prnh tercekik tulang.

poroni hoho said...

poroni x makan ikan sungai... kalau ikan kt laut tu poroni makan la~ entah rasa pelik tgk ikan sungai..berlendir bagai~ pastu org ckp dya rasa tanah~ poroni kalo org goreng ikan sungai pastu goreng plak ikan laut poroni mmg x akakn sentuh~ rela makan nasi kosong~ ayam my fevret~ same wif u la zack~ but poroni suka ayam masak merah~ ngn ayam masak tauhu mak poroni buat~ sedap..!!keli? belut? haruan? daa macam kepala ular daa poroni tgk.. takut nak makan even family yng lain makan jer~ minatk2 bakal suami poroni x mkn ikan sungai kalo x haru poroni nanti~ hihihihihi

Eiein D' said...

samalah kita zack. aku memang tak makan ikan.

tak tahulah kenapa. tapi satu-satunya ikan yang aku makan adalah ikan keli. dan kau telah membuatkan aku rasa sangat geli untuk makan ikan tu lagi.

kau tau, kau harus bertanggungjawab! haha

... Wafa Awla ... said...

wah ! ini sudah kejam sangat !!

Anonymous said...

ko tau zack.. SEBENARNYE KO TAK DAPAT NIKMAT DARI TUHAN.. NIKMAT YG BETAPA SEDAPNYA IKAN TU.. NIKMAT TU ALLAH TAK BAGI KAT KO.. ALLAH MAHA ADIL BUKAN SUME NIKMAT KO DAPAT..

Fz27 said...

tapi jangan la makan ikan dengan ikan daging pada masa yang sama. ikut sunnah...

Anonymous said...

waaa..apa nie?! aku baru bole mkn ikan keli lam 2 3 bln lps..p skg cite ko wt ak jijik nk mkn ikan tu lg wlaupun ak da jtuh cnta dgn rasa dia :(
nie x adil!!!!!!!!!

Anonymous said...

wahhhh.. kt serupa. sy pun tak mkn ikn. geli. x suke bau. huhu. kt serupa

Related Posts with Thumbnails