Cerita hantu mak aku!

Masa kecik2 dulu, mak slalu tak bagi aku main kat luar especially time tengah ari. Kata mak, kalau aku main kat luar, nanti ada hantu kopek (ada org pggil hantu tetek) datang. Hantu kopek ni kononnya akan tangkap budak-budak dan sorok bawah kopek (tetek) die selama berhari-hari...



Sebagai seorang kanak-kanak pintar yg sudah mengenal erti pornography di awal usia 7 tahun, pada masa tu aku bayangkan antu kopek itu adalah seperti ini : 


Kalau ini la rupa hantu kopek yg mak cerita tu, aku tak kesah di'sorok' selama beberapa hari. Malahan seminggu pon aku rela.  Maka gagal la misi mak aku untuk memperdaya aku supaya tak main di luar rumah. 

Tapi tunggu dulu... Mak aku bukan begitu orangnya. Dia penuh dengan tricks dan konspirasi sulitnya. 

Die mula menceritakan cerita hantu yg lain. Kali ni hantu susu


Hantu susu ni dikatakan berasal dari seorang perempuan tua dan hodoh. Demi nk mencantikkan wajah die, die terpaksa minum darah budak-budak yg belum baligh. Kononnya die ni menyamar sebagai seorang wanita yg pakai purdah. Datang dari rumah ke rumah menjual susu sambil usha line kalau2 ada kanak2 dalam rumah tu. Hantu ni jugak menaiki kancil merah. (Kirenya hantu ni da femes la smpai ramai org tau jenis kreta dia.)


Bagi budak yg innocent seperti aku, kata-kata mak tu aku terima bulat-bulat. 

Sampaikan satu hari, ada sorang mak cik datang dengan kereta kancil, berkaca mata dan bertudung purdah! (lengkap pakej seekor seorg hantu susu). Time tu, mak masih di dapor. Dengan spontannya aku jerit "Mak! antu susu datang!" sambil berlari ke dapor. 

Mak aku bergegas pegi ke luar dan aku nyorok blakang kain batik mak. 

Time tu aku tengok makcik tu tersengih.
" Mak cik bukan antu la. Mak cik datang nak bayar duit kutu mak kamu."

Rupanya mak cik tu ustazah kat taman aku. Mana aku tau. Aku ngaji ngan bapak aku.

*********************************************************************************

Sejak tu, aku da tak takut antu susu.

Rupa-rupanya, cerita antu mak tak abis kat situ je. Kali ni die larang aku main time senja2. 
"Ang main la senja2, sat lagi terlanggar anak jin, padan muke ang! biar lebam satu badan ang!"

Konon-kononnya time2 senja atau maghrib, jin-jin akan bertempiaran lari ke rumah masing-masing. Time ni kalau ang lari-lari, terlanggar diorg, silap aribulan diorang (jin) akan cakar badan ang sampai lebam2.



Tapi, kali ni aku takkan tertipu lagi ! Jin konon. ces! 
Aku dengan yakin nya main sampai senja. Standard la budak2. Main memang tak ingat dunia. 

Sampai2 depan pintu rumah, orang da abis azan manghrib. Bapak aku da tunggu depan pintu. Stanby ngan tali pinggang kat tangan. 


Zaaassss! 

Hinggap kat kaki aku. Sebagai seorang kanak-kanak normal, ini adalah amat sakit dan boleh mendatangkan lebam. Ya, memang lebam pon...

Malam tu mak aku sapu minyak gamat kat kaki aku. Aku lihat mulut mak terkumat kamit.
Dengan selamba nye die cakap... 



"Kan mak da kata, jgn main senja2....nanti terlanggar 'jin'... tengok? kan dah 'lebam'..."




p/s : jangan lawan cakap mak.




48 comments:

ieQa sWetLuv said...

tu la degil lagi kan da kna langgar ngan JIN..hehehe ;p

bintunk ungu said...

ahahah~ mampu gelak je weyh~

kutojimedo said...

hahaha.
pasal org pakai purdah naik kerete kancil merah tuh,saye pon tahu jugak.takot gile nak main kt luar.hahahahhaa.

tapi mmg ade sorg kawan die penah kene sorok dgn hantu kopek.mase tuh ktorg main magrib2.

sume org cari die,last2 jumpe jgak,die ckp die panggil org2 yang cari die,tp semua org x nampak die..
huuu. takott...

nurafiqahmohamadadnan said...

haha.
sengal kott purdah tu.
buat pn je takut2 sblm nk bace, rupa2 nya x de pape pn.. haha ;D

fara adila said...

hahahaha..mulut mak nie mmg masin..

zella said...

semua hantu2 tu femes zaman i kecik2 dulu...mmg takut sgt nak main kat luar umah.. ngeh3...

Rabiatul Adawiyah said...

kahkahkah.. antu la sangat.. hehehe...
hey, saya follow blog awak.. best story dalam nih.. lawak..

:D

kk said...

hantu KOPEK tak tahan tu

fiza said...

Hahaha...klakar lah, memang famous citer hantu kopek ni dulu. Wow..seksi gambo pompuan tu..ahaks..

Dik, tq sudi singgah blog akak, akak tak bley nak tinggal jejak kat msg box, sbb dah kena block..huhuhu..

_Yaya_ said...

cantik tol hantu kopek ko bayangkan..
hahaha
ak xthn la bce blog ko..
pecah usus ak weh

~AmyLiana8886~ said...

jin tu yg dimaksudkan..hehehe..bgus citer2 mak awk nie..

meera^da cute..*_* said...

neway, mak cakap ape, ikut jela...
hantu jin kan org takut sket..kalo ckp malaikat langgar nnti sume nak men waktu maghrib..hhee

Hang TuARC said...

hahaha macam siot gmba antu kopek tu
deskripsi dah btol dah
btw hantu kopek 2nd tu nak sorok aku lame pon xkisahhhhhhhhh asalkan sorok aku memalam je la
terbaik ah hahahha

ayisy said...

Bro, hantu kopek aku dulu pun selalu dengar. haha. Pasal kereta kancil, aku mcm teringat kisah hantu naik kereta kancil zaman 97-98 dulu. Tp aku tak ingat la nama hantu tu apa. Mungkin hantu susu tu kot.

♥Hernee Nazir♥ said...

yg antu kopek n antu susu tu mmg org tua2 ni suke tkutkn la..same la..hehehe

Sharinginfoz said...

mcm2 citer kan.....

K~UN said...

awal gila ko kenal porno!
ngokngek tol~
haha..

ada.m0khtar said...

hahaha.. mmg besh entry ni.

ada.m0khtar said...

hahaha.. mmg besh entry ni.

Fatin Aliyya said...

haha.moral of da story.mak x penah menipu.mag la dia ckp jgn men nati lgar jin.tp ko x cy.last2 mang kn langgar.kan?;p

p/s:ak dolo pn nakal gak.mcm2 mak ak bg superstitious n pesnn sturun temurun yg kdg2 x ogik tp tu la dia x mau kt tslh langkh.;p

SuRayA^i. said...

haa..antu susu nh mmg seyes femes dlu!!tp dlu mmg x penah tau nme die antu susu tau. yg tau pmpuan pki purdah isap drh budak..tym kecik2 mne la tau pape kn?pegi ngaji siang2 bute pun ley menanges sbb tkut nk blk umah jln kaki huahua~

Lat Ta Li Lat said...

haha.. hantu purdah tu mmg popular.. sape la pengasas kewujudan hantu tu.. mcm real je.. aku pun tak terkecuali kene tempias takut mase tu.. huhu

enyheartsdiamond said...

hantu tetek amat femes..

hantu susu tu mcm wujud lah!

Misz_zana85 said...

haha! Tolong, lawak giler citer ko nih!

Ismail Noh said...

Sumpah, cerita kau lebih seronok dari cerita Momok De Movie.

ainnur najihah said...

lawak!!

iManAzRaf said...

hahahahaha... cite hantu susu tuh, sebijik mcm cite aku dl.. tp dl aku pggl antu komkom... kekeke... cuak gilos...

Irie Smart said...

adoii..stress ak gelak scanning page ko neyh..

FiqaSaleh said...

sadis tol pic 1st hantu kopek tu.. hehehhe.. hantu susu tu plak da dengar, pakai purdah naik kancil merah fuuu femessss...

yg last tu lawakkk.. hehehhe..

akalili said...

hahahaha...kelaka..

ninie said...

antu susu br je pernah dgr ni...tapi antu jual nasi lemak...memang faymes kalo time skol..pada sape2 y dok hostel msti tau cite antu ni..hehehe...

Nur Asyuraini said...

mulut mak mmg selalu masin...
lagi2 mak aku...mkn garam byk sgt...
hahahah ^^
tp hebat r ko...
ingat je sume pesanan mak hang....
aku...haram nk ingat....
hahaha ^^

brat2104 said...

hantu susu mmg glamer tp versi mak ko ni 1st time aku dengar.. huhuhu

eymazaqeeya said...

yg hantu susu tu mmg femes...dulu aku ddk kat batu pahat..kecik lagi djh 1 la mase tu...pintu umah xberani buka...slalu ngendap dr dlm umah tgk ada kancil merah lalu ke x..eh, sampai aku pna dga cter yg pompuan isap drh tu mmg wujud..dia menuntut ilmu ape ntah untuk cantik..so kna isap drh bayi/budak...mak dia penah masuk jejak kasih (program tv3 dlu2) psl pompuan ni...tp dlu mmg takut dgn hantu kancil merah ni..haha

L sajerr said...

haha... sengaL~

fatin said...

kalo ak dlu...xleh main kt lua smpai snja sbb takot kne sorok bnian...huhu

織戸 学.. said...

aku x suke bace blog sbnrnye.. tapi rase best plak bila baca artikel ko.. x bosan.. sempoi je.. lawak plak tu.. two thumbs up.. =]

eifa_ofea said...

hahah..sume cite antu mak ang ckp suma aku taw..tp antu kopek 2 dia bawak beg besar..so dia sorok bdk2 lam beg la..
yg sal antu susu 2..km pgil dia antu purdah..sia wat lagu lg utk adik aku..

dia mai dah..
dia pakai purdah..
dia naik kuda..
dia cari syadah..

hahaha...tp bkn nek kuda la..dia nek keta kancil merah gk...nangis2 adik aku km dok nyanyi cm 2 kt dia...=)

LadyComot said...

aku rasa kelakar giler la weyh.. hahahaha hantu kopek tu tak boleh belah. walaupun weird tp kelakar babe statement lu.. kekkekekeke.. yang ustazah tu kekeke.. tak pepasal diangkap hantu.. padan muka hang kena bantai kekeke bega bebenor...

pRincEss AleXa said...

PPPPPEEERRRRRRRGGGGGGGHHHHHH cool gile mak u bro!!! tabik spring gassing la~~~hak36

NoYB said...

lawak la...huhuhu...=)i follow u...

anis said...

hadoii,hati yg first tu x leh tahan betul lah...sabar ajelah dapat anak cerdik camni

anis said...

dekat asrama dulu popular hantu karipap yang datang jual karipap kat asrama..tapi dia tak ketuk pintu,dia ketuk tingkap..seram..

laskar pelangi said...

iyew..jangan lawan kata mak..ehehehee~~

... Wafa Awla ... said...

kan dah lebam ..mwahahaha

Fz27 said...

la ni kalut hantu kak limah pulak hahahaha............

rempeyek bahulu said...

yg antu naik kancil merah tu memang femes sejarah cerita nya.sehinggakan kami x berani nak g beraya memalam gara2 takutkan hantu kancil merah tu.

Kristin said...

yg antu naik kancil merah tu memang femes sejarah cerita nya.sehinggakan kami x berani nak g beraya memalam gara2 takutkan hantu kancil merah tu.

Related Posts with Thumbnails