Bini dulu dan sekarang

Dua tiga ari lepas aku da prasan da entry pasal kenaikan harga mas kawin negeri Selangor ni. Saje aku malas nak bukak cerita. Tapi lepas tengok ada satu 'awek' ni dok tunjuk perasaan bangga gile barbie di page beliau, aku seolah2 merasakan terpanggil untuk bersuara.

Merujuk gambar di sebelah, harga mas kawin di Selangor da naik kaw-kaw punye. Dan, aku baru tau rupanya harga mas kawin anak dara dan janda adalah berbeza. wakaka. Persoalannya, betul ke 'anak dara' ? Teeettt! pikir sndri. 

Aku xnk komen banyak pasal isu ni. Sebelum benda ni dijadikan garis pandu, mesti diorg da refer pada ulama' whatsoever kan? 


Mengikut apa yg aku belajar, nabi pernah bersabda: “Sebesar-besar berkat perempuan dikalangan umatku adalah serendah-rendah mas kahwinnya”.

But again, no komen. Bab2 agama ni aku surrender. Jangan main-main wo...silap2,jadi bahan bakar api neraka satgi. Panas wo. hakhak.

 Kat sini aku nak quote apa yg awek tu kata dalam page beliau.





Hak hak. Memang la tak kisah. Tapi tu baru part duit mas kawin. Belum masuk duit hantaran lagi, duit upah kadi lagi, duit wedding photographer lagi... Kalau da total sumer2 ni, agak2 kesah tak brader tu?



Duit cincin kawin satu hal. Pempuan zaman skang ni bukan cam dulu2. Trend skang ni : cincin couple 1, cincin merisik 1, cincin tunang 1, cincin kawin 1. Ha,amik kau! 4 cincin pakai la kat jari mana ang suke. Tak cukup jari tangan, sumbat kat jari kaki ang tu.

Ang kene ingat. Pempuan ari ni tak sama ngan zaman mak-mak kita dulu. Orang dulu2, before diorg kawin, diorg da make sure da diorg reti masak. Masak kat sini bmaksud masak kari kpala ikan,sambal tumis, pajeri nenas sumer2 tu. Ang stakat terer buat cupcakes je nak watpa? Takkan laki ang balik keje penat2 nk bagi makan cupcake?



Pempuan dulu2, walau pon diorg x blaja business management, fluid mechanics or watever subject yg kite belaja ari ni, at least ilmu2 pengurusan rumah tangga ni, diorg da dalam poket da. Stakat nk jahit2 langsir ke, jahit kusyen koyak ke, mmg xdak masalah. Ang? nak suruh jahit sluar laki koyak pon blom tentu ang reti.



Zaman ari ni serba -serbi da berubah. Kalau dulu ang kecik2, beli 'ding dang' (fevret aku ni) lima posen je, Ari ni da jadi singgit. Harga barang sumer da naik.




Tu belum masuk part susu anak. Susu Dumex ari ni pon 900g  je da RM29.90. Takkan ang nak bagi anak ang kecik-kecik togok air sirap ?

Tu belum masuk citer yuran skolah lagi, yuran tuisyen lagi...

So, sbelum ang bangga kononnya ang deserve duit mas kawin or duit hantaran yg mahal2, ang pikir dulu. Ari ni ang makan berdua, laki ang boley la sara. Esok ang da beranak 4, laki ang parah gak nk carik duit lebih.

Tak nafikan ang memang hot! kire sapa kawin ngn ang tu boley bangga la masa bersanding nanti. Pendek kata tak malu la nak upah wedding photographer mahal2. Apa mau kesah? Aku cun!

Tapi, ang jgn lupa... 'cun' tu x boley bagi laki ang kenyang bile die lapar balik keje. 'Cun' tu x boley bagi die duit utk bayar yuran skolah anak2. Dan 'cun' tu jugak x boley bagi die VIP class kat akhirat esok2.



p/s : shit! aku ter serius.


69 comments:

HEMY said...

aku sokong...first, ntah dara ntah idak..

2nd..mas kahwin ni ditetapkn garis minimum dia ikut emas pnye harga tak silap aku...

tp nk nilai sayang..cehhhhh..sama pendirian kita..bg hantaran, mas kawin mahal2 ntah pndai jaga kita ke tak ntahhhh

ntah pndai masak ntah idak...berdikari ke idak..huhu..

_Yaya_ said...

jgn nk salahkan prmpuan je..
laki pon ntah truna ag ke x..
mmg la xnmpak kn ade ke x truna tu...
hahahaha
kalo nmpak tatau la plak..
oopss terlebey sudaa..
bg yaya terpulang pd diri masing2 la..
pandai2 la cr teman hidup anda yee
cmane ek kalo laki pon ade mas kawen
msti akan dipertikaikan gak bertanggungjwb ke x..pandai cr duit ke x..hmm..

ieQa sWetLuv said...

cop3.. korunk x terpikir ke.. napela x diselaraskan je mas kawin seluruh negara.. sedangkn sume ngri2 ni bernaung di bawah ngara yg sama..

mas kawin tinggi2 tapi x bahagia pun x leyh gak.. yang penting niat n hati si suami mmberikan kbhagiaan seumur idop tu ikhlas atau sebaliknya.. hurmm~

_Yaya_ said...

tu la yg yaya pelik
nape x same je sume..
kn adil..
hehehe

nurafiqahmohamadadnan said...

sapa gurl yg kecah sgt mas kahwin naik tu?
aku ambik tau pn x ohh psl mas kahwin ni.haha.

Rabiatul Adawiyah said...

hahaha.. macam-macam sekarang ni.. jangan tak kahwin sudah.. hehe.. yang penting nikah..

:D

zaza said...

yeah aku stuju 100%...
bg cth mcm artis la kan...
melambung2 duet hantaran,
lps tu main lawan2 sape duet hantaran paling bnyk...sape wedding of the year..

wedding keliling dunia...
tup2 bcerai berai..
anak dh 4 5 org pun nk bcerai gk...

yg psl pmpuan zmn skrg dh xsama mcm zman mak2 kita dlu tu..ade jg kebenarannya, mungkin aku pun tsenarai jg..tp kalo bab2 menjahit suar laki tkoyak ngan nak masak2 tu xde hal lah..cume sedikit cuak bila ade yg komen2...hahaha

에마 said...

fuyoooo.aku ske kata2 ko.pjam link ko jap. nk bg org len bc gak.blh kan2?? :D

chah~ said...

waaahhh.. apsal ak x tau pun psl turun naik mas kawen ni..? hehehe..

mas kawen mmg kena wajib ada. tp x perlu tinggi sgt kot..

zack zukhairi said...

@pada yg stuju : thanks. welcome to my club! hakhak.

@pada yg tak stuju : sorry, ni pendapat aku je.

@ieqa & yaya : sorry, aku pon xtau knapa harga mas kawen berbeza ikut negeri.

@nurafiqah : nama awek tu terpaksa dirahsiakan. xnk aibkan sesiapa. :)

@에마 : nk share link? sile2. Digalakkan. :)

diaien said...

bagi aku mas kahwin ni tak payah ditetapkan. bagi je seberapa yang mampu. takkan nak bagi 10 hinggit kot??

kutojimedo said...

betul2.
patutnye mas kawin ni, tak yah tetapkan lah,bagi ikot kemampuan suami kan.baru la si suami tuh ikhlas je.

yang pompuan pon kene la belajar masak.kene pro masak.bukan sahaje malu kepade mak mentue,tp tak ke malu kalo org tanye husband ko,bini ko masak pe kt rumah?tak ke segan kalo die jwb,ikan goreng dgn sup kosong je.

HAHA.

kalo aku malu beb. tp syukur aku dok diperantauan,nak tak nak,kene blaja masak sendiri.heeeee

dinsblog said...

bape sangatlah mas kahwin tuh compare ngan hantaran yg beribu2 tuh...kalau mas kawin 2-3 ratus pun nak berkire jgn kawin la camtu..lepas kawin lagi banyak komitmen.

sniffa93_aznil4eva said...

wahaa sokong jugaklah.

hafizah fauzi said...

mas kawin takpayah tetap kan senang.

sebab nnti lelaki da boleh hafal skrip akad "aku terima nikahnya ____ bt ____ dgn mas kawin rm___ tunai. haaa,, tak mencabar. XP

lagipun kalau tetap kan mcm jd nilai yg MESTI laki bagi.

Baby said...

hohoho.. no komen...
bg baby... bila nk kawen.. yang tetap tu kne sama-sma setuju.. x de la mahal sgt.. jgn terlalu rendah pulak.. biar sederhana...

zack zukhairi said...

@baby : yup! sederhana. thats it. :)

meera^da cute..*_* said...

kalo ikut mase blaja agama tyme spm kata mas kawhwin mcm penghargaan sorg suami tok bakal isteri sbb sudi jadi isteri..so, kalo lelaki rase die sgt2 menghargai, then, ikut kemampuan korgla..kalo korg rase xmampu, tp menghargai,juz tanye dat becoming wife bpe yg boleh..kalo mampu+ hargai= alhamdulillah...

for those yg xtaw nape ade perbezaan nilai mas kahwin, yang sy taw, die ikut negeri punyer nilai taraf hidup..kalo kt selangor tinggi sbb taraf hidup tinggi..xtawlah relevan ke x lagi sbb sy tanyer sorg ustaz mase spm dlu..

pasal sabda nabi tu, xnak komen..sbb itu mmg Nabi cakap...tp pada lelaki yg nak kawin, dorg sure ade kewngan yg kukuh..so, pasal susu ke, mkn ke, ape ker, sure dah pikir awal2 bile nak tanggung anak dara org...yg pompuan lak, xpyhlah nak bangga dgn duit mas kawin n hantaran..xjamin nilai mas kawin tinggi masuk syurga pon..

pasal dara xdara, dalam Quran pon da ckp.. lelaki baik utk pompuan yg baik dan sebaliknyer...

sory byk komen....tq...

zack zukhairi said...

@meera : thanks sudi bagi positive feedback. anyway, kalau mas kawin berbeza ikut negeri, knapa KL murah ya? KL taraf hifup quite expensive jugak rasanya. juz wondering though.

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

Ko bukan teruna lagi pun Zack.Dah bpe lelaki 'rasa' ko...keh keh

zack zukhairi said...

@razi : haha! statement macam cakap ngn cermin je tu. wakaka!

Fatin Aliyya said...

haha.seyes jek entyr ko kali ni.sabau2.jgn emo.tp ni al realiti kehidupn skg.xleh slhkn pompuan sj.laki pn sm.jgn semata hidung tgk prs rupa.jgn sbb love at first sight.kn tgk adab, budi, makn paki n sgl mak nenek yg asas b4 they settle down.

alamak, ak pn dh terseyes cm ko lak.;p

meera^da cute..*_* said...

ntahla...mase bace paper ritu pon conpius gak..kl selangor kn lebih kurg jer... nak google la nnti..

.:fifi:. said...

hahahaaha seronok gle ak baca weyh..
tp kan bg ak la..
smua tu terpulang la..asalkn nnt de boleyh jaga ak,sampai akhir umur ak,bahagia e2 yg pling penting..

K~UN said...

haha~
no comment la..
just nak komen,sebelum kawen pikir betul2.
baru bila keluar mas kawen,hantaran mahal2 berbaloi.

zinnia-lyana said...

hehe ni first time aku nak komen kt sini.

bg aku mas kahwin ok lg la camni, bab hantaran skang ni mmg x bleh blah. org kmpung aku keja kilang pun hantaran 8k. hadoii..kalau laki kaya x pe gak. ni x, pas kawen merana la bayar hutang. :p

-noq

mOlliE said...

sebenarnye ade pro n contra kat sini..
bila baca..woii..
pedas zack ni tulis..
tapi mase kawen dulu,
mas kawen serah bulat2 kat pihak laki nak bagi bape..ikut suka lah..
tapi ingat, mas kawen tu wajib, wajib ditunaikan kepada isteri sebelum menyentuhnya (malam pertama) takde istilah hutang2 okey..
alhamdulillah..
setakat ni
masak~ sebut je nak makan ape
jahit~ selalu dah jahit suar yang koyak celah kangkang tu..ehehe

tapi lain2, zack tulis tu ade betui nye..
"cun" tu takley buat perut laki kenyang pas balik keje..heheeh

p/s: tak semua gadis dilahirkan punya selaput dara.

Aini said...

entri die ni lawak tak suda2.. sakit perut ni gelak..wakaka..

pikaka said...

yg penting kite eppy.yahoo2!hak2

Dilla said...

Bile tgk list tu baru la tau nape masa abg saye kawen, ayh pengantin pmpuan (akak ipar skrg ni) demand RM11111 yang sepatutnya jadi nilai wang hantaran tukar pd duit mas kahwin. Rupanye tganu tak tetapkan ye. Patutla leh letak harga camtu je. Siap kata lagi Johor punye nilai sgt sedikit(rm22.50 je kan, tak setaraf kot ngan nak bandingkan ngan ank die yg high class) Selaku org johor tiba2 rase nak emo masa tu. Dalam ati dok berbisik sendiri, ape hina sangat ke lau mas kawin murah? Tapi tak tau nak cakap kat sape sebab lau saya pertikai mesti orang wat tak layan je.huhu

p/s tak tau la ape relevannya saye bagi komen camni. tapi bile baca entry ni memang terasa nak share. maafla tuan blog kalau lari tajuk =)

zack zukhairi said...

@ Dilla : it's ok. thanks for sharing. :) xtau nak komen apa. tapi apa pon, abg awak da kawen kan? alhamdulillah la.

Dilla said...

yups syukur die da kawen. actually just nk highlight pasal nilai mas kawin ngeri Jhr yg dikate sgt murah tu. Tapi 'ter'exxagerate emo lain pulak =)

mori said...

tang nabi kata tu xmau ckp apa la.
tp kdg2 rs brngang bile masa yg br announce kenaikan mas kawin ni ramai lelaki kat fb buat status yg agak annoying. (so, bkn pempuan je k yg buat status2 annoying pasal hal mas kawin ni k :) )
sbb bile lelaki dok sibuk ckp wife kene perfect pandai masak pandai itu ini semua, diorg tu ade x check diri sendiri. pandai ngaji ke x? leh jd imam solat jemaah ke x?. tapi dok sibuk cakap pempuan skrg x reti masak bla2. duh.

p/s: if im not mistaken, i was told by an ustaz who is a close family friend that tugas2 domestic itu sebenarnye patut dilakukan oleh si suami. (i was told this when i asked kenapa selalu dia je yg masak n sidai baju di rumah)
pls note this is not saying yg i nk kata wife leh dok goyang kaki kat rumah tau. just sharing benda yg rasa annoying sbb selalu org dok kata pempuan x reti itu ini padahal lelaki pun sama je.

maaf panjang. haha.

Nur Amelia Safuraa said...

alah. terasa. aku tak reti masak :(

enyheartsdiamond said...

entri2 ang mmg mengingatkan kami semua ke zaman kecik2 la..best!

~aSHa~ said...

ehehehe pahang jugak yg murah mas kawin..kiranya akak ni tergolong dlm kalangan keberkatan perempuan la ek...ekekke perasan lak..

vicereine said...

http://jomkahwin.wordpress.com/category/tanggungjawab-suami-isteri/
x der pun ckp nak jd isteri kene pandai masak dsbnya....
tetapi sbg wanita lumrahnya kita mmmg suka memasak dan menguruskan rumahtangga... sumer dilakukan atas dasar syg & kasih pd suami. Lelaki kena la pandai memikul tanggunggjawab sbg ketua kuarga... baru la rumahtangga sejahtera

sipisenan said...

haha.. aku suker gler post ko yg ni... btol2.. aku stuju.. pmpuan skrg mostly( x sumer ek) demand woo... ish2.. event time kapel x nk yg pokai2.. nk yg pkai krete.. yg pkai moto pon x nk pandang eh.. ish2.

Mashii said...

ape susah..kata nak kawen pakai tabung nuff..aku tgh click ni..

mas kahwin ni tak payah jadi isu kot..ikut la kemampuan laki tu..kata hadiah untuk pengantin perempuan..

haish..napa aku selalu bc blog ang tym ngntuk..adoi...nak komen pon lmbt loading ayat..huarrrrrrrghh...

Goldman said...

Untuk harga emas jongkong dan lain-lain yang hebat sila hubungi saya di goldman999.9@hotmail.com.

Harga lagi murah daripada Habib, Poh Kong dan dealer2 lain. Bekalan antarabangsa.

Rebat tunai segera RM 1,000 hingga RM 1, 500.

Terima kasih.

Ismail Noh said...

Nak tambah, kadang2 pihak keluarga pengantin bukan nak menunjuk2 berapa hantaran @ mas kahwin. tapi nak pekena si jiran2 yang persepsi/mentaliti cukup super s**l kalau diletak 'harga' rendah.

isk2 jiran pun jadi faktor.

ajie panggilanku said...

1st time nak coment kt cnie,,
xleh slhkan pompuan gak...maslh dara or tak..kene tngok gak laki?..sape yg buat pompuan tu xdara??..xkn kucing kat umh jiran...
yg tang masak tue..mmg lah..mmg ramai skank xreti masak cam saya..huhu..tp tu lah namanya belajar..pasal duit mas kawin..as long org tu mampu.xsalah...rasa org sekarang boleh beli laptop,ps,boleh g jepun lagi..xder masalh setakat 2oo lebey...time nie lah nak tgk bkl suami tu b'tangjwb ke x.kalau duk beli rokok n melepak jew.mane nak dtg duit tue....adios~

FiqaSaleh said...

wooo..mahal nyer mas kwen kat swk.. RM120 ke ape tu? tau mata aku ni rabun..

xiao reen said...

hahaha sengal..
nk kwen da ke?? smgt glew bwt research.. bgs2.

ak xkesah mas kwen cket aslkn laki ak ad aset, mksdnye lps kwen idup sng. haha

xpyh nk hutang2. tol x??

fahana_ann said...

hakhak..marah tol..tp betollah..bukan macam tu jer nak kawen..pk plak lepas akad tu..banyak bende nak kena handle....thnx for sharing

ramizah liyana said...

hmm..kenapa s'wk yg palin tinggi erk??i wonder y..huhu

ninie said...

setuju sgt2 dgn cite awak ni...memang sekarang duit belanja untuk sara diri sekarang dah meningkat...kalo sorang,ok lagi...kalo berdua pun boleh tahan lg...dibuat mcm anak 6 ke...saya rasa dh KO..x perlu nk hantaran lebih2..bg y termampu sudah..di akhirat sana Allah akan jnjikan y terbaik..peace..no war.. :)

sue said...

salam,
just nak share...
1) sabda Nabi tu betul, sbb disitulah letaknya maruah seorg perempuan.
2) tapi llki sekarang suka take advantage, guna hadis sbb nk selamatkan diri :) yang pihak perempuan pulak, tak reti2 nak beringat
3) hantaran tu adat, kan lebih baik gunakan ayat 'saguhati'? lebih menampakkan pihak llki prihatin dgn ekonomi semasa n lebih menampakkan kesungguhan n rs t/jwb. (tp agak2lah pihak pmpn pon...tengoklah kemampuan llki tersebut klu nk demand pon)
4) hantaran utk kenduri? bukan ke kenduri tu utk kesyukuran n menghebahkan bhw individu itu dh selamat di ijabkabul/menjadi hak org? so kenapa perlu hal itu terlalu diberatkan hingga menjadi beban? fikirkan pasangan n insan2 disekelilingnya...untuk j/masa panjang....
apepon, prmpn yang baik tok llki yg baik n sebaliknya ...
p/s: berckp berdasarkn pengalaman ^_^

ryutaro said...

sy sokong..tp ape y sy bljr dulu mas kawen nie terbahagi kpd 2..1)mahar misil..terpulang pd pihak laki nk bg bape y pntg 2-2 pihak setuju...2)mahar musamma..pihak pompuan y tentukn nilai mahar tu..pd pndgn sy la,mahar nie xsemstinyer kene ikut negeri..terpulang pd individu tu sndri nk bg bape y pntg 2-2 pihak setuju...tujuan selangor o other negeri len wat cmtu maybe diorg nk sngkn keje org y nk kawen nie..andaikata la klu pihk pompuan mnta lbh mahar y xmmpu pihak laki bg kan ssh..silap2 ari bln leh bergduh...at least,bl de camni sng la ikut je negeri mne pompuan tu ddk..2-2 pihak sng..len la klu si suami tu ank dato ke tan sri ke nk bg mahar 3000 kat bakal isteri no hal...terpulang pd tahap kemampuan msg2...sy rs bnde kecik jer..byk lg bnde bsr y ptt kt sme2 bncg n cr jln penyelesaian nyer..cth:cam kes buang ank skrg nie...isu tu spttnyer kt amik tau..psl mahar tu nabi pun de ckp sebntuk cicin o al-quran pun dh memadai sbg mahar..tp kt kene gak ikut peredaran zmn..zmn skrg nie mmg byk bnde memerlukn duit...suami kene igt,mahar tu adlh hak o duit isteri 100/100..suami xde hak lngsg nk sntuh..xkn la nk bg isteri setakat RM20 jer..duit blnje bdk skola pun rsnyer lbh dr tu..sbb tu b4 kawen mntpkn dulu kewangan..lbh2 lg lelaki..mmg tnggjwb laki lg besar dr pompuan..so,xleh la kt nk pertikaikn..dh mmg termktub dlm quran n sunnah..nafkah zahir n btin..sediakn tem tggl,pakaian mknn tuk isteri n ank2...klu rs2 xmmpu lg nk kawen,xyah kawen..kawen nie harus tp kat situ de 5 hukum..leh jd kawen nie sunat,wajib,makruh n haram...so,sme2 la kt pkr..bek laki o pompuan..2-2 tggjwb sgt bsr bl dh kawen nti..byk kes perceraian berlaku sbb kewangan..

nurul said...

it's all bout COMMITMENT...(",)

QebeY said...

pikir2 balik yang berat tu bukan mas kahwin tapi hantaran kahwin. org skarang mintak antaran cam nak jual anak. girl yg ada diploma RM3000 yg ada degree RM5000.. yg master n phd holder lak..?? berpuluh2 ribu.. mampoi camni. mintak2 bakal bpak mertua aku tu sporting lah orgnya..boleh negotiate bagai camtu..hehehe.

p/s: jgn dera pengantin baru. kahwin bukan masa nak wat untung.. lebih bek murah n kawin tahan sampai mati dari mahal giler tp than sebulan dua jer..

ghuzwatul qolam said...

salam..
aku nak komen gak wlaupn entry nie dah lame...
muehehe...

Nie ustaz aku cakap la..Mas kawen tue hadiah dari Allah utk org pompuan..Ada dlm Qur'an nnti aku refer balik..(kalau rajen..heh)

so,xsalah bg bnyak..tp hat pmpn gune tue biaq utk bnda berpekdah..Bukan aku nak ckp 'sila bg mas kawen bnyk-bnyk' tp kita try pikir dua sisi..Baru nmpak kn..

bab mirath/warisan pusaka..lelaki 2:1 pmpn..y?sbb pompuan dh dpt mas kawen..dll..(kang jd entry plak)

aku cuma bkongsi je..depends kt korg..n aku bkn menentg inche zack nie pnya opinion..ulg lagi,aku cme nak bkongsi..

pape pn,aku jatuh cinta sama inche zack 'pnya penulisan'..kehkeh..

mntop bro!

Till The End said...

Salam, just nk kongsi ckit maklumat yang aku dpt masa kursus kahwin bru2 ni di area selangor..mas kahwin RM300 tu termasuk hntaran, maksudnya sape yg dh bg RM300, hntaran x de pun x pe..ni utk yg x berkemampuan , tp nk kahwin..tp bg yg letak hantaran beribu2 riban tu, tu dikira mas kahwin so yg RM300 tu x de la..

bihaa said...

aq nk pnjam ayat ang yg last tu bley x???

"cun xboley bg......"

aq suke r...

Merpati Putih_Sakura said...

tak tau pun mas kahwin da naik..huhuhu..
tapi yg penting harga mas kahwin johor still same jer dulu hingga kini..:)
betul jgk coz hantaran kawin n mas kawin tinggi x guna klu berutang keliling pinggang last2 x terbayar..
da tue wat koja umah pun x reti..
semua nk arap org gaji..
last2 b'madu ngan org gaji..
lebih baik lah guna uit puluh2 ribu tue utk beli umah, keta & saving utk bakal ank2..

Anis izyan Abd Rahman said...

haha..
yg lelaki tuh
blaja2 la nak jadi imam yer~
mngaji quran lepas ke tak?

hoho~
same2 lah berubah ke arah kebaikan dunia akhirat
hihi

sitibatik said...

=P napew kite slalu nmpk gurl jer? nk cri isteri kna yg taw masak... tp, tk pnah kita tetapkan criteria cari laki yg blh jd imam....!! hmhmmmm.... tk rmi laki skrg yg bl jd imam, imam utk keluarga die pown ckup la...

liela said...

daisuki yo zack kun keh keh keh

angerik desa said...

aku suke hasil tulisan ko...
tp...

knpe salu hasil tulisan or article cite sal pmpn x pndai msk ek???

jarang aku bace tntng lelaki x pndai jd imam...

knpe ek????

noulha said...

sy mau share ini link letak kat fb bley?

misschievous said...

asaya setuju dengan kata2 hang.especially yg cun belum tentu dpat bg mkan kat anak n husband dll.lagi satu , aku ade cdgan part cincin tu.x semestinya kena bg cincin semata-mata.hang boleh bagi rantai or gelang ke sbgai gantai cincin.coz nak buat ape cincin sampai empat.

Zaini Zahim said...

aku setuju and terima pndapat ko untuk si gadis.

ko sbg seorang lelaki, pd pndapat ape preparation yg perlu lelaki buat untk masuk kealam rumah tangga?

LadyComot said...

wuhu,, siapa silap. Actually my opinionla.. kalau nak husband biar yang boleh sara keluarga, Skunk macam2 barang suma harga naik. Buruknya kalau tak berkemampuan kesian kat anak2. merempat sana sini. Nak belajar tak ada duit, duit makan pakai suma serba serbi tak cukup. Si isteri lak tak keje. Bila sakit sapa susah. Kos rawatan lagi. Moral of the story here, yang perempuan jgn nak over mintak lelebih. Yang lelaki lak makesure korang mampu untuk berkeluarga. Nanti susah nak salahkan siapa..? jangan anda turutkan kerana nafsu..

vpcea45fg_90 said...

setuju ngan blog nih..

aku nk kawin simple je..n bersesuaian dengan kemampuan bakal laki ak..

fyza da chubby one said...

mm aku setuju kowt.. dak2 sekarang nih klu kawen kene bajet habih.. kalau boleh nak hantaran tuh megah2.. sampaikan kekadang xreti nk ukur kain di badan sendiri.. jejiran hantaran 4~5k tp die mintak sampai 14k... mmm cm jual anak pon de gak..sanggup bergolok gadai..untuk kawin..ppas kawin makan batu n kayu n berkuah pasir la kowtt... ish3.. dunia2.. kekadang perkara cm nih menginsafkan kite...hihi..(tettteeett. ckp cm da kawin je..hak3.. by observation ma..)

pRincEss AleXa said...

carik la pasangan yang betul2~~~^_* ade owunk pnh ckp kat aku: PEREMPUAN YANG BEK TOK LELAKI YANG BEK,LELAKI YANG BEK TOK PEREMPUAN YANG BEK.tetapi JIKA LELAKI/PEREMPUAN YANG BEK DAPAT PEREMPUAN/LELAKI penzina,E2 TANDANYA ALLAH NAK UJI LELAKI/PEREMPUAN TERSEBUT~~~~^_*

zinnia zenith said...

Alhamdulillah;
masih ada yang ingat tentang hadis nabi tu;

tahniah untuk Zack;
tak semua sedar tentang perkara ni zack;

mas kahwin itu sebagai tanda penghargaan suami kepada si isteri kerna setuju menjadi suri;

mengikut kadar kemampuan sorang lelaki itu jugak untuk beri semampunya sahaja...

mendirikan rumah tangga;
bukan macam mendirikan rumah untuk ayam;
rasa tak cantik;
esok boleh roboh;

bukan macam tu.

mendirikan rumah tangga;
bermaksud ...
berdirinya tanggungjawab untuk seumur hidup..
dan mmg tak dapat dinafikan...
semua orang mahu bahagia hingga mati;
semua org mahu bahagia hingga ke syurga..
itu impian semua orang..

tetapi..
bahagia kita itu siapa yang berikan?
kekalnya hubungan tu siapa yang tentukan..

Allah bukan?

jadi..
permulaan ke arah membina rumah tangga perlu ke arah keberkatan dari Tuhan..
insya Allah...
segalanya berjalan dengan lancar..

sebuah perkahwinan yang tidak menyusahkan kedua2 pihak pengantin;
sebuah majlis yang sentiasa menjaga batas2 pergaulan islam; tidak mendendangkan muzik2 lagha; cukuplah sekadar menjadi halwa telinga;selawat2;
pengantin yang menjamu tetamu;
menghidangkan makanan yg sama untuk semua golongan.
tiada beza antara VVIP dan orang biasa;
menjemput anak yatim..

itu antara guideline.. menuju kearah majlis perkahwinan yg diberkati.. =)

Insya Allah..

Kalau persediaan diri kita ada;
maka pasangan hidup kita juga bersedia untuk kita;

tidak akan timbul masalah tak tahu masak, ape semua itu...

doa banyak2.
semoga segalanya berjalan lancar..

Zack;
semoga urusan hdupmu dipermudahkan. Amin.

laskar pelangi said...

betul tu.apa guna CUN dihari bahagia,tapi bila hari biasa sibuk kais pagi makan pagi,kais petang makan petang^^ dah namanya selaku isteri kepada suami nanti.buat pe bagi mas kawen mahal2.nanti mmg suami kena tanggung kehidupan lepas kawen..heheee

Fz27 said...

cun muka ja tapi agama tak cun tak leh gak.. teet!!!!!!!!!!!!!!

Related Posts with Thumbnails