Cara berlawan dengan hantu

Dari kecik smpai besar, aku memang x takut antu. Bukan cakap besar. Tapi aku mmg xde prasaan takut antu. So, aku nk share tips macamana supaya korang x takut antu.

Cara-cara berhadapan dengan hantu adalah berbeza mengikut type/jenis hantu tersebut.

1) Pontianak. 
 Species ni dikatakan sering mengganggu pengguna jalan raya especially pengguna highway. Beliau dikatakan seorang wanita cantik, berbaju putih, dan biasanya mendukung bayi atau anaknya. Dan mungkin sebab tu, beliau digelar pontiANAK. Kalau korang terjumpa wanita berbaju putih,berambut panjang tetapi ada lelaki disebelahnya, jangan takut. Itu mungkin pontiABANG. Kalau tak pon,pontiAYAH.


Pontianak ni keja nya menahan kereta yg lalu di kawasan sunyi . Kemudian, meminta agar ditumpangkan sehingga sampai ke rumah beliau (tanah pkuburan). Ala, senang citer, sampai kat kubor tu nanti, korang baru sedar yg anak tu adalah batu nisan dan wanita cantik tu da berubah mnjadi hodoh. 

Cara mengatasi : 
Jangan panik. Tumpangkan saja die naik kete korang. Tapi jangan tumpangkan die sampai rumah die sbb korang tau die nk bawak korang gi kubur. Sebaliknya korang cuba drive sampai ke masjid atau surau R&R berdekatan. Ha, tengok apa reaksi die.



2) Hantu raya
Species ni dikatakan kononnya dibela turun temurun dari zaman nenek moyang kite dulu. Sebab utama dibela adalah utk menjaga keselamatan mahupon membantu membuat kerja2 berat spt membajak dan menebang balak.



Species ni berupaya meniru sebijik rupa tuan nya smpaikan korang pon konfius. Dan bile tersedar korang rupanya berinteraksi dgn hantu raya, korang mula la demam or pengsan. Ini tidak rasional sama sekali.

Cara mengatasi : 
Sebaik saja korang perasan yg prangai kawan korang tu lain macam je berbanding hari-hari biasa, jgn panik. Cuba aju kan soalan2 yg sukar yg korang rasa hny kawan korang tu je yg tau jawapannya. Contohnya "Ha, kalau ang betul2 mohamad tawil, cuba bgtau nmbor IC ang!". Kalau die xleh jawab, sah! itu hantu raya.



3)Toyol
Dikatakan berasal dari mayat bayi yg dipuja lalu bertukar menjadi toyol yg kemudiannya mencuri duit org kampung atas arahan tuannya. Jangan kan duit bawah bantal, peti besi pon boleh di hack nye. Kalau disuruh curi seploh hinggit, maka seploh hinggit la dicurik nye. Tak lebih tak kurang. Di kalangan species hantu, toyol dikatakan agak pintar especially dalam subjek matematik. 

Cara mengatasi :
Biasa main game monopoly or saidina? Korang guna kan duit tu simpan bersama duit korang dalam peti. Pasti beliau akan konfius mana satu duit yg patut beliau tibai. 




4)Orang minyak
Orang minyak dikatakan berasal dari seorang lelaki yg frust dalam percintaan setelah cintanya ditolak atas dasar rupanya yg x hensem. Demi mndapatkan wajah yg kacak macam aku beliau menuntut ilmu per'minyak'an ni. Beliau akan menyelinap masuk ke bilik anak dara mahu pun janda dan merogol mereka.


Cara mengatasi :
Sedikan mancis sebelah katil. Lighter lebih afdhal. Lihat je kelibat beliau, terus petikkan lighter. Beliau akan menggelupor carik air.


5)Hantu pocong
Hantu pocong atau nama specifik nya 'hantu bungkus' merupakan hantu paling lemah di kalangan hantu-hantu. Beliau dikatakan berasal dari mayat yang tak diterima bumi atas kejahatan yg beliau lakukan. (pandai-pandai aku je). Keje beliau adalah menggangu penduduk kampung yg bermain dam di kedai2 kopi. 

Cara mengatasi :
Takyah buat apa-apa. Just be cool. Dia bukan boleh cekik korang pon. Badan die berbungkus kot? Dia hanya mampu melompat ke sana dan ke mari. Sebaliknya, jika korang berani, lempangkan aje pipi die. Gatai sangat nk ngaco orang.


Dan akhir skali


6)Hantu kubor
Hantu ni paling dasyat di kalangan hantu. Lalu datang kepadamu seorang lelaki yang hodoh wajahnya,buruk pakaiannya,busuk baunya.
Siapakah beliau? "Akulah amalanmu yang keji.........."
Kini aku diazab dan diseksa di dalam kubur, menunggu-nunggu doa dari anak- anak yang soleh.Mana doa dari anakku seorang doktor?Mana doa dari anakku seorang jurutera?Mana doa dari anakku seorang blogger? hakhak!


Cara mengatasi : 
Banyak kan la amalan soleh. Amal ma'ruf, nahi mungkar.hehe!




p/s : hairan trend citer hantu melayu ari ni = sebut antu je, mesti ruminah sidek.

44 comments:

bintunk ungu said...

ilang tension aku bace blog ko nih.. ahahah~~ seriously.. my laughing gas!

iamsoeffinghot (SO WHAT??) said...

penat gelak lahh..xleh blah

my[s]ara said...

haha. *gelak guling2x..nway pontianak aka vampire rite..??what about edward cullen..??!!

chah~ said...

ahhahahahhahaha.. ko pun hantu gak. hantu blog.. ahhaha

zack zukhairi said...

@sara : weyh! vampire lain ah. vampire tu drakula. yg pakai baju kolar besar pastu terbang2 mcm klawar. Plus die tu laki. hehe. Mana sama ngan pontianak.

Ira Hani said...

i pun plek psl ruminah sidek asek jd antu 2.. tp mmg sesuai k0t ngan dia.. mmg cm nenek kebayan pn.. huhu jht t0l..

KeyrOL Zaman Razak said...

haha..
Jom lempang Pocong ramai2....

*kelaka weyh~

SuRayA^i. said...

huaaaaaaa!!xnk bc mlm nh. mlm jumaat nih -_-". da la tinggal sorang2 isk!

zack zukhairi said...

@Suraya : hehe! mana ada seram laa.. ish2. :p

sue said...

we...tkt nak baca entry ang.haih

nurafiqahmohamadadnan said...

x leh blah suma ruminah sidek ;DD

Fatin Aliyya said...

haha.seram kot baca.tragis giler.musti2 hantu2 tue berbangga ko dh pemeskan dorg.;p

yuyuEyuliAnayusOf said...

pling tkowt org minyak!
grrrr*

kutojimedo said...

hahahha
kalo antu kopek nak wat camne pulak?
potong kopek die ke?
wakakakkakakaaka

SuRayA^i. said...

haha, xkre..sok siang br bc~ -_-"

ieQa sWetLuv said...

ending dy x leyh tahan r..ika dok pk gak yg tu dr luk huhu..ade pesen muke antu kot dia tu haha

zella said...

bc cerita psl hantu tp sambil gelak2 hahaha....

udacun said...

hahahaha..lawak2..... br ley bace blog zack coz da siang...
actlly bukn sbb ape. sbb takut tgk pic tu aje..hehe

hafizah fauzi said...

eh heroin hatu lain : mariani, mak si atilia.

hehehe.

pontianak ialah perempuan mati anak. 8|

melur said...

paling takot antu pocong..bg la ape2 antu xtakot sgt cam antu pocong..errr~

dayana|azhar|mohd|arshad said...

hmm...hantu raya tu a bit scary la sebab boleh menyerupai org lain. anyhow, ur blog is cool kalah asfan hahaha

chocolatte said...

kelakar gila macam mr bean..haha

rAhaYu_MAzlaN said...

pasni mesti ramai x takut antoo da..sbb da dpt care yg bek punye... jum lempang pocong...miahahahaha

norfa08 said...

mana doa anakku seorang blogger...hakhak....review anda tentang hantu adalah terbaek!!

norfa08 said...

mana doa anakku seorang blogger...hakhak....review anda tentang hantu adalah terbaek!!

alin wengg said...

tengah syiok bace pasal hantu kubur
bunyik ayam alarm aku menjerit


celaka nye ayam, bikin gua terjerit skali ngan lu.

Sakinah Harun said...

hak3!!!kakahhklakaaa...pnt ak glak..tp antu kubor tu ak pling ske skali..klaka + m'ingsafkn..huhu~

fazilah said...

boley terkeluar laa jantung ak bace blog nih . lawak seyh !! HAHA :D

Ara's Darlings said...

ai laik this entry.. ;p

FiqaSaleh said...

hahahahha..lawakk..hehhehe..

nursaidatul said...

nape la lmbat benor aku jmpa blog kamu nih.. mmg aku gelak guling2 ah...

w@^^y said...

terbaek la...cr mlawan antu ni...gud3....

nurul said...

terbaek..mgkn akn di praktikkan..lalalala~

miszcoolrelax said...

pontianak stands 4 "perempuan mati beranak".. mana de pontiABANG, pontiAYAH bagai..;p

atapzink said...

err...bro,aku rase klau yg last 2 mcm x ptut kot ckp antu...coz biiznillah kita dinampakkan amalan2 kita, klu buruk, buruk la rupe die... sori la klau ak slah

ZL farhanyy said...

ang ni mmg la zack , esok esok aku jadi pontiNENEK , aku cekik ang . HAHAHA

LadyComot said...

hantu ada hantu ada hantu.. kekekeke teknik2 yg berguna ni.. apa2pun allah itu lebih besar kuasanya.. azab allah itu lebih seksanya..

laskar pelangi said...

HAHAHA =D mmg malaysia spesis buat citer hantu sekarang..=D

... Wafa Awla ... said...

sob..sob... yang last sekali memang sentap

Fz27 said...

mana dia anak ku seorang doktor!!!! ni dalam sajak kematian ni..insap insap...

RashiqahRashdan said...

Sumpah scary ! Aku ni dahlaa takut antu -.-" Perghh, lagi lagi pocong ngan pontiANAK tu -.-" Urghhhh,

rempeyek bahulu said...

lawak giler entri ni
sumpah aku gelak antak2 kaki depan pc
celake lu

Haynesaekq said...

haha.seram kot baca.tragis giler.musti2 hantu2 tue berbangga ko dh pemeskan dorg.;p

Abang Fier said...

Pudoiiii.. Hahaa

Related Posts with Thumbnails