Bermain dengan photoshop

Tak tau cara nk menghabiskan masa di petang sabtu. Celik2 mata da tengah ari. 

Berjalan-jalan di blog  korang, tengok gambar-gambar yg korang edit, aku dapat satu kesimpulan. Aku rasa makhluk bernama 'gadis' dilahirkan dengan talent mengedit gambar. 



Paling bangsat pon, setakat bubuh bintang kecik kelip2 dan icon teddy bear tu adalah basic pada korang kan? Ini membuatkan aku rasa diri aku seperti org zaman batu yg hanya tau menconteng dinding gua. 

 

Ini tidak rasional.

Setelah berhempas pulas menggeledah tutorial2 photoshop kat internet, ini lah yg terjadi bile aku  loser cuba nak mengedit gmbar. Sila jgn ketawa.


-----------FACEBOOK  dari kacamata aku.-------------
 

Aku menggambarkan fecbuk ni seperti muka korang tapi digantikan dengan buku. 



Dan, disebabkan fecbuk ni macam satu jaringan yg menghubungkan antara satu user kepada satu user yg lain, maka aku mengambarkan fecbuk seperti manusia yg berwajahkan buku dan berjalan-jalan di bukit bintang mahu pon ampang mall, tapi ada buku di mukanya.


Aku budak science. Cara aku berfikir mungkin berbeza dengan korang, tapi logically thinking, mukabuku = muka atau personality korang tapi diceritakan dalam bentuk buku.

Susah ek nak paham ?

Aduii...slow la korang ni. Ni mesti banyak makan maggi ni! Hakhak.

Tapi takpe. Aku buat stimulation skit pasal fecbuk aku (sbg contoh), bagi korang senang paham. Sila rujuk rajah di bawah.



click to enlarge but please don't...

So,merujuk pada gambar di atas, 'buku pasal aku' tu bermaksud sgala maklumat or benda yg korang nk share ngan kawan-kawan korang. Contohnya, kalau korang ni jenis yg suke gosip-gosip, sila gantikan gambar buku di atas dgn majalah manga,URTV, Hi! dan seumpamanya.


Sekian. 


p/s: Ya. Aku tau aku sucks at 'photoshop'ing. Sila ketawa.








46 comments:

PiNk ButTeRfLy said...

hehehe.. mane de loser la!

suke entry ni, ngah ketawa la ni.

i lagi tak tau edit gambar, nak letak ape2 bintang ke bulan ke tak tau pun camne.

huhu.. lagi loser la nampaknye.

ieQa sWetLuv said...

haha..ieQa sWetLuv like the pic.. zack dengan muka bukunya...wakakakaka ;p

chah~ said...

hahhaha.. aku lg belakang dari ko bab2 edit gmba ni.. hahaha..

Zulhilmi said...

Haha... not bad.. nak power dlm Photoshop meh aku tlng ajar kn.. hehe.. aku terer la sket bab2 design nih.. tapi belum di tahap Profesional agi lah.. hehe

udacun said...

Lawak la Zack ni.. u wat i gelak guling2...hahahhaa

zack n muka bukunyerr.. hahaha

~ narissa ~ said...

~ ekekekeke..!!

cik EPAL said...

hahahaaha....memang pon :)

boleblah said...

aku suke lukisan ko..cantik..ader seni

Lyana Hisham said...

ahaha..sejarah? isk2 :D

nurain rodze said...

eh .. comelnye seni lukis tu . hehehe

marina said...

sekurangnya mencuba.. ok la tue.. hehehee..

bagus2.. good work.. hehehee

mOlliE said...

okay la tu...
:)

zack zukhairi said...

wah wah korang... gelak sakan naa. ketuk pala sekor2 satgi baru tau! hakhak.

alynn said...

adakah n3 kali ini utk mengajak org bergelak dan ketawa???hehehe...
nice2 n3 kat blog neh..:)

oReNd3ViL'89 said...

hahahahahaha.tu khinzir ke apa???
mcm bkn jer ak tgk! ke khinzir ko x cukup makan???
wakakakakaka

nurafiqahmohamadadnan said...

x de lah suck sgt,
boleh blah aa. ;D

Emora Valeria said...

sengalism pabila melihat gambar khinzir itu.hee.ko mmg lawk ah bro

ini q i L L said...

peh hebat je edit! tabik2. hehe
tapi nape mst bku teks sejarah yg jd mangse ;p

zack zukhairi said...

@qill : buku sejarah tu adalah sarcasm (aku plg tak suke subjek sejarah masa skolah dulu)

FiFFyMaFiA (",) said...

aku gadis. tp x reti photoshop. buat watermark pn aku reti minggu ni kot. wakakaka

bintunk ungu said...

(muke sreyes nih!)
cantik ko edit z! cantik gile dowh.. siyes tak tipu weyh! hishhh~ hebat gak!

(lari sket dr z)
gelak guling2..
ahahahahaahhhahahahahah~~~
ahaaahahhaahahaahaahh~~

kutojimedo said...

hahahahaha.

err,,, khinzir kurus?
kekekekekkeke.

alah bleh blaja pon kan kan kan.

rajen2 la lawat blog yg aja tutorial.

nak gelak lagik

hhahahahahhahahahahahahahahahahahahaa

'AQILAH said...

dah lama tak edit gamba..malas...

kreatif ! hahaha

.:fifi:. said...

hahahaa sweet dowh!

intan.maisarah said...

~_~"

nurain rodze said...

kak emora menyahut cabaran .
dia lukis si pnda .
kak oren plak pun panda gak .
hahaha .
ain xde daya nk buat dah .hahaa

Aus said...

ahahak..
xthn btol..
seap ade gmbr cam instruction mencipta facebook..

hahak...

_Yaya_ said...

syg giler buku sejarah tu..
siap bwk tido..
nk hafal punye psl..
hahaha

cik kiTTy said...

kenapa buku sejarah f5??

xyncaholic said...

kreatif gilos ar bro..mmg otak science..len drpd yg lain..hargai kurniaan itu..

cik nurulain said...

budak sains slalu nya mmg x minat sejarah...

ilah said...

ye ker dak sains xsuke sjrh??
salah 2 tanggapan 2.. hehe
sy dulu dak sains gk..
suke giler2 jer sejarah..

:)

suke gler bc entry nie..
kreatif gler..
pndai edit..
jles tau..

enyheartsdiamond said...

kenapalah perlu buku teks sejarah :)

leEya said...

haha,,okay,,entry yang kiut=)

Sakinah Harun said...

zack..ak ingt ko nk poyo ko teror sjarah pas bce contoh URTV + eg. len yg ko bg tu..hak3!!!!

SITI HAJAR said...

saye nih, xde larh lembab sangat dalam edit gambaq, tp slow skit larh pasal edit gune photoshop, tapi still dalam kajian n sangat suke mengedit gambar pada kelapangan waktu, saye nak blaja melukis ngan mr zack???ehehehehe..chantekkk lukisan????ngahahahahaha

SITI HAJAR said...

saye nih, xde larh lembab sangat dalam edit gambaq, tp slow skit larh pasal edit gune photoshop, tapi still dalam kajian n sangat suke mengedit gambar pada kelapangan waktu, saye nak blaja melukis ngan mr zack???ehehehehe..chantekkk lukisan????ngahahahahaha

FiqaSaleh said...

tak reti gune photoshop.. @_@ ..penin pale.. @_@

acik amalina said...

x leh blaa tol laa gambar kat ats tue..ha3...

w@^^y said...

awak dah try da best untuk edit tu...bagus3...teruskan usaha tu...hehe

NURUL NAZIRA said...

jap2, perlu ke nak hitamkan muke2 menteri kat buku sejarah form5 tu? hahak . kaw nie mmg best la zack . klakar gile .

suria said...

agk2 nye la..dr pndgn owg la..facebook=mukabuku, secara ringkas nye menerangkan ttg perihal muke tuan empunya gmbr..mcm kte tgk 1 buku..mke dpn gmbr beruang isi2 buku tu msti sme psl beruang je..so klu fb mke tipah so detail dlm fb tu psl diri tipah je la hehehe..dari fb gmbr owg ni kte da blh tau fb tu akn citer psl tuan empunya face tu je ler yg klu dkumpul2 blh sgt nk wat buku biography ;)

miss L said...

ketawa... sayer sdg ketawa.. hahahahaha

adanhayad said...

tak puas hati. apsal translate facebook kpd mukabuku? aku tak puas hati walaupon benda ni dah diterimapakai seantero masyarakat malaysia.

facebook = bukumuka <--buku yg ada muka (orang)

bookface = mukabuku <--baru sesuai dgn simulasi bro tuh.

laskar pelangi said...

heeee..kreatif;)

... Wafa Awla ... said...

hihih, sungguh kreatif la

Related Posts with Thumbnails