Saya ada masalah bahasa

Time tulis entry ni,hati aku tgh penoh keinsafan ni.
Muhasabah diri jap.
"Wadafak la zack! ang tulis blog bahasa cam haram jadah.
tulih ar baik2 skit...Xdak bahasa yg lagi indah ka?"
"Apa ang da lupa ka....

quote from arwah p.ramlee dlm seniman bujang lapok

Pikir2 balik,memang betol pon...Aku pon rasa cam kekadang ter'over' tercarut or terkuar bahsa2 kesat masa menaip...tu sumer bukan disengajakan. Kadang2,benda yg ada kat sanubari(wah!) ni die flow je ngan jari yg menaip. Tu yg ada terlepas skit2. Maklum la, filter murah...tak tertapis...

すみません!Sumimasen! My bad...
(sumimasen means sorry)

Satu lagi faktor luar,aku rasa pasal terbawak2 prangai lama ngn
member2
masa kat skola dulu...

Skolah sumer jantan...pastu kene pulak dorm mates yg ramai orang melaka,so memang menjadi-jadi la habit mencarot ni.
"Eh! apa kaitan ngn orang melaka?! "

Ha,tak tau ar kalau korang penah ada besfren orang melaka ke tak... tapi kalau
sesapa yg penah ada
experience tu,aku rasa die paham kot.


Contoh 1:
Orang melaka : Weyh lahanat! cilake kau! mana ko pegi lama tak nampak sial! aku mati2 ingat ko da balik kelumpo(KL)"

Contoh 2:

Orang melaka : Lahabau dak din tu! die skodeng anak makcik dewan makan tu sorang2 je! Pastu balik2 dorm je,meng'gentel'...celaka.

Well...xsumer orang melaka begini.(aku pon org mlaka gak.wakaka!)

"
Ah sudah la ang! da wat salah,nak blame orang lain plak."
hakhak!

Actually,nak elaborate pasal masalah bahasa ni,aku rasa mende alah ni depends.Ada orang selesa guna 'saya-awak' dalam blog dia, so that readers especially male akan berkata
dalam hati mereka:

"Waaa! awek ni dah la bertudung,cun plak tu.bahasa pon sopan je.Ayu gile....OMG! She's purrrrfect!"


Tapi bagi aku,'saya-awak' ke...'guwa-lu' ke...tu sumer xpenting ar.
Sapa berani argue ngan aku konon-konon 'saya-awak' tu lagi mulia?
Meh sini aku tanya skit.

Brapa ramai antara korang yang doa macam ni pas smayang? :
"ya Allah,saya pohon awak lindungi lah saya dari segala perbuatan keji dan mungkar"

Boley potong jari ar kalau ada.
(potong!...potong!...teringat budak2 main kompang iklan p1 wimax.Ahaks!).
[sila click jika x paham]



Dengan tuhan pun kite guna 'aku-kau'...
So?

Honestly,aku ngan adik bradik aku x kire laki ke pompuan,
kitorang memang dibesarkan dalam suasana cukup friendly. Walaupun guna panggilan 'aku-kau', kitorang still respect each other.
Kadang2 teringin gak nak dengar adik laki aku panggil aku "abang".
Mau muntah darah aku! wakaka! xleh imagine.


So,as a conclusion,
Aku nk mintak maaf arr kalau tkasaq bahsa.
Sedang blajar menjadi lebih baik..InsyaAllah.


p/s : thanks ar pada yg sudi menegur. mmuuahs! wtf? gay!






33 comments:

syikinshuhaimi said...

kite kt dlm blog pn tulis aku kau..xreti ar nak tulis word "saya"..tp mmg prefer "aku kau"..bru nmpk brutal ;D

Shaz Naz said...

hahaha....nice entry zack! sakit perot gelak baca...bahasa jiwa bangsa noh..hehe

bunga ;D said...

einaz pun penah kena .
pergh bahasa dier memang haram jadah.
nak tau x orang mn??

xpala mcm da tau jerk kan.
heeeee..
nway nice blog

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

sumi ngan arwah adik dulu faris + sue (sbut nama jerk) hihii~ ohoo i miss him..

Shakaff said...

kenapa blog aku lagi sensasi tapi tiada wanita? pfffttt

Unfair, the world is. -yoda

FiFFyMaFiA (",) said...

ekekek.. filter blog aku lg la. bocor habis. keh3

+betterSINGLE+ said...

ak-kau..
hah kan snang..
wat mende nk jadi baik tetbe..
sy-awk..
hahaha

hurm psss membe ak org mlaka pon ckp cam tu gak..haha..

'weyh pompuan ko da siap asgmnt ke??'

bg ak,ak x ske org gelarkn ak 'pompuan' mcm hina..baik pggl nma..

e2 selingan je ea..huhu

cik jelly BERTUAH said...

kau nie , lwak tol . aku baca post nie tsenyum sorg , haha :D

mOlliE said...

adei...sekali akak layan dengan suami la bace blog awak...opss...da lumrah la cakap camni...adik beradik panggil nama..tyak biasa aku kau kecuali marah dan dengan kawan yang sangat2 rapat..:) lain org lain caranya kan..:)

hafizah fauzi said...

betol ke orang melaka kuat mencarut ketika bercakap?

xyncaholic said...

ko melaka kat mana zack??

ilah said...

la.. owng mlka kt ner 2??
kg kita mlka gk..

:)

ala.. relex la..
aku kau okey per..
slalu nyer ngn besties kenfem2 aku kau.. xde mkna nyer nk brawk sy..

p/s: tp kalo sy xknl mmng brawk sy la.. opss.. sbb xbese..

enyheartsdiamond said...

i bahasakan diri dgn nama sendiri..sopan kan..:)

Farhah Izwani said...

secara personal mmg mostly if sy dgn org yg baru kenal akn ckp saya-awk@kita-kamu..
but kdg2 trlepas gak gne aku-kau sbb nmpak lebih mesra if gne words tu..
-depends on da person itself lah..hehe

Anonymous said...

care ko pk mcm aku...
-suker pakai aku-kau tp even dgn bf sndirik pn ak pki gak
-dah minx hantaran kuceng ngn bakal laki aku sbb syg giler kat kuceng
-nympah tgk couple over2 dlm fb

FiqaSaleh said...

aku kat rumah pun pakai "aku-ka'wo a.k.a kau" daripada "kamek-kitak" kat sarawak kire sopan ar tu.. :p

AnNa said...

yup....im agree....mmg la bahsa tuh penting....ramei yg mgatakn bahsa yg indah pasti peribadi yg mulia....tp xsememstinya, even bahsa kasar, hati ttp baek....mmg luaran penting but yg plg utama adlh dalaman...ak pun bahsa kn diri ak-ko ngan siblings...dulu teringin gak dgr adik2 panggil ak kakak n pggil abg ak abang....tp mcm klako plop n ak rase this way lg best....lg kamcing, bkn mcm siblings da, da jd cam kengkawan...tp we still respect each other, thats d point...tp kalo mencarut2 tuh, osah lah...cuba la tinggalkn...that 1 yg xbape bgus tuk damalkn...

Cinta Sufie said...

lebih suker gune aku-kau... saya-awak, oh not my taste..rase cam pure-pure baik sajek..

masshie mastura said...

owh its actually depends on dat person. aku kau pun ok watt..

Anonymous said...

bab brdoa pd allah tu adk ame skong...adk pon say aq kau...ahaks...=) tapi sweet ya dis story.... huhu

cAnDY A.N.A said...

dsebabkan zack lg TUA, kne la gne pkataan 'sy' gak tuk bhasa kn dri tyme mengomen.. sy ngn adek2 pun gne aku-kau. heh. pdhal jarak umo 4-4. ngn adek last 8 thn..haha

SyafiqaNabila said...

salam. yup, penggunaan aku kau tu more friendly actually. Cuma, if kenalan yg baru kenal, or belum rapat, saya-awak la lagi sesuai.

LadyComot said...

yurp bahasa juga melambangkan personaliti seseorang itu. how u speak and respect each other. biasala ada yang dapat menerima ada yg tak.. but bahasa juga menunjukn how kita interprate kan sesuatu yang disampaikan. kalau bahasa indah jer kadang tak tersampai apa yg nak disampaikan. but it depends on people.. kalau LadyComot jenis tak kesah jer.. buat apa nak peduli..diri sendiri mau ingant la

d_LA said...

makcik tak kisah nak..hehe..janji cerita yg nak disampaikan tu sampai ke lubuk hati makcik ni

aizamia3 said...

ai tak kisah janji ai faham..

psstt: tukarler.. ala-ala gedik lak..
'aku tak kisah janji aku faham..'

laskar pelangi said...

betul tu.tak bermakna panggil aku kau tu kasar dikacamata setiap orang.standard kot panggil cam gitu walau dengan adikberadik. hik3

era kecik said...

tak guna aku-kau .. bunyi cam kasar.. lebih selesa guna nama - era .. ngeee~

:: adik beradik tur, tak main ler aku-aku neh.. main 'adik-abang-kakak' hehe :D

... Wafa Awla ... said...

hihih! so lawak :p

cutie lyniey said...

akak suka bc blog zack..xbosan la..

Fz27 said...

saya - awak dah macam orang berkapel pon da gak aku rasa, meluat gila bila aku dengaq orang dok berkapel cakap macam tu.. hang tu bukan kawen lagi wei... dok saya-awak bagai.. (kasaq tak hahaha)

ASQ darts said...

bro.. tny sikit... kau asrama mna dulu ekk? pastu p nihon thn bila?

rempeyek bahulu said...

aku panggil kaka aku guna nama jak pun.supaya lebih mesra.x guna perkataan "kak" ok
tp klu panggil org len guna perkataan kaka plak
welcome to facebok

Capleszrdh said...

kite kt dlm blog pn tulis aku kau..xreti ar nak tulis word "saya"..tp mmg prefer "aku kau"..bru nmpk brutal ;D

Related Posts with Thumbnails