Budak dulu vs Budak hari ni

Masa kecik-kecik dulu, Aku ada beberapa habit yg agak bodoh bile diingat-ingat semula. 


1)Masa kecik-kecik dulu,kalau naik kereta,aku suke duduk di bahagian tepi tingkap. Kalau malam2, dari dalam kereta tu, aku boleh nampak bulan. Aku heran, kenapa ayah drive da jauh tapi bulan tu still kelihatan.  Aku tanya kat mak, "mak,kenapa bulan tu asyik ikot kite je?". Mak kata sebab die nk suluh jalan. Takut ayah tak nampak memandu malam. Aku jawab "ooh..."


Bile da besar baru aku tau rupanya bulan tu besar. Sebab tu nampak muka die je kat mana2.

2)Masa kecik-kecik dulu,kalau makan buah,especially buah tembikai, aku akan berhati2 takut tertelan biji. Pada masa tu, aku sangka biji tembikai/benih tu boleh bercambah dalam perut. Aku membayangkan die menjalar dalam perut aku waktu aku tidor nanti.


Bile da naik darjah 4, baru aku tau rupanya dalam perut aku ada asid yg membunuh benih2 tu sebelum mereka sempat berbuah bercambah.

3)Masa kecik-kecik dulu,aku tak berani main luar tanpa pakai selipar. Mak kata nanti kaki masuk cacing. Aku membayangkan cacing yg mak cakap tu adalah sebesar cacing gelang. Mau kering darah aku kalau dihisapnya. 


Bile da skolah, baru aku tau rupanya cacing yg masuk dalam kaki tu tak boleh nampak ngan mata kasar. Kene guna mikroskop baru nampak - kata cikgu Bala krishnan.


4)Masa kecik-kecik dulu, kalau mandi kat laut, mak tak bagi aku mandi jauh2. Mak cakap takut nanti sampai kat ujung laut pastu jatuh ntah ke mana. 

Bile da besar, baru aku tau. Cikgu kata bumi ni berbentuk sfera/bulat. Maka aku xkan jatuh kalau berenang sampai ujung laut.


5)Masa kecik-kecik dulu, aku ingat kalau lelaki ciom pempuan, nanti dapat baby. Gara-gara nak adik, aku cakap kat mak "mak pegi la ciom ayah banyak-banyak. orang teringin nak ada adik". 


Bile da naik darjah 4, cikgu science ajar tajuk pembiakan. Baru aku tau, kalau nk dapat adik, kene 'ehem-ehem' dulu.



Hari ni aku terpikir, budak-budak skarang ni still ada pemikiran macam ni lagi ke? Subjek science ari ni semakin di titik beratkan. 


Ah, alangkah tak 'fun' nye idup korang kalau cam tu...Idup yg xde tanda tanya. Idup macam buku teks. Sume da tertulis. hehe.





p/s : masa kecik-kecik, bile tengok citer superman ngan mak ayah, smpai adegan clerk kent ciom lois lane, mesti aku kene tutup mata. kalau tak, nanti mak cubit paha.









46 comments:

zaza said...

hehe..best la blog ko nie..sbb tu aku xterlepas nk bace...hehe

well, budak2 mmg mcm tu...org bru nk blajar semua tu kan...hehe

aku dlu pun pemikiran cm ko gk...terutama yg pasal kes bulan tu...hahaha..

에마 said...

hohoho.nk wat mcm mn bdk skng dh terlebih advance dr mak bapa dorg..apa nk jadikkkkk la..

butterflyana said...

bahahaha kau memang kelakar :)

Zureen Yusoff said...

muahahaha..memg2, sume ren penah alami.. smpai penah tnye mak, np bulan tue gerak ek ? ikot ren ek ? memg bengong sgt la.. aiyaaa,, rindu kot sama dulu2..

bintunk ungu said...

behtoi weyh!! s.e.t.u.j.u!
hidop bebudak skg, sgt tak enjoy. dorang terlalu advance. they knw bout evrything too early.. hishh~ ta sronok betol. nak kelentong pon taleyh! ahahhah

SuRayA^i. said...

haha, yg psl laut tu x bley blah! mungkin mmg xkn jtuh ke mne2 tp tkut tnggelam x timbul2 plk kalo brenang jauh2 g tgh laut

zack zukhairi said...

hehe. tak sangka korang pon ada pikir cam aku gak. :p rindu zaman budak2 dulu2.

wan2911 said...

haha...lebih kurang macam aku jugak nih, tapi bab cacing tu xde lak aku tpk cacing yg besar2 gaban..haha
bab science ehem2 tu, hehe...aku da blaja science form 3 baru aku faham(kesian tak?hohoho)
mase kecik2 ingtkan kalau laki pompuan tido sebilik je trus jadi anak..haha, lawak gile bile teringat balik.

hafizah fauzi said...

yang pasal bulan tu adik aku pon cakap macam tu. ngeaa. budak2 tak brubah.

mase kecik2 dulu (asal ulang ayat kau) ngee. ade kawan aku pernah cakap. kalau pakai stokin sekolah yang pjg tu, jgn pakai sampai ke betis. area blkg lutut tu.

sebab nnti stokin tu masuk kat blkg lutut kau then keluar kat mulut.

aku pon dgr je ckp kwn aku tu. wtf..!
hehehe.tapi tu dulu lah. :D

nurafiqahmohamadadnan said...

haha, teringat gak aku time kicik2 dulu.
memori!

Atilia said...

haha tp best jugak ble pk2 blek. budak2. oh ye, lupe nk bgtau. da follow blog ni.

~AmyLiana8886~ said...

masa kecik2 tersangat la best..lg2 duduk di kampung..

.:fifi:. said...

bdak2 sekarang lg open minded dr kita!tp zaman dorg xseseronok zaman kita!

'AQILAH said...

hahhaa sama lah...budak2 sekarang tak macamni dah...dah tak makan saman...heee

[a-L-a-C-a-R-t-E]'s geng said...

hahaha..
kisah yg menarik..
gud job bro!

Aini said...

tau x pe..huhu

mOlliE said...

hikhikhik...ape pasai ape yang zack pk same cam akak pk ms kecik2 dulu? ahhaha

tang ciom tu tak tahan...
sebab mase darjah 5 ade budak laki pegang tangan akak, pastu akak balik rumah nangis, bila mak tanye kenapa, akak jawab jap lagi akak mengandung..hahahah~
mak akak gelak je..:p

zack zukhairi said...

@hafizah : hahaha! citer stokin kau tu dasyat gile! :D

@kak molie : hahahaha! sumpah lawak! ini da tahap kronik da ni sampai pegang tangan pon boley mngandung. hakhak!

Yeyen said...

gahahaha,

memang kanak2 sume pk same je ek..haha..kelaka aa bile ingat dulu2..

x bole tunjuk pelangi pakai jari telunjuk, sampai skang aku xtaw kesahihan nye..erk, ni cite zaman kanak2 ke superstitious..

kutojimedo said...

hekhekhek
adekah kite semua sama?
hehehehheheheh

my[s]ara said...

haha. pasal bulan dan cacing 2 hang sama lah ngan aku.

dan dan dan , klu da adegan2 cium mulut cheq pown kena tutp mata. haha.
tp kan thn depan dah tak payah dah.
haha

mOlliE said...

hahaha...siyes..
akak memang benci gile budak tu..
nama dia rosli..ahahahaa..rambut kerinting..

tapi skang da tau dah ape sebab leh mengandung..heeehee~

rAhaYu_MAzlaN said...

asal ea mase kecik kite nie mengong2..ak rase dak kecik sumer pk mende same..huahuahua..pemikiran yg xmatang..naseb blaja science..kalo x smpai skng msh x matang..kakakaka

ieQa sWetLuv said...

haha..tutup mata tutup mata..[tapi tutup sikit je lg sikit nampak gak lalalala~]

Nur Amelia Safuraa said...

HAHA still ada apa zaman aku. adi aku yg kecik tu pun ada. adat ah budak tanya macammacam. dh tertulis ke tak, mesti ada punya bende pelik dia nk tanya. HAHA.

enyheartsdiamond said...

zaman kecil kita serupa..balik2 ngaji..nampak bulan..tgok dia ikot kita..lalu bertanya kepada mama..haha :)

yg pasai biji tembikai tu pon sama..dok bayangkan..kelakar gila!

antibiotic_teh4 said...

huahuahua,..blog ko wat aku gelak sorg2 dlm ptar..org lain stdy...hahahahaha

Ismail Noh said...

Apa yang kau rasa, sama dengan kitorang lah..haha3

Tun Teja said...

teringt masa skul rendah dlu masa nak p ngaji pas maghrb..Wonder y bulan tuh asyik nak ikut motor ayah je.Sebok tol la bulan nih.Kenapa x ikut org lain?Mesti sbb ak nih special kot.Sebb tuh bulan ikut..

--------------------------------
hahha..giler budus ak masa zmn dak2 ingusan dlu..

NAF said...

aku pun ad cite bangang zmn2 bdak gak..nk myibuk cite gak..
dulu2 kan aku igt kan batu nisan tu tumbuh sendiri dari kubur tu..
haaa laa..mula2kan jus pacakan payung jer...tup2 4 5 6 hari later, tiba2 dad bertukaq jadi batu nisan..hehe..
mmg bangang gila la aku dulu..
hehe

Aku... said...

haha~ member ak siap tnye cikgu ag..

cikgu, subjek reproduction ni xde amali ke? eksperiment ke?

haha~

shahizan said...

ok semua tuu penah ade dlm kpale otak ak. kcuali pasal laut tuu. x pernah plak fikir y akan jtoh :)) haha.

tringat plak, dulu kalau pegi skolah agame jalan kaki ptg2. then nampak bayang2 sndiri pastu try nak pijak bayang2 kpale sndiri. -.- bodohnyee mase tuuu.

Anonymous said...

hahahah...sume bdak kecik pon pk cm tu la...bese la tu..naluri ingin tahu..i wonder why...i wonder this...i wonder that..hahhaa..

kadeeja hasan said...

haha..zack..aku ingat aku sorg jer yg penah pikir lagu ni mse kecik..
upe2 ang pun pikir gak ek..hee..

FarraLyssca said...

huhuhhu....batu nisan tumbuh sendiri??hehe..ak x terpikir pulak...
zack..akak tgh study blog ko ni...besh gilerss...

879 said...

Bravo Zack...nie lah 1st blog yg bleh wat aku gelak sorang2 dpn laptop...ilang stress...

~niniey~ said...

haha..teringat mase ak kecik2 dulu...tok ak selalu ckp..'jgn men api,6t kencing malam'....haha...yg ak duk pikir sampai skung..nape leh ad steatment cam 2..pdhl..men api n kencing malam x dek kaitan pon...hikhikhik

heedayah said...

tringat mase kcik2 dulu,abh kate jgn makn mate sotong,nti tumbuh mate2 kat badan.memg ingat btul la.smpai skang duk pcaye lg.truk kn.hahaha.memg x makn la mate sotong walopn pn tau bnde tu xkn jd.haha

syznthewritter said...

Ha ha..memang ape yg ko tulis tu pn ada yg pernah aku alami nya....dulu masa kecik-kecik aku suka ikut ayah aku cucuk duit kat ATM...mase tu dengan akal seorg budak, aku pikir ada org duduk di dalam mesin tu dan hulur duit kat ayah aku bila ayah aku cucuk kad dan tekan butang2 ape ntah..(mase tu kan kecik lagi so x tau mcmana rupa butang2 tu)So bila besor sikit barulah tau tu sumer adalah mesin....

Nur Fannun said...

dulu mse pi klinik kn de org sebut no giliran..dlm ple otak ingt org yg bertugas sebutkan no2 giliran tu sme mcm kt bank. alih2 mse keje kt tmpt yg de angka gilirn ni, still cari sapa yg baca no2 tu..elok je sebutan..tp xpnah nmpk pun org tu..alih2 bila tnya kt kakak..die gelak dulu. dia ckp tu suara rakaman kmptr le..ade le setting coding , no giliran ngn kaunter ikut dlm database... ptut le hmpir sme je suara nya kdg2 setgh tmpt lelaki, stgh tmpt len pmpuan

aizamia3 said...

macam2 yang diajar secara tersirat oleh orang tua kita dulu..

laskar pelangi said...

saya rasa.apa yang menjadi persoalan zack tu,semuanya menjadi persoalan saya jugak time bebudak dulu...indahnya macam tu kan.sentiasa kita fikir dan fikir sebab nak tau jawapan :))

... Wafa Awla ... said...

biasa la tu , bebudak memang pikir cam tu :0

Fz27 said...

masa kecik-kecik dulu aku suka men pemadam..

Asyraf said...

Tambahan, masa aku kecik2 time nek keta waktu siang aku suke tgok wayar tiang letrik, beralun-alun.

Farawahidah Mohsin said...

kalau aku pulak, dlu2 kecik aku pikir bila da kahwin je terus dapat anak anugerah drpd Allah.. hihik. suci la sikit konnonnya :p

Related Posts with Thumbnails