Cinta Dulu dan Cinta Hari ni

Sebelum masuk ke tahun 2010 ni, aku suka nk abiskan entry-entry aku dengan citer-citer flashback zaman dulu-dulu, kire konon-konon macam penutup bagi tahun ni la. Hehe. Kalau korang bosan, sorry la ek?

Bagi kanak-kanak merenyam miang macam aku, kisah cinta aku bermula seawal umor doblas tahun. Masa tu darjah 6. Kat skolah aku, ada sorang awek cun nama die hidayah bahari. Time tu aku minat die sbb kitorang sama2 dalam satu group nasyid kat skolah tu. (ya! aku budak nasyid)


Masa tu, muka aku tak macam skarang... Time tu, jerawat pon segan silu nk kuar. Maka, nak dijadikan cerita, budak tu pon cinta syok kat aku gak.

Mak budak tu stiap ari bekal kan anak die ngan kuih karipap, nasik lemak & macam2. Time rehat, aku suke pau die. Kecik-kecik lagi perangai aku da menyetan da. 


Bile abis darjah 6, budak tu da pindah skolah. Jadi, harus lah aku mencari awek yg lain. 

Masuk tingkatan dua, aku couple lagi. Tapi, kali ni da advance skit. Dah tak main la pau pompuan. Kali ni aku plak yg belanja. Konon-konon gentleman la.

 Aku tak tau la zaman korang cam mane, tapi masa zaman aku tu, surat cinta wajib bubuh bedak kasi wangi-wangi. Konon-konon nak tunjuk yg cinta korang tu suci la. Pastu, cara nk lipat surat tu plak macam-macam style. Ada yg lipat bentuk petak je. Kalau pempuan, biasa nya die lipat bentuk love la, bentuk t shirt la. Kadang-kadang pening kpala nak bukak.


Bile da naik tingkatan tiga, aku putus ngan budak tu sebab ada pompuan lain syok kat aku. Pompuan tu lagi cantik dari awek lama. 

Budak pompuan ni nama julia. Masa tu aku ketua kelas. Agaknya die nk carik org yg glamour dan berpangkat,maka die syok kat aku. 

Percintaan kami semakin advance. Waktu rehat, aku tunggu sumer orang da keluar kelas, pastu aku pegi kat meja dia. Aku bubuh roti cokelat dengan nota kecik bawah meja dia. Konon-konon caring la. 



Pastu, dulu kat skolah aku ada kelab persatuan pengguna. Dalam setahun tu, ada la 2-3 kali diorg buat hari "candy day" la, "choco day" la... Skolah korang ada x? 


Time tu, bayar singgit kat bendahari kelas, pastu order la cokelat apa korang nak, pastu bubuh message skali. Time tu, seolah2 menjadi kewajipan utk seorang boyfren anta kat awek die. Aku ingat lagi, aku smpai tak makan 2 hari tu semata2 nk simpan duit bagi die candy.


Kadang2 aku rasa cinta budak dulu-dulu lagi best kalau nk banding cinta budak zaman skang. Dulu-dulu, demi nak dapatkan sorang awek tu, kene susah payah tulis surat. Pastu kene carik 'posmen' sendiri. Skang ni tak payah da. Guna sms je da cukup.

Sms pon bukan boleh simpan sampai mati. Tak macam surat. Honestly speaking, kat umah aku da penuh 2 kotak kasut surat cinta. Ingat nak simpan buat kenangan. 


Cinta budak ari ni lebih kepada materialistik. Mungkin aku je yg terlalu bnyk pikir. Tapi tu la yg aku nampak. Macam aku dulu-dulu, nak bagi adiah kat girlfren, bagi buku nota ngan pensel 2b sebatang je. Tu pon da cukup buat die happy. Kalau ada duit lebih, baru la bagi music box yg murah2. Awek ari ni, bufday present nak yg mahal2. Kalau tak dapat cincin, nak rantai. Tak cukup ngan tu, nk celebrate kat kepsi (kfc) plak.

Well, banyak lagi kalau nak diikutkan cinta dulu dan skarang.
Apa kata korang dengar sendri apa kata Dato' S.M Salim. 




p/s : Surat cinta aku yg berkotak2 tu aku nk bakar sama-sama ngan bini aku lepas akad nikah aku nanti. Konon-konon tanda zaman jahat aku da berakhir la. Hakhak.

60 comments:

anys said...

best pa cinta zaman dulu2...
tapi sy xpenah plak dpt surat byk cm tuh...
satu surat cinta pon xpenah dpt..keke..

Hang TuARC said...

aku dlu banyak dapat surat zack
pastu simpan kunun2 nak bg anak bacela
bodohnye aku hahahha

tapi xlah seteruk letak bedak
buat asma je

~ narissa ~ said...

~ erk..sungguh tak penah dpt surat chenta..dan tak penah di chentai pung..! sedey kan..

Ira Hani said...

I pun x pernah dapat surat chenta.. masing2 pemalu tahap gaban.. main jeling2 dari jauh je.. hak2 :p

Emora Valeria said...

hehe..yg part adiah ngn msg tuh,aq mase sk dlu tggu guk bf aq bgi.xdpt2 guk.hampehs.haha..btw,aku suke entry kaw!

ekyn said...

best kan bile igt blk cinta2 monyet ni..hehe..
u ni mesti ramai peminat kan sampai berkotak2 surat..pergh.
i igt lg dulu mase form 3 ade sorang mamat ni tulis 'syikin love ******(xleh mention name)' dgn marker pen kat dinding btl3 ats black board..sebesar2 alam lak tu..

chah~ said...

aku pun sempat surat menyurat ni.. huahua.. tetiba tingat zaman hingusan dulu. hehe..

FiFFyMaFiA (",) said...

aku 1 surat cinta pn xder! keh3

1 exbf pn xde!

baik x aku! wakakaka

butterflyana said...

hehehe surat cinta kelakar lah :)

zaman sekolah rendah dulu terjebak jugak bahahaha

nurafiqahmohamadadnan said...

sinpam weyyh, jgn bakar, kenangan.

oReNd3ViL'89 said...

perghhhhh.kecik2 dh bcinta.kalo ak mmg kena tibai mak bapa kalo dorg taw.dh bsr xpela
hohoho

adottbusuk said...

fiffymafia, kita geng! aku takpenah pun dapat surat cinta, nak tulih lagi lah mustahil! dan aku juga takpenah ade ex-bf!

humm.. bila aku baca entri ni, ape yg aku dapat simpulkan ialah, lelaki ni ske gak simpan mende2 gini yeh? aku ade kenai sorang mamat neh, dia kate dia simpan sume surat2 cinta ngan ex dia tym skolah dulu, macam lawak pun ade. hehehh!

Puan Hafidamolisa Binti Ngah said...

alamak...surat cinta lame2 ade 3 kotak kat rumah..siap CD lagu2 tema cinta lagi...
ish...kene ajak husband bakar nih..
hehehehe..:)

kat skola dulu..banyak gak dapat candy tu...hehehe..:p

rAhaYu_MAzlaN said...

mak ak lg hebat... gmbar budak yg minat kat die mase sek dulu tu die simpan lg..siap tunjuk kat kitorng adek beradek..ades... mak ak mmg otaimer...

zack zukhairi said...

apsal korang takde surat chenta ni? hakhak! adei la..rugi rugi~

no one said...

nice story

zaza said...

OMG!! sejibik mcm i punye cinta monyet..haha..

kekadang leh lak tgelak sorg2 bila pk balik kan...but i think so sweet lorh walaupun hanya cinta monyet sekerat jln...
hahaha

Dd Aby said...

haha....hi zack...terkujat plak bile bace nama aku on top of entry ko nih..pe kaba skrg...haha..aku xigt lah yg ko salu paw mknn aku ms kecik2 dulu...

nurain rodze said...

haha . cintan cintun la .
eh eh . kite perasan ler .
kepada ain tu . . hehe

cik nurulain said...

hahah. aku ain gak. adoi. abes lah ko. rmi yg claim diri dia ain dalam surat ko tuh.

touyakaruma said...

Hahaha sokong , dulu nak bagi surat cinta mesti kena ada agen . Aku tak balas pun ...

Sekarang nie guna SMS jer.. aku tak balas gak.

ieQa sWetLuv said...

alamak bro zack kite lambat komen r hehe.. x pena rs cinta monyet zaman kanak-kanak la jd x tau nak kate cmne rs cinta zaman dolu2..

wahh ni mesty pandai mengayat ni kan kan kan wakakakakaka ;p

aku zaty said...

hahaha.. surat chenta lg sweet n lovely dri msj2 kn..=) sy still bdk skola tp zaman2 surat chenta dah xdew.. syg giler arh..

kutojimedo said...

hakhakhakhakhakhak

sempat zaman surat-surat cinta mase sekolah rendah je.

sekolah menengah dah la semua pompuan,pulak tuh asrama,mane nk jumpe lelaki.wakakakkakakkaka.

tp best pe teringat mase zaman2 bg2 surat neh,soh posmen 'bertauliah' tlg hantarkan.hakhakhak

.:fifi:. said...

hahahaa
hurm letak bedak bnyk2 bila bukak terbatok dlu sbb habuk de..haha

boleblah said...

aper kater ko pos kat aku surat chenta ko tu bagi aku bacer..nanti aku pos kat ko balek..ngeh3

Sendra said...

hahha.kau dah buat aku teringat awek2 aku sejak aku darjah 5 dulu..haha,sumpah dah teringat,.nk kol lahh esok..

Fatin Aliyya said...

zack, satu je pesanan aku.kamu jgn nakal.haha.weh, kt jepun tarak jumpakah cinta hati mu yg terbaru??haha

l0veyd0veyd00 said...

Haah...bagi aku pun mcm tu gak... cinta dulu2 lagi pure dari zaman sekarang. Dulu2 nye cinta innocence... takde ringan2..takde dating2 macam org nak kawin...str8 forward je. Aku dulu pun kalau bg hadiah kat org yg aku minat, bagi berkisar study je...hahahha.. bdk2 sekolah zmn skrg, dah pandai mcm org tua2 bercinta pas kawin....

l0veyd0veyd00 said...

Pasal coklat bermsg tu, aku pernah bagi kat bdk laki yang aku minat. Aku belikan keychain ngan coklat, bayar kat bendahari persatuan tu, pastu tulis msg yang aku minat dia... hahahah... dah la dak kelas aku..malu nye...hahhahaha..

Anonymous said...

OMG!!! never realized u pernah couple wif dayah n julia..sebab nampak 'macam'innocent jerk kamu ni :p

p/s: saya budak baik :)

myra_zoe said...

pasal cklat mesej tu kan...skolah aku slalu wat..so aku pon nak pedajal sorang mamat aku sakit hati ni aku pon hantar lah..dengan tambah dajal tambahlah ayat kat surat nya
"ko ingat kau hensem sangat! muka macam sial! ko pikir semua orang nak kau sangat! by little devil" hahahahha.. lepas dia dapat terus die mencari sapa hantar..aku kalo jumpa dia wat muke tak salah pon..samapi sekarang dia tak tau sapa hantar!!hahahha

enyheartsdiamond said...

i rety lipat surat bentuk love..haha..
skola i ada candy day gak..
mmg sebijik la zaman kita :)

redbirdfe said...

sy masih guna surat lagi. hehe

Ismail Noh said...

Tahniah, entri bab cintan cintun memang perempuan suka.. salutelah~

adilla adnan said...

surat la best..
sms xla.,
aish.. smpi 2kotak yer surat cinta.?
merana bini kalo jumper.
mkn dlm ati laa.
haha.!

dzarhuzaifa said...

trkenang kembali zaman skola...:D
trutama skali bab "candy & choco day"

android_pegasus said...

candy choco day??toksah dok sbot lg..mcm2..bkan hak klab pgguna ja..ad gak klas yg wat mnde alah nh..na tmbah dwet klas..wahaha..klas ak la uh..

misszarmia said...

mcm romantik je kan dgr kamu punye kisah cinta...
skolah kita pown ada candy day..
tp skolah pmpn..nk bg kat jantan mana..hahah...kira awal kamu bercinta kan...pergh...patot teror...sweet giler...ada surat bagai lagi..wish i was born in that time..cuz its more romantic n meaningful...surat cinta pown kita x pernah dpt..hahaha..sms n email jela

FiqaSaleh said...

Y_Y tak penah alami cinta dulu2.. tgk kawan2 je bercinta.. al-maklum, aku ni tak cun ..hahahhahaha...

w@^^y said...

cinta zaman dulu2 mmg best...ari cokelat day dgn bunga day mmg ditunggu time skool dulu..hehehe..awak pun stil simpan lg surat2 tu ek..sama la dgn sy..hehe..nk buang cm syg je..cadangan y bgus untuk bakar lepas akad nikah tu...kalo dulu2 bcinta time skool..ari2 dpt coklat..coklat hacks pun jd la.. :)

Ai3n Ameen said...

sowee . aku bru start bace blog ko . haha . aku cume knal ain n julia je kot . n penah jmpe julia .

ye la , dolu ko agk market .

huda said...

hahahah aku pon cam ko aa dulu hehehe..best2..

QebeY said...

kahkahkah.. kelakar cukup. aku bab2 surat ni memang x dapat nak lari lah dari kenangan bercinta dulu2.. memang x boleh blar. aku penah karang sampai 7 page mengalahkan karangan budak sekolah menengah. aleh2 yg aku dapat cuma 1 page je surat balasan..(budak pemaleh nak tulis). sabor jelar.. tp kisah lama da tu mcm abg zack ckplah org da x karang surat panjang2.

zaman sekrang org duk merendek(berdua-duaan) kat tepi tasik, kat taman2 bunga, taman rekreasi, shopping mall n sbgainya lah..apa kelas men surat2 hehe. kalau dalam surat da janji nak kahwin lepas tu x tunaikan boleh bawak ke court huuu.. ada bukti agreement tu..

aku bg cewek aku buku log jer..haha. bg aku student lagi relevan lah bg buku kosong. bg novel kang x tidor malam plak.. hehe.

!slaM!c viruz said...

kbnyakan pompuan la ni cri llki yg brhrta..
nek moto rxz,125
ish3
materialistik tul

ZieSalikan said...

roti coklat kat bawah meje eh????hehehehehe mcm adat eh mcm nie tapi saya gula2..hehhehe

asz said...

dulu2 mang best..x sama cam skang ni...

AiNiey Bariyyah said...

bestnyer ang, byk dpt surat cinta..
aku satu habuk pn x penah merasa, pemalu kot,huhu..
ade org kate, akuu bermuka serius, cam garang jek, da la jarang senyum..

part bakar ngan wifey after akad nikah x bleh blah tuh,hakhak.. ;p

Anonymous said...

ahak!! kakak i b'gunung surat chite die... smpi skunk pown ada lg... da ank 3 pown.... hmmmhmm.. tp i tk pnah lak dpt srt chinte.. zaman dh berubah.. sumer sms, email, fb jer.. kad raya skrg pown mna dpt dh. dulu i pown berkotak-kotak kad raya... time raya jer wajib post kadraya la. skrg msj jer...

~sunflower~ said...

incik zack... bertuahnyer awekz incik zack dapat laki macam incik zack kan... semua benda indah jerk yang incik zack nak buat dengan beliau...

The said...

BTOL2.. Gua Setuju Sgt La, CinTa Lg beest Dari cinta skrg..
Cinta skrg nih buat pening kepala je.. sehari x jumpe dak pikir kita ade pompuan lain la.. x tahu ke org busy... hehehe

LadyComot said...

wah kecik2 bercintan cintun.. dulu LC takda kesah cinta zaman skool. minat kat orgpun simpan dalam diam.. kekeke ada org minat Lc x..? ada tau tapi tak layan eh.. kekekeke jual mahal.. walau apapun kenangan itu indah.

~farah~ said...

so memorable! mmg dulu dok hostel, takdak henpon, main bls surat. ari ni htr, esok bedebor tgu posmen masuk kelas kot ada 'buah tgn' :P

sser b0y said...

sian zack msk SASER lps f3...tmat suda zman psratan g2...~

sser b0y said...

sian zack msk SASER lps f3...tmat suda zman psratan g2...~

laskar pelangi said...

tula.rasa cinta zaman dulu lg indah dari sekarang..tp,dulu xpernah nak cinta2..hehehe

Anonymous said...

dulu aku tak de boipren tpi syok kat abg angkat (gituwww~~hahah!) stat form 2 da men balas2 surat,wajib kaler2 kadang2 ada lukis2 corak...(kaannnn..~) hantar pakai orang tengah..nk bagi depan2, malu nk mampos. first2 surat ingat lagi, tulis biodata (kejadah?) then pastu balas2 surat mesti selit skali lukisan/painting sndiri (masa tu minat melukis). la ni memasing da bekeluarga tapi dia masih simpan hadiah2 saya sbgai kenangan. tapi surat2 dia abis kene banjir, satu pun tak de tinggal... :( .

... Wafa Awla ... said...

wah ! bagus la idea tu , nak ikut la hihi

Mohammeddeef said...

Y_Y tak penah alami cinta dulu2.. tgk kawan2 je bercinta.. al-maklum, aku ni tak cun ..hahahhahaha...

Nurfazlinda Ismail said...

dalam banyak2, aku suka part yang nak bakar surat cinta dulu2 ngan bini after nikah.... ko ni zack sbnarnye romantik kan...hahaha aku da komen da skli pasal jiwang ni kat post ko seblum ni...tp lpas baca2 lagi belog ko, mmg boley detect la...dalam jahat jahat, terselit jgk lomantik ko kan ahahahah (at least dlm cara ko tersndiri kn)...

Related Posts with Thumbnails