Perihal kucing

السلام عليكم dan salam sejahtera buat korang yang aku hormati sekalian.
Sebelum aku mulakan entry aku ari ni, aku nak curik masa korang barang seminit dua untuk kita sama-sama sedekahkan al-fatihah buat Allahyarham Almarhum Sultan Iskandar Sultan Ismail yang selamat disemadikan di Makam Diraja Mahmoodiah, Istana Besar, Johor Bahru petang tadi.



Semoga roh Almarhum ditempatkan di samping roh orang2 mukmin beriman yang lain hendaknya.

*********************************

Itu ari, aku ada borak ngan member aku pasal satu link laman web ni. Tapi aku da lupa apa link dia sebab aku tak bookmark. Link tu ada letak gambar-gambar berkaitan kekejaman manusia yang makan kucing. Sedih wei... Nak menitik air mata aku tengok.


Dia tunjuk macam mana kucing-kucing tu ditangkap, lepas tu dimasukkan dalam sangkar besar, then dilapah kulitnya, pastu disalai dan disiang dengan pisau potong daging. Daging kucing tu plak dijual kat pengusaha restoran untuk dijadikan sup dan sebagainya.

Hilang sabar rasanya bile mengenangkan kejahilan manusia ari ni. Tapi macam biasa, aku suka memandang sesatu benda tu berdasarkan rasional dan intipatinya. Jadi, aku pon mula la google sikit-sikit. Aku nak tau apsal diorang ni beriya-iya sangat nak makan daging kucing. Sedangkan bersepah ayam dan ikan di pasaran utk dimakan, kenapa mesti kucing?

Berikut adalah jawapan yg aku jumpa.

"Daging kucing ialah daging yang didapati dari kucing yang disembelih. Daging kucing terutama dimakan di sebelah selatan China daratan dan sebelah utara Vietnam kerana dianggap boleh memberi kehangatan tubuh pada musim dingin. Yang biasa dimakan adalah lambung dan usus kucing serta paha belakang. Kepala dan bahagian lainnya biasanya dibuang. Di Korea, di mana konsumsi daging anjing juga kerap terjadi, daging kucing sering direbus dan diminum kuahnya sebagai obat neuralgia dan arthritis.." (sumber : wikipedia )

****************************** 

Apa pun alasan ang, secara personalnya aku memang tak setuju langsung. Hey com'on la, smata2 nak panaskan tubuh badan ang, ang sanggup bunuh binatang comel tu? 



Aduhai... mana la diamnya ati perut ang...this is sooo can-not-go la brader.

Zaman jahat aku dedulu, pernah gak aku membenci makhluk berbulu ni, (sila rujuk entry ni) tapi tak la sampai sekejam nak membunuh. Apatah lagi nak makan daging die.

**************************************

Ari ni aku ingat aku nak all out pasal kucing. Biar penuh satu entry ni pasal kucing je. Pada korang yang takut kucing, toksah baca. Hehe.

Ada banyak fakta menarik tau pasal kucing ni.

1)Kalender umur kucing
Tadi masa tengah dok google pasal kucing, aku terjumpa kalender kucing.

Teringat kat akak sulung aku. Kitorang adik beradik memang antu bab kucing-mengucing ni. Kat umah aku dulu ada lebih 4 ekor kucing. Kitorang slalu dok argue nak teka umur kucing2 tu. Bile da jumpa kalender ni, baru aku tau rupanya Si Mon, kucing betina yg kitorang bela dulu tu umur dia bersamaan lebih kurang 67 tahun umur manusia! Sebab Si Mon ni kitorang bela dari baby smpai umur dia 12 tahun. But then die meninggal sebab sakit tua dan sekaligus sesatunya kucing yg paling tua penah kitorang bela.

2)Warna kucing dan jantinanya
Korang tau tak, kalau sekor kucing tu ada 3 kaler, 99.97% sah bahawa kucing tu adalah betina. Dan, kalau pon dia jantan (0.03%), maka gerenti kucing tu adalah mandul ! Haha. Well, ini adalah fakta sains. Cuba ang usha kucing ang, mana tau kalau2 die ada 3 kaler tapi jantan tulen (tak gay) , silap-silap boleh masuk tv3 tu! Segmen 'misteri nusantara". Eh,ada lagi ke segmen ni? Haha.

Ha, sebagai contoh, kucing kat atas ni ada lebih dari 3 kaler (coklat,putih,itam,kelabu). So, dengan yakin nya aku sah kan die ni betina! Hehe.

3)Kucing sangat tidak kisah.
Tadi aku terjumpa gambar ini.


Ini mengingatkan aku pada kucing aku nama Tam dulu. Masa tu aku darjah 6 kot. Satu ari aku balik skolah, aku tak tahan sangat nak berak. Aku campak beg, tanggal seluar skolah kaler biru tua tu, aku terus lari masuk jamban. Si Tam ni plak, perangai die ni pelik skit. Die memang suka tido dalam jamban. So, masa tu aku tak sempat nk keluarkan dia, aku terus berak je. Alih-alih dia bangun,die datang kat aku. Die gesel2 betis aku. Sikit pon die tak geli. Aku bajet kot-kot la die nak cakar aku sebab berak depan dia ke kan? tak pon, die meronta-ronta sebab tak tahan bau ke...Tapi rupanya tak! Haha. So, dapat la disimpulkan di sini bahawa kucing ni adalah haiwan yg tak kesah ang kuang ajaq ngn die.


4)Bela kucing boleh kurangkan stress
Dalam satu kajian pernah dilakukan di Universiti Atlanta di Amerika Syarikat terhadap pesakit-pesakit darah tinggi, didapati keluarga yang memelihara kucing lebih rendah tekanan darahnya berbanding keluarga yang tidak membela haiwan itu. 



Ha,aku setuju ngan statement ni. Kalau tengok arwah wan (nenek) aku dulu, waktu die meninggal dunia, masa tu umur dia 72 kalau tak silap. Kira panjang umur la jugak tu kan? Arwah wan aku ni memang suke main ngan kucing. Kadang2 die cakap sorang-sorang ngan kucing die. Perangai pelik dia tu turun kat ayah aku. Ayah aku pon suke cakap ngan kucing sampaikan kucing2 kat rumah aku tu sayang gile kat ayah aku. Pantang dengar bunyik enjin kreta ayah aku, terkedek-kedek lari nk sambut ayah aku. Kalau ayah aku nak tido tu, die pon sibok nak tido sama sebelah ayah aku. Haish

5)Kucing dan isyarat ekor
Dikatakan kalau kucing ang datang dekat ang, dan ekor die bergetar, tu tandanya die sedang meluahkan betapa die sayangkan ang sangat2. Kalau ekor die goyang-goyangg tak tentu arah atau kata lain meronta-ronta, tu tandanya mood die tgh tak berapa nak baik. Sila jauhkan diri ang dari dia. 

 
Kalau kucing ang mengibas ekor diorg, tu tandanya dia berada dalam tahap konflik. Kucing ang ingin melakukan dua hal sekaligus, tapi setiap impuls dalam badan die blok yg lain. Misalnya, kalau kucing ang berdiri kat depan pintu dan nak ke luar, dan ang bukak pintu untuk bagi die kluar. Tetiba kat luar hujan, ekor kucing ang tu akan mengibas-ngibas. Ini kerana berlakunya konflik internal. Kira macam konflik dalaman arr! Hakhak. Ni fakta ok? Dalam hal ni kucing ang nak pergi ke luar, tapi at the same time die tak mau kene ujan. So, setelah kucing ang buat keputusan either die nak balik masuk ke rumah atau nak redah hujan, ang akan perasan masa tu ekor diorg akan segera berhenti bergoyang. Ini menandakan tamatnya konflik dalaman diorg tadi. Unik kan? :)

6)Tanda kucing yang tgh happy

Kalau kucing ang 'kneading', tu maknanya die tgh happy. Aku tak tau 'kneading' dalam bahasa melayu apa, tapi aku dah bubuh video bagi ang paham. Kneading tu kira macam menekan2 sambil kuku die kuar-masuk-kuar-masuk macam mana anak kucing tekan perut mak die waktu nak menetek.


Ala, seriously banyak gila info nak share ngan ang sumer pasal kucing! Tu belom masuk part kucing dan Islam lagi tu. Tapi, aku tak gemar tulis panjang-panjang arr... So, aku stop kat sini je la dulu. Babai! 



p/s :
Antara salah satu ciri wanita idaman aku - dia mesti sayangkan kucing. Sebab aku nk bagi hantaran kawin sekor anak kucing yg comel masa ari kawen aku nanti. Hehe. Aku serius ni!







.

127 comments:

aku zaty said...

entry yg paling comel!
sbb ia berkaitan ngan kucing!
meoowww!=)
perghh! kucing yg oren tuh
BESAR PUNYE!!=P

ehem2! zaty syg giler ngn kucing nie!
bole jadik calon?
hahaha!=))

chamn said...

ko cite pasal kucing ni teingat plak aku dulu kt tempat aku (terengganu) gempar sbb ade sorang warga myanmar jual kuih pau inti kucing... gile kau.. die jual kt depan hospital lak tu... da lame da.. mase skola rendah g... @_@ bluwekkk!!!!

Emora Valeria said...

camane nak paham bahase kucing eh..Nenek aku selalu gak cakap ngan kucing.paham lak tuh..Konfius

AzuanBudakMemandai said...

ak sayang kucing wakaka...

cintaqaseh said...

kesian okey baca pasal kucing dijadikan makanan..sian kat cek au (pnggilan aku untuk kucing) itu. AKu ni penakut dengan cek au sebenarnya..aku tak tau kenapa,tp kalau aku dapat rasakan aura cek au bawah kaki aku,memang aku boleh sepantas kilat angkat kaki..tapi aku taklah sampai tahap membenci cek au.tp cuma aku gerun dgn cek au..errr..setelah penjelasan di atas..masih boleh diterima sbg calon wanita idaman tak??hahahaa....

::aMaD:: said...

weiii..comel terlajak kucing2 itu!
kejap btol org makan kucing.uewww..
seboleh2nye nak mkn.. puke~

omaigod.besaq gle kucing kuning dlm gmba tu! mcm harimao dah!!kalo manje,mesti best ajak die tido tepiiiii..aaaaa..besttttt =pp

amirah said...

sapa suka kucing dan kucing suka sama dia maknanya dia seorg yg penyayang

mOLLie said...

kucing ni (sebenarnye mane2 bunatang pun) akan ade bonding ngan ownernye...kite takley tentukan atau pakse..dia akan jadik ngan sendiri...
mcm gegirl n adik yang akak bela skang...bunyi motor pon doekor leh cam..hehe..=)

meom mak akak hilang 4 hari yang lepas...sangat sedih...=(

emma said...

zack. i xminat sgt ngan kucing tp sgt syg ngn binatang ni. kesian klu nmpak kucing kat umah tu mengiau klprn. em..kucing mmg xkisah klu kita nk wat sumtg bad. sebab dorg ni bntg yg penyayang...^__^ say no to 'Anti Kucing!'

miloicekaw1119 said...

rindu sama kucing saya..
die lari dari rumah mase umor die 8 thun..
namanye MOON..

fakta yg kat atas ni,sumenye betul..
same yg pnah bela kucing taula..

i like cats!!!

Ery Farieha said...

sumpah suke entry ni. sesuai dgn aku, pencinta kucing..
tp yg sembelih kucing tu,mmg wat aku menyumpah2.huhuhuh.

ade bakat jd calon istri ni
kah kah kahhhh

chacha said...

huh~~ kejam2... sampai ati dorg mkn kucing... aku sgt suke kucing okeh~~ makhluk tuhan paling comel kott kucing nih... da la gebu... hehe~ bercite2 nk bele kucing parsi bile da banyak duit t... hohoh~~

ezzati said...

besarnyeeeee kucing oren..comel...

mmg kejam la sape sampai hati makan kucing..huhu..xmao bayang..sedih

milimilo said...

sumpah suka gila kucing..plg xleh thn kalo tgok kucing kesejukan kat lua rumah @pun tgok org sepak kucing, rase sedih gile..

Lady B said...

awak..kite sangat takut kucing. tapi kcing pernah kejar kite, selalu ushar lama dekat meja makan kat restoran..tapi kite tak pernah buat jahat kat kucing. sebab terlamapau takut.nak terkencing jadinye.

♥CIK SHA♥ said...

kejam la amat org yg semelih mkn kucing tuh..mmg xde ati perot..budus tul..

sokong amira cakap..mmg betul..kalo org tuh suke kucing n kucing pun suke kt die mknanye org tu sorg yg penyayang..kalo org tuh x pnyayang, kucing xkn dekat sbb die leh thu..then kalo org tu p jgk dekat kucing konpom kena cakau..hahaha...

si manes yaya said...

waaa.. sampai ati dy makan kuceng tuh... sedey nye.. T______T

kuceng yang tutup mata tuh sangat comey!!

aku suke gile kuceng.. dulu ada bela tapi tiba2 hilang.. sedey woo..
kuceng skang nih kuceng orang.. tapi suke lepak umah aku..

sem lepas ada sorang kawan aku nih tiba2 cakap "eh yaya.. aku tgk ko nih mcm kuceng la.." hahaa..

Liz said...

dah lame bace blog ni..skang baru nak leave comment sbb facts pasal umur kucing tu sgt membantu la..kucing aku da 15 tahun..makan pon tak slera..mata pon mcm tak nampak..rupe2nya umur da nak dkt 80 tahun..fuiyooo..

joegrimjow said...

haha
bnyak fakta kucing dapat ni
xjumpe gambar2 pasal fakta kucing tu?
banyak n berilmu

kucing ak namanya zubaidah

NadNod said...

hantaran kucing? giler comel. haha ;D

zaza said...

weh bleh la masuk minang aku..aku pun ska kuceng gk....hahaha

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

penah jugak terbukak link pasal kekejaman kucing nih.. srius tak sanggup nk tengok.. sumi sangat suke kucing.. bile diperlakukan sebegitu rupa oh.. xleh xleh.. huhuu.. hntaran kucing?? cam menarik jer nih..

ini q i L L said...

kneading tu cm nak merabak an bnd je. hehe....

Ayu Candy said...

thanks fr dis entry
loveee it! =)

f is fikah said...

masya-Allah, kucing2 itu siyes cumel!!!

kucing boleh kurangkan stres, SANGAT3 setuju. opah [skang ni umor 84 thn], dah takde darah tinggi, sakit jantung pun dah blah. pun suke cakap sorang2 ngan kucing, dan aura opah, habis berjangkit 1 femili [kecuali angah].

pasal kneading, sangat menarik. patutlah masa dukung achu[name kucen], die suke wat macam tu kat tangan. tak sakit, tapi geli sikit.
rupenye, tengah bermanja.

haisyh~~
kalo cakap sal kucen, memang tak habes..

thanx a lot mr zack!!

maisyara pot! pot! said...

weekkk!!! rase loyer giler biler zack tulis mereka salai, lepah arr.. geli uh!!!!

mereka kejam uhhh!!!

ape2 pown, kucing comey seyh! rindu nk bela kucing.. lebeyh2 agy ank kucing.. boleh takowt2 kn mak ku.. HOHOHO.. ^^

zack zukhairi said...

@aku zaty : bessssaar punye! ahaha!
nak jadi calon? takleh2! budak skolah xleh! :p haha

@chamn : giler barbie?! pau inti kucing? wadafak!

@Emora : tu kena tanya nenek ang. Aku pon tak paham gak bahsa2 kucing ni. hehe.

@Azuan : wlaupon ang syg kucing, ang tak blh kawen ngan aku! haha

@cintaqaseh : ahaha! oleh sebab ang gerun ngn kucing, secara otomatiknya ang gagal ujian calon isteri! :D

@amad : kucing oren tu adalah kucing terpanjang di dunia! :)

@amirah : true! aku rasa pon cam tu gak. kucing ni cam ada sense yg blh detect naluri org tau.

@kak mollie : ilang? ada tu! cuba try carik akt rumah2 jiran. ntah2 die main kt situ?

@emma : yeah! gimme 5! say no to 'anti-kucing'! kite geng ok? :)

@miloicekaw1119 : Moon lari kenapa? aku rasa maybe die kena langgar or smthg bad happen kat die. kucing takkan tinggalkan owner die unless smthg bad happen kat die.

@Ery : hahaha! tu baru satu ciri je ok? :p

@chacha : kucing parsi mahal weyh! ada member aku beli sekor harga die cecah rm500! giler.

@ezzati : kucing oren tu kalau buat bantal pelok best gak kan? :D

@milomilo : yeah! sorang lagi pencinta kucing! bagus! blh geng aku.

@Lady B : smpai nk tkencing? hahaha! kucing tu tak gigit la.. die pandang je :)

@Cik Sha : biasa nya kalau kucing yg tak kenal kite, kalau kite dtg dekat, die lari je.. die tak cakar kalau ang tak pijak ekor die! :D

@si manes yaya : kucing yg dalam kotak tu ek? a'ah! kiut kan? nanti jap lg aku tgk gmbr ang kat blog. btol ke cam kucing? haha!

@Liz : kucing u da tua sgt da tu... nanti mst die da tak banyk gerak. die da hilang slera makan, pastu tak lama tu die mati.. baik siap sedia je...kene let go je.

@joegrimjow : awat nama kucing ang macam mak cik ? ahahah!

@NadNod : Hehe! ok tak hantaran kucing?

@zaza : dandan ang suke kucing! ahaha!

@aisumi chan : kalau jumpa org yg seksa kucing pasni, sound je! kejam tol diorg ni. takde ati perut.

@qill : die main2 je arr..mana ada smpai koyak! ahaha

@AyuCandy : thanks :) glad u like it.

@fis fikah : welcome :) thanks back to u sebab sudi drop comment here.

Syima Syaz said...

yess...saya adalah manusia yg paling syggggggggggggggg kucing.nanti dah kawin dah cop nak bela 2 ekor kucing kt rumah.sib baik bakal husband pun suka kucing...n fakta2 kat atas tuh sume benar2 belaka.lagi 1, kalau kita ckp dgn kucing...dia paham...n kucing kwn yg PALING SETIA! =)

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

nice entry zack. wah, sgt menarik bab kucing. i love cats!

every facts about cats are so goood to know. sy ada 10 ekor kucing kat rumah..

sume pic kucing kat belog zack sy amik k. simpan. really love the oren cat, tp kat rumah sy tak sebesar yg itu.
sy tak perasan nak fhm sgt psl fakta konflik kucingtu.

last bab. klakar tul, sempat carik calon tu...mesti ramai yg suka zack. ecece, nice blog. first time sy komen. keep yur true belog :)

rcclaw said...

zack...idea ko nk wt hantaran kucing mmg best...tambah 1 lg senarai dulang yg aku nk anta kat calon bini aku...heheh...

aku ske kucing...
aku ske LAMBUNG2 kucing...HEMPAP kucing ngan bdn aku...PELUK smpi dye lemas...smpi 3 org adk pompuan aku sggp terajang aku sbb wt kt kucing ktorg cm2...hahaha...

^ ZuMaWaMBa ^ said...

LOVE CATS TOO!!
kat umah aku de 6ekor skang ni.
giler x jeles member2 aku! haha~
sekor da lari, g umah bini..

nabil said...

walaupun ak takut kucing,heheh,
bila baca entry ni rasa sayang sgt kat kuching..heheh...
xde la sampai nak mkn daging kucing...hehehe
:)

Fina Fento said...

bofren saya takut kucing..sob sob..

farah said...

entry yang sangat sangat sangar comel :D

kucing , kucing , kucing

Faarihin said...

isy.. dasyatnya.. ni first time dengar ada manusia makan kucing.. ish2.. kan banyk agi makanan lain..

wah.. comey2 sungguh kucing2 ini.. cam tak caya aje de kucing yang sangat sihat itu..

Bungakopi said...

kucing aku ada 2 kaler, maksudnya dia jantan. memang dia jantan tulen.
sgt chomel owh.

Fathiha Zainal said...

Ok fine. Sy tak suka kucing walopon sy tau kucing adalah makhluk yg comel! Haha!

cik ery said...

haish~ entry ko ni mengingatkan aku pada kucing2 aku kat rumah yang kaler oren itu..sgt2 manja..
nasib baik ade kucing kat hostel ni..bole la aku menumpang manje ngn kucing2 yg org buang ni kan~

ardinihumaira said...

kucing gambo 1st tuh paling menambat hatiku. echeh... cikuuu cakkkk aaaa... hehe. cam dia ngah majuok jer kan kan. alololololo cummeyl betol.


saya amat gerun tengok darah tersebut. naper la pi makan kucing. cam tak bleyh makan benda lain. babab mereka. dush3

FANA FARHANA said...

:)

perempuan ITU said...

HAHA,kau bagi bakal bini kau kucing yang last gambar tu.pergh comel gila.

walaweyh.Bunuh kucing buat sup.kejam betul
Undi saya anda dapat seribu

z i e s y a said...

sumpah aku takut kucen!

azura majid said...

salam.

bagus la ang nak bg hantaran kucing tu.elok-elok terlepas dr sangkar mau gamat nye rmh pengantin.hahaha. tmabah-tambah kalau tok kadi pun takut kucing. alamat xnikah la ang.hakhak

mysara newrie said...

hehe. zack update lah lagi psal kucing! aku ada sekor kucing yg aku bela sejak aku umur 5tahun lagi tp tak pernah phm perangai dier. bila bc entry nie barulah phm. hehe. nway aku suke sgt kucing! haha *utk pegetahuan ko jer.. hehe

Alyssa Villamor said...

suke sgt2 dgn kucing!!
lau lik uma je, sti nk men ngn kucing jiran, gemok tapi comei sgt!
da r jantan, tapi manja gile! ;)

alin wengg said...

adakah itu kucing atau babi?
saya konpius!
hahaha :D

orang area sane banyak betol makanan exotic yang xleh terima akal kan?
menatang comel ni pon diorang tibai
apakejadahnye??!

*zack, aku penah ade 16 eko kucing kat umah aku. bleh celen? :))

heheheh

ARC said...

kucing disembelih pun bole ke kite makan?haduiiiiiiiii

kalau boleh, maka xsalah langsung utk makan kucing..ianya haiwan dan bahan makanan

azura majid said...

oi ARC ko gile ke?kucing mane bleh makan. binatang yg menyerang mangsa dengan taring dan kuku yg tajam.xbleh makan!

zack zukhairi said...

@ARC : pendapat mazhaf Hanafi, mazhaf Syafi’i, mazhaf Hanbali, dan pendapat segolongan dari mazhaf Maliki telah mengharamkan memakan daging kucing, baik kucing jinak maupun liar berdasarkan hadits yang diriwayatkan dari Jabir

نَهَى عَنْ اَكْلِ الْهِرِّ وَاَكْلِ ثَمَنِهاَ

Artinya: Sesungguhnya Nabi SAW. telah melarang memakan daging kucing dan harganya (menjualnya) (H.R. Abu Dawud, Ibnu Majah, dan Tirmidhi).

Wallahualam.

:)

~kuyam~ said...

hahaha..tu dia..pjg lebar entry sal kucing~

cuba bg tips skit cane nk hlgkan fobia thdap kucing?isk3..bg sy kucing comel amat,tp smpai hari ni msh fobia.nk pegang ja tkut.isk3

SuRayA^i. said...

ang ni buat aku teringat dekat anak kucing yg kena buang tu la T__T
kalo di ikutkan dorang br 4 thn umur manusia. kompem x pndi crik mknn lg T__T kejam sape yg buang dorang tu.rse macam nak sula sula je.

aku rase sbb nak hande kucing nh lagi sng dr handle manusia, sbbkan tu dorang ley kurgkan stress kn.

chamn said...

eh zack... jap2.. aku konpius ni...

Sesungguhnya Nabi SAW. telah melarang memakan daging kucing dan harganya (menjualnya) (H.R. Abu Dawud, Ibnu Majah, dan Tirmidhi)

maksudnye camne tu ek? duit dari jual beli kucing tu xleh gune k? kalau bukak bisnes jual kucing utk org bela xleh k? explen2.. aku nk tau! huhu... (malu bertanya sesat jalan....)

zack zukhairi said...

@chamn :
Hukum jual beli kucing untuk peliharaan adalah harus.


sumber : http://tinyurl.com/ybe7sna

ayeesha qist said...

kucing baru makan hamster
-.-''
belum ada hati lagi nak baik semula ngan kucing

shapikapikabon said...

haha.
i suka kucing jugak.
kat rumah i ada 20 ekor kucing dah kot.tp buat sangkar besar khas la kat belakang.kalau tak,kotor rumah.

p/s : i suka kucing.ape lagi.bila nak masuk minang? :P

pudding pie said...

teruknye sapa yg makan kucing ni
sanggup plak tu
astaga

nand nasyari said...

kucen kucen...selera ke mkn kucen..?
haiyaaa~ bt pelok2 time tido lg best dr mkn kucen ouh.. (0.o)

bobhandburry said...

aku suke bace entry ni.. great

www.zuwairiaiman.com

cHiQuE CoMeL said...

alooo... entry yg sggh comel ;)

Didi Nadhirah said...

letak kucing dalam dulang hantaran jenuh la nak kejar kucing tu nanti..mesti tak reti dok diam

SaRaH NoRDiN said...

wahhhh saya sayangkan kuceng!!1 leh la masok dlm list senarai calon awk..
hahahahaha

- Mimi - said...

hantaran kucing?sweet =)

AinZa said...

entry yg comel...
kuceng saya blom balik dr malam td
uwaaaaaa.....
neway thanx pasal letak info umo kuceng tuh :D

farhana said...

mmng siapa yg buat 2, xde hati perut..
cane la depa leh senang2 sembelih binatang yg comei mcm kucing 2...
uii xsangguppp..
nwy nice entry n full wif info :)

si manes yaya said...

haha.. banyak la..
kawan aku tu jek yang panggil aku macam kuceng..
boy aku pon kadang2 suke dengki aku..
bley plak dy panggil aku "meow.. meow"..
memang nak kena cakar la tuh..

ari tuh aku lepak kat umah kawan.. kat kedah..
umah dia ada 11ekor kuceng yang comel! wah aku eksaited!!

irahehe said...

singgh kejp..fes time jumpe blog nie sbnrnye..

kesian giler kucen kne sembelih
wlaupon ira cm xsuke(bukn xsuke tpi tkut kne ckar) tpi ira xde r smpai nk dera or nk sembelih ke ape..

mcm2 org zamn skang..

Miss Ekin said...

good. sebab sesape yg menyayangi kucing means die seorg yg penyayang hehe..

NHidayah Rosli a.k.a org slalu panggil yaya je....:D said...

ttbe aq rase mcm aq sayang kucing:P hohohohoho

::sAnG pEriNdU:: said...

ngahaha..penah marah acah2 ngn kucing cakap nk sembelih die wt kuceng goreng..ngahahaha..mak kate "ko nk mkn ke??"..hahaha...

dulu xpnh syg kucing pon tp skrg da syg kucing sgt...kucing sgt kiut....=)

wawaa shah said...

Wawa suke kucing!! hahaa..wahh..bestnya dapat hantaran kucing..bagus idea ni..nk kena wt jugak ni...waa..lepas ni boleh layan my feimao lagi special..kihx3....windu my feimao...=)

Cieri said...

aku baru je tulis entry pasal nak kucing.stress2 ni ada kucing rilek sket kot.
tapi leceh gak nak bela kucing kat sini. mesti oyasan xbagi punye.
kalau bagi hantaran Scottish Fold ke nak jugak.hahaha

kookey said...

waa. bes la antaran miow. btol2, suke ckp ngan kuceng, tenang ;)

Aini said...

sebagai pencinta kucing, sangat benci dengan manusia yang makan kucing. Makan la tikus nun, yang nak makan kucing yg comel tu kenape? Perut je besar, ati tak dak..menci!

ujaja said...

xleh laan uja..
uja de 11 ekor kucng
mcm2 kale daa..
kalo kene bebel ngnmak n tnsion
sembgngn kcg
pastu mak pn naik cua
ank dye ni gle g doq sembang ngn kucng
ktergatu kcng sbb abh pn sme
mak xske
p pe eh wt an
a 1
de kcng nme minah n mael
abh cte u kcng tuu
terlatij mc njing aw
lu soh g kedi
beli kan bilis
cte mcm tipu
p tu la hakikat nyr
btol kekcg de 9 nyawe??
xnk wat entry psal tuu ker??

zack zukhairi said...

@all readers : salam n thanks for ur comment :)

@ujaja : aku xleh lawan ang ah! banyk giler kucing ang! hakhak! :D

p/s : yang pasal aku nk buat hantaran tu, sebenarnya kucing tu ikatlah reben comel2, pastu bubuh dalam sangkar yg comel. takde la die lari. die diam je. kucing baik :)

Ismail Noh said...

Kucing aku bernama Gaban, sebab warna brown. Sebut gaban, teringat superhero2 masa kecik.

Ismail Noh said...

Anyway, thanks mintak followers sedekahkan al-fatihah buat almarhum sultan johor. Bangga dapat jiran yang prihatin.

siti said...

mr z,best ler cte kucing ni..len kali cte lg yer.. :-)

ainz said...

best sebab citer psl kucing...
aku ske kucing..dulu ada kucing kaler putih, mata sebelah biru sebelah kuning...nama putih..sgt manja...tido pon siap peluk lengan aku lg..tp dh mati..2 hari aku xmkn..nanges je...huhu

Anonymous said...

thanx sbb share hal kucing...
sgt syg kucing...
tp agk takut nk syg kucing skrg...
sbb bile dh syg,,,cpt je dia tggalkn kita.....sob sob....
xnk nangis dh.....
byk nangis sbb kucing...hehe

Misz ZeEE_Z0nE said...

entry yg comey.. semua meow comey.. tmbh2 pic meow yg last tue.. hehehe..
and lastly.. thnks 4 d info.. (^_^)

kasha + ajie.. said...

aku pown byk bela kucin kt umah...dr kecik2 smpai skg da besor...klu nk cte satu2 psl sejarah kucin2 yg aku bela bule wt drama bersiri...hehe~~ btw,entry yg bgos...2 thumbs up~~~ :D

@juera said...

org kte bela kucing murah rezki. tp klu ko bela kucing tp disepak terajang tu x dak rezki dh tu..dpt dosa kering jer la..

kucing ni manja, kdg2 tgok gelagak kucing leh ilang stress jap..

kt umah ak sume kucing manja2..duk kampung tp berlagak mcm kucing bandar..huhu..sabo je la..

aemyLina™ said...

cutenya kucen putih tu...
cam baby lak... sooooocute

FiqaSaleh said...

suke lah ttg kucing nih... hehehe..
kat umah sy ada gak kucing..tp tak boleh nak d manja2.. die garang dr kecik.. Y_Y

tp bab nak makan pandai pulak kucing ni bermanja, kite ajak bergurau die tak nak.. huh.. :p

zana said...

sy suke gilew bace blog nih. mcm2 ade. tp entry kucing nih sy sgt suke gile2.na minx izin share kt fb yea.tqtqtq :b

mizz greenApple said...

sem lpas aku dok sblh umah dak2 vietnam n myammar...
giler ar bley katakan stp kali dorg lunch mst msak kucing pastue bau msakan tue bley wat muntah kot..
tp pelik gak stp ari mst ada kucing dtg umah dorg..
ngeri wok dengar kucing tue kna sembelih..
weekkk...

Anonymous said...

bila baca sal kucing teringat pulak2 arwah2 kucing aku dulu2...skang kt umah dah xder kucing dah...serious, xder kucing aku rs hdup aku cam bosan sikit...

Nia_KaoruKamiya said...

erm....sagt2 suke n sukekan meaw2.
hee..
ku g sanggup nenok owg kene langgo lori dr nenok meaw kene sembelih or owg aniaya ke or kene langgo ke.
haizzz xleh ar..xleh nak time...sob33.
ku de meaw2 name ye bobo.ea sgt manje.
ea suke kneeding ku tetiap malam..heheheh mmg jadik teman plok ku le kan.. :)

hitam putih kehidupan said...

aq pown cke kuceng jgk..1 family cke..pnh skaly cmpai berbelas kuceng kt rumah...tidow ngn kuceng,mkn dgn kuceng,mndy n berak pown ngn kuceng.hehehe....pnh skly msa adeq aq nk pg skola...anak kuceng aq dok dlm beg skola dye..nseb baek aq prasan mse nk kasi minum susu..klw x anak kuceng aq dh pndai sbb g skola..hehe..
sbb ad kuceng terlalu byk..abah n mama ceap wat rumah utk kuceng lagik kt blakang umah kteowg...n kteowg 1 family cgt2 mmhami perangai kuceng!!

Lily said...

thnx 4 da info sal kucing...jz luf it...hehehhe...mnx izin nk copy ya??thanx...:D

yayaaiman said...

yosh..
aq actlly bru jew jmpe blog ko nie..
sroll pnye scroll aq jpe lak enty nie n aq mmg gle pnye suke kt kcing...
so aq juz na cngrat kt ko coz dpt info cam nie pnye bnyak psl kcing...
seyes a aq pown bru tau lpz bce n-try ko nie...
n lg 1 cgrat gak sbb ko da ske kcing lpz kcing ko mati...
y 2 seyes mmg aq bengang nagn ko..tp da ajal kowt...na wat cam ne ann... =_=

Lady.Rouge said...

aku ade 50 eko kucing, kandang je besar cam umah stinggan. *menipu*

Nak 5 eko?

HAHA.btw, love this entry!

NinieArnina said...

lorhh..yg kneading2 tuh sbb gembire keh?? tp nape kucing aku punyer muke x menunjukkn riak gembire pon mse wat cenggitu?? kompius2~aku ingat diorg nk kawen tp x dpt...ngahahahahh...

aku pon suke kucing..jadi, bole anto resume calon istri ang ker?? ahahahahah~~(^_~)v

Cinta Sufie said...

ninie gedik..haha

NinieArnina said...

cettt..kaco daun la supeh nih..br rse nk menggatal skejap..ngahahhh~

Aisoreal said...

Dulu2 time kecik2 kami satu family bela anak kucing dalam mau dekat 20 ekor...hehehe...

Anje said...

haha... mmg byk fakta pasal kucing.. nak tau kucing tu sihat ngan tak.. rasa kt hidung dia... klu lembab2 tu.. sihatla dia.. klu mcm kering je... demam la tu....

lg 1 kucing nie suke beno kne massage... bkn skadar mengelus bulu2 dia.. tp urut.. slalu wat n confirm meaw tu syok gilerr....

ayraanur said...

said..try gak nak suka kucing tapi xboleh..sgt2 takutkan kucing tapi xda sampai nak pukul die..kalo org takutkan saya ngn kucing leh menangis atau pengsan..:(siyes..tapi saya suke org yg syg kucing sbb hati die baik.~~~eow!

fyra said...

hurm sbb 2 Rasulullah s.a.w kt sgt syg kn kucing...kucing harus d lindungi n d sygi..tp seriously xske tgk kucing kne seksa..xsggup!mati kne langgar pun rse sgt sdih...klo bleh nk je bwk kucing2 yg skit n t'bia blek umah..tp kat umah dh byk sgt kucing..n fmly xbg..sdih nye..miss my cat a lot!

inFi said...

cess..tekenang kuceng aku yg ilang org pulangkan balik, letak dalam kotak depan uma aku pastu ujan, mereka2 yg berkenaan dekat nk lemas sbb air ujan betakong dalam kotak..nsib baik tak kiok..huhu..

-MiszSpade- said...

aku mmg gler syg kat kucing..adik2 aku pun sama..mybe sbb dari kecik ktorg duk dgn nenek yg sememangnya membela byk sgt kucing.. ade la dlm 20+ ekor kucing..
penah sampai 30 lbh kut..huaaa3..

nama kucing pun ktorg leh ingt, bygkan 30 ekor nama kucing yg berlainan..putih, itam, merah, perang, tompok tu cam nama biasa kan..

ade gak nama2 lama cam peah, labu, labi, iwok, mcm2 la..

sampai zaman aku plak (kira nenek da bg lesen besar tuk letak nama), nama ktorg bg glemer sket...
mickey, tweety, sylvester..haha~

ade skali xde idea nak bg nama ape..sekor ibu kucing ni beranak 3 ekor..terus bg nama wawa, wiwi & wuwu..senang...=)

masshie mastura said...

huaaaaaaaaaa nak jugak hantaran anak kucing. nk tiwu abg zack la ;)

faryza said...

hahaha.... cat make me laugh... kucing die akn faham dgn ape yg kite sampaikan kat die... thts y bile kte ckp kat die, die akn turut kate kite... i slalu ckp ngn kucing2 i kat rumah 2.. dah brape ekor da i bela dri dr kecik sampai la akhir hayatnyer... kalau die da mati mst tanam blakang umh.. smpai kat blakang umh 2 da xde tmpt nk tnm kucing yg bru mati.. penuh dgn arwah2 kucing..... now yg still hidup ade 5 ekor.. n bakal dtg lg 2 ekor.... kucing jiran pown slalu gak berkunjung rumah i minx mkn sb jiran 2 bela kucing tp x mau bg makan.. so i kte sbg jiran, sedekah je la mknan kat kucing jiran 2...

MIRALUNA said...

, daging kucing merupakan daging yang didapati dari kucing yang disembelih . oke !

tetibe teringat 1 video yg ntah sape post kat fb .

video tu lg kejam . pompuan tu pijak2 anak kucing gune kasut heel dye yang tinggi n tajam tu . sampai tembus perut ank kucing tu . sampai terkeluar mata dye . mule2 oke je anak kucing tu ,

emmm ~ ntah la . tatao nk caye ke tak video tu . tapi , sumpah sakit hati tengok . smpai nges2 .

Anonymous said...

gila kucing...:)

~sunflower~ said...

so sweet la u nak bagi hantaran kat awek u anak kucing yang sangat comel... ley tiru ni...

NURUL NAZIRA said...

aq punye giler suke kat kucing sampai time aq kuar dating pun aq berenti jap jln2. sb pe? sb aq nak nmpak kucing so aq berenti semata2 nak belai kucing tuhh.. haha. mule2 bf aq pelik tgk tp aq rse pun da paham ;D

Anonymous said...

ada lagi satu tips...kalo kcing tu bau2 kt korg...pastu die angkat muka then die nganga mulut ckit....maknanya...ang BUSUKKKK....HEHEHEHE

Fieniey said...

wah...tomei2..
akupn nk kong-c c-ta gak..
ms sklah dlu2 aku prnh jd bidan..
bidan kucing hehe..nm kcg 2 ugy..dia pgg tgn aku ms dia nk bslin..erm pd pndgn ko la Z, nape erk dia wt cm 2..plik3..2x dia nk brnk, 2x dia cr aku..erm nsb bek aku x alah ngan drh hehe....

shaazril said...

suka kucing...tomei sgt....

izzah:idzahar said...

wey nnti antaran kucing. nk ltak kcng 2 at ner? eh2 nnti tnjok aw. msti comey. haha.

Yanar said...

start kuar dri perut my mom.. mmg da hdup ngan kucing smpai skg.. ad gak rupenya laki y nk bg hntarn sekor kucg.. ngatkn i je yg berangan2 nk mtk hantrn sekor kucing dri some1..hahaha

Anonymous said...

sy pon minat kucing gak...hahaha...ada 45 ekor dalam jagaan sy...semua stray cat....every 2 month sy anta g klinik....huhuhu....._amy

lotusfinder said...

aku tak suka mana kucing tapi kalo yg gebu2 comel2 tu suka jugak la.ceh.

aku paling cuak kalo nampak kucing bperangai mcm pelik je..terlompat2..jap nmpak cam menerkam,jap menikus.uisk,bapak la cuak aku.kalo ada segala bagai makanan yg aku suka time tu,hu2..tak abes la gamaknya.mampoih selera aku.kui8.penakut.titik.

aku rasa mereka yg makan kucing neh cam bodo siot je.macam kau cakap,macam tak de makanan lain.cest.bedal ayam kentucky pun ok gak.aper daa~

panjang lak aku komen,eheh.x kesah la kan?

Anonymous said...

Huda

kucing kte slalu wat kneading tu kat kte,kejut kte smyg subuh..slalu tgu die kejut..^_^

Anonymous said...

klu kucing suka bawa sudu dan towel naik, maksud dia ape??

Miss Ieza said...

alhamdulillah..
semakin ramai kita jumpa blogger yg syg kucing....

suke suke suke! ;)

Anonymous said...

aku x suke kucing.. tp kucing yang suke kat aku.. tp aku x benci die..huhu.

pagekhas said...

ada satu video kucing sengaja di pijak smpai mati ngan tumit tinggi.. giler kejam.. dah la tgk video tu msa bln puasa.. terus x lalu nk berbuka puasa.. tp lps tgk video tu.. terus g dakap sume kucing2 (18 ekor) yg dh lama x layan sbb sibuk sgt..

Anonymous said...

comel!!love it.. thanks kongsi.. i got ur link from nadiah van der sar...

meowww!!

XieRza FieRa said...

wahh..i like yg last skali..wat hantaran kucing tu yg best..huhuhu...

Anonymous said...

bekas mak mertua aku cukup benci kucing..sampai dikatakan kucing tu najis..jgn sesekali menghampiri dia, alamat kena penendang la. Satu hari tu, dia nak ikut kami sekeluarga ke KL utk tengok rumah baru kami. Aku serba salah nak kasi ikut atau tidak sebab dalam kereta aku ada 2 ekor kucing yg kami bawak balik kampung(masa tu tak der lagi boarding boarding nidan kdai pet pun tak popular lagi macam sekarang). Lagipun masa tu kami belum bersedia menerima tetamu, maklumla baru jer 2 hari berpindah dan balik kampung pun atas urusan lain . Tapi dia nak ikut jugak-jugak, so terpaksala benarkan. Dalam kereta, Allah saja yg tahu. betapa tersiksanya aku memandu bila bekas mak mertua aku dok bersepak terajang dgn kucing aku,sampai kedua-dua anak aku pun turut takut kat kucing bila melihat cara mak mertua aku bertindak terlalu anti sgt kat kucing.Padahal kucing aku tu jinak sesangat dan tak ganggu dia pun. Aku hampir-hampir terbabas kerana kucing aku mengganggu pemanduan aku... tapi , sekarang alhamdulillah, aku pun dah bercerai..dan tak tak hingin lagi melihat muka mak mertua aku tu.. benciiiiiiii

Hani said...

zack serius mmg wujud seekor kucing jantan 3 kaler..aku x tangkap gambar la sbb aku xde kamera..dia kucing liar duk belakang umah aku..huhu..so terbukti statement hang auta skit...hehe,jgn marah...tp aku still ske blog ko..

Anonymous said...

kalo kucing eko ketot,cm ne nak taw dia ada konflik dalaman ke x??hahaha...

LetupLetup said...
This comment has been removed by the author.
LetupLetup said...

part kneading tu aku suka.first time dengar perkataan tu.kucing hepi ey?aku pon hepi dapat tahu ni.haha

Related Posts with Thumbnails