Retro game dulu-dulu

Bulan puasa tahun lepas punye cerita. Satu malam tu lepas smayang tarawih, aku lepak depan umah member aku nama Iwan. Sesaja nak menyembang. Macam-macam cerita kitorang bualkan. Dari cerita bola, masuk ke bab politik, then lompat ke bab kerje, akhirnya masuk bab rumahtangga. Maklum la, seingat aku, lepas abis zaman skolah, memasing da bawak haluan memasing. Yang kuat semangat, gi sambung blaja. Tak dapat masuk U, try mintak Poli. Tak dapat masuk Poli, apply Giat Mara. Yang dah takde semangat nak blaja, gi carik keje. Aku dengar cerita dari Iwan, ramai da memember saing2 kitorang dulu yang da jadi bapak pon ada. Ah,nice!

Tetengah sedap menyembang, tetiba datang adik Iwan, si Amir. Tangan dok pegang joystick ps2.

"Pakcik! Amir ada game baruuu! pakcik takde! hahaha!"

Lepas die jelir lidah kat aku, terkedek-kedek die lari masuk rumah. Cilake. Sungguh aku tak faham modus operandi beliau.

Aku sengih kat Iwan. "Wan, bapak lu kene ekor ke? Banyak duit nampak."
Iwan : Sial ah. haha! Ntah la. Tetiba angin die baik plak belikan adik aku ps2.
Aku : Waa! Kaya siot. Alaa, apa mau heran? Bapak lu kan polis? Ni mesti duit hasil jual mercun seludup yang die rampas masa ops itu ari kan?
Iwan : Cilake! Lu ada je modal nak nganjing guwa kan?! 

Hakhak. Terbarai guwa gelak ngan Iwan. 

*******************************************
Bebudak ini ari bangga betol dengan game-game tv kat umah. Playstation la, Wii la... Aduhai, aku tak nampak apa yang fun nye main game2 camtu. Berjam-jam duduk depan tv, tekan-tekan button kat joystick. Apa yg bestnya?

Kekadang tu aku rasa teknologi game ini ari tak berapa nak boleh pakai ah.

Dek terlalu asyik mengadap game tv tu, ang da jarang kuar rumah. Dah tak campor ngan memember luar. Alangkah tak fun nye idop ang. Esok-esok bile ang da tua, takde benda yang best untuk ang kongsi ngan anak ang. Takkan ang nak cakap "ayah dulu kecik-kecik main ps2. Seronok!". Bile anak ang tanya apa yg sronoknya? Ha, masa tu baru ang tergagap-gagap nak jawab. Baru ang realize takde apa yg menarik pon sebenarnya main game2 camtu.

Kalau diikutkan bebudak zaman aku ngan Iwan dulu, umur-umur 7-8 tahun, kitorang da kluar masuk semak dah. Buat apa? Carik spider, carik belalang buat main. Masa tu memasing pegang kotak kaset sorang satu. Mula la dok merayau kat pokok-pokok pandan carik spider sebab spider memang kat situ je port die.


Petang skit, agak-agak da dapat tangkap dalam 2-3 ekor tu, baru la balik umah. Then lagakan spider ang tu dgn spider member ang. Tengok spider sapa yang kuat. Memang la dosa melaga-laga kan binatang, tapi masa tu budak lagi. Halal haram, syurga neraka pon samar-samar lagi.

Malam tu balik umah, lepas mandi, lain plak game nya. Masa tu aku adik bradik akan berkumpol dalam bilik akak aku yang sulung tu. Amik pensel sorang satu, kertas sorang selai. Aku tak tau la korang main ke tak, tapi game die camni la lebih kurang.
Mula-mula kena lukis table macam kat atas ni. Bahagikan pada beberapa kategori, contohnya 'makanan','artis','tempat', 'benda' dan macam-macam lagi. Ikut kreativiti ang. Lepas semua da siap buat table tu, baru la lat-ta-li-lat nak decide sapa yang jalan dulu. Contohnya, akak aku dapat 1st, so cara main die camni. Memula die akan pilih satu huruf ikut sukati die. Dalam kes kat atas ni, die pilih huruf J. So kitorang adik bradik kene la isik table memasing dengan word yang starting with J. Kalau ada word yg x jumpa, biar kan je kosong (-). Setiap satu perkataan tu, markah die 20. Dalam masa 30 saat, masa tamat. Time tu baru tunjuk result memasing. Akak aku yg sulung tu slalu menang sebab tahap 'kosa kata' die tinggi. Ala, agak-agak ar pon. Time tu aku bebudak lagi, boleh ar die buli. Cuba rematch skang! Konfem aku bagi word yg extravaganza punye! 'J' for Juliana Evans!

Game camni la baru best untuk bebudak. Dapat blaja bahasa melayu dengan math dalam satu masa. Slain tu jugak, boleh eratkan hubungan ang adik bradik. Baru la ada memori nak cerita bile da tua-tua nanti. Kan? Bile anak ang tanya, "mak ngan maklong tu rapat tak dulu?". Ha, masa tu baru la ang boleh story citer2 retro macam ni.

******************************************

Bile da besar skit, kitorang start main BINGO plak. Ni aku rasa korang tau kot. Sapa yang tak tau tu, aku rasa elok la masuk dalam perut mak die balik, pastu beranak semula. Pendek kata, tak lengkap ah zaman kanak-kanak ang kalau tak main game ni.

Cara main die camni. Memula kena tentukan turn/giliran, pastu buat table 5x5 macam kat atas ni.

Ala, tak yah susah-susah. Macam kitorang dedulu, guna buku latihan matematik yg kotak-kotak tu je. Pastu isikkan dgn nmbor dari 1-25. Susun la ikut kreativiti memasing. Pastu setiap orang akan sebut nombor yg die nak, based on table yg die buat. Sapa siap dulu kesemua perkataan B.I.N.G.O, die la pemenang. Aku dulu jahat skit, suke main tipu. Agak-agak nombor tu cam lari je dari table aku, aku padam senyap-senyap guna rubber!

*********************************************

Bile naik darjah 6, masa tu sibok bebudak main game MONOPOLY. Tapi dek sebab game tu mahal, diorang main SAIDINA. Konsep game die sama je - jual beli tanah atas kertas. Tapi SAIDINA tu pon mahal lagi bagi kitorang adik bradik. Bapak aku rejimen askar melayu diraja je masa tu. Mak tak keje. Mana ada banyak duit nak provide kitorang adik bradik ngan benda2 mahal camtu.

Nak tak nak, aku pakat adik beradik kumpol sorang singgit. Beli JUTARIA. Game die sama je macam SAIDINA, tapi kertas die nipis skit. Duit die pon tak cantik sangat. Ala, benda murah... Jangan komplen! Dapat main pon da ok. :)


Memori paling aku tak dapat lupa ialah bilamana one day, ayah aku join sama2 main ngan kitorang adik beradik. Sangat la sweet... Bapak aku jadi banker! Mak aku plak duduk bersimpuh je tukang ketawa, tgk gelagat kitorang adik bradik main. Sumpah aku rindu zaman tu...

******************************************

So, ari ni kalau ang nak kata aku kuno sebab takde game ps3, wii, PSP kejadah sumer-sumer tu, takpe la. Aku senyum je. :)



p/s : mak aku terer main brick game weyh! Kitorang adik bradik smpai ari ni tak dapat pecah highscore die!


123 comments:

amalina supey said...

haha..nih ah best
semua benda aq men mse kecik2 dulu
owh,x jauh beza umoq kita
ang x tua lg upanya kery..wakaka

Yna_Mina said...

aku x main cari spider..aku tolong abang2 cari cacing wat mancing ikan je..haha

sume2 game ang mention suma aku men gak.hihi best kan...

p/s: aku men brick game sampai rosak.sebab geram bila xleh lawan highscore.hahahahaha

larasephia said...

brick game tu dlu hrga rm20 skrg jd rm2 dh. huuu

aku n kezen mase kicik2 suke main tngkap ikan kt bendang, xpun main seluk2 pasir bwh akar pokok dlm sungai tngkap udang,kdg2 kezen laki aku dpt belut, ade skali die dpt anak ular sawa. aku jd tukang pegang baldi n kire bilangan hasil tngkapan trsebut. those days were the rockiest days ever! bbudak skrg nie even bdak2 kt kg pn xtaw dh nilai prmainan tradisional/conventional gini kn?

zack, lenkali ko cite la pasal jajan /mkanan ringan zaman bbudak dlu. contohnya,Tora,Ding Dang,kopok tam tam,eskren potong kacang merah,ceklet udang,etc,etc

wanie™ ◕‿◕。ღ said...

hehe.. mmg besh tpi kalo dak pompuan lain lak permainan jer. curi getah sayur mak dan cantum2 wat tali (ada nama nye tu.. adeh lupa lak :P) then main teng teng, datuk harimau, batu serembn, main masak2, maen kawin2.. hehe.. windu sume tu. (^_^)

Farah oh Farah said...

wey zack..
suma game yg ang cte tu aku men kott..hahaha ;D
sumpah xjumpa dh mende2 tu an..
grr~

tp aku x main ah laga2 spider tu.. eishh, takot ah..
haha ;)

sumpaa rindu~ (^.^)

cHiQuE CoMeL said...

1. iwan tuh kawan zack. ngapa adik iwan pangge zack pakcik??? tua sgt ker zack nih??? huhuhu ;)

2. makanan J alahaiii J for Jajan. erkkk bley ambik kira kan??? :))

3. zaman zack dolu atari masih ada lagik x??? owhhh tuh atari kira canggih wooo dedolu...

aBoi said...

sumer game tu aku main...
paling best Brick game tu..

kalau bab Bingo ngan Jadual Huruf2 tu..aku baru je main game tu ngan kawan aku mase kursus induksi hari tu..boring dengar ceramah..haha

best woo..lame tak main dah..sekali main balik...seronok giler..hehe

kalau pasal tangkap spider tu..aku tak 'into' sangat..
aku dulu2 tangkap berudu ngan belalang...

tangkap berudu dalam hujan..baru 'true'...(^^,)

sarahunny said...

hahaha ini my zaman dengan my elder brother juga.. brick game tu paling best and maju lah zaman tu.. haha

yg main huruf2 tu nama, tempat semua main dekat sekolah dengan kawan2 perempuan.. abang saya pegi tangkap spider.. main baling selipar.. haha, panjat pokok..


syok woo.. skrang ni mana ada da.. mak saya pun pernah cakap budak sekarang ni sebab tu tak lasak.. sikit2, demam.. kena panas sikit demam..compared to budak dulu2..tengok la kalau hari raya.. mana ada macam dulu meriahnya

chah~ said...

hahahaha.. x ley blaahh.. game yg nme artis, makanan, bla.. bla.. n Bingo smpai skang aku duk men lam lecture.. hahahaha..

Didi Nadhirah said...

saidina - jadi banker n pemain kekdg songlap duit bank gak

main kad - bile nk susun2 kad tu songlap kad power...

otak ketat said...

haha. J utk mknn = jejari ayam. yes msti dpt full marks kalau aku main. heh. ada ag satu game. maen ceper. haih. rindu game tuh.

lieya orange M.I. said...

ingat lagi brick game tu beli kat pasar mlm warna merah...heheee

princess shaHARRYZade said...

kenapa xletak main pasir..kecik2 dulu aku men pasir gak..adik2 aku nk jalan atas pasir pun xnak..pastu aku suggest kt mak drpada beli game baik beli pasir selori bg adik aku main

Lyana Hisham said...

slalu main masa kecik2..rnduuunyer +_+

nurafiqahmohamadadnan said...

sapa remaja2 skrg yg ckp dye x pernah main semua ni tyme kicik mmg kasihan.
x de mkne lah zaman kanak2 korg :DD

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam zack...akak juga rindu dengan zaman kanak2 akak dulu...akak juga main apa yang nick critrakan kat atas tu....habis buku mate sekolah....mak bising sebab conteng buku sekolah...nick pernah panjat pokok....haaaa tu lagi best..akak dulu suka panjat pokok jambu batu...satu lagi main teng2 dengan kawan2......ala main likis ja atas tanah.....main congkak pakai korek tanah dengan kulut siput ja...ataoq biji getah...fuhhh sempoiii...budak2 la mana nak tau.....

Radiusi Maya Algebra said...

dlu mse kecik2 sll pegi ikot adek mak tangkap ikan sepat kat parit.pastu main buat kuih gne tnh haha..

rindunye :(

lina said...

okee, semua game di atas da penah main except tgkp2 spider tuuuu.
rindu zaman kanak2 yg ala2 bangang gitu, HAHA.
skang klu tnye bdak kecik suka men ape?
dyeowg jwb ps3 la, gameboy, game kt komputer la, haihh.

zack, ang tertggl satu lg game kanak2 dulu.
galah pnjg! :D

joegrimjow said...

meh nak lawan ngan mak hang
wlpon ada ps3 sini
ak masih setia main brick game yg kuno

meera^da cute..*_* said...

ohoo..aku tangkap rama2...pastu bile die mati, letak kat dlm frame..hehe..

sume permainan yg ko citer aku da men..sgh bes..

betul ape ko ckp..budak skrg byk penyakit sbb xjejak tanah..

Weeda said...

hoho..entri2 ang zack mesti membuatkan aku terimbau zaman kanak2 dulu ah..

enyheartsdiamond said...

syok ouh game bingo ngn nama, tempat, benda bla3 tu..slalu main masa cikgu tak masuk klas :)

Fina Fento said...

semua game tu saya main. BINGO tu saya main sampai sekarang n YES, ktorang adik beradik pn takleh celen score mak main brickgame..apa strategi dia pakai pn taktau la..

PEJUANG KESENIAN EXTREME said...

klu macam tu aq nak berguru la dengan mak ko main brickgame....berapa yurannya....haha

Fina Fento said...

lagi lagi..
main wau kat bendang ngn adik-adik, tangkap ikan puyu kat bendang, tangkap belalang kunyit lepas org tarah bendang ngn mesin padi pastu bawak balik bakar..main aci sembunyi [hide n seek]..yg paling best skali siap tukar baju ngn kawan-kawan biar org yang cari tu salah teka [time ni kecik2 tak kesah la kan..budak2 lagi]..pastu pastu..
ok, sudah..nanti kang dh jadi satu entri lagi kat sini..

iekaaziz said...

tu sume game zaman dolu2...
skrg bdak2 duk mgdap depan pc, tv xpn makin canggih laptop... da xde da nak main mnde2 ni sume..hehehe

emma said...

brickgame! teringat zaman kecik2 suke men brickgame..hehe..yg saidina tu kureng sket..suke main lego je ^_^ buat2 kartun/robot..

Misz_zana'85 said...

kitorang kat rumah selalu main kategori(nama, negara/negeri, buah, binatang, benda). Kalau ada jawapan, dpt markah 20. kalau sama markah 10. sebab tak nak sama dengan kakak aku, aku sanggup buka peta ayah aku cari nama negara pelik2.wahaha. Memang bagus permainan nih. Mak aku pun layan juga.

brickgame tu, ayah aku paling hebat. mmg kitorang adik2 xmampu kejar.haisyh.

shapikapikabon said...

hahaha.
lagi satu i realize..orang lelaki ni,gurau korang sangat lepak and kalau kasar pun tak berapa amek kesah kan?haha.
mcm u gurau dgn iwan tu.haha.slamber je u ckp bapak dia menang ekor la.jual barang seludup ar.HAHA.

masing2 tau itu gurauan and tak amek ati.hmm.bagus. :)

p/s : kalau perempuan tu,agaknya dah kecik ati and senyap dah. :P

LIEZ. said...

mase aq kecik2 sgt dulu aq men game ny r..
tp bile da start sk0lah mngah aku da mula men ps2 n psp..
hehehe..

chacha said...

sangat seronok ohh time kanak2 dulu.
semua game tu pun aku pernah maen. advencer sket... baru seronok.. maen parit sume... hehe

maisyara Pot! Pot! said...

lame da tk main batu saremban! ngee^^

game kategori n bingo still main agy smpai skng.. hehe.. xD

Shahira said...

ngehehehehe.
teringt dlu pnh tngkap belalang kunyit masuk dlm bottle nescafe besar.
pastu bile musim tengkujuh, harung air bertakung kat parit g tngkap berudu or anak katak.

tak geli pula ye masa tu?

entry ini best!

mysara newrie said...

Haha. Baru semlam aku men game yg jadual huruf2 2 dekat tmpt kerja aku! Memang bestlah ~ Masa Drjh 3, cikgu aku pun join skali main game 2. Tp kitorang punya laen skit, tp asas nye sama je. Aku pun sama gak, men Jutaria jer. Kalau hilang kat sekolah pun tak bimbang sebab murah! Haha. Kim salam ar kat mak ko. Hehe

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

huhuu~ rindu plak zaman kanak2 nih.. sekarang nih sume dah advance.. huhu~

Qiha Aziz said...

hahaha. gelak2 aku baca entri ni. samalah kita. dulu2 main jutaria je. kakak aku beli dari kedai buku sekolah. bahagia je kitorg ada jutaria.

lagi masa zaman sekolah kitorg selalu main game pemadam dengan jentik2 pen tu je. zaman adik aku, game tu dah takde dah.

touyakaruma said...

Perthhhh sempat juga ko pangkah gamers cam aku erk ?

Kebaikan ? Hurmmm entah ! Aku main jer game PS2 tu tak fikir pun kebaikan .

Nak kata lepas tensen lagi bohong klu dah game over 18 kali.

Masa kat sekolah selalu gak main gami yang jadual tu . Benda , nama , haiwan .

wawa wafiyyah said...

semua game yg ang tulis tu ak main mse kecik dlu..termasuk la g cri belalang..spider x..hehe
mmg best
tp bingo stil main dlm lcture..haha..biler da boring sgt tu bantai je bingo ngn membr sebelahh

wawa wafiyyah said...

pe kate nt wat entry sal cite2 zaman kecik dlu..mcm flashman,maskman,cybercorp,tomatoman n sume2 la katun jepun zman dlu...ak tiap2 mggu tggu cite flashman..hahaha

cikRinee said...

Wee~ suke main perang2 n tangkap berudu wlaupun xde motif -.-"

Fathiha Zainal said...

Waaaa... I like dis entry. Terimbau memori lama dgn kwn2 time skola rendah dlu.. :DDD

Ijan said...

lepas baca entri ni ttiba rse nk jd budak kecik semula.haha..

f is fikah said...

waaaahh!!!!
sume pun dah penah maen woo..
rindunye zaman tuu..

apeqchan said...

sangat berbeza...
kekeke...
smpi skang masih suka men brick game ngan bingo...
brick game..senang je nk dpt skang..

silent murmuring of mine..... said...

ehem2...dota termasuk x dlm game yg kamu maen?lalalala........itah tau pasal yg lawan2 spider tuh dlm upin ipin...klo tidak,xpenah tawu.....hihi


police sentry main x?

aci duduk?

rindu!!!!!!

Emora Valeria said...

da lame gile xmen brick game.dulu kalau ade game tuh,masyuk je maen.

cIk sHeLaZ said...

perghh.. game yg sama aku maen tyme kecik2 dulu.. betol kata ang.. game2 tu sume leh merapatkan hubungan adek badek,family mahupon ngn kawan2.... game2 yg ade skang nie mejonye xbyk advantages sgt..maen saorang2.. xsyok aaahh.. pepown.. peredaran zaman telah mengubah segalanya~

Nurul Farhana said...

wah..best²..
sume pun pernah maen, kcuali tgkap belalang ngan spider tu x prnh la..huhu...
bro, org nogori pun sebut nganjing gak ek?

si manes yaya said...

ha btol2.. sume game tuh aku maen..
dulu bantai ngan member lelaki masuk semak carik spider..
tapi tuh kurang la..
aku suke korek tanah carik cacing..
utk abang aku ngan member2 dia nak pancing..
pastu join berendam dalam sungai.. syok weyh..

halusinasi said...

zack, moment yg ang sumpah rindu tu nanti kongsi ngan anak2 ang. main main monopoli ngan anak2 ang.br la rindu tu blh terubat.ikatan kekeluargaan pun makin mantap.hakhak

maryam k. said...

nanti dah tua,
nak cerita dekat anak.

"mak zaman REMAJA main belog & fesbuk je"

lame.

amoi said...

aku tak main cari spider, belalang sume tu. takut punya pasal masa kecik.haha. tapi brick game, saidina, nama huruf tu dgn Bingo is my faveret la.haha. selain tu ada gak main masak-masak. main kawin-kawin. main pondok-pondok. main sorok-sorok.haha. yg tak leh lupa main kad Snap, Happy Famili dengan Donkey. mmg best!

Melz said...

aku otai bingo weh . jom seframe ngan aku miahaha

Nazz said...

Masa kecik-kecik dulu aku suka main baling tin susu.. lepas baling susun balik..

Bila balik lambat.. abah baling pulak ngan selipar...

ini blog wirdah said...

kecik-kecik dulu kite unik kan..leh create mcm2 ntk main..saloo gak main huruf2 tu.

kalao outdoor,salu main papan gelongsor. cari papan,letak atas bukit,duduk, pastu luncur..:)

Farah oh Farah said...

ahaaa..
nk tmbah sikit..
hikhik..

kalau skg budak2 men ps2 lah, xbox lah..
dolu2 men game gak..
game tape.
sapa yg ada game tape ni bleh nganjing kwn2 arr..
hahahaha ;D

**sumpaa rindu ouh!!

enenshi said...

salam...
tumpang lalu...
menarik ar content blog...
teringat masa kecik2 main mainan2 tu sume...skang dah susah nk tgk budak main game cam gitu...anak2 sdare ak pom dok ngadap PC je..hish...best memori zaman dlu^^

hueda said...

aq tregat zman kcik2 dlu...maen pOlis kejr pncuri..pas2 maen bola katOk..best nyer zaman kcik2..nk jd kcik blik wase..huhu

ujaja said...

haaaa..most of da comment gtw korg menkat bendang pe sme tuu..p aq xmen kat bendang...im sarawakian actually..aq men kat tanah paya jer..tangkap ikan tembakol..pastu panggang..cidap woooo!!! lompat dr 1 bakau ke 1 bakau..mcm2 laa..xreti nk translate dlm bhse korg..kalo gne bhsa swk aq reti laa..hehehe..pastu mandi kat sungai..korg tw kn kt swk bnyk buaya..p kalo dh jmpe dak abg aq n da geng,aq rse buaya pn tkot ngn kteorg..huuu..kteorg xmsok semak..kteorg men msok hutan tros..smpai sesat tuu...1 kmpg cari kteorg..balik rumah,zassss!! kne bantai doww...dhla sesat,balik2 jer,kne bantai tros..heavan gituuu!!

ujaja said...

haaaa..most of da comment gtw korg menkat bendang pe sme tuu..p aq xmen kat bendang...im sarawakian actually..aq men kat tanah paya jer..tangkap ikan tembakol..pastu panggang..cidap woooo!!! lompat dr 1 bakau ke 1 bakau..mcm2 laa..xreti nk translate dlm bhse korg..kalo gne bhsa swk aq reti laa..hehehe..pastu mandi kat sungai..korg tw kn kt swk bnyk buaya..p kalo dh jmpe dak abg aq n da geng,aq rse buaya pn tkot ngn kteorg..huuu..kteorg xmsok semak..kteorg men msok hutan tros..smpai sesat tuu...1 kmpg cari kteorg..balik rumah,zassss!! kne bantai doww...dhla sesat,balik2 jer,kne bantai tros..heavan gituuu!!

AinZa said...

da baca entry ni teringat zaman kecik2 dulu.. rasa mcm nak je patah balik jd budak2. Heaven!

udacun said...

sama la kegilaan kite zaman kecik2 dulu...ahaks...
windunye zaman tuu

Hafizah Haruno said...

Bagi aku BINGO yg paling best!

batchiwa. said...

Coool gile! :D
Ade lagi 1 game, yang lukis tapak tangan atas kertas patu kau kena senaraikan 5 kereta idaman, lelaki pujaan, pempuan kite tak suke, no.fav. kat tgh tapak tgn ade kaya, miskin, sederhana.
End of the game, sume tuh melambangkan mase depan. Kawen dgn sape. anak brape.
kelakar!!
ps : Mak ak power main Brick gak! Mmg sifat dan bakat semulajadi kot :)

iz bkn name sbnar..heheh said...

aduh memg retro 2..mnt tol game name,negeri,buah ume 2,,hahhaha..menarik gile..saidina poon same tp dlu men saidina selalu kne jd banker sbb ak pling kecik..beza ngn akak ats ak 7 taun..sdh3..dpa pkat buli ak..tp ak enjoy gk..bes sgt..binggo pon..tp game3 2 ak dok men ngn kengkawan kt skolah rndh dlu r sbb akak3 ak xmaw men da..yela ak msk drjh 1 dpa da msk sekolah mngah..huhuhu..tp ak enjoy gk ngn life knk3 ak sbb ak da blajq idop sndri dok kt asrma time drjh 4..bes oo..hahaha.sori ak comment pnjg sgt..hehhehe

adilla adnan said...

semua bende ni pnah main.
uh.,teringat kecit2 dulu..
haha..!

y i en j r said...

zack, sume mainan ni aku pernah maen masa kecik2 dulu..best gile weh bile ingat balek...thanks zack ;) ang buat aku tergelak sorang2 depan pc ni ;))

shahizan said...

hahah ;D ok kat atas tuu rasanya zaman ak masih lg maen xD

cik bubu said...

teringat plak game yang table table tuh..hahaha

amiera said...

mmg giler lah kan...
aQ skunk yang tengah p0sting ni p0n main lagi bingo..
main batu sremban xpayah ckap la..
blk apptment bendealah tu yang kitorang ngadap..
cam bodo je an...
dah besa nak main bende2 tu..
hahaaha

FiqaSaleh said...

aku dulu maen, batu seremban, zero point(tau tak?) biase ar budak ompuan misti maen masak2, dah tu maen jual2, habis segala rumput lalang imagine jadi sayur..dah tu maen cikgu2 siap ade papan itam lgi....dan byk lagi.. semua tinggal memory je...

skrg ni ada gak aku try maen ps2 ank buah aku.. penin pale aku maen.. uwek uwek..

Anonymous said...

sbnya aku nk nges ble ang dok cte psl zmn bdk2 nih...rndu sgt,wpun uma aku ne teres,tp ble tme cuti skolaa...mmg kecoh!nk men baling siper,bling tin..tme 2 xde mslah..yelaa..kete x bnyk y paking,bleh kre bpe bnyk kete jer kt deret uma 2...sknk ne nk paking kete pn pyah,,kua umah dr pg,tghari blek jap sbb pwot lapa..hahaha..pastu kua lg,tp y ne smpai mghrib..kihkih,smpai kene turut la ngn mk aku...hahahaha..

along said...

seronok bila ingat2 permainan ni..BINGO bru2 ni aku ajar2 bdk main kat sekolah..dh ketagih nk main BINGO je..asal cikgu msuk lambat sikit,"kak leha,jom main BINGO"..dh lama x main polis entri,godam (alah,yg buat lubang n gua 2 batang kayu 2..satu panjang n lg satu pendek),galah panjang,main getah,guli..

Anonymous said...

yg tangkap spider tu, aku dgn abg aku penah buat.amek kotak kaset bapak aku.huhu

amirah said...

tbaek arh..mmg same je ngn kisah kanak2 aku..sezaman kot...bingo,jutaria n bricks game...aku salu dok blkg bapak aku bile dia men bricks game...jakun cket time tu..hahaha

ZaFeErA~QiStInA said...

ya allah, sweet gle bce entry ang nih..sk pon tatau ape yg besh men PS tuh, ley sengal ngadap pc sehari..dulu mse kecik2 ak nakal gle..hobi mase rehat kt skala is menyapukan buah pinang gatal di tmpt pemegang tangga, xpn siram minyak cap kapak kt kerusi seteru ku..plg jht, gali lubang n buat perangkap utk meteru..ptg2, klu bosan masuk kebun, curik ubi kayu n wat ubi bakar..skng nih ble balik kmpg segan silu je..yela da bsa da, jd anak dara, tp dulu perngi, masyaallah..hihi

w@^^y said...

memang terbaik la entry y ni..mengingatkan aku pada zaman dulu2..game y buh nama artis,makanan, memang best main...macam2 boleh tau...ada lagi satu game ni..tak tau la pernah main ke tak.. korang akan dapat macam2 jawapan..kalo nak tau game tu cmne..dekat blog wanny ada tunjuk..rindunye time 2... :)

gherkin said...

dulu aku ngan nenek aku pun boleh main congkak sesame =)...sejak da tau trick camner nk jadikkan pihak lawan tinggal satu lubang nyawa..aku pun tibai main ngan adik2x sepupu aku..coz kalu aku main ngan abg2x kezen aku...mampus kene tipu pun x tau..hehee...
banyak lagi mainan yg rapatkan family ties ni satu ketika dulu..tutp botol...batu seremban..getah..lidi...
argh..!!giler..ko wat aku terkenangkan zaman kanak2x aku dulu zack =D

Rina (◕‿◕)✿ said...

huhu mcm nak nangisje rina bc entry ni..rindu zaman kecik2 dlu~

FarraLyssca said...

saidina...uuhh..rindu..mlm raye permainan wajib kt kg ngan sepupu-sepapat..smp kol 5-6 pg...lame gile nk abeshkan 1 game...pg raye sumer ngantok...tp enjoy sgt...sedih..rindu zaman tu..

nazren said...

teringat zaman knk2...bestnya

brat2104 said...

brick game tu yg xleh blah tu.. sampai 1 tahap, harga dia rm 4.99 je.. huhuhu

aku main game apa pon hancur.. snake dlm hp pon x lepas

dam ular kot yg ok sikit

noneyloveswhite said...

adoooiii..mmg nostalgia btul zaman kecik2.paling xtahan dlu..sampai tahap men roda impian dlm buku tulis..!!tp tu kire ok ag..~
paling gempak..ade plak yg kreatif cipta game jepun yg kt tv tu.."istana takeshi" dlm buku tulis.hahahaha~
rindu giler zaman budak2..~!!
tp yg psti..sampai skrg aku still men bingo tyme lecturer mmbebel dlm cls..~

Anonymous said...

skrg ni de game bru...lebih kurg cm monopoli n saidina...game CATUR BESTARI...popular gak game tu... smpai de wat kuiz kt tv 1... game tu btul2 mencabar minda perniagaan...
tp org lum penah maen pun...hahaha...sbb x brp phm peraturan..

Anonymous said...

ngeh..ngeh..ngeh..baru je ikot blog ko..trus t'ingat pasal game2 dulu2..mmg dulu2 bebudak kritip gile pasal game2 ni..tak yah teknologi cecanggih..aku tmbah, selain 'kuiz hurup' ngan "bingo' tu, mase aku tunggu turn nak ngaji kat umah jiran aku, sempat la aku yg tengah comel mase tu =P ngan kengkawan sedajal main selak2 buku, sape nombor belakang besar die menang, yg kalah kene jentik. pas tu bosan2 bukak buku math kotak2 (buku no 4 kot) main SOS..abes buku math aku jadi nipis asyik koyakkan je...tapi paling best aku rase main perang2 yg lukis kat buku latihan tu..buat 2 team..carenye amik pensel, pastu hitamkan bulat2 kat tempat korang. konon2nye nak 'aim' musuh. lepas tu lipat kertas tu & tonyoh di belakang tempat ko itamkan tadi..kalau kene musuh kire menang..hahaha..nostalgik btul...kalau tunjuk kat anak buah aku sekarang, haram jadah die gelak...tak moden langsung katenye...hampeh..
- den budak somban -

muhammad said...

thnkz bro sbb da mgmblikn ak k zman knak2 ak....abes ilang suma stress2 keja ak...hak8
ak rndu kengkwn zmn muda2...huhu

ceyda said...

bez3..
sgt nostalgic..
umo kita beza gak..tp sume game ni shida pon maen dgn abg shida..
dlu siap maen pnjt2 pokok jmbu lg..
syok gler..
yg bez nye shida tukang manjat pokok,yg abgg shida tukang wat sambil kicap utk cicah dgn jmbu 2..
hahah.
miss that moment..
huh

aQusikEcix said...

ceq suka ngan per yg ang tuleih,,,
hahahaxxxx sume game yg ang cita tu sume aq pnah men...skrang da xde da...kdg2 klu aq trase nk men aq men jerxx ngan cousin2 yg kecix2 hahahaxxxx pengobat wndu

Sakura said...

hehehe...
betul la bro....sgt nostalgic..yg brick game tu my mum pn terer....xde sapa yg leh lawan highscore dia....rindunya zaman dulu2

inFi said...

oit oit zack..lu lupe satu mende la..lu takkan tak men gasing?huhuhu..

faizal said...

mmg 'rare' giler la semua games nie..budak2 skrg xmain dh menatang nie semua..guwa bangga lahir zaman guwa..

Dekstro said...

sweeet giler part satu family men jutaria tue...gilerk ahh..mmg sweet memory arrr..game huruf2 tu pun last aku men 2 tahun lepas..sbb buhsan tunggu customer kat tgv aku ajak kawan2 aku men, naseb baeklah kitaorg ni sezaman..kalu tak comfirm kener gelak..wohahahaha..ahhhh the good old dayss..

zunorulnaim said...

haha.. betol la dah lupe permainan dalam table tue (artis, makanan..) ada satu lagi permainan yang slalu koi main masa kecek.. dari satu perkataan kita cipta perkataan lain. cth : perpustakaan
i)akan ii) puas n ...
x pon main senaraikan benda yang anda nampak dalam tempoh masa diberi.
cth: dalam almari. (30 saat)
i) buku, surat, ...
just want 2 share..=)

Anonymous said...

aku pun besa main mende alah di sume..maknenye kite pun lebey kurang ar umo kan..sama muda..ahaks..tp apesal aku dah ade anak 2 neh??? oke..anugerah dr ilahi.fulstop~

-aya kb-

nana said...

hahaha..sya pun dulu time kecik2 suka men game2 kat atas tu suma..besh btol..mmg seronok time kecik2 dulu..men sma2 ngn adik n kazen mazen..ada gak kenangan time kecik2 tuk share kat anak2 nnti kan..

tim said...

brick game!!!haha..t'igt dolu2..punyela nk sgt bende alah tu..nangis nie kt pasar..kt tepi pokok kelapa..aku igt lg..pasar tu hr rabu.majok!tak nak balik!sume org tgk.peduli hape aku.yg pntg aku nk brick game tue.haha..nak tak nak ayah n mak aku pon terpaksela belikan...cian dorg..hehe

hazz said...

aduh..x larat nk gelak da..hahaha..
sumer tue ku maen dlu..sgt rindu mse kecik2 dlu..huhu..

bru smalam ade 1 lecturer bwk brick game nie kat lecture hall..die tunjuk n citer kisah die kecik2..n bgi motivasi sket..huhu

*mak ku pown sker maen brick game tue..ahahaha..skali bende alah tu rosak,1 ari die membebel marah ktorang adik bradik..hahaha

Anonymous said...

ahahaa sume aku main except for masuk semak tu (pembersih dari kecik)..aku igt2 la sepanjang aku kat UM ni hampir tiap2 minggu aku main bingo tu (dgn kawan indian aku) sebab lecture mechatronic yang sumpah bosan

|Silly-Willy-Sarah| said...

adeyh seyes ak rndu zmn kekanak~ huu~ mesin mase ad jual x kt jepon? (inchik.. tamaw marah ek? huhuew)

suria said...

huhu brick game tu..teringat brickgame aku ms kecik2 dlu..warna kuning..siap bley lipat ag tu..kira smart sgt da aku ase time tu.. kenangan...mmg indah :)

Cute Mommy said...

sume benda yg disebut da main da...plg rindu BINGO ngn game Huruf tuh...

Anonymous said...

XJAUH UMUR KO DGN AKU....

PALING XLE BLAH MAIN URUF2 2.....SUMPAH XLE LUPE.....

ZAMAN DULU N ZAMAN SKRG BNYK DIFFERENCE...=)

Anonymous said...

mmg sweet time kecik2 mana nak dapat tu semua..kalu habaq kat anak2 sedara sure tercengang2 mereka dengar..tu lar zaman kecik dulu mmg best tk macam skrg....

Qieyss Itu Aku said...

sgt suke dis entry...mngingatkn ak zmn dolu2.....ak pon main gak bnd alah yg ko main ngn akak2 ko tu zack...yg nme artis, tmpt, mknan, sgla bagai tu...mmg sonok hbs main game tuh...smpai terkaluar word yg ntah hape2...kalo da tibai hruf X, x psal2 nme mknan kuar X-ray Cracker!

maisara_ayuni05 said...

yups...sumer mende nih sy penah main..nk2 part tgkp spider 2...siap bagi nme glaran ag 2...mat bun..hak3..tp la ni..mmg da x jmpe ngn mainan cm 2 g...

aBIL said...

HAHAHHAA..cayalah!! kita mmg sezaman..walau i lahir lmbt sikit dr ang..hahha.. heaven nye kecik2 dulu..=)

sky said...

hak3...wt aq tringat btoi la msa kecik2 dlu...
main hruf2 2..klau sma tolak mrkah..tp aq mst la slalu mng....hahaha(gelak bgga)
w8,mak aq pn trer maen brick game 2!!hak3

aizamia3 said...

semua tu ai pernah layan.. best wo.. tapi part yang tak tahan tu.. tak boleh challenge high score mak.. hikhikhik..

anis said...

bingo..best..rase excited gile nak jerit bingo tu

ilamymirza said...

haha... meriah hidup masa kita budak2 dulu... budak2 sekarang dok depan tb ngan komputer je...

nuckuhs said...

errkkk..mak2 mmg terer ek maen brickgame tuh...mak ak obsess giler dulu

nur atiqah said...

macam da lambat sgt nak komen sbb baru je jumpa blog ni tp mesti mau komen jugeeee sbb you really remind me of those wonderful memories masa zaman bebudak dulu!
ya allah brick game tu mmg sgt menjadi kegilaan kotttt!in fact ari tu disebabkan kerinduan yg amat sgt pd brick game tu sanggup g carik kat pasar malam n jumpa! 6 hengget je n x stop main even duduk tgh dunia mana tah and org pandang cam sengkek sgt je huhu
and game carik perkataan tu pun sama and kitorg ada 1 lg rule iaitu kalau perkataan tu ada yg sama dgn org lain score kena potong half hoho
and JUTARIA!!!saya ada sepupu kaya yg bole beli monopoly mcm2 edition cam beli cili kering kat pasar je tp x jeles pon sbb kitorg ada jutaria hehe aritu masa g binding assignment kat kedai alat tulis jumpa jutaria tros beli hihi
duit mmg x bole beli ketawa kita masa kecik2 dulu kan? =)

izma said...

sumpah game dulu2 best giler! dpt blaja math, kira2 duit, berebut2 turn sape, turn sape..tp kalau banding ngn budak skang, zaman kita lagi best..mcm ko ckp la zack, bdk skang asyik dok dpn tv je manjang..x dpn tv, dpn komputer..hapa pon xda.. ^__^

anim said...

dulu suka main tangkap berudu kat longkang isi dalam bekas air,, tuang kat lantai,, berudu tu lompat2,,sweet sngat,,hahah..pastu,,picit smpai pecah,,kejam! hihi

anim said...

pastu,,main guling2 kat bukit dr atas smpai bawah,,best sangat! smpai pening2,, agak badan da merenyam,, stop,,esok,,sambung balik,,, :D

e_ziey said...

aku main dah sampai part bonnggo,.bile masuk asrama die jd advance sikit. sbb bosan kat asrama tu, mula la manusia2 ni teroka2 menatang2 pelik2 ni.
x main dah bingo2 ni.,,

natasha alisha amani said...

haha.. main nyorok-nyorok?
hikhik :P

afdher said...

nk taw berapa keping nota duit2 jutaria diagihkan kpada pemain?

sha said...

zack samer la kiter ayah akak pun askar rejimen melayu mak housewife hm...nak beli mainan pun kena fikir 10X..tapi kami adik beradik selalu ajer ader benda yang nak dibuat mainan.,contohnyer buah sentul wah best giler kalau dapat baling musuh ngan buah ni saper kena pergh sakit tak ingat tu tapi have fun sangat...rasanyer budak sekarang buah sentul pun tak tahu agaknyer...

p/s ko kenal ker buah sentul zack

sha.. somban

RashiqahRashdan said...

Hahah,, miss that time :') Happy jek main sesama :')

Miasaranajwa said...

Haha, kalau nak dibandingkan dulu dengan sekarang memang berbeza. Teringin nak jadi orang dulu-dulu, lebih berdikari daripada sekarang. Nak apa je cakap, mak ayah belikan.

Anonymous said...

Eh saya main game Bingo dengan huruf2 tu! Awak sebaya abang first saya kot, tapi zaman saya masih main game tu. Hahaha rindu!

rahman basri said...

Admin Tumpang Share...
Main Simple Games Dan Dapatkan Duit Sebenar Dalam Matawang Euro. Klik Sini Panduan Cara Main Game Ini Dan Full Support Dari Saya

Related Posts with Thumbnails