Wanita, Diet dan Islam

Aku heran la dengan korang ni. Aku tulis cerita sedih,korang gelak. Aku tulis cerita serius, korang gelak. Aku open cerita antu, pon korang bantai gelak. Kadang2, termenung aku sorang2 sambil skrol mouse atas bawah dok carik balik mana la point yang lawak sgt tu. Ke...korang tak abis baca pastu korang just blasah je komen? Hakhak! Tak kesah la, janji korang happy. Memang itu pon tujuan aku.

Orang kata,hidup ni biar la macam Mr.Bean. Eventhough orang kata ang gila, ang tak pandai, ang tu otak tiga suku, tapi at least ang menghiburkan orang lain.

Ok, tak nak intro panjang-panjang pasal entry aku kali ni agak berat dan macam panjang je...

Tadi, aku baca surat kabar Kosmo online. Ada satu berita yang agak menarik perhatian aku.




Nak kurus punya hal, sanggup gi sedut lemak. Sudahnya lemak hilang, kurus pon tak dapat.

Pelik jugak kaum wanita ni. Diorang berusaha untuk nampak cantik di hadapan suami sampai telan pil itu, telan pil ini, cerut pinggang dengan alat senaman ntah hapemende ntah, diet sampai kene tahan ward. Aduhai...apa kes?

Orang kata, sebelum kawin, tanya pasangan ang tu "sanggup tak terima diri ni seadanya?", which mean kalau satu ari nanti ang gemuk lepas kawin, sanggup ke dia sayang ang lagi? Kalau sanggup, baru kawin. Ini tak. Pegi kursus kawin bagai nak rak, dah macam orang nak amik lesen memandu da busy nya. Tiap-tiap minggu ulang-alik ceramah. Isik borang itu ini. Tapi last-last cerai jugak. Kalau tak cerai pon, kene bermadu. Alasan? "I da tak cantik....dah tak hot macam muda-muda dulu".

Masa tu, yang si lelaki pulak mula la keluarkan sunnah. "Sebagai lelaki, I berhak kawin dua. Itu kan sunnah?". Bullshit. Weyh brader, Nabi kawin dengan isteri no.2 dia, Saudah binti Zam'ah hanya lepas isteri pertamanya Siti Khadijah meninggal dunia la. Tu pon lepas 3 tahun kematian Siti Khadijah. Yang ang plak, bini kat rumah sihat walafiat tengah baring depan tv uli cekodok sambil tengok sinetron, ang da standby pasang satu lagi. Pastu ang nak cakap pasal sunnah? Bagi statement tak pikir, macam org tak skolah.

Ok. Aku taknak teruskan. Nanti jap lagi, ada yg hentam aku.

Berbalik pada topik asal tadi, wanita dan diet. Actually, benda ni simple je. Islam tu dah bagi garis panduan dah sebenarnya. Tinggal lagi ang tu tak pandai nak explore.

Nabi da tinggalkan kita 2 benda. Al-quran dan sunnah. Kan? Dan aku percaya, isi kandungan Al-Quran tu takkan ditelan zaman. Tak kira la ang moden macam mana skali pon, tetap boleh digunapakai. Ha, itu Al-Quran.

Tak payah ang kaji dalam-dalam. Kalau ang perasan, cuba ang tengok tapak tangan ang. Jari-jari kita dibentuk mcm ni sebab ada tujuan dia. Bila ang rapatkan jari-jari tu, jadi la dia sudu. Dan bile ang renggangkan jari-jari tu, jadilah garfu. Dah complete dah. Lepas tu nabi ajar kita makan guna tangan dan jilatlah jari lepas makan. Ang kata, "apa barang jilat jari?".



Setelah dikaji, ahli saintis da jumpa bahawa enzim banyak terkandung kat celah-celah jari, 10 kali ganda lagi banyak dari yg terkandung pada air liur. Enzim ni menolong ang menghadam makanan lebih cepat. Tapi ang nak jugak guna sudu ngan garfu, kononnya baru ada style! Hakhak. Lantak ang lerr..

Sama jugak macam kes diet ni tadi. Islam tu cantik dan simple. Sebagai contoh, kita tengok amalan pemakanan Rasulullah. For your info, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya. Petuanya :

Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL



Rasionalnya? Kita amik satu contoh. Nabi pernah tegah kita makan ikan bersama ayam di khuatiri akan cepat dapat penyakit. Saintis dok kaji benda ni dan terbukti teori Nabi ni benar bila diorang jumpa dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-. Jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan, maka terjadilah tindak balas biokimia yang mana boleh merosakkan usus kita.

Banyak lagi petua Rasulullah dalam pemakanannya, antara lain, jangan makan buah selepas makan nasik, tapi sebaliknya makan buah terlebih dulu, baru makan nasik. 

Al-Quran pon ajar kita mandi pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Sebab air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak dari berkumpul. Ang boleh perhatikan orang yg mengamalkan mandi pagi kebanyakannya badan diorg tak gemuk. Unless, ang mandi pagi tapi sarapan satgi ang bantai roti canai 2 keping, tengahari plak kari kepala ikan dengan Milo ais. Ah, toksah mimpi la nak kurus. =p

***************************************************
Ok, ni plak ada satu fakta menarik aku jumpa kat internet, tapi khas bagi orang yang da berkahwin.


"Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun. "



Pakar motivasi Datuk Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan dan tahap kesihatan.

Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari
kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

"Bagaimanapun, sebagai seorang Islam kita tidak harus lupa ajal dan maut terletak di tangan Allah,'' katanya ketika memberi syarahan bertajuk "Perkahwinan dan Seks: Penawar dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit" di Persidangan Ketiga Perubatan Daripada Perspektif Islam anjuran Pusat Perubatan Universiti Malaya di Hotel Sheraton Subang di sini hari ini.

Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan. Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah S.A.W.
Tambah beliau, ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri.

"Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap,'' katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu.


Ok, sila lah pelok bini ang! Hakhak. Kalau yang belom kawen, jangan nak memandai pelok awek ang. Bukan stakat dosa, ang juga dikhuatiri mendapat penyakit birat-birat dan lebam di bahagian belakang badan gara-gara ditibai dengan batang penyapu oleh bapak awek ang. 



p/s : Gelak, gelak jugak. Sekali skala cakap pasal agama skit. Takpe kan? Sorry kalau buat korang bosan...




(kredit : pengalaman, google)

66 comments:

cintaqaseh said...

bagus gak cerita yg melibatkan agama dan sunnah nih.boleh tambahkan ilmu di dada. tapi paragraph terakhir sebelum entry habes adalah funny..=)

leEya said...

hahaha..suke n3 ny=)

_Yaya_ said...

ak nk kurus..tp xkawen ag..so tade sape la leh peluk..hahaha

mOLLie said...

betul tu zack...
lagisatu, bdn kite ni kan banyak enzim2 yang terlibat dalam penghadaman..makan satu2 je la..sian kat perut...

lagi satu fakta menarik, peluh lelaki buleh mententeramkan hati wanita..sebab tu bile pelok wanita a.k.a bini jadik tenang..

akak da try..awak bile lagi? hakhak..


p/s: koktel peberet tuu..huhu

chamn said...

waaa... aku suke part yg ko bgtau pasal amalan makan abi tu... camtu ek? xleh mkn campur daging n ikan... good info...nice blog..

tq~ :)

Didi Nadhirah said...

ok kali ni tak gelak...sungguh berinformasi hehehhe

Emora Valeria said...

still ok bro.dpt bnyk fakta.tq!

^^pWiNcEsS sYaQeErA^^ said...

hakhakhak..tetap nk gelak jgk part yg penyakit birat-birat dan lebam d bahagian belakang tuh..kahkahkah..tp pape pn kali sungguh berinformasi..but gelak tetap gelak..

p.s:dh tukaq jadi org penang ka ckp ber "ang-ang" tu..keskeskes

NadNod said...

info menarik ;)

meera^da cute..*_* said...

sume yg ko ckp aku dah taw sejak sekolah...tp aku juz nak bg sikit pandangan aku...

lelaki nih kadg2 xpuas...dia nak mata die nmpk cantik jer..yg pempuan, xmo laki lari, so, nak mencantikkan diri smpi guna cara yg ley mmbunuh...

hope pasnih, lelaki perempuan, ingat2la...mane ade manusia sempurna...pempuan nih dah beranak, alignment da lari...kne paham tu wahai lelaki..

tq

.rENEx. said...

bnyk info..huhu..
n xbanyak gelak sgt..
tp ada gak part yg kelakar..

=]

Bungakopi said...

ooo...

aku wat salinan.:)

tak sia2 polow blog ni.

Fina Fento said...

salah satu kaum yang mengamalkan pemakanan secara teratur adalah kaum YAHUDI. ini fakta. diorg memang jaga pemakanan masing2, makan buah sblm makan nasi sbb kalau mkn buah SELEPAS makan nasi, itu akan menyebabkan kita mengantuk, tak campur makanan darat dan makanan laut dalam hidangan n betul cakap zack ia boleh jadi racun, selalu makan kekacang bagus utk otak, tak hisap rokok dalam rumah, dan banyak lagi..

zack, org cerita pengalaman serius kena kacau kat toilet asrama g bantai gelak buat apa..kan dh kena gelak tak kena tempat..ish ish ish..

arc13 said...

hahahha nak gelak gak

ketahuilah zack sesungguhnya blog ko menceriakan kami (ayat gay syal)

btw, bini aku aka dipeluk 10jam setiap hari. Enuff said

cikgu isza said...

tima kasih atas info, bru tau.. xpe.. lepas ni leh amalkan, moga2 akan slim, suami x kisah.. tp kita jaga kesihatan sama...

Roxy Zai said...

suke sgt2 tgk kapel tua2 yg romantik..so sweet main peluk2 n gurau2!!!^_^

wawa wafiyyah said...

ptut ler ak maintain slim..sbb tiap kali pas abis mkn nsi ak suke jilat jari..dr kecik lak tu..x kesmpaian ak gemukkan bdan..
btw entry yg bagos!

~kuyam~ said...

wah3,byk petua bg elak gmuk
mesti nak apply
thxs again 4 dis sharing :)
really helpful

SaRaH NoRDiN said...

perempuan ni kadang2 dia diet utk suami dia bukan sbb ape..sbb dia sayangkan suami dia...padahal actually suami dia x kesah pon camne rupa fizikal dia..yg penting hati dan prasaan..tp perempuan sentiasa nk yg terbaik utk org tersayang tp kadang2 tersilap langkah nyawa melayang mcm kes yg di citerkan nie heeee

Hazirah said...

Terbaek la...
yg sal sunnah Rasullullah 2 mmg rmi yg x tau. maen hentam je pkr Rasul madu sbb suke suki. Rasullullah kawin sbb nk bn2 kaum hawa ye. klu korg perasan, isteri2 die kebnykkan dh tua kecuali Aisyah kot. aq plk, mengapakah sunnah 2 je yg nk diikt, sunnah laen nape die x ikt???

nice info on the Prophet's eating habits... Hope 2 see more of this...

Wasalam

didieadila said...

aku suka n3 ni! thanx!

rcclaw said...

aku pn penah wt presentation subjek agama sal bab pemakanan ni jgak...haha...mmg sebijik mcm yg aku crik...seyes hari ni aku ley agak ko search kt google trlbih rinie zack(especially bab pemakanan)...haha...start dr cara nabi mkn smpi la bab ion2...

tp its ok...mmg brguna utk sape yg xtaw...ape kate pasni ko wt reserch tntg klbhn kurma/tamar plak...konfem brmakne bro...

this time aku kasi 11/10...haha...ske part pelok bini 2...bru taw pasal 2...thx 4 da info...

my[s]ara said...

tentang pantang larang makan yg diamalkan oleh nabi, makan buah sebelum makan nasi dan jilat jari, aku dan kawan2 aku amalkan masa kat asrama. alhamdulillah ~ rmailah yg ikut jugak lepas 2.
*nway, berilmiah ah ko punye entry kali ni. hehe

.::R A F I::. said...

nice entry..

kekadang perlu serius jugak

tambah2 bab agama

zaza said...

nk komen ke tak??huhu...
aku dh hbq dah...
ang punya blog tibai ja tajuk pa pun sure org komen bjela2...

kasi turun ilmu kt aku r..
kita kan sekmpg...hahaha

pasai tajuk nie mmg aku skong sngt r sbb aku xbrapa nk pcaya pd teknologi moden skg nk kuruih cpt...

sbb aku rasa sure ada kesn smpingan mgkin utk jgka masa lama..so mmg realiti punya konspirasi la bro!!

zack zukhairi said...

@all respected readers : once again, thanks for ur comment :) sangat2 la best kau orang ni!

@kak Mollie : peluh laki boleh calm hati pompuan? nice info!
pasal pelok tu...hehe. saya lmbat lagi! :p

@meera^da cute : no one is perfect. orang kata,cinta sejati tu ialah to love imperferfect person perfectly! baru btol kan? :)

@Fina Fento : hahaha! tapi citer antu asrama ang tu klaka la. :p

@arc13 : giler ah! bini ang nanti bukan kurus sebab hormon time pelok, tapi sebab penyek kene pelok! haha

@cikgu isza : thanks cikgu sbb sudi datang blog kanak2 ini! :D hehe

@Sarah Nordin : setuju dgn statement kamu. :)

@rcclaw : actually, banyk lagi info yg aku dapat pasal ni, tapi tak larat aku nk masukkan semua. nanti panjang2 sgt,orang taknk baca. hehe. anyway, thanks for ur compliment :)

cik ery said...

hooo...aku gelak gak la zack di akhir entry ang nih..hehehh..
aku pnah bace combination makanan tuh..tp kenkadang buat..kenkadang tak buat..tp most of the time aku cube elakkan le..
aku pon tgh nak meng "halus" kan diri...

salah satu care nak turunkan berat : korg amek bekpes...takyah mkan tengahari...mkn mlm jgn skip..tp mkn sket jek..insyaAllah boleh~

ujaja said...

salute...salute....pnh dga sume tuu..nk tmbh ag 1..pasal jgn mkn buah dgn susu..ramai yang nak kurus mkn yogurt haaa...tu pn trmsok sunnah nabi nooo..bkn sunnah soh buat,tapi sunnah soh JGN buat ea..SELAMAT BERAMAL...ngeee~~

sniffa93_aznil4eva said...

hahaha:D

yeah u r rite bro:)

M O N I C A said...

bahaya jgk sedut lemak ni oo..org yg berani saja nk sedut ni..hehehehe..thanks for sharing..:)

arc13 said...

aku kurus, dia pun xgemok...cmne lak penyek?hahha

annie said...

Salam ziarah, ishh..mintak2 saya ni dijauhi lah dgn nafsu nak kurus cara drastik ni, takut sungguh!! Tapi klu kaji balik di satu sudut, bagusnya wanita ni nak cantik dan sanggup buat apa saja sampai menggadai nyawa semata2 nak kelihatan cantik utk suami, kan..Bukan utk org lain (harapnya mmg itulah niat dia).

Anyway ada ilmu yg saya ceduk kat n3 ni, banyak info. T/kasih berkongsi cerita..Syoknya tgh serius tahap tegang, di penghujung ayat n3 ni ajak gelak balik..tak de lah stress!!! di situ specialnya tuan tanah blog ni..GOOD LUCK

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

dh banyak kess mcm nih kan.. sedut lemak la ape laa. smpai bawak maut.. huhuu~ kurus punyer pasal..

whisperingmoment said...

hehe zack..leh la ambik tips2 nak kurus kat post nih.cam sempoi je plak =)
lagi satu tengok pompuan sekarang semua nak kurus macam model sebab takot laki diorg cari lain..nisbah lelaki n perempuan pon kita tau perempuan lagi banyak kan.that's y yang kaum perempuan akan rasa tergugat hehehe~~

enyheartsdiamond said...

entri kali ni eny x gelak..just x sabaq nk kawen ja :)

Syima Syaz said...

uuhhh baru lah saya paham nape saya kurus...sbb saya mandi pagi subuh dan tak mandi malam.hahaha....tp kalau cuti weekend tak mandi langsung, diganti dgn mandi malam...huhuhu...

ade 1 lagi petua,kalau kiss (mulut ke mulut) pagi2 sebelum gosok gigi, dgn pasangan,gigi anda akan sihat walafiat jarang mendapat kerosakkan gigi.ini utk suami/isteri yang berani lah menahan bau busuk mulut pasangan anda bgn tido.terbaca dlm magazine kesihatan!tak caye try la...tp ready sblm pengsan!

rcclaw said...

zack: jgn isaw zack...hg msukkn bjela2 pn xkesh...konfem xboring...cme sian kat ko la nk wt entri yg pnjg tuh...haha...

neway keep it up bro...tulis cket2...n jgn hlgkn stail penulisan ko 2...sgt2la best...

shikin said...

buah+susu xelok utk perut..kalo yogurt yg cmpur buah 2 cmner lak? bkn ke baek utk ksihtn?

rizputra7 said...

gambar tuan guru nik aziz pon ada sekali..hehe bagus info ko nie..

hunny said...

yep. btul. pnah bca psl nie. my dad pun pnah ckp yg we can't eat mkanan darat + mkanan laut = ayam + ikan sbb dua2 berbeza ion. true.

susu tu pun x elok makan skali ngn nasi...

okay! dpt 2 tips lgik. nk kurus kena peluk org byk2 ngn mandi kul 6am! (wah, ade can nk kurus nie sbb hr2 g skola kena mandi kul 6am.hehehe...jimat2)~~ ;p

::iniainithemovie::: said...

wah...best2...
jumpe jugak entry mcm ni. asyik gelak jek kang tercabut anak tekak..
ape2pun, blog ni mmg best giler!!!

joegrimjow said...

lose weight now
ask me how
hehehehehehheeee

cik cahaya mata said...

mcm suke blog kamu ni..
ngee~

♥CIK SHA♥ said...

wuitt...n3 yg sgt bagus..bg kaum2 pompuan yg gile nk nguruskn badan mcm ceq ni ha..hik3...dah thu sume sunnah2 nabi tuh..tp amat2 jarang nk ngikot nye...huhu..pasni kena wat research kt dri sndri balik...

p/s:jgn le amik pil2 nguruskn bdn n ape2 produk yg leh mndtgkn kemudaratan..amat2 bahaya..trimalah dri seadanya n bersyukur..asal xde penyakit dh..

Miss Diary said...

suami2 sekalian timalah isteri2 anda seadanya..sbb anda pun bukan ensem mn pun nk isteri mcm ratu...yg penting.hargai pengorbanan seorg isteri yg mn2 suami xpat nk buat seperti melahirkan zuriat.

syarifahhussin said...

ciptaan tuhan mmg agong..manusia diciptakn pelbagai bentuk n rupa..
bersyukur la dgn ape yg kite ade kerana manusia smmgnya x sempurna..cuba korg bayangkan, kalu smua org sama je..msi lar boring kn2???? jd x yah nyibuk la nk abiskan masa,duit, tenaga nk buat menda2 yg blh m'bahyakan nyawa sediri.. konsep lengkap melangkapi merupakan cara yg plg baik utk kite fahami..jgn sedih dgn kekurangan yg ade tp cuba fikir ape kelebihan yg kite ade..insyallah kite akan bersyukur dgn ape yg kite ade..ade yg slim nk gemuk, ade yg gemuk nk kurus
mcm2 ragam la...ade yg dh cantek cun melecun nk lg cantek 100X..mmg x fhm lar..tp ct mmg b'syukur dgn ape yg ade(poyo la plak..sory)mmg rupa x secantik mana pn, tp berbangga dgn diri s'diri kerana dpt m'corakkn hidupm'yanyangi diri sediri... END..

FiqaSaleh said...

dlm2 serius tu ada gak lawak ner.. sukeeee...tak boring baca.. :P

siti_Zueirah said...

wah!!...akhirnya jumpa gak jawapan kepada persoalan yang aku cari selama ini, ada orang cina n seorang akak nie cerita dekat aku, x elok mkn makanan laut di campur dgn makanan darat contohnya macam tomyam campur...udang dan ayam bercampur...rupanya leh menyebabkan cepat dapat penyakit n sakit perut..baru aku tahu...lg satu diorang cakap susu tidak bolah campur dengan buah atau apa-apa pun...rupannaya ini puncanya..
terima kasih zack...leh lah aku sambung cerita kat emak kenapa semua tu...hihihihihi

Cha said...

salam zack.. akak baru2 ni terjatoh chenta ngn n3 ang lam blog ang nih... wat aku gelak sakan... (w'pon slps marah anak2).. hahaha.. akak nk mntk izin copy paste n3 Wanita, Diet & Islam utk tampal kt blog akak, buleh yerk... (n klu ade2 ape2 n3 yg agak2 aku suke sgt, buleh ye akak kongsi2 ngn kwn2 blog akak nnt).. hehehe... :-D

nisya said...
This comment has been removed by the author.
nisya said...

like ur fakta..bg abah n mama bce..msti abah n mama suka

jira ^o^ said...

emm.. a good one.. asik pening y x kurus2.. ade la tu yg salah kat mne2.. thanx 4 the information..

atapzink said...

bro, mmg bleh jadi kartunis, engineer, counsellor and ustaz rolled in 1 la...tahniah la ye. tabik spring tilam vono sama bro

student. said...

how can, clinic tu x sediakan epinefrin utk anaphylactic shock?
bcoz, some people are allergic with certain drugs@medicine...
huh~
basic knowledge tu!
(x_X)

Anis Syuhada Nazari said...

nice info abg zack!
anis pon penah tulis gak pasal diet rasulullah ni..:)

http://anisnazari.blogspot.com

ZeLa said...

agaknya ku sorg je yg nk gumuk...

thnx 4 da info...
no wonder la ku slim b4 n after pregnant w/pun dah 2 anak..
anyway thnx 4 da info..

Anonymous said...

zack..no need to say sorry when talking bout agame.. sbb agamela yg byk bg kte pnduan dlm hidup..

eifa_ofea said...

xsangka..aku dok bca yg sal peluk bini 2 kt fesbuk xsampai semenet..ang da ckap kt cni plak..hahaha....ok la 2 mention again la kn..heheheh..aku ada baca sal susu n cuka xelok d mkn oleh pompn bila time piyet..nti piyet xcuci..heheh

emalina said...

thank u f0r da inf0 br0...untung y0ur wife t0 be..hehe..=)

cucu tun teja said...

bagus share pasal topik ni, yela, orang zaman skang ni konon nak jg kesihatan, nak kurus, tapi tak ikut garis panduan yang betul, tu yang dapat padah tu...

anis said...

dah seminggu baca dari 2009 sampai 2011...sumenye nak gelak..ermmm,nak nangis jugak waktu citer pasal kawan baek tu,malu2 pulak bace pasal sanita tu,kagum bile baca pasal toilet jepun tu..hehe..dan muhasabah diri waktu bace pasal entry ni..tapi sumenye diselang seli ngan gelak yang hebak

Lawson said...

hooo...aku gelak gak la zack di akhir entry ang nih..hehehh.. aku pnah bace combination makanan tuh..tp kenkadang buat..kenkadang tak buat..tp most of the time aku cube elakkan le.. aku pon tgh nak meng "halus" kan diri... salah satu care nak turunkan berat : korg amek bekpes...takyah mkan tengahari...mkn mlm jgn skip..tp mkn sket jek..insyaAllah boleh~

Anonymous said...

Home Made Skin Tag Removal - 5 Tips For Home Skin Tags Removal Do you have
problems with skin tags and don't know what to do. Do this method up to four times a day until the skin tag falls off. Females and males have the same chance of developing them.

Look at my web site ... bloodroot skin tags ()

Anonymous said...

Perineoplasty (or Perineorrhaphy) has an objective of making this area look normal by cutting out excess skin and flaccid skin tags.
This is a great font for use with winter designs as you prepare all your Christmas artwork.

The brown-slatted background in the image above really isn't part of the technique I was trying to demonstrate here.

my page: removing skin tags with nail polish

Anonymous said...

I have read so many articles about the blogger lovers except this paragraph is
truly a good paragraph, keep it up.

Here is my webpage ... Asthma symptoms

Anonymous said...

Hmm iѕ аnyone еlsе еncοuntеring problemѕ with the images on this blog loаding?
I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's the blοg.
Any fеeԁback ωоulԁ be gгeatly apргecіated.


Look into mу web blog ... wedding hairstyles for short hair

Related Posts with Thumbnails