Drama sebabak 3

(note : sila padamkan lampu. pastikan speaker anda berfungsi. Apa yang bakal anda lalui sebentar lagi adalah satu pengalaman yang tak pernah anda jumpa di mana-mana blog....)

ZACKZUKHAIRI PRODUCTION (C)
dengan julung-julung kalinya membawakan anda
sebuah drama seram misteri yang berjudul...

Arahan sepenuhnya oleh ZackZukhairi
skrip oleh : ZackZukhairi

(sila click soundtrack ni utk merasai feel yg sebenar)
     

Tinggal kurang seminggu sahaja lagi cuti semester 2 bagi pelajar2 Kolej UNIVY akan sampai ke penghujungnya. Bagi Anis, (pelajar perubatan tahun dua), dia lebih senang menghabiskan saki-baki cuti yang tinggal di hostelnya sahaja dengan alasan mahu mendapatkan kembali 'feel' belajar yg sudah lama hilang semenjak cuti semester bermula.

Dia lebih rela bermalam di hostelnya menyiapkan tugasan sem lepas yang masih tertinggal. Hantu? Tak pernah terdetik dalam kamus hidup Anis kerana dia memang tak percayakan tahyul.

Tapi, Anis tak tahu bahawa 'tragedi' malam tu bakal merubah pendiriannya...

Malam tu, ketika bilik pelajar lain semua masih gelap tak berpenghuni, pintu bilik Anis tiba-tiba diketuk seseorang....

"tuk...tukk..."

Anis : Siapa?

....(sunyi tiada jawapan)

Anis : Helloo..siapa tu?  Kak Chah kan? Hehe. Tak payah la nak takutkan Anis. Anis tak takot la.

"Assalamualaikum..."

Menyedari suara salam yang deberi tu bukan milik Kak Chah, Anis terus bangun dari katilnya dan bergegas menuju ke pintu.

Anis : Wa'laikum salam...
Anis : Laa...Ika! Buat terperanjat Anis je tau! ! Ingatkan siapa la datang tengah2 malam ni... Biasanya Kak Chah je yg suke menyakat Anis time-time camni.

Ika cuma tersenyum...sambil berjalan menuju ke katilnya. Diam tanpa suara...

Anis : Hai Ika...tak pernah-pernah balik cuti awal, tiba-tiba je balik awal ni nape? Haa...Anis tau! Rindu kan Anis ya? Hehe... (Anis cuba menceriakan suasana sunyi)

Ika masih berdiam diri... Seketika kemudian...


Ika : Anis... Ika ada benda nak cerita kat Anis...
Anis : Eh, knapa ni Ika ? (Anis terus duduk di sebelah Ika - concern ttg sahabat karibnya itu)

Nada suara Ika tersekat-sekat...
Ika : Ika lari dari rumah...
Anis : Ya Allah... Kenapa ni Ika? Ika gaduh dengan mak ayah Ika ya? Cuba cerita kat Anis kalau-kalau Anis boleh tolong ?
Ika : Mak ayah Ika tak suka dengan Helmi... Diorang tak bagi Ika kawan dengan dia...

Airmata Ika mengalir perlahan-lahan...

Anis : Laa...tapi kenapa? Helmi tu baik je Anis tengok? (sambil mengesat air mata Ika)
Ika : Mak ayah Ika dah ada pilihan diorang sendiri...
Anis : Siapa? Lokman yang Ika cerita tu? Dia?

Ika mengangguk perlahan...

Anis : Hurmm...sabar la Ika. Buat masa ni, Anis rasa biar la Ika mengalah dulu...
Ika : Tapi sampai bile Anis? Sampai bile? (air mata Ika tak boleh disekat lagi)
Anis : Mana la tau kalau-kalau esok diorg berubah fikiran?
Ika : Mak Ayah Ika? berubah fikiran? Huh, jgn merepek la Anis. Anis tak kenal diorg tu lagi... Diorang bukan macam parents Anis, open minded.
Anis : Habis tu macam mana? Anis lari dari rumah tanpa pengetahuan diorang... Sure diorg tengah susah hati kat rumah tau...

Ika diam...

Ika : Anis..takpe la...Ika ingat Ika nak tidur dulu...Ika letih...
Anis : Oh,ok ok.. Ika rest la. Tak payah la fikir sgt pasal ni. Everything gonna be ok... Just a matter of time. Ika rest ya?


Ika hanya mengangguk. Anis kembali ke katilnya. Lampu dipadam.

********************************************************

Entah kenapa malam tu, susah Anis nak lelapkan mata. Puas dia berguling ke kiri dan kanan, tapi matanya masih sukar dilelapkan.

Tiba-tiba,pandangan mata Anis tertancap pada katil Ika...

Dilihatnya Ika meronta-ronta!

"Eh,kenapa dengan Ika ni?" bisik hati kecil Anis. Mengigau barangkali. Anis cuba berfikiran positif.

"tolong....tolong Ika...Anis...tolong Ika..."

Sayup-sayup Anis dapat dengar suara tu.

"Ya Allah, apa aku nak buat ni?!". Hati Anis mula tak tenang..

Perlahan-lahan dia turun dari katil. Bangun dan terus ke katil Ika...

Dicuitnya bahu Ika yang tidur meniarap tu...

"Ika...are u ok dear?..."

Ika masih meronta-ronta...

"Ika..." Kali ni Anis goncang sedikit tubuh Ika dengan harapan dia tersedar.

Dengan tak semena-mena Ika memalingkan wajah.. Samar-samar Anis boleh nampak ada darah pekat bercampur nanah membuak2 keluar dari rongga mulut dan mata Ika! Serta merta bau busuk memenuhi ruang bilik.



Terus Anis rebah ke lantai. Pengsan...

**********************************************

Keesokan harinya, Anis tersedar... Di lihatnya sekeliling. Ika dah tiada. Yang tinggal cuma sebentuk cincin milik Ika pemberian Helmi dihari jadinya..

Ada kesan darah pada cincin tu.

Anis terus bersiap-siap dan menghubungi keluarga Ika.

*************************************************

Rupa-rupanya Ika sudah seminggu tak pulang ke rumah. Dah puas orang tua nya mencari, tapi tak jumpa. Setelah mendengar cerita Anis, mak ayah Ika terus menghubungi pihak polis.. Keterangan dari Anis diambil..

Hasil dari pemeriksaan pihak polis pada cincin milik Ika tu, kesan darah tu adalah milik Helmi.

Helmi disoalsiasat dan akhirnya ditahan atas tuduhan merogol dan membunuh Ika...

Pada hari tu juga, mayat Ika ditemui di celah belukar berhampiran hostel Ika.




Rupanya Helmi yg menjadi dalang segala-galanya. Sewaktu Ika bertengkar dgn orang tuanya minggu lalu, Helmi memujuk Ika utk lari dari rumah. Gara-gara tiada tempat bermalam, Ika terpaksa memilih utk tidur di hostel. Malam tu, Helmi datang dan Ika dirogol lalu dibunuh. Mayatnya dicampak ke dalam belukar berhampiran.




Yang sebenarnya aku da letih menaip.

Sekian.



(nama-nama watak di atas tiada kene mengena dengan yang hidup mahupon yg sudah meninggal dunia. kalaupun ada,ia hanya la sekadar kebetulan...)

p/s : Ok. Aku rasa aku xleh wat citer antu. Tak reti nak takut antu. Hakhak!


62 comments:

pak long said...

salam...
fuhhh sah seram sejuk ni.....

chah~ said...

ni haa.. kak chah datang ni.. k.chah pun da seram ni sorang2 kat bilik...

aLonG.. said...

hahahaha..
best2..
:p

acap de souza said...

walawei...sikit lg nak sampai part saspen...tp lagu dah abis lak..spoil btul la

KeyrOL Zaman Razak said...

haha..

cis..potong stim..

ending nampak rush..

hahahha..

tp aku masih suke bace

drama sebabak kaw neh..=)

Fathiha Zainal said...

Haha. Seram. Penat menaip gk neh. =p

*Cite seram pn leh jd cite lawak. Kui3..

zack zukhairi said...

@ all ; actually, sampai part Ika nak tido tu je, aku da letih menaip. Hakhak! tu yang nampak macam rush. LOL

Fina Fento said...

acap : pegi baca skali lagi. agak2 lagu nak abes pause sat n time lagu nk abes pasang balik..

fuh fuh..saspen saspen..nasib baik saya tak ikut nasihat kat atas tu malah membuka segala keturunan lampu yang ada dan mute sound kat netbook..so, less effect..fiuh

Aidi-Safuan said...

hehe..seb baik da baca ending dulu.kalau tak ingat nih cite klaka last2. so xjadik baca.huhu

[a-L-a-C-a-R-t-E]'s geng said...

hahaha.. yang ado..
agak sarkastik..
klimax yg xbrape nak ending..(pe ayat aku ni?? hoho~)


xbleh la jd penulis cerpen klu taip skejap dh penat.. hahaha

whisperingmoment said...

hehe cepat terus ending nye..tp sound effect mmg xle blah la..mmg seram.dapt plak memang saje pdamkan lmpu kat hall..okeyh!!good!!

cik ainlenakasih said...

haaaaaaaa seram

IZZA said...

wwuuu~
nk menanges je rse!
seram gile!
lg2 tgh dok sorg2 dlm blik
waaa~

chamn said...

seram la.. hahah..efek smart... wat la citekatun plak :P

virulent lolita tan benihime said...

tak takut..sbb i da biase tgk cerita hantu n HANTU tau!TERUSKAN USAHAH ANDA..HEHHHAHAHA@!!

Emora Valeria said...

best gilos!

Syima Syaz said...

alah..tak ckup thrill lagi la.nak lagi..nak lagi...1 more!!

AzuanBudakMemandai said...

seram gak yea...huhu gambar x leh blah je huhu

Orkid said...

aiyooo dahla mmg balik awl sbb nak wat keje. takde org lg. seram2. huk3

edaolala said...

d picture gile scary. grrr.. =.='

shapikapikabon said...

seronok gila la story u ni zack.haha.
mcm tengah tgok movie.

p/s : nak jadi pelakon you??haha.

udacun said...

hehehe..ingat nak bace esokk..tp bace juge lerr...
uda bace cite ni xseram pon..
cume pic2 tu aje yg seramm...
xmo tgk pic tuuu..wawawaa..
nak tdoo..nitee

enyheartsdiamond said...

nk guna nama eny pon bole

ika jugak

syafika :)

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

apakata ko sambung cmne Helmi tue rogol Ika.Kasi detail sikit.Wakaka.

ieQa sWetLuv said...

cam gini citer dia rupenye.. ish3..

..nOj.. said...

hahahh ahahahhaha... best best... nk lagi nak lagi... more cite antu kamon kamon :p

sue said...

kowai2

emma said...

pergh..mula2 sonok je bc..da lm2 bila bc part ujung skli,

Yang sebenarnya aku da letih menaip.

hahaha..spoil tol..cite x abes lg..

emma said...

pergh..mula2 sonok je bc..da lm2 bila bc part ujung skli,

Yang sebenarnya aku da letih menaip.

hahaha..spoil tol..cite x abes lg..

Didi Nadhirah said...

wah best2 ade talent keep it up

tOsHiO..... O.o said...

lee...awat ending cam2..anyway...nice story,,like it.. :D

'AQILAH said...

lagu ni yg buat rase berdebar2...heee

Wanny said...

bro zack .buat la yg lg seram .
kurang seram neh .haha

aku zaty said...

hoho..
ending mcm kete api jewp..
but still seram+xbape nk seram..
ehh ape ayt aku nie..
huhu..

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

sound efek yg seram nyer.. takut2 nk degar.. sayup2 jer kat speaker.. hahaa~

touyakaruma said...

Rugi dekat bahagian ending tu jer.

Apasal Helmi rogol Ika jer ?

dah alang-alang Anis ada sekali rogol jerlaa Anis sekali.

Aik cam mana leh ada darah helmi kat cincin ? Saper rogol saper nie ?

Tapi lagu tu memang layan arrr.

zack zukhairi said...

@ touya : helmi rogol ika seminggu sebelum anis balik hostel. time die rogol tu, mesti la ika meronta-ronta kan? dia cakar muka helmi sampai darah, darah helmi lekat kat cincin ika. pastu helmi campak ika kat semak.

aku malas nak taip panjang2, tu yang ending die rush. hehe.

yanTo said...

memula seram..dh last2 tu disebabkan ang pn dh dh mls tulis, jdk nyer dh tak seram..tapi gud effort..hehe

mOLLie said...

bravo~!!
plot bagus..ehehee,,,teruskan usaha anda..
anda bakal penulis skrip tersohor suatu hari nanti..tahniah..
hehehehe~

my[s]ara said...

oklah tp aku tak suke citer antu

LISA lisot said...

akhirnya, zack letak nama chah. tp bukanlah sbgai watak utama :P

::sAnG pEriNdU:: said...

heheh..seramla jgk...teruskan dgn cte seram yg len ye...

Norlinda Mohd Zaini said...

Terrorlah awak ni, tengah naik bulu roma ni..sib baik tengok waktu tengahari...hehehe...terkejut kite dahlah soundtrack suspens...tetiba keluar lak hantu berdarah tu...wow..thumbs up...ada tokoh jadi pengarah ni..hehehe...

Ismail Noh said...

Aku bukan pandai menulis cam kau tapi, taring kau boleh diasah lagi. biar nampak lebih seram..haha~apa2 jenis cerita kau pun aku rasa nak ketawa la zack..aphal ar?

Anonymous said...

haha seram laa
brtmbh-tmbh seram ble ade sountrack tuh. ghahaha
ang ape nme soundtrack tu ? :)

zack zukhairi said...

@Anonymous : Aiseh... tak ingat la apa nama soundtrack tu. Sebab aku encode dari web je. huhu

gurlz said...

seram wehhh!!
ang pnde la wat cite antu, jual laku nihh!!!
kami pon da gigil da nihhh..

wan fahmi said...

zack, cerita ko menjadi.. pelakon dalam ni sama cam awek aku, anis. mujur bukan yang kena bunuh. tapi kalau aku bagi awek aku baca pasti aku yg kena bunuh. hahaha. sebab dia memang penakut tahap cipan la. tapi anyway, aku silent reader full time dan ko punya cerita memang aku saspek la dan membuatkan aku tak mandi-mandi lagi sampai sekarang. cilake ko zack. hahaha..

-ridzsya- said...

siot seram ! skali ngn lagu tu yg ta leh bla!

shahizan said...

haha, ape2 pon walaupon x seram cter tuu. tp soundtrack pndi maenkan peranan. smpai ak pegi tuop playlist tuu x nak dgr xD

LaYLadaMaTaTakBoOLaT said...

TAK BLEH BLAH...
aku igt mula nk bce lah entry ni siap ngn music yg da tu..tup2...
aku cam seram n terpk..
'eh,jap agy aku nk turun bawah minum air nk pose esok..'
tros aku ttp music..n bila tang gmbr,aku scrool mouse aku laju2..hahhaha..

ntah bila aku jadik pengecut pon aku tak tau..ngeh....ngeh..ngeh,,,

FiqaSaleh said...

part soundtrack tu seram ...ngeeeee...
cerita seram gakkk.. eeeeee...wlupun cam terspeed je citer ni...
seb baek aku bace time family aku mash bgn.. :D ngeeee

anies_5566 said...

wah..nm cam nm aku..+2 budak medic gak..hak3..
br terperasan entry ni..rugi2..

(aku xberani nak play soundtrack kat ats tu..gila kot, aku lyn cite ni pkul4 pg..uishhh..meremang bulu2 roma wooo..hehe)

w@^^y said...

serius seram..sbb lagu tu x slh aku cite dead silence..pastu dgr blik cm lagu harry potter pun ad..hehehe

Nur Asyuraini said...

uish!!! aku da feeling laen mcm da baca cter nie...
nasib baek aku x pnh lagi kena kacau...
mintak simpang la....
pape pown music mmg seram ar...

miss said...

muzik ngan pic mmg tak bleh blah arrr...semak tu cam scary jer..tp citer boley diperbaiki lagik..keh keh< gaya komentator juri awam.

Cik Amy said...

music tak boleh main . tak feel ouh

Nurul Hanie Johari said...

kau penah terasa tak nak tulis novel kau ada bakat bro~! <3

Anonymous said...

to nurul: z xley tlis nvel..bru short cerpen,da letih mnaip..tp klo da asstant tlong taip wokey gk la.. =)

pa pn nice entry...so serammm...ngrrrr...

... Wafa Awla ... said...

halamak! menyesal baca! (sambil menoleh kiri kanan)

zara zulaikha said...

wasiat zulaikha??sojak bilo den ade tgglkn wasiat kt ekau ny zack??hahahahaha

Jason Ellis said...

lee...awat ending cam2..anyway...nice story,,like it.. :D

Related Posts with Thumbnails