Aku dan nuffnang

Semalam ada readers yang tegur kat entry aku, "apsal lately asyik buat citer sedih je?".

Seriously, lepas korang tegur tu baru aku perasan. Bagus la korang! At least aku tau yang korang follow perkembangan blog ni. Tima kasih ek?. InsyaAllah pasni aku akan cuba kurangkan cerita nangis-nangis ni. Hehe.

Tadi aku bukak nuffnang punya site tau. Konon-konon nak tengok perkembangan visitors dalam blog ni ahh... Eceh! Ayat bajet popular.

click for details

So,macam ni la result analisa yang pihak nuffnang buat untuk blog aku. Minggu ni ada 17 ribu orang view blog ni dan 5936 daripadanya adalah unique visitors. Jangan tanya aku unique visitors tu apa, sebab aku pon baru je lagi dalam bidang blogging ni. Aku pon tak tau mende. Aku pasang nuffnang ni pon suka-suki je.

Tapi kalau korang tanya aku "nuffnang tu mende?" Ha, yg ni aku boleh jawab. Nuffnang tu kire macam company iklan kat tv tu. Tapi ni versi blog.
Bercerita bab nuffnang ni, 2 minggu pertama dulu, earning aku RM0.00. Masa tu aku ingat macam tak berbaloi je nak teruskan. Ye la, buat berat loading page aku je kan? So, masuk minggu ketiga, baru je aku nak buang sumer2, alih-alih check earning da rm56.80. Haha. Comel je kan? Boleh beli tshirt selai.

Pagi ni genap 5 minggu aku tepek iklan nuffnang kat blog aku. Tadi aku try usha earning jap.


Tengok-tengok dah ada seratus nam belas hinggit. Kira ok la tu kan? Daripada duduk saja-saja melebarkan bontot, at least dapat gak sen. Haha.

Aku ingat nak simpan duit ni sampai ribu-ribu, pastu dekat-dekat nak kawen nanti baru aku cashout. Duit ni la aku guna nk order catering masa ari kawen aku nanti. Dan masa tu, aku jemput korang sumer datang makan nasik minyak hasil dari duit yang korang bagi aku ni. Amacam?
Kiranya di samping korang membantu aku 'mendirikan masjid', korang jugak dapat merasa duit yg korang laburkan di blog ni. Hakhak!

Kata pihak nuffnang, setiap iklan yang di klik, aku akan dibayar paling minimum RM0.25. Memang la nampak sikit, tapi lets do the math. Aku mensasarkan setiap orang akan click satu iklan setiap ari. Maka genap setahun nanti, aku akan ada ( Rm0.25 x 365 hari ) iaitu bersamaan Rm91.25.


Oleh sebab aku plan nak kawen masa umur aku 27, maknanya 3 tahun dari skarang, setiap orang dari korang akan menyumbang sebanyak Rm91.25 x 3 tahun, atau dengan kata lain sebanyak Rm273.75. Haa, dari jumlah ni aku consider dua ratus tu kire macam duit adiah kawen aku ah.. Yang belen 73 ringgit tu plak sbagai duit nasik minyak, lauk ayam masak merah, bunga telur sumer2! Ahaha! :D


Jadi, aku amik kesempatan ni nak ucapkan tima kasih pada korang yg singgah baca dan yang turut sama klik iklan-iklan yang keluar kat blog ni. Thanks a lot guys.

**************************************
Ok, tamat bab cita-cita aku dgn nuffnang. Skarang ni aku nak cakap pasal blog plak.

Walaupon tak sampai dua bulan aku berblogging, aku perhatikan rata-rata trend blogger Melayu ni ada 2 je. Yang blogger lelaki tulis pasal isu rokok, yang blogger pompuan tulis pasal isu tudung. Dan apa yang aku perhatikan, dua-dua topik ni tak ke mana-mana pon akhirnya. Takde kesudahan.

Dari pemerhatian aku jugak, dalam jutaan blog-blog yang muncul ari ni, hanya beberapa je yang sering menjadi tumpuan orang. Blog tutorial buat duit, blog politik, dan blog artis. 3 jenis genre ni memang aku nampak sangat ke'popular'an nye. Secara tak langsung, ini memberitahu aku bahawa manusia ni gemarkan duit, kuasa, dan gosip/hiburan. Ha-Ha.

****************************************

Apapun, terserah korang la kan? =)

Tapi pada aku, aku cuba menjadikan blog ni macam all-in-one. Kat sini la korang boleh ketawa, kat sini la korang boleh menangis, dan kat sini jugak korang boleh dapat info sdikit sbnyak. Lebih pada tu, aku tak boleh nak bagi. Buat golongan awek-awek, aku tak punya ilmu melentikkan bulu mata or ilmu make-up untuk aku share dgn korang. Dan buat brader-brader, guwa tak punya muka yang jambu dan cutting yg mantap macam megan fox untuk bagi lu orang usha.

Aku cuma ada blog conteng-conteng ni aje! Haha.

*******************************************

Sikit nota berkaitan aku yang perlu korang tau :
  • Setiap blog yg aku pegi, aku akan klik apa je iklan yang muncul. Tak tipu. Kecuali blog yg berunsur kutuk mengutuk. Harap maklum.
  • Aku tak suka orang spam "click my nuff back" kat chatbox aku.
  • Aku tak reply komen-komen korang dalam blog ni, tak bermakna aku sombong... just bagi aku sikit masa. Aku akan reply semua dari masa ke masa. Hope korang faham ya?
  • Bagi blog korang yang ada genre puisi/sajak whatsoever, aku tak reti nak komen apa-apa. Sorry... aku fail skit bab puitis-puitis ni.
Sekian entry selingan untuk ari ni.



p/s : Thanks sgt2 pada korang yg share link blog aku ni. Aku sayang korang! Eh, yang pempuan je. Yang lelaki tak sayang! ahaha! kidding*


.

78 comments:

Umar Zakir Abdul Hamid said...

congrats for your nuffnang!

Miss Lula said...

congratz nuffnang yang memggemuk!

your entry memang best, that`s why banyak iklan nak bertepek kat sini.

neways, keep up buat entry2 yang best no matter sedih ke gembira ke apa ke xpe..(:

annaskeatiakuh said...

wah..jgn lpe jempot sy nti :D

Aini said...

bestnye zack.. memang padan la pendapatan nuff awak tu dengan entri-entri awk yg superb dalam blog ni. Walaupun kadang2 ringkas je, tapi tetap menarik, dan buat orang minat untuk bace.. Tahniah le.. =)

ieQa sWetLuv said...

wahhh ika nye baru belas2 ringgit hebatla zack.. =)

ieQa sWetLuv said...

p/s: BELANJE TAU!!!!!!! ;p

Didi Nadhirah said...

sama2 n terima kasih kembali hehehhe

frahynx rose said...

wooo..
siap calculation lagi...
gud2..
nuffnang saye baru 10 hengget brape sen ntah...cukup nak top up tu wehh..haha...

keep blogging.
i lyke!

iedaLUVsham said...

waa...dasat la nuff ko, congratzz bro! :)

shahrinabd said...

x silap sy, unique visitor tu maksudnya "pengunjung tegar", repeat visitor...kalo x silap le...

anyway congrats...

shuko said...

syabas bro!ayat ko power la..sbab tu blog ko mantap..aku doa ko dpt awek lawa2..lawa dari dlm & luar..yes2..
eh,slh..bkn awek..bkl istri ko nnti..amin2..keep ur own style!

Aelfi said...

fuhh mak aih..kenduri ang nanti aku nak claim duit minyak bleh? :D

jajarina said...

wah, beshnyer...
hehe..
CONGRATS ye.. =)
sy pun amatur dlm blogging and nuffnang ni ha.. bru nk tnye ape "unique visitor" tu tp dh mention kt situ, jgn tnye.. jd, x jdla nk tnye.. hahaha
k bro..!! keep it up!!

m.haziqhanif said...

wah...hebat2..aku pon tggu nk cash out je nuff utk 2nd time..

Armyrule said...

zack! ko ni pakai cheat ke ngan nuffnang...hahaha...sempoi gile...ini yg aku hasad dengki ngan ko ni...btw, tahniah ar...teruskan konspirasi ko ni...

cintaqaseh said...

wah..tahniah zack di atas kecemerlangan anda.kagum..kagum..kagum..T_T sob..sob..

::sAnG pEriNdU:: said...

wah tahniah3~
kawin jempotla...
sy x reti pon nuffnang2 ni..huhu~
teruskan berblog..blog zack sgt hebat...

zaza said...

tahniah r zack...
aku yg senior dr ang pun nuff ciput leh beli jajan ja...

nmpk sngt pmls nk klik2 nuff...
sbb skg nie susah sngt nk cari masa utk on9...
sibuk je...
smpai ketat kepala.

si manes yaya said...

bukan ke unique visitors tuh org yang 1st time jengok blog..
so kalau 2nd dy datang balek, tuh da xdikira sebagai unique visitors lagi..
kalau xsilap la..
sebab last 2weeks aku ada blaja kat klas mass comm..

Bungakopi said...

punggung aku dah lebar tapiii nuffnangnya gerak sikit shj?

fiza said...

Congrats zack (^_^)

fatin said...

jgn lupa jemput :)

Cik Ecah said...

zack2.. click la nuffnang kat http://cikecah.blogspot.com jugak ea hehehehehe tq2

rizputra7 said...

muahaha..dah start kumpul duit nak kahwin nampak..bagus2..

chamn said...

wowow! kaya lah!

nand nasyari said...

blanje r..pe lg.? hehehe ;D

Ery Farieha said...

huiyoo
br 5minggu da 100++
i ni da berbulan2 50 x smpi.
adehhhhh

maisyara pot! pot! said...

nuff dye bnyk uuuhhh!!! hehehe.. best ney ngepaw bnyk2 choki2.. ngeee ^^ daim ke.. hehehe...

ape2 pown, aq ske cara ko conteng2.. padat jep isi2 yea! :D

joegrimjow said...

wawaaa
2 bulan berblog da 1000 unique visitor sehari
mantap2

teruskanlah

yg pentg jgn lupe masukkan unsur 'baik2' wlpon org gelak, at least got sumthg

macam pro nak bagi nasihat ;)

amoi said...

unique visitor tu ialah visitor yang sama iP masuk balik blog ko. kre mcm traffik blog la. makin naik, makin banyak la unique visiotr ko. ^.^

- Misztake - said...

rezeki tu..
dari isi masa lapang tanpa arah tujuan je, baik tulis blog..
dapat hasil..

wawaa shah said...

congrate!keep it up ya..!makan nasik minyak kasik live taw..=)

[z@ck] said...

terbaiklah weyh..
=)

Fina Fento said...

tahniah zack:)

Aie Seifer said...

femesla u pasne.. tahniah2.. :)

zack zukhairi said...

@all respected readers : once again, thanks sbb datang sini and drop komen kat sini. thanks jugak atas sokongan korang. giler ah! tak tau nk cakap apa dah. korang ni mmg best, friendly and very the spoting! hakhak! macam-macam takrif pasal unique visitors yg korang bagi, tapi apa pun, lantak ah! hahaha. aku tak kesah sgt pon sbnrnya bab duit-duit ni. aku happy sbb korang best2 blaka!
:) thanks again k?

enyheartsdiamond said...

kawen nt jemput :)

Fathiha Zainal said...

Ini bikin gua jeles sama lu bro. Psai pa hg pnya duit tabung nuff lg byk dr aku?? Muakaka! JK!
Tahniah ya zack! Happy blogging. Teruskan berkarya untuk nusa dan bangsa. Weeee~~

p/s: Blk dr jepon nti, jgn lupa bwk blk adiah yo. ;p

rossoneri said...

salam ziarah...

baru tahu rupanya iklan tu kene click ye, hahahaha...

farhana said...

wah..niat baik nk guna duit hsl nuff 2, mesti Allah mudahkan urusan :)
keep on blogging ya...

Kujie said...

wahhh.....lebat tu
balik nanti bawakan kak jie Doraemon sekor ye...kak jie nak minta kat dia mesin lipat baju

Hana Ghazali said...

all-in-one blog.i like that :)

ardinihumaira said...

a ah la....


saya pon main click je. jumpa je tekan. malas nak leave comments bagai yang saya dah klik klik kecuali pada yang suka cakap dia klik. segan tak cakap dah click takot dia pk saya tak klik balik kan. begitulah alkisahnya. btw, mana-mana blog yang saya singgah walopon tak tinggal jejak tapi kalo nuuf terjoget2 saya tekan je. tak bgt tak bermakna tak tekan. tak mungkin kalau bgt akan buat orang genbira kan? oleh itu saya gembirakan mereka. cuma...pegang satu je. tipu dosa :) tak klik jangan cakap klik. tapi tak bgt klik tak bermakna tak klik.



hahaha.... saya membehbeyllll ;p

^^pWiNcEsS sYaQeErA^^ said...

whoaahh..terbaek z@ck~
xsia2 buat entri yg besh2 dlm blog ang neh..siyesly,blog ang neh toplist aku bertandang setiap hari. psl mmg besh gilers~aku tanpe ragu2 mempomot blog ang kt memember aku..jgn stop blogging oke~otak ang tu mmg super duper yummy~

p/s:same mcm aku,duet nuff2 pn igt nk gune utk tabung tawen..tp apekan daya, nuff aku xsekencang nuff ang..haha~keep it up hokeyh~
aku akn sentiase click demi niat suci mu ituw..chaoss~

Emora Valeria said...

huhu...jeles aq tgk duet nuff ang.huhu..
jgn lupe ajak aq kenduri kawen t!

apeqchan said...

saya sangat kagum...
macam mana kamu buat?
saya sudah lama jadi ahli.
tapi sikit saja dapat?
kongsi la rahsia sikit...

::miErA:: said...

waa...
awk dh jd satu phenomena dh skang taw..satu umah sy baca ur blog..!
haha..bgga x?

rcclaw said...

haha...jeles jgak la zack...duit myspacemoney aku pn xcecah bnyk 2 lg...

Ir. hydir said...

dasat benar nuff tu
mantop abih

nak kena blajar jugak nih ..

arigato ...

iera said...

wah...byknye earning..jeles2.

W/pon Iera bt blog nie dh 1thn lebih tp Iera bru joint nuff nie dlm 4mggu lbh. Nuff ciput je... xmmberangsangkan sgt.

Anyway...klu zack ade bkak blog Iera jgn lpe klik nuff Iera ek...hehe. 2 pon klu zack ade bkak blog Iera lah kan...

mOLLie said...

ehem...ehem...
hadiah kawen akak....mane? hakhakhak...=)

noharanutdya said...

kamu pny idea mmg hebat. itu pasal nuff kamu meningkat naik.. kagum dan thumbs up.. i like ur komik taw.. chumel

Nazz said...

Tahniah bukan mudah untuk bersaing samada sedar atau tidak dalam blogging nih.
Bagi aku earning tu dh kira mantop tu.. dan kalau mengikut perkiraan, dia nak naik lagi tu..
So.. all the best..

arigato gozaimasu...

Miss Ekin said...

perrgghh pertumbuhan yang pesat!! congrats.. ;)

eYra said...

caya la zack.....

macam cendawan tumbuh selepas hujan...

walaupun tak dapat g jepun tapi dapat baca pasal ur info pon dah trasa mcm dok jepun...

Shahril said...
This comment has been removed by the author.
mysara newrie said...

zack, bleh tak ang citer skit psal nuffnag 2? yg psal iklan2 2, yg dpt duet 2, aku memang fail lah bab2 camnie. try citer leh skit leh tak??hrap tak menyushkan. hehe

cik yana said...

ada org ckp, kalo da cukup rm50 tu bek cash out je..lepas tu, nnt 2nd earning mmg duit tu akan naik dgn cepatnyerr..hehe..ada terbaca kt blog mane tah, tak ingat! btw, congratz la dpt byk earningss=)

sue-mai.al-musadda said...

jemput aku skali..tiap2 hari duk bkk blog ang ni..haha

Mashii said...

baik dibalas baik...lepas ni nk click la kat iklan2..hahaha...klu sy tak dapat..biarlah kawan2 yg dapat...

HAZWAN17 said...

baru 5 minggu da 100+++...
mantap gile bro...tahniah2...

udacun said...

waaa.. manyaknyee ko nye earning.. nak jugeeeee....

nnt kawen jemput tauuu... nak makan bnyk2

otak ketat said...

woww. kawen tayah jemput. sbb aku pengantin perempuan. bahahaha. gila duit. sekian terima kasih.

zack zukhairi said...

@all readers : thanks komen2 korang tu. owh, baru aku tau, the first rm50 tu kene cash out dulu ek? ok2. tengok la camne nanti. thanks alot guys. :)

a1zudd1n said...

hebat la..5 minggu dah 1 rat..

XIX Dragunov said...

okeh, ak da promote da blog ko...jemput ak skali nnt makan nasik minyak~~yeah~~!!

^ ZuMaWaMBa ^ said...

hakhak!
jgnkan sratus hengget, 30hengget pon x cecah g ni zack oih!
T_T

Missha said...

waa bestnye earning banyak...huhu..nak jugak =)

Ariff Shah said...

Sekarang confirm lagi hebat nuff ko

Ismail Noh said...

Allah Maha Pemurah & Maha Adil. Tahniah~

FiqaSaleh said...

berbaloi-baloiiii.. hehehehe... congrattt.. ringgan seket belanja kwen.. hehehheee...

BuNGaKRiSTaL said...

hi, actually baru je jumpa ur blog ni.. klakar occay! Good Luck!jarang jumpa blogger lelaki yg best..

mcm u kata tu ler, kalo x cite politik, cite rokok... huhu..

tp kn, actually gurls ni ada 1 lagi group blogger yg kami kebanyakan nyer join.. like me myself.. bloggers B2B (bride 2 be).. blog untuk kongsi pengalaman kami..

biasa ler.. gurl.. perkahwinan tu suatu yg istimewa dlm hidup dia..

anyway, nice to know you..

p/s: kalo balik seremban time wedding saya nnt, mai ler dtg ghombau.. ;p

Anonymous said...

Kau macam tak hargai pun folowers kau.

Rina (◕‿◕)✿ said...

7000 kot bro, cmne die nak hargai sorg2..
followlah seikhlas hati, kalu nak balasan, xyah follow lagi baik..

anyway, teruskan berblogging bro, best bangat ^__^

miss said...

baru akk tau camner iklan berfungsi kt blog, sblom ni mmg tak penah amek tau pasal blog pun. ang nk suh akk click 8x seari pn bleh zack oi, takda hal punyer, bukan teruk cam tekan clutch keyter akk ngadap jem ari2 tu.

masshie mastura said...

i will click ur nuffnang for ur nasi minyak, haha ;)

Na'Q said...
This comment has been removed by the author.
star said...

ni la yg ku blajo lam e-biz,,
pay-per-click,,
xkesah la janji bloG ni bEst

Related Posts with Thumbnails