Mengapa mereka maju

******************************************
Kes tido lambat klik nuffnang korang, aku celik2 mata je dah pukol 1.15 tengahari... Aku gi dapor,bancuh nescafe secawan,lepak depan pc baca Utusan online.

"9 maut kilang bunga api meletup di China"

Ha, amik kau! frontpage Utusan. Orang sambut new year kat dataran, tembak bunga api yang ribu-ribu, ang sambut new year kat kilang je. Aduhai...


Okay2. Ini ari entry aku nak serius skit. Bak kata Sendra, entry2 aku banyak merapu je. So, citer banyak tak guna, ari ni kita story pasal olang cina ok.



Ok. Ni info yg aku dapat dari google. Sengaja aku highlight kan nama orang melayu kita supaya ang sedar skit kedudukan kita (org mlayu) di 'tanah melayu' yang tercinta ni.

Kalau ang perhatikan, majoritinya berbangsa cina. Cuma sorang je melayu. Apa kejadahnya semua ni? Mana hilangnya org melayu kita? Mana hilangnya nama-nama Datok VIP yg berkepit sana-sini dgn artis kita? Teettt!

Aku tak berapa minat sangat dengan subjek sejarah, tapi kalau ang ingat2 balik, asal-usul kemasukan imigran org cina ke Malaysia ni utk apa? Melombong kan? Ini ari, ang cuba pegi tinjau kat lombong2 timah,ada nampak kuli org cina tak ? Jangan harap. Memang ada orang cina,tapi die dok bawah aircond, makan mee sup sambil pehatikan ang sumer (org melayu) melombong untuk dia. "Hey you! angkut cepat sikit aa."

Knapa boleh jadi macam ni? Apa lebihnya orang cina ni? Ok,1stly aku bawak korang tengok aspek pemakanan dulu. Orang cina ni mostly makan babi. Kenapa mesti babi? kenapa bukan ayam?

Dikhabarkan dalam bahtera nabi Nuh a.s dulu, diorg bukan berlayar sehari dua ok? So, bayangkan macam mana semua orang dalam kapal tu nak buang air besar? ada ke jamban? kalau ada pun, cukup ke utk menampung kapasiti kapal yg sarat tu? So, di sini la gunanya babi. Babi ni kalau ang nak tau, sejenis binatang yg makan apa benda skali pon yang ang bagi tmasuk la najis.

Kalau ang perhatikan, orang cina manipulate sifat babi ni utk mengaut keuntungan kaw-kaw. Tak macam bisnes ternak ayam, yg memerlukan ang ada kandang ayam yg luas dengan harga dedak yg mahal, bisnes jual babi just memerlukan lokasi di celah2 hutan, dan bagi je apa pon, zaasss! babi2 tu makan dgn seleranya. Cukup bulan, "uweekk...uwekk", lahirlah anak2 babi yg kiut-miut dan mak ayahnya sudah siap sedia utk dijual di pasar. Begitu la rotation bisnes babi secara kasarnya. Simple kan ? Sebab tu la 'diorg' bising pasal isu babi smpai masuk parlimen. Teeett!



Ok. Settle satu part. Panjang entry aku ari ni.

Kita tengok lagi apa kelebihan orang cina. Ang rajin tak jalan2 kat Pertama Square, Low Yatt sumer tu? Ada perasan tak henset yg diorg jual ? Kadang2 skali tengok macam Nokia. Belek dekat-dekat, baru perasan yg tu bukan Nokia, tapi Cokia.

Yup! Aku bercakap pasal copycat. Barang dari sekecik umat, sampai ke besar alam, semua boleh ditirunya. Tak percaya? Ok, ang berenti baca jap. Ang pejam mata, ang capai je apa-apa barang kat skeliling ang. Pensel ke..pen ke..sikat rambut ke... boleh kata 98% made in china. Kan? Hakhak.

Dasat woo teknologi apek ni! Ini ari ang kluar henset touch screen harga ribu-riban, esok lusa diorg kluar kan jugak henset yg hampir sebjik macam ang punya, tapi kali ni harga die Rm200 tak lebih,tak kurang.

Kita tengok barang2 lain plak.




"Ala zack, stakat benda-benda kecik camni, orang melayu kita pon boleh buat!"

Ye ek? Kalau benda besar camni ?


Toyota Prado vs Dadi Shuttle

Atau ni ?


Rolls-Royce Phantom vs Hongqi HQD

Rolls-Royce tu beb! hakhak. lu jangan main gile. Aku dengar sampaikan logo Toyota pon diorg copy. Toyota saman, dan menang kes kalau tak silap.



pictures credit to http://gemssty.com/

Tapi apapun, salute gak kat diorg sbb at least, teknologi untuk meniru tu ada pada diorg. Kalau xde ilmu, boleh ang tiru?

Kadang-kadang korang terpikir tak apsal barang diorg murah-murah? Ha, ni tahun lepas punya cerita,mcm biasa student2 malaysia yang datang ke jepon ni kebanyakkannya bawak laptop dari malaysia. Bila ditanya, diorg kata laptop kat malaysia murah-murah. Aku senyum nipis je.

Da hampir setahun guna kat sini, satu hari junior aku call.
"Zack, ang boleh tengok-tengok kan laptop aku tak? tak boleh nak on la. Pastu slalu hang!"

Kes-kes macam ni memang aku da agak. Jangan la percaya kalau ang beli laptop branded, luar tip-top, tapi harga murah. Aku tengok motherboard die je aku da tau china brand. Ang running 6 jam sehari non stop, cukup ujung tahun terbakar kawan tu.

Ha, ni ada satu lagi forward email aku dapat dulu-dulu pasal barang-barang buatan cina ni. Ditujukan khas buat kaum aweks-aweks yang suke beli getah rambut. Sila la berhati-hati ya?


Okay, ni getah rambut yang ang slalu pakai tu kan ? Ha, jom kita cuba bukak selai-selai.

  


Agak-agak ang kenal tak benda kaler pink dalam gambar tu?
Ya, itulah kondom terpakai. Hakhak. Patut la rambut ang 'meliuk lentok' semacam.

Ni plak citer untuk golongan brader-brader. Member aku ni keje kat satu workshop baiki moto kat seremban. Dia la yang open cerita ni kat aku. Satu ari die borak-borak dengan tokey dia. Tokey dia bagitau, sebenarnya barang2 spare part kat workshop di Malaysia ni kebanyakannya di bawak masuk dari Cina. Harga tiub tayar motor tu asalnya cume seposen dua je. Tapi, ang cuba pi tukar tiub tayar ang kat kedai cina, toksah kencing ar. Paling kurang 5 ringgit.

Sebut pasal workshop ni, ang perasan tak, kalau ang pegi kedai moto mintak dia baiki carburetor ke, die akan check sampai ke spark plug! pastu, die mesti cakap ini macam...

"Aiya kawan, ini moto lu guna sula blapa lama? spark plug losak, lantai loose, ekzos pon sula bocor..."

Padahal, takde apa pon yg rosak. Sengaja die nak amik cas lebih. Slalu terjadi pada golongan awek-awek yg tak tau mende pasal motor.

Ok,abis pon satu part. Aku taknak open cerita pasal melanin, sumer2. Banyak sangat kalau nak citer sumer.

Cerdik orang cina ni. Memang tak boleh nak disangkal.
Kalau ang tengok budak-budak melayu yang study kat skolah-skolah cina, diorg slalunya mmg pandai. Serius tak tipu. Pasal apa? Skolah cina, cikgu dia bagi soalan kaw-kaw punya banyak. Kalau math tu, sehari 50 soalan. Mau muntah darah murid nk jawab. Baru boleh terer! Tak payah da guna kalkulator. Tip tap Tip tap guna sempoa je! Hakhak.



Ingat lagi kecik-kecik dulu, cikgu suruh beli sempoa konon-konon boleh bagi aku terer math arr. Sampai rumah, aku guling-guling kan menda alah ni jadi kreta mainan.

Bukan nak blame org kite, kretif jugak sebenarnya orang melayu ni. Idea tu dah ada, tapi kadang2 tu keje nak cepat siap. Ni la jadinya..



Buat iklan pon nk tangkap muat. Tak natural langsung.


p/s : Ini semua pendapat individu aku je. Bile masuk bab kaum,semua orang nak sensitif.
Entry ni da diterbitkan petang tadi,tapi aku beku kan sementara sebab aku rasa macam ada sentimen perkauman. Dalam masa terdekat ni aku delete kot. Sekian.


45 comments:

ini q i L L said...

kaum lain dolu2 menumpang. dats y dorg tak ada hak nak ungkit keistimewaan melayu. mase nak merdeka pun, org melayu je yg pergi talk and sign ngn penjajah. org melayu skg je yang dah tak ingat...
moge2 masa skg n masa akn dtg lagi better. ;)

chamn said...

bro... kalo leh jgn delete entry ni.. penting ni utk sedarkan masyarakat tentang mende2 camni... bkn masalah perkauman ni.. ini masalah menyentuh peribadi beb.. zat n batin.. ni baru cite pasal copycat n kebijaksanaan org cine.. xmasuk dlm isu halal haram makanan lg.. utk org kite bro... wa salute lu~

Orkid said...

u r a reli gud observer. yes!! setuju sgt2. bkn sume org ada kesedaran mcm ni. keep it up! :)

enyheartsdiamond said...

weyh..td da delete eyh??
penat i keluarkan pasal falsafah perang tsun zu..haha..

zack zukhairi said...

@enyheartsdiamond : hakhak! sorry babe. cepat kluarkan semula falsafah tu! org ramai nk tau ni.

aLonG.. said...

sumpah best!!!
dlm byk2 entry, nie yg pling best!
xyah delete ar..
:p

enyheartsdiamond said...

i ingat2 gitu je..sejarah form 4 :D
buku falsafah perang tu diubah suai dan digunakan untuk selok belok perniagaan..

mungkin melayu kena baca buku tuuu..hahahaha...

tu je ponnnn.. :D

^ ZuMaWaMBa ^ said...

d(^__^)b *two thumbs* utk anda.. bagos entry nih, jgn delete.. 8lis mata2 anak muda msia ni celik ckit.. tmsk sy..

bEEdLE d' bARd said...

peh bro..bagus2..aku suka entry ko nie..perkauman ke x, blkg kira...tp skrgni pon aku memg tgah angin jek ngn olang itu..haish...

Misz_zana85 said...

jgn delete, hubby aku tak bace lagi..haks :D

MiSyA GaDiS TeRbiLanG said...

Seb bek xgune gth rmbut cmtu

Sigh*

M O N I C A said...

kondom terpakai..btl ka??*blur*

zack zukhairi said...

@MONICA : yup. kalau u tak percaya, u boleh google. hehe. tapi tak semua getah rambut kot. :)

M O N I C A said...

HEHEHEHE..sbb ini first time baa..terkejut btl saya tadi..mcm x da benda lain jak meka letak..hehehehe..thanks for sharing..XD

Syima Syaz said...

melayu MANJA!!

pikaka said...

naseb baik ak xske ikat rmbut,hak2.

bodo recyle bnde bangang tu.
eee geli siot.


p/s pakai getah oren ikat sayur agy bgus.he2

Aus said...

xpe zack..
aku sokong ko..
aku penah gak wat entri ala2 perkauman gk..
semue ni utk kesedaran..
orait !!

Lat Ta Li Lat said...

Betul la susah nak jangka kau ni. Ada je idea lain2.. Tapi entri ni bagus la. Tak payah delete.


Err getah rambut, pasni guna getah tempe jela, confirm takde benda tu =P

shapikapikabon said...

asal nk delete?

Biela Jailani said...

hang pun buat babiq gak na

panjang sangat ohoiii.
shit.kondom terpakai.

whisperingmoment said...

wekkkKK..rase nak muntah weyh bile part getah rambut tuh..xpyhla delete entry nih..sangat BAGOS wat tatapan umum..=)..tp getah tuh..eEEEEeee..

Alyssa Villamor said...

haha asal cina jek = babi..
tak mcm org melayu
(yg malas n manja - ni kebenarannya),
dorang ada inisiatif untuk bersaing
n dptkan apa yg dorg nak..
agama dorang tak haramkan babi jadik dorang boleh gunakan apa cara saja untuk dapatkan $$$
asalkan diri n family =)

Dorang da dilatih sejak kecik lagi supaya berdikari, n jan bergantung pada org len..
sbb tu dorg boleh maju

any thing for money kan~

pape pun, good article..respect u on ur bravery ;)

Sendra said...

wowww zack..menjadi betul serius kau..weyh2,banyak gila aku belajar dari blog kau arini..woih2..yg pasal ikat rambut tu..perghhh..sungguh tak sangka weyh..OMG..pasni klu aku jumpa org pakai getah tu aku terus nk bgtw dia pakai kondom terpakai kat rambut..haha..

yg pasal china copy paste tu..memang betul sgt kan..ntah apa2 semua benda..pangkah betul aku klu ada made in china..terasa hina kadang2..haha..tapi tak boleh nk elak tw..memang tak boleh nk elak..

pasal babi tu..euww..mmg betul tu..kan setiap yg allah cipta memang ada keseimbangannya..cth walau pun dicipta bakteria@kotoran2 semua kat muka bumi,tapi sebab ada babi,seimbang balik lah kan??tapi yg dorang sibuk makan benda haram tu pasai apa..(aku pun boleh serius lah zack)

kau takkan serius dow selagi kau letak gambar joker tu..kan dia tanya.."why so serious??)hahha

owh,kat atas tu ada unsur promote aku pula..terharuew..hahaha

mRs 'sara/rIdz said...

wah...good blog...byk ilmu ni...

Puan Hafidamolisa Binti Ngah said...

so far tak kene tipu agi ngan cina..
slalu kene tipu ngan melayu...haihhhhh...

Adam said...

Inilah realitinya.
baru lah aku terasa membaca REALITI KONSPIRASI:selamat datang ke blog yang amat serius.

entry ini baru serius.

permintaan ramai jangan delete entry ini ;)

Shakaff said...

china build arcs for 2012 yo! meleis?

Faqihah Aziz said...

em, pernah dapat email, telur ayam pon diorang ciplak. so kalau beli telur ayam kena hati2, jangan cina punya.

antibiotic_teh4 said...

hoh?!sendra?kuehtart ea?mmberr tu..hahaha..alamak..sbot je pasal kaum..nk melenting..nk emo..da kalo kite da bwh dri org lain..an..terime la..so..usahe la..kasi maju..an...he..

rakuban said...

ak ad ulasan sikit.nk tulis blog mls n xtaw or xamik taw.

so ad 2kes.1 cina malaysia..2 cina china.

psl cina mlysia.lupe lak.ak tulis kt sini bukn nk show off or nk fire.just nk share. snarai name yg kt ats 2kaya sbb politik.tmsuk la mlayu dlm snarai 2.mcm2 cara nk kaya.ant manipulasi or bijak mngunakn subsidi.or dpt lesen utk monopoli bisnes.bnde2 ni smua dr kuat nnye melobi ahli politik.dlm fb ko pon ad tulis.ahli politik ptt sntiase tukar.bg ak parti ptt sntiase tuka.sbb mn2 parti pon lbih kurg.dlm sistem demokrasi yg bkuase bukn rkyat.yg bkuase adlh org yg byk modal.so bile pngundi sntiase swing undi.susah la nk manage akal pngundi.politik ni pulak bukn skdr parti A parti B.tp tmsuk jugala kuase utk pakse ahli politik jaga alam skitar mlalui pertubuhan.

2.cina di china(tanah besar)

diorg ni just apply ekonomi kapitalis je bro.same je mn2 negara.cth amerika,suruh ikut perjanjian kyoto xmaw.mmg brg diorg bkualiti,tp moral dr segi jaga alam skitar.nada..
mcm smua mklum ekonomi kapitalis,modal minima hasil maksima.so tmbul la mcm gmbr yg lu post tu.

ak rs isu nye bukn cina x cina.cuma cara cina pnye ekonomi ad direct impact kt end user.myb diorg ikut care jpun,mcm jpun mule2 buat kete.ikut amerika.zamn dulu,kt amerika xde sp nk beli kete jpun.diorg jual pon at loss.

shahizan said...

haha, sempoa ? ouh baru tau nama dy -.- mase kecik2 slalu amik akk n abg ak nyee pas2 terbalikkan bende tuuu buat krete mainan jugak :)) haha budak kecik mane tau pape xD

FiqaSaleh said...

tapi mmg diaorg ni bijak kan? jgn ckp lah klu hal busines mmggg terrerr...

noRULE said...

tu snarai kaya ade aset or bisnes yg org leyy nmpak n tkenal je tueh..jgn rsau..mlayu mmg rmai yg kaya tpi mcm leyy mnimbulkn riak lark nnti klu msok kn dlm list x gtue??ak x leyy bgtau lebey2..hik3...bahye..

c budak baik said...

alamak... caneh ni...risau lak lattop aku.... ggrr,,,tolong tengokkan leh..hehehe

AreDa said...

aku cukup risau kalo naik teksi pakcik cina bawak, bukan ape, slalu tambang dia tak beragak.baki Rm2.50 di baginya RM2 jer..padahal aku tgok duit syiling byk jer.bukan berkira tp kalo 10 teksi mcm ni??tak ke naya

ana kay said...

hahah
aku baru blajaQ kembali menggunakan sempoa kt kls numerical literacy

besh2
hohoh

*kpd budak2 y bkl masok sekolah x lama ag, siap sedia aii chekgu nak ajaQ MATEMATIK guna sempoa, so that kowg blh beat chinese
:D

Anonymous said...

klau cina tnh bsr x di bwa msuk tnh mlyu, alamatnya aku xde la skang. psai grandpa aku cine tnh bsr. haha..tp mmg btol tang skola kt skola cine, otak kite akn geliga laen mcm sket. same thing applies kt cina tnh bsr pon. diorg pg2 kt skola akn disruh hafal smething la, psl pelajaran diorg and mmg btol kalau maths diorg x pkai calc..smua otak wat smooothh jee..nih mmbr aku sndiri dr tnh bsr ckp. tp dia kata, once dia blja kt uk (klasmate aku kt uk), dia kata otak dia jd lmbap, bodo,blur,barai semcm...sbb dh xde budaya mcm dia kt tnh bsr dlu.dia njoy dok uk. haha...geleng pale aku dgr dia cite..tp mseh ada la hardworking dlm dri dia lagi...skit....hehe..peace!

p/s: cine ke, islam ke..ajaq sme thing..lagi byk hang dok hapai, lagi kuat pale otak hang...

emme said...

Salam, Syed Mokhtar tu pun bukan pure Melayu. Tetapi bangsa arab...

Bangsa Cina memang pandai meniru, patutlah mereka begitu sukses dalam perniagaan MLM. :)

Acik Amalina said...

Acik paling tertarik dengan iklan BIO AURA tuh..lau nk tahu iklan ni lah yang acik n adik-beradik slalu gelak dan ajukkan..hahaha

Anonymous said...

haha..msia pun dah ikut jejak langkah cina..tiru keta lancer jadi inspira :))

fateen said...

zack..d sni ad p'mintaan..kalo boleh cte s'pnuhnya tntg p'kembangan tknologi ngra jepun ok??best sgt..ptut la d iktiraf sbgai ngra maju..tq ya!

fariha said...

lagi satu dorang memang rajen, dulu time aq sekolah rendah cine dulu keje sekolah tu masing2 berebut siape dapat siapkan dulu. hurm..so budaye ni lah byk mengubah aq..

nanibahaudin said...

wa nk mintak share link nie okey.. ^^

vpcea45fg_90 said...

sya ska entry ni...

jgn padam...

... Wafa Awla ... said...

1 malaysia ..hihi tu je yang mampu cakap :P

Related Posts with Thumbnails