Perihal Kuiz

Dulu-dulu seingat aku, masa zaman aku kekecik dulu, ada satu rancangan kat tv, orang panggil 'Pop kuiz'. Skarang ni dah takde dah kot. Rancangan tu berkisar pasal industri hiburan tanah air, tapi dalam bentuk kuiz. Die ada 2 orang host. Sorang laki, sorang pempuan. Pastu peserta die ada 3 pasang, dibahagikan ikut rumah biru,merah dan kuning kalau tak silap.


Ada satu part yang dalam kuiz tu yang paling aku tak boleh blah bilemana masuk segmen 'sape cepat,die dapat'. Masa tu, berebut-rebut peserta nak tekan buzzer. Host baru je cakap "Beliau ini penah dinobatkan sbagai pelakon wanita terbaik pada anugerah..."

Teeettt!!

"Ya! Rumah biru!"
"Azean irdawati!!"
"Ya betul! 50 markah!"

Sampai tak sempat abis cakap pon host tu. Hebat kan? (-_-")

Yang aku heran, akak-akak aku dok bersila depan tv, mata tak kelip-kelip tgk citer tu. Die pon sama terjerit-jerit dok jawab soalan2 dalam tv tu. Lagaknya mngalahkan orang yg dalam tv tu. Bingit rumah dengan suara die dua beradik je. Aku port jauh2 perhati je...

Mak aku pulak memang tak amik kesah langsung. Die punya feveret program, satu je - Panggung Sabtu. (citer industan). Ha, time tu tv memang die sorang yang qonquer. Jangan la ada sesapa berani nak tukar channel. Silap-silap kang die mogok tak nak masak. Alamat kebuloq la aku adik bradik. Da paham sangat da...

***************************************

Actually, ari ni aku nak citer pasal kuiz. Kalau ang perhatikan, dari kecik lagi kite dah didedahkan dengan fenomena kuiz ni kan? Baik dari rancangan hiburan macam Pop Kuiz tu, bawak la ke 'who wanna be a millionare' yang jalaludin hassan conduct tu, saaampai la ke drama-drama melayu. Biler masuk penghujung drama je, mula la akan kluar satu 'pop-up' kat tv,

"Bagaimanakah nasib Lela dan adik tirinya? hantarkan jawapan anda ke 33137 berserta slogan 'saya suke menonton rancangan ini kerana ....' (tidak mlebihi 30 patah pkataan)" Kan?


***************************************

Bile da masuk alam remaja, fenomena kuiz ni diteruskan lagi. Tapi kali ni versi majalah pulak. Kalau ang datang umah aku kat Seremban tu, ang akan konfius kejap sama ada ang sedang berada di rumah or di library. Pasal apa? Pasal kat umah aku tu berlambak gile majalah REMAJA dan WANITA yang akak sulung aku kumpol. Penuh satu rak besar!


Fanatik gile die dgn majalah2 tu. Sampaikan aku penah skali tibai majalah REMAJA die sebab nak gunting gambar Intan Azura. Time tu aku minat giler kot ngan Intan Azura! Haha. Cun bai. Ntah camne, akak aku dapat detect majalah die ilang satu. Meraban die carik satu umah. Dan akhirnya terjumpa majalah die yg aku gunting kat bilik aku. Ha, apa lagi? Bengkak pipi gara2 makan penampar akak aku. Sekian.

Penah skali aku tanya, "Apa yg bestnye majalah ni? Aku tengok takde mende pon?". Akak aku jawab, " Ang laki, mana tau. Dalam ni ada citer pasal cara jaga muka, petua, horoskop sumer2...pastu yang bestnya majalah ni kadang2 ada kuiz!"

"Kuiz?"

Lepas aku belek dua tiga kali, baru perasan kat dalam majalah REMAJA tu kadang2 ada kuiz cinta untuk remaja. Contohnya headline die camni : "RAHSIA HUBUNGAN ANDA & SI DIA".

Antara soalan2 die plak lebih kurang camni :
Kamu dan si dia sudah berjanji untuk keluar bersama, tiba-tiba die tak datang. Kamu akan?
1) Call si dia, maki-maki die sampai die datang.
2) Takpe la.. mengalah je lah...
3) Ah! Aku tak kire. Nak kuar ngan boyfren lain ah!
4) Mintak putus.

Lepas tu, di akhir kuiz tu, ang kena calculate markah ang, then baru ang boleh check result die, contohnya :

Result :
Tahniah! anda kekasih yang baik. Si dia sayangkan anda kerana sikap anda yang keibuan dan memahami itu. Sila kawen secepat mungkin sebelum anda berubah sikap.

*****************************************

Bile masuk Universiti, lain plak kuiz nya. Ha, part kuiz yang ni aku tak nak sentuh! Hakhak.


****************************************

Smalam, aku bukak fesbuk. Rasanya dah hampir setengah tahun gak aku tak sentuh kuiz-kuiz kat fesbuk tu. Ntah macam mana, terdetik ati aku nak try jawab kuiz-kuiz tu. Maka, aku pon petik la dua tiga kuiz yang agak-agak cam best je.



Ok, aku pon try la jawab every single question yang die bagi. Sehabis jujur aku jawab dengan harapan result die nanti best laa.. Kot-kot dapat Fahrin Ahmad ke... tak pon Farid Kamil ke.. Kan? Aaron Aziz pon nice jugak. Tup tap tup tap, aku dapat result ni...


Ok. Fine! Takpe, maybe result die tak brapa nak accurate kot? (ayat sedapkan ati sendiri)
So, aku pegi next quiz. Kuiz pasal malam pertama. Wow! Kali ni dengan harapan result die akan sedikit gempak dan 'more to reality' la hendaknya...

Maka aku jawab dengan lebih slow dan berhati-hati... Antara soalan2 yang aku kene jawab termasuk la 'jenis pempuan yg aku sukai', 'warna kegemaran aku', dan bla bla bla... Lebih kurang seminit aku jawab, aku pon click 'show result'...

Tadaa!


Oh, okaaay!

Taknak main dah.

*********************************************

Gara-gara geram yang tidak keterlaluan, aku amik keputusan untuk buat kuiz aku sendiri. Tapi, kalau aku buat, then aku sendiri yang jawab, apa gunanya kan? Takde point la. Maka dengan itu, aku nak ang sendiri yang jawab dengan jujur k?

Soalan : Siapakah di antara berikut, yang paling ensem dan kacak bergaya ?

1) Aaron Aziz

SALAH! SILA PILIH JAWAPAN YANG LAIN

2) Farid Kamil

SALAH! SILA PILIH JAWAPAN YANG LAIN
3) Fahrin Ahmad

SALAH! SILA PILIH JAWAPAN YANG LAIN

4) Zack Zukhairi

TAHNIAH! Anda memang seorang yang pandai menilai. Anda tahu membezakan yang mana kaca, dan yang mana permata. Anda juga mempunyai Taste yang tinggi! Syabas! Hakhak!


p/s :
Live fully, have fun. Be crazy, be weird, go out & screw up! Don't try to be perfect. Just be an excellent example of being human. Enjoy life.

******************************

(updated : Farah kata citer Pop Kuiz tu ada lagi skang ni. In fact, tgh masuk Season 2 kot!. Hakhak! Mana aku tau. Aku tak amik port sgt citer ni. )


.

77 comments:

Armyrule said...

yg lain xbest...tang pesanan ringkas kat bwh sekali tu sempoi...ngah3

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

hahahaaha~ mula try jawab aeron aziz.. slah.. klik zack trus betul :P pandai buat kuiz yer..

aku zaty said...

hahaha!
poyo larh!=p
tu namenye kuiz perasantan!=p

Farah oh Farah said...

ehemm..
wey zack.. sudaa2 la tu perasan nye..
bhahaha ;D

haa.. stu lagi..
pop kuiz dah ada balik lah!
tu laa..
sapa suh dok jepun!
ngeng!

shikin said...

..haha..=D

ain mohd said...

boleh pule semua jawapan salah kecuali nombo4..kuikkuii..

chamn said...

hahahahaahahahhaa... abon??? hahahahahahahahah~

p/s : cam celaka la kuiz fb tu.. aku pnye result pn abon gak~

hueda said...

hehehe,,,ble ag nk wat mende2 plek nie..nty da kawen malu lak nk wat..
btOl x sultan zack???hehe

Deya Zanial said...

deya zanial like this *thumbs-up*

dah mcm fb plak dah -__-"

Fina Fento said...

yelah yelah yang no pat tu hensem [-(

Didi Nadhirah said...

hahahaha....kuiz ko ni zack salah kira ni

.:fifi:. said...

haih ko gne formula pe weyh???
slh neyh..
meh ak tlong cek kn..kompem betul bukan ko..
muahahaa

nyna said...

hahaha.
dah agak msti jwpn no 4 yang btul.
laju je click no 4.
peace :)

f is fikah said...

part p/s la yang paling dok tunggu2..
bab crazy & weird tuh, ngah in the making..
muahaha..
my life is being enjoyed to the fullest~~

Lady B said...

menjawab tanpa segan silu..
eh, tapi sekarang baru rase malu..
*blushing*

erie said...

teringat zaman2 mude dulu..

Emora Valeria said...

soklan kuiz yg last skuli tuh...aku nak jawab...aaaa.....ape eh...bia aku pikir dlu..tpi kompom2 jawpan D aku xsentuh.hehe..
xdelah.
eyh makin best membace belog ang.suka2!
ang wat la lagy..lea aku releasekn tension aku.

Judiene said...

hahaha
soklan kuiz ko tu dah outdated la bro
cuba tukar soklan
"sapekah yg perasan handsome"
baru btol
hahahahaa

=)
"peace!

mish lemon said...

hahahaha....:D

ardinihumaira said...

uishhhh,,,

tang pengsan tu anda telah berjaya buat saya gelak berdengkur-dengkur... miahaha...


klakar la wei si zack ni.. boleh buat majalah kartun lawak. tak perli ni. pujian ikhlas. mungkin boleh kan? zack kan pandai melukis...


confirm laris buku ittew! saya pon nak beli :)

enyheartsdiamond said...

hahaha..kuiz kat remaja i pon main :)

otak ketat said...

abon tu. jowo lah neh ye? haha.

syaira said...

hahaha,,,yg ke 4 tue pilihan last skali,,,,,semua salah blaka,,,ngeh3

joegrimjow said...

joegrimjow like this
haha

nak kene blaja ni camne nak buat show2 ni

Melz said...

Jom join KuizMelz aku miahahahaha

nursarah said...

hahahahahahahahahahaahahaa!

kelakar lak bile ingat semua kuiz2 tu, aku dapat pelakon iras khatijah tan. haha, lawakz tol!

Shahril said...

aku suke part ko kene tampar tu...
wakakakakka

oReNdeViL'89 said...

kpala hotak! hahahaha! weii..fahrin hensem lg weii XD

Ariff Shah said...

jawapan aku untuk kuiz ko betul untuk tekaan kali pertama.

wahaha.

btw. kasila orang komen dengan nama + url je. malas aku nak login gugel nih

hanidiyu said...

gilak kau neh...aku suka pengalaman mlm pertama kau...
muahhahhahahahha

=]tahniah

Syima Syaz said...

i like!!!!
saya pilih kamu lah... sbb dah terkuar gambar abon kan.utk amik hati balik.huhuhu

virulent lolita tan benihime said...

hahahha..nice one..la..jgn cayela soalan2 tu..baik g praktis soalan nk jwb exam..heheh

Anastassia Isabella said...

haha hensem gak zack zuhairi ni

muke cam kamal+fahrin ahmad
:)

acap2405(1169) said...

ahakz..
terase gay plaks jawab soklan macam tuh...
auuww..
anda bukan dalam my taste..
harap mintak simpang laa..

chacha said...

yess~~ klik kali ke-4 baru betul... hehe~~ ni rase cm nk buat kuiz sendiri jugak nih...

syarifah radiah ibrahim said...

haha dulu masa sekolah rendah,
kakak ku masuk joe jambul.
ku pon sempat la pegy rtm tengok dia.
hahah~

NurIka said...

cube la ltak muka u senyum lebar skit.asyik muka siyes jee.huhu
sbb blog u agak humor tau!!

emma said...

mak aih. dgn bangga n yakin je klik fahrin ahmad. skali klik slaah la plak. klik nama u trs je btol. mmg besh ar. hahaha.. ajar sy cmne nk buat klik2 tu ^__^

farenova said...

Terbaek.. saya gelak sorang2 kuar muke abon, ok pe abon chumil huhuhu, yg last sekali tu memanglah.. huhhu

nway, seronok baca!

cintaqaseh said...

patutnya muka fahrin ahmad yg keluar..bukan abon...muka fahrin ahmad kan mcm zack..eh..ke zack macam fahrin ahmad?? arrhh..mana-manalah..

FaTiN said...

adoi..apa ni kuiz..3 hero pertama semua salah..alih2 tuan rumah yang paling hensem kacak bergaya tu.tsk tsk

shap said...

zack..my sis pn dh addict ngn ur blog..nice bro!klu rajen wat psl Jepun lg..ttg beza arts die n Malaysian....=)

E.d.Y said...

pop kuiz mmg ada lg skrg...tp mengarut la..xmacam dulu tyme aznil jd pengacara...

antibiotic_teh4 said...

ang ni mmg lawak...dok pekena org jak...hakhak!soklan last ang..x leh bla...aku da agak da jwpn die...miahahhaa

izzah said...

hahaha......gila gelak sorg2 baca entry ni..hahaha...tang kuiz yg mana paling kacak tu wa dah agak dah mst zack nya..hahaha..kuiz jaga ati sndiri...bgus2..kreatif.. fmily i pun gila collect majalah wanita la.. best..no wonder nape rmai wanita suka..

Kamil Kahar said...

haha...sial quiz last skali...cmne ko buat zack button2 tue...ajar aku bley...heheh...

Signorina Syima said...

errr... hensem dan kacak yer?? kekekeke

hans said...

hahahaha
benci aku buat kuiz dkt fb
aku dapat Abon juga
cam haram jer orang create kuiz tu
kehkehkeh

hannamaruku said...

hampeh la kau -_-"

kau tau tak first2 aku click sape?
farid kamil tau. aku minat farid kamil dari dulu lagi. tapi skang kuiz kau tbe2 nak kate zackzukhairi lagi hensem?

kau tak adil.
:(

si manes yaya said...

abon??
keh3..
lagi menyesal jawab kuiz yang last tuh..
hahaa =P

aeezoBators~ said...

hahahahha....lawk seh!
nseb bek....awk ncem!(???)

nand nasyari said...

bolehla....kire ensem la gak kan...
ahahaha...;D

aBoi said...

ye lah..ye lah..
kamu handsome... ;P

misslavenderaida said...

:p

mysara newrie said...

ceh, pandai buat kuiz! haha

Bungakopi said...

chait..aku dah agak mesti ko yg plg ensem walaupun hakikatnya di hatiku hanya pahring sorang

udacun said...

fahrin.. oh fahrin....
ape la zack ni..ish3..

tembak kang

Ismail Noh said...

Tiga2 aku jawab, tiga2 la tu salah. Kau sengaja guna kuasa veto kat kuiz ko..

::sAnG pEriNdU:: said...

tanpe berpikir pnjg terus jwb no 4...ternyata jwpn sy btol..heheheheh..
olololo ksiannye kne tmpr ngn akk..huhuk..
terbaik blog z..

qeef... said...

haha.. pasal kuiz fesbuk "Wajah selebriti malysia manakah macam anda" 2 aq pon try gak.. result dier sumer samer jer..haha..
www.facebook.com/tharckive

LaYLadaMaTaTakBoOLaT said...
This comment has been removed by the author.
LaYLadaMaTaTakBoOLaT said...

kahakhaka..
bro..
aku nak gelak !!!
mest lu bajet mcm sgt macho..jawab kuiz ni kn...
hahaha
skali dapat abon r plak kn..
sgt kelakar...
ahhha..

p/s:jgn mara aku gelakkn ko bro..hehehe
chill yeah..

FiqaSaleh said...

part kuiz wat aku gelak.. hahhahah..

faizal said...

kah kah kah..cam ci*** je kuiz ang nie zack..

dekstro said...

hahahaha..sempoi2..klakar habes lah kuiz tue..

Anonymous said...

saya ambil quote di atas... "Live fully..."

-Nur Atiqah

Hawa86 said...

hahaha....kelakar la kuiz nie...
saya jawab semua salah...
last sekali bru la betul...
huhuhu....(-_-")

nana said...

dulu time kecik,sya pon suka tgk pop kuiz nih..salunya dak pompuan r yg suka layan cta cmni..dahtu klu ari sbtu je,tgk panggong sabtu,cta hindustan sma2 ngn mak n nenek..dulu hero peberet kitorg shah rukh khan dgn salman khan..haha..sampai hafal lagu2 hindustan..cta peberet lak kuch kuch ho ta hai dgn dil to pagal hai..wahhh..hahah..bila part sedih mesti ikut nanges gak..
yg pasal mjlh remaja lak,sya pon sma gak suka beli mjlh ni kumpol setiap edisi dia..biasa r,pompuan..mcm org laki kumpol komik dragon ball..
ok,sya pon nk jwb kuiz awk tu..hehe..
jwpn sya B....Farid Kamil..hahah,ni sbb minat je ni..
^O^

Dyla Adila said...

kuiz last 2 mmg ak trus jwb ko...na........jwpn trus btl..bijak ak ni...(wlaupn dlm ht menidakkn kt2 kau itu...hahahaha...)

liela said...

tengs masukkan nama saya dlm entry ni..hahaha

Izah Ibrahim said...

mak aiiiii!~
bikin saspen je hujungnya..
tengok nama semua artis..
bila nama terakhir kuiz tu, ZACK ZUKHAIRI..
eh, macam mana muka artis tu ea?
bila ingat2 lagi, tu nama tuan punya blog..
HAHAHA

terus klik yang tu..
skali tengok..yabedabeduuuu...btol..hahaha

lotusfinder said...

kuiz hang sengal doe~!!!!!!!!!!!

lotusfinder said...
This comment has been removed by the author.
vpcea45fg_90 said...

aku x perasan..aku btol btol la ingat zackzukhairi 2 artis malaysia..
so ak clik smua..asyik salah je..
then yg last 2 bru kluar pic
rupenye tuan punya blog..

aizamia3 said...

dulu layan jugak pop kuiz tu sebab zaman takde astro..

tang pilih gambar tu pulak.. dah tau jawapannya sape tapi sebab nak cuba gak.. maka try je lah yang mana keputusannya adalah yang last itu.. hikhikhik..

anis said...

memang hensem pon...

Miasaranajwa said...

Memula tekan Aaron Aziz salah. Pastu tetiba nampak Zack Zuhairi, ni mesti ni jawapannya. Haha, good job! :]

Related Posts with Thumbnails