Perangai pelik zaman budak-budak

Tadi aku belek-belek fecbuk. Ada kawan lama kat skolah menengah dulu tag gambar aku. Tak sangka, ada jugak orang simpankan gambar zaman skema dulu.


aku pakai songkok dowh! LOL.

Seingat aku, gambar tu dulu aku ada beli gak masa ujung tahun jamuan perpisahan class. Sekeping gambar 50 sen, cikgu edar satu class. Tapi ntah mana aku lempar, aku pon da lupa. Aku tak macam orang lain, tak banyak gambar kenangan kecik-kecik. Aku tengok member-member aku, dari umor 1 bulan mak ayah diorang da snap gambar anak diorang masuk dalam album, sampai la gambar anak die tu da besar panjang, perut da boroi sampai tak muat nak masuk frame pon, still ada gak simpan dalam album.

Aku pulak, ada sekeping je gambar lama. Tu pon gambar time tadika Abim dulu. Masa tu, muka jambu tak ingat. Kalau penculik tengok pon, aku rasa berpikir panjang gak dia nak kidnap. Tak sampai ati. Muka kesian.

Pernah gak sekali aku tanya mak aku.  "Mak,apsal gambar orang masa kecik-kecik takde?". Mak aku kata, aku kecik-kecik ada satu perangai pelik. Tak boleh bergambar. Kalau kene flash camera, dandan tu aku akan nangis. Tu yang mak aku malas nak amik gambar aku. Pergh! aku dengar jawapan tu, baru la aku realize sesungguhnya sejak kecik aku dilahirkan dalam keadaan penuh rendah diri,tawadduk dan low profile. Tak suka glamour2 ni. Eceh! Hakhak.

Korang ada tak perangai pelik masa kecik-kecik? Yang bilamana korang ingat-ingat balik, korang rasa macam "laa...bodo giler aku time tu!".

Macam aku kecik-kecik dulu, aku ada satu habit yang sangat pelik tau. Aku suka mengulang percakapan orang. Contohnya, kalau mak aku cakap "Tolong mak gi kedai jap. Beli bawang besar lima posen, kelapa sebijik"...Masa tu, aku akan ambik duit dari mak aku, then terus pegi kedai. Yang peliknya, di sepanjang perjalanan nk ke kedai tu, aku akan cakap sorang diri perlahan2 macam orang tgh berbisik menyebut "bawang besar lima posen,kelapa sebijik...bawang besar lima posen,kelapa sebijik...bawang besar lima posen,kelapa..." berulang-ulang kali sampai la balik umah. Hakhak. Sangat la wadafak bile ingat-ingat balik.

Ok. Perangai pelik aku yang kedua pulak macam ni. Dulu, masa aku kecik-kecik, time tu hidup kami sekuarga tak sesenang sekarang. Masa tu ayah cuma ada moto honda cup C70 je.



Bila setiap kali naik motor nak balik kampung, aku akan pandang semua objek di sepanjang jalan raya. Aku akan sebut satu-satu nama kedai,bank,signboard,station minyak sumer2 yg terdapat di sepanjang perjalanan tu sambil hapal dalam kepala. "Kedai cat ah keong, kedai runcit Hj. Manap, Esso, Melaka 5km, Dilarang melintas jalan.." dan macam-macam lagi. Yang paling kelakar, menurut mak aku, ada skali tu aku nak sebut "standard chartered bank", tapi disebabkan aku kecik lagi tak reti bahasa inggeris, maka aku sebut "setandat cated bang" dalam slank melayu. Haha! sumpah bodo.

Lepas tu, menurut mak aku lagi, masa aku kecik-kecik dulu, aku tak boleh pisah dengan tilam busuk aku. Tilam busuk aku masa tu warna kuning, ada corak beruang kecik2. Kalau pegi rumah sedara mara, setiap malam aku akan nangis sampai semua orang dalam rumah tu tak boleh tido. Kononnya aku tak biasa tido guna tilam lain. Penah satu hari, mak aku lipat tilam tu bubuh atas loteng sebab da buruk sangat. Pastu mak aku beli tilam baru. Tapi bila time malam, aku duduk menongkat dagu kat tilam baru tu, tak boleh tido sampai pagi...Perkara yg sama aku lakukan tiap2 malam smpai berhari2. Akhirnya, mak aku tak sampai hati. Dia jahit tilam busuk aku tu pastu basuh bersih2. Baru aku boleh tido. Tilam baru tu mak aku sedekah kat jiran.


sekadar gambar hiasan.

Mak aku cakap lagi, time aku kecik-kecik, aku tak suka orang ramai-ramai. Bila sedara mara ramai-ramai datang rumah, aku akan lari masuk bilik, menyorok dalam almari. Lepas sedara mara sumer da balik, baru aku keluar. Sangat la pemalu kononnya. Hakhak.

Ok,lasty yang paling aku tak boleh blah, bile mak aku cerita macam ni. Dulu masa time aku baby, aku memang suke menetek. Aku tak suke susu botol. Sampai la umur aku da meningkat, smpai da hilang title baby pon, aku still suke menetek. Mana boleh jadi kan? Sakit la mak aku. Macam-macam cara mak aku buat supaya aku berenti menetek,tapi gagal. Satu ari mak aku dapat idea. Die bubuh serbuk nescafe kat tetek. Sekali aku menetek, terus aku meludah. Tak sedap! Pahit! Sejak pada ari tu, aku da tak menetek lagi. Aku dengar je cerita mak aku ni, aku terus rasa nak hantuk kpala aku kat dinding. Apsal la aku sengal sangat kecik2 dulu?
MySpace

Aku rasa korang pon ada cerita pelik masa kecik2 dulu kan? Kalau rajin, share ah ngan aku.Boleh aku tompang gelak sekali! Hakhak.

130 comments:

MiSyA GaDiS TeRbiLanG said...

NgOk ngEk mse kcik XD

SuRayA^i. said...

hurm, sy suke naek buaian baby tu smpi umur da 6 thun -__-". wat malu je isk.

AJ Nismihan said...

mujur buh nescafe.kalau tak,sampai sekarang lah hang menetek mak yer tak?
satu.teringat pasal dok sebut2benda nak beli.mesti dulu pun hang slalu gak sebut
'sanita satu-sanita satu-sanita satu'!!

perangai pelik yer?
ada gak
aku suka kutik mainan yang orang buang (lori tayar dua ka, kuda patah kaki ker) sebab rumah setinggan aku tak der mainan.lagi satu,aku suka kutip buku kalau orang buang.aku suka membaca.sampai la,dok toilet pun baca suratkabo!harum jangan citer le.

cintaqaseh said...

tak sangka sebegini rupanya kamu masa kecik..
masa I kecik I lebih kurang juga suka menghafal sambil berjalan apa yang emak pesan.Bila terlanggar batu,semua yang di ingat terabur sudah...=)

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

hahahaa... sroius kelakar.. malu plak nk citer sumi masa kecik mcmne.. len kali kalo rajin sumi wat entry pasal masa kecik yer ;)

my-rocket said...

hahaa,mengong la perngai kecik2 ;PP cam xboleh blahh ja

mYpRecious said...

Mase kecik aku suke main bawah katil.. haha.. siap buh tilam bantal seme.. Malmnye siap plannig kunun nak tido bawah katil je.. Sbb bawah katil tu gelap aku punye pandai gi cucuh lilin buh seblah aku.. sanbil berangan..haha..

Lepas tu ade sekali tu mak aku jenguk bawah katil tgk aku pasang lilin.. mnegamuk la mak aku.. terus die perambat oh tak kasi dah aku main bwah katil..

xyncaholic said...

nescafe ok lagi dok..
keje jadam hamek ko nak makan nasik pon tak lalu der.
dengan bau die cam hawau..huh

Aelfi said...

kehkehkeh..gambar time sekolah tu dah macam zaman perajurit bukit kepong oi~

Yna_Mina said...

wahaha..kalo tgk gambo time skolah rendah mmg serius xleh terima..omaigod!!comot syiallll..huhu

bile ko cite time kecik2 amek gambo nangis, aku pun sama gak cam ko..amek gambo je nangis..nangis je amek gambo..haha..

mysara newrie said...

aku tak tahulah dah ada yg baca ke belom tp masa kecik2 dulu

-aku pernah cukur kening aku masa pagi raya dan menyebabkan satu rumah kecoh dgn tindakan berani mati aku.
-aku juga pernah celupkan tgn aku dalam mangkuk tandas lelaki yg kencing berdiri 2 dan bermain2 dengan air kat dlm mangkuk tandas 2
-aku pernah tutup mata ayah aku masa dier tgh driving dgn niat hanya untuk bersuka-ria.

haha
serius cakap, masa kecik tgn aku nie memang tak boleh duduk diam. hehe

enyheartsdiamond said...

sekarang mmg musim tag-tag gambar zaman comel lote kot..kawan eny pon dok tag :)

wawa wafiyyah said...

pangai pelik ak 1 je yg ak ingt..tkot kpal terbang...ak mmg mse kecik dlu tkot kapal terbang..lau g airport msti nangis sbb tkot ngn kapal terbang...mybe sbb bnyi die kuat sgt kot..smpaikn kpal terbang mainan pun ak tkut..smpai nangis2 sepupu ak sakat ak n kejar ak satu rumah dgn kpal tebang mainan die...siyez...smpai skrang ak tkot kpal terbang..tkot die jatuh kt mne2 tmpt ak duk..huhu

si manes yaya said...

haha..
aku pon x banyak gambar tym kecik2..
yang ada pon tym baby umo 6bulan[sume adek bradek ada gambar tym umo nih]and tym tadika-maen kuda kepang + angklung..
bese la.. dulu idop xsenang..

prangai pelik aku mase kecik..
aku takot nak naek baby walker tuh..
angkat jek nak masuk kan dalam tuh gerenti nanges..hahaa..
eh aku pon nyusu sampai umo 3taon.. bukan susu botol taw.. hehee..

aku zaty said...

hahaha..
encik zack agak sengal time kecit2 eyh..

hee~
kite dulu suke gunting rmbut sndri..
asal kan pnjang je,
konpom amek gunting, pstu gunting sndri..
mama nak bwk gie kdai gnting ramabut,
xmau plak..
hatoi~
mama kate, rmbut kite mse kecit2 dulu mcm kene geget ngn tikus..
hihi..
nsib baek skunk dah xde lagi..=p

..nOj.. said...

1. alerr dia sorg pakai songkok kt kelas. tahniah

2. habit sebut nama signboard sampai skang lekat kt aku

Aini said...

haha.. hamba Allah ni plak mase kecik susah sngt nak di bagi makan. Mak bagi sesuap, kemam nasi tu sampai tertido..hakhak...

amirah said...

biasanya baby boy sgt susah nk cerai susu mak dia...rsanya normal lau kamu cm2
nseb baik mak kamu gna nescafe..lectrer sy gna bakawali utk ank lelaki beliau bercerai susu

zack zukhairi said...

@SurayA : err...aku pon sama gak kot! hakhak. suke lanyak buai baby, bergayut macam tarzan. :p

@Aj Nismihan : hahaha! lu memang tak boleh bla la brader. "sanita satu...sanita satu..." haha. ye la kot camtu. :p

@Unknown : sebijik perangai macam aku. suka baca surat kabar dalam toilet. hehe. kite geng!

@cintaqaseh : yeay! sorang lagi geng! hehe

@sumi chan : nanti da buat entry tu, bagi link tau. :)

@mYprecious : mujur tak terbakar umah! giler arr. haha.

@xyncaholic : agak-agak ar nak bubuh jadam! LOL. memang sah2 aku berenti menetek kalau cmtu. haha

@Aelfi : ha'ah la weyh! baru aku prasan. cam askar melayu plak gaya nye siap silang2 kaki! haha/

@Yna_Mina : ok nice. Kite geng jugak. Geng-tak-suka-amik-gambar-kecik-kecik. LOL

@mysara : weyh, ang sumpah nakal tak hingat dowh! haha. sampai main air jamban! jijik giler kot~ :p

@wawa : takut kapal terbang mainan? ahahaha! bapak comel! kalau takut naik kpl terbang betul2 tu boleh tahan agi. hehe.

@si manes yaya : ang menetek smpai umor 3 tahun? OMG! lagi extreme dari aku! ahaha! :p

@aku zaty : tergelak bile baca rambut ang macam kene gigit tikus. LOL. :p

@noJ : a'ah. habit baca signboard tu sebenarnya smpai skang pon lekat kat aku gak. hehe. da terbiasa kot.

@Aini : makan smpai tertido ? lawak giler. kalau ngan mak aku, mesti da kene hempok ngan pinggan. :p

@amirah : bakawali tu apa?

Didi Nadhirah said...

betul la bile igt balik tyme kecik2 rase mcm nk hantuk pale je kat dinding

1. masa kat umah org jaga suka sgt dok bawah katil org tua tido main sume bawah tu

2. leh main lighter la bawah katil tu sampai terbakar cadar org tua...smapai skrg parent tak tau..oarng jaga tu pesan jgn bgtau parent

3. suka cium budak laki yang anak org tu jaga pasal die comey n putih pastu panggil lak mimi putih masa tu tyme tadika budak tu darjah satu...malu malu

nursarah said...

haha, time kecik2 dulu, asal saja ambik gambo, mesti time tu aku ngah makan jagung rebus..banyak giler gambo aku kecik2 ngah mamam jagung rebus..lawakz je

Syima Syaz said...

masa kecik saya = suka ajar benda pelik2 kat adik... hahaha malu nk citer!

kasihkuamiera said...

pemalu n pemilu :p

Ery Farieha said...

i pun ade simpan pic sejak sebulan dulu.
i ingat,lepas mak i abes pantang, mak pak i trus g haji. i ditnggalkan. sob2.haha

Sendra said...

idea nescafe mak kau tu jelas membuktikan mak kau sangat bijak..selute kat mak kau zack!!tak nak selute kat kau dahh.kau kecik2 selekehh doh rupa2nya...

ieQa sWetLuv said...

zack.. kocik2 bukan main baik.. nerd je... dah beso ni tengok dia.. ish3... macam x percaye.. kah3..

Emora Valeria said...

part menetek yang tak lea blah uh.sengal gilo la ang neh.
yang aku lak mase kecik,mak aku kate kalau nak 'melabur',aku suke duk blakang pasu bunga.Situ ah jamban aku. -.-'

and aku memang agak pelat menyebut bunga menjadi bune.

sI tEDI said...

amboi.. ensem bersongkok!

masa sekolah rendah tanya pd maak juga, kenapa gambar masa baby x de..
kakak tolong jawabkan..

dia kata 'kau anak angkat. gambar x de. sampai hati!

virulent lolita tan benihime said...

kite pun lebih kurg ngn awk je z..hehehe

merahitujambu said...

salam singgah..masa kecik memang bermcm2 kerenah..x terlayan dibuatnye..

iamsoeffinghot (SO WHAT??) said...

mmg patut mak u letak nescafe...haha
cian mak tu nk wat keje susah sbb ad u nk susu je...hehe

lemonade said...

ms kecik2 zmn prasekolah n skolah rendah sy suke tanggal baju. pakai suar je. sbb terikut ayah n abg saya. ayh sy pas blk ngajar tanggal kemeja, abg lak tanggal bju skolah. so, sy pn tirulah. haha

zack zukhairi said...

@Didi Nadhirah : apa kes pompuan ciom laki ni? hakhak! :p

@nursarah : ok, boleh panggil kamu sarah jagung. k? :p hehe. kidding*

@Syima : ala..citer ar. nak gak tau apa yg pelik tu. hehe

@Ery : alahai,ciannye..mak pak u nazar kot? kalau lahir anak pompuan, diorg nk gi haji? :)

@Sendra : well, like mother like son! haha

@Ieqa : da besar ni tak nerd, tapi still baik ok~ ? hakhak!

@Emora : eeeiii! pengotoq ah ang ni! :p

@si teDi : tahniah kerana bjaya buat aku ketawa! hahaha! akak ang memang trbaik ah! leh geng aku.

@virulent : yeay! gimme 5!

@iamsoeffinghot : gelak ea? nanti ang jadi mak nnt, anak laki ang pon buat benda yg sama macam aku gak. masa tu baru ang dok kalut carik nescafe! haha

Miss Ekin said...

i pulak, bile nek kete. tiap nombor plat nk suh mak bunyikan bnde 2.. cthnye kalo JBS 1011 haha puas le mak nak bunyikan bnde 2 JABAS ke JEBAS ke haha. tiap kete yg i nampak i suh mak bace muahaha. nasib bek mak layannn..

yg pasal netek xsudah2 2, i penah dgr ade org cite die letak minyak dakam. tau ke minyak dakam hehe minyak panas 2. cess lg kejam cian baby huhuhu macam2 zaman kanak2 ;)

acap de souza said...

aku dedulu gile ngan api...pantang nampak lighter @ mancis adelah benda yang terbakar...men bunga api lak boleh bantai cucuk2 daun, kain kat ampaian smpi berlubang...

smpi la satu insiden yg smpi skang aku takut nak men api..satu ari ru keta bapaka kau rosak.tank minyak bocor.abisla mengalir minyak kat lantai.time tu bapak aku keje.mak aku bwk adik aku pi klinik.jadi dgn kejahilan aku,aku amik lighter aku test bakar minyak tu...maka t'bkr la minyk tu smpi la kat bhgn bwh keta..cuak gile la time tu.aku cecpt pncut ngan air smbl menangis ketakutan...

sejak tu aku trauma la tgok keta terbkr ni...bodonye la aku time tu

Lat Ta Li Lat said...

Tang sebut nama-nama kedai tu kita sama la.. Huhu.. itu masa zaman-zaman baru pandai baca.

Paling sengal aku ni takut ngan tarian singa. Dengar bunyi lagu dia je muka dah putih pucat jantung berdedap degup. Sanggup tunggu dalam kereta daripada masuk dalam Parkson. Heh..

azura majid said...

salam

ang ni zack kalau buat topik mmg xbleh blah.hakhak. ada je nak flash back balik.ang rindu kampung ek? hahaha

ARC said...

xbuleh blah gmba amek kat Mudah.my hak3

Kisah Profesor Yang Ujub

Harapan seorang wanita

didieadila said...

1. setiap kali p tabika kan cekgu ksik mkn pil vitamin..aku smpn vitamin celah gusi (ehh ke celah gigi?) sampai waktu balik..pas balik aku ludah dalam longkang..(patut la kurus keding sampai sekarang)

2. penah gunting bulu mata sampai tak boleh tido banyak hari T_T

bEEdLE d' bARd said...

aku akan mengira bilangan lori sepanjang perjalanan naik kereta..panat arr nak kira, byk sgt...hehe

zack zukhairi said...

@lemonade : da besar tak tanggal ke? hakhak! kidding* :p

@Miss Ekin : oh! yang sebut plat kreta tu, perangai akak I. haha! sebijik! :D Err...minyak dakam tu apa?

@Acap : lu memang ati kering bai! mujur tak meletop kreta apak lu! haha! giler ah!

@Lat Ta Li Lat : hahaha! mesti ang takut singa cina tu makan ang kan? LOL.

@azura : hehe! saje retro2 skit :p

@didieadila : vitamin C tu sedap kot? haish! rugi je ang buang. :p

@beedle dBard : LOL. nasib baik lori. kalau kreta yg ang kira, masak kot! hakhak!

Hazirah said...

ko pown nangis...

mak aq kt, dl aq pown mcm 2, tp dorg still tngkap gmbr aq gk... aq x tau nape... So, klu tgk album2 lm, zaman2 kanak2ku x penah de saat aq senyum...

lae 1 yg mak aq kt, klu aq dgr bunyi kuat la, mcm klu ayah aq on enjin kete, mesin rumput, or bunyi mak aq goreng ayam, aq nangis meraung2 n belari msk blk... lm2 2, tertido...

gile penakot aq...
(p/s nenek aq pown suke blog ko)

si manes yaya said...

oit2! jgn kutuk aku aa..
org cakap minum susu ibu anak pandai tau..
hahaa..

udacun said...

hehehehehe....

cumeL2

ujaja said...

kcik dlu ske wat mende ni :

1.kalo abh tgok tb n gne kain plekat..aq soh abh aq wat cm ala2 buai dgn kain plekat dye ( soh abh aq kang2 and aq doq tgah2 tuu)..so,aq doq buai laa..bpk aq tgok tb..wlpn ganggu kosentrasi dye p xpnh pn dye mrh

2.aq ske mkn kelapa.bkn kelapa parut..tapi kelapa..mmg isi kelapa tua tuu..yg blm d parut lagi.aq doq wat mcm snack..mknan wajib tiap ptg..

3.curik susu tepung adq aq..mak aq xpnh tw..pnh skali,doq tgah kusyuk n tawduk membuka tin susu adq aq,tetbe mak aq pggl.aq nyer la terkezut sampy patah gunting yg aq gne ntok bkak tin tuu..haaa,kuat tak kuat penangan mak aq.bru suara,blm 'cara' lagi

4.ske lukakan jari gne gillete bpk aq sbb dh obses sngt nk gne handyplast..cm stylo la plak aq tgok bertampal2 ngn handyplast tuu..huuu

5.lps mandi,aq nk abg aq lapkan aq..xnk org len..abg aq dgn paksarela wat tuu..kalo x,t mak aq mrh..ske nyer buli abg aq..huuu

6.sbelum tdo aq kan ngs..sbb kalo lps ngs mata jd pedih,so sng bg aq nk tdo..tuu la kalo aq xnk tdo mlm o ptg,mak aq bantai aq spy aq ngs..2 mins later aq tdo r..

7.ske tdo kt sofa..p bkn dgn care biase.kan org dudoq tas sofa an,korg songsangkan keadaan tu 180 degree..haaa,cmtu la gaya tido ala2 sofa aq..aq x tdo kt kerusi triple o dabel..aq tdo yang single tuu..best siyot..my territory has been claim..huu

sekian..hehehehe

Hazirah said...

ujaja >> huhuhuhhuuu...
tebaek la ko...
yg sal ko luke an jari ko 2, x terlalu extream ka???

aq pnh try yg kaen pelekat 2, tp last2 muke aq kn cop...
sbb, bl aq wat mcm 2, kaen pelekat ayahku terkuyak...

lemonade said...

dh besar2 ni x laa.. lain plak mksdnya tu nnti. kecik2 x tau apa2. haha

joegrimjow said...

budak2
ape boleh di harapkan
tp pengalaman camni bat kita kenang balik n that is sooo sweet to remember

nur azreena said...

hahaha.
entry ni wt sy ketawa. ;p
suka!

maisyara pot! pot! said...

tringat mase kecik suke kencing mlm... pergi skowla pkai gincu gitu.. tu zaman tadika.. start darjah 3 aq jd kaki buli smpai drjah 6.. form 1 jd otai.. smpai skng kowt.. ngeee~~~ ^^

antibiotic_teh4 said...

kah3..ko superb masok air an..tyme kecik...superla bodo nye..an..tp bese nye bende yg kite wat tyme kecik dpt asah pale otak tuh..jd ok sket tyme da besa...an..haha...lawak2...ko anak tunggal ea?

BABYBOO said...

hahahahaaha dulu mak i cte, i pnah jalan ats bara api sebab nampak merah2 oren tu cantek je sekali amik ko mengelupur! about menetek tu, mak i bubuh minyak cap kapak hawau pedas!!!!!!!!!!

zack zukhairi said...

@Hazirah : pasal bunyik mesin rumput tu, aku dulu pon takut gak weyh!haha.
kite geng!

@si manes yaya : hahahah!

@udacun : comel kan?

@ujaja : part kain pelekat tu, aku adik bradik sume suke wat prangai camtu! haha. lawak weyh, ada skali tu smpai terpelanting! :p

@joegrimjow ; indeed :)

@nur azreena : :) glad u like it

@maisyara pot! pot! : gi skolah tadika pakai gincu?? ahahaha! comel2

@antibiotic : aku anak 3rd. weyh, ang rajin komen entry2 aku kan? thanks :)

@Babyboo : minyak kapak? weyh! giler! aku penah kene kat bibir, melecet kot??

nuhan said...

haha aku kecik2 dlu xsuka botol susu gak..asik nak menetek ja. mak ang buh nescafe, ayah aku suh mak aku buh kopi. hah amik kau smpai skrg aku xsuka kopi..yuck! hahaha :P

♥CIK SHA♥ said...

hehehe..comel gile entri ang ni zack..mmg wat tkenang zaman kecik2..ceq ni dulu tyme kecik kuat sgt mlalak..mak ceq tgl sat ja pun nk p mlabuq ceq dh mlalak2 mcm meroyan..kui3..n prangai ni terbawak smpai dh besaq pnjg ni..kuat noo mlalak..tgk cite sedeh sket pun dh mlalak..mak ceq pgl ceq budak kememek...huuu...

bab netek tuh..hg mmg dak senget la..hauhauhau..tp ceq msa kecik2 dlu suke gonggong botol susu..smpai dh masuk tadika..mmg muke x malu gile..siap bwk p tadika..las2 mak ceq tensen die buh sirap kat puting botol susu tuh..pastu die cakap botol susu ceq dh berdarah2 luke sbb ceq suke gonggong...ceq kta mak ceq tipu..bile ceq mintak die x kasi ceq pun mlalak2 x caye..las2 die tunjuk ceq tgk puting tu merah mcm bdarah2..terus x gonggong botol dh pastu..bile mak cite balik rsa mcm ttipu..wuuu...tp seyes smpai skang ceq mmg takot tgk darah..konpom pengsan kalo tgk byk sgt..mcm eksiden moto dlu sbb rempit x hengat..ujan2 bw laju konon nk smpai cepat..las2 tergolek kaki x smpai nk thn msa brek ngejut..kah3..darah sket je pun tp pengsan x hengat..wat malu jek kt org yg tolong..T_T

.:fifi:. said...

perghhh..ak baca pon da sogan weyh..giler la kau..
'setandat catek bang'
ngahaha

nand nasyari said...

isap jari sampai form 3..mantap x..? ;D haha

^ ZuMaWaMBa ^ said...

aku darjah3 br brenti isap susu botol nih..best giler! kdg2 isap botol susu smpi air liur plak yg msk dlm uh..hahaa

1 g aku suke kire tiang lampu kat tepi jln. siyes annoying giler prangai cmtu!

iNciK meNeJe said...

hye abg zack yg kacak...
u ni klaka la...
hik hik...(gelak comel sambil tutup mulut)

p/s:zack, ko kat saser pon pakai songkok.ape daa...

::sAnG pEriNdU:: said...

ngahaha..nescafe sdap lg...adik sy kene kunyit..hehe..terus benti netek...

ade gak album dr baby..tym mak pregnant pon ade gmbr...ske tgk tym bowing2...

haa perangai tyme kcik suke berangan mak kate...baju kemeja ayah pon ley tibai berangan..haha..salu tgk seniman bujang lapok,ade saloma ng p.ramlee nyanyi bwh pokok tu..saloma pkai gaun..terus naik bilik cari gaun nk pkai..nk nari gak cm saloma..hahah!!

*siyes taley bla..skg pon berangan gk..hehe~

Mashii said...

penah bawak motor itu sewaktu kecik baru2 nak belaja bawak motor..baru pertama kali bawak dah carry adik 2 org kat belakang...(nak tunjuk hebat la konon)...dah jalan adik gelak2 pehtu lama2 nangis nak turun...shitah...asal hg bawak moto camni??aku nak turun..aku nak turun...rupanya aku tak masuk gear..duk gear satu sampai la ke depan jalan..dan pulang semula ke rumah...sumpah lepas tu dah tak bawak moto dah sebab adik sampai sekarang ingat peristiwa tu..dia dah besar panjang..boleh la ex dgn aku..dia cakap..shitah bawak moto tak masuk gear diselangi dgn gelak yg agak menyakitkan hati..sekian..

Norlinda Mohd Zaini said...

kelakar betul citer dedulu kan...kite pun ada gak citer masa bebudak dulu....masa kecik kite suka hisap puting dan yang kelakarnya kena ada dua puting; satu di dalam mulut, untuk hisap dan satu lagi di hidung untuk dihidu.hehehehe.... kita hisap dan hidu puting sampai kite darjah 4...Balik dari sekolah terus terjah puting dulu hehehe.....sengal betul...

zack zukhairi said...

@nuhan : kopi? ahaha! lebih kurang ah ngn nescafe. :p

@Cik Sha : idea mak ang bubuh sirap tu memang best ah! aku rasa sumer mak kat dunia ni kreatif kan? hehe.

@fifi : gelak! babap kang! ahaha.

@nand nasyari : mantap2! form 3 tu! gile! ahaha

@zumawamba : kire tiang lampu? mak aih! sumpah x terkira kot! :D

@incik meneje : ahaha! :D

@sang perindu : kunyit? OMG! ahaha! weyh, tabiat ang tiru saloma tu xleh blah! sure comel kan? hahaha!

@Mashii : ang lenjam gear 1 je?? ahahah! jahanam gear box! :D

@Norlinda : hidu puting susu? mak aih! tebiat apakah? ahahahah! lawak2! :D

Mashii said...

time tu aku tak belaja thermo lagi..(kaitan wei)

aina adnan said...

haha..bes2..nih cte masa aku kecik2..http://nurulainaadnan.blogspot.com/2010/02/bilasedangtekananmestirasainginjadikana.html

ayienluvoren said...

kalo pakcik makcik aku dtg umah, mesti aku kunci pagar sebab tak bagi diorang blik..then,aku nyorokkan kunci pagar 2 dan wat dunno je. ~sadisnye~

Noyen Stefani said...

ujaja---->sama la kita bab tdoq kat kain pelekat ayah tu..
tp part paling best adalah...
ayah aku guna cara paling lemah lembut nak halau aku dr kain pelekat dia..
xmau bg aku kecik hati..
dia akan menggunakan kuasa kentut tahap gempa bumi bawah laut..
maka aku scr otometik akan blah tdoq bawah kusyen..

halimah said...

mak aku ckp aku dulu rapat gilak ngn bapak aku. kalo bapak aku pulang mesti aku lari pecut seratos meter p jln rya smbut bliau. pdhal bunyi moto je. orgnya pun x nmpk lg. haha
. sb tu kot skg aku juare seratos meter. kihkih.
pastu kechik2 aku suka pki ken pelekat. pastu x pki bju. haha. aku terer oo pki ken plekat. abg2 aku pun kalah. sgt can not go larh. haha

faeznaem said...

eh eh.. mcam kenal je background gambar kelas tuh.. STAD ek?

zack zukhairi said...

@faeznaem: yup. STAD. satu skolah ke?

missLITTLE[hunny]B said...

suka gigit bucu sapu tgn.tak sampai sebulan,ayah kena beli sapu tgn baru sebab bucu sapu tgn tu dah rabak.kalau kumpul2 omoz selori gak ah sapu tgn yg boleh dikitar semula..

Alia said...

90% kisah masa kecil kita serupa. :D

anis.f said...

haha gilaa sengal kot. tapi klaka pun ada jgak.

ajie panggilanku said...

teringak lak time kecik2..huhu

Miss Shizu said...

hahahaa...sumpah klaka kalau ingat balik time kecik2...
aku ingat ag mak aku citer aku time kecik2 suker gigit org..dulu mak aku jage anak org, baby sitter org kate...smpai mak aku ckp kat jiran2 aku ta nak la jage bdk2 lagi, anak akak asyek gigit jek...
hahaha..
malu dowh kalau mak aku bukak citer tuh skang nh...

tashaaaaa said...

HONESTLY, i enjoyed ur blog SO DAMN MUCH (!)

thank you for making my life happier than before (:

hahaha :D i remembered my mom told me when i was a kid. i tk le stop menetek. pfffft, smpi mama dh ltk nescafe pn i still hisap gk. and mama even penah letak pewarne merah, and ckp 'tuh' luke and saket! but wht do i care? i hisap jgk. smpi umur 7 thn. baru stop. pffft, sebab kwn2 sekolah dh gelakkan. teheeee ^^

atein said...

mak aku cita, time aku kecik aku ni terAMAT la manja sbb klw mak aku ngah masak ka, p mana2 ka, aku akan follow. blom lagi klw mak aku p jamban, aku akan ketok pintu jamban tu mcm nk bom israel sampai mak aku bukak pintu. silap ari bulan, mkan pelempang bpk aku sbb tiap2 bulan kena tuka pintu ;p

Man.. said...

ms aku tadika dl,aku pernah ditinggalkan oleh bapak aku di tadika..pg tu aku da bilang ngn mak aku,cikgu ckp cuti..tp haram sia2 je ..mereka x amek port..demm..bapak aku antar gak g tadika naek kete datsun 120Y..turun kete je dier jln tros(bkn nk konpemkan dl cuti ke x).. seb baek cikgu jamilah(aku ingt name dier sbb dier kiut) sambut aku.."hari ni kan cuti..dtg jgak?"..sblum smpat aku jwb,aku lari blk keja kete bapak aku(ms tu kete lame,xde la laju mane)..aku inget lg dlm 217 meter aku berhempas pulas keja kete bapak aku..."abahh!!tnggu..!!"melambai2 smbil berlari..namunnnnn...

Man.. said...

ms aku tadika dl,aku pernah ditinggalkan oleh bapak aku di tadika..pg tu aku da bilang ngn mak aku,cikgu ckp cuti..tp haram sia2 je ..mereka x amek port..demm..bapak aku antar gak g tadika naek kete datsun 120Y..turun kete je dier jln tros(bkn nk konpemkan dl cuti ke x).. seb baek cikgu jamilah(aku ingt name dier sbb dier kiut) sambut aku.."hari ni kan cuti..dtg jgak?"..sblum smpat aku jwb,aku lari blk keja kete bapak aku(ms tu kete lame,xde la laju mane)..aku inget lg dlm 217 meter aku berhempas pulas keja kete bapak aku..."abahh!!tnggu..!!"melambai2 smbil berlari..namunnnnn...

Man.. said...

ms aku tadika dl,aku pernah ditinggalkan oleh bapak aku di tadika..pg tu aku da bilang ngn mak aku,cikgu ckp cuti..tp haram sia2 je ..mereka x amek port..demm..bapak aku antar gak g tadika naek kete datsun 120Y..turun kete je dier jln tros(bkn nk konpemkan dl cuti ke x).. seb baek cikgu jamilah(aku ingt name dier sbb dier kiut) sambut aku.."hari ni kan cuti..dtg jgak?"..sblum smpat aku jwb,aku lari blk keja kete bapak aku(ms tu kete lame,xde la laju mane)..aku inget lg dlm 217 meter aku berhempas pulas keja kete bapak aku..."abahh!!tnggu..!!"melambai2 smbil berlari..namunnnnn...

Anonymous said...

aku dulu lari dri tadika.. x hbs tadika la.. haha.. pastu kene tgl dgn jiran umh tas.. aku pnjt pgr blk umh.. dok kat luar umh aku smpi abg aku balik.. klw tidoq ja mesti melekat kat dinding cm cicak.. smpi ri2 kecoh 1 umah aku hlg.. bile aku kuar tye semua tye aku kat mane.. hahha.. aku pown suke merayau sowg2 kat tmn.. kat air terjun.. pnjt pokok dgn kucing aku.. plg diingti adalah bile aku suke ckp dgn kucing.. dgn owg tu kureng sikit la.. hahaha

FiqaSaleh said...

hmmmm..tak ingat sangat...ape yg aku ingat aku ni jenis yg pemalu, kurang berckp...dah beso sikit..klu kene marah tu, misti merajok nyurok bwh katil sampai tertdo..

mmmm....

Anonymous said...

hahahah ak pon suka menetek mcm ang kcik2 dlu,tp ak nya lgi parah,ang ad la jgk benti lpas mak ang ltak necafe,ak ni mak ak letak serbuk cabai pon ak bleh menetek gila santai hahahah
satu g wpun dh benti menetek,dh mnum susu gna botol ak tetap kna ad bra mak aku,klo x ak xmnum,gila malu la bila igt balik

Anonymous said...

aku suka bawak sikat favourite aku yg kaler kuning round2 rumah sambil teman bonda aku menyapu masa aku umo 3 thn...tak boleh lekang dgn sikat...hahaha...sampai skrg bila tgk gambar aku pegang sikat sambil posing dkat Vespa abah aku...mesti aku kena bahan kaw2 dgn along aku...
siot jer....

cahaya najmi said...

hahahha.. lawak la ang ni zack..... ak dlu mse dajah 5 ak curik botol susu adk ak... ak buat air milo.... minom sorok2 lm bilik,,,, hahh...

n[i]ck sTiLL WaiTiNg said...

teringat lak cte adik beradik dlu... adik2 smua kecik2,dri aq smpai r adik yg ke4 muka nk sma yg ke5 n ke6 x sma...satu ari yg ke5 tanya'kak,asal rmbut adik x sma ngan korg?'aq ngan muka selamba jwb,'msa ko nk lahir ummu trkenan org jawa,2 rmbut ko itam pekat, then yg ke2 slalu gado ngan aq nyampuk,'yela 2!',aq jwb ko 2 lgi teruk!sal msa ummu ngandung ko,bai jual karpet 2 yg ummu kenan..2 hidung ko mncung lebey 2'..'ko ne taw pe2 tme 2..ko dlm perut',dgn x puas ati die g gak cri mak aq tuk dpt kepastian(pas jer die bla aq trgelak2 ngan yg laen2)

Anonymous said...

dewan sekola aq !
tempat aq kene sebat !
wakaka

mezutsu said...

hahaha..best gile ble ingt2 blk an??
ku plak suke ckp sorg2 dpn cermin..hehee..

nazren said...

kalau ingat zaman kecik2 mcm bdk bodo je..bodo tahap gaban ^^'

AnisAriff said...

ckp psl menetek tingt adik aku..ceta ang okay lgi.. adik ku, bila mak ltk minyak cap kapak pon dia minum jgk. ltk pwrna rose, kan wna merah, dia lap ngn kain baju mak aku.. bila ltk kopi pon dia lap jgk.
las2 mak dah xtahu nak buat apa, dia guna daun apa th.. mmg tersangat-sangat kelat.. baru la adik aku stop menetek.. hihihihi

wanot said...

aku mase kicik-kicik dulu (habit smpai skarang jugak)
suke tgk plate kete/moto/lori/bas dan sewaktu dengannye yg ade kat sekeliling aku.
pastuh, aku cube bahagi2 no. tuh dgn harapan akan dapat no. yang berkaitan dgn aku. contohnye bday aku ke, bday mak aku ke, poskod umah aku ke etc...

pike2 balek, ade ke orang yna gbuat mcm aku jugak? aku rase aku bnyak pike kottt..

Anonymous said...

kelakar ye hobi time2 kecik...

Anonymous said...

hahaha...aku pon same.. tym kcik2 dlu mak aku kate aku ni xleh benti minum susu bdn sampai umor aku 6 taun. balik je sekolah,tarik mak blkg pintu pastu minum susu..
hahhaha
rase sengal gile tym tu.. bile da besar ni, aku nk minum susu pon da xlalu..mgkin sbb tym kcik2 dlu da puas myusu.hehe..=)

Anonymous said...

ceta mnyusu tuh ala2 sme cm aku jugk..mnom susu my mom jek..susu tepung xlyn..smpai la skg xley bau pon susu tpung..loye..uuwweekkk

psl snap pic pon sme..bjet muke cute ala2 baby doll la kunun..owg snap pic pon nges..skg xde pon pic mse kcik2 dolu..nysal plak..da la my mom ckp kite cumeyy ms tuh...hik3

1 prngai pelik aku mse kecik yg xley blah is aku tkut gn maskot..1st experience jumpe maskot A&W ms umo 5taon,aku mlalak cm kne culik..smpai skg aku tkut mskot..=(
buduss jek ek..hak3

Anonymous said...

jgn jadi mkcik aku wei..ada nenek aku letak colgate, dia bley g ambik air, basuh nenen mak dia (neneka ku la kiranya) n smbung menetek..licik sungguh

Anonymous said...

adoi, sory la tersalah taip..nenek aku*

Anonymous said...

akak suker akak suker semua entry zack...gelak,,sedey...terharu segala bagai....

Anonymous said...

haha.. xbley blah..
rindu masa kecik2.. lagi2 tyme nak raya gini..
haha.. ibu aku cyte, tyme kecik2 aku suka sakat n dengki org (xbley tgk org senang, aman, sejhatera).. yg selalu kena adik aku la kan.. selagi xnanges, selagi tu aku xberhenti sakat adik.. cian adik.. pena kena denda sbb dengki adik, ibu kurung duduk luar xley masuk uma, mlm masa tu, ayah p keje.. tapi aku masa tu heroin kan.. ibu kurung kat luar umah sikit xnanges n xtakot.. malah aku pegi tmn mainan, p main buaian..
nak dijadikan cerita, ayah balik, nampak aku kat tmn mainan, bawak la aku masuk uma.. ha.. ibu yg kena mara sbb biarkan anak dara dia ni main sorang2.. haha..padahal aku yg nakal, tp ibu yg kena marah ngn ayah.,.aku seronok la tgk ibu kena marah disbbkan ayah bela aku..hahahaha.. sampai skrg, bile aku dgki or sakat adik.. ibu ckp,, haisyyhh dari kecik samapi besar perangai xberubah2..da beruban blom tentu berubah agknye..haha

Anonymous said...

1 kesah mse kcik ak, ak ske giget bucu2 dinding kt umah ak.. giget mksd kate kt sni mkn skali la.. tp bkn la sbb ak lpar eyh.. ngee.. ble time nk basuh lpas yak2 bpasir2 la rasenye.. haha.. mmg terbaek.. ak rase ak xpnah jmpe lg bdk kcik wat cm2.. seyesly xtaw ap motif wat cm2.. kah3.. sengal..

faizal said...

guwe time kecik ske gler men wat khemah dlm bilik guna kain selimut, kain pelikat bapak guwa,kain batik dan segala mak nenek kain la..kunun2 tgh camping la..
1 lg zack,zmn kite dlo top suria baja itam kan..guwa slalu je buat-buat nampak hero itam tue timbul kt bukit dpn umah gua..
plg xbley blah,men kete dash yonkuro,pas tue suh kete tue mngelak sendiri batu ke hape ke kt depan..cam bangang je..

Anonymous said...

saye pernah ambik parang atuk pas2 potong ibu jari sampai kuar darah tapi x nangis-nangis sampai kakak kene jerit"ang gilaa ka?darah la"and pas kakak saye jerit gi2 baru meraung-raung sakit..Lagi satu ni memang best..waktutu ngah naik motor ngan abang sepupu..waktu nk masuk garaj tu tetibe saye tekan apa tah sampai terpelanting motor tu..parah la..dahi berlubang and kuar darah..dah la kol 1..abang sepupu lak kene jahit kaki saye kene jahit dahi..Hari 2 tengah steady bawak basikal..pas2 cube2 lepas tangan and pastu ade basikalpecut kat depan..pas2 saya gelabah giler la..dah nasib,accident berdarah hidung..pas2 terus fobia nak bawak asikal..Yang ni baru best,ngah jenjalan kat taman pas2 naik la monkey bar first tu okey dah..naik lagi and tetibe jatuh..dah la simen..kakak saya punya la cemas..pas2 pi hospital..nasib baik tak patah..terselih..1 bulan cuti..pas2 cakap kat adek tiap-tiap die balik sekolah"Ang penat dak gi skola?Akak x penat pun"sampai adek pun dah boleh afal..pas2die jawab"Ang memang la..ang x pi skola"marah adik..hehehehe..

hakhak said...

aku teringat tym aku kocik2 lu..
bila hujan je aku akan lari kuar umah smata-mata nk slmtkn slipar2 famili aku. sampai nangis2 kot. siap kutip yang hanyut kat longkang lak tu. (- -")
paling xle bla, malam2 kul 2 pagi aku boleh terjaga cz nk kutip sipar (dgn nagis2 lak tu)
sius sengal tak ingt dunia~adoyai

shrek and princess fiona said...

hehe...aq rasa ko maseh ok lg laa coz ske tilam....
pakcik aq der adiah kan suar dlm kartun dlu...aq klu nk nyusu..mst der sua dlm 2...tdo ke per ke....pernah mama aq amek bsuh...1 hari mngis x lalu minum susu x der sua dalam 2...hahaha...biler aq g umah sedara sume tension jer...aner x nyer bdak laen ske bantal bsuk..aq suar dalam,,,hahaha

v said...

aq pown sme gak . .
x suker tangkap gambo . .
penah skali 2, umo 5 thun kowt, tangkap gambo family. mmng nangis tahap gaban r tyme 2. pas 2 ade ke gambo akk aq gy ambik lekat dlm kerts keje folio dyer . . wat mlu jewk . .
huhuhuhuh
:(

eifa_ofea said...

hahah...kwn aku smpai 6taun menetek...pas 2 mak dia letak buah ape ntah yg pahit giler..

tme bdk2 2 mcm besa la kalo hafal apa yg aku npk..n ulang mak ckp kn..tp aku dlu bru setaun lbih da dpt adik so aku ni kakak yg baik oo..jga adik aku..hehehe...

chechaq said...

sumpah kelaka x hingat..hilang demam aku jap tergelak2 mcm org x btol...

nonaznirawati said...

hihihi...akk suka sgt lau citer zaman kanak2 dulu......akk ni x jahat tapi nakal ckt....
lau akk g umah sapa2.....mesti der je brg2 yg akk wat balik!sampai je umah akk kuarkan dlm poket tnjuk kat mak...dh jadi 1 hal lak mak nak ngantar balik hehehe...
satu g akk ni pantg mak abh nak g jalan...msti nk ikut....lau x bawa nnti mak balik dia msti nmpak pokok2 bunga dia terbalik tunggang langgang...cadar paling baru akk gunting2...pndek kata barang terbaru mak & barang kesayangannya jadi mangsa...

nona said...

lau ble flashback zaman kanak2 ckp sronok......byk yg manis dr yg pahit..

ieza27 said...

lawak tul baca entri ang nih la..lma x follow

t'igt zaman2 sengal aku gak..

1.aku takut giler ngan org berjambang..ntah napa..rsa seram amat nengok muka dia

2.suke b'ckp srg2 dpn cermin..mcm org mereng je hehe..

3.aku takut ngan jentolak...kalo nmpk meraung2 bagai nk rak..

haha..byk lg nih..hehe...cukup la tu.blog ang nih superb...best giler la..

farahin :) said...

aku dulu pun macam sengal jugak kan.
mak aku ckp aku ni bahay biar duk luar rumah.
asal ada kereta nak lalu je, aku akan tgg smpai dia dtg dkt br aku lintas. bila kete tu still jauh aku wat donno je. nasib baik lah tak pernah accident.
trimas mak sebb jaga aku gila2, kalau tak, enth2 sekarang ni ada yg cacat kut ;)

emel said...

aku punya perangai pelik time kecit2 dulu.. haha, lawak lak pk..
aku slu nanges pas smyg suboh ngn mak ayah aku..
tatau sbb apa, cam syahdu banget.. ni time dajah 1-2 camtu.. s
ampai mak ayah aku heran, nape nanges2, sakit ke?
tapi aku pon tatau nk cakap sbb apa aku nanges.. aku cam ala2 sedeh gtu.. sedeh sbb apa, wallahhualam~~ haha..
sampai skg pon still tatau sbb apa.. skg tak nanges dah la, dah besor!

lotusfinder said...

lawak la kau eh.(-.-)''. mau tercabut usus2,pankreas aku baca entry kau neh.ha3.penyegan la sangat~

aku time kecik2 dulu,bapak mak aku cter aku punya la samseng.ha3.cternya..sebelum aku tido dalam buaian,bapak,mak aku,pengasuh aku dah siap beberapa botol susu tepi buaian tu..senang aku nak mencekik kalo dah habes satu botol.boleh amik satu botol lagi.hak3..

nak cternya,samsengnya aku..pagi2,bapak aku kena la bongkok2 pi kutip botol susu balik.siap satu,aku baling..ala-ala pemain lempar cakera g2.ohoh.pengasuh aku pun gerun. *evil*

aizamia3 said...

dulu kat kampung, kalau nampak buldozer (betul ke ejaannya) lalu, confirm aku akan elak walaupun aku dah memang kat tepi jalan.. sikit punya cuak + takut konon2 kena sodok dek menda tu.. kalau ada semak confirm dalam semak aku berdiri sampai dia lepas baru aku jalan balik.. hahaha..

anis said...

ermmm ade,tapi bende ni buat berdua lah...haha..kalau balik sekolah tengahari bute,kawan kate nak sampai umah cepat,tanggalkan kasut ngan stokin..bile jalan atas jalan tar tu panas,so cepat lah sikit jalan...ikot aje..

nuckuhs said...

dulu mase kecik2 aku punyer style merajuk lain siket...asal merajuk je nyorok bawah katil...pastuh puas la mak abah aku mencari....aku buat dono je...last2 tertido tros bawah katil...penat menangis la kot..haha

cutie lyniey said...

like..like...

miszeyloveyn said...

kalau abg zack kaut mene***,adek kuat nyonyot plastik lampin yg wane biru or somtimes wane pink...fulamakk...wangi lakk an...ase cm bau paradise jer..smpai na msok dajah 1 pown adek bawak....persetan kn jer ler lw cg or kwn2 perli...janji adek epy dpt nyonyot menatang nyh...kire adek tade ar ICU mane bbndg abg yg kuat mne*** tuh...walaweyh....nseb ar mak abg uh ta letak sili padi ker,ajinamoto ker...lw ta almat nyer mnuju ke kubor ler an2...wahahahahaha

||miSs NataSha|| said...

masa kecik kecik suka pakai selua besar.. pastuh ,masuk kan dua dua tangan dalam poket.. nak jadi ala-ala hopperz.. klaka bila igt balik . jalan pon ade kepakkk :P hahahahahaha =.="

Anonymous said...

teeheeee~mmg aku gegelak gegolek la bce entry ni.time aku kecik aku tak minum susu bdn,sikit pun tak,sbb mse tu mak aku skit.so dutch lady tu da kire nyawa aku da..mmg botol susu tu melekat kat mulut 24 jam la.even aku da 6 taun pun pkai botoi susu lg.smpai tahap kene sorok dek maklong aku.mmg aku sokmo le kene marah kalo isap botoi susu dpn die.bile kene marah tu mule la nyorok bwh tgge sambel nanges2.

mcm haper jek..

lg time kekecik dulu ma aku citer aku ni pntang org len dtg cium aku ke peluk aku ke.onde spot aku muntah.*kecik2 da tunjuk kuanghajo*

Nordin bin Mohammad said...

adik aku plak kuat jgk menetek..die x png isap susu botol..die menetek smpi umur 6 tahun dah nk masuk darjah 1 da pun..jd nk hentikn die punye kuat netek tu ayah aku isi la minyak cap kapak kat tetek mak aku..tp semacam jgk die menetek..last skali isi minyak gamat kat tetek br die behenti sbb melekit minyak tu..hahahaha

Cikgu Suria said...

hee . . kalo sy lark . .
asenye lg pelik . . pantang jumpe kertas or tisu . . komfem gentel2 jd bulat asal muat2 utk masuk kt dlm hidung . . pastu dh tersumbat tak blh nk hembus keluar balik . . jenuh nangis gitau kat mak ade ulat masuk hidung padahal sendiri yg sumbat kertas/tisu . . penah smpai g klinik kot sebb tk blh kua kejadah tu . . haha . ngok kn sy mse zmn jahiliah dolu2 .. bila ingat balik mmg ade ase nk tintong gila ! ^^,

Faizah said...

Masa aku kecik2 dulu, perangai pelik dtg bila rumah takdak karen(letrik). Perggh time tu aku adik beradik wat halaqah keliling lilin yg mak letak atas dulang. Apa kitorg buat? Hahahaha. lalukan jari kat api lilin tu.. sape dapat buat dikira hebat gler laa. Dah puas main camtu, buat keje menjahanam harta benda.Ha, time neh, ktorg amek jarum, pastu panaskan jarum tu. bila dah panas, tarah-tarah batang lilin yg hat atas tu kasi lilin cair yg bertakung kat api tu mngalir ke bawah. At the end-- lilin jadi kontot.Kalo kna lak time tu letrik xde samapi pagi, hah, xdan tengah malam, semua dah masok tido sbb dah bergelap. lilin sudah abes kitorang kerjakan.hakhakhak =P

Azni Aiman said...
This comment has been removed by the author.
Azni Aiman said...

skola mne dlu???

bdk ske gelak said...

haha... klkrla... teringt lk cte mk mse aq kcik2 dlu, mk ckp aq pnh mkn ult gonggot.. eeuuww.... cm ne la rsenye gknye ek.. haha

bdk ske gelak said...

haha... klkrla... teringt lk cte mk mse aq kcik2 dlu, mk ckp aq pnh mkn ult gonggot.. eeuuww.... cm ne la rsenye gknye ek.. haha

bdk ske gelak said...

haha... klkrla... teringt lk cte mk mse aq kcik2 dlu, mk ckp aq pnh mkn ult gonggot.. eeuuww.... cm ne la rsenye gknye ek.. haha

Syakir Rahman said...

hahahaha....masing2 ada prangai pelik time kecik2.. :)

moon said...

masa kecik2 dulu,suka pegi umah kawan baik aku coz kat umah dia pakai kerusi rotan yang leh cabut kusyen, x mcm sofa..melekat.

kitorang telangkupkan kerusi tu, buat macam khemah, bentang selimut atasnya-konon atap la.. pastu, kusyen kitorang susun2 buat lorong ke "khemah" satu lagi.

Da abis main, tinggal cenggotu jew. Sudahnya, nenek kawan aku yg kemas. Kena maki jew la..

moon said...

masa kecik2 dulu,suka pegi umah kawan baik aku coz kat umah dia pakai kerusi rotan yang leh cabut kusyen, x mcm sofa..melekat.

kitorang telangkupkan kerusi tu, buat macam khemah, bentang selimut atasnya-konon atap la.. pastu, kusyen kitorang susun2 buat lorong ke "khemah" satu lagi.

Da abis main, tinggal cenggotu jew. Sudahnya, nenek kawan aku yg kemas. Kena maki jew la..

Related Posts with Thumbnails