Seven Eleven Jepon

Pengetip kuku aku ilang lagi. Celaka. Slalu macam tu. Bile time mencarik, memang tak jumpa. Kalau time tak guna tu kang, sampai terpijak-pijak!

Nak tak nak, terpaksa aku kayuh beskal pegi 7 eleven beli ketip kuku baru. Kuku da panjang benar da ni. Kalau cebok, mau berdarah bontot.

Nak dijadikan cerita, tadi masa sampai kat 7 eleven, tetiba macam ada satu suara datang dari dalam sanubari (wah!) yang suruh aku tulis pasal 7 eleven. Korang penah tak macam tu? Ala, konsep dia sama macam time kite tengah sembahyang, tengah baca al fatihah, tiba-tiba macam ada satu suara bisik kat ati "Eh, air yang aku jerang kat dapor tadi da tutup ke belom ek?.."...

Penah tak? Tak penah? Ok. Abaikan.



So, macam ni la rupa 7 eleven kat jepon. Kemas kan? Bersih je... Mana tak nya, sampai tiga bijik tong sampah kat depan kedai. Satu untuk sampah plastik, satu untuk sampah kertas, satu lagi untuk sampah botol ngan tin. So, takde alasan la ang nak buang sampah merata-rata.




Ha, yang ni 7 eleven kat Malaysia. Dah la takde tong sampah, moto pon boleh parking depan pintu kedai. Memang 'bersih' giler. Maybe tak semua, tapi kebanyakan 7e yang aku slalu pegi, mostly takde tong sampah.

Heran aku. Bende macam ni sebenarnya nampak tak penting. Tapi kalau ang pikir betul2, ang akan nampak kesan die. Kadang2, orang singgah 7e sebab dahaga, nak beli air. Lepas minum depan kedai, carik tong sampah xde, diorg pon buang je la tepi longkang tu. Tak pon, baru lepas beli kad topup , key in masuk dalam henpon, pastu nak buang kad tu, tapi tak jumpa tong. So langkah mudah - gumpal2 campak je kat depan kedai. Settle!

Ok. Cukup. Taknak curse sesapa. Kang nanti ada orang marah. Ini ari susah nak tulis blog. Tulis pendapat sendiri pon ada orang nak sound. Baik dok diam-diam dalam gua, ambik arang, conteng kat dinding gua. Baru takde sesapa nak sound.



So, macam ni la rupa 7e kat jepon. Ang bukak je pintu, masuk-masuk je kedai tu, orang cashier tu dengan pekerja2 7e yang lain sumer tunduk kepala skit cakap "irasshaimase!" atau dalam bahsa melayunya 'selamat datang!' kat ang. Yang bagusnya, kadang2 pekerja yang tengah susun barang-barang pon boleh berenti kejap wat keje, semata-mata nak cakap 'selamat datang' kat ang. Kira memang respect abis ar, pada hal ang datang nk beli pengetip kuku je pon. Hakhak.

Okay, jom usha apa ada dalam 7e ni.

 

Ang bukak je pintu 7e tu, mesin ATM da siap sedia kat belah kanan ang. So, memang xde masalah langsung kalau ang terlupa nak bawak duit. Nak cerita pasal mesin ATM ni pon satu hal. Boleh bikin satu entry lagi. Tapi takpe, aku ringkaskan je la ek?



Mesin ATM diaorang bukan calang-calang. Siap dengan phone skali. Tujuannya kalau orang tua nak guna mesin tu tapi tak reti caranya, maka mesin suara ATM tu akan guide satu persatu through the phone. Yang fun nya, kalau kata transaksi ang gagal sebab ang salah tekan apa-apa butang, mesin ATM tu akan automatically connect kan ang dengan call center dan operator diorg akan tolong ang deal.



Lebih menarik lagi, mesin ATM die boleh deposit duit syiling.. Aku penah terserempak ngan sorang pakcik tua ni, bawak satu tupperware penuh duit syiling masuk kan dalam ATM.. Pakcik tu dressing sempoi je. Baju kemeja lusuh, sluar slack, naik basikal. Gaya memang sebijik macam pakcik homeless. Tapi aku ingat, kalau tiap-tiap minggu die masuk duit syiling satu tupperware macam tu, cukup 10 tahun, boleh beli rumah kot?

Ok, sambung part 7e tadi. Kat mana kita tadi?

Ha, lepas ang jumpa ATM belah kanan, cuba ang toleh belah kiri pulak. Nanti ang akan perasan ada sebijik mesin lagi.



Mesin ni cantum ngan mesin photostat. Kalau selalu ang photostat kad pengenalan ngan kertas kerja kan? Tapi mesin ni advance skit. Bukan stakat print gambar ngan faks, tiket wayang ngan tiket kapal terbang pon ang boleh print direct kat sini.

Ok, kita jalan lagi...



Yang ni nama dia 'onigiri' atau org putih kata 'rice ball'. Rupa die macam isik lemang tapi ada inti. Macam2 perasa ada termasuklah tuna, salmon, mentaiko(telor ikan) dan asam boi... Orang kata makan benda ni seketul je da boleh kenyang, tapi ntah la. Aku tak minat sangat benda ni.



Yang ni aku minat! Hakhak. Diorang jual buku blue jual macam jual surat khabar. Kalau ang datang 7e dalam pukul 2-3 pagi tu, ang akan perasan ada mamat2 japanese berdiri sambil baca mende alah ni. Muka memasing sangat khusyuk ok~ Diorang memang kasi baca free, tapi kalau ada yang latest edition tu, diorang bind(ikat) guna tali rafia. So, takde cara lain, kene beli. Tapi sepanjang aku dok jepon ni, aku tak penah beli lagi la. Tak best pon.



Lepas capai dua tiga barang, ang pon pegi la kat kaunter. Skali tengok mamat cashier tu tengah merebus fishball ngan sosej. Ang jangan pelik pulak sebab memang macam tu 7e diorang. Ha! Baru la orang kata kedai serbaguna! Hakhak.

Maybe 7e kat Malaysia pon patut ada sistem macam ni. Tak dapat aku bayangkan akak cashier kat seven eleven Seremban dok menggoreng karipap kat kaunter. LOL.


Okay la. Cukup la lawatan sambil blaja ke 7 eleven untuk ari ni.



p/s:  Weyh korang, aku ingat nak buat facebook fan page la. Macam cool je? Korang kasi tak?
Hakhak!

.

82 comments:

Sendra said...

ni sumpah coiol zack..dengan wujudnya blog kau berapa kali dah aku rasa mcm aku sendiri pernah duk kat jepun tu haa..tahniah zack..blog kau best.
kau nk buat fan page facebook?suka ati kau lah zack..aku tak nak follow..hahaha.

Bungakopi said...

huhu..best tu..rice ball tu halal ke tak eh? ko dah penah makan ke?

zack zukhairi said...

@Sendra : Tak nak follow? Ok, ang kejam! hakhak!

@Bungakopi : Rice ball tu kena baca ingredient dia dulu. Biasanya kalau yang tuna, boleh makan. Tapi aku jarang makan sebab tak minat.

miera said...

salam...
aku kasi ko wat fan page kat fb!
meh, aku jd 1st fan ko!hahah

Armyrule said...

ye ke ko ni x penah beli...emm,...

acap de souza said...

fulamak..best lak..x sabo nak pi jepun 2011 ni..hahaha

Fathiha Zainal said...

Wow! Siyes kagum tang ATM machine leh deposit syiling! Bwk balik machine tu satu eh.. ;p

Alyssa Villamor said...

wah menarik nye!!
terasa cm nk visit japan lak,
tpi takdek wit r :(

fairul afif said...

ok lgi kalo goreng karipap...kalo bakar lemang cane..x dpt aku bygkn...huhu

Fina Fento said...

jack..buat je fanpage kat fb..ada punya orang nak follow..

eh, saya taip jack ke?kat mana ntah?

ardinihumaira said...

Wah...nape Malaysia tak da cash deposit gtu? Kalo ada kan best..ni asal ada syiling je sedekah kat adik dok asrama wat guna public.hu

M O N I C A said...

waa..canggihla jepun..:)

Emora Valeria said...

sdapnye onigiri!!

ieQa sWetLuv said...

bagus sungguh teknologi org Jepun.. x leyh nak kate ape la ngan 7e Malaysia.. tunggu umo dah tua kot br ade perubahan.. agaknye la hehe..

wahh siap nak wat fb fan page lg ek.. sokong ja tp tgk dr jao.. hahaha

ARC said...

oi 7e msia pon ade atm r tp xcanggih..AMBank je pon hahahha

majalah ape ade kt 7e Msia..Reader's Digest pon tarakkkkk

Z, ko watla fanpage skang...aku org 1st join hahah

sI tEDI said...

huH! cantik!! Cayalah! Bersih. kalah seben e malaysia ni!!

dayana|azhar|mohd|arshad said...

well, best nye...7E...nak ikut pegi lain kali...hahahha...tp bab majalah tu, haih...rosak sesape yg kuat iman kuang3...

tp jepun mmg advance laa..best la jepun, sbb tu nnti kene pandang ke timur...

kay said...

ye ke ko tak beli zack majalah2 tu?macam menarik je aku tengok..dulu masa sekolah menengah,berkotak2 majalah macam ni kena rampas..ada ke patut bawa gi sekolah..

fatin said...

mesia ni pon 10 thun ke belakang dari jepun heheh :PP
t dh kawin baru nk wujud kot segala kecanggihan y ada kt jepun.

mesti byk nyaa org follow fanpage hehe tgok la brp ramai follower kt sni ;)

enyheartsdiamond said...

zack..balik malaysia jd manager 7e k :D

*fan???gedix la u! :D

pudding pie said...

mcm best jek atm tu
kalo la ade kat mesia
confem org dtg jek 7E

'AQILAH said...

nanti jgn lupe add bile dah buat fb..:P

ok, sgt cool 7e sana...malaysia common, 2020

♥Hernee Nazir♥ said...

mak ai best nye kt sane ek..sy ni ex-73E management trainee..klau la 7E m'sia cam ni kn best.. ni x kejenye nk kna rompak je la..hehee

bEEdLE d' bARd said...

menarik..
sumenya best, kecuali bab majalah blue tu..huhu..jgn malaysia tiru yg tu dah lah...

ezzati said...

bestnya mesin tuuu

Didi Nadhirah said...

siap leh call lagi...bgs leh tambah perkenalan ngan call centre heheheh

wawa wafiyyah said...

mntp r 7e kt jpon..msuk pun da mcm kt watson lak..hehe..

norfaridahanum said...

x pnah beli sbb x best? eyh,sekejap. x best,tp x pnah beli pun. x pnah beli,tapi tau x best.. *musykil* =p

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

sebab tu tringin nk g sana.. technologi dia.. perghhh~ thanks bawak jln2 kat sana.. bawak lagi yerr..

chah~ said...

oke. da bole komen.. huahua..

jauh ak jalan ari ni. smpai 7e jepon. len kali bawak jln ke tndas awam jpn lak ek. mane tau ade knter pmbyran kt depan sblom masuk berak.. hahahahhaha..

kawie2020 said...

sebenarnya 1 dunia mengkagumi jepun.. budaya, teknologi dan semua aspek...

aku percaya insyaallah malaysia pun akan berjaya cam jepun 1 hari nanti...:)

my[s]ara said...

hurm ~ bez gak duk jepun kan? haha. nak p sana ar nanti lepas kahiwn. haha. nway, psal fcebuk 2, suka ati ang lah. bila ang dah wat, ang gtaw lah kat blog sini. senang nak follow nanti

nadey said...

nak g jepon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! xkire

nadey said...

xleh bla nye pasai
meroyan xdpt g jepon....
terpakse mkn onigiri takoyaki n sushi kt JJ je.....uwaaaa

shapikapikabon said...

onigiri sdap la zack. :)

AcanCapik said...

sekarang gak gua rasa nak pegi jepun. huhu...

Zura said...

menarik lawatan smbil belajar nie...

Yna_Mina said...

waa bestnye...bila ang nak balik mesia zack?nak ikut gi jepun..hakhak

wat la fan page..nnti inform k..haha

lavender said...

rindunya kat seben eleben kat jepun..hehe

nizamsani said...

aku suka entri ni.menarik.

Syamim Asri said...

handoyomia@yahoo.com

or type handoyo kt utube

mamat neyh terer guitar

balaja la dari dy

Aini said...

bestnye.. nak gi jepun gak.. nak jumpe takashi sorimashi.. =)

kasihkuamiera said...

7e mane2 kat malaysia ni mmg bnyk moto jew yg parking dpn pintu kkdg bukn 1 tp 2,3 buah..nk jln pon pyh..sbb tu mls nk g 7e kalau dh darurat sngt baru lah g...tp jepun mmg bersih pun..tu sy akuinya

..nOj.. said...

gilak ahh.. mcm2 perkara yg menakjubkan... mesin atm syiling, talipon di mesin atm, gambo tetek merata2 dan sebagainye...

eh tu dpn2 7e tu jalan raye ke... bkn main dkt... xde kaki lima ke

aku zaty said...

fuyoohhh!
best giler arhh!
kat malaysia?
huh! mcm hape jewp..

ehem2, xbeli buku tuh?
begus2..=p

zack zukhairi said...

@ all readers : weyh korang, lupa nak bgtau. segala pembayaran bil api,air dan broadband boleh disetel kan di 7e japan tau :)

@kawie2020 : :) yup! mari kita berdoa dan berusaha keras utk memajukan negara Malaysia yg tercinta.

@noj : a'ah. memang kaki lima pon. rumah or premis kat japan memang tak banyak ada halaman. Kalau ada pon, tak seluas di Malaysia sebab faktor tanah yg mahal kot :)

@aku zaty : hehe! betul ah. tak beli pon. :)

nizaa said...

fuiyooo macam-macam ada....nasib barang basah tak dak....huhuhu

http://kancilbiru.blogspot.com/

cik mia said...

i'm totally agree wif that "tong sampah" thing...

Payah tol nak jumpa kedai yg provide tong sampah kat area dorg... Nsb baik la sy ni seorg pmpn yg x suka buang sampah merata2 (puji diri sendiri as always...) hehe..

neway, nice entri.. ^.^

Dak Wan said...

Teknologi dorang bukan tak leh apply kat malaysia, cuma orang malaysia ni dah habit, semua sampah hempuk satu tempat.

Hana Ghazali said...

blue mag..."xpenah beli lagi la.tak best pon" <---ye ke xpenah beli?

mane tau xbest? x penah beli, tp penah bc kan?? :P

udacun said...

hye zack...hahahahha.. suke2 diz entry.... cayalah...mmg btol2 serbaguna gtuu...

ahaks... yg pasal xpenah beli tu.. ni mesti slalu bace free kann... hahahaa..:P

buat fans?? buat la... xhlg pon...

Syima Syaz said...

rice ball tu cam takotako ah kan..
well,saya dulu penah promise dgn kawan yang asal jepun nak gi melancong kat sane sbb dia nak bawak saya balik kampung dia...tp...saya dah ter lost contact dgn dia plaks..adooii...
1 day la maybe

.:fifi:. said...

da mkn inigiri tuh..biasa jerp..huhhu

ujaja said...

sikarang jgak aq nk g jepon!!!
erk...nk beli tiket ktne ea..kat 7E cni xde mcm jipon...adoh2..batal la dgn sendirinye niat aq..broo,ase nye kan bro bleh bkak 1 agensi pelancongan ke jipon..cnfrm mantap nyer nyer agensi..laku,bnyk tempahan nk g jipon..huhuhu...

SaRaH NoRDiN said...

wah nk wat facebook fan? ok ok! wat la..mane link? ke saya da terlepas..? hakhakhakhak !!

best nya tgk org jepunG..dorang mmg bagus..dr segi bersih, cara dorang keje n len2..

si manes yaya said...

ececeh zack.. bley caye ke.. ke ko mmg x beli tapi ko bace kat situ.. hahaa

zack zukhairi said...

@all readers : ok, terasa macam kantoi disitu. honestly, memang tak penah beli pon megazine2 tu. tapi kadang2 slalu gak curik2 baca kat 7e! ahaha. sebab tu tau citer die tak best! :p

^ ZuMaWaMBa ^ said...

best! best! best!

NHidayah Rosli a.k.a org slalu panggil yaya je....:D said...

giler best!!!!!

emma said...

tu la pasal..cam tau2 je mgzne tu xbest! ahaha..kan dah kantoi zack..ang ni kan...ang ang ang..ahaha..terlebey sudaa..^__^

Hanafana said...

Salam :)
Lagi entry besh..
Hoho..
BEtol tuh, patut 7E kat Malaysia kena buat macam tuh juga..
Baru Msia nih bersih. (err..bersih ke??
.
.
BTW..my sister yg penah pegi sana cakap..kat dalam train, ada bahan bacaan percuma gak..betol ke?

.a.d.e.l. said...

psl zack condemn msia ni x brsih kn, mmg btol pn. even klu u tny pdpt mne2 yg pnah dok luar ngre cm ngre2 barat pn akn ckp cm2 coz Im one of them. I pnah dok kt nz bthun2 n toilt kt shoping complex nz lg brsih dr tpi2 jln kt msia ni. lg2 tmpt cm chow kit. n trase nysal gk la blk msia. hahaha!

as_meedar said...

waa,, omoshiroi punya entry..
at least t'bukak luas skit minda cek pasai m'sia n jepun wlpn just a simple thing,about 7e. mcm bumi ngan pluto..i'm ur new viewer zack.. t'pikat ngan blog nie coz dlm hidup mmg t'sgtl2ah tingin nk p jepun.siap dh blajar basic2 japanese language tue. hajimemashite. watashiwa asumidaru desu. keda kara kimashita.dozo yoroshiku onegaishimasu~

Iliana said...

serius best. baru balik jepun last 2 weeks, keadaan kat sana mmg lain.. bersih giler... ms kat jepun, dah slalu sgt 'dimanjakan' dgn lynan mesra pekedai2, senyuman manis n irrasshaimase nye, bile gi kedai makan kat malaysia, dorg tanya order without senyum pun da rase mcm x friendly lgsg. pdahal common kot kat cni. ;P

FiqaSaleh said...

klu org jepon reti baca blog ko nih mmg die senyum kat ko ni tolong promote negara die.. :p

nadia said...

zack......ak rase kan ko g memane msti bwk kamera kan??kan??

Anonymous said...

my friend pnh keje kt 7e jepon.. dia ckp brg2 mknan yg dh nk expired diorg akn ltk ngn stok bru.. klo kt mesia slagi xexpired slagi tu dok tyg kt rak. kdg dh expired pn ltk jee.

chentamiera said...

nak buat fan group..??? stuju sgt..hihi

. nurulhidayahbtjuhari . said...

haha cool! kau buat aku gelak tak benti baca semua entry kau sampai aku lupa nak study. minggu depan ada test! haha. ty zack! ^^

Vanillaice said...

/me penah keje 7-E..tapi klu 7-E M'sia mcm nie....den pun x nk berenti...syok!!!

sookasooki said...

best la blog nih... mcm2 citer psl org japang zaman skang aku bc..

hamomada said...

hoihoihoih skang rice ball 2 ade jual kt summer jb...tp xpgl rice bll,Mr Tori burger kot klu xslp..beras yg bentuk 3segi n dlm dia letak ayam yg juicy..meleleh~~~

tempoyak.com said...

rase cam nak mintak sponsor kat pm wat lwtn smbil blaja ke jepun!beznye...

Anonymous said...

waktu aku gi jepon dulu(2006) gi 7e gak. yang best tu bab komik hentai dia. cover mmg mcm angel, skali selak, hentai daaaa...terkena aku skali. pastu satu gi kt 7e tuh, kalo beli onigiri tu, time bayo diorg tanya nak makan sekarang ke? kalau nak, diorg nak panas kan. mmg keleeess...
best gak kalau bole gi lagi~~

heartboy said...

best la plakk ko pnyer blog nh...nk jd fan karang x pepasal dpt gelaran gayboy percume...pape pown...chaiyok3..

Nur Fannun said...

ko tngkp gmbr dlm 7e, pekerja kt situ tak marah ke?

aizamia3 said...

mesin ATM terima syiling best ler.. ;)
kat Malaysia nape tak buat cenggitu ek..?

anis said...

wah.comelnye 7e ni...ok,tengah bayang akak 7e senawang goreng karipap kat kaunter...

nurul said...

Abg zack memang cool

ASQ darts said...

LG satu jgn lupa bro.. kombini Jepun ada tandas, 7e kat Msia xde.. xconvenience..

Fathiyah Selamat said...

best nye kan kalau kat mesia buleh wt cm tu... nak g jepun la cm ni..

ribbon merah said...

Buat lah facebook fanpage ! kompom ramai follow nye.. Kang, tak pasal2 dapat blogger paling femes. Rezeki gak tuh. hehe. Saya sokong zack wat fb fanpage !

Related Posts with Thumbnails