Kalau la aku terer main gitar

Teringat aku waktu study kat UM dulu. Kalau cuti hari sabtu macam ni, biasanya pagi-pagi lagi aku dah ada kat pasar seni (central market) dah. Buat apa? Macam biasa la, tunggu bas nak balik seremban dengan baju busuk stok seminggu berkepok kat dalam beg.

Biasanya kalau aku balik sebelah petang, aku akan lepak-lepak dulu kat lorong pasar seni tu, duduk-duduk sambil perhati brader-brader jalanan main gitar.



Ya Ampun! serius sangat cool !

Aku memang minat gile dgn alat-alat muzik ni. Tapi tak reti nak main. Setakat rekoder, kastenet ngan kerincing tiga segi tu, aku reti la. Tu pon sebab subjek muzik masa tu termasuk dalam silibus pendidikan skolah rendah dulu. Skang ni tak tau la ada lagi ke tak.

Tapi betul weyh! cool giler tengok brader2 main gitar. Muka masing-masing tak hensem pon. Tapi diorang dressing selamba je. T shirt Megadeath lusuh, jeans Levis biru cair yg dah season, pastu datang-datang je port kat tepi lorong, bukak guitar case letak kat jalan, pastu main lagu 'kau ilhamku' yg Manbai nyanyi tu. Fullamak! Sempoi giler. Kalau ada orang yg baik, dapat la singgit dua, orang campak dalam guitar case dia tadi..

Sejak tu aku da pasang niat da. Sebelum kawin, aku mesti mau pandai main gitar! Skang ni aku tengok, trend kenduri kawin, semua orang nk pasang karaoke lagu kawin dulu-dulu. Pastu siap dengan ahli kumpulan kompang pon nak nyanyi jugak. Ini cara lama! Haha.

Aku taknak la tiru orang. Aku ada cara aku sendiri. Hehe.

Nanti masa majlis kenduri kawen aku, time lepas bersanding tu, aku nak capai guitar ngan mic, pergi kat stage tu, aku nak main lagu ni khas untuk isteri aku...



Pastu at the same time, akan ada satu projektor dekat stage tu. Masa aku tengah main lagu tu sambil nyanyi, maka bermula la slide show gambar detik-detik perkenalan aku ngan isteri aku dari zaman mula-mula bercinta sampai la ke jinjang pelamin...

Bila aku abis nyanyi je, audience pakcik makcik sumer tepok tangan. Masa tu, aku nak sarungkan cincin kat jari wife aku...

MySpaceWuuu~ Hakhak!

Orang kata kawin ni sekali seumor idup. So, kalau boleh aku nak buat la something yg aku akan ingat smpai bila-bila. Tak salah kan?

Okay2! Haish! Berangan taknak kalah !! =p


Sambung cerita kenapa aku nak sangat blaja main gitar...

Kalau korang follow entry-entry aku sebelum ni pasal 'Teknik mengorat' tu, Ha! ari ni aku nak bagitau satu lagi pasal perempuan.. Kalau ang nak tau, guitar ni pon boleh jadi satu medium untuk pikat hati perempuan tau!



Aku jarang bercakap tanpa bukti. Kalau korang perhatikan, nama perempuan dan muzik memang cukup sinonim. Cuba perhatikan lirik-lirik lagu yg selalu main kat radio ari ni.

"Jesnita kali pertama terpandang wajah
Terpegun aku dan terpesona
Dengan senyuman dan lirikanmu
Membuat aku telah jatuh cinta.." - Exist

"Farhana oh Farhana
Kau cantik tapi berbisa
Indah rupa mu tak terkata
Dek renungan sinar mata..." - Jinbara

dan banyak lagi. Jarang atau tak pernah pon kita dengar lagu yg memuji lelaki. Jap2! cuba kita bayangkan...

"Tajudin oh tajudin...Kau tampan tapi berbisa..."

Ok. Sumpah lawak.

Apa yg aku nk cakap kat sini, kenapa adanya lagu2 macam ni? Sebabnya perempuan sukakan pujian..tambah2 lagi bila pujian tu datang dalam bentuk yg sweet, dalam bibit-bibit lagu misalnya.
Kalau la aku pandai main gitar, aku nak je bawak gitar tu kat tepi pantai, pastu lepak kat atas batu besar, pastu main gitar. Macam cool je aku rasa. Sebab aku penah tgk satu brader ni buat camtu kat Port Dickson. Tetiba, ramai plak awek-awek datang surrounded dia! "Bang, lagu Sephia satu! Best la abg main!"...

Cinabeng. Bikin guwa jeles je~
MySpace

Lagi satu, kalau la aku terer main gitar, aku taknak la bukak band. Nanti kalau ada band, awek-awek sumer mesti akan pandang pada vocalist je. Tak fair sungguh! So, aku lebih prefer untuk main gitar dan menyanyi secara solo. Macam yuna ke...zee avi ke... Style beb!



Guitar ni bukan macam alat muzik lain. Guitar ni senang je nak bawak ke hulu ke hilir. Tak macam drum. Giler ang nak pikul drum gi sana sini?! Tak sayang tengkuk, try la pikul.

Kadang-kadang bile tengok brader rambut panjang pikul beg gitar karen Ibanez dalam LRT, aku rasa jeles gile. Sungguh maskulin.

Ok2! lepas ni nekad! Aku nak blaja main guitar bile aku balik Malaysia nanti.



.

78 comments:

cik nurulain said...

hahahaha.

patut la dlm tips ngorat ko xde mention psl main gitar.

eh, sng je kut klu laki nk blaja. diorg blaja sendiri je.

bEEdLE d' bARd said...

impian ko sama macam aku...tp smpi skrg tak geti lagi main gitar.huhu..

Armyrule said...

aku pun sama dgn ko bro..minat nak main gitar tp jari keras semacam je...housemate aku ada sorang mmg gempak ar main gitar...tp try belajar hancus...mmg xberbakat aku ni...hahaha

Aelfi said...

"brader rambut panjang pikul beg gitar karen Ibanez dalam LRT"

mcm aku je..gile ko maskulin..asyik kne adjust dgn jantan ada lahh.. >.<

Emora Valeria said...

oh2 aq pun nak maen gitar juge

rizputra7 said...

romantik ler bro...

blueCITY said...

hakhakhakhak....

pak mentua tak mo menantu pandai main gitar, tapi nak cari menantu pandai mengaji ke azan ke?
hehhehehheh

AcanCapik said...

senang le bro, blaja main gitar ni. yg penting kena rajin, azam kena kuat. aku dulu hampir2 berhenti belajar, sebab tak reti2. tapi nk jugak main, so paksa diri. tapi sekarang dah kurang sket, malas. haha... blajar sendiri je, gitar ni senang.

aku slalu gak lepak pasar seni tu, nmpak aku tegur weh. haha

AuraFIza said...

wooaahhh..
romantik gile!!
kawen ngn i jek laa..
hahaha..

org pun penah buat entry pasal nak blaja main gitar n drum..
impian kita sama..

org try belajar daripada youtube..
ok memang ok..
tapi mmg nak kena sifu gak yang conduct..

neway, hope it will be a reality..
wish you luck~

kay said...

zack,pastikan ko nekad buat semua tu..jangan jadi macam aku,dari sebelum kawen sampai lepas kawen tak pandai2 main gitar lagi..gitar dah berhabuk dah..

FarhanaDr said...

Okeyh okeyh.. Serius aku dh tersangkut.. Ko nyanyi lagu farhana tu untuk aku ek? Wakakaka.. ;p

~ aku pn suke laki2 pndai main gitar, pastu nyanyi untuk aku.. harap2 satu hari ade org leh nyanyi kau ilhamku untuk aku.. hahahaha.. okeyh, berangan tak slah.. hik hik.. ;p

Hakim Hakemo's said...

well then, wish u all luck and have a great fortune. :)

zack zukhairi said...

@Aelfi : hahaha! sumpah lawak! lu jangan bela rambut pnjang-panjang sgt brader. ikat paras bahu cukup. Haha.

@bluecity : haish! menantu pandai ngaji gak, pandai azan gak. Tapi boleh main gitar ni kira bonus la. :p

@FarhanaDr : hakhak! berangan je keje kau! :p

@ all readers : thanks for ur comment :)

joegrimjow said...

ku main guitar hero je la
medium xlepas lagi...

F U N F A B U L O S I T Y said...

cool beb!tapi gong lagi coooll! ;D

Fina Fento said...

aihhh...

ekino said...

saya pn teringin nak main gitar..

macam yuna!!!

suka..

epalejau said...

ish.....teringat dulu-dulu, memang mimpi gile la nak cari bf kena yg pandai maen gitar..muahaha..gile romantik kalo dia men gitar dalam phone..(cinta jarak jauh, ok)

tp skrg, mr.lemon tak pandai men gitar..wuwuuuu..takpe. dengar dia maen piano pun cukup membuai perasaan juga. :)

eschalalala said...

aha.
setuju sangat2.
pompan mmg sangat caer bile laki maen kan lagu untu dy.
heheh.
(sebab aku tsangkut ngan dy dgn gitarnya.haha)

hans said...

hahahaha
gelak jer aku baca ko leh main 3 alat muzik tu
aku leh main rekoder(tiup jer lah sebab dah lupa code2 dia)
gitar(main petik jer)
kompang(palu jer suka hati)
piano(aku tekan je mana aku suka)
haha
hebat x aku?

dah click nuff digi ko

farah said...

haha , memang romantik kot kalau main gitar .

hehe :)

btw , wish awak dapat buat seperti yang diidamkan tuu .
mesti comel :D

iera said...

wah...bestnye angan2 tu. curik angan2 2 blh. Srh bkl suami wat mcm 2 gak ar mse kawen nnt..:P

LISA lisot said...

gile tinggi kt cite2 ang ni Z.
btw,kalau ang dah pandai main gitar, jgn segan ajar lisa lak :P

redbirdfe said...

sama lah ! hehe.
red akan excited gila babeng kalau tgk laki ensem main gitar live depan mata. hehe.

sib baik bf reti petik .lau x cari lain! haha

~Cik S~ said...

wal lah..zack nak main gitar..cayala...chaiyok2!!!

Syima Syaz said...

yap!!
saya akan in love dgn lelaki yg ade knowledge pasal music & instrument!
i love rockstar!!!

sI tEDI said...

x pernah pegang dan petik gitar, tapi kalau org mainkan adalah!

merahjamboo said...

alahai.sweetnya angan2 hari perkahwinan!terpaksalah belajar main guitar sampai reti baru bleyh kawen.heheh

-pja

Ryna Tri Asmara said...

hehehe. best la entri ne :)

Ryna Tri Asmara said...

hehehe. best la entri ne :)

dayana|azhar|mohd|arshad said...

main gitar boleh je, cousin I main sejak umur dia 13 sendiri tnapa cikgu, bukan gitar je, tapi keyboard sekali...so bile pi rumah dia...mesti dia main2kan lagu utk kami...hihi...cemburu sudeyh...

i pun teringin...tp mak bapak selalu kata main alat music ni xkan kemana2...buang masa.. baik belajar mengait, menjahit, menulis ke apa...ade la jugak faedah...wahaha..sedih jugak aku...tp...betul jugak bile dipikirkan balik...mahal woo nak gi kelas...nak beli gitar lagi seribu kena belanja

[z@ck] said...

terbaik la kalau laki aku pndai main gitar..

impian perkahwinan ko lebih kuang macam aku..
hahaha

shap said...

yah..i easily fall for thos yg pndai maen gtar..smary gle..cm jason mraz ke..ahakz...
i knw hw to play gtar tp xshbt jason mraz...yuna ke...blaja2~cool gle...huhu

shap said...

smart*

Nescafe ais said...

Belum cool lagi kalau pandai main rekorder atau kastenet. Gua dulu main angklung time belaja muzik sek. rendah. Samapi habis sek rendah gua tak reti-reti main benda tu. makwe-makwae jer yang minat main angklung.

my[s]ara said...

haha. yup! org yg pndi men gitar nie mmg teramat-amatlah sempoi.. hehe

lemonade said...

ada teori yg tepat di sini. =)

ierahaziera said...

waaaaa...
jaoh angan2 nyer yer...
gewd luck with ur dreams beb...
=)

aku zaty said...

hoho..
btol3! girls senang cair ngn boys yg pndai main gitar..
i loike!=)
hee~

DilOt said...

aku dah lama minta adik2 aku ajar aku main gitar ni..tp smpi la ni aku tak geti2 lagi..last2 adik2 aku pasrah je...aku pun dah pasrah..tengok je la yg aku mampu...

www.dilahdilot.com

whisperingmoment said...

hehehehehehe WoWWWWW...romantiknye abg zack!!!lalalalala =P

syarifah radiah ibrahim said...

weh jom la blajar maen gitar. online, youtube je. try aa.
:D

zack zukhairi said...

@ all my respected readers : thanks sebab sudi drop comment yang membina. :)

pada yg mendoakan aku supaya aku pny angan2 ni mnjadi nyata, thanks jugak! :)

best la korang ni.spoting! hehe

pudding pie said...

gler bertuah la spe bakal bii tu
hehehhe

memnag teringi gak nak blaja gitar nie
cuma gitar jek takde
adeh!

ARC said...

zee avi wa suke...yuna...hmmmmmm

Syima Syaz said...

erk 1 more, main instrument..otak akan berkerja dgn lbh baik.sbb tu org2 pandai selalu anta anak main piano..music bkn 1 benda yang takde pekdah..tp sape yg bermain music,mereka ni lebih pandai..
main drum bagus jugak, kaki&tgn&otak bekerja serentak..kaki dgn tgn kene kuat!

NadNod said...

comel je angan2 time kawen nanti. hahaaha ;D memang beruntung ar si isteri kalo buat2 btul2 :)

JMR said...

terbaeklah angan2 ko..moga terjadi btol2..

NanLimo Bertuah said...

huhuhuyy... boleh la tu.. :D
rakan saya dah folow blog awk tu,.. gantian yah :)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

terhingin gak nak main gitarrrrrrrr. WUWUWUWUW.

Lat Ta Li Lat said...

alahai.. dari lagu more than words sampai ke slide show tu mmg jadi planning mase mjlis kawin ak.. memang tambah perfect kalo main gitar sendiri. tapi bf aku pn tak pandai men gitar, harapan jela nk merasa detik2 tu. huhu

gud luck, jgn hangat2 tahi ayam! =P

miss izan said...

semoga berjaya.
terpenasaran aku bab verangan ko. hahaha

l@dy eKin said...

girl akn terpikat dgn laki men gitar nie..
coz keunikan yg ade pd sang kumbang nie amt mnarik!

gitar satu simbol 4 menarik minat.
tmbhn plak kehenseman yg adew!

fulamak mnarik!=)

arnamee said...

suka main gitar juga, wahai jejaka popular;p

^^pWiNcEsS sYaQeErA^^ said...

sgt suke kt laki yg tawu maen gitar..cair beb.kalo majuk leh petik 1lagu utk kite..keskeskes..tp spnjg pengalaman bencinta, xpenah dpt plk balax yg tawu maen gitar..uhuks

bunga_angkasa said...

sweetnye... aku nak kawen lalu bawah pedang la..hik3

zack zukhairi said...

@bunga angkasa : haha! apahal la lu nak kawen bawah pedang? kang tercocok perut, satu hal plak! haha

nadiah fatihah said...

zack...tolonglah kawen ngn ak...nk jugak ade org men gitar tok ak...haha

enyheartsdiamond said...

tolong la zack..tolong buat lagu kat i..n nyanyi diiringi dgn petikan gitar :)

udacun said...

sgt suke dgr org men gitar....

sidia slalu kat tepon n men gitar lagu "DARA PUJAAN"

♥CIK SHA♥ said...

wah3...sweet gile impian kawen ang..mmg terbaek la bab2 brangan ang ni..hahaha..

hopefully jdik knyataan la eh..jgn lupe jempot..tingin gak nk tgk..kui3...

.:fifi:. said...

sweet idea kawen ko..
kompem orng semua jd terharu...ternganga tengok korng time bcinta dlu..
pic ko ngn awek ko pon ak tngok smart2..
sumpah smart!
semoga korng kekal hingga ke akhr hayat..

Ismail Noh said...

rendah diri lak nak komen, semua pempuan.

nudra said...

betoi tu...memang sweet boipren pandai main gitar..
cam my hubby...main gitar siap nyanyi lagu sendiri g... mna la tk tgkp cintan..huhuhuhu

n@m@n said...

chekgu belajar melalui buku je..haha

samapi skang tahap beginner je..hoho

dilla said...

aku pon beginner jugak main guitar...my guitar warna pink!!! hehe..dulu ex-bf aku men drum. so aku siap ckp kat die hantaran mst guitar karen or bass. die plak nk aksesori drum lg..n time kawen plan nk combine perform...wah!!!! skg kene kumpul duit sndri since da break..hehe!!!!!!!

KhaiYooRim said...

aku pon suka gak tgk org pikul gitar.. cambest jek..

p/s: tringin gak blajo gitar..

HardworkStudent said...

klau nk best ak syorkan msuk band... lepak ngn bandmate mmg syok tahap cipan la... klau nk p'hatian lebih, jdi r gitaris dgn vokalis dlm mse yg sme... mmg cool habes~

tp ak lg suke men rythm gitar, dok senyap2 kt blakang bandmate je... maklum la, pemalu~

EyE Man said...

aku pun teringin sgt2 nk blaja gitar nih..tgok room mate men dl,perghh...tangkap lentok..pluckin gune lima2 jari..aduiyaii,..asyik ler outstation

FiqaSaleh said...

weiii aku pun nak gak pandai maen gitar niii... serius jeles tgk kwn2 (gurls) pandai maen gitar.. Y_Y

Youjie said...

Hehee...setuju!
Gurl cair sama lelaki dan guitarnya!

Nyum..nyum....

Anonymous said...

yeay...Farhana...tapi ada sudah laa lagu puji2 lelaki....Lady Gaga-Alejandro...;p

FantasybutterFly said...

prmpuan mmg snang cair klu tgok brader2 men gitar..sumpah xtipu! tmbh2 kalau brader tu siap ngn pakej vocal ng look..perghh!! balik umah pon trbayg lagi kot..

anyway zack, klu prmpuan pndai men gitar pe pulak pndgn org llaki?

Dyla Adila said...

serius ak ckp, my tunang mmg x men alat muzik ni....smp 1 tahap ak rs ak nk blaja men gitar n hadiah kn 1 lgu khas wt dia....hahahaha..berangan thp t'tggi beb..tp ble da men skt jari ak n thp kesabran ak adlah rndh...dr ak pecah kn gitar adk ak 2 bek ak henti kn niat ak 2...hahahahaha...

hz said...

bro zack...ku pown mau blaja maen gitar..smangat dtg ble tgk Faizal Tahir maen gitar die...fuh...nmpk sgt cool kan klo lelaki maen??klo llaki maen tok pompuan mmg sweeeeettt sgt...huhu...

*bro,nnti cik awek tau la bro nk wat cam tue mse korg naek pelamin nnti..pe la..x surprise suda..

Farhanah said...

farhanah is my name..hehe..like ur post la..nice..keep it up.. :)

lisa said...

aq da r tau ckit2 psal gitar nie...
abg2 aq pnah r ajaq aq ckit2.. ala 2 pown stakat kod a , c ngan d jew pown ...tp btoi r , owg yg pndai men gitar mmg stylo abis....

lisa said...

aq da r tau ckit2 psal gitar nie...
abg2 aq pnah r ajaq aq ckit2.. ala 2 pown stakat kod a , c ngan d jew pown ...tp btoi r , owg yg pndai men gitar mmg stylo abis....

Related Posts with Thumbnails