Sms, kucing, dan makwe hotlink.

Satu petang sedang guwa duduk-duduk santai di rumah menggosok kepala-kepala kucing kesayangan guwa, guwa didatangi satu sms dari member taman guwa yang bernama Eno.

"Ju, futsal malam ni. pukul 11. friendly."

Heh! guwa senyum acuh tak acuh.

Gosokan ke kepala kucing, guwa hentikan serta merta. Perlahan-lahan, guwa turunkan kucing guwa dari riba terus ke lantai. Dan bagaikan tidak bersetuju dengan tindakan guwa, kucing guwa mendongak guwa dengan dahi kerut seribu. Beliau cuba kembali ke pangkuan guwa, tapi guwa tepis dengan tangan kanan. Namun kucing guwa tak berputus asa. Kali ni beliau melompat terus ke riba guwa. Berlaku tolak menolak antara guwa dan kucing. Akhirnya kucing guwa mengalah lalu bingkas bangun meninggalkan guwa dengan mulut yang terkumat-kamit seolah-olah berkata sesuatu.

"Dasar anti-klimaks!" - protes kucing guwa dalam bahasa kucing.

Serentak itu juga guwa capai kusyen di sebelah guwa. Terkedek-kedek kucing guwa lari ke luar rumah tanda kecut.

"Biadap! tak tau respek tuan! Perangai macam binatang!" 

"Memang binatang pon?! Ahaha!" -sahut kucing guwa dari luar rumah sambil ketawa.

Gampang.

**************

Setelah marah guwa beransur reda, guwa kembali dengan urusan sms dari member guwa tadi.

"Ok. Seploh stengah karang aku datang." - balas guwa ringkas.

Tetet tetet..!

Tetiba henset guwa berbunyi. 

"Wah! Jadah hape laju bebenar si Eno ni reply mesej guwa? bela saka ke hapa?!"

Setelah menekan button "read", rupa-rupanya encik Maxis yang reply bagitau yang kredit guwa tak cukup untuk menghantar mesej tadi ke Eno.

"Lerr..."

Kali ni guwa tak tau nak marah ke siapa. Nak luah ke kucing, kucing dah keluar meninggalkan guwa. Lantas guwa capai kunci moto terus bergerak ke kedai hotlink berdekatan. 

Belum sempat guwa masuk gear empat, moto guwa dah tercangak depan kedai hotlink.  

"Dik, topap tiga ringgit ada?"

Makwe hotlink tu tak lawa sangat. Topap tiga ringgit pon sudah memadai. Biar kedai dia tak maju! Biar dia rasa. Supaya jadi pengajaran kepada owner kedai tu supaya lebih peka dan sensitif dalam memilih pekerja. Ini ari, makcik jual air tebu tepi jalan pon pandai tarik customer dengan meletakkan anak beliau yang cun dan seksi duduk di sebelah mesin tebu. So what? Ini semua bisnes strategy! bisnes bai! bisnes! Tak kan itu pun guwa nak ajar.

"Abis la bang." - jawab makwe hotlink simple.

"Lima ringgit ada?"

"Emmm... Lima ringgit pon abis. Seploh ringgit je yang tinggal..."

"Ok. Takpe lah. Thanks ek?."

Haish...

Keluh guwa dalam hati.

***********

Seterusnya, enjin moto guwa berderum lagi. Kali ni destinasi guwa -7E.

Sesampainya guwa di 7E, guwa nampak ada dua orang makwe. Dua-dua pun lebih kurang jelita. Sorang tengah beratur bayar duit jajan sama air tin. Sorang lagi tengah berlegar-legar dekat ATM.

Guwa berfikir di dalam hati. Kalau guwa beratur di kaunter cakap yang guwa nak topap lima ringgit, sah-sah la guwa menjatuhkan maruah sendiri. Apa barang muka hensem-hensem topap lima ringgit? Paling sengkek, seploh ringgit la at least. Baru kena. Ye tak? 

Jadi, guwa jeling mesin ATM. Makwe dekat ATM tu pulak dari tadi macam fifty-fifty je guwa tengok. Reti guna ATM ke tidak? 

Melihatkan guwa yang semakin hampir ke mesin ATM tu, makwe ATM perlahan-lahan mengundurkan diri beratur di blakang guwa. 

"Ni mesti kes nak kluar seploh hinggit tapi malu takut orang blakang nampak. keh keh keh" -ketawa guwa dalam hati sambil mata masih menjeling makwe kaunter tadi.

Tet tet tet tet tet tet.....!!

Tiba-tiba mesin ATM berbunyik bagai nak rak. Kad guwa tak boleh masuk. Ah sudah! ni apa hal pulak ni? 

Dengan separuh panik tapi masih tenang, guwa pandang kad guwa.

"Nagoya Institute of Technology." 

Tertera perkataan tu pada kad guwa.

"Fakkkkk!!" - carut guwa dalam hati berbaur bahasa kesat.

Saat tu, makwe kaunter, makwe blakang guwa, mak makwe, ayah makwe, adik makwe, pakwe makwe, semuanya menoleh ke guwa dengan serta merta hampir serentak. 

Guwa tarik muka selamba lantas beredar dari situ meninggalkan mesin ATM yang sudah kembali senyap.

Dari atas moto, guwa sempat peratikan makwe-makwe yang sedang galak ketawa sambil tangan pekup-pekup mulut. 

***********

Setibanya guwa di rumah, terus guwa capai lighter. 

Skarang ni cuba bagitau apa patut guwa buat pada student card guwa ni?



Selain bakar, lu orang ada idea?

Cepat! guwa tengah panas ni. 

441 comments:

«Oldest   ‹Older   401 – 441 of 441   Newer›   Newest»
Anonymous said...

bakar rumah sekali , best jgk tuh...

haha ! gila toi silap kad..itu memalukan !

:: cikNuurul :: said...

heheheh,..tu la abg zekk,.kucing kt umah td dh kumat kamit mlut die smpah u,.hehe,.nsib la kan,kucing tu berkata lagi,.haha,.




wuii,ni post bulan feb???,..aisehh,..lame gilakk owhh,bru ku bace,.hak3,.

Nurul Ain Sakimon said...

wt mask lomak pun sodap tu.....

my little khazanah said...

you have got a talentla. do visit mine
http://monelekchun.blogspot.com

Opah Kentang said...

baca dua kali baru opah paham,,eheheh.

kita bako je la.. :P

amrh.anth said...

haha!! MEMAHAMI! pernah terjadi juga!

BubuBobot said...

HAHAHAHA :D

Nur Nazrah Bibi said...

hahahahahaha ,
penat gelak bace entry ni .
haaahahahhahaah

n!cK said...

kunyah je la kad 2..pas2 telan..hahah

-farrah- said...

nape lama tak update?

wany dianwanie said...

best3...ntry neh...student card tuh??? smpan je ler

Unknown said...

simpan ok!

Nys Zairee said...

tu laa.. galok sgt usya awek smpai salah cocok kad..

Umie Nadhirah said...

gelakkan aje kad tu sudah.
ke kau nak campak kat rumah aku?. pun boleh.

Anonymous said...

kesian pulak tengok kau nih..haha.. btw.. lu sekolah kat jepun ekk ?

feeza macho said...

bg kt aku :D bhahahha kau kan retiss

nak sainn larikkk

e k i n said...

Gilaaaaaa ah :)

Unknown said...

kamu memang suka merepek kan?

~Setanggi Syurga~ said...

assalamualaikum...

baru jumpa blog yg selalu kwn2 kolej sebut2kan..

memang 'syok' baca..
gunalah ruangan maya ini dengan sebaik2nya...kerana hidup hanya sekali..mati itu PASTI..semoga ruangan maya yg kita bina ini antara yang memberi 'saham' kpd kita di akhirat kelak..insyaAllah..

semoga redha Allah sentiasa bersama2 kita...

Chachos Cheezy Wedges said...

best laa cte kat blog lu bro.. semat2!! hahaha...

Memey Lee said...

hahahaha..sme cm kes den tercucuk kad mesra kt ATM maybank bru2 ni..hahahaha

Unknown said...

padan la muka ko Zack..tu la balasan ko duk ngutuk awek kedai topup yang tak cun tu..hahahha.. xpun dah kena sumpah seranah ngan kucing ko..kekekeke..lenkali mata tu jangan asyik buat usha awek je..hahahhaa

Anonymous said...

kita bako jak . kita bako . . . . .

Wanita Bertudung Hitam said...

wah klakar citer..tp kesian a ideologi awek tak cun takleh mintak kje,strategi bisnes nye psl

Anonymous said...

adeh. tegelak pulak.

Muhammad Naim Abdullah said...

Satu entry yang menarik... semoga penulisan anda dapat manfaat kepada semua..

salam perkenalana dari saya..

^^

nurul said...

haha..kelakar.
tp jgn la bakar..buat kenang2an

Unknown said...

lenkali cek dlu ahha

Aliff Haikal said...

wukakakakakakkakaka !

the sun daily said...

HAHA..kucing ku

akira hida said...

weh bile nk ade entry baru nih

Unknown said...

hehehe..tu lah sape sruh diskriminasi kaum sgt..simpan je kad tue..sbg kenangan.. :)

Anonymous said...

hahahahak......ak hrp sgt ak ade lam kdai uh....xleh byg cmne muka ang time uh....msti malu giler kan5??heheehhee(ak xleh stop gelak kn ang....hehehehe)

Anonymous said...

haha.. patutler dia tak masuk .. :D

Brown girl said...

hahaha. baek trus beli je topup tu. x payah nak cover-cover hensem kn da kene.

sama mcm papa sy study kt situ gk dlu.
nagoya kougyou daigaku right ?
dulu pnah gk tggl area situ. he

Anayeiza88 said...

hahaha...sgt kelakar la...

jgn ler bakor..
buat tag nama tuk kucing..^_^

Nor Natasha Mohd Rasip said...

hehe..bak sini kalau ta nak ..
boleh gua ckp lu kekasih gelap guaa :P

nishaasalleh said...

simpan buat pekasam :)

Unknown said...

zack jgn bakar ;) sila simpan k~ ang taktahu value dia ang duk kat jepun tu...cube tgk entri2 ang lepas2..sape lagi yang nak ada citer camni kat anak cucu ang nanti?

lek marah jgn sampai bakar harta karun bai~ peace =)

Roman said...

incik penulis punye cerita mmg kelakor... sib baik naik motor.. kalau naik merz lagi haru (boleh kena saman kerana memalukan owner merz yg lain heeheee). Jgn buang student card. Nanti bila dah kawen ngan CikAwek.. klu balik lambat dan CikAwek kunci pintu bilik... boleh guna kad tuh mcm macgever...huuhuu

Blogger said...

Quantum Binary Signals

Get professional trading signals sent to your cell phone every day.

Start following our signals right now and make up to 270% per day.

«Oldest ‹Older   401 – 441 of 441   Newer› Newest»
Related Posts with Thumbnails