Sejarah negeri Melaka

Jam da dekat pukul 1 pagi. Macam biasa, time-time macam ni aku memang tak tido lagi punya. Konfem. Aku bukak footytube.com, bantai layan replay MU blasah Arsenal itu ari. Baru sampai part Nani score sebijik, tetiba ada satu message masuk inbox fesbuk aku.

click la untuk baca lebih jelas. 

Kisahnya, ada member aku, anym nak mintak tolong. Die ada assignment untuk subjek "Malaysian Studies". Tugasannya - buat satu komik berkisar tentang sejarah dalam Malaysia.

Aku tanya die, brapa banyak storyline die nak ? Die kata 6 keping wajib ada. 

Aku tanya lagi, bile deadline? Die jawab "esok pagi, jam semilan".

Ok, nice! skang da pukol 1 suku pagi. Tapi takpe. Rileks. Jangan gelabah. Kite mesti cool.

Aku carik incik google, aku usha barang seminit dua. Lepas pikir-pikir lebih kurang, aku pick tajuk Sejarah Melaka. Simple.

Aku terus balas mesej anim.



Die da stuju, aku pon mula bukak photoshop. Mata aku tak lari tengok jam kat desktop komputer. Bukan apa, aku kesian kat anym. Aku suruh die tido dulu, sebab aku takut aku lambat siap. Nanti kalau da setel, aku email la. Die kata die nak tunggu. Ok,fine. Aku pon start la melukis... dan ini lah hasilnya...Sila jangan ketawa.

 

Siap!
Anym kata die puas ati. Aku ketawa terkekek-kekek bile tengok hasil keje aku sendiri. Macam bebudak tadika melukis!

Teringat subjek sejarah kat skolah dulu. Kalau la buku teks sejarah tu ada gambar-gambar cam aku lukis ni, sumpah aku tak tido dalam class! hakhak.

***********************************


p/s : Yang sebenarnya, aku malas nk buat entry untuk ari ni. Tu yang aku publish mende alah ni. Hakhak! Anyway anym, lu utang guwa mee goreng basah satu ok?

69 comments:

enyheartsdiamond said...

comel siot!zack jd cikgulah..mesti murid2 paham kala blaja sejarh :)

wawa wafiyyah said...

siyez COMEL!!!!.....klau bku sejarah ak dlu mcm ni xde la ak dpt B4 time spm..huhu

yaya said...

btul2..klu gamba katun cane mmg fukus gle r blaja sejarah...hoho (o_O)

FyZa said...

haha..so cute la..agk2 klu buku sejarah cm nie..bdk2 phm x? ke dorg gelak ja nengok katun2 2? hoho..

hUziRa aYieRa said...

x aci...
ade org wat kan keje untuk anym... =[

love ; Nym said...

HAHAHHAAA.
comel gilak ang lukis.
mesti anym tuh suke.
aku pon suke !
weee! hehehee.
thanks weyyh !

p/s : utang lu, balek malaysia nantik, guwa setelkan ! :)

mello said...

lawa la ko lukis zack..hehe.. ni nk tnya neh, ko lukis pkai photoshop trus ke atau ko lukis kt kertas dlu then ko kaler pkai potoshop? hee =D

nabilah_2908 said...

hmm...nice...tul tu...if la buku sejarah dlm bntuk mcm ni..sure tak ngntuk nyer la dlm kelas... :)

zack zukhairi said...

@mello : aku lukis terus kat photoshop. tutorial scara kasar aku ada post kat fecbuk fanpage. kalau nak tgk, boleh ar usha situ. thanks. :)

::sAnG pEriNdU:: said...

gle ah zack...ko karang la buku sejarah plak untuk zaman2 anak2 kite semua nnti..kompem dowang pndai sejarah..hahaha!!

Misz_zana'85 said...

Wah, wah, best la ko ni Zack. Tgk lukisan tu mmg terus lekat sejarah dlm kepala otak nih. Hebat!!

khalisyaa said...

cantek weh...
cene nk lukis ceni gune adobe?
huhuhu...
eh zack...buat la entry psl cene ko lukis gambo2 kiut2 ceni?
sharing is caring...
hakhak

zack zukhairi said...

@khalisyaa ; tutorial pasal lukis ni aku da post kat fanpage. sebab blog ni aku guna untuk cerita2 realiti dan konspirasi je. luar dari tajuk tu, aku post kat fanpage. thanks :)

si manes yaya said...

siyes..
kalau buku teks sejarah skola dulu gambar macam nih komfem sejarah aku A++..
kat U nih lagi sedeyh..
buku intro to history langsung xda gambar..
minx mahap la nak suruh aku baca buku tu..
hahaa

balqis said...

fuh.
tetibe rase sejarah itu seronok plak.

Didi Nadhirah said...

kalo sejarahnye buku camni konfem tak 8E...teruk sungguh sejarah ku

aku zaty said...

hoho..
encik zack!
tlg la jadi cikgu tucen sejarah aku..
plissss..=p

luvly mya said...

haha..kalau camnie cara belaja dulu..confirm sejarah a je semedang.haha..=)comey btul orang2 tue..

tengku_fir21 said...

ouwwhh
amat mengujakan...
blh ler saya minta tolong utk lukis jugak nanti

Aus said...

ahahaha..
kau bile nak apply cikgu ni..
haha..
kejap lak aku paham.
dulu bukan main susah nak ingat.
hahak..

safshutterphotographer said...

haha .. lawo ar .. photoshop power shial

Miss Ekin said...

pergghh gilerr ahh ang nie zack haha kan da kne gilerr.. powerpuff btol komik 2.. n idea ang pn mmg power aisehh... kalo buku sjarah cmni sumpah spm dpt A1 kahkahkah!

LIEZ. said...

baik nyew hati en. zack..
tlg bdk tue..
bgs2!!

byw, lukisan k0 tak teruk laa..
cantik jewk..
klau laa cikgu aku ajar sjarah buat dlm versi k0mik,
msti ramai yg dpt sc0re A..
hehehe..
gewd j0b br0!

ini q i L L said...

mind map ala komik. kehkeh

toink.toink said...

comey gile tgk peha si pelanduk tu..cam peha ayam kepci lak..siap ade dialog 'dush' ngan 'wah! dasyat.'
HAHAHA! kelakar oke ;p

virulent lolita tan benihime said...

giler comel~!!hahhahaha

farwalis said...

lagu takder zack? hihi

beLLa said...

comey je katun2 2..
ag senang nk phm lw cmtu..;)

ardinihumaira said...

nak mintak gak la encik zack kat saya benda gini... kena charge tak?


sies chumeyl tahap nanges ah lukisan ang ni zack... huhu... nanges weh... santek bangat!

Melz said...

wtfish zack aku jeles ang lukis nie..aku dah try cam kau ajaq masa tuh..cam gampang weh lukisan aku haha

LORD ZARA 札拉 said...

zack :

aku pinjam buat ajar budak kat sekolah boleh?

hehehe~

Fauzan Abdullah said...

this sem aku ambik Malaysian Studies jugak.. nnti bleh lar mntk tlg ko lukis jugak..nnti aku blnja lgi mhal :P

apeqchan said...

bestnye la kalo nota sejarah canie...

Fatul Akrul Ramli said...

style dowh

Hanafana said...

Salam..
sure da bosan dgr org cakap cute kan?
Tapi still nak cakap CUTEE GAKK!!!
CUTEEE SANGAT!!!
gud job, well done!
muahaha..nanti Fana ade task Fana mintak tulung la ye <3

joegrimjow said...

haha
stylo2
gune photoshop je ke?
ke org kecik2 tu ko lukis pastu edit photoshoP?

maisyara Pot! Pot! said...

so funny! cute lorrr.. best! best! (>^.^)>

LENSER said...

aik? gune photoshop? haha! patutla nice semacam. err! tak nak buat tutorial ke plak?

awak ni lembap bab photoshop. tangan memang buta-lukis. Haha!

Izz said...

comel glerw.
Klo buku sej cam2 xdela budak asyik fail je..
hahah

AinZa said...

kalo la zaman aku dulu ada buku sejarah cengggini.. kompem A1 SPM!

Emora Valeria said...

t ang lukiskan untuk aku lak ek.hehe.

myra_zoe said...

ok pe..kalo buku teks sjrh gini tak de lah lentok lagi waktu sejarah

^^pWiNcEsS sYaQeErA^^ said...

kalo camneh la silibus sejarah,
gerenti usme cemerlang subjek sejarah!haish..g lah jadi editor weyh

Bungakopi said...

comel. dengki la kat ko pandai melukis. kalau ada buku sejarah camni, msti aku dah dapat a+

.:fifi:. said...

sumpah gile comel,cute,semmmaarttt,superbbbb..perhhh marvelous!ko kne tukar course skng!ko kne amek art bkn engineerng..hahaha..
tp kn..
betul weyh klu la dlu waktu skolah bku sejarah gmbo de mcm neyh,kompem ak xlari lepak toilet time sejarah!wawawa..kantoi sudah..


--->nk pic comel tuh..mcm betul2 je pluru de kluar..kakaka


ko kta bdk tadika kn..ha ak bg 5 bintang kat ko..hoho

nand nasyari said...

bole bt duet ni... bt komik tu dak2 form 1 yg amek sejarah.. kompem laris..!!! cayalah! ;D

wawaa shah said...

waaa...zack hebat!!congrate2!!

..nOj.. said...

terbaikkk la. lawo gile. sy dh mula meminati anda. eh silap. lukisan anda. terbaeeekk beb

rizputra7 said...

wah..cun2..ada bakat ko nie...

mysara newrie said...

Bestnye dapat main lukis2 camnie.

merahjamboo said...

wooowww..mmg boley publish buku sejarah baru,nescaya tk ngantuk lg bebudak blajar sejarah..

great job zack!!

-pja

* mEsSy * said...

terer r weh.. :)

^ ZuMaWaMBa ^ said...

wakakaaa..
aku igt g ms aku ajar sejarah form1 thn lepas!
dpt lak kelas yg 'hjg'..
tpkse la aku maen lukis2 camni!
tp x r sm cam katun ko nih..
aku wat org lidi jer!
miahahahaaaa~

adiebah akashah said...

salam..sgt tertarik ngan your job lar brother..kartun2 tuh menarik..hmmm..senanyer need your help on this kind jugak..baru dpt asgment tadi..deal with me soon ye..adieb_farahani@yahoo.com.my
http://adiebahakashah.blogspot.com

farah cullen said...

ya tuhann...
comel nyee lukisan2 tue....

salute kamu beb!
*tunduk2*

Ariff Shah said...

cun ah ko lukis

ujaja said...

xleh3...xleh sme buku sejarah wat cmni..t mati den kono cari mklumat lanjut..eden xsuko baco mende yang bnyk gmba..t uja rse mcm xckp mklumat..t mule ler pale ni ligat risau ngn exam..sbb bku yg bnyk gmbo neh,dye cte mende yg agak ringkas jer..pdhal mende tuu la yang menbantu..OCD an?? p itoo la saye...huuu..kalo dlm blog bro zack,uja ske yang entree pnjg2..syioookkk jer ble bce..kui3x..sekian

eZaT eLaNo said...

perghhh..mane aci anym suh ko lukis..hoho..chumel2..
(member se-kos anym).

FiqaSaleh said...

comel arr...suke tgk kartun.. nak bljar gak arr..nnt tgk ade masa nak usha fan page ko... :p

sherry said...

pergh baiknye ko zack....kul 1 pg still leh tlg kwn bt asaimen....siap search google lg 2....bagus ar ko...susah cri kwn cm ko zmn skrg ni....=p

dekstro said...

mintak maaflah zack, serius aku cari tak jumpalah plak entry psl tutorial nie..kat wall ke zack?

nabila said...

terkesima kjap ngan kbolehan Z ni..huhu
serba serbi boleh...atoyai
bg sy lkisn 2 mmg best dia kta lkisan bdak2...
truskan usaha anda...aja aja fighting..haha

Hawa86 said...

Best la kartun ko zack...

Teringat pla msa saya form 5,cigu sejarah saya ajar guna lukisan kartun gak...salah satunya, tugas2 sultan...dia lukisan seorang sultan (mcm budak2)yg siap ada tengkolok g..pas tue pegang belon wrna-wrni...kiut betul...belon tue kna wrna ngn wrna kapur kaler hijau, pink n biru...hihi...rindu ar cigu tue...

Izah Ibrahim said...

orang yang kreatif macam awak ni patut jadi ckgu sejarah..sure stdent sukaaa...

Khaidir said...

Hi Zack,

Teknik penyampaian yang kreatif. Taniah!
Jangan sia-siakan bakat ya. :)

K

sudip_senduk said...

i like 333 times....
best giler...

Wahidah =3 said...

Eh , org bljr sjrh kn .. bgunan tu tinggal pintu jee

Miasaranajwa said...

Best nya kalau ada kawan macam ni. Kalau lah buku Sejarah Form 3 macam ni, hari-hari kita baca buku :3

Anonymous said...

Best...boleh copy ke gambar tu... tuk anak wat projek Kajian Tempatan...sejarah Melaka... tq
- acik pia

Related Posts with Thumbnails