Nostalgia rombongan skolah rendah

Bila masuk cuti panjang macam ni, kadang-kadang aku rasa macam nak pecah kepala je. Bosan giler. Duduk terperap dalam bilik macam anak dara, langsung xde buat apa. 

Aku ingat kalaulah aku ni seekor anak dara, mau berpuluh ribu jugak duit hantaran kawen
ni ! Paling tidak doploh ribu mesti mau ada. Baru boleh kawen ngan aku. Ye la, mana tak nye? Anak dara 'pure' kot? Duduk rumah je 24 jam. Pendek kata stakat keje masak-memasak, kemas rumah, pasang langsir, basuh baju guna berus sabut, sidai kain kat ampai, dan segala macam urusan rumahtangga yang lain, sumer celah jari je. So, kire duit hantaran doploh ribu tu paling standard la orang kata... Termasuk dengan pakej urut, pandai mengaji, dan boleh kejut smayang subuh sumer-sumer. Kire berbaloi la tu.

Ini jam punye anak dara, bile masuk part duit kawen, demand nak 5 angka. Pastu, nombor-nombor pulak kene susun cantik-cantik. Paling tidak RM22,222 ringgit dua puluh dua sen. Kalau tak, nanti orang kata tak romantik. Takde style. 

Tapi biasanya lepas sebulan berumahtangga, si suami da mula garuk kepala. Peluh mengalir dari dahi sampai ke muka. Mau taknya? suruh goreng telur pon rentung telo dibuatnya. Suruh urut kaki, mau calar balar kaki orang tua tu dikerjakannya. Pendek kata semua serba tak kene. Ok. Tutup cerita.

*********************

Tetengah melalut depan komputer, tetiba ingatan aku terpalit pada kenangan lama...

Kenangan sewaktu bergelar budak skolah dulu-dulu. 

Biasanya, sebulan sebelum cuti panjang bermula, cikgu-cikgu da mula buat announcement. "Siapa yang nak ikut pegi rombongan ke Melaka, boleh bagi nama pada ketua kelas ya?..."

Masa tu mula la aku start berkira-kira. Balik je rumah, lempar beg skolah jauh-jauh. 


Masuk bilik, terus usha tabung ayam yang dapat masa main game kat funfair last year. Tabung tu dulu aku adik beradik ada sorang satu. Tapi biasanya tak sempat penuh, da pecah. Asyik jolok dengan pembaris je, memang la jahanam mende alah tu. 

Goncang punye goncang, rasa macam ringan. Paling banyak, ada la dalam seploh hinggit kot. Time tu belanja skolah stiap ari mak bagi tujuh posen. Tolak duit jajan sama duit beli 'tikam' kat babu, dapat la save dalam tiga posen satu hari. Dan yang pastinya, dalam tabung tu takde duit kertas. Kalau pon ada, itu time raya. 

**********************

Nak tak nak, terpaksa la ikat perut sikit masa kat skolah. Cikgu kata duit rombongan tu kene bayar sebelum ujung bulan. So, nampak gayanya sebulan la kene puasa. Time rehat, teguk air teh O yang mak bancuh pagi tadi. Masa zaman aku dulu, bawak botol air tu perkara biasa. Skang ni tak tau la bebudak macam mana. Mungkin agak malu dan tidak macho kalau bawak botol air ke skolah kot?

Tapi time tu aku ada 'extra' skit. Hehe.

Masa tu zaman Mahathir. Sesapa bebudak yang mak ayah die berpendapatan rendah, akan dapat RMT (Rancangan Makanan Tambahan). RMT ni kire macam kupon la. Kalau time rehat tu, tak payah berbaris, hulur je kupon tu kat mak cik kantin, nanti die bagi mee goreng sepiring sama air kordial oren free of charge! 


Tapi aku ni setan skit. Orang bagi free, aku boleh plak jual kat member aku. Masa tu, mee goreng sepiring lima posen. Air oren segelas dua posen. Tapi, member aku malas nak beratur sebab panjang. So, aku jual kat die dengan harga 50 sen dan die tak payah susah-susah nak beratur. Dengan cara tu, die da untung 20 sen, dan aku plak untung 50 sen! 

Skarang ni aku tak tau la sama ada RMT tu wujud lagi ke tak. Sebab aku rasa macam banyak 'nikmat' yang dulu-dulu kerajaan bagi percuma, tapi skarang da ditarik semula. Dulu-dulu, buku teks semua orang dapat percuma. 
Setiap tahun plak, ada la dalam dua kali lori MILO ngan VICO datang skolah buat promosi percuma. Beratur ikut kelas depan lori MILO, claim air MILO ais percuma. Best gile. Stiap orang boleh dapat secawan je. Tapi aku punye cerdik, skali aku datang, aku pakai songkok. Kali kedua aku datang, aku tanggal songkok. So, diorang tak perasan dah terbagi aku 2 cawan. Ala, kire halal la ek?

****************************

Ok, sambung cerita.

Setelah 3 minggu menahan lapar, akhirnya tiba la masa untuk mengopak tabung. Masa tu ada la dalam lapan belas hinggit lebih kurang. Cikgu kata, duit rombongan nak pegi Melaka paling tidak kena ada 25 ringgit termasuk duit makanan sarapan dan tengahari yang disediakan oleh pihak skolah.

Aduhai. Macam mana ni? Duit dah shot dalam tujuh hinggit. 

Aku da garuk kepala.

Nak mintak ngan mak, memang sah-sah tak dapat. 

Ingat lagi sebulan sebelum tu, aku ada mintak mak lima ringgit sebab cikgu rekemen bebudak supaya beli Sampoa. Konon-konon boleh terer matematik la kalau ada benda alah tu. Padahal, aku tak pernah dapat B pon dalam subjek tu. Tapi dek sebab cikgu beriya-iya suruh beli, aku ikutkan jugak. Mak aku da bising-bising. 'Membazir!' katanya.


Tapi dalam pada beliau merungut-rungut, beliau hulur juga lima ringgit tu. Katanya lagi, "Sebulan ang jangan mintak duit kat mak lagi lepas ni! "

******************

Termenung jugak aku pikir mana nak cekau lagi tujuh hinggit ni.

Akhirnya malam tu aku slowtalk ngan akak-akak aku. Tarik muke jambu, mata bergenang-genang, ayat kene susun manis-manis. At last, akak aku pakat ulur sorang singgit. Lebih-lebih diorang tak dapat nak bagi sebab diorang pon nak guna duit beli majalah 'Mangga'. Punye cilake.


Langkah terakhir, terpaksa mintak bantuan incik ayah.

Masa tu, mula la bebaik-baik dengan beliau.

"Ayah, nak beli rokok tak? Kalau nak beli, nanti bagitau orang. Orang tolong beli kan..."

Masa tu incik ayah isap rokok Benson. Kalau tak silap time tu harga die skotak seringgit lapan kot? Tak ingat. Tapi yang pastinya ada 'lapan posen' kat ujung die. Sebab slalunya incik ayah bagi genap-genap dua ringgit beli rokok tu, dan lazimnya belen dua posen tu aku songlap buat beli gula-gula hudson.

Bile malam, time incik ayah sedang baring-baring tengok berita perdana TV1, aku datang bawak twizer.

"Ayah, meh sini orang tolong cabut uban ayah..."

Incik ayah pandang muka mak. Mak yang tengah lipat kain pulak pandang muke incik ayah. Masing-masing senyum nipis. Aku buat donno jer...

*************************

Masuk hari ketiga 'ops pancing memancing', satu ari tu aku nekad. Aku kena bersuara jugak ni. Cikgu kat skolah da macam nak pungut duit dah. Lambat bayar, tak pegi rombongan la nampak gayanya.

Satu hari, tengah incik ayah baca suratkabar, aku datang port sebelah beliau.

"Ayah..."

"Hurm... ada apa?" jawab beliau ringkas sambil menghembus asap rokok.

"Cikgu ada buat rombongan sekolah..."

"Bile?"

"Minggu depan."

"Pergi mana?"

"Melaka..."

"Laa...Melaka kan kampong kite? Buat apa nak pi sana?"

"Tapi ni lain yah... Hat ni pi ngan kengkawan. Naik bas. Makan minum cikgu sponsor! Boleh la ayah... Orang tak penah pegi rombongan skolah...Kali ni je..."

"Dah tanya mak?"

"Ala... mak tak bagi punye. Mak takde duit."

"Ayah pon takde duit. Duit sumer da bagi kat mak ang buat beli lauk."

"Orang tau.. Orang da kumpol duit da. Kurang lima hinggit je lagi yah... Ayah tambah ya?" (sambil tarik muke nak nangis. )

"Ayah takdak duit. Sungguh ni! Tak tipu!". 

Jawapan ayah ringkas dan padat. Rasa nak terkeluar air mata ni tapi aku tahan. Anak laki-laki mana boleh nangis. Dengan longlai, aku beredar perlahan-lahan...

"Hurmm...takpe la kalau macam tu..."

Sebaik je aku nak masuk rumah, sayup-sayup aku dengaq sumthing.

"Pi tengok dalam poket sluaq ayah..."

Dengan tak semena-mena, aku terus lari check sluar slack keje ayah kaler itam yang sangkut kat dalam bilik mak.

Ada seploh hinggit lebih! 

Dari dalam bilik mak, aku jerit "Ayah, orang amik semua ok?! "

"Malam ni urut belakang ayah! Lepas tu cabut uban ayah! " Jawab ayah.

Dengan tak berpikir panjang, dengan hati yang berbunga-bunga, dengan bebola mata yang sedikit berair, dan dengan rasa gembira yang amat, aku balas  

"Ok bos!".


*************************

p/s : aku rindu zaman sluar biru tua. zaman uniform lencana di dada... haish!

100 comments:

ain_dira said...

hehehe.sunggu comel citer ko .. teringat jugak zaman tu q kemain panjang nak minum milo sejuk...=P

Arif Radzi | عريف راضي said...

teringat masa orang tua kita susah. kecik-kecik mana ingat susah ke tidak.
amazing story. mengimbau kenangan...
:)

Eyriqazz said...

teringat zaman sekolah rendah pi rombongan kilang aiskrim..best2...dan paling tak dpt dilupakan,bila lori milo dtg ke sekolah

penyu sejuk said...

rasanya RMT tu ada lg...
sbb dlu masa aku kecik2 pun aku dpt RMT..dan aku jual smula mknan tu kat kgkawan sm mcm ko..
hehhehe

meSsy-MesSA said...

aplikasi beratur 2kali kat U aku la ni bkn tkt dpt air milo.. dpt duit raya RM30..

chacha said...

haihhh~~ suda terase tue bile bace entry ini... sangat2 rindu zaman kanak2 yang xbanyak perkare untuk di fikirkan...

peningpeningwoii said...

nt cita plak kt rombongan 2 wt pa.. zman bdk2, mest ade je bnda plik2 yg nk dbwt.

Nur Aqilah said...

rndu nyer..
time zaman ilah ader lg rmt ngn milo 2.. yg plng xbleh blaah rmt laa..

kdg2 2 ckgu ble dtg kls ke kls tnya spe nk..
aper lg g sapu laa.. rezeki dtg jgn d tolak.. :)

Nurrain Elfrisha said...

tOuching!
dlu2 klu kte dpt wt pe kte nk..
hrge happy tu xtnilai.
=)

muslihah said...

ish3...kesian abg zack...
*sy tym skola dulu x penah pown p rmbgn..lg kesian

pameklampard said...

haha..zack..ang wat ak terkenang mase ak kecik2 dulu jugak r..lebeh kurang cam aku je kesah ko nih..susa nk pegi rombongan..haha

nissa said...

ko jgn jelez eh.smpi skrg aku still dpt mnum milo tuh.brother tuh siap ckp cgu xkisah minum brape kali.kiteorg pun stiap kali iring bdk,minum la skali.time xde klas minum lg smpi 5-6 cawan.kuikuikui

Miss Lula said...

oloh.. nyomel lah.. (:
kem salam kat budak tu. BUDAK tu tau!

Arra JaSmY said...

haha..comel jew bodek ayah..ahaks

bunga said...

zack, part yang ayah suh amik duit dlm seluar slack kat blkg pintu tu sama ngn aku.ayah suh amik 2 ringgit aku amik lebih sket. haha

AFIQah said...

sedih nya citer, sampai nk menangis x dpt duit.

Ery Farieha said...

sekolah rendah
sweetest memory ever kot!
skola menengah tak sgt.
tp skola rendah time bebudak ni, haishhh comel aje.

chamn said...

hahaha.. zaman skola rendah mmg syok beb... huih.. tekenang betui.. rindu kt ayah aku :(

Encik Zul said...

Haha.. sampoa.. tringat balik time aku ranapkan sampoa abg aku kck2 dlu..

Azrul Hisham said...

huhu..teringat lak time sekolah dulu ada lori jual vitagen datang sekolah...hehe

acap2405(1169) said...

ahak ahak..
klau dulu orang wat muka kesian pastu tolong arr mama kat dapur..
tapi selalunya tak berjaya..
T_T

sempoa dulu orang wat main kete kete..
haha..

emma said...

siyesly,nanges bila bc part yg akhir tu..time mtk duit tu..mcm susah je nk mtk duit..touching plak..haish..T__T

Emora Valeria said...

aq da terbayang dah ang duk cabut uban bapak ang.chumel doe~~
eh zaman rmt.aku tingin nak rase dapat rmt..huhu

Dillaida said...

RMT masih ada lagi.. tapi dah 3 sekolah ak perhati RMT selalu tak habis sebab yang layak dapat tak nak amik. tak tau knapa, malu tak bertempat kot budak2 zaman sekarang ni. huhu

Lyana Hisham said...

halaa..comel :D

zety said...

i pn rindu...heheeh

-N e Y r A- said...

sumpah rasa nak nanges. teringat zaman dlu...milo,vico, RMT, mangga, eh? hahaha lagi satu..berus gigi ramai2 then seiap bulan takut ble nurse dtg hahahhaa. pembaris kuning pon! arghhhh kenangan.

rindu bila teringat rombongan gi KL dlu. teruja beb.

http://www.ieyra.com/2007/08/anda-baby-80.html

and..

http://www.ieyra.com/2008/03/anda-baby-80-part-2.html

nadia-ady said...

huhu sungguh comel dan touching cerita anda~

Saya dulu selamba jek beratur dua kali minum air milo. Kat matrik pulak tu which is di usia 19 tahun. Takda orang marah@perasan pun. Muka tak malu la katakan. hahahah

Frodo Baggins said...
This comment has been removed by the author.
zack zukhairi said...

@Frodo Baggins : Masa zaman guwa kecik lagi, majalah tu da wujud! guwa ingat lagi gambar tomok ngan syuk dalam kolam mandi separuh bogel. (-_-") guwa rasa nak koyak je majalah tu.

Tapi guwa takleh halang akak guwa beli majalah tu. Sebab tu duit die. hehe.

Frodo Baggins said...

wahahhaha boh, wa tau majalah ni bila dah beso jer .. kecik2 wa xder ingatan pown majalah ni. kalau majalah playboy wa tau lah ... kahkahkah ... wa tau, tomok n syuk idola lu masa kecik2 kan ..


>>____<<

Anis Che Rusli said...

mangga:majalah yang paling bosan dan lucah.hahaha.smbung lah lagi.pasal kau gi melaka plak eh?

joegrimjow said...

usaha tangga kejayaan
hehe

dulu rmt sebab pakcik ak yg kerua kantin
slalu ku la yg dapat makan
hehe

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

best zmn skola.. thanks refreshing times ngan memori lama manis2. ahaahaa, berangan mu nak jadi seekor anak dara, tu x boleh belah awl2 intro :P

^^pWiNcEsS sYaQeErA^^ said...

soo shuweet..best cite neh..

p/s:wend0o nk balek zaman skolah balek..best giler..happy, xde nk kene pk berat2..enjoy~

mysara newrie said...

Kesian kat kau. Kecik2 lagi dah berusaha utk tabung duet, nak pergi rombongan. Huhu. BTW masa aku Darjah 4 dulu, ada lagi RMT dgn Milo free tue. Lepas tue ada demo nak gosok gigi dgn betul. Hehe

Mohd Shahrul Hafizi said...

Like :)

beLLa said...

skrg ni ade je lagi rmt 2.
tp hadkan jugakla ntuk sape y dapat.
huhu~
rindula zaman skola..beshnyer..

.:cEmmAh:. said...

hu..xpenah pun dpt RMT tuh..asal aku xpenah rasa keistimewaan tuh..kawan2 aku yang lain sume dapat..cis cis sungguh mengeciskan..ngee..nak jadik kecik balik!!!!!

::iniainithemovie::: said...

seekor anak dara??
apekah...
haha,, bagai nak giler bace bende alah nih

aMoR said...

ha....20ribat...

nie uncLe Z xda ka..cita pasai mat rempit kat jepen tuh.....

cuba cita cikit....

PLzzzzzzZZZZZZZZz....

org jepen rempit naik basikal pa???

DyaNz said...

Sedey bila teringat zaman susah dulu. Kena usaha lebey kalau nak dapat duet lebey. Mcm tu baru la kita appreciate nilai duet tu kan...

Juz Wan said...

Bro,entri kte sme la..
Sal skola..

papepn..

new up8..
komen mine!!!

wanameer.blogspot.com

n4dh!3r4 said...

touching je baca ending cita neh.. ingat lg zaman RMT tuh. aku x dpt pun. tp salu akan ada cekgu cari budak2 utk ganti mkn budak RMT yg x dtg skolah. salu cekgu akan spot kelas aku sbb dkt ngan kantin. time tuh tegedik2 la angkat tgn nk mkn free. padahal bkn sedap sgt pun. budak2 nye prangai.. huhu

virulent lolita tan benihime said...

memg sgt best..org dulu ade tabung merpati.hehhehe

^ ZuMaWaMBa ^ said...

ahaha..
kecik2 dulu aku pnah terjun longkang gara2 mak aku x kasik duit! :D

Anonymous said...

awal yang baik

antibiotic_teh4 said...

hukhuk!!best..giler best..ah!!best...superb best!!!wah!!
uish!!!aish!!!hakhak!!!
zack cm ne ang leh terer karang mengarang nieh..adeh kagom aku..hakhak!!sekian..(ayat sekian ko pon best!!)o_O

eyra said...

sy cikgu sekolah rendah...
sekarang buku teks percume kecuali kalo yg bukan warganegara kena beli.....tp tak tahulah kalo sekolah lain tak bg percume utk semua pelajar...bergantung kepada pengurusan sekolah masing2...
dan RMT pon masih diadakan....

zack zukhairi said...

@eyra : thanks for ur feedback. bagus lah kalau macam tu. :) ternyata pucuk pimpinan kite masih prihatin terhadap rakyat. :)

syafiq said...

dulu RMT aku pg pau air kotak susu perisa coklat je..haha

Ismail Noh said...

Pasal rombongan, selalu guna pakai 'rombongan sambil belajar'..haha rombongan je lebih, belajar kurang. lainlah 'belajar ambil rombongan'.

Tak pernah dapat RMT..

hawanasir said...

haha. dulu satu sem sekali lori MILO, VICO, SNOW FLAKE, KOKO KRUNCH segala macam lori datang bagi makan minum free! Waktu paling ditunggu-tunggu! Hahaha.

Tapi aku kalau nak gi rombongan, tanya ayah, mesti ayah cakap "Tanya mak". Bila tanya mak, mak cakap "Tanya babah". Maksudnya boleh la tu. Hakhak :D

maisyara Pot! Pot! said...

best wei cabut uban apak ku.. sehelai 50sen! smpai skng mcm tu.. agagaga^^ tringat lak zaman kekecik dulu.. adesh..

*ku jd ank dara 24jam, tkde pun laki masok minang? lalalalaa~~~ xD

izyani colep said...

time saya dulu x semua org dpt buku teks. saya x dpt, tp nasib baik ayah saya cikgu, so pinjam buku skolah dia la hehe. sep kan ayah saya? klu dah sep mcm tu agak2 klu mintak det p rombongan dia bg ka? huhu

anda btuah zack, ayah anda ada uban, isap rokok. ayah saya dah nk pencen tp rambut hitam pekat lg, rokok pon x isap..tadak akai la nk politik cam anda hehe.

nk tanya, sempoa, sinonim 2 dgn org cina, agak2 klu bawak p jepon, diorang teruja x tgk? hehe. i bet u know yang setengah orang panggil calculator tu 'otak jepon' hoho

halimah said...

nanges aku baca.
sob. sob.
arini aku kena p skolah.
tp aku x p.
hehe

.khai. @ drcomot said...

sukanya baca post nie..

ainmohd. said...

waah.ending ada sedikit touching yea.

nand nasyari said...

wah..lebeh kurang cm cite nand pon ade.. dulu nk g kem sains time dajah 5, kene byr 56 hengget.. pastu nand buat deal ngn bapak, cabut uban dye 56 helai , selai dpt singgit.. buat tu..sanggup..last2 dpt gak g kem tu..hak3 :P

aNis aMirAh said...

whoaaa.
sedihnyaaaa.
bdk2 zaman skrg (termasuk diri sendiri) masa nak pegi rombongan dulu, dah la duit rombongan mintak mak ayah, duit bekal mintak lg. beruntunglah dari orang2 dulu kannnn.

otak ketat said...

aku tak pernah merasa RMT ka buku teks free ka time skola rendah. sbb aku skola private. ewah. ada bunyi mcm mempunyai jet private tak? haha. oh rombongan skola mmg best ar. aku plg suka kalau g zoo. haha.

Lady B said...

oh..kite jugak rindu rase nak nek beskal, ikat tochang, and bawak sapu tangan dalam poket..

kurogane_reyz said...

haha~ kalo sbut psal rombongan skola memang banyak plan mnjalar kat kpale~ he~ memang ridu btol pkai bju skola~

Anonymous said...

rindu mase dulu2..ayah aku slalu gak suh ambik duet dlm kecek die...huhuhu..

NOr SuZAnA said...

Aku pon dulu kecik2 suke cabut uban ngan urut bapak aku... nk duit nye pasal... hahhahaha...

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...rmt la ni ada lagi.....

HaNi! said...

ur story reminds me of my childhood. n i love da way u write things in kedah slangue, their slangue always seems friendly and warmly. :)
nice one, thanks for reminding me of my childhood.
p/s: my dad used to ask me to do the same thing too if i were to ask money, like go check my pant's pocket. :)

HaNi! said...

ur story reminds me of my childhood. n i love da way u write things in kedah slangue, their slangue always seems friendly and warmly. :)
nice one, thanks for reminding me of my childhood.
p/s: my dad used to ask me to do the same thing too if i were to ask money, like go check my pant's pocket. :)

syahira ariff said...

bagusnye ank canieee
awak biasa idopp susah ekk
skang nie daa terbaloi penat lelah parent en zack membesarkn en zack


huhuhu
encik zack
kalau ader masa,kummentlaa entri baru saya
wakakaka
(^______^)

CHOCOMINT said...

Masa sek dulu pun x pnh g rombongan.
Alasannye sbb rumah nenek dekat KL.
Logik ar gak.hehehe
Teringat balik kena cabut uban sir time skola dulu.Gelimat~

lilcute_girl said...

hahah teringat balik dulu majalah mangga memang top.

Liyanaa. said...

cepatnyaaa dh 7++ komen. gila kau ni HAHA alahai comelnye zack dedulu, pandai memujuk kakak beliau dan incik ayah.

aku ingat ko nk cite, ko g zoo bwk botol air ngn roti hasil dr pihak sekolah

farenova said...

part anak dar nye hantaran tu mmg lawok sgt, tapi masuk past bawah2 dah start nak nanges jab huhuhu, pandainye kumpul duit, respek. bebudak skrg tau mintak aje..refer to my bro. huhuhu

zack zukhairi said...

@ all respected readers : thanks sudi drop comment kat sini. nanti ada masa, aku datang jenguk blog korang semula ok?

pikaka said...

calar balar kaki org tu.hak2.xleybla.gile tajam kuku.hak2.

eh eh.same la kite kg kt mlake.
asl rmbongn skolah g mlake jek.kompem xdpt ikut nye.

einz_momoe said...

amboiyaii ko nih ye jek..
seekor anak dara ye?

~cik manis~ said...

zack, ape kes cara bodekan tu comel sangat?
ahahaha ;p

udacun said...

hoho: cute ajeee.. keh3x.. bese la budak2 ag kann....
melaka ngn omah zack dekat aje...
uda dulu dr kelantan..jauhh..
tmbang kene mahal woo.. mau dekat 70 henggit(pegi balik,mkan,tdoo)... seb bek mak kasi..keh3x

Misz_zana'85 said...

oh, tak sangka ade kes gini, dulu aku pengawas RMT..isyh2

cik EPAL said...

nak minum milo tu memang sanggup q panjang :D

aku zaty said...

haha! comel nye story..=p

mYpRecious said...

time lori milo dtg sekolah mmg saat pling best weih..

tapi dpt minum secawan kecik jew.. tapi yga ku tak puas hati nye cikgu2 sekolah pi berangkut kat lori milo tu sampai berjug2 ape kes?

Sambil aku jeling2 dlm bilik guru tgka de sejug sorng air milo es.. cis sungguh.. sampai skang rase tk puas hati.. ehk...

Deep Down IN MyHeaRT said...

salam... huhuhu.. comel jew cite kamoo...
ak x pnh rase cm kamoo rase... mmg best la kenangan kamoo.. ~ak jeles~

Bungakopi said...

aku suka sgt entri dlm blog ko ni. huhu..aku slalu tharu sorang2. sbb tu follower ko ramai.

dulu ada sempoa gak, tp buat roller blade.

Miss ORchid @ Nur said...

mengamit kenangan..aku dulu sanggup abek upah cabut uban abah..sbb nk kumpul duit..tp time tuh sehelai 5 sen jerr..xkisah ler janji lepas beli jeruk betik 20 sen lepas sekolah agama..hehehehe. Ingt lagi rombongan sekolah abah bagi rm15 jer..rombongan kl..chow kit tasik titiwangsa mesti pergi..;)

contilover said...

Tetiba aku sayu baca entry hang kali nie.. Bergenang aimata mengenangkan zaman susah dulu2 yer.. Ramai kawan2 sekolah yg dok di Flat Larkin rata-rata orang susah.. Syukurlah aku ada Mama & Babah yg brjwtn di sektor kerajaan.. Teringat sorang2 kawan yg dapat bantuan 'RMT' , semuanya trsisip rapi semasa zaman sekolah kebangsaan dulu..(1988-1993). Seronok baca part Incik Ayah & Mak.. Nak tanya, Incik Ayah & Mak skrg umur brp??

Yatie Bebear said...

sedey + klaka + sweet gile...
hahahaha..
bgenang airmate bc cite ni..
tu la hidup mase zmn dulu2..
sonok idop mcm ni..
idop yg ssh tu la byk mgajar n jd kngn paling best dlm hidop..
sgt2 bbeza dgn org yg lahir2 je trus dpt sume..
xrase lgsng idop ssh..
nti ble dh ssh..xtau nk hadapi mcm ne..haha

FiqaSaleh said...

seronok baca.. teringat zaman dolu2.. :D

Nurhidayah said...

bes2.. teringat zmn kecik2 dlu.. mak pak susah, nk mintak duit pon xspi hati/berani.. tp at last naluri mak bapak kiter ttap syg kan ank.. ttp bg kan?? rindulaaa igt zmn knk2 dlu..cabot uban..selai, sekupang.. huhu..kumpol beli jajan/reben nk wat keychain etc. ank2 skrg, xmintak pon parents beli siap2 menan/PSP.. sbb nk tumpang tui! haha.. xthrill lgsg ank2 skrg!;p

umairaharis said...

sumpah rindu gle mase nie..
banyak yg sedey banyk yg gembire

zura said...

time ni lah kenangan yg xdpt dilupakan...

...miSS fAi... said...

wah...!!!!!!!! entry nie besh la.... ingat aku pd zaman2 dulu..... huhuhuhuhuhuh.. bersungguh2 ko kumpul duet tok gi rombongan tue.... hehehe

masshie mastura said...

bergaye la abg zack zmn mude2 ;)

Anonymous said...

tknk mcm sayu giller mintk duet,,,zmn skunk nie tk rse la nk cri duet style tu,,,,asal mntk dpt....ank2 alaf 21

dekstro said...

ayat p/s buat aku begenang..hahaha..gud memories lahhh..hehehe

liela said...

pagi ini,saya mahu katham belog anda

hazz said...

wuu..berair gak ar bebola mate bce entry nie..rindu gak mse pakai bju kurung kain hitam,lencana kat tudung belah kiri..huhu..

nk citer gak sket sal rombongn skola nie..

mse dajah 5,persatuan puteri islam wat rombongan gi KL..(jer..x jauh mne)..mmg excited nk pegi coz x penah g mne2 rombongan skola..pas dipujuk rayu,akhirnyer dpt permission mak ngan abah..

*tiba hari rombongan*

da penat jln2 gi KLCC,petrosains,pusing2 1 KL,bas pon bertolak pulang..
time tue dah mlm,bas berenti kat R&R rawang (klo x clap ar),nk rehat ngan smayang isyak..
aq n sorg mmember nie g la toilet..ku dah msuk da,sbb x leh tahan da..tetibe member tue panggil...die tunjuk blah kiri aq..
aq pon tgk... jeng jeng jeng.. (bgi suspen sket)

rase darah dah x de kat muke,kaki tangan,badan sumer dah sejuk cam ais..jantung rse nak tertanggal,niat dah lupe n ilang serta-merta.. nak tau pe ku nmpk??

ku nmpk ade sorang manusia,maybe india kut,terbaring kat depan pintu toilet..cam dah keras..n mcm dah..x leh nafas da..gler takut mse tue,kitorg terus cabut naek bas...gler takut x tau nk ckp..ktorg x ckp pon kat cikgu..
pastue,ku citer kat sorg member laen..die ckp die msuk gak toilet tue,tpi die x perasan pon..da ar die g sorg2..mlm2 lak tue..err..

*moral of da story,jangan g toilet sorg2..lgi2 pompuan..mlm2 lgi bahaye..n jangan pegi toilet R&R Rawang..ahakz..

oY@N said...

switttnyeee zmn skool dlu2..oh bdw, tabung ayam kita sama la..hahaa.. rindu lak rs

Anonymous said...

salam dik,akak cikgu skola rendah,fyi RMT masih dijalankan utk murid2 yg gaji parents bwh 1k,besenye jk kebajikan skola yg pilih murid layak,buku teks pun free utk smua n lori Milo 2 pun msh dtg every year haha,anyway nice blog,sempoi n klaka..keep it up

PutRi_nAdiA said...

wahh cpmelnyee die hee

Related Posts with Thumbnails