Cerita Kawen (part2)

Celik mata je da pukul 3 petang. Aku selak langsir bilik, tengok matahari da tegak mencanak atas kpala. Agaknya kalau matahari tu boleh bercakap, da lama die sound aku "hai, awal bangun ari ni brader?". Cilake. Ni sumer nescafe punye pasal la ni ! Lepas abis game MU malam tadi, terus tak boleh lelap dibuatnya. Nasib baik MU menang besaq 5-0. Kalau tak, tak berbaloi jugak ari minggu macam ni aku bangun lambat.

Ok, apa pun, malam ni ada game best punye. Arsenal lawan Chelsea. Dua-dua team aku tak suke. Tapi kalau ang tanya aku, aku personally prefer Chelsea lagi daripada Arsenal. Entah la, aku tak boleh masuk ngan Arsenal laa...Serius! Maybe sebab aku tak minat tengok muke arshavin kot. Muke bajet. Atas padang, die tarik muke macam die player paling mahal dalam arena bola sepak. Padahal, last game, masa 1-on-1 ngan Van der saar, rembat pon ke laut. Van der saar senyum nipis je. Boley jalan la lu brader.


Ok, tutup bab bola. Actually, aku baru balik makan tomyam Thai ni. Pergh! memang terbaik. Die punya nikmat, sama macam dapat segelas air sirap time bukak puasa. Heaven!

Photobucket
laporan cuaca untuk esok

Mana tak nya ? Tetengah sejuk buta ni, dapat hirup tomyam panas... sluurrp...! Sampai kat anak tekak, berderau darah dibuatnya. Aura pedas die tu lain macam skit. Tak sama macam tomyam yang ang buat kat umah tu. Setakat campak kiub tomyam Maggi 2 bijik, pastu bubuh air sama ayam, pastu campuq daun serai setangkai, memang tak kaw punye. Konfem!


Lepas tu, aku order kangkung goreng taucu pulak. Orang thai panggil 'paa-puun'. Harga die 800 yen. Macam biasa, jangan convert ke ringgit malaysia. Kalau convert jugak, jadi RM 30.96. Belum ada sejarah orang Melayu makan kangkung goreng sepiring sampai tiga ploh hinggit.

Sekali skala takpe la. Bukan apa, dua tiga menjak ni aku asyik mencekik Maggi je, mau menangis jugak usus kat dalam perut ni. So, ari ni makan sayur skit. Bagi balance.

*****************************************

Pergh, panjang plak intro aku! Hakhak. Nak citer apa sebenarnya ni ?

Oh ya, sambung bab kawen semalam kan? Ok ok... smalam kite da sampai bab kad kawen. Wah! aku tengok ramai pulak yang berkenan kad kawen aku tu. Hehe. Ala beb, ini ari zaman komputer laa.. Semua benda ang boleh bikin sendiri punye. Tak payah tempah-tempah. Mahal. Membazir.

Susah-susah, ang beli je kertas A4 selai, then ang gunting dua. Ang tulis atas tu, then ang print out 500 copies untuk 500 jemputan. Berapa hinggit sangat je pon modal nye. Hehe.

******************
La ni, kite masuk bab kenduri kawen pulak. Kalau dedulu, masa aku kecik-kecik, aku paling suke kalau ada orang kawen. Time tu meriah giler. Ang boleh saksikan macam mana eratnya hubungan orang Melayu kite dalam bab-bab kejiranan ni. Masa tu, para mak-mak dan anak-anak dara akan berkumpul kat satu sudut, sama-sama tolong siang ikan, kupas kulit bawang, perah santan, racik daun serai dan sebagainya. Sesambil buat keje tu, diorang akan bersembang dengan penuh santai. Antara perbualan yang ang boleh dengar termasuklah,

"Eh, Tijah. Anak ang si along tu bile lagi? Hehe. Aku tengok da macam boleh kawen da tu!"
"Entah la Nab, katanya boypren die tengah ngompol duet. Sabar je la. Nak buat macam mana kan? Anak-anak ini ari bukan boleh dipaksa-paksa. Ditegah sikit, merajuk! Lari rumah."

Photobucket

Perbualan-perbualan santai ni akhirnya berkesudahan dengan gelak tawa. Cukup mesra.

Pada masa yang sama, di satu sudut, ang boleh saksikan golongan abang-abang dan ayah-ayah pulak tengah sibok menghidupkan api, menanak nasik, memasang khemah dan segala bagai kerja orang laki-laki. Pendek kata, masing-masing bekerjasama dalam menjayakan kenduri kawen ari tu.


Ari ni... suasana macam ni dah susah kite nak nampak. Orang da tak pakai manual. Agak-agak sebulan lagi nak kawen, orang da call pihak catering dah. "Hello, anak I nak kawen bulan depan. I nak order lunch full set untuk seribu orang tetamu. Sekian".

Maybe sebab memasing dah duduk bandar kan? Mana pulak nak bubuh periuk belanga besar-besar? Mana pulak nak carik kayu api...

Tapi tu lah... Bile da jadi macam ni, semangat kejiranan macam orang Melayu dulu-dulu secara tak langsung, makin pudar... Adat tradisi orang melayu yang asalnya penuh dengan budaya ketimuran dah makin malap. Orang Melayu da tak bersatu padu macam dulu. Bile dah sampai tahap tu, jangan heran la bile ang dengar kes orang Melayu sendiri berani kutuk Raja Melayu. Ok, Aku malas nak bukak cerita.

Nanti kite sambung part 3.



 

p/s : 
Bile sebut pasal Melayu dulu-dulu, teringat cerita ayah aku. Katanya dulu-dulu, kalau nak pindah rumah bile masuk musim tengkujuh, ramai-ramai orang Melayu pakat tolong angkat rumah sama-sama... Bersatu padu.


43 comments:

antibiotic_teh4 said...

ahak!so yeah!!1st komen..yeayea!!

mie said...

betul tu!!!
suasana macam ni dah makin kurang....
kawasan kampung pun banyak guna catering...
tp bg gue la, lbh meriah kalo gotong royong mcm ni...

AyuE said...

aikk ada ka rumah bleh men angkat mcm tu dulu???awat aku xtaw pon..tp btol la org skrg da pkai ketering2 ni, klu kena yg sedap ok la klu x rugi ja..mcm abg aku kawen dulu kena yg ayam dia mcm nk basi..hampeh btoi..

chamn said...

aah.. suasana gotong royong da kurang.. org skang main nk senang.. call catering jer...

PEJUANG KESENIAN EXTREME said...

Nama je kampung...nak dengar bunyi ayam pagi2 pun dah susah sekarang...

epalejau said...

betul. hepy je epal tengok bila akak-akak ngan abang-abang aku kawen dulu dengan penuh kemeriahan..

turn epal ni, buleh mak cakap nak bg kawen serentak aje ngan akak? oh tidaaaaaaaaak. dan buat kat hotel je? lagi laaaaaaaa tidak!


--- serius terkejut tgok gambar last sekali. baru tau ada rumah leh pndah camtu.

bulat said...

2lar, skrg owg dok kejar duet jer.
smpai jiran sbelah uma pn xknl. hehe

FANA FARHANA said...

hoho.
ayat bese dgr bile kenduri.

"anak ko dh beso.bile lagie nk kawen?dah der calon? anak aku ade.leh jadi besan."

sangat skema ayat ayat begitu.
:)

♥CIK SHA♥ said...

xjugak..stgh tempat masih ade lagi kot gotong-royong cmtu..tgk tempat jgk la agaknye...

mcm kat perumahan ceq ni walaupun dok taman..bile kenduri kawen mesti wat keje ramai2 macam hang cite tu..2 ari sebelum kenduri dah sebok dh sume..pompuan sebok bab keje masak..laki sebok bab pasang khemah..

taman ceq ni ade wat pakatan ikut lorong masing2..siap buat stor lagi nak buh barang2 masak kenduri macam periuk beso gajah tu..

best!!!

* mEsSy * said...

e2 la pasal.. skrunk tempah katering jewp.. ta besh cm dulu dh.. xpecially kat bandar..

weh, angkat umh rmai2?? shempoi2..

:)

nursarah said...

gotong royong nak kawen ni aku panggil rewang.

tapi abah aku cakap, nnti aku kawin pakai catering je, coz org yg rewang makin kurang, selalu kenduri jadi kucar-kacir, susah

rizputra7 said...

adeh..kutuk arsenal nampak..hahaha..

.:fifi:. said...

waktu pakcik ak kwen taun lpas,kitorng famly yg msk xpggil org luar @ jiran pon dtg tlong..just pggil utk makan jerp..
hhoohoho..

Cieri said...

orang racik daun serai tuk buat ape?

Syima Syaz said...

dulu umah nenek kat kampung pakat2 angkut ramai2 pindah kat ujung kampung mcm dlm gambar tuh la...ade lebih kurang 22 thn dulu...masa tu saya 5 thn kot!hehehe

LORD ZARA 札拉 said...

haha~

zack, kalau kamu kawen tak jemput aku, memang aku libas kamu~

hahaha~

Miss Ekin said...

ala biase la skang laen dulu laen.. sumenye da berubah.. hhmm skang susah nak kate..

tujuhhariseminggu said...

best gila ada kawan camtuh.. :)

iera said...

akak iera kawen dlu maseh gontong royong... Time iera nnt rsenye pki gotong royong lgi kot... Lgipon saudara mara ramai...

Emora Valeria said...

bile aq nk kawen ye...

FaTiN said...

zack,

dulu-dulu balik kenduri dapat gak telur sebijik, skrg dapat gula-gula aje. dari 5 bijik turun jadi 4.esok-esok berapa bijik je dapat

mysara newrie said...

Skunk ni aku 18thn. Last skali aku g mjlis khwin yang mcm ko ckp kan tu masa aku 15thn, kazen aku kawen kat Kelantan. Tu je lah yg last aku tgk org2 kampung bersatu-padu

larasephia said...

ape sirap2 ni Zack
kao perli gmbar aku kt fbook tu ape
sepak kang
hahaha
aku penah tgk aktiviti angkat umah tu kt kg dulu
sekitar thn 1998 kot kalau x salah

Fina Fento said...

1. peristiwa angkat rumah tu saya pernah saksikan sendiri waktu kecik. rasa sangat kagum dengan orang2 kampung sebab mereka kuat macam badang.

2. part yang paling malas waktu pegi kenduri kawen ialah bila disoal 'hang bila lagi?' walaupun ada je kakak2 sedara yang jelas2 usia dorang lebih tua dari saya.

3. paklang sy yang tinggal kat kl import tukang masak dari langkawi utk 2 kenduri anak2 dia [sedara-mara je pun :P]. feedback yang didapati dari penduduk kawasan perumahan tu ialah mereka agak teruja sebab first time makan daging cicah sambal kerisik perah limau nipis..heaven.

sekian laporan dari cik fina. kembali ke bilik berita.

nuhan said...

zack, ampon sbb aku nk komen psl komen cik fina fento sbb aku tertarik ayat dia 'agak teruja sbb 1st time mkn daging cicah sambal kerisik perah limau nipis' hohoho mmg sgt heaven cik fina! kat langkawi selalunya tiap2 kali knduri mmg xbleh miss punya menu tuu..!:)

zack,kat kmpung aku still lg ada gotong royong bagai..bru terasa nikmat kenduri kan..best sgt!^^

joegrimjow said...

intro lebey panjang dari isi kot
hehe

gotong royong
amalan mulia

tahu...

camna nak jadikan tahu kepada mahu?

XIX Dragunov said...

yeah~~!! 2 dia...chelsea sudah menang 2-0...kakkaka

nand nasyari said...

reang tu best ouh...
tp penat la...
skg kalo rase nk merewang...
kompol duet..mintak tolong sedare mare msk...
bru semngat tu ade..haha ;P

^ ZuMaWaMBa ^ said...

kat kpg aku still g kekalkan cara lama..
best wooo~
siap malam sebelum bersanding tu ada acara bermukun..
meriah giler.. ^^

=.=' tapi yg x best nya, bile acara bermukun tu dorang ganti ngan karaoke!

a1zudd1n said...

cambest je..boleh angkat2 rumah..hehe

Mohd Shahrul Hafizi said...

Like :)

[ : emyqa : ] said...

br2 neh ader orang angkat uma kat mner ntah..dlm 100 meter jugak lah..mcok newspaper..ntah bper rmai org ntah..x nmpk mcm berat tp mcm sronok jer dorg angkat...

Syazrul_90 said...

aq stuju...smangat kejiranan da semakin kureng skrg nie lam masyarakat kte...tp 2 xde kena mengena ngn mslh kesultanan 2..ahaks!

guLa.gETah ;) said...

ckp psl angkat umh..
abby pon bru tao..
mk mertua abby pon crte cmni gak..
time dea nk pndh..
sume tlng angkat umh..
agk pelik gak mule nye..
ble tnye parents abby sndri..
btl la..
hehhe..

afifmohamad said...

memang ssah nk cari lanie...kalau ada pown kat kmpung jar..tuu pown dh ssah nk tgk...

aNeEz said...

cerite kawen lg???jom la cite zack..heee :D

~~MaSyi~~ said...

dlu masa wedding adik kawen sy pun wat kad mcm tu gak..design sndiri n print out A4..mmg jimat..:-)
tp wedding sndiri mcm nk tmpah je..hehe..

Akmar Naqhi said...

angkat rumah?? errr.. ta sangka~

iekaroo said...

zack..kt kg2 skrg org gune katering sbb belia2 xde...belia2 dolu2 dah semakin tua...dah xlarat..ni mak aku ckp. xnk susahkan org tua2..nk buek cmno

aku said...

ngompol???hahaha.lw org jawa,'ngopmol' tu ade mksud yg lain..hee

Melanie Reed said...

Nama je kampung...nak dengar bunyi ayam pagi2 pun dah susah sekarang...

cerita dewasa said...


Keep up the good work!
Thanks for sharing.
cerita dewasa / cerita 17 tahun / cerita panas
cerita sex / cerita abg / cerita bokep
abg hot / gambar hot / cerita horny

cerita dewasa said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts with Thumbnails