Cerita Kawen (part1)

Jumaat malam sabtu, macam biasa malam paling heaven bagi bebudak student. Aku ingat nak rilek-rilek je dok kat bilik. Movie 'pisau cukur' yang aku download itu ari pon tak tengok lagi. Aku dengar bebudak sibok kata citer tu best. Ada fazura. Pergh! Cun jugak tu.

Kebetulan cik awek pon da tido. Tak larat katanya. Esok die kene bangun awal pagi, student ajak hias kelas. Ada pertandingan kelas tercantik. Aku pikir-pikir balik, susah jugak jadi cikgu kan? Cuti ari sabtu ahad pun bebudak nak ngacau. Pada hal, stakat nak decorate kelas, gantung-gantung langsir, tampal poster "ilmu pelita idup" sumer2 tu, tak payah libatkan cikgu pun takpe kot? Nak kata bebudak kecik, memasing da tingkatan empat. Hurrmm...takpe la cik awek. Bersabar la ya? Hehe. Saya nak gi tengok fazura!

*******************************************

Lampu bilik da padam, nescafe panas da standby, mood nonton movie dah meluap-luap. Baru je aku nak tutup fesbuk, alih-alih tengok kat fanpage, bebudak tanya aku "zack,mana entry ini ari?".

Cet! Ang memang tak bagi aku rilek langsung. Hakhak!

Tetengah aku dok pikir nak tulis apa, terpandang 'recent activity' member aku kat fesbuk.
Photobucket

Bla bla bla...

Fakhrul. Member aku kat fesbuk. Blaja lagi, tapi buat part time jadi photographer. Die punya artwork, pergh! Cun. Tak tipu. Tak percaya, aku bagi ang usha skit hasil keje die.

Photobucket
Photobucket
Photobucket

Amacam? aku nak bubuh banyak-banyak kang, abis penuh pulak entry ni. Ang boleh usha sendiri kat blog dia. Agak-agak berkenan dengan hasil kerja dia, esok-esok ang kawen boleh ar call dia upah wedding photographer. Harga boley settle tepi.

Umur die baru nak masuk 20, tahun ni. Baya adik aku. Muda belia lagi. Tapi die punya keje, takde main-main punye. Aku ingat lagi 2-3 tahun, bertambah pro dia ni. Aku promote ni bukan sebab die member aku. Tapi aku promote sebab bakat dan kesungguhan die. Aku yakin die boleh pegi jauh. Tinggal lagi usaha kene bagi lebih je.

**************************************

Ok, tutup bab photographer. Ini ari aku ingat nak sembang pasal kawen la.

Maklum la, bile da masuk umur dua pulohan ni, apa-apa pun kene pikir ke depan je. Tak boley main-main dah. Sebab tu aku slalu pesan kat memember aku yg pempuan, "ang esok-esok kalau nak carik boyfren, carik yang umur die dua puluh dan ke atas. Kalau stakat umur baru belasan tahun, jangan memandai nak kapel-kapel. "

Dari apa yang aku perhatikan, lelaki ni ada satu perangai tau. Bile umur die 17 nak naik 19, ha time tu zaman gatal die. Semua awek die nak usha. Lelebih lagi kalau awek yang die usha tu pon macam syok kat die. Kalau dapat dia adjust, jalan! Sebab time tu memang zaman die baru nak 'up'. Lepas couple setahun, biasanya die akan bosan, pastu bye-bye. Kalau tak percaya, ang boleh tanya kengkawan ang yang lain. Ramai memember aku yang camni.

Tapi, bile laki tu da masuk usia dua puluhan, dia da puas main-main, da puas enjoy sumer-sumer, it comes to a point yang die realize die da besar. Dah brader-brader. Ha,time ni die akan lebih serius dalam hubungan. Sejauh mana betulnya, aku tak brani jamin ar. Tapi itu apa yang aku nampak.

******************************************

Bercakap pasal kawen, ada banyak sangat benda aku nak story. Baik dari persediaan awal menjelang hari bahgia tu, masuk ke bab akad nikah, malam pertama, sampailah la beranak pinak, cerita memang takkan abis punye. 

Kalau ang perasan, kehidupan kite ari ni dah banyak sangat yang da berubah sebenarnya.

Kalau dulu, sebulan sebelum kawen, mak ayah pihak pengantin da sibuk bertandang dari satu rumah ke rumah semata-mata nak jemput datang majlis kenduri kawen anak diorang. Memana jiran yang rapat skit, dapat la kad. Memana yang macam ada bau-bau bacang, boleh call je dari jauh. 

Ini jam, tak payah susah-susah, invite pakai facebook pon jadi. Esok-esok, zaman anak-anak kite, ntah macam mana la agaknya. Silap-silap sms je. "sila datang majlis kawen aku minggu depan".

**********************************

Trend kad kawen pon satu hal. Aku perasan something tau. Ada skali tu, ayah aku ajak pegi kenduri kawen anak member die. Die tunjuk kad kawen yg die dapat tu kat aku. Pergh! Kad kawen die sikit punye canggih. Ada kulit siput, kulit kerang, serbuk pasir kilat-kilat (gold dust) segala bagai lekat kat situ. Pastu ada renda-renda kaler merah jambu lagi. Nak tergelak aku tengok. "Ini paling tidak mau singgit sekeping ni yah" - aku cakap kat ayah aku.

"Ang esok kawen, toksah la dok loklaq. Ala kadar cukup. Ni kawen sampai abis kulit kerang, kulit siput kat laut ang tibai, buat naya binatang ja." 

Terkekek-kekek aku bantai gelak ngan ayah aku. Tapi kadang-kadang tu la, dari kad kawen je kite da boleh nilai orang. Tengok cam kertas mahal, wangi, ada reben-reben, da boleh agak yang pengantin die mesti golongan kaya-kaya.

Aku ingat nanti kalau aku kawen, aku nak design sendiri la kad kawen. Amacam, ok tak? Save skit. 

Photobucket

Ha, camni la lebih kurang kad kawen aku nanti. Simple je. Dalam die lagi sempoi ! 

Klik untuk baca

Photobucket


Ok, nanti smbung part 2. Aku nak kuar.



p/s : Ada sesapa kat sini anak tok kadi ? Boleh geng ngan aku! Jimat skit duit upah kadi aku nanti. Haha.




.

61 comments:

cintaqaseh said...

saya suka fazura dalam gold digger tuh..terbaekk!! "oh,my Louis Vuitton.."

nabilah_2908 said...

haha...mmg sempoi kad kawin ni... :)

Melz said...

kalau kau buat kad kawen camni..aku salute spring kereta kat kau siyes..

jangan kata kereta nyer spring . ngan motor2 aku nyer spring clutch aku bagi miahaha

b.l.o.o.p.b.l.o.o.p. said...

comel.... =p

Rusyz said...

last2 kad ko nnti jadik trend plak..hahaha

ZuLsYaMiN said...

Roommate aku bru dapat jemputan kawen...member die nak kawen...
hantar pakai sms...die mcam xceye je...
bile call balik...
Lukenabeb...Kena tipu je...
mengelabah die dpt sms member baik nak kawen...wakakaka...

si manes yaya said...

ha zack.. nanti bley la design kan kad kawen aku skali.. hehee

nyna said...

wah.
teruja terus bila dengar efek lagu kawen tu.
hahaha

nand nasyari said...

hahaha..sumapah lawak ayat ayah ko..hahah :P
kad kawen sempoi..leh bw tupperware tu yg taleh blah..haha ;D

otak ketat said...

kad kawen aku nnt nak tampal sisik-sisik, sirip-sirip, dan insanh-insang ikan plak. haha.

♥CIK SHA♥ said...

hahaha..bijak2..kad kawen wat sendri yo..mmg jimat..den pun nak wat kad kawen sndri nnt..bukan kedekut..tp save bajet..ngahahaha...buat mahal2 kang org buang jgk..baik la wat sendri..tak gitu encik zack..

waa..artwork ur fren sgt marvellous..nak blaja tgkap gmbar cenggitu jgk...bile nk ade Dslr ni..T_T

AFIQah said...

weeyy, nk kahwin jemput weyh semua org! post dlm blog ;D

Syima Syaz said...

uh ramai dah jadi photographer ni...abisla cheq ssh nak carik mkn.bkn senang nk jmp photographer pompuan!!hehehe

ayeesha qist said...

kad sempoi je.
haha

ieQa sWetLuv said...

wahh..dah plan memang mantap la hoho

chah~ said...

kad kawen paling canggih aku dpt, siap dalam kotak bagai.. cam kotak CD dah.. pas tu ade tali2 cam perutusan raja.. mau rm 5 sekeping.. hahaha.. gile membazir. nsib baik majlis wat kt JW marriot.. klo wat kt rumah je.. mau aku g gelak depan tangga.. haha gile jahat..

ardinihumaira said...

huhu... saya jiran tok kadi...

MiE said...

zack zukhairu puji fakhrul..hebat la fak..die mmg berbakat..

enyheartsdiamond said...

nk kawen ngn zack!

-N e Y r A- said...

SEMPOI~~

shuko said...

eh..dh bduyun-duyun komen kt blog ko ni..lmbt ckit ari ni..kehkehkeh..

ko nk cari anak tok kadi ek..nnti r aku study btul2..jd tok kadi utk ko..haha..

eYra said...

pergh...cayerla kad tersempoi...

pengantin romeo&juliet

Fina Fento said...

sekarang dah mudah.
- tempah sekeping kat kedai / buat sendiri
- scan
- upload kat fb
- tag semua kawan2 kat fb.
paling best bila boleh buat event. sapa nk p sapa tak p. part tu dh bole budget juadah..hmm..

antibiotic_teh4 said...

haha..ang ni..ade2 je an idea tuh..hakhak!!best!lagi2...part 2!!

joegrimjow said...

tempah satu kad tu
!!!

virulent lolita tan benihime said...

comel giler kad kawen..bus ade kelainan..duit design takyah byr.duit kad je..hahha

Judiene said...

hahahaa
superb r kad kawen ko
kalo aku nnt nak umum via blog aku je
hahaha

FaTiN said...

zack, sangat sweet la ang ni! bertuah Nur Masyitah binti Ismail tu.. Nanti bila nak kahwin jangan lupa ajak kami semua tau!~

Weeda said...

zack ang tulis kad kawen tu pkai photoshop gak ke?

aku zaty said...

ohh my PRADA!
gilak arh kad kawen tuh..
kalo dpt kad kawen cmtu,
mau bace 2-3 kali..
takot budk2 kecit yg maen kawen2..
hehe..

Didi Nadhirah said...

hahaaha pakai mandilakat save kertas leh potong 8...harga br 40 sen sehelai agknye mender tu

efyna.pinkladies said...

punyer r save budget...
sume nk kengkawan je ekh?
tok kadi pon jadi kawan?
haha...
sebelom 2@3 bln nk kawen tuh..
layan sket ngn tok kadi kat kg..
agak2 da kamceng..
leyh mintak tlg..
haha!!!

cik ery said...

buat naya binatang?
hakhakhak..
aku pon gelak terkekek..=p
tetibe ni yg rase nk kawen..haih~

beLLa said...

sempoi giler kad kawen cmtu..
klwla kte dpt,mzty pk org y nk kawen 2 xmatang sgt..coz ade kartun2..;p

mie said...

stylo la kad kawen tu...
bleh la gue tempah kad kawen...
boleh maju buat bisnes kad kawen ni..

bEEdLE d' bARd said...

heh biar btol smpai ada kulit kerang kad kwen tu?
haha, giler membazir..

nak senang, dlm satu kertas A4 buat kotak 4, then letak la nama pengantin n alamat n peta n tarikh..

then print satu, pastu fotostat seribu..jimat giler..huhu

farah cullen said...

i lyke kad kawen design sniri tuh...
sempoi dowh~
cuma tambah sket..bila bukak leh dengar lagu selamat pengantin baru..lgi style..hak3...

^ ZuMaWaMBa ^ said...

hahaa~
sweet giler punye kad!
bagos r design sendiri..
lg ++ die nyer sentimental value!
(^_^)v

.rafiq. said...

terbaik la kad. murah dan simple. binatnag pun tk teraniaya. heheh

Emora Valeria said...

serius ang kne design kad kawen aku t ok!
btw,cmne ang hide2 nie.sempoi!

silent murmuring of mine..... said...

elo2....adoi...caer cheq......hihi....bley2...kad kawen design sendiri....org bertanggah pnggil student sye........kompang pun students sye gak......hihi........

p/s- thanks 4 evrything...i heart u la laling.....

mysara newrie said...

Sure aku pergi mjlis khwn kau kalau dapat kad yg handmade! haha

wAnIe said...

smart giler kad..haha.
nak oder lah wa kawen nti..hihi.;p

Arra JaSmY said...

naseb baek jugak kulit kerang nad kulit siput jew..
tahun2 akan dtg nnty,ntah2 kulit siput ba-by pown diorg tibai buat hiasan kat kad kawen...hohoho:)

* mEsSy * said...

shempoi r kad tuh.. simple but not available okei.. ahakss..

:P

.:fifi:. said...

hahhaha comeyh...
kompem kak syitah senyum smpai btemu blkng kpala..
hahha



-->tulisan nk sama mcm ak deyh..
hoho

Bungakopi said...

ko mmg terer la bab2 katun tu.

farra8979 said...

comei kad kawen kamu, zack..

a1zudd1n said...

ni nak kasik budak2 leh la..kalau makcik2 komfem pelik..hehe

budak psiko said...

kehkeh

budak psiko said...

kehkeh

Ariff Shah said...

ni dah kira serius ni siap ada replika kad kawin lagi.

apa2 pun kawin nnti jemput aku la

cik bunbun said...

hohoo.. nanti aii kawen, zack buatkan kad ehh..

jimat bajet. hahakkk ;)

knpe baru hari ni aku bce entry ni ye?? lalalalala

Ismail Noh said...

Bila tengok kad kawin ang tu, anak sulung ang mesti tanye "kite ade akak/abang ke papa?"

faiz said...

haha btul la apa ang cakap
bt ang pnye observation umor tu da slh
skrg bkn 17-19
da awal since 13
bawah 12 tu suka2 la
bt 13 tu da strt love2
aku 15 so ada la bberapa member aku knl2 awek dua minggu cmtu n thn rpt2 smua n thn cpl
smpai bila dorg cpl aku x tau
bt slalu aku cnfrm bbrpa bula or less, da break!
hak hak hak

faiz said...

bulan*

lya said...

eih, duit bayar kadi tu bukan kadi yg tentukan la.. hahaha...

[ye, anak kadi da dtg da...]

Anonymous said...

sye nk pnjm kte2 awk ek..so sweet...tq;)

yamg said...

cet!sume nk save budjet..haha,nway,aku ske bce entry2 ka~...huhuh..

yamg said...

cet!sume nk save budjet..haha,nway,aku ske bce entry2 ka~...huhuh..

susan said...

zack, ats analisis yg sye dah lakukan. guys nie..umo blas2 munk nakal gler. suka ckp fsal natang tu. sbb sye pnah nk tnggal sowg bf(17thn) nie cuz dye blue..n try cri owg laen(19thn) rupa2nye smew jgak gatalnyer...haha. hampehh...

Related Posts with Thumbnails