Misteri Cikgu Sabarudin

Bila ingat-ingat balik time aku kekecik dulu, masa tu cikgu tak macam sekarang. Masa zaman tu, cikgu tak pandai bergaya sangat. Tudung pon skadar tudung biasa je. Takde batu-batu. Takde ropol-ropol. Tudung ekin, tudung wardina, tudung heliza AF sumer-sumer belum ada lagi. Baju kurung pulak corak bunga besar-besar warna terang. Kiranya, kalau cikgu datang, sebatu lagi jauhnya bebudak da boleh nampak. Punye silau. Masa tu mula la lintang pukang lari duduk tempat memasing. Menikus. Takut dengan cikgu.

Mana tak nya? Kalau ang ingat lagi, waktu tu cikgu semua ada pembaris kuning lebar tapak tangan, panjang die lebih kurang sedepa. Tujuan asal konon-konon nak guna untuk buat garisan lurus bile menulis kat papan hitam, tapi 'tujuan sebenar' die memang nak bagi bebudak takut. Toksah cakap banyak, aku dulu penah kena libas sekali kat tapak tangan gara-gara tak siap keje rumah bahasa melayu.

sekadar gambar hiasan.

Waktu tu hukuman denda dilaksanakan mengikut budi bicara cikgu. Kalau kene cikgu yang baik, especially cikgu-cikgu pelatih, kalau ang buat bising, paling kejam pon die suruh ang diri atas bangku je. Kalau kene cikgu yang veteran hat pakai spek tebal bulat besaq bingkai itam tu, lain pulak hukuman die. Silap-silap ang kene diri luaq kelas sampai abis masa. Kalau stakat diri je takpe jugak, ini siap kene ketuk ketampi lagi.

Bercakap soal denda dan hukuman ni, ada satu nama yang masih segar dalam ingatan aku. Puan Hartimah. Cikgu geografi aku masa tingkatan tiga. Die punye style lain sikit.

duster

Kalau ang tertidoq atau berborak time die tengah mengajaq, satgi die toleh die lempaq kapur, duster, dan kadang-kadang pen ke arah ang. Kalau jenis yang buta tuli tak reti nak mengelak tu, alamatnye memang sah-sah makan kapur kat dahi.

Tapi dalam banyak-banyak cikgu, yang paling taiko di kalangan cikgu ada dua jenis je.

Cikgu disiplin (Hal Ehwal Murid) ngan Cikgu kemahiran hidup. Dua jenis cikgu ni dikenalpasti cukup berbahaya. Dan selalunya, jawatan ni disandang oleh kaum lelaki. Istilah "lelaki" kat sini dengan erti kata lain, lelaki yang memang lelaki. Bukan 'lelaki adik-adik' hat main tepuk tampaq dengan student pempuan tu.

Ingat lagi cikgu disiplin kat skolah aku dulu. Sabarudin ke hapa ntah nama die. Lebih kurang gitu la. Die punye penampar, ang toksah citer. Tapak tangan die macam kertas pasir gred 3. Mak datok punye kasaq. Kalau dia nampak ang pakai baju skolah tak masuk dalam sluaq (tuck in) , siap la ang. Memang masak punye.

Dari pengalaman memember aku yang bercerita, kononnya cikgu Sabarudin ni dulunya bekas tentera. Isteri die tinggalkan die sebab tak tahan dengan sikap panas baran dia. Panas baran macam mana? Ha, ada skali tu bebudak skolah tak berdiri tegak masa nyanyi lagu Negaraku. Abis je time perhimpunan, die panggil bebudak tu, lepas tu sorang-sorang kene tarik sideburn tinggi-tinggi.

sideburn.

Pergh! Terjengket-jengket hamba Allah tu dibuatnya. Kalau ang tak pernah rasa, pi suruh member ang tarik sideburn ang. Kalau ang dapat bertahan dalam lima minit, ang hero! serius.

Ada satu kes yang buat aku ingat kat die sampai la ni...

Waktu tu aku form 3. Macam biasa petang tu, lepas class aku mesti singgah library pinjamkan buku siri penyiasatan EnidBlyton untuk mak aku. Ya, ang tak salah baca. Memang untuk mak aku pon.


Masa tu mak aku cukup berhantu dengan buku-buku cerita penyiasatan macam NancyDrew,  Tiga Penyiasat (Jalil, Gopal dan AhMeng), Siri Penyiasatan Salma, dan entah hapa-hapa lagi ntah. Kadang-kadang jadi keje plak aku nak kene balik lambat semata-mata nak pulangkan buku-buku tu.

Ok, lepas pinjam buku tu, aku pon buat selamba je la kluaq dari library tu. Tiba-tiba tengah aku capai beg kat rak kasut luar tu, dari jauh aku dengaq sayup-sayup ada suara...

"Kamu..."

Aku toleh. Aku nampak die berjalan ke arah aku. Langkah die perlahan tapi garang. Masa tu jantung aku da berdegup laju dah. Peluh jantan, peluh betina semua da mngalir dah...Terasa ada awan hitam atas kepala aku. Kalau dalam komik, dah siap kluaq petir kilat sabung menyabung dah time tu. Punye la takut.

"Saya ke? " jawab aku terketaq-ketaq lepas perhatikan takdak orang lain kat kiri kanan aku.

"Ya. Kamu."

Kali ni die dah berdiri betul-betul 50 sentimeter depan aku. Sebelah tangan pegang buku rekod prestasi murid-murid. Sebelah tangan lagi dok elok dalam poket seluaq.

"Ada apa cikgu?" satu soalan yang ringkas tapi cukup padu aku bagi kat dia.

"Kamu tanya saya ada apa?"

Aku diam. Tunduk menikus.

Aku dapat rasakan bunyik tapak kasut dua tiga pelajar yang dari tadi dok berborak kat depan library tu sayup-sayup semakin pudar, tanda diorang dah blah. Aku belek kasut aku. Putih, tali terikat kemas. Takde apa salahnya kat situ.
sekadar hiasan

Aku tengok baju skolah aku, masih lagi dalam sluaq. Kemas lengkap dengan lencana dan tanda nama... Dah tu, apa yang tak kena? kepala aku da semak. Jiwa jadi tak tenteram. Dalam kepala dok terbayang penampaq cikgu Sabarudin je. Ini kang, kalau kata aku kene penampar, memang aku mogok ngan mak aku tak pinjam buku sebulan! Tak pecaya, tengok lah nanti!

"Kamu tau hari ni hari apa?"

Soalan die mematikan segala persoalan yang baru nak timbul dalam benak aku.

"Err..Isnin cikgu."

Ya Allah. Aku lupa aku dah tertanggal necktie tadi waktu bunyik loceng tamat class! Mana aku tau nak jadi macam ni. Kat skolah aku dulu, setiap Isnin memang wajib pakai necktie. Tapi bile da abis class, standard la kalau nak tanggal necktie. Panas kot! "Tolong la jangan pukul saya cikgu..." aku merayu dalam hati...

"Saya tak sengaja cikgu...Lain kali saya tak lupa lagi. Janji!".

Terpacul kata-kata tu sambil aku terhegeh-hegeh keluarkan necktie dari poket kanan seluar warna hijau tua aku.

"Isnin ya?" soal cikgu Sabarudin lagi. Aku rasa kali ni die nak carik salah aku yang lain.

Aku mengangguk perlahan..."ya cikgu..."

Peluh dingin dah mengalir dari celah songkok aku...

"Terima kasih... Saya mati-mati ingatkan hari ni hari Selasa. Haha..."

Jawab Cikgu Sabarudin ringkas sambil beredar pergi dari situ meninggalkan aku sorang-sorang bersama seribu lapan belas ratus persoalan yang sampai hari ni aku tak tau apa modus operandi nya...

Ada sapa-sapa boleh tolong jawab?



127 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

cikgu sabarudin ni buat aku hilang sabar!

hahaha~

shap said...

dlu buku siri salmah pn feymes gak..haha

Megat Azfar said...

haha! aku pun ade gark cikgu pempuan yang paling OTAI dalam hidup aku.

name dia Pn. Farini. muke macam Shasha Elite tu,Serius!

haha..die penah hempas pintu sekuat ati time merajuk ngan kitorang. My bad.. haha! Aku tak siap keje skolah. memang cuak giler time tu!

Tapi, kitorang dah mintak maaf mase Majlis Restu Ilmu sebelum SPM. haha!

Vava.Voom said...

KELAKAR gilee.. gegarang pun boleh buat lawak.. cikgu gegarang nie.. muka je garang.. tapi sekali buat lawak.. memang kelakar habis~ hahaha

Ariff Shah said...

ni ko boleh submit kat majalah2 budak skolah rendah ni. huhu~

fitri oh fitri said...

wah, cikgu yg jahat!






http://fitridzulkifli.blogspot.com

UNknoWN GeiLaK said...

aku tau kenpa cikgu sabarudin 2 x nyak kau....
sebab dia dah muak setiap kali hari guru dia dapat title cikgu plg tegas...dia nak gak rase jd cikgu yg sporting ngan kelaka...
tul x?(aku dah jawab satu dr persoalan tggl lg seribu tujuh belas ag)wkwkkw

FaTiN said...

dia nak buat lawak ke zack ank yg cuak sampai boleh tersalah hari?

FaTiN said...

:D

ainmohd. said...

cikgu sabaruddin..
bawe2 bersabar kot..

Athirah Ibrahim said...

bahaha. dia tanya hari je kot. hang yang panik semacam. hahaha.

-FiNaZ- said...

huh..b'peluh2 bce entri nie.
ingt lagi,klu dlu2 sekolah rendah dgar bunyi kasut tumit tinggi ckgu sume dh lari duk tempat masing2.

ckgu2 laki yang misai panjang cnf4m wat banyak pelajar takut.

Kancilbiru said...

nama aku norhasniza sabarudin tapi bapak aku bukan cikgu da....hahahaaha..

chamn said...

hahahah.. aku yang bace ni pon cuak.. hakhak!

Cik Ecah said...

ahahahahahhahahahhaha misteri sungguh! :P

luvly mya said...

haha..cikgu sabaruddin yang mencuakkan..aku bygkan ko dah nak kene pelempang die je..keh3

.:fifi:. said...

cikgu tuh nk test tgok betul ke x stdent tkot dgn de..
hahaha..
nseb ko x pengsan doe~

Didi Nadhirah said...

cikgu sabaruddin mood baek ari tu jumpa awek baru agaknye...
ak dulu siap satu kelas kena jual kena rotan depan senior

kurogane_reyz said...

haha~ ingat waktu drjah tige.. Cikgu Ibrahim.. haha~ aku ingat.. die stiap kali kntoi sfir sratus kli ktuk ktampi.. aku dri sfir 3 spai 9.. giler? kes cikgu sabarudin tu saje je nk ngayat tu.. mesti ar dye sumer ari isnin..

qismina said...

takut gak cg camtue.. teringat kat ustazah raziah.. ehee.. dia punya aura sebatu pon ble rasa.. haishh..

tapi ngn dia bg aku senang jer.. jadi dak nerd.. penuh ngn sopan santun.. budi bahasa kena ada kompom ko tak kena pape..

tapi kwn aku pnh kena.. tk buat salah pape.. disebabkan jenis mulut dia jenis senyum.. buat camner skalipon.. muka mmg camtue mmg takleh nk buat apedahh.. ustz tue ingat dia duk main sengeh2.. tak pasal2 kena berdiri 2 masa.. ehee..

sepanjang masa dia ngajar, mmg tak sah kalu jantung berdenyut lebih laju dari hari2 biasa..

Azham Vosovic said...

post kali ni mengingatkan aku tntg zaman sekolah yg da dua taun aku tinggalkan.hahahah

FANA FARHANA said...

giler ah.
ingat dah kena tarik sideburn ke tampar ker.
last last tue jer..

adeh.
s e n g a l.
:))

Azrul Hisham said...

pergh..aku pun pernah kena ngan pembaris kuning yang panjang tu...

Deep Down IN MyHeaRT said...

buku tue feveret ak tyme ak mude2 dulu... geng r mak ko ... rock!

ak rasekn... cikgu ko tue tyme tue bru fall in love.. tue yg die punye cm bintang di langit tue...

ain_dira said...

hehehe.. buku2 penyiasatan tu ai kumpul jugak.. sebuah baru 2 hinngit lebih masa tu.. skang xto la brape rege.

sungguh misteri cikgu itu...=D

Mohd Shahrul Hafizi said...

Aku suka cikgu disiplin sekolah aku. Hahaha.

atiezul said...

sy pon dulu ade sorg cekgu yg suke denda pelik2!

de ngaja sejarah..ps2,,evrytyme klo xm,sme student kne lulus..klo x lulus,kne cop ats dahi..yg klaka nye,de alas ngn kertas dahi tu,bru de cop(cop yg bese cekgu pkai dulu2)

wahhh,xley lupe~ XD

rusyda latif said...

aku pun bace enidblyton dengan siri penyiasatan salma.
tak tinggal siot.
satu lagi yang ada adik beradik kembar masuk sekolah asrama tu ape ntah bukunye..

epalejau said...

hahaa, adeh..
punya la peluh betina aku pun kuar dok baca benda ni..
sekali ujung-ujung, airmata aku yg kuar gelak tekekeh-kekeh..

ngahahaha..nak sambung gelak.

Adila Ady said...

nasib baik dia bergurau..ahaha.cute betul cokgu tu,

Anastassia Isabella said...

haha..dulu pon bace siri penyiasatan salma jugak haha

zaty said...

omoshirosugi

emma said...

dia kesian tgok muka u tu zack.. :)

tujuhhariseminggu said...

ha3... nanges kalo ada cekgu garang camtu... kat sekolah dulu, ramai cikgu gatai2...

bunga said...

tang cikgu pegang pembaris ngan main baling kapur tu mmg aku takut dulu2. tapi tak penah ag kena. maybe aku pelajar berdedikasi dulu. haha

cik bunbun said...

hakhak.. cekgu tu mmg bes kot. hakhakk. dia tak sampai ati nak marah kot pasal ang dah mintak maap tuh yang dia cover line. cett.

Fina Fento said...

gotcha! gagagagagaga

-N e Y r A- said...

ciskek pnya cikgu buat lawak ! hahahaha


komen2 kalau ade yg tak komen hhaha:
http://www.ieyra.com/2010/02/kamiblogger-biggest-contest.html

XIX Dragunov said...

saje je nk test ko 2...hak3

♥ciK-t0ge ♥ said...

HaHaHa..
sabo ja..
cikgu saBarudiN tuh saJe maU usik k0t..
msTi dLm aTie die s0n0k tg0k org cuaK biLe die tego,.,

apeqchan said...

pasai pa jd lagu tuh..
da dok ketaq lutut dia pi buat lawak pulak....

Syima Boyd said...

murid dulu takut cikgu, murid skrg TAKUTKAN cikgu

cruelgurlz said...

hahaha...
seb bek tade pape..
gua dulu slalu gak bace buku siri penyiasatan nh...
yg 5 sekawan tuh...
klaka la zack..
time wa dulu cikgu disiplin slalu bawak rotan yg paling halus..
gua memang slh sorg student yg dier suker libas r..hee

nyna said...

haha.
cikgu sabarudin tu mcm sorang cikgu nyna.
takut gila dengan cikgu tu.
depan dia msti buat2 sopan je.huhuhu

Mell said...

hahahahahahahahahahaha

cikgu sabarudin terbaek

hahahahahahahahahahaha
xabes gelak lg neyh
*gelak guling2

Jongkang dan Jongket(^_^) said...

dulu tyme sek. rendah , pengetua sek orang pun garang cm ckgu sabaruddin tu jgak... tapi die nyer garang x bertempat je org rase... ade ke patut die tampar den sebab salah port turun tangga.. adoi.. berbisa muka..

silent murmuring of mine..... said...

baling duster????favourite punishment...tp xkenew sgt la...last week bru wat...tp dgn muke toye nye studnt sye amk duster...bwk gi dpn......n dgn lembutnye die berkata

"teacher, klo nk suh padam papan hitam...bitau ye?jgn la maen blg2 duster...xbaek"

adoii......trus ketawe.......cmne nk jd garang nih.....hurm...

p/s- sye pakai selendang colourful gi sek......dak2 nyanyi lagu dan sebenarnye kat sye...hahaha

ini q i L L said...

haha. mendebarkan skali situasi nye. tp pnh kne rotan waktu baru darjah satu. huuu.

rabi'atul said...

saspen je dr td aku baca. last2 lawak betul. haish. buat pena je aku saspen.

Wawan Saini said...

salam singgah..
wakakak...
lawak giler citer nie..
ingt balik time skola dulu
nice2..
publish kat majalah skola best nie..:

.khai. @ drcomot said...

haha sengal ciktu tuh.
dia bagi can kat ang kot..
mana hang tau

mysara newrie said...

Hoho. Semua siri penyiasatan tu aku baca lah ~ Best lah weh! Hehe. BTW aku rasa cikgu tu sahaja nak test kau kot. Hehe

Billet-DOux said...

ehehe.. nasib tak ketahuan. Aching! Aura guru disiplin memang power!

einz_momoe said...

ak rase cekgu disiplin ske same ko ah..die x mara pon..siap bole mlawak gik..hah3..ko nih jambu kot..huhuh

ayusyuhara said...

wakakakkakakakka...gelak gulink2 baca entry kali ni..

memula tu mcm suspen jerk..ingat bakal kena penampo...rupanya cikgu sabaruddin tu kenakan awak jerk...confirm dia terbahak dlm hati time tu...

Anonymous said...

apekate pegi ziarah cgu tu.. tanye betol2 ape modus operandinye.. haha

Emora Valeria said...

adoi.tergelak aku tengok last sentence yang cikgu ang bagi.sengal gila

♥CIK SHA♥ said...

kui3..cikgu sabarudin gurau2 dgn ang tuh..padan muka ang..

kena rotan tapak tgn..kena diri atas kusi..kena ketuk ketampi..kena cubit kat perot..kena baling kapur..sume ceq dah rasa..hak3!!baru ceq sedaq yang ceq ni nakal time skolah2 dlu..kui3..

weh..ceq pun dedulu suke baca buku penyiasatan enid blyton tuh..hoho..leh la kawan dgn mak ang..

farhana ghafar said...

Hahaha ngeng!!!!!!buat Hana gelak terkekek2 dalam bilik. SENGAL ubi betul cikgu sabarudin tu.. SABAR je lah. haha

farhana ghafar said...

Hahaha ngeng!!!!!!buat Hana gelak terkekek2 dalam bilik. SENGAL ubi betul cikgu sabarudin tu.. SABAR je lah. haha

maisyara Pot! Pot! said...

cikgu displin ku perut yea sgt comey. lagi masyuk kena pukul tgn dgn rotan. senaman paling masyuk, ketok ketampi. xD

nand nasyari said...

dye tgk hang menglaba sgt..
tu yg dye sakat tu..hahaha..
padan muke hang!! ;D

emica said...

yup,,
cikgu hartimah pandi,,
igt lg die,,
sore mang bapak nyaring,,
klu dok bangunan pejabat mang dr library da bole dgr sore die ngajar,,
ajr kite subjek kajian tempatan,,
n aku pon ad kenangan ngn cikgu sabarudin,,
kantoi surat junior kt die,,
aku pon baek hati p bg biodata (zaman dulu kan femes sume2 tuh)
kt bdk junior,,
skali kantoi kt die,,
kne p ngadap kt bilik kemahiran hidup,,
da la ms tuh aku sorg2 ja pmpuan,,
yg laen termasuk cekgu2 yg dok melepak sme is 'lelaki',,
bygkan la cmne cuak nye aku ms tuh,,
nk bcakap pon xkuar suare,,
but the truth is,,
aku rndu skola stad!!

MISH LOLIPOP said...

siot yer ckgu..haha
ak dlu da gk ckgu nma pn anis..
mak aihh die cun beb..
tp grang nk mmpos..
1 arie da stdent bling pen kt die msa tue die ngh nulieh kt ppn hitam..
die gram sgt die g kt meja cpai skotak kpur nk trus....
dushhhh!!!!!
adoi kna kt ak beb..
per slh ak????
mka ak abs bkapur la..
trus die kuar klas..
then die suh sowg stdnt pggil ak n mnta maaf...

Yna_Mina said...

haha..cikgu dulu2 memang sepesen ar garangnye...
bawa rotan kuning panjang tu..baling2 tu mmg biasa ar..confirm menang kalo masuk sukan sea tu..balingan tepat.hahaha

m. said...

hahaha..buat gempak je cikgu u tu..haih..

saba jelaa.

aBoi said...

masa aku kat sekolah rendah dulu-dulu..
ada gak nama cikgu sabarudin..memang garang habes..

sekali chekgu yang sama..amacam? hehe

suria_reaL said...

hahaha...igtkn nk kena penampar dh td...kite yg bc ni pn dub dab dub dab jantung nk abiskn cite ni....hahaha...

ムゾンケ光 said...

Saspen je cikgu sabarudin kau tu.. pandai jugak die melawak ek???

oh oh cikgu kemahiran hidup dan cikgi desiplin sekolah aku dulu orang yang sama!!

shapikapikabon said...

haha.cool gilaaaaa.. ;)

p.s : zack,ang tak mau buat disqus?

::sAnG pEriNdU:: said...

hahaha cuak zack..ngee~
rasenye la kn zack cg tu x jd nk marah ble tgk awk cuak gle..huahahah...

npe ckgu KH garang ek??same cm kt skul sy..penampor die tu mningglkn ksn tapak tgn d pipi..bkn pp sy laa..hahah..dak laki..gle ganas..tp igt lg..die pnah pluk pinggang sy..melongo mulut dak2 kls tgk die wt cmtu..sy x mampu wt pe2 kerana die garang..takut..huhu..

mYpRecious said...

cikgu displin semua agknye paten same belake.. suke tarik side burn bdk laki tk pon tarik niple.. haha.. aku kalo tgk bdk laki kene aku mengekek je gelak.. pasal mmg kelaku bebenor..

AyuE said...

cikgu paling garang kt sekolah aku dulu cikgu rosnah..cubitan tornado dia pling budak2 takot skali..maw demam ooo kalau kena tu..haha skrg dia dah jadi pengetua pon..rindu plak kt dia..hehe

Bungakopi said...

cikgu sabarudin period kot

Armyrule said...

ko sabar je la ngan cikgu sabarudin tuu...hahaha

aNis aMirAh said...

kahkahkahkahkah.
lawok lawok.
cikgu tu memang lawok.
zack lg lawok sbb takut tahap gila babi kot, padahal cikgu tak marah pun.
hahahahahahah.

acap2405(1169) said...

haha..
saya dulu waktu darjah nam suka baca siri peyiasatan salma..
sampai skang carik buku tuh tak jumpa..
:(

tapikan..
berani kerana benar..
takot kerana rotan..
orang yang betul pon jadik tkot klau jumpa orang macam tuh..
:)

syahira ariff said...

hak hak hak
klakala
baru ku tau orang laki saket biler ditarik sekbengnyer
emm,boleh a nie nk praktik kt suami nanti biler dia main kayu tiga
hak!hak!hak!

timer kasih encik zack kumment entry shayer
anda mmg tdak sombong.
nanti kommentla lgi ek,hehehe

efyna.pinkladies said...

hebat r mak ko bc buku penyiasatan..
ko tak baca lak ekh?
hadui...
pttnyer mak ko yg kne g jepon tw..
haha!

syera said...

pergh ! bapak garangla ckgu nih .

eh , nseb baek ang ta takowt sgt ,
silap2 smpai yg penakut giler tuh ,
konfem sluar da basah ouh bila kne tnye mcm tuh ! haha :D

Juz Wan said...

Bkn lu je,gua yg bace pn cuak..ha3
ex-skol aq pn d sorg cmni,ktowg pgl die CR (cg rasman)..
Aq reka nme 2 ps2 tros dk2 skola sume pgl die cm2..

najwa said...

haha
taleh bla aku
ksot all star tuu
haha

virulent lolita tan benihime said...

hahhaha..cikgu tu syok kt abg kot..hehhee

momoko-chan87 said...

salam..ni first time sy tulih komen kat sini..

em..meja n kerusi biru dlm bilik darjah tu sgt2 familiar rasanya... mcm kat skolah rendah skdwk..adakah ini kebetulan..ntah2 u ni exklasmet ku..kalu salah, abaikan noh komen nieh..hahaha..

sipisenan said...

seb baek aku x skola skali ngn ko.. hehe... dgr ko citer pon da cuak tahap gaban.. tp skrg ni da laen kn..x der da bdak2 tkutkan cikgu... zaman student hormat guru da berkubur.. hukhuk

::iniainithemovie::: said...

tangan kertas pasir gred 3??
kalau aku tulis camni, mau kene hukum bukak kain skola sambil keliling blok nih,,

Ira Hani said...

Buat suspen je.. last2 aku gelak kuat2.. hahaha..

Aku dulu penah gak 2 kali kena penampak ngan cikgu.. sorang tu guru besar pempuan..yg bengang tu aku x salah pun.. Arghhhh..

KembarA KehidupaN said...

sedih nye....tringat zaman budak2 dulu..nice entry

aeezoBators~ said...

hahahha..tk lh bla~

NADIA vs BERON said...

amik link post ni eh.capup kat blog aku sikit =))

akubukanartis said...

hahahaha kuang asam..

-ridzsya- said...

hahaha! wat cuak aku je ! nsib baik arini ari isnin.. fuhh! haha selamat ~

kurosagi said...

cikgu KH memang gile bahayenye....segale bende dalam lab bengkel tu boleh jadi senjata dia....

fazilah said...

HAHA ! berguling2 ak gelak bace citer nie ! :D

Aku... said...

wakaka~ hebat la mak ang! ak pun ske giler pinjam buku siri 3 penyiasat tu.. jalil, gopal, ah meng!
noltagia.. ad lgi ke dak buku tu la ni..

@juera said...

time skola rendah dlu lg kelaka..x siap keje skola kna buang kain..seksa oo..lelaki buang baju..duk kt luar kelas smbil duk ats kusi..malu tok sah ckp le bile org duk tgok2 je kn..dh bt salah trime je la..tak leh lupa ak cikgu zalinawati..bengkeng giler!tkot2

mOnozaza said...

anda memang terbaik la....

alias_safwan said...

dah lame tgk tp baru sedar td.. gmbar yg atas sekali tu (gambar budak sekolah rendah tu) sk rantau petronas, kerteh.. sekolah lama aku.. teringt zaman sekolah rendah dulu2..haha.. mana amek gmbar tu?hehe..

iManAzRaf said...

wooo... aku suke gile bc sume2 buku yg mak ko suke tuh.. haha... siap ade koleksi gitu.. tp da bnyk jhnm kne mkn anai2... hampas pnye anai2... hahaha

FiqaSaleh said...

best entri ni..hahahahahhaha..serius aku gelak part last skli tu.. hehehehhe...misti mata ko terkebil2 heran sambik berkata d dlm hati "kejadian apakah tadi?" hahahahha...

klu ko cite ni dpn aku dgn mimik muke serius aku gelak besar.. hehehehhe..

jaysya said...

sengal!!berdebar2 da dade last2 tnye hari jek,,,huh!!

Anonymous said...

hahaha... ak gk teringat plak kat cikgu ak dlu. time skolah teknik ipoh. nama dia ckgu edy. haha. ckgu ni mmg rare lah org ckp. .. style dia. kalo spe jalan seret kaki.or erti kata lain. jalan berbunyi.. msti dia suruh ketok ketampi 10 kali. haha. dia akan ckp cmni. " yop.. turun 10.." haha...

FarraLyssca said...

huhuh..aku rase cikgu skulah rendah aku surang ni ..dia punye denda lain dr yg lain...kl sape buat bising..becakap time dia mengajar.. dia akan lukis misai pakai marker pen..kl 2-3 kali budak yg same je..jawabnye dapat la misai n janggut..malu siott..dia x bg padam smp tamat waktu skulah..aku dulu skolah convent..semua pompuan..tp malu ngan abg kantin..hehhehe...

FarraLyssca said...

huhuh..aku rase cikgu skulah rendah aku surang ni ..dia punye denda lain dr yg lain...kl sape buat bising..becakap time dia mengajar.. dia akan lukis misai pakai marker pen..kl 2-3 kali budak yg same je..jawabnye dapat la misai n janggut..malu siott..dia x bg padam smp tamat waktu skulah..aku dulu skolah convent..semua pompuan..tp malu ngan abg kantin..hehhehe...

Anonymous said...

HUHUH.... lawak babe..... tringat ak zaman ak skolah.... ak pon ska gak bce novel siri penyiasatan salma tu,.. lg da cita apa lgi tah pasal spy2 ni.... siap ak songlap buku tu sume siri wak balik umh.... dah abeh bca baru anta balik..... bepuluh2 ak ambik.... nk bli xda duit... hehehh minat pye pasal ambik risiko jgk la..

Ja tgh mereng said...

hik hik..suke akak baca blog ko ni dik non ooi... membuak2 nafsu akak ko ni nak citer kasi turn akak plak bebel kat blog akak ..teringat zaman kat jepun dulu.. mengimbau seh..

FiNa said...

haha... ko buat aku cuak la...
gelak pon tak abis agi neh.. haha

medicserv said...

miahahahahahahahahahaha..... gila sakit perut ku gelak... dah la baru lepas buka posa.... nasib baik tak terkeluar balik nasik2 yg ada dalam perut aku... ku rasa la kan... mesti cikgu tu banyak minum air semut... hahahahahahahahahahahahahahahah... gelak gulenk2 da neh...

zura said...

hehehe..
lawak r..
bleh kate sume cter ang ni sme kowt ngan idop zaman dedulu..
huhuu..nostalgia..
sal buku citer 2, bleh geng ngan mak ang..bleh kte, sume bku2 cenggitu ad tnda nme ak..siap men cop2 tu..lg best, dulu pengawas library..bleh lak sorok bku2 2..adoai..zman bdak2 mmg best :)

...miSS fAi... said...

keh keh keh.....

kelako la cite ni...

tingat aku zaman2 tue... buku penyiasatan tue mmg best... aku pinjam smpai tak kasi2 balek... heheheheh

qaira said...

sama ar kt zack....cgu kh sek ak dlu bapok la garangnye....tp die ppuan bkn laki...sbb ak amek ert dlu....die jerit je, kecut perut ktorg sume....huhu

Anonymous said...

buat panik aje tdi... HAHAHA!! good story!!

HilmiNazis said...

cikgu sabarudin yg pakai spek gemok tu an ? haha, dye mngajar lagy la

Anonymous said...

hi... just wanna say tht blog awk cool gle.. sye x bhnti gelak bc (mn part yg lawak la ek) keep it up k.
n byk kan lgi psl neg Nihon tu~~

p/s: i noticed tht u mention about ur mom... bc enidlyton n main brick games until ank2 die sorg pun x leh nk pchkan record... mcm ibu sye lak.. serupa~~ hv mom like very cool rite~~ hehehe adios

haris khairuddin said...

cikgu sabarudin tu saje nk wat lawak ngan ang kot...

aku dlu pon ade gak cikgu horror gile...cikgu math aku time dajah 5 n 6..muke cam undertaker..tgk kire leh mati ramai2 la gamaknye...klu budak tak siap ke tulisan cam cakar ayam je dia main baling je buku kluar kelas.
pastu hat tarik sideburn tu aku penah kene..rase mau kluar darah kat sideburn tu..tp tu ustaz aku time form 1.

Leng said...

wah..dulu pon ak suke bc segale bku penyiasatan tu..bkn mk ko je..berebut2smpai ade q kalu nk pjm..

anisah said...

ak rse die tgah igat tarikh date die ngan ex wife die tu.,,, hahaha

btw ak punyer cg KH p0n garang.. tp sp0rting hbis la.. die punyer trendmark denda xde menda len selain jalan itik.. pergh mmg best,, semggu xleh jln ngan bt0l.. dasyat sgguh penangan nyer,,,,

huhuhu cyg cg lebih la~,,

calabaza said...

cikgu bekeng......

Anisah said...

cikgu tuhh nk tulis hari kat buku rekod kot

v said...

trigt plak cgu kh aq . . .
nmer dyer cgu sabariah . . .
garang kowt . . .

liela said...

hey, u noe what i like about u?
u bring back all the old memories.. i omost fogot abt buku cer penyiasatan tersebut :)

sopi said...

haha, siri salma..
tapi dalam byk2 buku penyiasatan, 5 penyiasat Gemuk ngan kawan2 paling best..
sume siri dah penah baca..
start dari Misteri Rumah Terbakar smpai misteri sri keruing kot.. hee

jenny ieziani said...

sabo jelaaa

dunia milik si yaya said...

haha zack mak ang mmg style la.aku pon suka giler bace siri salma tu dulu.berkepuk2 buku enid blyton tuh kat uma aku.mcm2 ada.haha

psst:aku xbuat keje 3ari dah dok layan blog ang ni tau dak!mampuih aku kalau kantoi satgi. :)

masHi said...

hak3 aku pon layan 3 penyiasat tuh ,sama2 siri salma n anak2 hadi keh3

anis said...

adoiiiiiiiiiiii,suspenye..ingat dah kene libas dah tadi tak pon pelempang jepon...rupe2nye itu je..hahaha...

Anonymous said...

helo Senior.

budak STAD eh dulu ... cikgu azman ajar fizik lah .. cikgu Sabarudin lah.

senior ni batch tahun bila ?

saya tahun 2006-2010.

cikgu paling menakutkan dan paling BEST bagi saya ialah Cikgu Saripah Daim .. hehe.

Related Posts with Thumbnails