Siri Bercakap Dengan Setan - Episod Minyak Pengasih. part 3.

Cuaca malam tu suam-suam kuku. Bulan mengambang nak tak nak sahaja. Angin bertiup lembut, segan silu. Sesekali kedengaran juga bunyi unggas-unggas hutan bersahutan riang dari dahan ke dahan. Riuh benar bunyi nya. Bagai tiada masalah dunia yang harus dipikirkan. 

"Ah... Alangkah senang nye hidup menjadi unggas..." - Hussin bermonolog, meredah kesunyian malam. Sesekali, kepalanya tersengguk-sengguk bila tayar depan moto menjengah lopak. Dan setiap kali itu juga lah mulut Hussin terkumat-kamit menyumpah seranah pekerja bangladesh yang menurap jalan bagai menyapu jem pada roti. 

"Buat kerje, tak ikhlas langsung!", bentak Hussin sambil membetulkan semula helmet Apollo yang lolos  sehingga menghalang penglihatannya.

Dalam pada jiwa berkecamuk, Hussin meneruskan perjalanan. Tiba di selekoh ladang kelapa sawit Lebai Manan, lampu moto Hussin tersuluh akan satu kelibat manusia berambut hitam, berbaju putih labuh...

"Ah sudah! Menatang apa pulak ni ?! " bisik Hussin dalam hati.

Hussin pijak gear belakang bertubi-tubi sehingga tertera abjad "N" pada dashboard moto, lalu merapati lembaga tadi. Direnungnya lama-lama wajah lembaga berambut panjang itu dari atas sampai bawah. Cutting model. Muka macam Juliana Evans.

"Sedari ni dari mana, nak ke mana? Bukan main lawa lagi.. Bukan orang sini kan?" sapa Hussin.

Gadis berambut panjang senyum tawar, mengangguk perlahan.

"Sedari ni mesti pontianak, kan?" tanya Hussin lagi.

Gadis tu menggeleng-geleng kepala seraya berkata, "Nama saya Umaira... Saya tinggal di kampung seberang."

"Ah, tak kire! engkau pontianak! engkau ingat aku bodoh?! " 

Paaaannngggg!

Sedar tak sedar, sekeping penampar Hussin hinggap di muka gadis berambut panjang. Tersungkur gadis tu dibuatnya. Sambil memegang pipi yang kemerah-merahan, gadis berambut panjang cuba bangun dan membetul-betulkan bajunya yang kotor terkena tanah.

"Taknak kasi tompang, dah la! Jangan la lempang-lempang tak memasal. Eeiii, Menci tau!"

Ujar gadis berambut panjang lalu terbang pulang dengan wajah kecewa. Baru dia tau penangan Hussin.

*****************************

Akhirnya, setelah mengharungi berbagai-bagai dugaan dan halangan, termasuk tayar depan pancit gara-gara tergilis hantu bungkus dan lampu depan pecah diranduk anak babi hutan sesat, akhirnya Hussin sampai jua ke warung Aji Leman.

"Aji, roti kosong sama teh o nipis satu! "

Kerusi plastik meja sebelah, Hussin tarik kemas. Sekotak rokok Nusantara hampir benyek, dikeluarkannya dari kocek seluar lantas dinyalakannya sebatang. Selesai membetul-betulkan posisi duduk, Hussin bersuara..

"Ha, macam mana? On ke tak ?"

Adi sama Mat Top berpandangan satu sama lain. Kotak rokok Hussin tadi dicapai Adi lalu dirembatnya sebatang tanpa sebarang keizinan bertulis mahupon secara lisan.

"Benda ni bukan benda kecik, Sin..."

Ujar Adi seraya memetik api lighter. 

Seketika kemudian, kepulan asap mula memenuhi ruang meja makan. Serentak itu juga kapel di meja sebelah memberi jelingan tajam pada Hussin tanda protes. Hussin singsing lengan baju sehingga menampakkan parut panjang sejengkal di lengan kirinya. Kapel sebelah cepat-cepat mengalihkan pandangan dan kembali menyedut milo ais dengan straw.

Hussin mengalihkan pandangannya pada Mat Top dengan sedikit body language.

"Betul cakap Adi tu Sin... Benda ni tak boleh bawak memain. Silap-silap, boleh syirik! "

Giliran Mat Top pula memberi respon.

*****************************

bersambung lagi... 



p/s : lepas ni part last. janji! keh keh keh...


31 comments:

SweetyMui2 said...

kasi pangg tu pontianak!
hikhikhik

YanaYeir said...

wuihhh...brutal btul si hussin tu...

meya said...

Post je lah last part tu bro. Hehe.

FATIN HIDAYAH MUHAMAD said...

aku tak kesah tunggu lapan belas jam z,tp kalo lapan belas ratus klik = 4-6 hari aku yg naik antu...plg aku benci citer episod2 nii...

joegrimjow said...

updateee






















yeahh
=)

joegrimjow said...

ntah nape excited

♥CIK SHA♥ said...

gile berani si Usin p lempang pontianak tu..hahaha..kelakar weh..

teddyuna said...

hey.. cerita yang menarik..
saya new bloggers.. hope u boleyh follow i balik..^_^

teddyuna said...

hey.. cerita yang menarik..
saya new bloggers.. hope u boleyh follow i balik..^_^

kookey said...

macho nye usin.. kalah pak akob

Adani Dania said...

zack,ak rasa pas ni ka bersara ar dari dunia pnulisan cerita bersiri nih.

sakit jiwa ak weh baca sebijik-sebijik.adoyaii

ekyn ashikin said...

haha.. pontianak mesti frust x sempat nk usha usin.. hehe

Anonymous said...

menyedut milo ais dgn straw..bule sedut guna menatang lain ka..haha

Miss Shizu said...

hahahaha..klaka siut...taley bla terlenyek antu pown tayar ley bocor,ape tajam sgt ke antu tuh???hahaha..ta psal2 babi utan pown ley sesat....hahaha..thanx bro..ang buat aku gelak sorg2 kat opis arinh..thanx gak buat tensen aku ilang..hee

LUT said...

kesian pontianak tu, ni pes time aku rasa kesian kt pontianak. kejam betol usin tu..

vanillavengeance said...

nice bro! keep it up!

Emira Darmia said...

hahahaahah....lawak la part pontianak..adoi..sampai bos menjeling..sbb gelak kuat kat opish..
bagus2

Drama Mama said...

why do i have a feeling this have got something to do with paul sotong kurita itu?!? hahaha!

Arra JaSmY said...

haha..kcian pontianak tu.baru nak mngorat da kena lempang..haishh..:)

me and always ME... said...

pergh...first tyme dgq org lempang ponti...hahahaha gelak sampai guling2

Ervina Razali said...

cepat update final part!
xsabar nk bace nie...

kacap terlabik said...

hehe bleh plak lempang si ponti..ndak plak ponti tu gedik cakap 'menci' haha best!

~MiSs iFF@~ said...

hahaha...leh lak dilempang si ponti tu~
gler brani..
menci! hak hak hak tui!

Mak Su said...

lempang jer? huiiii mak aiiii.....

Khairunnisa Ithnain said...

kah33..
xboleh blah tol soalan, "sedari ni mesti pontianak, kan?". mmg xde kalis2 la husin ni.. straight to the point.. chihuahuahua~

Efa Manaf said...

HAHAHA, cool gila part lempang pontianak tuh, :DD

Mommy Pinky said...

cis, pontianak tu xngaku lak..igtkan dia dh salah lempang tadi

Fatihah Jamil said...

serius kelakar gila tampar pontianak ahahaha. Tiba tiba penampar sampai

Anonymous said...

nk agi zack...cepat2...xsbar nk bca smbungan dyerr....i'm waitting..

fatin nabilah mohammad azam said...

wallaweyh!
kasi panggg aja?
dasyatdasyat.


mesti try kalau jumpa nih. haha

umairah said...

bru baca citer ni.. best.. wakaka.. tp dlm byk2 nme, cmne leh t'fkr gne nme Umaira tu ey? :p

Related Posts with Thumbnails