English is Fun.

Guwa ingat lagi waktu guwa dekat sekolah asrama dulu. Beberapa bulan sebelum menjelang SPM, kaunselor skolah dah pesan siap-siap dekat bebudak supaya isik borang kemasukan ke kolej matrikulasi. Time tu rancak la beliau ke sana-sini bagi ceramah motivasi berhubung kesan melengah-lengahkan pengisian borang kemasukan ke IPTA dan lain-lain institusi. Antara lain termasuklah gagal mendapat tempat belajar, gagal mendapat course yang diminati dan akhir sekali  mengundang kegagalan dalam hidup.


Begitu la lebih kurang kerjaya seorang cikgu kaunselor di sekolah guwa. Nak harap bebudak datang bilik beliau mengadu ada masalah cinta dengan makwe, guwa rasa jangan mimpi la. Dah sah-sah la sekolah guwa tu semuanya jantan-jantan belaka. Kalau ada makwe pon, setakat anak makcik dewan makan skolah yang guwa rasa adalah dalam lingkungan dua belas tahun.. Cutting tak brapa nak naik lagi. Muka kosong macam takde pengisian rohani. Nak senyum pon macam satu pekerjaan yang sukar pada dia.. Apatah lagi nak mintak kiss. Pendek kata, nak buat makwe pon tak sampai hati...

Jadi, tempat guwa dan kengkawan tumpang bermanja, akan jatuh pada cikgu-cikgu perempuan di skolah tu. Seingat guwa, antara cikgu yang boleh tahan manis dan jelita nya termasuk lah cikgu add math sama cikgu bahase inggeris. Huh! cikgu bahse inggeris toksah cakap la. Kalau lu orang perasan, dalam sesebuah skolah, biasanya yang paling cun dan vogue tak lain tak bukan mesti cikgu bahse inggeris. Dressing cikgu bahse inggeris ni lain macam sikit. Tak skema sangat macam cikgu-cikgu subjek lain. Maka, memang bebudak cepat manja lah dengan cikgu bahse inggeris.

Belajar di skolah asrama penuh ni memang tak sama macam belajar di skolah harian. Dekat sini, kita orang memang dimanja kan sepenuhnya. Hampir setiap hari cikgu-cikgu balik lambat sebab kene stay back dekat skolah in case ada bebudak tak paham soalan masa prep tengah hari, boleh terus naik bilik guru. 

Time tu, guwa punye bahse inggeris barai tahap ya rabbi... Jadi, guwa nak berdampingan dengan cikgu bahse inggeris pon jadi segan. Karang buatnya dia bantai borak dengan guwa dalam bahasa inggeris, satu hal pulak guwa nak menyelak kamus sambil berborak. Dan andai kata guwa dah jumpa perkataan yang guwa carik tu pon, belum tentu lagi beliau paham struktur ayat guwa yang grammernye tahap oxford. Silap-silap aribulan, terkeluar juga ayat-ayat seperti "teacher, u has been looking little beautiful today. not like yesterday. what your secret?".Ah, bukan boleh percaya sangat lidah melayu guwa ni.

Kekadang guwa berbulu juga dengan sesetengah classmate guwa yang cakap omputihnya berhabuk tahap baca majalah CLEO macam baca majalah Mangga. Sikit punye style. Biasanya golongan-golongan begini seringkali dilihat berdampingan dengan cikgu bahse inggeris di kantin skolah, di library, dan juga di kepsi atau mekdi, time outing. Kire tempat orang standard-standard la...


Guwa? Oh, guwa pon baca juga majalah CLEO tu. Malah, setiap page tu guwa selak dengan laju sambil sesekali menyeka rambut yang turun menjurai ke paras dahi. Kaki pulak, guwa silangkan gaya mat salleh. Duduk harus lah bersandar. Confidence level guwa tarik pada peringkat paling tinggi. Padahal, bukan guwa baca pon. Skadar tengok-tengok gambar paha sama betis makwe dalam tu je. Nak menampakkan ke'omputih'an lagi, sesekali guwa sebut la "hey! nice boobs, bitch!". Bile nak ketawa pulak, guwa sebut "ahaks!". Jadi, kengkawan yang perati guwa pon rasa macam ada sedikit respect la. Nak tegor guwa pon dioarang jadi tak berani. Takut kalau-kalau guwa bidas dalam bahasa inggeris.

**********************

Satu petang, beberapa hari setelah result trial SPM bagi sekolah-sekolah di Negeri Sembilan dikeluarkan, guwa didatangi mak dan ayah guwa dengan membawa sedikit juadah minum petang. Mak dan ayah guwa memang begitu. Sebulan sampai dua-tiga kali dia orang datang jenguk guwa tolong hangkut baju-baju busuk guwa bawak balik cuci dekat rumah. Maklum lah, jarak rumah guwa dengan skolah asrama tu tak sampai 5 kilometer pon. Enjin kereta tu kalau boleh bercakap, guwa rasa mengeluh panjang juga dia nak datang ke sekolah guwa pasal tak sempat panas lagi, tapi dah sampai.

"Hurrmm... parah ni..."

Incik ayah mengeluh perlahan sambil menghembus asap rokok Suria perlahan-lahan, gaya macho.

"Kenapa bang?"

Tiba-tiba puan emak menyahut dari tepi, hairan melihat air muka Incik ayah.

"Nah, awak tengok la sendiri."

Slip keputusan trial SPM guwa dihulur kemas oleh Incik ayah. 

Guwa hanya diam membatu sambil terus leka mengunyah goreng pisang yang mereka bawak. Sesekali, pandangan guwa berpaling pada beberapa orang member guwa yang lalu lalang di situ lengkap dengan jersi sama boot masing-masing, bersiap-siap untuk beraksi di padang. 

"Hurrmmm..."

Kali ni giliran Puan emak pula mengeluh panjang tak panjang sangat.

"Mak rasa kadang-kadang kau kene slowdown sikit..."

Guwa hanya diam dan meneruskan kunyahan goreng pisang nipah. 

"Macam mana boleh jadi macam ni?"

Puan emak bersuara kembali setelah melihat respon guwa yang tak berapa acuh nak acuh.

"Teruk sangat ke mak?"

Dengan berhemah, guwa capai semula slip result trial guwa dari tangan Puan Emak.

Guwa belek satu persatu atas bawah.



Hurmm....

"Macam mana bahse melayu kau boleh dapat B ni? Melayu apa macam ni?"

Puan emak ketawa berdekah-dekah diikuti senyuman sinis dari Incik ayah. Dan guwa cukup masak dengan senyuman tu. 'Senyuman menyindir makan dalam' nama dia.

"Apo la ekau ni.. Bahaso yang kau cakap haghi-haghi  dokek ghumah pon buleh dapek B ko? Buek malu boto la... Keh keh keh..."

Incik ayah meriah ketawakan guwa petang tu. 

"Entah! Bahse inggeris pulak kau boleh dapat A. Macam tak pecaya je... Meniru ke? hakhak! "

Sahut Puan emak tak nak kalah.

"Cubo try speaking sikit ayah nak donga."

Cilake.

Guwa terus jadi moral down lantas menelan bijik pisang nipah yang guwa kemam dari tadi.

"Ni nak sain ke tak nak ni?! "

**********************

175 comments:

redballerina said...

pergh, budak saser! patut ah result gempak babi!

tira hashim said...

style dowh..haha

syaz shuk said...

sakit jantung jap tgk result beliaw nih.


T_____T



ok dah ok da. fuhh fuhhh

afiq aiman said...

pandai siot!!!nampak je blurr kihkihkih

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

wow....terornyee....

soclose2213 said...

tero la budak ni..@__@

NUke_Rude said...

hahaha.. aku pun penah kena tabo ngan ayah aku gak dlu. pasal subjek BM dapat B utk PMR.

cikja said...

sama macm mmber... bahasa melayu siap paper july... english boley A1 aduh sakit jiwa...

♪7teenz♫ said...

owhh.
+math dia 1A.(o_O)

terer la incik zack!!!

fazilah said...

perkhh ! hebat tuh ~

bebola ketam said...

hahaha, yg paling best signature Hj Azam Mad Atan. lame gua xbace nama nih, hahaha

FiqRie Skeleton said...

guane yg bleh jadi gitu?? kalo ang baca majalah mangga skali mesti BM ang A gak la..haha

SweetyMui2 said...

gilaakkkk hebat science subjc u zack!

Putri said...

ouh?
ini sudah lebih
bahasa melayu B?
amboi~!

btw,result mcm ni
tak hairanlah
"hello Jepun!"

hihihi

Ery Farieha said...

perghhhhhhhhh!
1 je B?
u deserve to be in japan
hohohoh hebat2~

errr BM ery B jugak
BI A
ahahahaha

Wan Perlis said...

gila ah

Encik Tikus said...

B.M dapat b. terasa aku dohh -.-

Rahika HaliM said...

giler bapak terer result. respectlah lu

ardinihumaira said...

wohoh!
suspek ang bro!


eh silap.. respek ang weh.. mendayu-dayu A dalam slip ang tuh.. cayalah...


wehhh... cikgu bahasa inggeris aku lawa macam pempuan yang jadi anak dalam gilmogel.. weh betul tak aku eja tuh? tuh cite sape tengok dia tahu citer ape. wakakaka.. ---> ejaan aku tuh leh dapat E+ kan? ;p

farzana :) said...

Pergh !
result die kecoh satu kmpong !~

little black dress said...

wow..
gempak seyh..
budak SASER ropenyer...
;)

Hasrol Nizam said...

sbb tu la aritu kerajaan buat belajr sains dan matematik dalam bahasa inggeris..sebab dia macam ni la. BI lagi terer dari BM.. :D

p/s:
Tak mahu semua, jangan buang semua

@juera said...

ntah la ang ni..BM leh score B jerk!BI leh plak score A plak..pelik tp penar la ang ni..ekeke..

sib baek BM ak A..ekeke

joegrimjow said...

no 2 tu
pewwiit

saser ramai gay
kat sini saser no 2 bawah mcgaygay

zack zukhairi said...

cakap bagi baik-baik sikit joe...

Anonymous said...

anak mad atan 2 pengetua bro.... hahhaha....

apeqchan said...

omak den plak kalo dpt bm B
die direct yo sound..
apo selamo ni kek umah mak abah ckp tamil kau ngan kau...
da sah2 x bley jawab dibuatnye

farhana said...

Huyyo2...
add math A1...
applause =D

Amirul Al Hafiz said...

sial~ cilanat btol result gempak...hahaha

Cik Nad said...

wah!! ang simpan ag ek slip percubaan.. ak da buang jauh2.. result perit! hehe~

nursarah said...

nak tanya 1 benda je..siapa dia tu dapat no 1 yg lagi terer dr ang?. beliau dah ada awek lom meh nak ushar. ekekeke

budaksowt said...

caya la..dak saser rupa nya..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

Macam pantek ada lagi kau simpan slip nie.Wakaka.

Aku rse aku tahu cikgu BI mana.Cikgu Zahuren kan?Eh tapi bukan kau set 3 ker?Dgn Puan Hylma?

BTW,gua set 2 dengan Miss Hasni.Tapi SPM dapat B.Damn!

syaz said...

glew ar...cool gler result...

Emora Valeria said...

pergh..last2 dapat A gak bi ang.haha!!

elmo blurb said...

laa dak saser ke ? dekat gile nan umah weyh!


kalo balik turun terminal , selalu nampak dak saser dengan baju outing merah, rambut sisih tepi, baju masuk dalam suar, dan berjalan dengan coolnye...


wawawa!


papepun memang hebatlah! salute woo! ;)

sakura said...

wah hebatnyeee resulT!!
tetiba jek teringat citer gokusen, cekgu BI bkn men lagik dorang minat, slalu jek jumpe cekgu nak ty maksud..haha..
-congrats incik zack, hebat2-

fikah mus said...

result kaw-kaw la incik zack!!

yana said...

gler kentang +math dpt A1..pehh..subjek ngeri bg aq yg xbpe mnat math..hahaha..

husna amira said...

weyh, aku pny spm bm 3B, english 2A.. habis aku kena bahan... tabik spring sama kau mr zack!

vanillavengeance said...

respect2..btw, nice bro!

Zaqyah Rezzaq said...

nak menangis aku tengok result kau T_T

amalina said...

pehhh!! bijak bestari lah anda ni. btw, ada formspring tak?

farah said...

Wah , hebat la Encik Zack .
Tang Add Math tu lagi la saya kagum .
Patut la belajar jadi engineer .

anisizatyA.J said...

Fuiyoooo terer addmaths.but your parents are hilarious! Hahahah

aliesha kirana said...

wah, sgt teror! pergh! hehehe..jeles AK..owh kite same umo rupanya..hehe.. AK pn same, BI dpt A, tp BM dpt B..hhuhuhuh... cam hape ntah~

meh layan *~Citra Hati Aliesha Kirana~* pulak...

xpun baca karya *~Dari Tinta Aliesha Kirana~*

eZaT eLaNo said...

gle kagum..patot ar ley stdy kat jepon..perghhh..

nur hidayah isa said...

tere gile dak ni...kagum2...hehe

Anonymous said...

salam..
bagus2..budak pandai.

hans said...

memang layak gi jepun
pandai bebonar ekau nih jang
asal ekau xspeaking jer...
biau terbeliau mata abah ekau tu hah
hgahaha

P/S : Mari Makan Buah Tomato!

FiqaSaleh said...

Wow.. terrer..

P/s: aku pun dpt markah "ok" utk english dr bahasa melayu ni.. nape ek? :p

juja's said...

ayah suh speaking hang jawap la..

no, thank u...

huhu~

LORD ZARA 札拉 said...

pergh!

kejang la tengok result incek zack!

terer gaban tu~~

Nur Hayaty said...

hahaha..pasai tu ang ada kat Jepun skarang...bdk pandai..=]

dayanaazhar:) said...

KALAU dulu result camni gempak arr...sekarang...jadi biasaje...huhu....sedih3...A+ semua A dan A-.....kalau nak apply scholar pun, tak tentu dpt..ngeh3/ MY brother pun saser jugak, sekarang form 4

SyimaSyaz said...

hehehe....
same lah...
BI lagi better dari BM..

Tarmizi Abd Rahim said...

hahahahahaha...
lawak2..lawak...lawak...
kira sama situasi ngan aku ler..
aku pun skolah cam ang gak..ksah..
bi mmg terer bm hampeh..

tapi aku still b ler..
my fren got 10 A n 1C..bm siap 5C lagi..hahahhaa

aNis aMirAh said...

kahkah! malas dah nak puji result cemerlang2 tu sbb semua org ckp bnda yg sama. tp kalau kutuk dpt BM B tu nak laaaa. melampau! HAHAHA!

Tapak Kaki said...

rilek je ang sound bapa ang..haha

Anonymous said...

cilakak result trial hg zack...aku da bajet da kalo mak ang mengeluh konfem ade C...skali result hg cam siotttt jer...haha...

tp aku ske ayat ko last skali...wt aku tgelak...

"Ni nak sain ke tak nak ni?!"

~NySz~ said...

woah~~ terer nye..bravo3...

Ervina Razali said...

wah!

hebat!

tejuk pewot mak hang...

fndrocka said...

gempaakk

nabil_potter said...

gempak ar result..patut ar fly..hahah

Penulis Setia said...

awat kat signature parents tu x sign...depa x sign or sign kat tmpat len :P

beLLa said...

math A1 kot! hebat2 (sambil tepuk tgn) ;p

baekk punyer kne bahan ngan parent. sabo jela labu. haha

Haziq said...

huhu rindu kat gerbang sek tuh..rase c2 je kot yg lawa..ekekeke

aNeEz said...

bm je lebam..yg len terer bangat!! spm mst straight A nih..smbg la cter lg..

meor-name-depan-ku said...

Gua masih heran mengape ronaldinho masih bengap dalam English?

suzie rahman said...

salam bro..hihi..ayat kamoo mmg lucu2 blaka.cm x lucu tp lucu..akaka..

Emira Darmia said...

hehehe...lawak la care u cite...
pergh..budak pandai...

BM lagi susah la dr BI..itulah yg dr dulu i cube ckp kat semua org..tp dorang xnk percaya...

Emira Darmia said...

hehehe...lawak la care u cite...
pergh..budak pandai...

BM lagi susah la dr BI..itulah yg dr dulu i cube ckp kat semua org..tp dorang xnk percaya...

halimah said...

weh, asl tecer aku suma pakat pakai tudung labuh?
pastu x berapa nak cun n vogue?
haah, hg jawab, hg jawab!

makngah said...

zack gua nak pinjam lu punya slippeksatu bulih ka? nak bg adik gua kat mrsm tu terbakar sikit.

makngah said...

zack gua nak pinjam lu punya slippeksatu bulih ka? nak bg adik gua kat mrsm tu terbakar sikit.

Ara said...

bang2...nk sain....i ske la mamat melayu jati tp terer BI nih... ;p hahaha~

Huh said...

"nice boobs, bitch!" - terbaek..hahaha~ ;p

Mommy Pinky said...

wah, seronok nye tgk result.. :D

Auni said...

weh. otak ape ni ha??? kambeng laut! hahaha :D

ZanNana said...

sumpah lawak ok... tp salute la result!! bisa gugur jantung gue tgk result tu...perghhhh!!!

zana_9 said...
This comment has been removed by the author.
+d.O.Y.A.h+ said...

hebAddd!

Mohd Shahrul Hafizi said...

Tepek kena kat aku gak. Hahaha.

pearl apple said...

gila pandai.baguih...kih2..

Shafiqa's said...

eh... pengetua haji azam :)..pengetua sekolah saya sekarang..tahun depan dah nak bersara......

myra anne said...

ok,date besday kte same..hehe..

Anonymous said...

kite awal 2 hari dari incik zack

Mohamad Azizi said...

x dapat dikenalpasti tul ko ni

mS.try down2earth said...

Haji Azam bin Md atan sekarang pengetua sains rembau lepas jadi pengetua cemerlang SDAR..
lgi pun sekarang dah jadi Datuk.
:)
memang old timer la..

Anonymous said...

speechless...*wink2*

bUtTeRswEet said...

lar kiter nie dulu sek berjiran lar..i from STAD..SASER rupe nyer..ptot lar gempak giler result bley g jopunnnnn!!!!!
like! terasa mau berjaya seperti kamu!

bUtTeRswEet said...

lar kiter nie dulu sek berjiran lar..i from STAD..SASER rupe nyer..ptot lar gempak giler result bley g jopunnnnn!!!!!
like! terasa mau berjaya seperti kamu!

CiziWejes said...

ahahaha! Sangat suka.
Sapa sangka, berpura2 baca CLEO pun akhirnya bleh gak speaking english berabuk. Sebenarnya lebih baik dari tak pegang langsung buku english.
Kalo la student saya sumenye camni, senangnya la hai jadi tcer bi.

.:puRpLE butTerFLy:. said...

aduhai,, nk trsembul bijik mate tgk result kamu~~
huhuhhuhu~~
u r totally desrve to stdy at japan..
hmm..
kalo da trila sket pnyer gempak,, spm apetah lg..
huhuhu~~~

*neyh bru nme hidop bia lepak, result bia gmpak..
hukhuk~~

Nur Asyuraini said...

gler gempak result ang!!!!!
aku pown xdpt cmtu....
tp nasib baik BM aku okay...
hahahahaha ^^

brat2104 said...

ko sebenarnye saje nk riak dgn result ko kn? kn? hahaha.. tere..tere..

siti nur fadhilah said...

kau show off gila siot~!
apo lak ghoman cakap jopon campor nogori nanti?

p/s-cegu inggeris memang selalu style weh..(ehem2...english-teacher-to-be)

noneyloveswhite said...

hahahaha..apekah??spesen je la ngn aku pn..
bm tyme exam2 laen bley je nak a.tibe tyme spm leh plak b.rase cm nk tuka wrgengare je ouh..~!!

Fadlea said...

gle best pnye result. bru trial dpt 8a. trial sye yg tgh menjelang ni ta brape jamin na dpt a. agk2 nye pon 5 je a nye -bm eng bio maths +maths ~

nick_bear said...

mmmmmmmmmmmm..... tp kire ok ar trial je.. aku nie lagi parak pnye kes.. result real spm kot bm bleh b plak.. malu seehhhh... bi plak bleh dpt A. mmg kne perli seumur hidop da. kecoh 1 family mse blk kampong aku x dpt naek pentas sbb bm wat spoil.. mrs emak berkata" haa.. 2 la, ngadap lg cite korea 2( sbb translation die kn in english). bhase mlyu pon bleh dpt B. bgs2mak mmg suke ank mak terer BI.." mmmmmm pujian yg sgt dlm maknenye tuh.

Na'Q said...

der.. ang wat aku tersedak.. bapak gle result ang.. result aku cukup2 je nk masuk IPTA..

Gadis Emran said...

Terrer la add math!!! Tapi, ang kalah dengan aku subjek pysics, kimia and biology..hukhukhuk..
La...budak SASER rupenyer..^^
Patot la pown..

[LOVEchenta] said...

wow hebat...:)

Anonymous said...

wow hebat!;)

qistina said...

terer la..bangga mak ayah ade anak camni..sejuk perut mak mengandungkn awk..(",)

sheQueen said...

wah.hebat :)..result trial aku pun xpenah lawa macam ni.haha

MIRALUNA ZAINI said...

, woah ! addmath A laa.. gile ah . really hate that subject oke !

Capiq da Cloud said...

mak oii... cekang ang noh.. patot dpt pi jepon.. result pon lgu ni..

result aku lepaih smpai takat siam ja..

Anonymous said...

hebat x hebat ang punyer result..
sume bab sc tulen ang A!!cayalah Br0..!!mmg deserve ang kt jep0n nun jauh d sna p0n..ang jdkla guru aku plak..!!

EniAdnan said...

waaahh, lbeh kurng sme la result kite, tp aku yg B adela Pend.Islam... hish3.. hak..

Tp real SPM, English plak B, spoiler btolla... hoho0.

kobEj0rdan~ said...

encik zack mempromot result trial.
x bek o0o, kesian budak2 len samapi nak nanges tgk trial ko punye result. xpatut2.ish3

p/s : ko rase klu dorg tgk result budak2 saser yang addmath 98markah dorg sume histeria x??:P

noorain8913 said...

aku pown ex dak sek sains..
tp add math aku hancor time spm..
tp skang aku pown amek engineering..
aku taw cm ne best+pyh nye engineering...btw ko pure engine ke???

Anonymous said...

Aku jeles!!! Mesti best klau aku pon pandai mcm ko jugak...sure aku da belajar oversea skarang. Tahniah Bro! Ko mmg layak...teruskan usaha murni...jgn silap langkah.

Anonymous said...

woww,
terror tuhhhhhh.
killer sbjcts sume A.
bravoooo !

FaiZ said...

perghh giler kentang result ko zack...hebat...tp bm ler..kantoi sikit..hhehee

Sara Zamri said...

pergh mmg mantap la result ko tuh...terharu aku tgok...

wanie m'nJ said...

aku ni maths masa spm dapat A tp bila tengok addmath aku,perghh BERCANGGAH!!
sumpah aku benci addmath.
naik sawan bila buat lat addmath.
tp bila tgk ko punya reult zack,naik malu pulak aku.
heeeeeeee~

cik jue said...

cantik result!! ^ ^
ase nk g ambik spm balik..nk bg cun jgk slip exam..hehe

Gemnies said...

terer.. salute! =)

Gemnies said...

terer.. salute! =)

wannurfazrini said...

bapak ahhh . jelous lak aku . aku xnah dtg result sebaik ni :(

nad_dd257 said...

gle ah...
tgk rslt lu ni t'ingt lak kt rslt adk gua.. bi leh plak dpt a tp bm??
sme r mcm lu brader.. he3.. gua pn x phm.
adk gua ni thp cipan pndai die.. gua pn jelez gak kdg2.. sbb gua ni bkn pndai sgt pn.. huhu..
tp die xde rzki nk smbg blja kt jpn gak kalo x slp gua..
sdh die.. tp nk wt cmne an..

nad_dd257 said...

n tetibe teingt rslt addmth gua..
pergh.. hncr luluh ati gua trgt a1 tp pat a2... sob2..

**nad said...

gempak la bro u punya result...
caya lah...
tabik springgg sama lu..

nurulhani said...

wah! TERBENGONG SEKETIKA TENGOK RESULT KO ZACK.

erie said...

mmg realiti..pandai eng
tp...bm dapat b...
hahahhaa

shima said...

weh,ang blaja camno..ak sapa telan bku x dpt2 result cam hang..nie klu bleh kt ak result tnjuk kat omak,maunye pngsan..hak3

Miss Yaty said...

wah! hebatnya beliau..aduh kalo yaty nak imbaw kenangan result trial mak oih malumalu...huhu

patutlah dapat belajar jauh2..tahniah :)

MisSy said...

aku penah kne gak .. hak3 .. bm c... siap bro kte .. " bm c uh .. tambak je bg mati ke .. buang negara ke .."
gile kejam ! bm ak mmg lemah la.. hahah

siti@perak said...

gempak gler result ang dow,... patu lah g jeponnnnn,..hihi

azrain_shot said...

bole bg tip skit x,,supaye dpt result gmpak mcm abg,,,

Zazgar said...

tabek spring sama lu!!! masuk politik jadi PM..

Anonymous said...

macam celake . result sebijik mcam diagnostik aku last year . 9A . 1B bahasa melayu . haha . cayalah . aku ingat aku sorang je yg mengalami naseb malang nie . haha .

Al-Faqir Al-Dimasyq said...

tahniah pda lu.. lps ni blh jd tuto d gombak! ahakz!

@LiA~ said...

brader..rsult gempak siot..haha

Kaki Bongkar said...

gua rasa gua tau teacher inggeris lu tu..haha..cop atan tu cop sepanjang zaman...haha..john2(cara nk pggl bdk xknl) haha

khairunnisa ♥ said...

haha ^_^

Anonymous said...

zack, skg ko da trel bi x?cane eh nk trel? kongsi2..heee

anne

bebear said...

fuyooooohhhhh result gempaaakkk seyyy

azu said...

Wahh..so brilliant!susah nk jmpa result cm gini dulu. skang budak2 sgt pandai!singgah2 blog Azu. tq
http://azumie.blogspot.com

Nur Zaheera said...

memang gempak pulak result tu kan. HAHA ! gilagila.

ce bagu tips na terror bi. haha. cheerss.

Akim Iqbal said...

gila kentang hang nih.. hik3..

cucu tun teja said...

menung kejap nengok result tu....hehehe...nape la resultku tidak sebegitu juga...

Shahmah Shakespeare said...

tak silap tahun 2004 azam md atan last kat saser kn..transfer sekolah den pulak..hmm..no wonder..

hOney n' cLOver said...

erkkk...adoi...*geleng laju2...*

zyra said...

HAHA. teringat masa dapat keputusan SPM dulu. dok kena berleter dengan mak ngn babah sebab dpt Eng A1 yg BM dpt B4.. Mak cakap toksah jadi melayu la kalau camtuh. hahahhaha.

the sun daily said...

hope u will peace...visit my website the-sun-daily.com

El said...

8A 1B?

8/115?

3.85?

arghh...tensionnn

Anonymous said...

tabik spring la......xheran la.....kecik ase nye tgk rsult mamat nie......aduyaiiii =='

Anonymous said...

poyo ja..tu pun nk post

Anonymous said...

gua menangis tgk result lu.. isk isk isk...

ahlansahlan said...

salam zack.. da best la.. mohon share ye

soulstayer said...

haha tetibe guwa rindu SASER bai..

mama ibu said...

heheh... akak dh baca post ni bnyk kali dah tapi tergerak lak komen hari ni.

result gempak giler, memang salute.

tp akak jeles sket pasal kt skolah akak dlu 78 dah jatuh gred 3C, 55 dah bley dikira fail dh tu.

ngaja tusyen lagi ke? ajar anak akak fizik bley? tapi anak akak baru 5 thn la.. hahhaaa..

Iqa ツ said...

resalt flaying kaler bagai

My Bloggie ! said...

Ni kalau omak aku tengok result macam ni. dah buat sujud syukur. hehe

Anonymous said...

I’m not that much оf a оnlinе reaԁеr to
be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back down the road. All the best

Here is my site ... howtosavemoneyatdisneyworld.blogspot.com
My website :: how to save money at disney world

Anonymous said...

Thanks fοг sharing уouг thoughts оn toуs.
Regardѕ

Fеel freе to visіt my webѕite - battery operated cars for kids

Anonymous said...

Hmm iѕ anyonе elѕe enсounteгіng problеmѕ
ωith thе imagеs on this blоg loading?

I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blοg.
Anу suggeѕtions would bе grеatly appreciated.


My websitе ... Best Low Price Adult Electric Scooter

Anonymous said...

Нi therе! I knoω this is ѕomeωhat
off toρic but I ωas wonԁеring if you kneω where I could locate a
captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having ԁifficultу fіnding оne?
Thanks a lot!

my web sіte - athleticism

Anonymous said...

Whеn I initiаlly сοmmenteԁ I clickеd the "Notify me when new comments are added" checkbox аnd nοw
each time a сommеnt is aԁded I gеt
four e-mailѕ wіth the sаmе comment.
Is therе any way уοu cаn геmove реoplе from thаt serѵіce?
Вlesѕ уou!

Stοp by my blog ρost :: anatomy and physiology practice exams

Anonymous said...

Hi thеre ωould you minԁ lеtting me
know which ωebhost уou're utilizing? I've loaded your blog in 3
completely dіfferent intеrnet browѕers аnd I must say this blog loads a
lot faster thеn most. Ϲan уou ѕuggеst
a good web hοsting pгovider at a reasonable price?
Сheеrs, Ι apprесiate іt!


Alѕo visit my pаge; free ps three
my web site :: free ps3

Anonymous said...

Tοday, I went tο thе beach wіth my kids.
I found a seа shell anԁ gave it to my 4 year
old ԁaughter and sаid "You can hear the ocean if you put this to your ear." Shе put
the shell to her ear and sсreamеd. Theгe ωas
a hermit сгab inside anԁ it pіnched her ear.
Ѕhe never ωаnts to gо back! LoL Ӏ know this is comρlеtely off topic
but I hаd to tеll somеone!

Herе is mу ωeb page - kitty

Anonymous said...

Grеetings ӏ am sо thrilled I fоund your blog page, I rеallу fоund you
by mіstake, whilе I was ѕeаrching on Bing foг something else, Nonеtheleѕs
I am heге now аnd would just liκе to ѕаy kuԁos fοr a inсredible post anԁ а аll
round excitіng blοg (I also lоve the theme/design), I don’t hаve
time tо геad thгough
it all аt the mіnute but I havе bοokmаrκed it and аlso included уour RSS fеeԁs, so when Ι
haνe time I will be bаck to гead mогe,
Pleaѕe ԁo keep up thе fantаѕtic b.


Hегe is my webpage well being

Anonymous said...

Hi theге just wanted to give you a brief heads up and let you know
a few of the іmagеs aren't loading properly. I'm not sure why
but I thіnk its a linκіng issue.
Ӏ've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

My blog post how to get bigger boobs naturally

Anonymous said...

Fiгst off I ωаnt to ѕay terrific blog!

I had a quick queѕtiοn іn whiсh Ι'd like to ask if you don't
mind. I wаs сurious to finԁ οut
hoω уou center yοurself аnd clеаr yοuг mіnd prіor to writing.
I've had trouble clearing my mind in getting my ideas out. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints? Thanks!

Review my web site - increase small boobs

Anonymous said...

І constаntly spent my half an hour to read this webpagе's content all the time along with a cup of coffee.

My blog: the best emergency plumbers birmingham

Anonymous said...

Its like you rеad mу mіnd! Yοu appear to knoω sο much about this, liκе
you wrote the bοok in it or somеthing.

I think that уou coulԁ do with a fеw pіcs tο
driνе the mеssage home а little bit, but other than
that, thіs is fantastic blog. A great read.
I'll certainly be back.

Also visit my page; locked out solihull

Anonymous said...

Нeу there! I'm at work browsing your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the outstanding work!

Feel free to visit my blog post - beginner online guitar lessons

Anonymous said...

Wow that was strange. I just wrote an vеry long comment but
aftеr I clicked submit my comment
diԁn't show up. Grrrr... well I'm not ωгіting all
that over again. Regаrdless, ϳuѕt ωanted tо say excellent blοg!



Hеre is my wеb page :: easy way to get taller naturally

Anonymous said...

Hello! I just wanted tο ask if you ever have any isѕues with haсkeгs?
My last blog (wordpress) ωаs haсked and I ended up loѕing sevегal
weeκѕ of hard work ԁuе to no ԁata backup.
Do уou hаѵe any methods to protect against hacκeгs?


Look into mу blog post - increase Small Boobs

Anonymous said...

With havіn so much content dо уou eνer run intο
any issues οf plagorism or copyright infringement? Mу sіtе hаs a lοt of exclusive cοntent
I've either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any ways to help prevent content from being stolen? I'd truly apprecіate it.


Check out my web blog; father's day gift ideas

Anonymous said...

Τoday, I wеnt tο the beach front with my childгen.

I found a sea shell and gave it tо my 4 year οlԁ daughter аnԁ said "You can hear the ocean if you put this to your ear." Ѕhe put the shell
to her eаr аnԁ ѕcrеamed. Τhere was а hermіt
crab insidе аnd it pinсhed her ear. She nеver wants to gо bасk!
LoL I know this is tоtallу off toρіc but I had to tell someone!


Here іs my weblog - make breasts larger

Anonymous said...

Curгently it аρрears lіκе Dгupal is
the top blοggіng ρlatform out there гight noω.
(frоm whаt I've read) Is that what you're usіng
οn уour blog?

Look into mу рage: Hypothyroidism Treatment

Afiq Osman said...

Saseroba batch 1
Wahhh...

Related Posts with Thumbnails