Kuik-Kuik Si Tikus Pintar.

Hai. Kenalkan, ini pula Kuik-Kuik, tikus belanda (guinea pig) peliharaan kitorang adik beradik. Kitorang bagi nama 'Kuik-Kuik' sebab dia cuma tau sebut satu perkataan tu saja.


Kuik-Kuik ni asalnya seekor tikus makmal untuk projek sains akak aku dekat maktab. Tapi, oleh sebab muka dia yang comel, akak aku tak sampai hati nak operate dia. Jadi, akak aku bubuh dia dalam sangkar dan bawak balik ke rumah untuk dibela. 


Kuik-Kuik ni tak macam Mok. Dia tak memilih sangat dalam bab makan. Pisang, lobak merah, jagung, kacang buncis, semuanya dia makan. Tapi dalam banyak-banyak tu, yang paling die gemar - sayur kangkong. Especially part batang tu. Seronok tengok dia kunyah. Berderap derup bunyiknya.


Kebetulan, sangkar Kuik-Kuik terletak dekat jalan nak menuju ke dapor. Jadi, setiap hari Kuik-kuik kerjanya perhatikan gelagat kami satu keluarga yang lalu lalang dalam rumah tu. Setiap kali emak pulang dari kedai, dia akan menjerit-jerit "Kuik..Kuik..Kuik!" sekuat-kuat hati. Konon-konon excited la sebab dia tau dalam plastik kedai mak tu, biasanya ada sayor kangkong yang dibeli khas untuk dia sorang. 


Disebabkan habit dia yang tak boleh dengar bunyik plastik ni, kadang-kadang mak jadi tension. Bukan apa, bising! Padahal, kekadang mak tengah selongkar plastik sampah je pon. Tapi Kuik-Kuik tetap menjerit-jerit sebab dia ingat mak tengah prepare nak bagi dia makan...

Sebagai suri rumah yang normal dan sibok dengan tugasan harian, adakalanya mood emak kurang baik...


Pada masa tu, siap la Kuik-Kuik. Terpaksa tahan telinga dengar mak membebel. Kitorang adik bradik memang takde dekat rumah. Akak sulung pulak keje dekat kolumpo. Jadi, Kuik-Kuik ni kira macam kawan baik emak la... Teman mak sementara tunggu ayah balik keje.

Sesekali bila cuti, kitorang balik rumah, tengok-tengok Kuik-Kuik dah gemok! Mana taknya, mak kata dia asyik makan je dua ploh empat jam! 

Family aku memang suka dengan binatang. Jadi, kitorang memang selalu bergurau manja dengan Kuik-Kuik. Sesekali, pernah juga test hulur die dekat Mok. Tak cukop tanah dia lari!


Tak seperti hamster, bulu Kuik-Kuik ni kasar. Saiz dia pun jauh lebih besar dari tikus-tikus peliharaan yang lain. Aku suka letak dia atas riba, sebab suka feel 'geli' masa die gerak-gerak atas paha aku.


Tapi, seperti biasa, Kuik-Kuik tak pernah lupa untuk menguji tahap iman dan kesabaran kitorang adik beradik...



Sekian.


p/s:
Kata orang, kalau kita sayang dan baik dengan binatang, nanti binatang tu akan selalu mendoakan kesejahteraan kita. Rezeki kita pon akan jadi murah. Tak tau la betul ke tidak. Wallahualam. :)


.

71 comments:

apektanta said...

ahahha comel la kuik kuik..

Ery Farieha said...

kuik kuik
ngeh3
unik btl name

J. Love said...

bab rezeki tu rasenye betul. rasenye lah.

lu dah kaye belum?

Anonymous said...

mok dgn kuik-kuik tak gaduh ke???
tak pun, mok tak try nak makan kuik-kuik ke???
cam crite tom and jerry ke ape tu...huhu~~

Hasrol Nizam said...

oh, part gambar last skali paling aku tak suka..haha.. :D

Tarikh Konvokesyen Universiti Teknologi Malaysia (UTM 2010) ke-45

poksudaus said...

comel gilerrr ^_^

ardinihumaira said...

lawaaaaaaa lukisan ang bro...


siap ado tandatangan lagi. punnn lawa gak.. haih bila ko nak lukis kartun kisah aku lak weh.. haha.. berangan aku.. ;p



eh, kuik kuik ang tuh kan bulu dia sama macam bulu mak kitty adik aku. comel :)

Aini said...

suka kucing sahaja. Ape saje jenis tikus adalah geli..huhu.

Aini said...

nway, kuik-kuik nampak comel tapi sebab dia bernama tikus, mungkin tak sangup nak pegang..hehe

annadzirah said...

wahh..
bilalah nak bela menatang camni.
hahaha.


same cam my meow.
xleh dengar bunyi plastik.
=.='

fiq said...

cam best je bela haiwan wonder pet ni. susah x jaga dia?

Noriffa said...

alahaiii kiut!
nama pun comel..huuu :D

@yuE said...

bila nak bela kura-kura dgn itik pulak???




wonder pet...

♥CIK SHA♥ said...

kuik kuik..kuik kuik..haha..lawak doh nama dia..tapi comel nak sebut..hak3..

eh? rupe kuik2 ni macam arnab sket eh? klon arnab dgn hamster gamaknye..kui3..

shue_rosli said...

kirenye ni tikus ke?...tikus lab putih kn?...kompius jap...=P

adrina sidek said...

ada feeling rasa 'geli'

hahaha..apa kono ayat ni incik z, aku raso cam len je bunyik..kahkah ;P

ajim said...

sekor je ke bro??kalu ade teman idop,kompem beranak pinak dgn jayanye sbb spesies nih mmg senang membiak...bila dh byk leh wat bisnes..bisnes maju dpt byk duit jd murah rezeki ko...hahaha

Cik Nad said...

ang lukis kuik-kuik dok atas riba ang dengan cara yang sgt la kiut! paling x bley bla part ad six pad tu! haha~

ice♥ice said...

mcm wonderpet plak..kuik2 makan sayur saderi tak? hehe :P

lily said...

adekah anda cube melukis diri anda berkain pelikat dan ber'six-pack'??haha

sera said...

comel la. tp siot je test beri dia dgn kucing kuikuikui....

Emora Valeria said...

cam hamtaro!

hans said...

hahahahah
sakit perut aku bila baca sambil tgok pic tu
kehkehkeh

yups,selalunya macam tu lah
kalau kita baik dengan haiwan mesti rezeki murah atau hidup senang


Perjalanan Semalam Ialah Hari Makan Sedunia

SweetyMui2 said...

saya geli tikus dan yg sewaktu dengannya :p tp kuik kuik ni cam comel plak

einz_momoe said...

cumel..ak tringat hamster ak mati sbb kasi makan durian byk sangat..tapi tula favorite dorg..sedey..

althafunisa said...

salam...huhu..
my aunt baru2 ni ada ckp,
zaman skg ni lebih baik jaga bintg dari jg org..
at least haiwan pon tahu nk doakan kita...
tpi manusia lak, makin lupa daratan...even anak sndri...

vanillavengeance said...

nice!

faRahAdILa said...

kuik kuik sgt comel. nk bela jugak r. skrg ade sekoq kucing ja. bab rezeki tu, bapak aku pn ckp bnde yg sama. kalau kte bg haiwan ni mkn, insyaAllah murh rzki kte. alangkan nabi pun sayang kucing. kan?

Cheno said...
This comment has been removed by the author.
Cheno said...

eh hamtarooooo! goreng pon sodapppp.
hihi

Syiqin said...

'kuik-kuik'??comeynyaaa^^

jack said...

mengingatkan aku pada satu siri animasi jepun..tp da lupe nm die...

Anonymous said...

sejak bile ntah badan ang ade ketak2 tu .. ang tulang je lebih..

Anonymous said...

ku geli ngn natang..xspecially kucing..wekk..takot...tp bca citer dy ni..cm best gk..tp xp lh..ku tetp geli..

p/s: thumb up tu u zack..xsgka pic hg kat google image pown ada..wlpun 2 jep..hehehehe..:p

pearl apple said...

comelnya...adik saya bela jgk tikus belanda nih..comel sangat tapi asyek bising jer...kuat makan betol..geramnya saya...tapi betol la..kalau kita buat baek kat binatang nanti dia doakan kita..=)

Nur Hayaty said...

cumelnyer...pernah gak bela hamster tapi..da tak ada...huhu...

Encik Tikus said...

besar gila taik dia ? haha ;D

Seri said...

sekali tengok macam arnab je si kuik-kuik ni

@juera said...

mmg btoi pon klu bela menatang pastu kte jga elok2..murah rezeki kte..tp part menatang tu doa kt kte tu....x psti ler plak..huhu

Arra JaSmY said...

comelnye menatang tuh...kuik kuik kuik..ahaks.tringin nak bela jugak lah.=p

hans said...

hahaha
lawak baca komen anon tu
bila masa badan ekau ada ketak2
ekekeke

P/S : Review Filem : The Sorcerer's Apprentice Cool Giler Beb! Terbaik!

mastura said...

ayah aku pun salu cakap yang binatang nie salu doakan kesejahteraan tuan dia... percaye2

chekgu Moe said...

mcm late lenie akak je rupe dia.

sangat suke bila dengar bunyi plastik. mula la bising2 bunyi dia plak. tibe2 je mati. sedey.

:(

LORD ZARA 札拉 said...

rupa Hamtaro la~

he he~

Nurrain Elfrisha said...

cOmel!
suka.
=)

ada lagi Kuik-Kuik?

beLLa said...

comel la. pasni nak bela guinea pig pulak la. ganti hamster y dah mati. huhu~

Emira Darmia said...

lukisan u mcm HAMTARO!!!
cumel~


malangnya i'm a cat person dan takowt tikus....wuhuu...sy x mau bela keturunan tikus...never!

fndrocka said...

kalau malam2 cemana nak bagi dia silent?asik kuik-kuik je

ishiko said...

chomel je kuik2x tuu..

Khairi said...

hehe. kiut la bro. post ini buat ku fikir untuk adopt menatang bernama kucing sekor. MOK ada anok tak? hehe.

kasha + ajie.. said...

owh~~ sgt mngada si kuik2 ini... :D

iManAzRaf said...

haha.. suke menatang2 tu... tp takoott... ho.. xsnggup aku... hehhe

hans said...

aku geli sikit haiwan jenis tikus2 nih
tapi rasa macam nak bela arnab...
haha

P/S : Rajnikanth Nak Datang Malaysia? Biar Betul?? Nak Kena Pergi Jumpa Nih!

anies_5566 said...

adeii..comey gila kuik2 ni.. 2 3 ari ni aku adicted jer nk tgok kuik2 ni..adeiii...gila byg kah aku..???
zack..kuik2 dah berpunya ka..??? kalu blum..blh aku jodoh2 kan dgn hmster housemate aku..hak3..

(seriusly..mmg trbyg2 kuik2 ni..xtipu..)

Ervina Razali said...

kuik kuik sgt chumellll....
suka2...

amira said...

grr..huhu,, klu sy pon x nak disect dia kuik kuik yang comel tu..
alamak.. teringat plak dh dissect tikut putih hari tu.. uwekkkss!!

mie said...

uihh!!!
bleh buat filem kuik kuik ni..
hehheeee

da hustler said...

moge2 murah rezki ang zek pasai sygkn binatang.=)

aNeEz said...

kuik2..cm comey je..

Wan Perlis said...

best2
aku ada kucing sekoq
kuik2 comelllllllllllllll

ALAM said...

wahhh kelakar heheheh

zool said...

mashimaro tu...

NUke_Rude said...

aku suka katun ko. hamtaro.

CM said...

I'm actually looking blogs and sites who are keen to partake in paid written advertorials for a few different clients.

If you shall be deemed interested and would like to find out more, please do not hesitate to contact me at jcmf.ng@gmail.com

Thank you!

Mommy Pinky said...

ololo..comeynyer berak..kuikui~ XD

Nur Asyuraini said...

comel la....
tp aku ase ang patut ajar die perkataan lak la...
x bosan ke dgr "kuik kuik" je???
lau 100 thn dia dgn family ang....
100 thn la ang dgr word tu...
hahahahaha ^^

*masshie* lollypop~ x) said...

nice drawings ;);)

La Ainaa~ said...

ah shut up u...
ur mom pon ckp ngn bnatang pon speakin...hebat..!!

Papa PUSS said...

Perghhh best citer nie.
De best part gambr last, ada 6pack lg hehe.. kuik kuik ada lagi ke? Sehat?

Anonymous said...

comel sgt! everything is comel~ story telling~ pictures~ comel la! suka2!!

Khairun Nisa' Muhamad Yusuf said...

Sejibik tikus2 ak nyr prangai..
Mke Kuik2 ko cm mke Covalent ak..
Umo dy x panjang bro..
Mati sbb kne hempas oleh budak kt tepi longkang..muntah darah..
Tp ak ad 4 eko je lg yg tggal..

Related Posts with Thumbnails