Siri Bercakap Dengan Setan - Episod Minyak Pengasih. part 1.

Suara parau Haji Talkin melaungkan azan maghrib, kedengaran lagi senja itu. Sama seperti hari-hari kebiasaannya. Gegak gempita seluruh pelosok Kampung Petualang, Jalan Siluman Angkasa, 57800 Taiping, Perak Darul Ridzuan. Burung-burung yang berkicauan riang sejak pagi tadi, masing-masing mula bergegas pulang. Kelihatan juga kelibat dua-tiga orang kanak-kanak berlari menangis sambil mencari selipar yang hilang. Nun di awan, matahari sedang merendah diri memberi laluan pada sang bulan untuk take-over...

"Ikut kan hati Usin ni mak, mau aje Usin tapak kan muka Mak Esah tu tadi! Biar dia rasa! "

Tiba-tiba terpacul kata-kata tu dari mulut Hussin, anak tunggal Mak Siti, perlahan, sambil menutup jendela rumah. Fikiran nya kusut. Hati nye remuk hancur.

"Astagfirullahalazim... bawak mengucap Sin... Istighfar banyak-banyak..."

"Usin memang da lama sabar da ni mak..." 

Asap rokok Nusantara dihembus Usin perlahan-lahan. Dicapainya kusyen yang berselerak atas lantai, dikirai nya berkali-kali sebelum melabuhkan punggung.

"...Kalau die kutuk Usin, Usin boleh hadap lagi mak. Takpe, Usin sedar Usin ni sapa. Belajar memang tak tinggi mana, Pakai pon selekeh. Tapi, die tu dah over sangat, mak! Sampai abis satu keturunan kite dihamburnya. Cilake apa?"

"Allahuakbar... Usin... Usin... Sabar nak... Maghrib-maghrib macam ni, jangan diikutkan sangat ati marah tu. Tu semua syaitan tu Sin... Syaitan! Cuba bawak bersabar sikit... pegi ambik air semayang." - ujar Mak Siti sambil membetulkan telekung di kepala nya.. sesekali terlihat garis-garis kedut usia di dahinya.

"Huh! sabar...sabar! tak abis-abis dengan sabar! kalau semua orang dalam dunia ni boleh sabar, takde nye perang dekat Palestin tu mak..." 

Rokok yang tak abis dihisapnya, ditenyeh-tenyeh ke piring kuih, sebelum bingkas bangun ke bilik air.

Mak Siti hanya mampu menggeleng kepala sambil membentang sejadah...

**************************

...bersambung....



p/s : amacam? boleh pergi tak agak-agak cerita macam ni ? keh keh keh... guwa nak siap-siap, main bola.




29 comments:

Miss Shizu said...

macam hampagas la ang nh..penat2 aku xcited bace...upenyer to be continue..hampesun tol r...

LORD ZARA 札拉 said...

laju aku baca setiap perkataan hang~

ish~

cepat sambung~

@yuE said...

haha...nice...cepat sikit sambung..

Encik Tikus said...

nice bro ;)

alisha said...

alaaaaaaaaaaaaaaaa , semangat bacanya . sekali bersambung lah pulak , jangan tunggu lama-lama nak sambung . tak sabar nak tunggu . eyh , baru mak siti pesan , sabar. . . sabar !
:DD

fadhilahsyuhada said...

mmg berbakat nih..
xlame g kuar novel lak k..
chayok2!!ganbatte zack kun;)

faradyna said...

nice2..leh gi jauh ni..pasni anta gi alaf 21..ek? ~~haha

~MiSs iFF@~ said...

ade je idea incik zack ni ye..
bgus2, xsabo nk tggu part seterusnye..hehe

Uncle J said...

tak tau nak tulis ape.
sambung cepat sikit.

anies_5566 said...

ni..pngaruh tgok cite sumpahan org minyak la ni..ish3..

AiZ said...

aiseh... bersambung.. ^__^ bila nak sampai part sembang ngan setan tu.. ^_^




Aiz latest entry
Kehebatan iklan pada minda kita
Facebook vs blogger
Kesilapan kita mood blogging down
Babysitter pukul baby pula


ingin buat link seperti ini juga? Klik disini

Nad said...

haish. aku trase cm bace novel online plak aih..! :)

Dark Half said...

ada bakat menulis la bro..
can't wait for next

check out grafik novel gua pulak ~ Sorrow>

hans said...

boleh pi cerita nih
teruskan

Nur Hayaty said...

ang suka bg org suspen..hasih...=P

annadzirah said...

adus.
bersambung lak.



==================================
ENTRY BARU ; Aku Terjumpa Duit RM100!

chekgu Moe said...

best2. cepat sambung.

sweet life said...

adehhhh... bersambung plak..
cepat maen bola then sambung citer.. hehehe

Anonymous said...

hok aloh smbng pule...

apeqchan said...

ala..
bersambung ke....
cepat wat sambungan

Afzainizam said...

Bukan kacang sebarang kacang.
Kacang melilit si kayu jati.
Bukan datang sebarang datang.
Datang membawa hajat di hati.

Anak raja main congkak,
Main congkak punya pelan ,
Boleh saya tumpang bertanya,
salam dihulur tanda persahabatan,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME.WORLDCUP  
╔══╦══╗╔╦══╗  
╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
╔═╝║║║║║║║║║ 
║╔═╣║║║║║║║║    
║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
╚══╩══╝╚╩══╝
SAY.NO.JUDI.BOLA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

Cik Nad said...

aiyoo! mati2 ingt entry ni mega panjang seperti sblum2 nyer! haha~ ang bab gimik ni mmg terer berganda!!

ainuryusranabila said...

huh...excited gila baca..tiba2 bersambyng...alamak..cepat x sabaq dah nih..

dhanial yahaya said...

cepat sambung weh, tak sabar nak baca

SyimaSyaz said...

alahai

Anonymous said...

cam menarik jer...

Anonymous said...

menarik!! best best..

sYaFaRiNa said...

citer best... tetiba je nama kmpung halaman(taiping) ak kuar.... cuma poskod tu main aci letak je kan...
nice story, nice try....

hanani nanie said...

taiping mne ade poskod 57800 bro..lu saja taruk ka??haha

Related Posts with Thumbnails