Pengajaran Buat Gemok ...


Ini 'Gemok', kucing peliharaan keluarga aku. 
Tapi kami adik beradik panggil dia 'Mok' aje.




Mok ni kucing pelik. Dalam bab pemakanan,
dia sangat cerewet. Dia tak makan ikan mentah. 
Dia makan ikan yang sudah dimasak sahaja.


Pada satu hari di bulan Ramadhan,
Mok pulang ke rumah dengan menggonggong
seekor ikan kembong yang dicurik dari rumah
jiran belakang.



Emak yang terkejut dengan tindakan Mok itu
segera merampas ikan tersebut. Selepas mencuci
ikan tu sehingga bersih, emak pulangkan semula
pada jiran belakang rumah sambil meminta maaf.


Mujur jiran belakang rumah berbaik hati untuk
menghalalkan saja ikan itu kepada Mok. 


Akak aku terus menggoreng ikan tadi lalu
diberi pada Mok. 


Mok makan dengan penuh berselera.


Kata akak aku, mungkin Mok lapar sangat sebab
dia tak sahur pagi tu. Thats why lah dia mencuri...




Bila masuk waktu berbuka puasa, emak suruh
kami adik beradik supaya jangan bagi Mok makan.
Konon-konon nak ajar dia bahawa lain kali jangan mencurik.




Sejak dari hari tu, Mok insaf dan tak berani mencurik lagi.

Mok sudah pandai berdikari dengan mengutip 
lebihan tulang ikan dari sinki dapor. 

Mok juga semakin rajin mengemas rumah, mencuci kereta, dan tak tinggal semayang. Ok, itu tipu.

Sekian.




87 comments:

Anis Che Rusli said...

suka mok tu.
knape dia pregnant ha ?

LORD ZARA 札拉 said...

Perenggan last ada bau2 ikan (fishy smell)

ha ha ha~

Good one Zack!

Mee soba semangkuk!

Dauspozi said...

kah3... aku just leh ketawa je baca citer ni...

I n n z said...

pengajaran yang bagus untuk mok ;)

Amir Izzat said...

Assalamualaikum.. Fuh! dalam maksud cerita nie..hehe

hanif said...

Lawak cerita ni..pengajaran buat manusia gak..

zool said...

memang ada kucing yang memilih makan.. nak ikan yang goreng je..
ala cam manusia gak le..
kucing kat umah aku pun sama...

mimi saidi said...

okay...bijak ye kucing tu

WAHIDA IDRIS said...

kuceng pon bleh brubah..hehehe
leh dijadikan pengajaran..
;)

Nur Hayaty said...

hahaha....lawak giler....MOK tak sabar nak tunggu kepulangan ang kat msia ni zack..hoho =P

ekyn ashikin said...

teruja giler dgn kepandaian kucing ko menerima pengajaran.. huhu

@jura said...

tomei giler MOK hang..wase nak culik jerk!hahaha

Arra JaSmY said...

haha..kecian mok,tak dapat bukak pose sesame..:)

are_nyss said...

aigoo..ske nye kucing putih2 ni..=)

rhapsody LiN said...

haha~

lawak toll... nice drawing

afiq aiman said...

alhamdulillah kucing yang dibela famili zack masuk islam...mau xnya kena bljr solat lg tu

Syiqin said...

paragraph last ade sikit aneh...kuceng ka org nii...>.<"

redballerina said...

aku punya la layan cerita ni
sikit lg nk pecaya mok pg sembahyang

Pe-Jo said...

ouh-ouh~
kuding demanding btol lah...

beLLa said...

bagoz mok ni ye.mendengar kate.
ade perasaan insaf lak tuh. da cam manusia lak ;p

fQ said...

haha..sengal.

hans said...

hahahahahaha
gelak2 aku tgok lukisan ko bro
lawak weih
terasa mok tu sangat sweet


p/s : Lagu Waka Waka versi terbaru..Shakira Kalau Tengok Nih Confirm Nangis

Bungakopi said...

ciutnyee..menci. huhu

starzieti said...

hahaha !
chomell..

anies_5566 said...

hak3..tuan x mkn ikan..mok yg rembat ikan tu..tu yg mok mkin gmok tu..try hg mkn ikan zack..msti hg pun gmok cam mok..hak3

chekgu Moe said...

hahaha..name same ngan kcg akak. tapi kami saja komersil kan. jadi MOG.

apeqchan said...

hehehe....
suke part ang dok menjeleskan mok itu...
nak try jugak la kat kucing2 yg dok transit kat umah nie

pearl apple said...

huhu...bagus lar kuceng neh,sekali bg pengajaran ja teros insaf, tak macam manusia..bangga tiba2..wink2..

Daniel Hazmin said...

kucingku namanya "combat"
bab permakanan mmg cerewat gak ..
yang pelik nye .. die tak makan ikan . ahakz..
just mam
1, kulit ayam (isi tak makan)
2. suke bangat makan durian
3. makan sayur-sayuran (jga kecantikan)
4 > time nak tido .. menetek kat selimut aku .. sampai basah . (biasa lah tak dapat menetek kat ibunye dulu).. hahahahah

cikgadis konfiuss said...

hikhik
mok~ kenapa comel! ngeeeeeee =)

~** PROFFY **~ said...

aku bagi A utk karangan bergambar ni!! kehkeh.. kau lukis ke???

Miss Shizu said...

hahahaha...mok sungguh comel okeh...syg mok....

zack zukhairi said...

to all readers : thanks datang sini baca, dan komen. :) sangat suka baca komen2 ang suma! hehe. ramai juga pencinta kucing kat sini rupanya.. baguih2!

@Danieal Hazmin : awat kucing ang menetek kat ang? sumpah geli! hakhak!

@Proffy : yup! semua lukisan dalam blog ini adalah 100% dari kerja tangan aku. thanks for ur comment too. :)

virulent lolita tan benihime said...

comeeeeeeeeeeeeelllllllllllllll

Ery Farieha said...

mokkkk!

mastura said...

zack, ko conform ke si mok tu tak mencuri lg or die tak kantoi ngan korang... hahahaha

J. Love said...

most kucing memang tak makan ikan mentah. ikan goreng plak boleh buat bulu gugur. furballs!

so better rebus tanpa campur ape ape then gaulkan dengan nasi. makin MOK la dia.

ok pengetahuan tentang kucing anda perlu di improve. cuba lagi!

Cik Nad said...

ak bru perasan yg font dia megabesar!
mok comeyl!!!! rse nak cubit2!

Fatul Akrul Ramli said...

haha.. comel babi..

Che Daisy said...

what d smart cat...:D pandainyeee..

syazwa said...

comelnye mok.! mok mok! hee~~

fikah mus said...

haisyh~~
baru je tinggalkan kucing tersayang malam tadi.
rindula pulak rasa bila baca entri ni.

p/s;
MOK tu cun ah~~

@yuE said...

aku syak perut dia ikut hang la zack..


comel-comel...tapi nampak garang je mok ni..takut aku..

Emora Valeria said...

comel!!

molmolla said...

cute!

ieQa sWetLuv said...

haha mok pon rajin semayang.. manusia?? x tau x tau tralalalala~

Zura said...

hahaha...mok mok...walaupun dia kucing kena jgak ajar...adekah lepas itu dia tetap gemuk jugak..

farah said...

Mok tu macam kucing kesayangan saya . Serupa ! :)

Nad said...

hahaha. kalo kurus ang pggil pa? rus. rus. haha. mok tuh sgt comel.

Efa Manaf said...

A+ untuk karangan bergambar nie, syok tgk pic yg ke 6, hahaha cute gila mok majuk :)

muzakkir said...

mok asyik masuk hospital jer taon ni!!!nak bersin kat baju aku jer,,abes baju aku kene hingus die!!cet!!tp...tetap comel kucing aku nie upenyer!!!huhu

ira hanna said...

ahhh comelnye mok ni, suke kucing !!

annadzirah said...

comel!.
same dengan my meow.
xkan makan ikan mentah.
amat cerewet!.
ikan busuk pn die xnak..
pfft...

lea said...

hahaha...mcm karangan upsr la....

Tapak Kaki said...

soleh betol kucing ang..

kema said...

comelll giler mok ngn drawing tuh....
kem salam kt mok ek..hahahaha~

mAlAndI tIrAmIsu said...

lukisan yg sempoi but nice :)

bro ni seorg amidexterous ke??
*ayat nak gempak je kan*haha
okeh2 tuka
bro kidal ker???

Umie Nadhirah said...

HAHAHAHHAHA

aqeyLs said...

so sweet..hahah

iLiYamashita said...

SANGAT COMEL!!!!

hans said...

aku pencinta ikan
hehehe

P/S : Entry 18 Tahun Ke Atas Sahaja : Tiba - Tiba Rasa Takut Mahu Menggunakan Tandas Awam!

akira sendoh said...

hahhaha..kelakar la si mok ni..teror la bt dialog tu..tp kan..nak tau..akira tkt giler ngan kucing..

Anonymous said...

zack...gemuk ang ni serupa betul dari segi rupe paras, kaler bulu, patern perut, jelingan mata dgn tucen aku si mimie tuh...sedara depa kot??

maisyara Pot! Pot! said...

kucing pun ada perasaan tau. hhahaha xD

The Poyo Me said...

mok...gemoknyer...

cube ko wat cam ak zack.

ak letak kucin ak kat treadmill.

hahahaha

siyes, ko x caya?

vanillavengeance said...

nice drawing bro!

syaqirin said...

padan muke mok!! Hak2

Nazra~ said...

jgn lupa kirim salam kt Mok yg chomel :P

shiyda said...

eheh . same ngn kucing shiyda . cerewet ouh ! uhuh

encikbeliau said...

wow...cutenye lukisan..

Macik said...

hehee..sweet, jep.menarik..!!

Nur Asyuraini said...

hahahaha ^^
pe nye lawak ar kucing ang....
aku ase ang dgn kucing ang mmg sama2 berbakat la.... memaen je~
tapi kesian lak kucing tu...
korg puase, at least bg r dia sahur...
hahahaha ^^
pape pown cter ang mmg besh r bro...
tabik spring r kat ang!!!!
HIDUP ZACK!!! ^___^

aliya said...

baguih mok ni paham org cakap..hahaha

btw,ak baru kematian kucing yg sgt100X ak syg...

cause of death:semput a.k.a lelah

sedih giler sbb xdan nk jmpa...dia kt rumah d penang tp ak kt hostel d pntai timur..

nama dia: SUNDAY

bila bc entri kurang sket sedih..sbb bole byg mok tu wat klaka..hahaha...

suka2...^_^

nurse @n!$ said...

ok diz is super kiyut :)

Na'Q said...

wow.. i lolike.. hahaha..

masshie mastura said...

nice nice ;)

MIRALUNA said...

,woah ! sangat bagus iut kucing . jimat betol . ni dak , asik2 friskies . ereghh !!

мiмiп gопjепg said...

haha. mak ai. memilih punya kucing. -.-"

oy@N said...

hahaaaa...comel jer part last tuh.. kiikiikikii

khairunnisa ♥ said...

^_^

La Ainaa~ said...

mok nie.....klaka...
bg tawu mok klo dwe mncurik lagi ..
ptong tangan..hahah

just for fun!!!! said...

comey nye die...nak3....

Farra said...

wa~~~ windu kucing wa yg wa tnggalkn kat langkawi. dah 3 minggu xjumpa MOMO ( nama manja dia ah konon )nama penuh dia HARUMO berbapakkan CHIKA. color putih itam gaks tpi kat telinga kiri kanan tompok itam yg balance n de tompok itam kat idung cikit ,bdan putih then ekor dia laks itam. selalu tido ngan ku mlm2 asal ku baring jek dia pun naik sekali tapi dia manja n penakut nak panjat2 tinggi..lompat kat tingkap pun tak pandai..maka dgn itu ada 1 mlm tu wa tgh tdo wa rasa elok jek basah!!! MOMO kencing kat tepi wa!!! MOMOOOOOOO!!! kul 3.30pagi wa tukar cadar tukar sarung bantal tukar baju...wa dah kena kencing ngan kucing!!!!! seminggu 4 x makan ikan rebus, ayam rebus 3x seminggu n makanan kucing ari2 :) MOMO ni kucing rumah coz dia tak suka gi merayap2 kalau buka pintu dia dok kat pintu jek tgk luar...tapi kuat memain...dia kalau lapar or tunggu ayam serta ikan dia nak siap disejukkan lepas rebus mengaum tak henti2...ops..mengiau...sakit telinga wa dengar..pastu dia takut mandi...tiap kali mandi bunyi dia mcm kucing kena dera!!!! apa pun MUMMY sayang MOMO..nnt MUMMY bawa MOMO dtg KL..dok ngan MUMMY ok..sorry syg...MUMMY keje :( mummy miss momo sgt2...mummy selalu tgk pic momo dari kecik smpai besar~~ umur MOMO baru 10 bulan...

Erra Kyra said...

SUKE!^^

Zul n Azizi Boarding Pets said...

Salam Zack...

Mok yang genius...Cat lover juga ye.. :-)

Best entri ni...anyway kami singgah & follow blog Zack.. Jangan lupa singgah & follow blog kami lepas ni ye.. :-)

www.mylovely-cats.blogspot.com

Nuril Husna Azman said...

haha.kelaka doe..

Anonymous said...

Hey just wanted to give you a brief heads up and let you
know a few of the images aren't loading properly.

I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.


Feel free to visit my web site; tefal compact grill 2600

Related Posts with Thumbnails