Worldcup...oh worldcup...

Ada tinggal lagi empat hari je lagi sebelum world cup sampai ke penghujung. Kalau di Afrika, petanda nya sudah ketara kelihatan. Pakcik-pakcik yang bukak gerai burger sama kepok lekor dekat tepi pintu masuk stadium, masing-masing dah mula berkemas pulang. Makcik-makcik yang turut sama memeriahkan temasya world cup dengan membuat bisnes jual "tudung maradona", scarf rambut ronaldinho dan lain-lain produk, masing-masing da boleh tutup buku.

Yang jual vuvuzela hamjadah tu, memana belen tak abis jual, balik nanti boleh passing dekat anak-anak jiran sorang satu.


Biar depa buat main tiop-tiop dari pagi lepas subuh sampai malam. Selagi tak berdarah anak tekak, jangan bagi diorang balik rumah. Kalau degil jugak, perambat kepala seko-seko dengan vuvuzela tu. Ha, nak sangat tiop kan ?

*************************

Ari ni kite cakap pasal bola je. Before this, ramai yang mintak aku tulis pasal world cup, tapi macam yang aku  terangkan sebelum ni, aku bizi sikit. La ni pon, aku korbankan time tido aku semata-mata untuk tulis entry kat angpa suma. Mana nak carik blogger baik dan kacak  cenggini ? habaq mai !

Itu ari ada orang tanya, "zack, pasai pa suma orang dok sibok cakap pasai world cup? best sangat ka?"

Ini tak lain, mesti golongan awek-awek punye soalan la ni. Ha, meh sini aku tanya ang balik. "pasai pa bila pasaraya SOGO buat mega sale, beratoq mak-mak sama akak-akak dekat sana?"

keh keh keh...

Benda simple. Ok, senang cerita macam ni. Kalau ang prasan, selalu tu tiap-tiap tahun bila masuk 14 febuari atau nama lainnya 'hari memperingati kekasih', golongan yang paling happy sampai tahap senyum cecah cuping telinga, siapa? Awek-awek kan? Ha, sama la jugak dengan world cup. Kire macam hari memperingati  pakwe la kengkonon... 

Penat woo slama ni dok layan karenah angpa, orang pompuan... Teman tengok wayang la, shopping kasut la,  belanja mekdi la... Lambat datang, merajok. Tak ingat tarikh lahir, merajok. Tak call sehari, muncong. Tak cakap "i lebiu", kata da tak sayang...

4 tahun sekali world cup. Kitorang laki-laki tak mintak banyak pon dari angpa kaum pempuan. Kitorang just  mintak sedikit kebebasan ja. Kalau angpa call tetengah malam, tapi kitorang (laki-laki) tak angkat, arap angpa pi masok tidoq dulu. Kalau angpa ada plan nak ajak tengok midnight movie ka hapa, harap-harap boleh tunda ke bulan depan. Kalau anak merengek nak susu tetengah malam, harap angpa (isteri) boleh bangun sat sumbat puting. Jangan bising-bising. Kitorang nak tengok bola. As simple as that. Tak susah pon kan ? Bagi can la.. :p

************************

Ok. Sambung cerita kenapa aku suke world cup. 

Kalau ang tengok tibi, ang perasan dak awek-awek world cup sluruh negara hat tayang-tayang body dok pekik sokong team negara diorang atas padang? pergh! jelita-jeliti ! Boleh kecil hati juga lisa surihani kalau die tengok. Terus rasa tak nak berlakon dah lepas ni. Moral down punye pasal.


Awek korea selatan. 


Awek brazil.


Dutch lady.

Tu belum masuk awek denmark sama makwe-makwe england lagi tu. Sengaja aku malas nak bubuh banyak-banyak. Pendek kata semua nye hot-hot belaka. Tu baru pendek yang kata. Panjang kata? Oh, panjang tak kata apa. Panjang malas nak cerita. Panjang rilek-rilek je.

Kekadang, aku terpikir jugak, what if kalau one day Malaysia masok world cup? Agak-agak ang, sapa artis yang turun padang untuk support team kita? 

Huh! Jangan memain dengan awek Malaysia. Masing-masing tak kurang jelita nya... Yang wajib turun, guwa ingat Fasha Sanda sama Diana Danielle. Amacam, tak cukup cun lagi?

Lisa surihani ada, Tiz zaqyah ada, Wan maimonah ada, dan ramai lagi kalau nak suruh aku list kan satu-satu. Semuanya da siap sedia, tinggal lagi nak tunggu team Malaysia masok tibi, beraksi saja. Ye dak?

*************************

Cakap pasal team Malaysia, ada jugak yang tanya aku kenapa Malaysia tak masuk world cup. Jawapan aku,  malaysia belum layak lagi kot. Tunggu la sikit tahun lagi. Tak payah tengok jauh-jauh sampai ke world cup, try usha korean dengan japanese punye cara main je dulu da cukup. Terang-terang cakap, malaysia takde lagi player yang sama level macam Honda mau pon Ji Sung Park, buat masa ni. 

Bile ingat-ingat balik sejarah bola sepak Malaysia, dulu bola sepak kite tak macam gini. Bile masuk musim liga super, tibi main iklan bola selang dua tiga jam sekali. Time tu, kalau tak silap aku, Dunhill pegang sponsor iklan bola. So, bile da banyak pendedahan dalam tibi, benda mula la jadi bahan bual orang. Baru terasa bahang bola sepak tu. Masing-masing memang semangat tercongok anak branak depan tibi smata-mata nak tengok bola. Feveret team aku time tu, Selangor. Pergh, azman adnan, sharil arshad, rusdi suparman.. sapa lagi? Itu jam, siap berkelahi dengan kengkawan dekat skolah dok argue pasal antara azman adnan dengan yusri che lah, siapa lagi terer. 

Ha, nak tau macam mana 'true' bola sepak dulu-dulu punye penangan, time tu kalau kat skolah, dia ada satu game tau. Game untuk budak laki-laki. Aku tak sure bebudak ini ari tau ke dak, tapi zaman aku dulu memang femes jugak rasanya.



Sekarang ni siapa yang agak-agak macam dah ingat, sila angkat tangan sambil jerit "aku penah main dulu weyh! hakhak!"

Ok. Pada yang tak penah tau pasal mende alah ni, meh sini aku cerita sikit. Tu la ang... rugi tak lahir zaman aku. Macam-macam benda tak tau. Nak nyembang lebih-lebih pon, ang tak boleh nak feel. Lain kali suruh ah puan emak beranakkan ang cepat-cepat sikit.

Permainan die sama macam main bola atas padang. Cuma, hat ni main atas meja. Lagi besaq, lagi bagus. Macam aku dedulu, tarik dua meja dalam bilik darjah tu cantum bagi jadi satu. Ha, kire orite sangat la tu. Lepas tu susun player-player ang atas atas meja ikut la formation apa yang ang suke. 4-4-2 ka... 4-3-3 ka.. sukati ang.

Bile da siap sumer-sumer, nak main dia senang ja, kalau turn ang jalan, ang jentik ja atas manila kad  (player) ang, pastu nanti bola (kertas balut coklat) die gerak ah! ha-ha-ha! macam hape je.

Tapi die kene ada skill dan trick jugak, habaq ang! tak semudah yang disangka. Kalau ang terjentik kuat, satgi ke laut ah bola tu. Kalau ang pandai skit, ang main ah tepi tingkap. keh keh keh... pasai pa, sat gi bile ang jentik, kot-kot la angin tu tiup bola ang, silap-silap boleh swing bola tu, baru ronaldo!





Fuh! 'Rare' gile game ni skarang. Entah ada lagi entah tidak. Bebudak ini ari main game bola depan tibi je... tonyoh-tonyoh jari dekat joystick, lepas tu seronok sorang-sorang. Setitik peluh pon tak keluaq. Tak menarik langsung. :p

************************

Malam semalam punye cerita, tetengah bizi buat essaimen, tetiba cik awek call. Sesaja nak bermanja agaknya. Entah macam mana, tersembang pasal bola dengan beliau...

"Malam ni hubby rasa sape menang?" 

"Hurrmm... Uruguay kot." - jawab aku acuh tak acuh sambil jari sibuk menulis.

"Tapi Netherlands lagi kuat?" - balas cik awek dengan nada sedikit tak puas ati.

"Biasanya team yang kuat ni la yang kalah, yang..." 

"Ala, mesti menang punye la netherland! tak caya hubby tengok la nanti..."

"Kenapa Itah cakap macam tu?"

Sengaja aku nak duga cik awek punye pengetahuan bola.

"Ye la... Netherlands ada sapa tu... ala... Swen...swen... swenger ke hapa ntah nama mamat tu... Mamat tu terer! "

"Ha?! Swenger?"

Dandan tu aku drop pen atas meja sambil fokus pada perbualan dengan cik awek. 

"Swenger mana pulak ni yang..."

"Alaa b... Swengher... schwarzenegger...? apa ntah. Itah da lupa la nama dia..."

"Schwarzenegger....?"

Sejak bile pulak arnold schwarzenegger main bola ni? -bisik ati aku sambil terbayang jelas watak terminator lakonan beliau.



"Schwarzenegger tu pelakon, sayang..."

Kali ni aku jawab dengan nada penuh gentle sebelum cik awek sesat lebih jauh.

"Ala... yang botak tu..." -jawab cik awek sedikit kecewa.



"Ohh... itu nama dia Sneijder sayang... Sneijder..."

"Ha, dia la!"

Menggeleng guwa dua tiga kali sambil toreh meja dengan ujung pensel tekan.

**********************


87 comments:

ardinihumaira said...

haha!


zaman sekolah rendah..
aku selalu main permainan tu..


habis bersepah laci meja kelas aku waaakaka

ardinihumaira said...

hoiiii... apesal aku pengomen pertama.. cam aku tak caya lak.. oka pencapaian yang membanggakan


masuk dalam world bowl sebab aku dapat jadi pengomen pertama huakaka

SweetyMui2 said...

kalaula c arnold yang main..adess..xpokus aku sbb gelakk!! mihahahahaha

rin said...

haha..z, part yg aku tgelak smpai brayaq mata dpan laptop sorg2 ni tang perbualan ang dgn cik awek psl sneijder..haha..xpasal2 arnold yg jd mgsa..

Carl Samsudin said...

kelakar siot aku baca!

Rozana Razali said...

huhuhu, standard la tu pompuan, kikiki~

Auni said...

haa. ni mmg kelakar tk hingat!
member aku pelik aku dok gelak sorang-sorang.
pandai cik awek ang buat lawak noo.
kimsalam kt dia. hahaha :p
best2!

Ery Farieha said...

susahnakeja men bola?
ekekeke :P
lawakkk~

~MiSs iFF@~ said...

wuuuuu mcm bf aku je..suke sgt usik aku psl bola..skang dh leh lwn dh sbb ade inisiatif nk amik tau..hehe

@jura said...

ak lahir sma taon ngn ko zack..of coz pnh main beb game bola guna kertas tu..ingt girl x ti maen ke..huahuahua!!best kn zmn kita..hihihi..

annadzirah said...

haha.
lawaklah entry ni.
aku dah like pn.


*kemsalam mrs fiancee. memang lawak!.

Atishoo86 said...

wahahaha! itah comel. tp laki jer yg minx kat awek masa utk tgk bola. ader jgak yg gyaku~ hehe

vanillavengeance said...

hahah...terbaik!

kacap terlabik said...

same la ngan permainan aku time skola
heheh
tang awek hang tu..hahaha

sweet life said...

ade maen gak bnda ni dengan adek lelaki aku.. cian dia maen sorang2..
haha...

reekabee said...

haha bola sepak pakai kertas tu. abg2 aku kemain lagi main dulu walopon kertas2 tu dah lunyai.

p/s: sneijder comel.

^lurve_purple^ said...

o/ saya pon ade gak men bola gune kertas tue... siyes best..

kadang2 tengok abang2 n adik main.. kitorang tak men atas meja, main kat ruang tamu.. kerusi2 meja semua tolak tepi.. siap ade refree dan pengulas sukan lagi..setiap player ade name.. dan lambang kat baju lagi... hehehe.. indahnyer zaman itu...

penconteng jalanan said...

waaaa....nie yg rasa nk potong kotak colgate nie...rindu seyh zaman kecik2 dulu....

teletubies said...

weih.......x baik ang nyakat kak itah mcm tuh.mesti blushing giler pipi kak itah.hehehe...

a.s.m.a said...

yg game bola ada adik aku duk rjin main dolu2..
last2 mak aku buang ja kad2 manila dia tu sbb dia duk menyemak sgt haha

Ann said...

dari awal smp akhir aku dok gelak sorang2 dpn laptop ni..

betul2 cakap hang tu...4tahun sekali jer...kasi ar can kan.

nama yang awek hang sebut tu, aku mula2 igtkan schweintegeir(xreti nk eja nama dia)..pstu 'botak'..ok aku igt arjen robben...
laaaaaaaa rupenye sneijder

Emora Valeria said...

aahha!tergelak aku baca part schwarzeneger tuh.Kak itah pun pandai dah buat lawak.ikut hubby dia a nie. ^_^

fiq said...

aku!! aku!! (sambil angkat tgn tinggi2..)

hazman aka species1980 said...

yess... game bola jentik memang femes time skolah dulu...nak buat post tue adalah modified skit dari bentuk 'SAMPAN'

kisahremaja said...

Awek2 comel setiap negara memang dressing maut abis....

YanaYeir said...

cayalah encik zack...sudi luangkn mse jugk w/p bizi....tq

ekyn ashikin said...

giler klasik mainan 2. dlu aku tgk jer bdk2 main.. sbb diorg x bg aku main. kompem klu aku main bola kertas meracau2 mn pg ntah.. hahah

aku budget spain mng.. go david villa

mastura said...

kire awek ko amek berat gak tau... ok la tu... hahahahha

otak ketat said...

igt nk ckp SCHWEINSTEIGER td. haha. sneijder rupanya. oke ar tu. asal ada S. hahah.

sue-mai.al-musadda said...

ang ni wat malu awek ang je la..hahaha

Hasrol Nizam said...

ada gak org minat sneijder eh..aku igt mamat belanda ni suma org tak minat sbb takde yg hensem2..hehe..

Ada Kimia Antara Kita

boleblah (bb) said...

ngeh3

syahira ariff said...

berbaloi la awek hang malu
sneidjer shot gak
netherland menang

Enchaoz said...

hahahaha bagus.. at least ade usaha utk cube mendalami bola.. syabas!

XIX Dragunov said...

aku penah main~ hahahaha~ gila rindu zamn skola dlu~

cikWawa ORKID said...

ak main jgk mende ni dlu okey..ayh aku buat kan...tp hr ti kt youth 10 ade ah bnda nih..sonok tgok bdk2 x penah main,main mnde tuh

izt said...

aku penah main wehh!!!

dulu siap buat piala dia tuuu..balut chess punya menatang tu guna pembalut kertas hak kaler emas2.

haha

cik ena merduwaty said...

haha..sy mmg tak minat dengan bola..n tak pernah nak kaco bf sy kalau die tgh tgok world cup..hehe...
jgn melampau sudah lah....

Nur Hayaty said...

zack....sy penah main bola cm tu..hehe..lagi stu...sy pun cm awek ang juga...tak berpa nak kenal pemain bola..kenal pun kaka..tu pun time iklah kat channel sukan astro..hoho

pearl apple said...

hahahaa..lawak la cik awek..kih3...ok2..terbaek lar sebab amek tau sal bola..i like~~

anies_5566 said...

hg tgok tu weh..sbb we all as pmpuan syg kt pkwe2 sgup ambik tau psai bola gak tau..even though tergeliat tungang terbalik lidah sbut nm player2 tu tau..

creadit for awek2 sedunia..hak3..=p

NuriN said...

aku pernah main! hakhak.. XD

@yuE said...

haha...adoi lawak...cik awek baca ni mesti gelak guling-guling gak..



nasib wc 4 tahun sekali kalau setahun sekali boleh bawak cerai gak oooo...

Dauspozi said...

Game tu adik2 aku tgh main skang... guna kertas yg kaler emas dlm kotak rokok sbgai bola... gol daripada kertas buku sekolah... sume tu bahang daripada WORLD CUP... hoho

Nurrain Elfrisha said...

pnah men.
hee.
=)

Azrul Hisham said...

fuh...nostalgia gila game tu....

♥CIK SHA♥ said...

arnold susah-nak-eja main bola??huakakaka..ok! lawak..kui3..

Mr. Shcomey™ said...

dutch lady tu taley blah. keh3.

Hassanah said...

awek brazil tu adik-beradik dgn Britney spears ke?
haha

menggeleng guwa dua tiga kali sambil toreh meja dengan ujung pensil tekan
gare-gare cemburu meja jd mangsa
haha

entry terbaru
Kartun Dulu-dulu Part 2

akram mazlan said...

aku pena main!!..waa..nk jd kecik balik.

moshintamo said...

yek2 je aku bce satu2 entry ko ni..punyelah pnjang..jap lg ko wt lawak kt bawah..hampeh ang zack..kekeke....awek ang satu level ngn aku r ni...0>5 je psl bola..tp aku xde smpi arnold pon jd player..hak3...

aiDieNa said...

Abg aku selalu main game nie dulu.. pernah jugak try.. tapi tak pernah menang.. buta bola.. hehehe

eesyaheera said...

part yg salah sebut nama player tu aku salu buat. mana nak reti sebut nama sorang2. haha

Mister Daydreamer said...

games bola sepak kertas tuh memang syok dimain disaat cikgu tak masuk kelas time belajar kat tingkatan dulu.

JAY said...

ahahahaa... aku penah main bola tekan tuh! mantap beb permainan tu, nostalgia yg amat..

budak2 sekarang tak tau kot permainan tuh.. dorang da leh main FIFA or PES kat dalam pc.. nice entry bro!

althafunisa said...

ha..game tuh pnah tgk kengkawan men dlu..kat skola agama...hampeh btol..hik9...

hunny said...

haha!! lawak plak..jgn a gelak kt itah zack...org pn cmtu gaks ;P biasa la tu.. ;p

hans said...

hahaaha
asal ada nama wan maimunah
gila xleh blah kalau wan maimunah pakai macam dalam gambar2 tu
hahaha

hidup Spain

Pert Doherty said...

haha.. bola swing tu aku suka.. hahaha

Mell said...

ouh yeah ! penah main game bola kertas tu . da angkat tangan ! ahakz

at least cik awek tau gak player2 bola ni . dr lgsg xamik peduli mcm stgh pompuan lain . ahakz . dpt awek yg ley join skali tgk WC mmg best

Hanis Azla said...

Ha..ha... kebetulan plk my sons tgh dok leka main benda tekan2 kertas tendang bola kertas tu skrg ni... siap yd sorang jd comentator lg...kiranya bukan zaman zack jer main benda tu. Budak la ni pun main jgklah...

Fatin Al-Rajeh said...

aku penah maen bola ketas tuh ! haha best, rindu nak men lagi. nnty nak buat match dgn lect ahh kat kelas, agak2 die teringin nak men tak.. ? keh keh.

Mat Pintu said...

wah! aku memang pro main bola kertas ni. siap buat liga lg mase lepas PMR dlu. mai ar lawan! haha

jaa sweets said...

hahahaahahah...
lawak2 bro =)

monozaza said...

yang jentik2 tu saya guna kertas kotak ubat nyamuk fumakila utk lipat kertas jd player

tp bila dh besar x bape minat bola, world cup stakat tunggu final ngan quater final jer duk tercongok depan tv sebab xmau ketinggalan topik team mana menang... kalu utk game pusingan awal buka fifa pnye laman web tuk tau team menang... memang dh x minat xleh paksa oooorrrr.......

mOnozaza said...

terbaik......^_^

NUke_Rude said...

hahaha. terus tringat zaman skolah dlu, main bola gna kertas2 tu. siap gado ngan abang aku lagi.

haha.

asks said...

ni first time aku komen.. slalu dok baca je. dulu aku stat baca blog kau sbb ada cite pasal jepun. mengingatkan aku time kecik2 dulu.. best2.

ha.. aku sempat la main bola kertas ni. tapi kitorang slalu main waktu skolah petang..skolah agama. memang meriah la, lebih2 lagi waktu tu world cup 98. memang buat liga la..

yang tak bleh blah, saiz keeper tu nak besar2 je. siap kena buat peraturan, saiz keeper tak bleh lebih saiz sekian, sekian. kalau tak camne bola nak masuk.

mungkin ada yg pernah buat.. tapi kitorang dulu buat bola pakai kertas biasa je. bila dah gentel (aku rasa term ni yg sesuai) mengikut saiz tertentu tu, rendam jap (tak sampai seminit) dalam penutup botol yg berisi air paip.

lepas tu keluarkan bola tu dan gentel sekali lagi untuk mendapat sfera yg lebih sempurna. lepas tu jemur direct sunlight sampai betul2 kering. (biasa kitorang jemur kt dalam kelas je, tepi tingkap). hasilnya ialah sebiji bola kertas yg padu. kdg2 tu kitorg kaler guna highlighter o marker utk kaler bola tu bg nampak striking. kalau nampak adik korang ke, anak buah ke, tgh main bola kertas, may b korang bleh suggest kt diorg psl ni.. hehe.

p/s: sori, komen pjg sgt. anggap la ni komen tkumpul sejak aku baca blog kau dulu.. =p

fakhrulmon said...

gua main!

ira hanna said...

kalau malaysia msk world cup, mesti u suke kan kalau azizah mahzan berdiri seiring dgn awek2 brazil, korea tu kan kan

anak_hamja said...

ye je le.. Bf ku pule kate.. abis world cup ad liga eropah.. pastu ad liga mesia.. pastu ad liga itu liga ini.. piala itu piala ini... waaaaaaaaaaaaaaaaaa.... abis cane?? bola bola bola.. gi kawin ngn bola la... hikmhikhik..

anak_hamja said...

ye je le.. Bf ku pule kate.. abis world cup ad liga eropah.. pastu ad liga mesia.. pastu ad liga itu liga ini.. piala itu piala ini... waaaaaaaaaaaaaaaaaa.... abis cane?? bola bola bola.. gi kawin ngn bola la... hikmhikhik..

ninaneno said...

hoh... game tu... aku pun main gak dulu... tapi geng2 aku suke gune meja cikgu... nak harap cantum2 meja... tinggi rendah meja.hahahh... dulu2 best wohh... lebey kurang ah dulu pun team feveret aku selangor...

siap bertengkar ngan membe2 sampai kene halau suh kuar dari penang lagi sebab sokong selangor punye pasal. hahahh...

gila nostalgic...

Anonymous said...

haha ;) neh neh
i think kan kan
better angpa tu jdi 'hampa'
lgipun org kedah bknnya btol2 sbut as angpa its more to 'hampa'

;) just bg pendapat tautau

ALAM said...

hampa orang kedah cakap
angpa lorat tiru orang utara

nor comey said...

sy pun prnh main game bola kertas tue..time tue abg xder geng kt umah..dh ajar la adik2 perempuan dia main..hahahahha...
mengimbau kemangan tul la....

nor comey said...

sy pun prnh main game bola kertas tue..time tue abg xder geng kt umah..dh ajar la adik2 perempuan dia main..hahahahha...
mengimbau kenangan tul la....

Anonymous said...

Bro..ko memang mengembali kan semula ler sejarah hidup kanak2 aku yg lalu...hahaha...memang rare dah game bola tu...budak2 zaman 90an jer yg main game bola ni...time tu... seingat aku..aku pernah belasah kawan baik aku 9 gol tanpa balas...

Be LoVeLy said...

aq yg lahir 91 pon taw ag game bola ats meja uh.. hahaha :DD bez.. syiokkk maaa..
minat selangor ke?? bhahaha :DD sape la x knl azman adnan, rusdi suparman n yusri che lah uh.. saia ank jati selangor ! bhaha :DD poyo sje aq nie)

along said...

baca ttg permainan bola ni,teringat plak ttg main terup yg beli sekeping 20sen 2..main tepuk2..sapa yg dpt terlengkupkn daun terup 2, dia amik daun terup yg terlengkup 2..hehehe..dh lama x main menda 2..

awiechengho said...

aku penah men dulu weyh!! hakhak =D

Na'Q said...

tang 'wan maimonah dtg bg sokongan' tuh, mmg aku takley terima laa.. apasal ang tak cakap khadijah tan je..?? hahaha

...miSS fAi... said...

"aku pernah maen dulu weyh......."

nad_dd257 said...

ha.. aq pnh men gak mnde alh ni dlu kecik2..
tp men2 g2 jela.. besla dk pmpuan men..
he2..
aq lyn gak kdg2 bola ni.. mklm adk badk aq sme laki.. tp x phm pn.. pe jdh 2 4-4-2.. 4-4-3..?? :p

unknown said...

adik aku darjah 1 and die ngan kwn2 die still men bola kertas tu.
haha. balik uma siap ajak abg aku men skali ag tu.

Ujang9897 said...

layan..!!!!!!!!!!!11

sumpah aku main menatam tu..

Anonymous said...

ak pom prnah maen bdk alah uh....walaupom ak pompuan.....n stu ag cara ak maen ngn family n spupu spapat ak ialah guna bku telefon uh.....bku yg tebal mcm kamus uh.....maen smpai 2-3-4 pgi....kdg2 xtido mlm uh......smngat pnye pasal.....bez tul zmn kecik2 dlu....XD

Related Posts with Thumbnails