Siri Bercakap Dengan Setan - Episod Minyak Pengasih. part 2.

"Prom pom pom...pom..pom...pom....pow.. pow..."

Bunyi enjin moto tua pak Akob menangis lagi, memecah kebuntuan malam. Sesak benar bunyik nya. Nak dibuang, sayang. Nak dihantar repair, malu pula pak Akob pada tokei Wong... 

"Haiya! wa ni Akob aa, selupa itu olang melayu ala cakap, apa? idop segan, mati malu-malu.. ha, ya ka? wa tak cakap salah, nak cakap pon takut lu berkecil hati. Ini moto aa, sula tak boleh bikin lagi maa...! Enjin lama. Sklu suma sula longgar-longgar. Piston dalam pon sula mau pecah.. Angkat balu la kawan...Tala mahal punyaaa." 

Pak Akob hanya mampu senyum nipis. 

"Kalau ada duit, takde la aku antar repair sama engkau. Mangkok." getus hati pak Akob seraya menolak moto tua itu pulang. 

********************

"Ha, Sin. Kau nak ke mana pulak memalam buta ni?" sapa pak Akob sebaik saja tiba di depan tangga rumah.

"Usin ada hal sikit yah." jawab Hussin acuh tak acuh sambil menadah tangan meminta kunci moto pak Akob.

"Kalau ye pon, tunggu la ayah tu naik ke dalam dulu Sin oii... 'Bertuah' sunggoh anak sorang ni tau!" 

Kedengaran suara Mak Siti bising-bising dari dalam.

Pak Akob malas nak argue panjang. Dihulur nya kunci moto pada Hussin, lalu meneruskan perjalanan ke dalam rumah.

Sedar-sedar, bayang Hussin sama moto sudah lesap dari pandangan.

"Usin...Usin..."

Menggeleng pak Akob sambil meletakkan kopiah lusuhnya atas gobok.

"Perangai siapa la yang di ikut nye si Usin tu..." keluh pak Akob.

"Lah! Perangai awak la. Sapa lagi?" - jawab Mak Siti ringkas tapi padu.

"Oh, ya ek?"

"Ha la! Dah tu?"

"Ye la, ye la... yang burok, yang jahat, ha, tu semua ikut saya... kalau awak tu, yang baik-baik aje. Kan?"

"Alolorh, merajok... bughok bebenor udah ghopa nye." Mak Siti ketawa kecil, lalu menarik kerusi meja makan untuk pak Akob.

"Saya bergurau je la bang..." 

Dicium nya pipi pak Akob selepas melihat pak Akob takde respon. Risau juga kalau-kalau tak dapat ciom bau syorga nanti.

Habis merah-merah pipi pak Akob. Macam cilake.

"Malam ni malam jumaat kan?"

Tiba-tiba aje pak Akob berteka-teki...


*************************

bersambung lagi...


22 comments:

Nur Hayaty said...

haha...usin tu cam ang je zack.(smbl tunjuk jari ke arah ang..=P)...agak2 part ketiga bila akan boleh sy bc ek??=P

Ery Farieha said...

pandai bena bercerita bro zack ni
heheehhee

AiZ said...

habis merah-merah pipi pak akob. Macam cilake... haha.. ayat takleh blah laa.. ^__^



Aiz latest entry
Blogger jenis apakah kamu? PENIPU?
Original waka waka bukan shakira la
Negara millionaire yang miskin



ingin buat link seperti ini juga? Klik disini

suria said...

asik bersambung jeeeee..
dah la ..babai

Admin said...

koman sepana ! tgh sedap2 baca, dia sambung lagi. ciss ! :DDD

Shahril said...

ngek r kaw weh..ha3...

chekgu Moe said...

hahaha...

pujukan "alolololorhh" sangat kiut.

pakai lisptik merahkah? hehe

Hasrol Nizam said...

owh.cerita seram di 'malam jumaat'..hehe..

Nikmat dunia yang kita tak sedar di waktu terjaga

fazilah said...

sambung2 ~ xsabar nak bace . huhu

♥CIK SHA♥ said...

"Dihulurnya kunci moto pada Hussin, lalu meneruskan perjalanan ke dalam rumah"

aku rasa "perjalanan" tu ang buh "langkah" sedap lagi kot zack..since pak Akob kan ade kat tangga masa tu..

ape2pun jalan penceritaaan ang memang hebat..betul aku cakap dulu..ang leh jadi penulis novel..mulakan dengan cerpen pendek macam ni dulu..good2..ang memang ada bakat dalam bidang penulisan..

zack zukhairi said...

cerita bersiri, kena la "bersambung".. keh keh keh

LUT said...

pendek sgt ni, xsmpi 5 minit. wat pjg sket.. ngeheh

Drama Mama said...

bila nak cakap ngn setannya nih? penat dok tunggu tau!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

*yOko* said...

mne setan nyer ni??
x klua2 pun..
:)

hans said...

yoko : pak akob la setan tu..haha

hahaha...pak akob nih pantang tiba malam jumaat,,,laju jer tanya..haha

MrNamie said...

ni siri cite setan ke or cerita "pasal nak pahala bunuh setan" zack? Malam jumaat katakan.. ngeh ngeh


Oh Bung Mokhtar
Tips pilih handphone

Blog MrNamie

althafunisa said...

terbaik lar bro!

Adilla said...

zack oii...panjang la sket kot iye pon cite bersiri....xsempat nk panas dh bersambung....

ekyn ashikin said...

x sabar aku nk bce kisah seterusnya.. cpt2 skit update yer en zack

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

Rasa nak tumbuk perut kau pulak.Amacam?Hahaha

Anonymous said...

oi zack..hg cepat lh smbung cita ni..ku dh bowink ni..(wlaupun bizi nk mmpus ngn esiment) wakakaka...cpt tau ceriakan ari ku...:)

mirae.zali said...

hahaha xle blah la ko ni zack, ade pulak tnye sal malam jumaat tu, patut ko selit same pak akob dah ready ngan minyak mlm jumaat skali..LOL. ko mne skrg dude, lme tol xupdate blog. adik aku nangis je sbb xde news baru wey.. annoying siot LOL

Related Posts with Thumbnails