Tahniah Encik Subkhiddin

Ada orang kata guwa pilih bulu dalam berkawan. Kalau awek-awek comel rambut lurus, pipi kembong-kembong, mata jegil besar-besar, amik gambar 3 inchi depan cam, add guwa dekat facebook, laju je guwa approve. Tapi kalau brader-brader bulu kaki lebat kerinting-kerinting, ada parut kene ekzos moto dekat keting belah kanan yang add guwa, guwa reject macam tu je tanpa banyak bicara.

Ini tidak betul !! Nampak tu ? Ada dua bijik tanda seru guwa bubuh. Serius tak serius guwa berhubung isu ni.

Suka guwa nak ingatkan kepada mereka, guwa bukan begitu orangnya...

Bile masuk bab-bab etika perkawanan ni, guwa tak penah diskriminasi mana-mana. Tak kire la lu gemok ke, obes ke, tua ke, muda ke, tunang orang ke, bini orang ke, kalau lu nak kawan guwa, guwa sambut dengan hati terbuka sambil tulis kat wall fesbuk 'thanks for adding' siap dengan icon comel '=)' sorang sebijik. 

Kalau brader-brader yang add guwa pulak, guwa tukar sikit die punye pattern. Guwa tulis 'thanks dude.' tanpa ada sebarang icon mengada-ngada. Dengan lelaki, guwa kene tulus. 

******************************

Guwa ada sorang kawan umur 44 tahun tau. Segak orang nya. Badan tough, saing-saing Jehan Miskin jugak guwa ingat. Body ketul-ketul, suara lantang. Kalau lu mental tak cukup kuat, guwa rasa baik lu orang jangan carik pasal dengan beliau. Sekali beliau tengking, berterabur lu lari tak cukup tanah. Menggigil satu badan. Balik rumah demam dua tiga hari. Makan nasik pon jadi tak selera. Silap-silap boleh kene parkinson.

Nama kawan guwa tu Subkhiddin. Tapi guwa panggil 'Kidin' je. Mesra sikit. 

Pagi tadi, celik mata, guwa baca paper Kosmo. Tersengih guwa sorang-sorang bile tengok muka member guwa tu terpampang dalam paper, bahagian sukan.  Ari ni beliau diterbangkan khas ke Afrika Selatan atas urusan kerja. Kerja apa? Ha! Part ni yang guwa suka nak cerita.

Incik Kidin merangkap member guwa (kononnya) ni, dapat offer jadi referee world cup two thousand ten! Tu dia! Bukan calang-calang profesyen. Tak main ah tukang selet cat putih buat line atas padang, atau pun tukang bancuh air. Pebarang.

Lu ingat senang ke nak jadi ref untuk game-game besar ni?  Kalau stakat ref perlawanan Kampung Ulu Tiram menentang bebudak Kampung Batu Tiga tu, Subkhiddin senyum nipis je. Lapan belas batu dari kotak penalti, beliau da boleh nampak keting sekor-sekor. Lupakan la hasrat lu orang nak berlakon pura-pura jatuh. Memang percuma beliau bagi kad kuning. Tak cakap banyak punye.

*********************************


Amacam ? Macho kan ? 

Tajuk headline pon da macam AF dah guwa tengok. Tak dapat guwa bayangkan kalau Subkhiddin baring atas pentas sambil menari lagu 'menuju puncak'. Tak tercapai akal guwa nak pikir sejauh tu.

"Kidin...Kidin...You gotta be kiddin' me." 

********************************

Lepas ni guwa ingat nak SMS beliau pesan ole-ole barang satu dua. Paling tidak pon, jersey Messi beserta tanda tangan ke, stokin Drogba ke, sarung tangan Van Der Saar ke...  Orite jugak kan ?



p/s : 
Tahniah kepada Encik Subkhiddin kerana membanggakan rakyat Malaysia dalam arena sukan tanah air. Nanti sampaikan pesan guwa kat Fernando Torres sama bebudak die, cakap "jangan titik lebih-lebih sangat. bagi can la skit kat org lain."

Keh keh keh...




53 comments:

annadzirah said...

hahak.
u gotta be kiddin' me.
ye2 o je kawan ngn die.
T______T

khairil said...

sekurang-kurangnya ada gak wakil malaysia..kalau nak harap team malaysia entah bila pulak..tahniah cikgu kidin =)

Megat Azfar said...

wah!! bangge den dengownye..a

cikgadis konfiuss said...

malaysia boleh!!

huuuu.....bangga kejap

EqynnYusof said...

tahniah cik kidin....!

Wan Perlis said...

ahaha kidin
penyokong spain nampak

Nadia said...

yeah! malaysia boleh! pak cik kidin boleh! hahah

neyra shazeyra said...

AHHAAAHA

Emora Valeria said...

terbaek!ade gak wakil malaysia g sane.

WZulhilmi said...

memang boleh buat kita tersenyum sorang2 bila tengok orang yang kita kenali masuk paper. Hihihi :)

WZulhilmi said...

memang boleh buat kita tersenyum sorang2 bila tengok orang yang kita kenali masuk paper. Hihihi :)

Aku... said...

smart! referee m'sia da gi world cup.. team m'sia ble ag??

Hizami Rahim said...

wow.
hebat betul dia.
tahniah.
;)

joegrimjow said...

oo
sokong spain

joegrimjow said...

buat r katon pasal israel ni
hina depa cukup2
bagi ayat pedas skit

zack zukhairi said...

@joe : best ke hina kafir ? ada apa2 perubahan ka ? kalau setiap kali hina, negara diorang hancur sikit demi sikit, nak jugak aku join. kalau takda effek, baik aku doa ja org islam selamat dunia akhirat...

Judiene said...

walopun aku xmnat bola, tp at least ade bnda positif la yg aku nmpk dlm arena sukan bola sepak malaysia
huhuhu

Tapak Kaki said...

x dapat antar team, antar ref ke piala dunia pun dah kira ok.. dah boleh kembang hidong setaman..hehe. harap member ang leh handle match dengan baik..steady!

mOLLie said...

ala..baru je nak wat entry nihhhh~~ tiruu! hehe..

bangga kan?

siyes bangga.

dia bagi kad dekat zakuan dengan senyuman manis dibibir (sebab zakuan suke marah2 reff)

kembatolo™ said...

aku pun nak ngaku geng dye gak la..hahaha..btw, tahniah2!

hans said...

hahaha
hang sokong spain juga ka?
aku spain

ira said...

btol tu. ada la jugak mende yang den bole bangga time cawan dunia tu nanti. hidup cik din!!!!! :)

ira said...

btol tu. ada la jugak mende yang den bole bangga time cawan dunia tu nanti. hidup cik din!!!!! :)

AyuE said...

hensemnya...dah kawin ka???ada anak ka belom??ermmm ka masih single???

kenalkan la kat aku zack...boleh la..boleh la...

ok gatal sejenak..

Encik Tikus said...

lain buatlah cartoon kidin ke piala dunia derr :P

Huda Luna said...

banggat sat org mesia "kawan" hang tu dapat jadi pengadil nnt
hoho

@juera said...

tua nya kwn ko...hahahaha..malaysia boleh!^____^

XIX Dragunov said...

x de la zack..ang x memilih la..dulu ang yg add aku dulu..walaupn aku gemuk + x hensem..wakakaka~~

Anonymous said...

cek rasa pacik kidin ni buleh p jauh sebab dia mmg baguih agama dia, insyaAllah.family dia baguih semua.ayah dia pon dok pesan.."jadi referee tu kena jujur..jgn lupa seluar bagi lepaih lutut.."..ini kisah benar sebab anak menakan dia yg habaq tokwan dia kata macam tu.oleh itu, pengajarannya, bila kita tak lupa Allah, Allah pon sangat takkan melupakan kita~

Nur Hayaty said...

napa kat FB saya,kamu tak say thanks pun..huhuhu..sob2..sedih ni..=[...

leh cayo ke kwn ang ni...hehehe =P

Che Daisy said...

team tk dapat p..referee pun jadilah..at least something laa..
Gud Luck..!!

sinagarimba said...

tahniah en. subkhiddin.
anda jadi kebanggaan rakyat malaysia.
Kita tak dapat masuk piala duniapun
takpelah. Janji ada wakil ref ke piala dunia.

♥ L I Z Z ♥ said...

eley zack..lizz add zack kat fb,zack xder say aper² pon...urmmm~~xper laaa...janji hang bahagia ^_^" sdey neh!!huhuhuu...

cik anis said...

apesal ko xde ckp thanks pn kt aku sbb add ko..kecik ati aku..hahahaha

atieabie said...

wah..nm mcm abg ksygn wa.tumpg tnya ley?cne nk bgi blog kmas tersusun je cmni..blog wa semak,wa sndri tgk pn nk muntah...(T_T)

Anonymous said...

harap2 satu ari nnt team malaysia bley p lak..hakhak..sure wat chaos satu kL

atieabie said...

err..xley add taw,nnt my bf cdey..(T_T)

zack zukhairi said...

@atieabie : oh, ok. actually nak jawab kat ur blog, tapi blog kamu takde chatbox. tu yang saya add.

anyway, nak bagitau. blog kamu ok je saya rasa. tak semak pon ? :)

atieabie said...

hehe.chatbox xdbenarkn.4 me,semak..cm men gunting n tampal.nk blog cmni kemas.xpn nk cm blog kak fida..hehe

ishiko said...

wahhh... hebatnye dye.. ^_^

merduwaty said...

saya suke blog en zack ni..gaya penulisan yg bersahaja..memang bagus..boleh release kan tension saya ni..nway teruskan usaha anda..=)

Hasrol Nizam said...

aku ngn hans spain, ko pun spain gak..cayalah. :)

sera said...

aku add kau kt fb x de pun kau reply 'thanks for adding' and bg smiley senyum >:(

khairolghani said...

van de sar main lagi ke?bukan dah stop untuk international ke?

hebat gak kawan ko ni zack..tak semua orang dapat peluang macam dia ni

..nOj.. said...

caya la. sorang pun sorang la yang penting ade wakil dari takde langsung

DuniakuAbstrak said...

go go malaysia!!..weee

ieQa sWetLuv said...

amboii dia pon nk tumpang se-jari-kaki ke??kikiki

pearl apple said...

aishhh...terpecaYa bulat2 plak...mati2 la ingat btol la kawan si zack nie..adeh...tipah tetipu la plak..

LaYLadaMaTaTakBoOLaT said...

bro..
aytlu mmt klakar r kengkadang..heheh..bkn kengkadang..mmg sumelah post lu wa gelak guling2..hehe..wa baru jew kat cni...ape2 pon best,,eheheh

din said...

kiddin you gotta be kiddin' me..lawak gilo ko pnye lawak tu..hahaha..

p/s: pesan kt torres blik jgn KENA titik bnyk sngt..hhahaha..

Anonymous said...

teruja bile nampak ref d bazar ramadhan ritu.. :)bangga2.. ^^,
oghang utara kOt?? Ngee~

nad_dd257 said...

btoi ka hang kwn die?? :o
bgge aq.. he3..

lotusfinder said...

ayah aku ada cakap pasal ref dari mesia utk FIFA time tuh.aku x amik port sgt.well,i dun like football enough.tapi.stp kali FIFA menjelang,aku tibe2 semangat gile kot nengok bola.sampai sanggup tunggu yg live punya kul 2-3 pagi.apa barang tgk siaran ulangan.ahaha..tapi,FIFA aje la.lepas abes musim beliau,langsung aku x pandang.keh3.

Related Posts with Thumbnails