Resepi Kari Ayam bersama Chef Zack

Kadang-kadang aku perasan jugak style sesetengah blogger ni. Idea nak menulis entry tengah takde, tapi tangan tu gatal jugak nak hapdet, konon-konon kalau tak hapdet sehari, follower lari lintang pukang macam kene kejar kucing garang.

Jadi, cara yang paling mudah untuk menerbitkan satu entry tanpa mengeluarkan setitik peluh di dahi, mudah saja. First, rembat video klip Shahir AF8 dekat youtube, lepas tu google lirik lagu dia, bubuh bawah video tadi. Siap!

Kalau nak nampak lagi natural, bubuh la ayat ngengada barang sebaris dua contohnya "Malam tadi I mimpi Shahir datang meminang I !! Omg! "

p/s :
xoxo

*******************

Kekadang ada jugak terfikir nak buat macam tu. Tapi karang, apa aku nak bubuh dekat bahagian 'p/s' ? Takkan nak bubuh 'xoxo' jugak ? Tebiat nak mampos? Kalau muke kiut macam Dafi takpe la jugak. Sekali dia tulis 'hye' dekat status fesbuk, tak sampai seminit, penuh 32 komen jawab "hye handsome!" siap ada icon =* lagi. Tu tak masuk yang like lagi. Kalau nak dikira-kira, mau makan ratus-ratus 'like' jugak tu.

Jadi, atas dasar rupa yang tak seberapa, aku hentikan la niat aku nak buat entry-entry macam tu. Sebaliknya, kalau aku malas nak menulis, biasanya aku melukis je. Simple. 

Tapi ari ni aku nak buat style lain. Aku nak memasak! hakhak. Aku rasa dalam reramai anak dara yang baca blog aku ni, mesti ada selit sorang dua yang tak reti memasak. Kan ? Toksah kencing ah. =p

Usah khuatir! Ari ni chef Zack nak ajar cara-cara menyediakan kari ayam edisi bujang. Puan-puan di rumah sila standby pen dan kertas ok ? Wah, macam chef wan gitu~


Baiklah puan-puan, mula-mula... Ambik ayam. Maksud kata, ayam yang dalam peti ais tu tau. Bukan ayam yang sedang meragut rumput di halaman rumah tu ya? Hikhik. Lepas tu, potong kecik-kecik macam yang Zack buat ni. Jangan potong besar-besar, nanti lambat masak~ 


Ok, sekarang ni ikut Zack potong bawang ya? 

Oh! Chop chop! (sambil angkat dua dua belah tangan paras bahu, gaya terkejut)

Lupa Zack nak bagitau. Potong bawang ni ada cara dia.  Mula-mula, make sure bawang tu dibelah dua terlebih dahulu ok? Sebab kite nak pakai separuh aje~ Hikhik.


Dah siap potong bawang, kite potong apaa~ ? (sambil acu-acu senduk ke arah camera man)

Halia! Pandaiii!!


Baik la puan-puan, so far macam mana? Dapat ikut Zack tak ? Zack laju sangat ya? Ok ok.. Kite slow-slow.

Lepas potong bawang sama halia, kite kupas kentang! Zack gemar kentang. So biasanya Zack guna dua bijik. Ikut selera masing masing. Tapi jangan la sampai enam bijik. Mengalahkan ayam pulak. Kang silap-silap jadi kari apa ? (sambil menjegil mata ke camera man)

Kari kentanggg!! Pandai~


Sekarang ni kita kembali pada ayam yang dipotong tadi, lumurkan dengan serbuk kari. Bagi sebati. 

Pesan emak Zack, ayam ni kita perap sama-sama dengan serbuk kari tadi selama lebih kurang lima belas minit supaya rasa kari tu meresap dalam ayam tu. Ha, masa Zack di oversea dulu pon, ada satu kali tu chef di India ajar Zack supaya perap sekali dengan serbuk cili bagi pedas sikit.

Ikut cita rasa puan-puan ya? Yang nak makan ni siapa~ ? 

Diri sendiri! Pandaii~


Sementara tunggu ayam siap diperap, kita boleh la masak nasik. =)

************************

Baiklah puan-puan di rumah, jam di tangan Zack dah lima belas minit ya... Jadi, sebelum kita mula memasak, kita bukak dulu kipas dapur ya? 

Bukan apa, sengaja bagi jiran-jiran sebelah, makcik rogayah, kak eton sumer-sumer tumpang bau sekaki~
Hikhik.


Ok, panjang pulak Zack membebel kan ? Tanpa membuang masa lagi, mula-mula, kita tumis bawang sama halia yang kita hiris tadi. Pastikan api tidak terlalu besar ya puan-puan ?


Agak-agak da naik bau die, kite masukkan ayam dengan kentang~


Puan-puan tau tak kenapa kita bubuh kentang awal-awal ? Sebab... kentang ni lambat masak. So, kene bubuh awal-awal. (Ye ke?) 

Lepas tu, kita gaulkan sebati dan biarkan selama sepuluh minit.

Sementara tu, boleh la kita sediakan santan ya puan-puan ?


Macam Zack kat sini, susah ya nak dapat santan cair. So, Zack guna santan serbuk. Ini depends ya?

Ada sesetengah orang tak suka guna santan. Boleh jugak. Tapi Zack suke! Hikhik.


Orite! Dah seploh minit pon! Boleh la kite masukkan santan tadi dan kacau ! 

Puan-puan boleh tambahkan air sikit kalau taknak pekat ya?


Akhir skali, masukkan garam secukup rasa dan kacau.

Biarkan sehingga kari mendidih dan siap! Senang kan? Kata mak Zack, nak tau kari tu da masak ke belum, ambik kentang tadi, cucuk guna garfu. Kalau kentang tu da empuk, maknanya kari tu da siap untuk dimakan! 
Hikhik.

************************



Siap satu entry!

Sila jangan ngengada nak mintak aku resipi siakap tiga rasa. Memang aku lempaq sendok kat ang satgi. 

keh keh keh.

*********************

p/s :
sekali skala gedik nice juga.




149 comments:

fahmi nazarie said...

terbaik dari ladang..cayalah ko zack..

fahmi nazarie said...

la..aku ke yg pertama.. patut ko zack kirim aku ayam tu.. amacam.. hahaha..

eiyda said...

haha,,xsangka ang neh pndai masak memasak gak ea!bgus2! =D

nursarah said...

ko kidal ek zack?


errmmm..terbaik ah menjamu depan PC.. hehe

Liyanaa. said...

masak kari senang sangatt. cuba try msk rendang daging ke ayam ke. aku kalau bab bab rendang mcm sedikit gagal. akan cuba berusaha di hari raya tahun ini HAHA

nursarah said...

cop! aku rasa ko tak kidal. ko perlu snap pic dengan tangan kanan tuk hasilkan pic terbaik.


eceh. memandai je aku

adrina sidek said...

apsal tak makan sayur ang ni?? tak balance protein semua dalam badan ang tau tak?? huhuhu...lain kali masak sayur pulak... ;P

merduwaty said...

hahaks..mcm tau2 je kite tak pandai masak..huhu..ok pasni ajar macam mane nak pikat lelaki ok tak?en.zack kan lelaki mesti lebih tau..hehe..
cik wani, terima kasih kerana mewarnai diari hidup ku

Miro Armyrule said...

bang..resepi siakap 3 rasa camna pulak yer...kari ayam tu kalau saya tukar halia dengan lengkuas..rasa sama x? dan satu lagi...eh nasik I kat dapur hangit la..tolong2 rumah terbakar...bye..hehehehe

@juera said...

anak teruna spe la pndai msk ni..hik3..

farah said...

agak agak sedap tak encik zack masak ni ? Hihi :D

fikah mus said...

part potong bawang tu, macam tengah ukur berapa kenipisan bawang yang perlu dipotong.
heee.
siap pun kari tu.
nampak sedap tuu.

Hizami Rahim said...

wow.
kebaboom betol cara memasak ni.
haha.
;)

Hasrol Nizam said...

sorg makan 3 ketul ayam? mak aii..

Melz said...

dem hebat kau masak . aku masak telur dadar pun failed . segan aku

cikWawa ORKID said...

ooo..mse msuk ayam n kntang tu x tmbah air siket erk?..kering jeh ak tgok

aminshahimi said...

haha..
lu memang terbaik la..
tunggu byk duit cam tadi,mst ko takyah masak ayam kari kentang ni..hehe

MC said...

Genius......
hahaha....
ko ade tabor formula fizik ke dlam tuh?

@juera said...

susah la datuk chef wan nk cr mkn lps ni..ekekeke

::dAuZsHaNLeY:: said...

tadi pon lauk kari ayam gak..
hahaha...
mcm2 cara nak masak kari ni eh?
mcm menarik je yg ni...

joegrimjow said...

ko nak cakap aku gedik ke?

joegrimjow said...

sbb slalu post pasal masak?
hehe

joegrimjow said...

baru baca

lol, pakai serbuk lagi. bukan ke ko da final year? xkan pakai serbuk lagi. heheheee

dak eina (◕‿◕) said...

anak dara p0n belom tentu pandai masak mcm zack.

Encik Tikus said...

kau pandai ke masak telur mata kerbau ? mesti takkan ? kantoi..

Drama Mama said...

hang biaq sepuloh minit kering camtu ayam tak hangit ka? heheehhehehehe

http://twinkywinkystars.blogspot.com

norshila ibrahim said...

..cool...

siggplus said...

garam tu mesti tuang 1 paket terus kan? haha

bagus la kau pandai masak. bukan senang nak tengok orang muda masak, tak kira laki pompuan.

Aliff Nasir said...

ang kidal ek zack?

zack zukhairi said...

tak kidal pon. tapi sebab nak amik gambar ngan tangan kanan, tu yang jadi camtu. haha

otak ketat said...

tp chef jack (saja kasik nama ang lebih gedik), kt mesia dapur dia tade kipas. nak bukak apa cmtu eh? haha.

Lala Lulu said...

hah . . tu dia !!

sekali makan, ayam tige ketul terus .

cik iezzaty said...

nk sdp lagik, tumis skalik ngn cili boh..bru sdp pds2..kate org nogori..:D

Huda Luna said...

wahhh dah boleh kawen ni chef zack
hikhikhik

nak gedik ngada jugak
hikhikhik

entry gedik comel ape
hikhikhik

mesti kari ayam tu sedap
hikhikhik

tetibe rs nk mkn kari
hikhikhik


p/s : mcm sedu org je duk hikhikhik byk2 aku ni

MiSs LyN said...

haha..
ko lapo ea zack..?
siap 3 ketul tros..
=p

nuyuEna said...

tu die aih~skali en.zack tunjuk skill masakMasak die...
sume da gagau keyboard nk taip komen~
termasuk ai..weee~

mastura said...

zack....
masakan ko kaloo tiru garenti superb eh??

Rara said...

JOM KAHWIN DENGAN I LAH *kenyit-kenyit mata* AWW :p

shahizan said...

erk, mmg lah sume tuu dah siap masak. tpkan, owner blog ni x ckp pon bende tuu slamat untuk dimakan atau x -.- so, puan puan sila lah fikir semasak masaknyee :)) haha

anies_5566 said...

setelah puas aku meneyeh2 skin laptop aku..
baru aku tersedaq..
rice cooker hg comot weh..!!
hak3..
berapa lm xlap ni weh..hehe
tp caya la hg..
terkagom aku dok imagine gaya2 chef wan hg..
hehe

fateen said...

Abg zack , Meh ajar saya HAHA .
Terbaik punya la . (hikhik)
Pandaii ! ~

ravishingpeacock said...

hikhikhik...demn..ceq da bc ngan intonasi chef wan gtew entry ang kali ni...gedik sungguh hahaha xsia2 tggu pnye lame ang nk update

Mysara Newrie said...

hailoh =.=" rasa lapr pulak tgk kari ayam tu. huhu. td makan kari ikan jer. hehe

Fazira said...

uwahhhhhh.....
sangat rajin anak bujang nie...
dah boleh jadi calon menantu nie..
senang hati bakal mak mertua =)

entry yg mmg gedik!. heheh..
tapi sempoi...

eykameow :) said...

hahahaha mmg gedik kalau laki buat entry memasak. UNTUNG spe jadi bini kau z.. hehehe

nur hidayah isa said...

hehe ok pass..dah boleh kawin..tp pegang pisau macam keras aje..kuikui~

Kuarinofu said...

Aku igtkan ko kidal jugak kejap. Pastu tgk posisi mouse kat komputer x kidal pulak.

hah pegang kamera rupanya.

♥CIK SHA♥ said...

ahaha..jadi chef pulak dah ang noo..

untung le cikgu itah..leh releks2 sket balik skolah penat2 takyah kalut2 nak masak..ang leh tolong2 die masak..oloh2..sweet plk..hek3..

awan said...

omak ekau cakap; pandai anak omak , leyh kawen dah ha..

ap lgi, tmbah dlm resume utk mak mentua, pandai masak kari ayam. ;p

lumut said...

aku rasa nak bakar je entry kau ni bile ujung tuh ade "HIKHIK"..

haha....

siap jengil2 mata..
acu ngan parang senduk bagai..
bleh mati penonton masakan..hee

macam tak lengkap je kari ayam kau ni..memang betul2 bujang neh...=p

lallallalala..

miza_hana said...

zack apsal ang masak kari nmpak sng ja plak?
awat mak aku ajaq mcm leceh ja aku buat.

nand nasyari said...

ang mmg gedik..hahaa..
cm nk mkn kari ah tghari ni..hahah

SyahNas80 @ Nana said...

layannzzzzzzzzzzzz... menarik..

ardinihumaira said...

fuhhhh! terbaik la zack.. power la ang masak.. kalah aku.. hik3... aku masak main hantam ja tatau bape minit nak perap je apa.. rasa cam dah cukup masa aku teruskan teruskan dan teruskan hingga masak. nati aku nak pakai jam lak masa masak. leh aku setting masa gak ;)


kasi kat aku ayam seketui..

Hai.. Jemput Ke Blog Dni ;)

Deya Zanial said...

rasa macam tengah bace zackzukhairi versi bapok plak entri kali neh. HAHA !

faramira said...

zack...
daun kari mane zack..
hehehe...

nnt aku pos pokok kari suruh ang tanam depan umah~(^_^)

arl said...

zack pegang kentang dgn suma benda pakai tangan kiri. memang lagi sedap ah! hahaha

Wan Perlis said...

siyes aku bab2 masak ni kantoi
tomyam blh x ahaha

iedayah said...

untung r bkal bni chef zack ..haha..

EzrA MiErA said...

slurp...
cam sedap ja..
ni yg rsa nk p cari kari jap lg

itadakimas.....

Aini said...

Hebat.. Hebat... Tepuk tangang.. tepuk tangan kwan2.. =)

sakura said...

wah!!chef zack potong bawang guna tangan kiri!
hebat tu..=D

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

next recipe please~~ haha.. pasni da bleh kawen kan?

iman said...

haha asal terbayang Zack jadi Chef Wan ek? lol. leh wat VLog ni ;)

but a nice tips utk perap ayam dlu. nak try lah

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

wow! nice lah.. ank teruna pndai masak.. boleh wat menantu mami nih :P hahaaa.. walaupun baca jer.. tpi boleh bayangkan camn cara zack ckp.. ala2 auw gitu :P

iJa said...

mak aiii
mkn aym smpai 3 ketul.;p

k h a y said...

haha. gila gedik entry ni.

siap ber-hikhik.

LOL.

Emora Valeria said...

hoyeah!lea aku masakkan untuk abah aku t.maseh bagi menu kari ayyam.next time kasi masak itu sambal udang aa...hehe..
btw,kasi gedik lagi next time ^_^;

ieQa sWetLuv said...

pandai jugak dia memasak ye ;p

Nad-Irah said...

memandangkn diri ku disebut dlm entry ni (golongan yg x pndi msak!) boleh le ak try.. kari ayam bujang.. hak3

Fay Nana (Cik Fana) said...

cari ang masak kari different dari cara aku masak. :P lain org lain style takpelahhh. :P

syaf said...

terbaik dok..aku pown nk try lah...dah ler duduk bujang...asyik makan mende yg samer jerk

luvly mya said...

huh,,comel la pulak entry gedik acam nie.,ahaha,,

aku baca da terbayang kau masak gaya chef wan la..erk.haha ;p

LaYLadaMaTaTakBoOLaT said...

wah wah ..
aku terasa lah plkkn ngn permulaan entry ko yg nie..
hahah..aku buat kot...
arghh..pe aku kesah kn..tmpt aku..suka hati akulah nk wat pe..hahahha....
ape2 pon..kari ko tu nmpk berselera...nasib aku dh mkn...ketam masak lomak hari nie..klu tak mau aku gasak g masak kari aym...ehhehee

arif said...

nice :)

pameklampard said...

owh,baru ak tau ayam meragut rumput ek kat jepon??hebat2..kih3

aLL aBoUt Us said...

waaaa..beznyerr=)

Anonymous said...

hahah..
poyo jea ko ni zack~

Anonymous said...

ayam 2 ang semelih ke haa?? mne nk dpt ayam halal kat sana?? 7e ada jual ka?

ravishingpeacock said...

"dapat ikut Zack tak? Zack laju sgt ya?"....xleh blah LOL

zack zukhairi said...

@Anonymous : ada kedai halal dekat sini (diusahakan oleh org turkey) jual barang2 halal.

Intan said...

intro plg terbaekkk....hahaha
lawok2....

CiK NuYu said...

pandainye dia masak kari.. anak bujang sapaa la nie??
:P

* mEsSy * said...

senang la pulak.. pasnih bole ark try kat umah.. tayah kne bising2 lagik..

=)

psstt!! y tue instant kari erkk??

zack zukhairi said...

@messy : haha! kantoi anak dara tak pandai masak! :p bukan instant la. serbuk kari biasa je. :)

Mashii said...

giler la..dah la aku tengah lapaq...
nanti balik umah aku nak habaq kat mak aku pelajaran baru..kami selalu tumis rempah dulu bersama2 bunga lawang,kulit kayu manis dan bla..bla..bla..baru masukkan haiwan..tak pernah perap ngn haiwan..nanti kena suruh mak cuba perap..(aku taknak cuba nanti ko cakap tiru)...ahahaha...

virulent lolita tan benihime said...

terbaik

@yuE said...

zack nanti hang buat video la pasal masak kari ni...gila ahh aku pon tak pass lg masak kari...

cikgadis konfiuss said...

wahaha caya laaa
pandai masak juga pula
gahahaha

J. Love said...

lu rase vegetarian macam gua kalau masak kari cara lu ni tanpa ayam, boleh jadik macam lu masak tak?

buckenminey said...

ngehhh..gulai nye resipi aku ade..maun??=P

Owezz Chart said...

hang ktuk blog akak ak ea zack...ala...bayan cyber..hahahha..die yg dok post lagu shahir pe kejadah tah tjuk die....hah!!kebahagiaan dlm tangisan ke hape tah..gitu la...hang masak ka kwn hang masak...tgn cm tgn nyah mak..i suke u gedikgedik..hahahhaa

syarifah radiah ibrahim said...

memang gedik kaw~
haha~~

hans said...

chef zack....
nak resipi cheese cake
ada x?
ekekkeke

Rozana Razali said...

mcm nk bubuh sepeket je garam tu.. =P

LiaNa YuSoF said...

amboi...
tjuk nk nk masak kari..
tp intro dia, siap ngutuk org ye.....
tp xpela, da nama pon zack nye blog... sukati zack la kn... hehehe...

gooseberries said...

hah! baru best perap lu ngan serbuk kari.. x penah la plak wat b4 this..hee =D

nizamsani said...

wah.hebat.

@rin @hamad said...

pelik gler kari kao..tp rs mungkin sedap..

AincyuNK said...

hehhe.. best2...

Sha-na.Szied said...

tumpang komen..

salam ziarah en. zack..
dari barat ke timur..
dr magribi ke japan
heheh igt kan kidal

larasephia said...

sebenaqnya hang x reti pon msak siakap 3 rasa. sbb tu hang ckap cmtu. kan kannn?? hehehehe :p


tiap2 mlm i mmpi basah dgn shahir, you... awwwwww

wahahahhaa

Nabiel said...

gua nk resipi ikan tembakul msk lomak~
bleh ka bro~?hahahaha=P

Adam said...

aku suka cara phychology ko yang membuatkan bila orang membaca melupakan/terlupa bahawa ko dah kutuk dia awal² session tu.

teruskan memberi input yang secara bersahaja untuk meman-TOP-kan lagi dunia blog Malaysia. kita ade ramai blogger² yang hebat.

Ann said...

hebat! ak pun xnah masak kari..hehe

Beautiful Butterfly Boutique (Malaysia) said...

ahaha..best2..x kering gusi bace..
^___^

Anonymous said...

napa ang punya santan cair zack??

Hassanah said...

wah alas pemotong sayur tu siap ade scale lg,
sayur kene potong ikut saiz eh
haha

Beautiful Butterfly Boutique (Malaysia) said...

baca entri ni smlm wat rase nk mkn kari pulak..

n arini tlah brjaya memasak kari ayam..hikhik

Nolee Zahari said...

hehe. mcm best. should try =)

Che Daisy said...

nampak macam sodap..tapi mmg sodap kaa..?

CIK FAYYAD said...

haa. kalau dah duduk jauh di perantauan tu kenalah pandai masak.
wajib. hehe.

Fasya Abdy said...

xpenah pulak buat kari perap ngn serbuk kari tu..selalu biar masuk serbuk kari cmpur air dalam periuk ..bru masuk aym...pasni boley cuba mcm ni la..thx 4 dis precious entry ;)

chocobo said...

ang ni zack
macamana ang taw che anak dara yangterselit tepi pintu sbb xreti masak?
saja ja ang nih--

hehe
resepi simple gle
nampak cam senang

akan tetapi...
saya xsuke makan kari
xbleyh la nak cube
*alasan, padahal malas*

nak resepi laen plak!
haha

cnard said...

wah makan kari ayam dengan kentang tu memeng best..tambah2 lagi nasi panas2..nyum2..jepun ade kan kari dengan nasi yang lembik tu?tengok macam best je.. penah try?

uMai said...

igtkn kidal..org kidal sluny kreatif kn ;)

Linglung said...

gua x berapa reti masak-memasak ni..paling kuat gua pernah masak adalah nasi goreng, tu pun gua sendiri xlalu nak makan..

aku yg DIL said...

oo...rupe2nye ade byk care utk masak kari...br ari ni tau....
nak ooo skali lg...oooo...

flirty tiramisu said...

hahahhahahahaha

gelak golek2 aku bace entry nie

1st time bce blog nie

nice!!!!

suke

gud job ;))

azaliahjsalleh said...

sgt kool =)

Fida Aishah said...

..Fida ni hari-hari datang blog ni biarpun kadang punyalah lama tak update, tapi silent reader. Bila keluar entry ni, issh...macam nak komenlah..aci kan...
ok, zack...you amik pic tgn kanan, jadi u tak left handed. Nak posing jer tu kan..kan...pas tu, bersih nampak dapur..( compliment nih..)
teknik msk kita mcm tak sama, apapun..sebab Spain kalah, nak puji laa...nice2 entry dan padan muka Spain kalah...

~Ann~ said...

perggghhh.. kalah aku. termalu kejap.. wakakakak

seedah said...

ahahaha.. x kira nk amek ayam yg ragut rumput jugak~!!

Nurrain Elfrisha said...

haha.
cOmel.
tegak2 bulu roma baca.
haha.

Boy said...

SEDAPNYEEEEEEEEEEEE

nissa said...

sguh 'bujang' kari hang...huhu

oh nada said...

mcm comel ja hg masak. hahaha.

diden said...

mkin zack lupa bkn ank dara je.. ni haa.. da bpe hari tggu menu zack kari ayam sambal pedas cicah2 nih.. haiss bergema perut beb. :P

lieyzana said...

boleh x wt resepi kek cukelat..yumy2

fadhilahsyuhada said...

ck suke kentang..kentang seketoi jek nmpak..hehek;p

LaDy said...

'bukan ayam yg sedang meragut rumpu di halaman rumah'.aku agak musykil ngan ayat ko neh zack.ayam mkn rumput ke?aku ingat kambing,lembu je mkn rumput..huuu

suhaili sulaiman said...

uit zack..klo nk resepi yg sihat..x yah boh santan pn xpe..sdap gak kari tu..cme kari kne pekat ckit..kne letak extra 1-2 sudu serbuk kari klu x taruk santan..kari pn x cpt basi klu xde santan

masshie mastura said...

again nice entry ;);) eways made me laugh.

my heart..my soul..my love.. said...

saya punye kari lagi sedap!!!

Anonymous said...

ooo..mcm tu chef zack msk kari ek... lg best, if rmpah kari tu ditumis skali ngn bwang2 & halia tu dl... rempah kari dh garing, msuk ayam... :) then santan... kentang last skali.. br garam.. mak sy pesan kat sy, klu garam ltk cpat...nnt kentang lmbt empuk.. :) tu la cara cara wat kari ayam...

sherry said...

ahaha bgusla ko zack ajar masak kari ayam....ak dh la x pdai masak...mak n atuk ak nk p haji bln 10 ni, tgl ak n bapak ak je nt....ape ak nk bg bapak ak mkn??? xkn tiap ari nk bli kat luar?? bangkrap ak g2, hahah....

nad_dd257 said...

adoi... lwk2.. xle bla ez zack ni..
aq ciap bce ngan gye chef wan kot..
adoyai..
pdhl bce dlm ati je kot.. ^_^
pndai die msk...

Anonymous said...

kari ke nih??die rse kari sbb ko ltak serbuk kari.nk kne ltak daun kari baru kaw..

Anonymous said...

ha ah letak daun kari br best.

dulu u study overseas kat mana?nice blog btw.take care

i personally think for a guy to cook sgt2 a bonus point.hot stuff.

Anonymous said...

umat dalam komputer tu pun merenung kari kau. enak la tuu...

cikbella said...

agak2 kari ayam tuh kaw mcm kari ayam macam kedai mamak buat tak??
hik2

MujahidahIslamiyah (Nurul Iman_Pedang Islam//Amelia) said...

assalammualaikum..hee,thanx abg zack for this recipe... dlm dua tga jam na brbuka pose sya ter'visit' blog abg,so cri lah apa yg best na bca... dpt recipe ni,trus ambek and buat... smua org umah ska,dorg kta sedp..hee..alhamdulillah...

Anonymous said...

sy yg tak berapa nk bujang ni tk penah msk kari ..... ni paling mudah .. harap encik suami suke .. :P

At-Thaharah said...

haha~ gelak je dri tdi~
adoiyai~
bagos punye admin~ xD

Al-Asahani said...

nice... step by step... kite pown org bujang kena ikut stail bujang..hehe..

Say Wani said...

Baru je lepas try masak kari ayam guna resepi abang zack.

Senyum bangga mak kita :D

gulai said...

wauuuooo,, nikmat bener nih masakan ayam,, jadi laper lihatnya :)

adzman asmat said...

hi..en zack guna bwang besar dgn halia je ke masak kari tu?

adzman asmat said...

hi..en zack guna bwang besar dgn halia je ke masak kari tu?

Related Posts with Thumbnails