Kisah Malam Sabtu.... (part2)

Ok. Kite sambung  entry yang lepas.

Sebenaqnya, sengaja aku stop cerita takat tu tadi sebab nak tengok lagu mana tahap pemikiran ang. Alhamdulillah, cerdik-cerdik belaka pembaca blog aku. Sampaikan beruang kutub yang 'rare' tu makan apa pon, angpa amik tau ek? Keh keh keh.

Kiranya aku sorang ja la yang kantoi geografi nampak gayanya. Cet! Ini tak lain mesti Puan Emak yang tak kasi aku minum susu Anmum masa kekecik dulu! Kalau tidak, jangan kan nak tanya beruang kutub makan apa, siap dengan populasi singa laut perkapita pon aku boleh jawab dalam sekelip mata la!. Hebat tak hebat susu punye power.

Photobucket

Aku bukannya apa, cara aku berfikir mungkin tak sama macam ang. Aku jenis tak suke nak terima sesatu benda tu tanpa alasan dan teori yang kukuh. Macam kes beruang kutub ni, aku selalu menggambarkan yang beruang kutub tu makan ikan. Sama macam beruang kutub dalam iklan ubat gigi 'fresh & white'.

So, kalau die makan ikan, why not die makan penguin ? Kan dua-dua pon sumber daging (protein) ? Tambahan pulak, menangkap penguin yang terkedek-kedek berlari atas bongkah ais adalah jauh lebih kacang kalau nak dibandingkan dengan menangkap ikan. Ye dak ? Setakat penguin, sekali lempang da pengsan kot ?

Tapi tak terpikir pulak aku yang penguin tak bermastautin di kutub utara.

Meh sini aku nak tanya balik bebudak yang minum susu tin masa zaman kekecik,

"Agak-agak singa  makan anak unta tak?"

Keh keh keh...

*******************************

Actually, ini bukan kali pertama aku pertikaikan benda-benda lagu ni. Kalau nak diikutkan, banyak lagi benda yang aku tak berapa puas ati. Dan adakalanya ia membelenggu dan merungsingkan jiwa nurani ini. Oh, sungguh cilake ayat ku.

Dulu-dulu, masa kat sekolah, cikgu ajaq peribahasa "ada udang di sebalik batu...". 

Kalau ang nak tau, waktu first time aku dengaq peribahasa tu, aku da terbayang dalam kepala otak aku gambaran seekor udang yang tengah sembunyi di sebalik batu. Puas jugak aku bayangkan... Tapi aku still tak dapat connection die. Maksud kata, apa kaitan udang di balik batu ? kenapa mesti udang ? Anak ikan pon main-main belakang batu apa? ketam ke? unggas air ke? Kenapa mesti udang jugak yang dipilih ? Racist ke hapa? Haha.


Udang kaler pink, style jugak kan ?

****************************

Ok. Aku ajak ang berpikir lagi...

Kali ni kite pegi advance sikit.

Penah dengaq tak peribahasa "biar mati anak, asalkan jangan mati adat." ? 

Sama konsepnya macam kes udang ni tadi, kita cuba gambarkan dengan objek yang nyata. Baru nampak sikit maksud tersirat die. 

Orang kite selalu sebut 'menjunjung adat'. Kan? Jadi, dalam kepala otak aku, aku gantikan 'adat' ni dengan something yang boleh dijunjung. Senang cerita, kite tengok gambar lah ya? Baru nampak sikit.



Orite. Cerita die macam ni. Ada dua orang anak beranak, si bapak dan si anak. Mereka berdua tinggal sebumbung.   Satu ari, dua beranak ni merantau untuk memulakan hidup baru setelah kematian emaknya akibat barah payudara.

Dalam perjalanan, mereka terserempak dengan seorang pencurik yang ada parut di pipinya. Pencurik itu mahu membunuh si bapak, tapi setelah puas merayu, pencurik tu bagi dua option.

"Kau pilih anak, atau adat?"




Di saat yang genting tu, si bapak teringat pesan tok gurunya "biar mati anak, jangan mati adat!"...

Maka, dengan berat hati, die memberi anaknya kepada pencurik sebagai ganti nyawanya.

******************************

Sepurnama telah berlalu dan akhirnya si bapak ni tadi meninggal dunia...

Kini, yang tinggal hanya la si Adat seorang diri. 

Persoalannya, kalau dah anak tadi pon mati (dibagi pada pencurik), apa guna nye adat? siapa yang nak junjung adat yang slama ni diwarisi turun temurun kalau bukan si anak ? 




Maka, mati la adat tanpa diwarisi sesiapa...

Amacam? Keh keh keh...

*********************

Kata incik Albert Einstein, 'imagination is more important than knowledge...'

Aku rasa ada betulnya. Kadang-kadang, ber'imaginasi' macam ni akan buat ang pikir luar dari takuk pemikiran lama. Baru otak ang berkembang skit.

Cakap pasal kembang, ada satu teka-teki lama yang selalu menjadi siulan bebudak dulu-dulu.. Bunyiknya macam ni,

"Anak rusa Nani, baru kembang ekor... Apa salah kami, lalu tidak tegur..."

Ok. Jom kite try imagine !




Nampak tak ? Sikit punye kembang ekor anak rusa Nani. Maka tak hairan la kalau beliau berlagak sekampung sampaikan lalu pon tak tegur. Bukan senang nak ada rusa ekor kembang lagu tu! Keh keh keh.



Ok. Tamat sesi merepek untuk kali ini.

Sekian.

.

81 comments:

AyuE said...

first...=)

Megat Azfar said...

ala!! 2nd

b.l.o.o.p.b.l.o.o.p. said...

hehe...sungguh cumil la anak rusa n nani tuh...... =)

Emora Valeria said...

Haha..aku suke la.pemikiran ang ni ngarut2 pun logik gak ek.anak dye isap puting uh comel gila!

BunBinG said...

best2...

AyuE said...

ok baru setle baca...heehee

erkk aku tak penah pulak pikir...kenapa udang yg duduk balik batu?bukan ikan ka siput ka??

tu sebab aku study kat Malaysia hang study kt Jepon kan.kan.kan.=p

pasal susu anmum tu..erkk susu ibu lg best la...:))

althafunisa said...

wargh...comel nyer post...suka sgt2..lepas ni atul cuti 3 mggu..ta taw agi ada connection tak kat umah..mst sgt rndu dgn blog ni nt...ta dapat nk follow 3 mggu...

atiezul said...

hahaaa~ kreatip2..x nah nk pk jaoh2..-___-

Mell said...

i loike <3 . lukisan ang best . hahaha

fikah mus said...

bila baca pasal peribahasa 'biar mati anak, jangan mati adat', memang buat terfiir balik la.
betul jugak kan, kalau bukan si anak, siapa lagi yang nak truskan adat kan..

p/s:sekarang ni lebih 100 ngah lepak sini.fuuuhh!!

nadzwareina said...

haha gambar beruang kutub terbalik ngan penguin kalut nak lari tu terbaik la bro! cute sangat2..

anyway slalu gak berimaginasi mcm bro. cthnye peribahasa 'tikus baiki labu' tu. terer tikus repair2 ni ek? haha.

keep blogging ek =)

otak ketat said...

jangan disangka air yg tenang tiada buaya. kenapa mesti buaya? kenapa bukan jaws ke obor-obor ke? haha.

Mysara Newrie said...

haha ;D imaginasi kau mmg luar biasa betul lah :D

Encik Tikus said...

haha,memang merepek tapi best ! :)

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

Tentang peribahasa biar mati anak jangan mati adat tue...meh kau baca dekat sini...

http://keretamayat.blogspot.com/2010/03/biar-mati-anak-jangan-mati-adat.html

one_are said...

wow! after the albert einstein quote. selama ni people keep stressin on knowledge. aku pun fikirkan knowledge ja, cuba cari ilmu. now i need to imagine things more.

nice quote of the day.

aqma_aquarius88 said...

jauh betul ang pk.. hehehe.. ptt ang bijak kot... i like

saye.eyda said...

esh' gambar beruang dgn penguin tuh menyentuh jiwe ak la plak..
rs nk buat wallpaper fon pn ade..

Fina Fento said...

eko rusa tu mcm ekor arnab :|

khairil said...

hehe..nice2...semua org dah mula berfikir

syarifah radiah ibrahim said...

eh aku pon ada gak terpikir, apsal mesti udang bukan laen.
hehe~

taca said...

haha :D xpnah tepike pon cenggitu. bce entry ni wat ak konfiyus je,,kg mlalot plak ak jwap exam. hakhak. best3 !!! :DD

fazilah said...

haha . bro memang pemikiran luar kotak :D
*penguin 2 comel plak . hehe :)

theHusnaM said...

u go bro..besss..

Wan Perlis said...

burung apa x leh duduk

Aku... said...

terbuka minda... haha~ n3 ni masyuk!

mimi saidi said...

tergamak ang post bnda gni...peribahasa pon jd isu kan

::ienafazlyna:: said...

hahhaha..aku tak minum susu tin sejak kecik..aku tak tahu..hahhaha

husna amira said...

teringat kat abah bila ko sentuh pasal ank rusan nani..abah aku suka nyanyi lagu tu kat cucu2 dia..

ko punya pemikiran mmg up sgt..no wonder lah ko bakal engineer :)

Nad said...

haha saat ini macam2 peribahase dah aku dok pikiaq. gare2 en3 ang. haha.

Rozana Razali said...

suka mulut nani ngan adat.. pehh, mmg hebat la zack!

Faizal.Punye. said...

hahahhaha...merepekk2 pon lawak gak.

merduwaty said...

penerangan beserta gambar mmg bez..mudah difahami..thanx en zack..=)

Lyana Marzuki said...

kenapa emaknya mati akibat barah payudara? kenapa bukan barah rahim atau barah otak?

:P

joegrimjow said...

tok guru aku cakap

dreamm...achieve
sama la imagination is more important than knowledge

btol
tapi...

klu buat contoh 'realiti'

aku imaginasi nak dapat 98/100 dalam papes esok

ilmu tak dak

bleh ke?

kekeke, silap hb imaginasi ntah kemana


peribahasa dibuat untuk sesuatu keadaan, bukan mewakili keseluruhan keadaan. sbb tu kekadang tak releven. ok lah tu ada peribahasa, at least kita bleh pk

joegrimjow said...

papes??
kekeke

paper

macam pampers plak

hans said...

hahahhaa
comel katun anak rusa nani tu

eh,penguin dkt darat memang slow
dalam air laju maaaaaaaa

Misz ZeEE_Z0nE said...

walaupun ang cm merepek.. tp betul la pe yg ang taip tue.. hehehe.. but nice story n kartun ko pown comey.. heee~~

sinagarimba said...

story nice.
fikir diluar kotak fikiran buat otak kita sentiasa bergeliga dan kretif.

gambar piguin tu cantiklah. Sedap mata memandang

Invince_Z said...

adat bg org dulu2...dulu2...dulu2...same ngan agama.

Awek Tocang said...

hahaaahah
zack..
kite tak bace entry sampai habis, tapi boleh tengok gambar n gelak sampai habis.
HAHAHAAHAAHAHAHA

Zura said...

hahaha...pepagi lg dh berpk bace entry nie...

Madzlan said...

kelip2

mastura said...

zack ko ni lurus orangnye bab-bab peribahasa nie... ahahhaha

aliesha kirana said...

teringat lagu ND Lala... psal adat2 ni... lagu cakpong2 tu..hehehe...
biar mati anak jgn mati adat,
hai mengapa dibiar anak kita mati...
apa dosanya..
kalaulah anak sudahlah mati,
siapalah pulak nak sambung adat,
kita dituntut tambah zuriatttttt...
hehehe...
skali dh sumbangkn suara kt cni lak..hehe~~

hazarimi ♥ said...

entry yang sangat besh sampai rasa macam nak guling2 atas lantai ni...
cute jer lukisan tu...
=)

iekaaziz said...

fikir luar kotak.
good.. :)

faiz y. said...

minda kelas pertama yang paling advance adalah milik anda

XIX Dragunov said...

weh zack, ang tau dak junjung tu lagu mana...boh atas pala...bukan boh atas bahu...memang luar kotak tol pemikiran ang ni..hahahaha~~

EzrA MiErA said...

anak rusa nani dh kena kacuk ngn arnab eyh??

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.suke gilak ttgk katun3 tuh
.lukis sndiri ke z? ;)

zack zukhairi said...

@all respected readers : thanks sudi jengah blog merepek ini dan ada yg sudi drop komen. thanks. :)

@intanurulfateha ; yup! sumer2 ni aku lukis sendiri. :) tomey tak ? wah!

SweetyMui2 said...

eh!wadafak?
haha!!!!

mawar mustika johnny aziz said...

macam gantung je ceta kambing-nani-apa-kejadah tue :P

Wanie said...

haha :D
ske part yg udang kaler pink tu .
btw , mantap ar lukisan encik nie . kekek , amek arts ke dulu ? HAHA *xde kena mengena*

/Dayah//Nurul/ said...

haha. nice lukis2. syuke lukisan anda. singa makan unta bila si singa kelaparan :)

Adam said...

yang ni terbaekk...
persoalan yang terbaik

ravishingpeacock said...

bru 1st time bc blog ang...kapla otak ang ni leh tahan gak msuk air hahaha tp best

Intan said...

suke suke suke....

biroo_lawut said...

comey je cartoon strip tuh~

iman said...

aku ingat aku je manusia pelik tapi aku rasa ko lagi pelik.keh3

Nurrain Elfrisha said...

haha.
tul..
kdg2 slu berpikir2 bnd2 yg pelik2.
nk tau jugak reason2 ye kn..
n stp pe yg org ckp..
siap bygkn lg..
hee.

Loyar Lawa said...

sbenarnya adat yang dimaksudkan oleh orang dulu2 adalah agama... ngeeee...

nice entry lol

* mEsSy * said...

superb inchik zack!!

=)

J. Love said...

thinking outside the box is one thing. understanding what's inside the box is another many fails to nail.

just my two cents.

dulu, first time dapat adik, mak gua suh gua belikan susu untuk adik gua tu sebab dia tanak susu badan. so gua pun pegi beli.


susu anmum untuk orang mengandung.

gua comel sikit la dari adik gua time tu. mcm nak kena lempang punya comel.

iyllienaz said...

haha..masa iklan tu, aku pun penah tanya kawan aku..and kitorang semua memang mengaku xtau..hahaha..xminum anmum rupanya..

zedkaya said...

"harapkan pagar pagar makan padi"?
siapa sebenarnya pagar tu?
nama orang ker? banggang gak sbnrnye pepatah2 ni kalo dipk ek..haha

awes said...

thinking outside the box.=)

Mieda :D said...

just nk cakap, setuju GILER kot ngn yang 'biar mati anak, jgn mati adat'. benda toh da lama bermain di MINDA aku ni. lau anak mati, sape nk teruskn adat...?

umm..

pelik2 betol BAHASA org melayu dulu2. sukar difahami.mungkin sbb ak da jd org melayu BARU. HAHA. :D

~qiFFara~ said...

hai~~
ak bru berjinak2 ngn dunia merangkumi otak masuk air ko ni..

dasyat ko merepek ek!!
i like!!
hehe

Lily said...

wkakakakakk...lawak okaaayyyy....arghhh...skt prt ktawa bln2 pose ni...hehehe...kredit 2 my fwen cz pknlkn blog kamo ni...best2...hehehe...LUv it..:D

ღnFashyaღ said...

hadoi..gelak..gelak...gelak...
cemanelo boleh piki camni....hadoi

Zil said...

salam... sori mungkin komen nih akan jd panjng skit.. x pasti. tengok lah kang.
ok. biar mati anak jgn mati adat.

1. apa maksud adat. adat slalu diterjemah kan oleh org ramai sperti adat berbalas pantun wak2 nak pinang anak orang..waktu nak khatam quran..bersanding..ect. Benar ia adalah adat tetapi di bawah (istiadat)

2. Adat sebagai undang-undang. zaman dulu klu ader orng mencuri mana ader balai polis nak report. Kalau ade orang berzina..kantoi.mana ader mahkamah syariah.. orng fitnah orang ..mana ada saman malu? mahkamah pun x ada.

3. tetapi tak bemakna hidup orng dulu x ada undang2. So apa saja masalah diorang refer la kat tok penghulu, x bleh blah bwk plak ke tok demang (walu dlm flim tok demang nih slalu jahat..hehe).

4. Jadi tok demang ni tadi harus lan membuat keputusan mengikut aper? pasal zaman tu blum ada akta, enekment, ect. keputusan haruslah mengikut adat. Adat ini adalah di bawah (undang-undang)

5. Cth. Anak tuk demang di tangkap berzina. Jadi tuk demang nak hukum ke x anak dia nih? klu nak hukum pakai adat mana? klu di nusantara dikatakan mengikut 'adat islam'. So adat = undang2.( either civil or syarak)

6. tiba2 tok demang dengar cakap bini dia "kanda..kasihanilah anak kita..lama dinda mengandungkannya..songsang plak tu..klu di sebat mati la satu2 nya anak kita tu"

7. Jadi 'biar mati anak jangn mati adat' lebih ditumpukan kepada orang yg mempunyai kuasa. Dia selamatkan anak dia atau nak tegakkan undang2?

Kalau anak dia hidup..masyarakat jadi hancur kerana undang2 dibakul sampahkan.

kalau anak dia mati..pengorbanan itu ada nilai yg tinggi disisi masyarakat dan tuhan.

kesimpulan: adat ada dua:
a) adat istiadat - banyak yg mengarut dan sekarang bertambah mengarut cth: garden wedding la..france wedding la (berlumba2 tunjuk siapa hero membazir)

b)adat sebagai undang2.

so dgn kata lain.. peringatan tuk pemimpin2 "biar mati kroni jgn mati undang2"

sekian

StORy LiFe said...

bangga haih!nama den nani!!hihi

noorain8913 said...

ang taw dak zack..
pada baring aku troih dok semata2 nk post komen kat ang.. salute aku sedikit demi sedikit..hheheheh..
ang berjaya wat aku gelak seorang diri..hahah..wadafak..keep up a gud work bro..

amira khairi said...

aq pon time kecik2 dulu slalu pikir cam 2. ingatkn aq sorang je.. aq punye imagination pon kuat gak. dulu cite2 aq nk jd pilot. soo skang nih pilot x jd cuz mate da rabon.. so, aq msk matrx.. aq amik aliran sains fizikal. waa... aq rse tersgt la best blaja fizik tuh ditmbh lecturer yg sempoi. thnx to che mi aq dpt skor. so aq apply jadik engineer or plg koman major in physics.. sob.. sob.. satu hari ayah aq soh apply farmasi kt swasta. last2 aq dpt gak farmasi tuh.. waaa.. aq harap satu hari nnt aq terbuka hati ngan farmasi nih. aq ske fizik tp kne blaja kimia n bio blk.. btl la org ckp sumpah mkn diri. (dulu penah sumpah lps kuar mtrx tanak blaja chemist da) blaja farmasi nih imaginasi nye x sehbt fizik.. sob sob. kalo setakat imagine ubat, aq da bosan!! waaa!! doakan aq semoga minat 2 bercambah!

nad_dd257 said...

haa.. mcm aq la.. ske pk sumthg ikt logik..
npe msti cm2.. npe x mcm ni.. kdg2 smpai biol gak aq.. he2...
tp bgs gak idea hang ni.. nmpk la logiknye 2 drpd katun yg hang lukis ni..
brg ktb mkn pguin x........?? ^_^
haha..

Anonymous said...

klu difikirkan balik, peribahasa 'ada udang di sebalik batu' ada kena mengena dgn law of reflection...

org dulu pun blajar physics

hanani nanie said...

bangga sikit sbb nama aq glemer walo dgn rusa..ohh anak rusaku..kekekekee


ang mmg superb la zack...masuk ayaq weehh pala ang..haha

Powell said...

bangga sikit sbb nama aq glemer walo dgn rusa..ohh anak rusaku..kekekekee ang mmg superb la zack...masuk ayaq weehh pala ang..haha

Sylvia Tasya said...

muharoj ente

Related Posts with Thumbnails