Kisah Malam Sabtu.... (part1)

Bagi bebudak U yang study dekat Malaysia, biasanya malam-malam Sabtu adalah malam yang paling heaven. Malam yang paling ditunggu-tunggu. Abis lecture belah petang, sumer buat hal masing-masing. Yang pakwe-makwe standard, biasanya da plan awal-awal nak tengok midnight movie cerita Lagenda Budak Setan. Minggu lepas lagi si pakwe da book tiket siap-siap. Pakwe janji nak ambik depan hostel pukul sepuloh malam. Siap pesan suruh makwe pakai 'cantik-cantik'. Bukan apa, senang nak menyetan sama. Alah, bukan aku tak tau. Aku dulu pon muda jugak...

Kalau kapel-kapel yang baru nak up pulak, macam biasa dating dekat kedai makan je. Port satu table ujung-ujung, duduk mengadap muka satu sama lain. Order Milo Ais sorang satu, lepas tu discuss pasal masa depan. Masa depan tu pulak dalam erti kata lain, tak la depan mana pon. Biasanya tak lain yang dibincangkan termasuk lah cara-cara bagaimana nak spend duit PTPTN yang bakal masuk bulan depan, halatuju lepas grad, dan diselitkan jugak dengan plan untuk hari esok seperti temankan si makwe beli tudung dan keluar jalan-jalan. 

Bagi golongan skema pulak, lepas maghrib, turun cafe beli nasik. Naik bilik, bukak hot.fm, terus mengadap assignment yang lecturer bagi. Biasanya, golongan-golongan macam ni wajib dapat 4 flet dalam exam. Pendek kata kalau dapat pointer 3.8, malam tu jugak call mak dekat kampong nangis-nangis mintak ampunkan kalau-kalau ada dosa lama yang tak terampun lagi. Punye nerd.

****************************

Bagi student oversea dekat sini, lain pulak halnya. Yang mana muka baik-baik, pukul tujuh da ada dekat International Student House kumpol ramai-ramai baca quran lepas maghrib. Lepas tu ada la sikit tarbiyah dan makan-makan ringan. Nak cerita panjang-panjang pon tak boleh, sebab aku bukannya join pon. Keh keh keh. Sila jangan tiru perangai buruk aku ni. Jadi la insan yang mendekati majlis-majlis ugama ok ?

Ok. So...cerita die macam ni. 

Malam tu aku dengan ex-housemate aku lepak-lepak dekat rumah je tengok buletin utama TV3 secara online. Maka duduk la kami dua beranak depan laptop sambil perati pembaca berita tu baca berita sebutir-sebutir.

Mana-mana berita yang perlukan komen dari kami berdua seperti isu-isu politik dan hal ehwal semasa macam kes-kes buang anak, rogol budak dan lain2, maka aku dengan kawan aku pon mula la masing-masing berkerut dahi dok mengulas sana sini mana yang patut. Tujuan die tak nak bagi rumah tu sunyi sepi je sebenarnya...

"Cilake bebudak sekarang. Beromen pandai! Lepas tu dapat anak, lempaq tepi jalan."

"Entah! Dedulu boleh tahan la lagi. Buang dekat pintu masjid. At least pak imam jumpa, boleh la jugak bela buat jadi anak angkat ke hapa."

"Main tak pakai kondom! Bodoh!"

****************************

Lebih kurang begitu la komen-komen yang sempat diutarakan sebelum fokus kitorang termati tiba-tiba gara-gara iklan ini...


"beruang kutub tak makan penguin..." 

Aku dengan member aku memasing terdiam. Terpaku. Macam kene santau. Eh, bukan santau. Pukau.

Abis je iklan tu, aku terus alihkan pandangan ke member aku. Dan seolah-olah mengerti apa yang tersirat di hati aku, beliau juga berkerut dahi memandang aku. Mata kitorang bertentang satu sama lain.

"Ang tau dak?" tanya aku sejurus kemudian dengan nada cukup serius.

"Apa?"

"Tu..?"

"Mende?"

"Hat tu la! beruang kutub tak makan penguin... Ang tau dak?"

"Hurmmm..."

Jauh jugak beliau termenung. Kelihatan beberapa butir peluh jantan mengalir di pipi beliau. 

"Ntah."

"Ang tau dak?" 

Kali ni soalan yang sama beliau pulangkan kembali pada aku.

"Tak!"

Jawab aku dengan serius tanpa ragu-ragu.

*******************************

(bersambung....)




p/s :
Amacam? Saspen ? Keh keh keh...

.

75 comments:

Megat Azfar said...

first!!!

KembarA KehidupaN said...

adeh tergelak bace...hahaha

suria said...

adeh...
sakit jiwa aku bace dgn penuh khusyuk weh...

Megat Azfar said...

sengal sangat2..
ka3..ang tau tak zack? beruang kutub tak makan penguin?? >.<:

psst: komen "first" cepat2 then baru komen yang betul. gila kejam!

pikaka said...

hak2.gle tol la.

WZulhilmi said...

Kenapa?? Apa yang peliknya??? Hahaha.

miza_hana said...

adess..sengal..concentrate aku baca tu..bole lak bersambung..
zack, baik ang cepat sambung part 2..

sang puteri said...

suspen!haha

siti said...

xsuspen pom..hahaha

syahkilla said...

hahaha...xtau la nk kate pe... rse lwk je xrase saspen... :p

Noor Azwan said...

zack...ang memang potong stim la..

The Poyo Me said...

Giler...budak kecik Anmum tu tau apa yg ak taktau...

mesti bila da besar 4 flat.

hahahahaha

Fay Nana (Cik Fana) said...

budak tu bakal jadi nerd jugak. :)

Mama Yuki said...

adeh...saspen2...(O_o)

Kie-yu said...

hoh!
aku soh beruang dgn penguin tu mkn ko
nak?
wakaka~

@juera said...

bila nk smbung part II??cepat la sket..suspen btol la ang ni..ekekeke

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

ishhh~ sambungan pulak dahh~

Tapak Kaki said...

peh..boleh lak bersambong.haha

BABYBOO said...

cait! hahahaha iklan tu mmg kelakar seram tp lg kelakar seram entry nih!

bunga said...

boleh plak ang berenti aku tengah2 syok baca. grr

cikgadis konfiuss said...

ish...siap buat sambungan lg...

liisa said...

aku pun terkedu gak mula2 tgh iklan tu.. haha

Rozana Razali said...

xsabar nk tggu smbungan!!

LORD ZARA 札拉 said...

ha ha ha~

dia tak makan zack~

sebab dia sedara pooh~

ha ha ha~

kembatolo™ said...

aku baru taw jugak..
hahahhahaha

nabilah_2908 said...

hahhaa...

beruang kutb tak makan penguin... :P

ha..cepat la sambung...(^_^)

sang kamen said...

lu jgn kadik mccm brader 'hilang punca'.buat cerita sambung2.. tapi tak sambung pon

mastura said...

zack...
aku mtak ko jgan bgi jawapan mcam iklan tu....
hope ko bg jawapan len...
ahhaha
chow

::ienafazlyna:: said...

cepat sambung cerita..apehal nya ngan beruang kutub tak makan penguin...ape yg peliknya??adeh..misteri sungguh citer ko nie

Emora Valeria said...

ah ! ade sambungan lak!bila masa ang pandai men episod lak ni!

aqiel said...

what de hal ngan bruang kutub tk mkn pengui?n

Kudd said...

keluaq tiap2 weekend ngn bf tu stuju sgt.. xbosan ka. ~_~

Ery Farieha said...

hahaha
iklan tu mmg laa
btol ke ek?
hohohoho~

Aku... said...

hoho~ bru je siap buat post pasal buang anak.. cun!
ak pun x taw pasal beruang kutub ngan penguin tu smpi la ak tgok iklan tu.. keh3

ayaa alyy said...

haha. iklan tuh pon buat i cm terpikir jp. hehe.

J. Love said...

gile sakit hati gua bace.

btw, bukan nak book tix wayang paling lame is 3 days in advance ke? kalau minggu lepas dah book untuk this week gua rasa lu dah tipu ramai followers lu ni.

lol!

zuana's dear diary said...

aha zack ni potong laaa~

cerita laaaa....

hans said...

hampa bertekak pasal beruang makan penguin kan?
hahaha

aku pun confius

Nurul Zaty said...

haha..tiba2 kes beruang kutub ngn penguin lak

awat tak try pi la explore kutub utarra kutub selatan tu..hehe

tapi x mgkin la beruang nk mkn penguin..
penguin kan comeyll~~ hii

Encik Tikus said...

haha,tak paham wehh :D

joegrimjow said...

xpaham weeh

AyuE said...

haha...sedang aku asyik baca entry hang ni tetiba ada iklan tu tgah tayang kat tv..hakhak...

giler saspen...cepat update!!

Wan Perlis said...

suspen..sambung2

♥CIK SHA♥ said...

ahahaha..aku pon tak tau beruang kutub tak makan peguin..tetibe rasa bodo bile tengok iklan tu..malu aku dengan budak kecik tu..kah3..

khairil said...

skali bersambung daaa..cepat2 bg abes cerita ni..suspen je lebih

merduwaty said...

haha.mmg saspen la..tak sabar nak tggu part2..tapi tgok en zack ni mmg memahami kehidupan pelajar2 dalam dan luar negeri..dulu ngn makwe slalu buat macam tu ker?hahhaha...

Anonymous said...

hoho. dh tau itu. polar bear duduk utara n penguin duduk slatan. mmg mlang skali. aa tak. bggus gk eh. klo tak mati sume2 penguin kene mkn ngn polar bear.
tngok tv3 online sesame ngn mmber laki? hoho. lain mcm tuh bunyik. hehe. baik dok msia.

Anonymous said...

junjung bkn atas kepala ke?

hoho

* mEsSy * said...

next2..

uMai said...

junjung tu bwk barang atas kepala kn..
huhu yela..memang tak tahu yang beruang kutub tak makan penguin..
kawan-kawan kat sekolah pun tak pernah terfikir ;)

uMai said...

junjung tu bwk barang atas kepala kn..
huhu yela..memang tak tahu yang beruang kutub tak makan penguin..
kawan-kawan kat sekolah pun tak pernah terfikir ;)

uMai said...

junjung tu bwk barang atas kepala kn..
huhu yela..memang tak tahu yang beruang kutub tak makan penguin..
kawan-kawan kat sekolah pun tak pernah terfikir ;)

awes said...

haha.. bikin saspen la~

♥♥♥aRiSa FunAbAsHi♥♥♥ said...

huhu...ekh..?pelik ea..?
aper kate kamu search kt google..nk tau kebenarannye..huhu..tersengah n tergelak den baco cito ekau nih ha..hahahaha....

adess..sakit pewot omak nih ha..ekau kojo kn...adess..waka.waka a....

♥♥♥aRiSa FunAbAsHi♥♥♥ said...

huhu...ekh..?pelik ea..?
aper kate kamu search kt google..nk tau kebenarannye..huhu..tersengah n tergelak den baco cito ekau nih ha..hahahaha....

adess..sakit pewot omak nih ha..ekau kojo kn...adess..waka.waka a....

♥♥♥aRiSa FunAbAsHi♥♥♥ said...

huhu...ekh..?pelik ea..?
aper kate kamu search kt google..nk tau kebenarannye..huhu..tersengah n tergelak den baco cito ekau nih ha..hahahaha....

adess..sakit pewot omak nih ha..ekau kojo kn...adess..waka.waka a....

ain said...

alaaa...mati kat situ plakkk....ish..p0tong bt0lla abg zacj ni...huhuhu

BAIZURA MOHD HATTA said...
This comment has been removed by the author.
zura said...

buat saspen je...
kelakar...
huahuahua..

Anonymous said...

kan kan..kalu x disebabkan iklan ni ramai org xtau..hee.first time tgk iklan ni kat blek tv kolej pun budak2 dok kecoh. "ooo..baru tau..."
tp kan, nape rasa mcm lawak je ble bace entri ang neh..hahaha

bugz_bunny said...

oh-hoiiii~~~
aje giler jek....sakit pewot aku!
haahah

shikien said...

hahaha ! tngah tension sempat je tersenyom..menarik..shuker:)

Cikgu Mardiah said...

salam...
eloklah join majlis2 agama ms mude2 nie...tgh bujang plak tu..
nti da kawen cebuk, x sempat2....
da tue plak x larat...mata da kabur, sume da kurg fungsi...
lgpon kalo mule awal bole kumpul pointer pahala byk2...kalo da tua bru nak mule, ntah2 dose lg byk dr pahala
otak pandai2 rugi kalo x guna utk agama...

p/s: saje nak nasihat diri sendirik..^_^

masshie mastura said...

hahaha sengal amat;P

Anonymous said...

hehe...ske2. gud2

...miSS fAi... said...

alahai, boleh plak maen sambung2

ieqa said...

ala...
kene men sambung2 lak...

MIRALUNA ZAINI said...

, beruang kutub ta makan penguin an .

Anonymous said...

> dari segi biologi, beruang bolh mkn penguin sb dia bersifat karnivor, dari segi geografi, dia x bleh la...laghat nk berenang p kutub selatan.... apa hikmah di sebalik perbezaan ni..pasai pa penguin pn x dok kt kutub utara(habitat mereka sekali)... dari sudut rantai makanan, kalau penguin berada di kaw. yg sama dgn beruang, habis la populasi penguin, dh la ada byk predator (beruang, anjing laut, burung laut, killer whales dll), so...Allah pisahkan habitat air ni kepada dua... jadi kurng ckit persaingan memakan penguin...(just my pendapat)<

[AMR]ReenaRawee said...
This comment has been removed by the author.
nad_dd257 said...

ha... suspen2...
w/pn aq leh bce part 2 tp sje xmo bce dlu..
nk komen2 yg ni dlu..
he3... nk supn2 gak.. :p

NuRiNzA TeDdiE said...

CeH.......(=.=")

PoNeK yO DeN baCO NgAn KusYoK n taWadu'..SmpAi Nak MasOk DlM lApPy Ni PuNYo La DokeK MatO deN Kek ScREen....

RuPonya..haiiH...ngeeeee

Intan nurfarhana said...

Hi

intan Nur farhana said...

Hai

Intan Nur farhana said...

Ni nombor saye tau 0177705137

Related Posts with Thumbnails