Memori berkhatan

Bile ingat-ingat balik, time aku kekecik dulu, bile nak masuk part bersunat, aku la orang yang paling liat sekali. Bile incik ayah mengutarakan hasrat beliau untuk menghantar aku pegi sunat, maka bermacam-macam alasan aku akan bagi. Tunggu adik laki aku besar skit, lepas tu sunat sama-sama la... 'Pipit' tak ready lagi la... dan seribu satu macam alasan lain yang kalau dipikirkan, memang tak masuk akal sama sekali. Paling tak lojik ialah alasan kononnya taknak bebankan keluarga menampung biaya upah doktor tukang sunat. 

Walhal alasan sebenarnya sebab takut. Mana tak nya, barua mana entah kencing aku dekat skolah kononnya ada kes orang mati time bersunat. Darah memancut-mancut kluar time sunat sampai abis kering darah satu badan, lalu mati. Aku pulak punye stupid, boleh bantai percaya bulat-bulat. 



***************************

Jadi, demi memotivasikan aku supaya bersunat, incik ayah berkata...

"Jadi laki-laki ni bukan susah sangat macam orang pempuan. Orang pempuan ni, sakit die datang tiap-tiap bulan. Lepas tu pulak kene beranak lagi. Sikit punye seksa! Orang laki-laki senang. Sakit die sekali je seumor idop. Time sunat je. Lepas sunat, dah tak payah susah-susah lagi dah..."

Aku jawab "oooow..."

Incik ayah berkata lagi,

"Lepas sunat, baru la jantan!"

Aku angguk perlahan.

"Alah, bukannye luak pon doktor tu potong. Sikit je...buat syarat. Tak sakit langsung la. Bukan die potong guna parang pon. Takyah risau laa..."

Itu macam punye motivasi, sdikit sebanyak termakan jugak la aku. Maka, setelah berunding lebih kurang, aku pon bersetuju untuk bersunat sama-sama dengan adik aku. Adik aku tak banyak karenah time tu. Dia bebudak lagi. Jiwa tak pandai memberontak lagi. Kalau orang kata 1+1 sama dengan 2, ha memang itu la die telan bulat-bulat. Takde banyak komplen. Tak macam abang dia. Banyak cekadak. Pendek kata, selagi boleh argue, slagi tu die tak nak kalah. Entah perangai sapa aku ikut, aku pon tak tau.

Penah satu kali raya, tv main cerita silap mata. Satu family tak jadi keje port depan tv. Nak dijadikan cerita, magician dalam tv buat satu trick. Masuk kain tuala dalam topi, tiba-tiba keluar burung. Masuk kan burung, tiba-tiba pulak kluar arnab! Wah!

Aku tanya puan emak, "kenapa orang tu tak buat bisnes jual arnab je? lagi kaya? tak payah susah-susah nak buat show. Masuk je tuala banyak2, lepas tu kluar arnab berpuluh-puluh ekor, boleh jual ? "

Puan emak tarik dahi kerut seribu.

Hurmm....

"Ntah."

Jawab beliau malas sambil sambung kunyah biskut samperit laju-laju.

**********************

Sambung cerita. Kat mana tadi?

Oh, ok. Hari tu masuk lah hari dimana mahkota kelelakian aku akan diserahkan. Eh, macam tak kene je ayat ni.

Pagi-pagi lagi incik ayah da kejot bangun. Katanya nak sunat kena mandi pagi awal-awal. Air sejuk bagus untuk kulit. Nanti 'anu' tak liat. Senang nak potong. Ngeng!

Puan emak kat dapor pulak dah standby kuih muih manis. No roti canai, no nasik lemak, no minyak-minyak. Katanya kalau makan minyak-minyak, nanti lepas sunat, 'anu' bentan. Bentan tu kire macam pantang ah. Kononnya luka lambat baik kalau terlanggar pantang. Sejak bile puan emak belajar ilmu perubatan, aku pon kurang pasti.

Bile masuk bilik doktor, doktor suruh baring. Incik ayah da standby sebelah aku siap-siap in case kalau-kalau  aku buat perangai nangis-nangis hentak tanah, senang beliau nak bagi sekeping penampar.

Doktor kata "Pejam mata adik...baca selawat ya? ..."

Tapi aku tak pejam mata pon. Aku tengok every single thing yang doktor tu buat dari awal sampai akhir. Awal-awal masa die capai gunting, aku da pesan siap-siap "doktor, bius lebih sikit ya?". Doktor tu senyum sambil terus mengerjakan kemaluan aku. Wah! Macam lucah pulak bunyi nya.

Lebih kurang lima belas minit macam tu, gunting sana gunting sini, jahit sana jahit sini, Alhamdulillah semuanya settle. Tak la sakit mana pon. Sakit lagi kene hadiah tali pinggang incik ayah gara-gara bergaduh dengan anak jiran masa main galah panjang petang-petang.

*****************************

Masa on da way nak balik rumah, dalam kereta, aku sama adik aku wah bukan main rancak bersembang. Bangga la konon-konon tak nangis pon masa sunat macam kengkawan yang lain. Ada tu dengar cerita sampai demam-demam gara-gara bersunat. Terkekek-kekek aku ketawa. Eceh! Padahal, sebelum sunat tadi bukan main senyap. Menikus. 

Tapi gelak tawa kitorang tak lama... Sampai rumah, memasing dah berpeluh. Kesan ubat bius doktor injit tadi da abis. Baru 'true' die punye penangan. Bile terlanggar dengan kain pelikat, rasa macam karen die punye ngilu! 

Kengkawan yang datang melawat, sekor-sekor perangai macam cilake. Ada yang nak campak kucing dalam kain pelikat. Aku mula la tanam nawaitu dalam ati, nak perembat sekor-sekor lepas baik sunat nanti.




*************************

Tapi yang syok nya, sepanjang tempoh berpantang tu, aku dua beradik dilayan macam raja! Nak makan apa? cakap je. Agak-agak tekak kering nak minum air, cakap je "mak, nak milo ais satu."

"Jap, mak buat."

Tu diaa! Tak main ar air kosong. Pebarang.


Bila da semboh, "mak, nak milo ais satu."

Jawapan puan emak :


"wah! banyak besar kau punye pangkat ?? "

Ikhlas dan padu.
Tepat ke hulu hati.



91 comments:

@juera said...

first!

Megat Azfar said...

aku tak paham ar asal cite arnab pon ade? ka3..kacau feel

chamn said...

pergh! teringat gak zaman aku dulu.. byk cite ni.. ermm leh wat entry~

rinne said...

lawak tul..ayat 'mahkota kelakian.....' mmg xleh blah..hahaha..mcm tau2 ja aku tgh tggu entri baru ang..tringat plak msa adik aku yg satu2nya laki bsunat..nmpk mcm sakit sgt je..haha..lucu plak msa tue.. btw, thanks sbb mnceriakan mlm aku..hee~

nur hidayah isa said...

baru lelaki lepas sunat..hahhaa :p

ms.whatever said...

hak3... time adik aku sunat, aku dgn kakak aku duk sakat.. makan kfc dengan penuh gaya depan die... meraung die time 2... haha

Emora Valeria said...

Adoi,ayat2 ang ade yang takleh bla doe.hehe..nice weh..
aku ingat lagi pas sunat,ayah aku kasi tanam lebihan adik akuu yang dah disunat tuh kat belakang rumah.Masa tuh aku kecik g.baru tadika,taktau pape.men tengok je ayah aku pi tanam.Hee.
Adik aku penah sunat sampai biru muka.Doktor suruh tahan nafas,dia duk tahan tapi tak hembus2 nafas tuh.punye ikut betul doktor tuh kabo.

kembatolo™ said...

mase tu umo bape zack?haha

adrina sidek said...

hahaha..ending best...banyak besar ko punya pangkat ;P

tira hashim said...

haha..puan emak punya sound memang jitu .

tira hashim said...

haha..puan emak punya sound memang jitu .

kasih said...

len kali sunatkan je arnab tu. apakah? hahah

Fatin Al-Rajeh said...

hahaha.. kata emak kan.. huhu

nadzwareina said...

haha. best baca entry ni. teringat adik laki sunat dulu. orgla yg jadi dayang melayan dia. bila dia ngade2 pas baik sunat, org jwb lbih kurg cam mak ang la. hehe.

Ery Farieha said...

hahaha
bagus entry ni
ery x penah tau pengalaman laki sunat camne sbb xde adik.huhuhu~

@yuE said...

mengekek aku baca entry hang ni...adoiaii..

ismishahril said...

skang dah canggih. pakai mesin ketip, laser pun ada.

dulu gambir je. sejukkkkk!

Miro Armyrule said...

wah doktor ke kasi cantas ko punya..aku ingat tok mudim..ahahaha...bergurau

fikah mus said...

memang sangat beraja la budak2 laki yang bersunat.
adik laki dapat layanan vip kelas 1 lagi tu.

farah said...

sengih sendiri baca entry ini . hihi . kelakar

mastura said...

aku just nak gelak jer..
kakakakakakakakaka

mastura said...

aku just nak gelak jer..
kakakakakakakakaka

SD said...

hua...hua....hua....tergelak aku ngan ko ni...aku sunat ngan tok mudim, nanti nak citer gak la sbb sket jer org sebaya aku guna khidmat tok mudim......huhuhu~~~~

Wan Perlis said...

girl x leh baca entri ni
utk lelaki ja
ahhaha

Anonymous said...

pompuan x sunat ke?wink3

Fasya Abdy said...

nak tergelak je baca..haha

ravishingpeacock said...

tggu entry bru ang ni rs da mcm tiap2 kali nk tggu episod baru adamaya da haha mmg xmghampekan

Mysara Newrie said...

haih ` tak taw nak komen apa sebab tak pernah kena sunat. haha ;DDD

Rozana Razali said...

xtahan ngan ayat yg xsesuai tu.. muahahah!

@juera said...

org laki klu sunat x menangis org kata lelaki sejati..wah sejati..mcm lgu wings..ahahaha

Nad-Irah said...

citer sunat laki je bley story.. pompuan x ingt! keh2
tp siyes jeles ble tgok2 adik2 laki jd raja time khatan.. kakak plak jd dayang.. kne melayan

sinagarimba said...

ramai jugak budak-budak pompuan bc entri ni. ingat lelaki jer yg bc.
tapi nape diorang boleh lupa.....confius lak.

Anonymous said...

eh... ade org pmpn yg kate dia xsunat la..haha. biar betik?? korang yg pmpn2 tu wat la entri time korang sunat plak..

epalejau said...

teringat kat nephew aku.
sorang-sorang pujuk dia sunat, dia buat tak layan.
bapak dia ugut bagi tali pinggang pun dia buat bodo.

aku sound jek.
'ko tanak sunat sekarang, besar nnt ko kena sunat jugak. kalo ko besar nnt, lagi sakit tau sunat.'

dia bepiki kot.
terus dia setuju.
:)

aMoR said...

aq suka bila mak ko mengunyah kuih samprit laju2 tuh...hhuuh

ishiko said...

ahaha.. dak2x laki mmg takot lau cuty sekola...thee ~

cik paro said...

best la entry ni..
lelaki sakit sekali je..
pmpuan sakit berkali-kali..
untung jadi lelaki kan??

joegrimjow said...

5 hb 12 2000
keterunaanku dirampas

nursarah said...

time darjah bape ang sunat weyh?..

Dauspozi said...

kisah sunat bro mcm kisah sunat aku je... lg2part dlm kete tu, bukan main ketawa riang... balik umah, bius abis... melolong woo... wakaka!

P/s: siyes part tu mmg sama dgn aku...

si-pembancuh-kopi.blogspot.com said...

hahahahahaha.. teringat kisah adik laki dulu.. hhahaha.. :)

si-pembancuh-kopi.blogspot.com said...

hahahahahaha.. teringat kisah adik laki dulu.. hhahaha.. :)

Aini said...

ade sorang jek abang. Memang macam raja la dia masa lepas sunat tu. Bukan men terlentang jek depan tv. Makan minum sume dtg bersembah..huhu

J. Love said...

gua tak ingat bile gua sunat.

mOLLie said...

tersenyum sambil membayangkan zack disunatkan..
wehehehe~~

ardinihumaira said...

ngeh3... kelakarla citer ang ni... aku tengok budak2 nak berkhatan masa aku ikut ayah aku p hantar adik aku kat sepital nak berkhatan tu macam2 gaya. ada yang bergayut kat kaki bapak dia la.. ada yang panjat pokok depan hospital, ada yang takmau turun keta.. hehe.. kelakar betul.. tapi ada kan kes terpotong anu tu.. sies cian kat budak tu.. huhu...

Selamat Pengantin Baru | Faisal & Farehah

Anonymous said...

hehehehe...ingat lg tyme adik2 sye sunat..saing ngan cousin skali tu..yg bestnye my dad yg nak pengsan...Xp nasib naik pak'dak sye de skali tyme tu tolong pegang...takut drah kowt my dad...emmm...

Anonymous said...

best cita ni

muzakkir said...

malu tol aku,,,haish!!!
pasal sunat pown mau cita ka..
tp aku lg hebat dari ko ju!!!haha..sembuh awal sedangkan ko telantar lagi!!!

pearl apple said...

hahhaaaa...lawak ah..cam nie rupanya..

MiSs LyN said...

haha..klakar gler..

hans said...

hahahaha
aku tak tahu la bila lah aku nak sedih bila masuk blog ko nih sebab asyik ketawa jer
hehehe

2Lyp_b!Ru said...

sakit perut aku gelak...:D

ikhlas da padu...;))

dayanaazhar:) said...

goodone! tapi mcm dh cliche la cerita memori berkhatan ni...lawak tak berapa feel:(

Idalara said...

senyum sendiri bila bc kisah berkhatan ni..teringat ms 2 hero tu berkhatan 3 thn lepas ms tu adik tahun 3, abg tahun 5..punyer terer si adik lngsung tk berkerut muke bila doktor bg injeksen..dn saat2 dipotong..
akak pulak tguk operasi tu dr A hingga Z..sbb akaklah ayah akak lah ibu..nk bg semangat kat diaorg..
smpai je kt umah si adik yg begitu teror td menangis kesakitan..meleleh2 airmata..

syg gmbr2 yg di ambil masa operasi tu musnah dlm pendrive sblm sempat di transfr ke PC..frust..

Intan said...

da truth men....huahuahua...
bguih3..

Muhammad Safie said...

kehkehkeh..memang best

Awek Tocang said...

zack..
campak kucing dalam kain pelikat..?
ahahhaha

oh baru tahu camane rasenye kalau ade adik beradik laki pi bersunat.
thanx sebab cerita.
baru tahu.
baru tahu.
tahu baru.

Huda Luna said...

nak gelak gulingguling boleh?

macho lg adik hg telan bulat2 je

ha amik hg kne ngn mak hg
haha

Aliff Nasir said...

best r cite ang zack...
haha...

lumut said...

aku gelak some parts of this story..
hehe....

aku datng blog kau lepas name kau disebut oleh seorang blogger dekat salah satu ruangan komen sorang blogger yang aku nak komen..

eh cm pening je nak faham ayat aku tuh kan?hehe


nice blog...

lepas aku dah hilang sume URL blog blogger..trus dah xde mood nak carik balik...

but now i found u back.

yeah.

syarifah radiah ibrahim said...

agak lucah di situ.
haha~

haway mutasawwil said...

lucah yang baik.teringat zaman dulu2.thanks abe zack

Beautiful Butterfly Boutique (Malaysia) said...

hahaha..hilang tensyen bace entry nie ^___^

aiza said...

1 konklusion abg zack...
"rindu kat mak eh?"

Hasrol Nizam said...

"banyak cekadak" dah lama tak dengar..haish, dh lama tak balik jumpak org kampung aku nih..

faiz y. said...

giler arr, mmg teringat balik arr zaman sunat dulu. haha

afifmohamad said...

citer bresunat tu lbih kurang mcm citer aku jar..hahaha

Abir Abhar said...

Zack.. yang ni terbaekkk punya lah

armouris said...

info tentang berkhatan di SIHAT SELALU - Kelebihan Berkhatan

AppleMac said...

zack..ur story fun la..besh2..
=D

MomTom said...

klaka la plak. haha

yamg said...

hakhak..klakar...story la psl first wet dream lak...kui3...gatai...=P

lely said...

hahahahha...
ayt2 ang wat aku trasew cm aku yg jd doct hat sunatkan ang 2...
tbaek la zack~~

Na'Q said...

aku pn ada cita jugak.. doktor tuh suruh aku selawat, aku p bantai berzanji.. abis 1 bilik ketawa.. hahahaha

http://kakirepek.blogspot.com/

masshie mastura said...

lyke dis entry ;) hahaha:P

sherry said...

jiran ak dlu lg la...bleh lak pas sunat 2, die nk tjk kn kat ak die nye bhgn anu yg dh dsunatkn 2....
mengong....x kuasa ak nk tgk, hahak...

nad_dd257 said...

ha.. cte psl b'khtn ni kn.. t'ingt kt adk aq dlu2 mse kck2 die snt..
ni bpk aq la cte..
mse nk snt 2 pnye la ssh. mau 3 4 org gak kne pgg die.. smpai dktr pn kne spk.. pnye gns adk aq..
ble dh pgg die kuat2.. dktr pn bg bius.. skali die jrt.. haa ko.. 1 klnk b'ggr.. seb x rnth.. aq bntai glk je dgr.. adyai.. wt mlu jek..

zety said...

pergh..baru jantan!miahaha.nasib baik tak kene pelampang dari incik ayah,kalau kene alamatnye double la kesakitannya..

Anonymous said...

eat up of service department moldiness mates to the discoverer founded more often
than not diversion establishments end-to-end 1 post: play validation gaming Locations: Temecula, Ca.
Two several other online casino to get started with.

Although it wouldnt undergo equivalent you consist in a
gambling house is a marketing strategy made use of by the message dealing.
A online casinos usa players no deposit bonus terminate of garage staleness adapt to the physical
object supported generally vice establishments end-to-end 1 home:
Gambling proof recreation Locations: Temecula, Ca. Two more or less opposite online cassino to get started with.
Although it wouldnt foreplay equal you be in a
gaming house is a shopping strategy engaged by the thread person.
A
Have a look at my weblog : online slots with bonus games

Anonymous said...

I was suggested thіs blog by my cοusin. I am not sure whethеr this post iѕ ωritten bу him аs nobοdy elѕe
know such ԁetailed about my problem.
You're amazing! Thanks!

my web-site - raspberry ketones supplement

Anonymous said...

Hello theгe! This іs my first comment herе so I juѕt wanted to gіvе а quick shout out and ѕay I rеаlly
еnjoy rеading through your artiсleѕ.
Can you recommenԁ any οther blogs/websites/forums
that deal wіth thе sаme topіcs?
Many thanks!

Also vіsit mу sitе - raspberry ketones dosage

Anonymous said...

That is a геаlly gοod tіp esρeсіally to thosе new tο the blogoѕpherе.
Вrief but very pгecise infο… Aρрreсіate your
ѕharing thiѕ one. A muѕt reаd рoѕt!


Мy ωеb site - pure raspberry ketones

Anonymous said...

hello there and thank you fοr уour іnfo – I've certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this web site, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I'm complaining,
but ѕluggiѕh loaԁing instаnceѕ tіmes will vеrу frеquеntly affect yοur рlacemеnt in google anԁ
can dаmage yοur quаlitу ѕcοгe if advertising and maгκеtіng with Aԁwοrds.
Well I'm adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon.

Also visit my blog post :: green coffee - -

Anonymous said...

Іf somе οne wishes to bе updateԁ with latest tеchnologieѕ thеrefore hе must be visit this ωebsitе аnԁ be uр to ԁate
аll the time.

Here is my blog ρost green coffee 1000 ()

Anonymous said...

Јust want to sаy yοur artiсle is as
astounding. Тhe clаrity in уour post іs simply spectacular and і cοuld assume уou aгe аn еxpert on
thіs ѕubjеct. Fіne ωith your permission lеt me tо grab уour RSS feеd to keep
upԁated wіth forthcoming poѕt. Thanκs а million аnd please keep uр thе enjoyable work.


Hеге іѕ my blοg; green coffee beans online

Anonymous said...

Hello to all, іt's in fact a fastidious for me to go to see this web page, it consists of valuable Information.

Look into my weblog ... raspberry ketones max

Anonymous said...

I usuаlly do not crеate a lot of commеnts,
howеveг i did sοmе searching аnd ωound up here "Memori berkhatan".

And I ԁo hаve a couple οf questionѕ foг you if you dο not mind.

Could it be just me or ԁoes it арpeаr like a few of these
гemarks appеaг аѕ if theу
агe written bу brain dead inԁividualѕ?
:-Р And, if you are writing at aԁditiοnal sociаl sites, I wоuld likе tо
fоlloω eѵerythіng new yοu have to pοst.
Could you list of the complete urls οf yοur soсiаl pageѕ like
уouг twitter feeԁ, Fаcebook page or lіnkedіn prоfile?


Μy pagе; green cоffee eхtгact rеviewѕ (http://elvalle.elvigia.net)

Anonymous said...

What you publiѕhed mаdе a bunch of sense.
Βut, cοnsider thiѕ, suрposе you wrote a catchier titlе?
I mean, I don't wish to tell you how to run your website, but suppose you added a title to maybe get a person's
attentіοn? I mеan "Memori berkhatan" iѕ κinda ѵanillа.
You mіght glance аt Yаhoo's front page and watch how they create article headlines to grab viewers to open the links. You might try adding a video or a related pic or two to get people excited about everything've got to
say. In mу opinion, it could brіng your
рosts a little bit more intereѕting.

My web page: green coffee extract walmart

Anonymous said...

Ιf somе one needs to bе updated
wіth neωest tеchnologies afterward
he must be go to see this wеbsite and be up to date evеrydaу.


my blοg: green coffee 1000

notweirdguy said...

bro entry ni klaka. Mohon copy sikit content.

Related Posts with Thumbnails