Syurga tu kat bawah tapak kaki mak ?

Balik main bola petang tadi, sampai rumah, tanggal boot, lempaq stokin, terus landing atas toto. Memang tak cakap banyak punye. Objektif utama memang nak baring-baring lepaskan penat. Kalau kata tertido skali pon, aku tak regret. Badan da letih. Sendi pon da sengal-sengal. Lama tak turun padang, sekali turun, mak ai! Die punye letih, macam baru balik menoreh. Tak warm up, tak stretching hape sume, dapat bola terus merembat macam orang gile. Mana tak nye. Cukup time, abis main, ha time tu mula la terasa otot lari la, tulang belikat terkehel la, urat merih tersimpul la, pendek kata satu badan trouble. 

Tetengah bijik mata dok konpius nak pejam ke tidak, vrreett vreett... henset aku vibrate. Chop!... Ni tak lain mesti cik awek la ni!. Kalau nak bermanja pon, tunggu la malam sikit. Petang-petang gini, bawak-bawak la ngaji ke hapa. Tak pon, gi la ajak memurid main tali skipping ke, apa ke... Hati aku mula la nak membebel bile penat-penat cenggini.

"Ye sayang...saya letih ni. Saya nk tido. Malam nanti saya online ya?" 

**********************************

"Ju! Ayah ni. Ang watpa?"

Sejak bile pulak suara cik awek garau macam Rambo ni ?...bisik ati aku dalam keadaan separuh sedar.

"Eh, ayah...ingatkan sape tadi..." jawab aku mamai sambil membuang beberapa kuntum taik mata yang baru nak tumbuh.

"Ada apa hal ni yah? Ayah sihat dak?..."

"Alah ju... Ayah ni macam ni laaa... Sihat orang tua... Ada time kang ok. Ada time kang sakit...Biasa la..."

"Ni mak ang ni ha. Sibok bebenar nak dengaq suara ang... Ni cakap ngan mak ang ni ha..." 

Macam biasa la. Incik ayah memang lagu tu. Kalau call anak-anak, memang die tak cakap lama punye. Tak macam puan mak. Berjam-jam pun steady lagi. Tapi aku ingat mana-mana ayah pon memang cenggitu la. Die tak tunjuk sangat yang die care pasal anak-anak die...

"Ju... apa kabar?"

"Alhamdulillah mak... Mak sihat dak?"

"Sihattt...." - jawab mak dengan nada excited. Enam harakat jugak la die punye "Sihatttt..." tu. Punye excited.

"Lama ang tak call umah... Tu yang mak suruh ayah ang call tu..."

"Ohh... Takdak credit la mak. Tak topup lagi. Ingat nak call mak ujong minggu ni...Alih-alih mak da call dulu plak."

"Alah, ang memang lagu tu. Cakap ja nak call, sat gi mak dok tunggu-tunggu, ang tak call-call pon..."

"Ish! awat cakap lagu tu mak... Itu ari kan orang ada hantaq mesej slamat ari emak ?"

"Ye la ye la... Ang da makan belom?"

"Dahh...."

"Makan apa?"

"Roti cicah ayaq ja mak..."

"Alahai sedihnya mak dengaq... Awat ang tak masak?"

"Malas ar mak. Lagi pon barang dapoq da abis. Tunggu ujung bulan ni baru nak pi beli."

"Laa... dah tu, la ni ang makan apa ja?"

"Owh, itah ada kirim maggi sama tuna itu ari mak...." jawab aku sambil menjeling kotak parcel yang cik awek kirim minggu lepas. Ada maggi asam laksa, tuna ayam brand, nescafe merah 3-in-1, milo dan macam-macam lagi barang makan yg lain.

************************************
Truuuut...Truuut.....

Lebih kurang 15 minit camtu, line terputus. Kredit da abis la tu agaknya... 

Slow-slow aku sandarkan kepala kat bantal. Ingat nak sambong tidoq, tapi fikiran aku kacau. Teringat pasal entry aku semalam. Tetiba terfikir... Kalau la mak aku terbaca apa yang aku tulis tu, agaknya mesti kecik ati orang tua tu. Mesti die ingat aku tuduh die beza-beza kan kasih sayang antara anak-anak dia...

Termenung kejap aku... Rasa berdosa pulak aku dengan mak...

Kalau da nama nya 'Mak' tu, of course la die sayang je semua anak-anak dia. Tak kire la Mak Teh ke, Mak Long ke, Mak Anjang ke... Sume para Mak sayangkan anak-anak dia. Mak Nyah lain cerita.

Mengimbau beberapa tahun ke belakang, saat aku skolah kat asrama penoh dulu-dulu, kalau sekali skala cuti skolah tu, bila balik rumah, macam-macam advantage aku dapat. Kalau kata bawah tudung saji tu ada lauk ayam masak kicap, jangan arap la adik bradik aku yang lain nak berebut bahagian kepak ngan aku. Penah skali akak aku gatai-gatai nak amik jugak, mak aku sekeh tangan dia. 

"Kepak ayam tu adik ang punya. Ang amik part lain. Tak pon nanti mak goreng lain untuk ang. Adik ang  sorang tu jarang balik umah....mengalah skit ya? "



********************************

Time aku skolah harian dulu pon, Mak aku jugak la yang satu hal pepagi subuh dok bangkit jerang air panas sebaldi smata-mata tau yang aku tak suke mandi air sejuk. 

Bile menjelang musim-musim exam, dia la yang beriya-iya rebuskan teloq sparuh masak, gaul dengan kicap, bagi aku adik bradik makan sebelum amik exam. Katanya baik utk otak... 

Banyak sangat memori aku dengan mak aku yang kalau nak diceritakan semua, alamat terbarai la huruf-huruf  kat keyboard ni. Punye banyak.

Tapi dalam banyak-banyak kenangan tu, ada satu yang sentiasa buat aku tersengih sorang-sorang bile teringat.

***********************************

Masa tu aku tadika ABIM. Umur 5 tahun setengah.

Time tu otak aku suci bersih lagi. Hormat pada orang tua, kalau lalu selisih, tunduk kepala, tak pandai menipu dan segala macam sifat-sifat mahmudah la pendek kata. Bebudak kan?

Satu ari balik skolah, lepas makan tengah ari, aku ketip kuku kaki mak aku yang tengah baring... Tetengah membelek jari-jari kaki mak aku, tergerak ati aku nak tanya...

"Mak, mana syurga mak? Takdak pon?"

"Ha?" Terkebil-kebil muka mak aku yang agak terkejut dengan soalan KBKK aku.

"Tak la... cikgu cakap syurga tu bawah tapak kaki ibu.. Ni orang tengok takdak pon?" (sambil membelek-belek tapak kaki mak aku bersungguh-sungguh. Punye stupid.)

"Owh...ada...mak da simpan takut ilang..." 

Jawapan mak tu aku telan bulat-bulat. Time tu, otak aku kapasiti 256Mb je. Tak pandai nak bezakan tipu dan benar,aqli dan naqli.

"Mak simpan kat mana? Orang nak tengok boleh dak? Cikgu cakap syurga tu cantik..."

"Kalau ang nak tengok, ang kena cabut uban mak dulu. Kalau jumpa lebih dari 3 lai, mak kasi tengok..."

Maka jenuh dan tekun la aku membelek helaian rambut mak aku. Time tu rambut beliau hitam berkilat lagi. Nak jumpa selai uban, mau makan masa jugak. Ibarat mencarik seekor semut itam di malam ari tanpa berbekalkan torch light. Tak juling bijik mata ?

Akhirnya, lepas berhempas pulas menyelongkar sepelosok kepala mak, aku give up. Time tu jumpa selai je uban. Itu pon tak sure sama ada uban ke bulu kucing. Sebab pendek semacam je.

Last-last, aku pujuk jugak mak supaya tunjukkan 'syurga' yang beliau simpan. Dan dipendekkan cerita, demi tak menghampakan aku, mak dengan yakinnya seraya berkata...

"Pi tengok dalam almari baju bilik mak..."

Apalagi? Berlari la aku masuk bilik mak nak pi check! Punye taksub dengan cakap mak.

********************************

"Tak dak pon mak! "

"Ada tu...cuba ang carik betoi-betoi." jerit mak dari ruang tamu.

"Takdak! Sungguh! Orang tak tipu"

Seketika kemudian, mak da pon berdiri tercegat sebelah aku.

"Eh, A'ah la! Da ilang! Ni mesti mak tercicir masa pi kedai ari tu!"

Kata-kata mak time tu umpama petir tepat menusuk ke jantung aku.

"Dah tu, macam mana orang nak masuk syurga??"

Maka menangis la aku teresak-esak sampai la incik ayah balik rumah dan menjelaskan segala-galanya.

Itu pon lepas ketawakan aku berdekah-dekah. Cet! Kecik-kecik lagi guwa da kene bahan.

(-_-")

Sekian.


sempoi kan mak guwa?

100 comments:

.AshRalph McMisery. said...

haha !
pertama !

fikah mus said...

setuju ngan part dok skula asrama.
sama la.
kalo blek umah, mesti akan dilebihkan dari adik2.
sampai naik jeles dorang.
heee.
dah nama pun dok asrama, sekali2 blek, nak lebih2 sket, mestila dapat.


memang sempoi gila la mak bro.

neyra shazeyra said...

mak hang memang sempoi. hahahaha

Sendra said...

aku dah rindu kat mak aku pulak sekarang ni..

ardinihumaira said...

hehe... lucu la pengalaman ang bab syurga tu... tersengih2 aku baca weh...

aku dolu2 asik hendap tapak kaki mak aku masa dia tdo... sebab aku pelik tang mana aku nak terjun dalam syrga tu.. haha.. skali skala mak aku terjaga aku wat2 la konon nak tepok nyamuk.. baik ko jangan gelak wakakakaka eh aku lak gelak ;p

lots_of_hatred said...

ang budak sekolah ABIM ek.. patut la alim pun..hehe

sara said...

hihi..hanya mampu tersenyum.. =D
5 bintang!!

Anonymous said...

klaka giler... hahahahahahhahahaha..great story.

cik bunbun said...

hahahahahahaha XD
gile ahh. aku kecik2 pon tade macam tu. kekekekeke:P

oke2. itu zack laen cerita. uhukk~

cik bunbun said...
This comment has been removed by the author.
saffachok said...

mmg sempoi..mesti korng ngh nmpak UFO kn??haha..

Miss Shizu said...

memula cam nak nanges..tp biler bace tang syurga tuh aku da mule mengekek ketawa da..hahaha

imani hatta said...

HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAH~
lol~
kelakar nk mati..

iyllienaz said...

haha..terbaik ko kena tpu kaw2..kapasiti otak 256 MB je kan..haha

Fazira said...

uwahhhhh....
best-best cerita ini.
membuat diri tersenyum seketika ketika sibuk dengan research.

Keep a good writing!.

nursarah said...

haha, kurang asam je bab bulu kucen sama cam uban ke. lol

zack suka kepak ayam. patutla ang kurus ja, kepak mana ada isi sangat. haha

Aku Chun said...

part citer syurga tuh..mmg terbaekkk arr~

virulent lolita tan benihime said...

THE BEST

EqynnYusof said...

hahah..... xleh bla yg mak ang ckp "mak dah simpan takut ilang...." berair mata aku gelak..

Adam said...

syurga di bawah tapak kaki ibu.. tapi jangan la g carik bawah tapak kaki. mmg tak jumpa.. hahaha

Encik Tikus said...

teringat aku time dok hoztel dulu,haih~

taca said...

wahahaha !!!
xleyh bla,,lawak jerr hakhakk :DDD

@juera said...

lawak la mak ko..mcm mak ak jgk..haha

Nurul Farhana said...

sangat lurus bendul ye mse kcik..hehe....smpai nangis² bagai....

terbaik! =]

♥CIK SHA♥ said...

ahaha..comel la mak ang ni..sian ang kecik2 dah kena bahan..kui3..

mesti kiut je ang time dok belek2 kaki mak ang tu kan..hee..gud2..dah beso2 ni rajin2 juge le potong kuku mak pak ang tau..jgn time kecik2 je..

dulu aku suke ketip kuku arwah tok..rindu pulak nak buat..nnt mak aku dah tua tak larat aku nak ketip kuku die pulak..la ni die kata aku buang tebiat kalau buat..ahaha..

Ery Farieha said...

ahahaha
mmg sempoi
sayang mak. opsss =P

Loyar Lawa said...

hahahahha sweet je cerita...menarik a-ah sempoi... :-)

~aslizaahmad~ said...

ahahaha! aku da tergelak guling-guling baCe :D

z i e s y a said...

cik awek sgt baek!

qaseh said...

setuju syurga bawah tapak kaki ibu, tp bg isteri syurga bwh tapak kaki suaminya..

joegrimjow said...

hehe
bagus seperti biasa

nak balik rumah....

kembatolo™ said...

zack,aku suka r entri nih..hahaha..syurga2..

Halusinasi said...

teringat kat mak plak skrg ni...aduh...rindunya...

rObin@ayuE said...

aku setuju cik bapak mmg tak brapa tunjuk kata dia care kat anak dia..tak mcm mak aku tiap kali waktu mkn nak coll..risau aku tak makan la kononnya..hasilnya badan aku dah hampir setaraf dgn adibah nor dah...haha


kim salam kat mak ko eekk kata aku rindu kat dia...erkk??

Anonymous said...

terbaik!
yeah~
ayah sukar untuk menunjukkan yg die care pada anak2 die.
tp kite tahu die sgt syg pada kite.
all da best zack.
mmg terbaik ini belog!

Mohd Adziim said...

Haha~ gila jujur kau bleh percaya bulat2 ngan cikgu.
Lps tu kena plak bahan ngan mak.

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

memang sempoi abes la ur mom.. haha. best kot ade mak camtu.

SweetyMui2 said...

alololololololololololololololo..skrgni dh brapa dh capacity otak hang???kekekekek :P

SyimaSyaz said...

=)...mak ang dah la sempoi,comel je...=)

Othman Juliana said...

satu2nya dlm adik beradik tak pernah dok asrama time sekolah. dan slalu jadi mangsa tukang kacau serunding utk lain2 yang dok asrama~ cittt!!!

**post yang buat rindu pada mama berbalam2~ isk!

anies_5566 said...

hg tgh rindu kat mak ayh n family hg ka??

(aku tgh rndu mak abah tok n tokwan aku ni...agk2 depa tgh mkn pa la..ermm)

bes r..kira cam ni entry spcial for mak day la noh..

wehhh..tiap2 hr mkn megi???
waahhh....sedap nyaa..hehe
(botak cin rmbut hg nnt..jgn dok gduh xmcm aaaroon aziz dah..hak3)

P/s:like mother like hg la..
ptut la hg smpoi..dpt didikan awai rupanya..hehe

EpoL ღMadd said...

kenangan lama tu yang paling mahai sekali tu. huhu ^^

Misz ZeEE_Z0nE said...

haha.. comey.. (^_^)

PikaMie said...

kelakar ok...!-_-

Huda Luna said...

mak aku pun kalau cakap fon ngn aku mmg excited abes. sian pulak kdg2. tetmbh kalau pndg mata tua dia. rasa sayu. (-.-)

mak hg mmg sempoi lah. pandai mak hg kelentong hg masa kecik2. dah tu hg plak percaya bulat2. mesti muka hg masa tu sedih gila bila mak hg ckp syurga tercicir kat kedai.

p/s : aku suka baca entry yg hg gn bahasa utara. rindu. ^^, aku kdg2 dh lupa nk ckp bahasa utara mcm ne @___@

Emora Valeria said...

pandai mak ang.. ^_^
Aku teringin nak cakap ngan mak aku cam orang len.Selalu kena marah tetiap kali kol =='

I n n z said...

hehe.
comel nyer mak abg =)

Nurrain Elfrisha said...

sihat 6 harakat tu bagus!
haha.
mak comel.
=)

I n n z said...

hehe.
comel nyer mak abg =)

Mr. Firdaus said...

Mr.fir like this.
haha x)

Fatin Al-Rajeh said...

haha terbaik laa Z. yeahhh

MC said...

haha
best la zack....

althafunisa said...

btol..syurga tetap di bawah tapak kaki ibu...btw, terliur kot tgk ayam masak kicap tuh..da lar tgh lapor gila nih...hik9...

Fay Nana (Cik Fana) said...

oh sangat sweet. :)

Fasya Abdy said...

hik3...boley plak ngs cmtu sekali..;P

Mysara Newrie said...

haha ;DDD sempoi lah mak kau ;D love it ! ;D

Invince_Z said...

zack2...
pasal syurga bawah tapak kaki ibu tu...
kiter same...
bulat2 kena tipu...
bezanye...
bertahun lepas tu baru aku tau...
perkara yg betulnye...
-_-"

nand nasyari said...

xmampu nk ketawa dah..hahah ..
ang cube buat post xlawak..kompem xleh nye..hahaha

Lekir said...

zack.. gambar tu macam aku pernah tengok la zack.. aku kupas dan kopek susur otak aku satu-satu. Baru aku teringat.. Za yes. Yang tengah tu Za kan??

Ceiitt.. Memang dunia semakin sempit.

Mommy Pinky said...

Wah, entry terbaek ! XD

milah hasan said...

nice. :D

ardinihumaira said...

zack, bila ang nak buat kartun2 ^___^

hans said...

rupanya orang utara
betoi lah selama nih aku agak
dok tanya hang xbalas2
hahaha
mak ang sempoi juga noh
kenakan hang kaw - kaw punya
ekekekek

||| PöJìé PööH ||| said...

Teringat sama mak saya..

Love,
PojiePooh Abdullah

beLLa said...

haha! sian giler. kecik2 da kne bahan ngn mak en. kenangan2..
kte dulupon sme..time tgk gamba kawen parent dulu, tnyerla ktorang adik brdik g mne time tu..mama cakap ktorang g kedai aci sbb malu tgk parent bsanding. pcye lak tuh! haha. ;p

AJ Nismihan said...

hang bukan bodoh, taip naif...
dan memang cool jer mak hang kenakan hang kan.

dan aku sendiri pernah rasa macam pemili aku tak berapa nak ambik kisah pasal aku; padahal aku jer yang buta, depa ambil berat pasal aku lebih dari yang lain.

so, aku jer yang salah.
depa sayang semua.
kan anak-anak nih untuk disayangi.

untung la hang ada pemili yang ambik berat kan
semoga sumer pun ada sorang satu :)

Nurul Kornain said...

alahai.. mak mmg sempoi la.

syaf said...

kies pasal syurge 2 aku x tak ley blah...kekek bapak sengal ko time budak2 dulu ek...hehehe aku teringat gak kat mak aku....ow mak aku suke makan kepak ayam,

masammanis said...

terbaca ur comment kat theotherkhairul.
best baca cerita ni.
sy sayang ummi sy!
shes the best mom of the world
(smua ibu=ibu yg terbaik kan?)
my blog :

www.masammanishidupku.blogspot.com

Muzasa said...

cerita menarik...terbaik...jom lawati blog saya....

Drama Mama said...

ahahahahaaha gelak guling2 ni. serious sempoiiii nak u!

ttp://twinkywinkystars.blogspot.com

Nur Hayaty said...

hehehe...senyum je baca ni....tapi serius la....kdg2 kite tak rasa mak ayah sygkan kiter tetapi..kiter akan rasa bla kiter duk berjauhan dgn mereka...hargai lah masa drg ada...=]

Ezma Fasham said...
This comment has been removed by the author.
* mEsSy * said...

hehehehe.. apo eh nak jadik..

:P

farah said...

alahai encik zack , awat comel sangat . haha :)

LaYLadaMaTaTakBoOLaT said...

klu ang kata pak ang tak byk ckp klu dlm tepon..
bg aku tak..pak aku..dia mmg suka berckap..klu aku tepon mak..sptah tnye..sepatah jwb..klu ngn abh..pergh..mcm2 dia tnye..hehehhe

haway mutasawwil said...

betul2.kalu jarang balik mak akan layan cam raja

shahizan said...

haha, mak cik comel :D

~MiSs iFF@~ said...

comelnye alahai....
mak cik ni lucu la..hehe

Li'Fi said...

hahahahaha.....sme le kte...igtkn syurga tu dok btol2 kat kaki mak...upenye ade mende tersirat lgi....hohoho

are niece said...

baguih ye jawapan mak ang...thumb up ****(^_^)v ****
bertuah dia dapat anak mcm ang...hehe

anyss said...

rndu mak saya jgak...da lma x blik umah ni...uwaaaa~~ saya sayang mak saya jgak...

Anonymous said...

amboi encik zack..hang kata xmkn ikan..kemain la hang dok kutuk ikan..skali megi asam laksa hang bedal x ingt dunia..itu pun pakai ikan apa..

Anonymous said...

soo sweet la ur mum..pandai die maen2 kan anak die..<3

nazren said...

lucu nya...gile arr ak suka..LOVE MOM..

Cik Shiqa said...

suka suka... buatkn sy rindu sgt2 kt emak :)

jannah said...

hahahhaa...lawaknyer..

Nur Asyuraini said...

aku suka duk jauh2 dari rumah...
time balik mntak je nk mkn pe...
kompem dpt pnye...
hahahaha ^^
mak aku syg aku lebey dr adik...
tp time blik je la...
hahaha ^^
tp mak ang mmg sempoi ar zack....

Anonymous said...

Itulah pengalaman yang paling berharga dalam memori kita ibu ayah sesuatu yang kekal dalam memori kita... Sayangilah pengalaman kita bersama ibu dan ayah yang tiada galang gantinya terima kasih dengan kisah kisah yang dipaparkan memang itu lah realitinya....

masshie mastura said...

yup3 kelakarla about finding syurga tu hehe.

MOHD FIRDAUS said...

hahahaha..sengal...
tapi cite ni buat aku tergelak sesorang dalam bilik..kalau mak aku perasan mau die ckp "ni mereng ape gelak sesorang depan komputer ni"

hahaha..terbaik la bro...penghayatan cerita mmg tip top..

lagi satu, mase aku duk asrama dulu pon cam ko gak, pergh segala2 yg istimewa dapat..sebut je...sekelip mate dapat..buat jelas sis ngan brader2 aku je..rase cam nak gi sekolah je semule :p

Anonymous said...

okay.. giler kelakar.. entry paling best yang aku bace setakat ni.. luv my mom..

...miSS fAi... said...

huhuhuhuhuh, giler suci otak ko.... kena tipu kaw kaw... hehehehhe..

tapi betol la... time aku dh start dok asrama... mmg camtue la mak ngn ayah aku layan aku... bile balik kg jek, kompem mkaanan sedap2 terhidang dpn mata. smpai skg ooooo.....

qwie said...

HAHAHAHAAHAHAHA!!! aku kuar air mata ketawa...adeh laa..sangat comel soalan itu...mak ang pun klako giler...wakakakakakaa.

suke...sangat2 suke. ahhaahaha [gelak lg...haishhhh]

SitiMashitahSaidin said...

hahahahaha...
sempoi gila~

dekstro said...

incik ayah n puan ibu ko mmg sempoi bro...;-)

nad_dd257 said...

he3..yg part 1st prgrph 2.. kalo la ang adk aq.. da la bru pas men bola.. blk2 ade ati nk lndig2.. free2 dgr aq nye leteaq.. huhu..
tp klaka gak ang mse kecik2.. pnye la lurus.. :p bebudk mmg cm2..
aq pn slalu gak knekn ank buah aq..

Anonymous said...

ak org baru follow ang..sempoi la hang ni..hahak..ak skola ABIM gak dulu..tp kt kuantan la..tdung ijo..mmg murni lg time 2...haha..pe2 pon ko best la bro~

teacher anis said...

patutlah ana dia gini,mak dia pon pandai buat lawak..hehe..dalam tawa,ade unsur nasihat..

Nurul Wabilah said...

suke gler entry ni...comel glerr...hee

Related Posts with Thumbnails