Derita Anak ke-tiga

Ada satu malam, aku lepak-lepak umah Syapit, member lama time keje kilang rokok dulu-dulu. Syapit ni boleh tahan jugak sengal die. Kepala masuk air. Kalau bersembang, dia la champion. Die punye cerita, letap-letup. Ang bukak ja topik apa pon, sat gi ang tak payah cakap apa-apa, die boleh bantai bercerita dengan panjang lebaq berjam-jam. Dari tengah malam, bawak ke subuh. Handal tak handal. Tapi cerita-cerita die tu, ang boleh dengaq ja. Percaya? Lebih baik jangan...Banyak auta dari fakta.

"Adikkkk! Buat kan member aku air. Ni member aku datang ni...!" 

Dari beranda rumah, Syapit da memekik arahkan adik pompuan die buatkan air untuk aku. Dan sebagai seorang jejaka kacak yang berbudi bahasa, maka harus lah aku berpura-pura menolak ye tak?

"Eh, mende ni Pit? macam mak-mak plak buat-buat air bagai ni... Tak payah susah-susah. Aku datang lepak-lepak je ni..." 

"Susah hamende nye? Aku suruh bancuh air je pon. Bukan bancuh simen..." jawab Syapit selamba di samping senyuman dungu nye. Rasa nak je aku hadiahkan penendang padu kat muka beliau barang sebijik dua.

"Eh, Bebudak kata ang da berenti politek ek?"

"A'ah." 

"Laa...apa kes?"

"Ntah ar zack. Boring ar study. Aku bukan pandai macam ang... Blajaq kat politek tu lama-lama pon, kluaq satgi bukan boleh jadi lawyer pon... Alih-alih keje gomen (government) jugak..." 

Aku senyum nipis je sambil capai kusyen yang selerak atas lantai sejurus sebelum melabuhkan punggung.

"La ni, ang buat apa ja?"

"Tak wat apa pon. Aku ingat nak carik keja, kumpoi duit nak kawen ar zack. Amacam?" 

Tersengih-sengih Syapit jawab sambil mengangkat-angkat dua-dua belah keningnya. 

"Masalahnya Pit, ada ke awek yang nak sangkut kat ang? Muka tak ensem, poket kering, motor pon tak market! Keh keh keh." balas aku selamba sambil menjeling Honda Ex5 merah tua milik beliau.

"Tu la ang tak tau Zack! Ang dok UM lama sangat tak balik sini. Ang pi tanya bebudak ni, itu ari berapa ramai awek-awek kilang tu yang aku bawak balik? Ang nampak ja muka aku lekeh cam ni, tapi beratoq awek-awek dok tunggu giliran nak kapel ngan aku tau? Tinggal lagi nasib baik motor aku tu boleh hangkut sorang je...kalau tak... "

"Ah! Ang citer memang 'world' la Pit...Entah-entah, awek-awek yang ang angkut itu ari ada 'keris' dalam sluaq tak? Bukan boleh pakai sangat ang ni! "

"Cilake!! Hakhak!" 

Terbarai-barai aku gelak ngan Syapit.

**************************


"Air bang..." 

Kehadiran adik Syapit, bersama-sama satu jug air teh O dengan biskut kering mematikan hilai tawa aku. Dengan jalan nye yang kepit, sluaq trek merah jambu, tshirt nipis lengan pendek, siap senyum-senyum pulak lagi. Pergh! Terasa macam jatuh cinta untuk seminit dua tu.

"Mekasih Siti. Buat susah-susah je... Siti tak minum skali?"

"Oi Oi! Ang toksah dok gile Zack. Die baru nak masuk Form 3." Tiba-tiba Syapit bersuara lepas tengok mata aku tak kelip-kelip mengusha adik pompuan die.

"Dah dah...! Ang pi masuk dalam Siti. Buat keje skolah ang. Pantang nampak jantan...! "

Terhegeh-hegeh Siti berlari masuk rumah lepas kene sound ngan abang dia.

"Ang ni pasai pa? Garang tak betempat. Kesian adik ang..."

"Tak leh bagi muke sangat Zack. Ang tak dak adik pompuan. Ang mana tau."

"Ala... die bukan buat apa pon? Apa la ang ni."

"Skang ni memang la tak buat apa-apa, sat gi kalau die sangkut kat ang, satu hal !"

"Haha. Dah tu, kalau die sangkut ngan aku, apsal? Ang tak teringin ka nak dapat adik ipaq Aaron Aziz cam aku? "

"Hakhak! Ang toksah dok loqlaq Zack. Tak tercapai akal aku nak panggil ang 'adik'. Ish! Mintak simpang la."

"Kuajaq ang!"

Keh keh keh.

***************************

Lepas pekena teh O barang secawan dua, aku usha jam da pukul 11 lebih. Macam tak berapa best plak nak lepak umah orang sampai tetengah malam. Last-last, aku mintak diri untuk blah. 

Sampai je rumah, aku terus baring-baring atas katil. Kepala dongak ke siling. Jauh jugak pikiran aku menerawang.

Kekadang terpikir jugak... Macam best je kalau ada adik pempuan kan? Ye la, at least boleh tolong buatkan air untuk aku, tolong masakkan maggi ke... paling tidak pon, tolong urut-urut kaki lepas balik main bola ke... Pergh! Heaven jugak tu. 

Hurmmm...tak kan nak suruh mak aku beranak sorang lagi pulak kan?


"Mak, orang nak adik pompuan sorang ah. Go! U can do it Mom! " Boleh tak macam tu?  Silap-silap dapat kaki di pipi.

La ni, sebut pasal adik beradik, aku rasa ada satu benda yang dari dulu aku tak berapa puas ati.



Aku ada dua orang akak, dan sorang adik lelaki. Pada yang lembap pick-up skit dalam kira-kira, senang citer, aku anak ke-3 dari 4 beradik arr. Seksanya jadi anak ketiga ni, aku je yang tau. Kekadang, bile gadoh ngan akak-akak aku, takde sapa nak backing aku. Nak ngadu ngan mak ? 

Jawapan puan emak adalah seperti ini : 
"Ang tu adik, die tu akak ang! Ang kene hormat skit. Die lagi tua dari ang..."

Bile aku berkelahi ngan adik aku pulak, jawapan puan emak automatically akan bertukar kepada ini :
"Ang tu kan abang ? Mengalah la sikit! Dia tu kan adik? Ang tak sayang adik ka?"

Oh.Ok! (-_-")

Itu dari segi perbalahan. Kalau dari aspek lain contoh macam pakaian pon satu hal jugak. Baju-baju T-Shirt aku bile da lama-lama akan turun ke adik aku. Kalau tak pon, akak-akak aku yang rembat. Baik dari shirt, jeans sampai la ke kasut-kasut aku. Semua harta benda tu aku beli guna duit sendiri ok? Takde mintak mak ayah pon. Tapi tu la...sumer akan diwarisi adik laki aku. Dah tu apa mende yang aku nak warisi pulak ? Baju kurung akak aku? Kebaya? Spaghetti ? 

Ada sesapa boleh tolong jawab?

136 comments:

kamal said...

akhirnya dapat aq berkomen di blog ni..
hahaha

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

hahaaa.. ok la tu.. ada jugak adik bradik.. mcm sumi nih.. skrg dh tinggal sorg2.. nk gaduh2 pun xde tempat.. kwn2 je la jadi tempat nk manja2..

KembarA KehidupaN said...

hihihihihi..amat sedih bace cerite ang...xpe2..aku alami,mak mmg akan cakap...

"ko kan da tue,mengalah la sikit along"

dunia ini adil ke??hikhikhik

antibiotic_teh4 said...

ahahahha.dapat gak lepas gelak2 sorg2 bile bace blog ni.hikhik!best!bwahahha.

Ijat chomeii said...

haha..lek la zack..mcm malcolm in the middle la..kan salu ada isu jadi anak tengah2 ni..huhuhu...nnt ko ada anak, make sure anak ko yang tengah2, tak rasa pe ko rasa k..hehee...

nursarah said...

mmg tak best takde adik pompuan. adik laki takleh nak buli. nak buli kakak lg jauh. ekekeke. sian ko. hahah!

Wan Perlis said...

cam adik kembaq pun ada.muka sama..
aku anak tgh relek ja
hehe

tira hashim said...

saye anak sulung..semua kene tolerate -__-''.. oh.. anda boleh warisi bedak sejuk kaka-kakak anda..itupun kalo dorg pakai la..hehe

Anonymous said...

kita serupa....

cikgadis konfiuss said...

haha lawak eii!


psstt! d fb ada org konfius tny aku ni betul2 ka adik ko?
miahaha :p

kembatolo™ said...

haha..kau tunggu anak sendiri la zack..tayah suruh mak kau beranak lagi..kesian bapak kau kena keje overtime..hahaha

Madam Syeeda said...

kebanyakan anak tengah nih jadi cucu kesayangan tokwan ataupun nek..ang camtu ka zack??

I n n z said...

kalo ade adik pompuan neyh kompom dy kene buli en ?
sek kene prepare food tuk abg dy xD
hehe ;)

zack zukhairi said...

@Madam Syeeda : Aku takde tok ngan nenek. Semua da meninggal time aku kecik lagi.

ain fathihah said...

haha.. aku anak sulung..adik2 memang selalu sangat terpaksa mewarisi baju2 n apa2 saja barang2ku...

tp saya untung sebab ramai adik beradik perempuan...hampir sebaya n sama saiz..so tukar2 baju lah..

Miro Armyrule said...

klu ko mewarisi kebaya kakak ko...try pakai..sure sempoi...wakakaka....bergurau..bhahaha

nand nasyari said...

ooo...senasib r kite...jd anak tengah ni xsyok sgt..hoho

..nOj.. said...

terbaekkk la zack. nasib la jadik anak ke3. mmg slalu la jadik camni. mcm penah baca sifat anak ke3 biasanye akan merendah diri dan akan selalu mengalah. :p

SweetyMui2 said...

ambik adik angkat la senang zack..hee.anak angkt ke..miahahha

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

ko wares je alat2 kosmetik terpakai akak ko tu zack,,,leh bagi bini ko...

saving ckit

ieQa sWetLuv said...

kesian.. kih3

qismina said...

mmg tak best jadik anak tgh.. selalu je kena mengalah.. tak best tol...

kebanyakn nak duk tgh nie pnh ada history nak larik dari umah ms kecik2 dulu.. hehe

code:shew said...

la ang ni zack, ang dpt baju baru. warisan pakaian lame xbest kottt. old fashion gitu! haha

yana said...

hang tak taw lagi seksa ank kedua.. asik kene dengki je.. huh!!

nur hidayah isa said...

haha mngalah je la kalo cmtu..bru jadik abg dan adik mithali. cewah

nwy,bru tawu awk abg muzakkir aritu tgk kat fb..huhu

Encik Tikus said...

kesian kau jadi anak ketiga kan ? Miahahaha

Syasya Imani said...

pakai la kebaya tu.
ape susah...ahhaaha

aku zaty said...

rembat je baju kebaya uhh..
muat la kot..
hee~

oke pe ade adk bradik yg di kire ramai gak tuh..
dari zaty nie, sorg2 ja..

huhuhu..T____T

Zura said...

hehehe...cm tue plak erk...kelakau...

Fina Fento said...

saya anak sulung..hmmmm

nadia said...

aku adalah perempuan n aku ada tga org abg atas aku..pergh! memang lahabau sekoq2 buli aku kalau aku blik umah.tp aku taw abg2 aku syg aku..hahahaha

maisyara Pot! Pot! said...

teringin nak ada adik gak. tengok kawan2 ada adik dok buli, kesian pula. iskk..

ARYN said...

mewarisi la xbest. jadi anak sulung dpt suma baru :D xmenla yg lama2.hihi

zack zukhairi said...

celah mana nak dapat benda-benda baru nye? sume baju-baju aku, aku beli guna duit sendiri kot? hahaha!

hans said...

hahhaha
hang warisi cekak rambut kak hang dah lah bro
nampak rockers sikit
ekekekkeke

Q said...

cuba kau fikir adik kau plak, asyik dapat baju hand me down je. tak pernah nak merasa baju baru. tshirt kakak kau yg besar2 kau boleh rembat gak.

otak ketat said...

ang kawen cepat pastu bleh ngadu kt bini ang. sure dia back up ang. haha. warisi tudung ariani pn oke apa. bleh buat adiah arijadi gf ang. wakakaka.

~kuyam~ said...

I'm also 3rd in my fmily
anak ketiga ni mcm best ja
duk tgh2
boleh rapat dgn adik2
boleh sekepala dgn kakak abang
bkn gitu ke?
just my opinion :D

y i en j r said...

zack, hang memang tak sempat lansong merasa kaseh syg atok dan nenek ka?

p/s: anyway anak tgh mmg selalu camtu, ms aku kecik pon aku pernah cuba2 nak lari dr rumah dn masa tgh tunggu bas nk lari tu aku nmpak mak ayah aku cari aku smbil menitis air mata..sejak hari tu aku dh tobat, walaopon diorang selalu xnampak aku tapi aku tau diorang sbnrnya sayang!

zack zukhairi said...

@kuyam : kitorang adik bradik memang rapat. takde hal punye. :) tapi biasa la kalau kadang2 tu datang angin memasing, ada jugak kelahi skali skala. esok2 baik la balik. :)

@yienjr : yup. aku tak sempat pon ras a kasih sayang tok nenek aku. tok nenek meninggal dunia masa umur 4-5 tahun macam tu.

fikah mus said...

tak reti nak jawab.
heeee.
ada sorang adik laki, nombor 3 gak.
tapi sebab dia je hero dalam kami 4 beradik, maka kena mengalah.

tapi kami tetap ngam, dia tak ngam ngan adik pompuan je.
dgn kakak2nya, memang 1 kepala.

Liliyuli said...

hehehe..
baju lama diwarisi pada adik ye? okey la tu..zack dapat baju baru...

Liliyuli said...

lagi satu!

lu tahu ke derita anak sulung bagaimana..?

heh

Fathiha Zainal said...

Oh.. Sy anak sulong. Sekian, terima kasih. Uhu..

annadzirah said...

abg abg, nak kenal ngn adik abg leh x??.
hehek.


apa kena mengene spagetti?.
erk.
realiti konspirasi patot tuka jadik realiti konfius.
T______T

althafunisa said...

hik9...jadi ansk sulong agi susa lar bro..*based on my experience*

Mashii said...

aku musykil sebab tak pernah jumpa seluar trek kale pink..ahahaha..kuno betol aku ni..


aku pun anak ketiga..tapi bukan barang kakak aku turun kat aku..barang aku yg menaik ke dia..cis216..

mak aku pun bg komen yg sama..

nasib la ank ketiga..tapi biasanya anak ketiga ni cerdik taw..ahahahaha..(tak lawak pun nak gelak..cerdik betul)

neyra shazeyra said...

jadi anak sulung lagi susah zacK!

si duchess tomoko said...

fuhh, terangkat sunggoh entri2 ang ni taw~ abes gelak sorang2 je di tgari yg buta ini. hahaha.

btw, keep it up. ai x sabo nk baca ur coming entri. ur entri banyak bg inspirasi. eh, konspirasi. eh eh? hahaha =)

siggplus said...

ok apa pakai spaghetti, agak lapa, makan je spaghetti tu

Farid Haron said...

citer ang mmg style a bro :) sgt menarik

Miss Shizu said...

hahaha..ilex r bro...ang ank no 3..aku anak no 4..ats 1 akak 2 abang..bawah 2 adeq...same je kes cam ang...tang gadoh aku kene beralah ja..yg ta ley bla kalau aku btol pown aku gak kene beralah..ape kes??aduyaii...

MC said...

tersengih kambing biler aku baca tulisan hang nih...wakakaka

anies_5566 said...

hang tau x derita jdik ank pompuan ni cam mn?
meh nk cite sikit..
tgh syook2 landing..layan2 meteor grden (time zmn2 dulu kala la)..
tibe2...

"kak mai buat ayaq sat kat kwn paksu sat.."

ciss potong btuii..xpa2 ak sabaq lg...

mlm tu..kena lg perintah wat lg...
xblh jd ni..

aku dgn jhatnya cmpoq la garam secubit rasa..hahahaa rasakan..
tobat payau..hehe

p/s: bes la entry2 hg..sk3..lawak2..
nnt boh byk2 lg cite bes2 tau..
chayok2..

m. said...

hahahaha.muka ko dalam family pic tu mmg xleh bla la zack!

mmg bajet aaron aziz je.

hehe. tu pix tahun bile tu?

btw, nk jd adik ipar ko bole?haha.

lots_of_hatred said...

ko amik je baju kelawaq akak ang buat tido zack.. belasah je..hahaha. sj wat semak dlm ni.chow

Anonymous said...

cemana ang jawab pon tetapla ang kene ngalah ek zack?

Hasrol Nizam said...

sepanjang aku pergi rumah kawan aku, tak pernah pun dia nk suro adik dia buatkan air..hehe

Emora Valeria said...

hamboi..manyak cantik nak suro urut2 kaki eh kalau da adik pompuan..kalau aku jadi adik ang,aku kasik kerat kaki.haha.jk~ ^_^ ala bese ah.aku anak sulong pun same,gado ngan adik aq kena ah.tak buat hal pun,aku gak kena marah.so konklusinya,same je jadi anak pertama ke,kedua ke,had bongsu ka..

Mommy Pinky said...

isyh2, nk adik pompuan utk jd kuli rupanya. Patutla tak dapat..ngeh2~

atiqah said...

kira ok pe..aku salu kne pkai bj kakak aku sbb aku ank 2nd..adek aku plak ank laki sorg..mnje lbey..aku tingin sgt nk ada abg..sbb jeles tgk org blik skola abg dorg dtg amek..ank tngah mmg byk dugaan..ahaha

oReNdeViL'89 said...

bahahahaha~ cian ang..nk wat mcm mn.redha jer la.
kalo ssh sgt, p la crik adk angkat XD

Nurul Harun said...

ahahaha.. kelakar..

kasihannya tuan belog. teeehee.. :p

Idalara said...

untung gak ada adik beradik kan..klu sorg diri tu lg teruk kot...

Kancilbiru said...

hehehe..sabar je la kau...oklah tu dari sebatang kera, tak dak adik beradik...

eZaT eLaNo said...

hahahahhahahahha!

Nabiel said...

bro~
lu xde adik pmpn ke?adesss~hahaha=P

♥CIK SHA♥ said...

aloh..besa la tu jadik anak tengah2..aku pun anak tengah2..hoho..rileks suda..

oit zack..ang ni salah la..apa pulak ang jadik abang ipaq..ang jadik adik ipaq si syapit tu la..dia yang jadik abang ipaq ang..ang panggil dia abang..dia la kena panggil ang adik..bukan ke yang pakai sluaq track pink tu adik syapit..bukan kak die..ish3..mata aku tajam ok..hek3..

rObin@ayuE said...

zack aku nak jadi adik hang boleh dak???
(sambil buat muka gedik habis comel)=p


lagi satu adik (eehh tetiba) tak paham la ayat yang ada keris tu???

joegrimjow said...

spagheti pon boleh
hehe

jadi anak bgsu paling stylo
semua dapat

duit raya banyk wlpon dah besar

satu je problem,,,

bile nak kawen muda
semua akak abang bantah

haishhh

aNis aMirAh said...

alah zack! aku adik beradik semua laki. anak ketiga jgk dari 4 beradik. cuma dpt warisi boxer semua org ja tsk tsk.

syue said...

wahh. hahha. saya pun anak ke tiga jugak, mmg tk best! asyik asyik kena. pstu tk tau nak mengadu kt sapee. last last smpn dlm hati je. hahaha. tak syiokkk tau jadi anak no. 3 drpd 4 org adik beradik ni. btw, adik beradik saya semuanya perempuan. tk best la ade adik prmpn, saya nak adik laki, zack nk adik perempuan. exchange nak! WAKAKAKAKAKA.

Azham Vosovic said...

hehehe, kantoi Muzzakir pakai baju2 abg dia.. hehehe

ardinihumaira said...

ang kalo rembat spageti kakak2 ang leh gak kot.. pakai wat tdo.. kih3...

cart said...

yeah, sabaq jela zack...
aku paham perasaan hang...
sbb aku juga turut mgalami naseb yg same...

faiz y. said...

setelah sekian lama, dpt jugak bce entri segar dan terbaik dari ladang kt blog nih!

adik no beraapa pun sama jer..
kene beralah gak..

muhd syahmin said...

suke3!!!!!...sume ank akn dpt lynn same jer...aku 2 nd last pon mcm 2 gak...

mOLLie said...

sian dier...

ok gak jek, baju kebaya leh kasik kat awek..hikhik~~

nabila MN said...

haha. lawak2. aku pun anak ketiga. apa yg mak kau cakap tu sebijik mcm ape mak aku cakap. dilema anak ketiga :D

halimah said...

xleh blah.
haha
hm, sabar jelah.
aku pun selalu kena balun cmtu ngn mak aku
huhu

Anonymous said...

lerrr...abang mozac@muzakkir sbpis ke?..ape ke kecik dunia ni.

cik bunbun said...

haha!

tak payah nak ade adek. ku sebagai adek ni tak suke sbb abang asek buli je. amek airla. buat itu buat ini. hahah. tak reti buat sendiri ke ape. wakakakaka XD

kesimpulannye, klo nak ade adek pmpuan jgn buli dia XD

Adam said...

cuba membayangkan baju kurung yang diwarisi apabila dipkai..

SyimaSyaz said...

hahaha same lah kita....anak ke-3 terpaksa bela diri sendiri....tapi sib baik ada adik jenis timbang tara punya.kira adik tu dah jadi macam abang,kita dah jadi mcm adik dia dah..serius!

Wanny♥ said...

hensem gila bro . ehee .
yg adik comey . haha

fakhrulmon said...

gambor moment terbaik tu .. happy jer gua tengok ..

Invince_Z said...

adik ko pn...
mesti tak puas hati...
asik2 baju recycle abg die je...
haha...
aku pnah terpk camtu...
pasal aku no 4...
2 kakak (no 1 & 2)...
1 abg (no 3)...
1 adik (no 5)...
tp sekali tu je aku terpk...
psl aku mmg jenis xkesah...
ada, ada la...
xde, xde la...

AJ Nismihan said...

aku 8 beradik. sorang jer pompuan (no4) dan aku no 2.

tapi, kalau dok rumah, yang paling best buat air adalah adik laki aku no 7; form 1. yelah, dia jer yang tinggai dengan mak aku dengan no 8 (darjah 2). asyik kena buat air jer; la nih dah pandai dah. kalau lepak ramai2dia gak la yang buat air.

adik aku no 4?
dia baru abih blajaq ijazah. dia nih jadi suruhan aku kalau nak makan apa ja. nak iron baju ker. tapi alhamdulillah la, dah besar2nih mau dengar cakap. dulu malas. ketegak.

tapi bab kongsi baju apa sumer, memang sama lah. baju bapak aku dah jadi baju aku dengan along. baju along pulak jadi baju adik beradik sampai bawah. itu sudah biasa; dan memang layankan aja.

ala, lilek jer.
itu sedekah amal jariah tuh apa.

hang pikir dari satu positive view la.
anggap macam nih
"adik dengan akak-akak aku nih mesti teruja dengan gaya aku, jadi depa nak tiru menjadi aku dengan memakai pakaian aku."
nasib baik hang bukan supermen, kalau tak, sure lah depa pinjam suar dalam merah hang nak nampak cool macam aaron azackhairi gak apa?

Orchid said...

ai anak no.3. deritanya sama jerr..leh ditolak kiri kanan..huhuhu hanya pakcik jauhari yg mengenal uncle manikam..sob sob sob

aqiel said...

tkde r terok sgt jd ank ke3 nie...kite pon ank ke3...akak sorg,abg sorg,adk 2..boy plk tu dua2..kalo sorg adk boy,sorg girl,dh pakej...tp memang tk best jd ank ke3..kite yg kt tgh2 n yg slalu dibuli..akak kire ok g...tu yg 3 hero hampeh tu,mcm2 die pernthnyer...dh mcm bibik kt umh..huhuhu....

zuxue said...

salam~
saye adalah seorg adek pompuan kepada seorg abg.

siyes kne buli gak la..kne isi minyk kete la, kne tolak troli supermarket yg berat 2..n mcm2 lg..

tp saye x rase cm kne buli sgt actually coz aq x slalu dok umah jumpe abg slalu..hahhah

FiqaSaleh said...

klu cite hal adik beradik.. adik beradik aku ramai..leh wat team bola siap dgn pom-pom girls dan kuli wat air.. hehehehe...

@juera said...

ak lak anak ke 4 dr 7 adik bradik..kire ak ni anak tengah la..x de gak org nak backing ak...huhu..sedih2..anak tengah2 ni jnis yg berdikari..mcm haku..kih3

Anonymous said...

sme la aku pon ank ke-3.. kalo gaduh dgn hat ataih, kne mengalah,kalo gaduh dgn hat bwh pon kne mengalah.. but, kalo pikir2 balik, didikan cmtuh la, y bgunkan sahsiah kiter dgn pndi beralah dgn org sekeliling.. agk stress kalo aku jumpak dgn org y kalo ckp/wat ssuatu nak menang/btol jer.. ader weyh!

Man.. said...

bnyak kes bra n sluar dalam ilang srng..pe kate ko amek je pemberian terpakai kakak2 ko..buat car boot sale.."haa cek kiah,lima spoloh hengget..murah2.."

EYZZY NUR DAMEYA @ MESSES A MUHAMMAD NASIR said...

kire ok la 2..
sy pn anak no 3 jgk..
anak perempuan tunggl lak 2..
kalo part y awk ckp 2 mmg la xdpt nk dinafikan..
tp dlm part laen..
seronok kan..
=)

Nia_KaoruKamiya said...

btol3....
ku anak ke 3 gak..mmg same kes ngan ko z.hehehe..seksa...sob3....
T_T
p kdng2 besh gak hehehe.. :)

cimut munniey :) said...

lmbt kang aku mai komen? HAHA. tape tape janji mai. sumpah kelakar time kamo duk usha adik pompuan tue then abgnya tamau pgl kamo adik. HAAHAA

buu_wa said...

best citer ang nih...
lg2 aKu alami bnde same gak..huk3..
aduuuyaiiiiii...

di lema ank ke-3.. hak3...

'atikah samsudin said...

haha!!!
suka tol n3 nie..
sbb sya ank num3 gak kot..

mukasurat17 said...

cam knal je adik lu. sbpis???

ateng said...

same le kte dik...ank ke3...sentiasa kne mengalah..huahuahua....=(...pape pom..syukur ade adik badik...=)

w@^^y said...

hehe..kenapa adik wani yang no 3 tu x mngalah pun..degil ada la..anak sulung ni pun susah juga..ada deritanya..hehe..peace..

cyra said...

huhu.. sya pown ank ke 3 gak... tp ta dew adek....
so.. owg juz kena ngalah ngan kakak2 jew la... T.T

brat2104 said...

senang citer, xyah wariskan.. ko pakai baju tu sampai bosan.. huhuhu..

klu ko x segan, ko rembat la t shirt akak n adik ko lak.

shaffreyna said...

kalu kes ni xde adek pompuan...
sy ni 8 beradik, ank no 2... ade 5 adik beradik lelaki...
hah!!!
ap kes lak nih... sy udah le kakak yg sulong...
ade satu mlm dlm kol 12 tuh along kate.. angah nk makan gi msk along lapo... hahahahaha....
ap kes???
last2 g msk... join skali... bdn yg dh mmg comel nih... tetambah la comel....
:D
bab kene beralah tu mmg xyah ckp...
tp sy ske gune kuase sy sbg kakak yg sulong untuk mgarah...
hahahahaha(gelak evil)...
:D
tp kalu x terjadi sume tuh.. penah pkir x... mesti x lengkap idop kite kan...
Allah jd kan semunya adlh yg terbaik untuk kite.. juz bersyukur dan hargailah IA...
:D

.. As_Z .. said...

aku anak 2nd dari 10 adik bradik. 4adik laki 4 adik pmpuan dan sorg abang. kalau kena tym aku tgh tak bersyukur tu, mula la nak mengeluh, kan bagus kalau ada kakak... tapi takpelah. aku pun tau semuanya yang terbaik dari Allah utk kita. jadi Alhamdulillah jela :)

p/s: aku tak dapat bayangkan kalau kehilangan salah sorang dpd dorang!

ain aziz said...

aku ank ke 3 gak..tp seb bek ats aku ade akak n abg..saiz plak lbey kurg je..bleh rembat baju diorg..plg best skali,abg aku da kkurangan baju sbb adk2 dye yg sume pompuan ni sorok dlm bilik..nk selongkar bilik kitorang cri baju dye?? xdapat ler..

penguin_pendek said...
This comment has been removed by the author.
nAfadzLy said...

jd anak bongsu lg xbest la...xle bli baju baru...always kena pkai baju abg n kakak..huhu...xsyok...

...miSS fAi... said...

aku ade kakak.... tapi mslhnyer aku xdpt lgsung nak warisi pape pon baju die.. sebab die kecik dari aku... alih2, baju tue wat sedekah kat org2 laen... satu mende pon xleh share, kasut apetah agi.. huhuhuhuhu

Anonymous said...

tibe2 nak cakap.. adik aku ade perasaan macam en zack ni jugak ke?.. kebetulan dia anak ketiga ada dua akak sorang adik laki.. tapi aku rase lain orang lain nasib.. adik aku ni selalu di back up oleh ayah aku.. oleh kerana beliau anak laki yang keras kepala.. ayah aku kene jage hati dia.. nak nasihat pun slow2.. degil la kate kan..

Nursyuhada said...

la... ni akuh, lagi anak ke10 dari 10 org adik beradik.. abg ade 5, gilo x gilo kotnya time abg2 buli, peh, agak2 wwf pon kala tau dak.. kakak3 lak da tua2 dah.. beza ade la 15tahun gitu.. yg paling dekat pon beza 3 taun jak.. bygkan bile tang kne wat air tu... brape byk agaknye collection bley kumpol hasil bancoh air tu agak2? kakak2 da kawin da, sapa nak wat kuih time raya? tak ke hakuh jugak yg dok gasak mukul adunan tu... nak2 mak hakuh org tradisional, tak suka mesin2 canggih ni, mawu ke patah tulang nih... haish... kalo nak dicerita mmg byk sgt ye dak? tapi apo pon hakuh syg gak ngan sibling hakuh ni, walaupon kadang2 rase nak perembat ngan penyapu... dan akuh pasti ko pon cam tuh.

princess chempaka said...

aku senasib cam zack ni gak..smua nk kna mgalah ja..menci2.tapi bila dh besaq2 ni smua tu dah beres dah...:)

Anonymous said...

haha..blog ko mmg best..kalu x dpt spageti..mngkin dpt helmet,,

Hishyamuddin said...

HAHAHAHA...kite same la..
aku pon teringin nak adik gak..
sabor3...

Anonymous said...

sy pun ank ke-3 gak lebih kurang mcm zack, ashik kene mengalah je...
selalunya anak yg ke 3 ni kurang siket dapat perhatian...
tapi bagus jugak sb x bergantung pada mak gan abah

dekstro said...

sesuailah tue dengan kata org tua2..hormat pada yang tua, kasih pada yang muda..so ko mcm kat tgh2 ann,sesuailah..hehehe

K2r~90 said...

weh siyes kite senaseb.. aq malu nk ngaku aq anak ke 3 uwaaaaaaaaaaaa

anisah said...

hensem la adik ang tu,, um0 die brpe?? hihihi * just kidding,,

dayanadarmawi said...

kalo da dpt adek , ta de mkne nye dye nk urot2 kan uh hha :)

ZeLa said...

slipar jepun akak ko...
universal ape... boleh gak ko warisi...
ekekekeee...

hazz said...

anak ke-3 memang camtue kot..sye pown ank ke 3...byk barang sye bli gune duet sendri..nak mintak duet mak abah pown rase x sampai ati..padahal akak2 selambe badak jer mintak kat parentz ngan muke sekupang nyer..kdang2 kecik ati jugak..tpi nak wat camne kan??kte jer yang rase cam tu,mak bapak kte x pon...herm..

nad_dd257 said...

huhu.. cian kt ko an..
nk wt cmne..tp ko kne pk gak org yg snsb nagn ko.. n mybe yg ag trk pn ade..
mcm aq..ehem2 aq story ckit la eh.he3..
da la aq sorg je ptri cmel dlm fmly.. asyk kne bli jek ngan abg n adk aq.. time aq rjn aq wt gak la yg dorg mntk tlg.. time mls 2.. lntk hgpa la.. wt sndri.. ingt aq amh ke??!!
lg cian kt aq.. kalo dlu kck2 slalu gak la buli adk aq.. ni die da bsr.. ag bsr lak 2 dr aq..waaaa.. cdih2..

marlyn said...

ahahah...setuju dgn post neh.
sbb aku pon anak ke3 dgn 2 orang abg + sorang adik pompuan.gila xleh blah.gadoh ngn abg konfem kalah.ngn adik confem gk la kena beralah. harta benda suma dpt kt adik.haisyh.. agak x adil kt situ.

Anonymous said...

ak nk habaq skit..

betapa seksanya mnjadi adik pompuan, kepada abang, abang, abang dn abang ak...

sume bnda yg ang cadang nk sruh adik pompuan ang wat klu ada,
sume tu mmg kene kat btang hdung ak sndri..huhh..

adkah abg2 sekalian didunia ni yg memiliki adik pompuan mmg berfkirn begitu..??

heyy deyy, ini adik la bkan bini lu..

hehe..sekadar perkongsian ~~
-aim-

Izah Ibrahim said...

tapi kan..tapi kan..
mak saya selalu pesan, memang anak ke3 dia nasib macam tu..
tapi bila anak ketiga tu tak ada, tak lengkap jugak..
ada jugak baca, anak ke3 nih macam tiang dalam adik beradik tu..boleh kamceng an sapa pun..
dan macam saya pun anak ke3..
memang derita.. -______-"..HAHA.

fariha said...

nk kenai ngn adek ang..hehe..aku anak kelime dr tujoh oghang adek bradek. =)

=life is cool= said...

a'ar.. btul3.. xbes jdik ank ke3 ni.. sakit hati jek.. tp, ape bole buat.. dah tkdirkan?? hahaa

Aya Ariel said...

giler kacak adik ang..
xpa-xpa..
aku butakan mata sat..
muahahaha

Anonymous said...

aku ade sorang abg,sorang adk laki n sorg adk pompuan.
adk pompuan aku tu mmg slalu disuruh oleh abg aku utk buat air ke goreng nuget ke n macam2 bende le..
aku pon pompuan gak tp abg aku dia xsuruh aku coz aku saje buat air xsedp. hahha, so mmg dia serik suruh aku.
bab baju plak, kitorg mmg x pernah share sebab first, mmg baju sekor2 dah bertimbun. second sebab umur kitorg jarak jauh2. abg aku 24,aku 20, adik pompuan 15, adk laki 9. mmg baju yg tak bley pakai tu bg kat org je.. lebih2 lg bdn aku gempal skit tu yg xley share ngan adk popuan aku tuh.
tp adk pompuan aku anak yg ke 3 tp dia mewah je mcm dia yg bongsu lak. maybe sebab dia je ank pompuan duk kat rumah kot.anyway, best entry ni.aku suka.(:

Anonymous said...

mmg ptut pun hg xde adik pmpuan nti xpsl2 adik prmpuan jd mngsa buli..bkn leh caya sgt ang ni, blum dpt dh mcm fikiaq..
adik kena lyn cm adik le jgn wt cm org suruhan..

seksa jiwa raga tau..tmbh2 ble mak pun sokong..

normaidayu zainal said...

kasih sayang ibu tiada tolok bandingnya dengan anak2..
dalam hati mereka semua,mereka syg semua anak2 yg diorang ada...
kita ni je yg rasa mereka membeza2kan ksh syg diorang..kan?
mak ckp mcm tu sbb tak mau kita gaduh2..tak nak kita adik bradik bertgkar...
kalau smua baju dan lain2 tu tak diturunkn kat adik bradik..kat sape lagi kan?

lumrah kita rasa nak sesuatu yg kita tak ada..
saja nk tgglkn komen kat sni..rasa nk komen pula..
ana pula tak pernah ada abg...
kakak 4 org..adik seorg lelaki..
kalau dpt abg tu,rasa seronk sgt..
ada hikmahnya smua itu..
KEINGINAN untuk rasa SESUATU yg kita tak ada...:)
sekadar share bersama...
rabbuna maaki abadan abada...insyaAllah...
teruskn menulis untk kongsi pngalaman bersama...

Arimsah said...

ak suka apa yg ko tulis...kelakar ar...
nak kongsi cite gak ni...

ak anak ketiga drpd 5 beradik.ak pompuan tau...ak ada sorg abg(pertama), sorg kakak(kedua), sorg adik laki(ke-4), sorg adik pompuan(bongsu)...lengkap ar...mmg besh jadi anak tgh sbb bole masuk mana2 geng...

kalo rasa nak bertukang,ketuk2 ak join abg dgn adik laki, kalo rasa nak gedik2 ak join adik pompuan dgn akak ak...baju lak...kalo nak g jalan2 ak rembat baju akak ak...nmpk cam girls sikit...kalo nak tido..ak rembat t-shirt abg/adik laki ak...ak suka pakai longgar2 kat umah..jaga aurat dgn adik badik laki...hehehe...

pastu jadi anak tgh ak mmg alert n amik berat pasal famili...ak cpt risau pasal kesihatan dorg, ak alert dgn besday famili ak..xkan lupa punye ar stiap thn..ak yg tlg igtkan..pastu ak akan jadi telinga utk masalah dorg...ak akan dgr ape dorg cite...tp ak jenis berahsia gak kdg2...ak xkan cite masalah ak..

jadi anak tgh ni...ak selalu berterus terang dan jujur..dan jenis dgr kata skit...ak rapat sgt dgn bpk ak...

tp kan...ak susah nak rapat dgn lelaki sbb ak akan bandingkan perangai abg n adik laki...kapel pon x penah....hoho...


tu je yg ak nak share...hehehe

Qyla said...

ceq tadak abg. ang tadak adeq pmpuan.
oke sgt lah tu. ceq bole jadi adeq ang . Haha

mizz said...

:) L i k e

Related Posts with Thumbnails