Eppy Besday Incik Zack !

Dua puluh empat tahun lepas punye cerita. Tu dia! jangan main-main. Aku ingat lagi. Time tu aku belom kenal lagi erti dunia. In fact, perkataan 'dunia' tu sendiri belom ada dalam kamus idop aku time tu. Cara-cara menyuap nasik dengan tangan yang simple pon aku tak reti, apatah lagi nak suruh aku tukar channel TV. Nak suruh aku menaip entry ? Jangan nak memasal. Memang percuma kene maki dengan aku dalam bahasa baby.


Time tu era-era zaman tv Malaysia kebanyakannya dah ada kaler. Filem 'Ali Setan' lakonan Fauziah Ahmad Daud sama Azmil Mustapha tu kire macam saing-saing 'Avatar' jugak la die punye femes. Maka berpusu-pusu la orang ramai masuk panggung untuk menonton. Si Pakwe dengan rambut ropol-ropol baju kemeja lipat lengan, seluaq yankees. Si Makwe pulak dengan baju kebaya sendat, sluaq bell-bottom. Rambut wajib kembang setaman, jalan pegang tangan. Macam tu la lebih kurang secara kasaq, menggambarkan suasana zaman tu.

Bagi pasangan Incik Ayah dan Puan Emak, takde la banyak aktiviti yang dapat mereka lakukan time tu. Tidak seperti kapel-kapel yang lain. Incik Ayah terpaksa melayan dan menjaga karenah Puan Emak yang tengah sarat mengandungkan Aku. Keh keh keh...

**************************************

Masuk bulan ke sembilan aku port dalam perut Puan Emak, aku da mula naik kepala. Takde lah lain pekerjaan yang aku lakukan dalam perut Puan Emak melainkan menendang-nendang dan bermain dengan tali perut sendiri. Makanan aku pulak simple. Segala hape mende yang Puan Emak telan, itu lah jugak yang aku telan. Kadang-kadang nasik kosong sama kuah sardin, kadang-kadang pengat pisang. Depends arr. Kene time Puan Emak mengidam nak makan jeruk mangga, dapat jugak la aku jamah mewah sikit berbanding biasa... 


25 Mei 1986.


Meniti hari-hari terakhir berada dalam perut Puan Emak, satu malam tu, aku terjaga dari tidoq. Terasa dinding perut Puan Emak sedikit berbeza time tu. Tidak seperti selalu, kali ni dinding perut Puan Emak terasa sedikit hangat dan bergetar-getar seolah-olah diusap-usap dari luaq.

Dalam keadaan yang sedikit bingung bercampur cemas, aku rapatkan telinga aku ke dinding perut Puan Emak. 

Sayup-sayup aku boleh dengaq perbualan Puan Emak sama Incik Ayah...

"Bang...Kalau anak ni laki-laki, nak bubuh nama apa ya?"

"Hurmm... Abang tak kisah yang...Apa-apa pon takpa. Asalkan sayang selamat, anak kita selamat, itu dah cukup buat abang..."

"Ngah Senin ok tak bang?"

Tiba-tiba terpacul nama tu dari mulut Puan Emak. Dan dengan tidak berfikir panjang, kaki ini laju menendang perut Puan Emak bertubi-tubi tanda protes. Ada ke patot nak bagi nama aku "Ngah Senin" ? Tak komersial dan futuristik langsung! Bubuh la "Indra Putra" ka... "Pierre Andre" ka... Baru Milennium! bentak hati baby aku.

*********************************

26 Mei 1986.
11.33 tengah malam.
Kampung Masjid Tanah, Lubok China, Melaka.

Alhamdulillah, penantian selama lebih kurang sembilan bulan dalam perot Puan Emak berakhir malam tu. Aku punye feel time tu, ang toksah tanya. Dia punye happy macam orang kuaq penjara! 

Tapi nak kluaq tu seksa jugak laa... 'Pintu' sempit. Badan aku time tu plak sikit punye semangat. Bertarung nyawa jugak la Puan Emak meneran nak bagi aku kluaq. Bidan Rahimah yang dari tadi dok tekan-tekan perut Puan Emak dah menitik-nitik peloh atas lantai. Beberapa orang makcik yang aku saspek jiran Puan Emak yang dari tadi dok ulang rangkap yang sama "Sabar Mah, Teran lagi... Teran lagi...", aku usha da macam hape dah. Masing-masing tarik muke cemas macam nampak antu. 

Lain pulak halnya di luaq bilik, Incik Ayah mundar-mandir sambil tangan pegang songkok. Sekejap ke pintu bilik Puan Emak, sekejap ke serambi, serba tak kena. 

"Dah ke belom mak bidan?! " Teriak Incik Ayah dari luaq bilik.

"Ang boleh bawak sabaq skit dak?! Cuba ang dok istighfar banyak-banyak! "

Agaknya macam tu la dialog Incik Ayah sama mak bidan. Sikit punye saspen. Aku ingat kalau-kalau ditakdirkan ada kucing tak kene time nak bergurau menyeseh-nyeseh kat kaki Incik Ayah time tu, silap-silap ari bulan, boleh makan tumit jugak tu. Jangan memain.

********************************

26 Mei 2010.
Nagoya, Japan.



Sijil Surat Beranak yang selama ni dok terperuk dalam File tu, aku belek-belek depan belakang.

Sikit punye season. (-_-")

Pernah satu ketika dulu beberapa ari sebelum fly ke jepon, puas aku slongkaq almari baju dok kalut carik sijil surat beranak ni. Time tu keadaan sijil ni lagi horror. Lipas sama cicak pakat-pakat buat tikar alas piknik anak beranak agaknya. Biadap!

Lepas cuci lebih kurang dengan berus gigi  kering, buang teloq lipas, aku pi lari kedai cina antaq laminate.

Menggeleng apek kedai tu tengok sijil beranak aku yang macam toilet paper. Kalau die Islam, mau panjang jugak die beristighfar tu...

Sampai je rumah, dengan hati yang tak puas, aku terus sapa Incik Ayah yang sedang khusyuk membaca surat khabar.

"Pasai apa surat beranak orang jadi lagu ni ?!"

Bentak aku sambil melempaq surat branak tu atas meja tanda protes.

Incik Ayah menjeling seketika dan tersenyum nipis.

"Ha, pasai pa?"

Soal aku lagi lepas melihat respon Incik Ayah yang acuh tak acuh tu.

"Macam mana comot nye sijil surat branak tu... Macam mana berkedut dan keromotnya kertas tu... Macam tu jugak la pahit jerih Ayah nak besaqkan ang... Bukan senang nak bagi ang jadik orang..."

+++++


*************************

Sijil Surat beranak tadi aku simpan semula dalam fail. Kemas.

Kemas bersama memori-memori yang lain...

Beremosi petang-petang macam ni tak nice jugak. Bisik ati aku.

Lantas, tuna yang cik awek kirim tempohari, aku bubuh atas meja.



Ah! Aku tak kira. Nak bubuh lilin jugak. Jangan banyak komplen.

"Eppy besday to me..."

"Eppy besday to me..."

"Eppy besday to Zukhairi... Eppy besday to me!"

************************

p/s: 
Pada yang wish kat fesbuk tu, thanks banyak-banyak. Aku tak larat nak reply satu-satu. Harap ang tak marah ya? Sekian.


.

142 comments:

bukan penggoda said...

hapy bday! :)

cun sardin harijadi. hee~

bukan penggoda said...

fessss???

awwwww! yes! :DDD

LORD ZARA 札拉 said...

walalala!!

3.5 kg?

betul?

zureen said...

abg Z ! hepy busday yeee >.< pemes dah abg nie . jgn lupekan reen pulak yeaa. ahak3.

amoi said...

haha. sambut dengan tuna je ke? ;pp

Ery Farieha said...

hahahaha
pandai je mereka cite time baby =P

otak ketat said...

11.33 pm? time org nk tdoq la ang nak sebuk kuaq :p

Melz said...

terbaik entry kau nie zack :)

happy birthday dari ku Melz !

cikgadis konfiuss said...

hepi besday! haha
adoii siannya,,,,tuna? blh la....
haha

tira hashim said...

cun ah ! tuna setin celebrate besday.. hehe =)

Rozana Razali said...

happy birthday incik zack.. =)

Nurul Ain Zubaidah Bt Mohd Khalid said...

happy besday incik zack :)))

fanadz said...

happy besday incik zack! :)

cracked bunny said...

zack! hepi birthday.sedihnye mkn tuna je zack.kek tadak ka? duk jauh2 mmg mcmtu.nnt blk msia bedal kek puas2.

Fazira said...

alah..sian...
tak ada orang bagi cake..
tak pa....hidup anak perantau macam tulah...

Happy Birthday
Semoga suksess selalu...
and berjaya dalam pelajaran dan juga hidup (^_^)

nursarah said...

yea! ada gak entry sempena birthday!

zack masa lahir punye berat. la ni duk jepun ngadap maggi je msti jd ringan. :p

Kudd said...

:) hehehehe xtau nk komen apa, tp nk komen jgk.

Encik Tikus said...

haha,terbaik ! :)

oh etty~ said...

hepy bufday :)

violetless said...

kesian gila la tuna ganti kek..hahah..

anyway!happy besday!dah besaq hang ni..

Halusinasi said...

heppy besday zack...

wah...post yang menarik..hehehe...

prefect :) said...

hepy besday ;)

qees said...

tibe2 rse sedih..tengok tuna hang zack...sorry

ziera norman said...

sedap je wat dialog sndri ek incik zack..3.5 kg.ek..
apepon hepi besday ye..

XIX Dragunov said...

hahaha~~ terbaek punye besday 'kek'

FaTiN said...

semoga dimurahkan rezeki dan cepat2 kawen! (:

Didi Nadhirah said...

lubuk cina balai polis ade roundabout di depannya...happy born day kat ang...semoga sehat selalu..n pnjang umuq

Miro Armyrule said...

gila instant lg classic ko punya besday celebrate..muahaha..sempoi...

Othman Juliana said...

haha~ teringat plak dalam tahun yang sama aku dapat adik sepupu-pompuan (14/02/1986) & adik kandung-lelaki (23/02/1986). Mak aku dgn mak dia adik-beradik, dok pantang sama kat kampung. Skang asal dok gaduh je, aku akan keluarkan kata-kata ni tuk bdk berdua tu, "memang laaa.. bdk tahun 86~ gedik. haha".

well, utk bdk tahun 86 gak: "happy birthday boy!!"

NadNod said...

happy birthday! ;)

fadhilah said...

asal lubok ke?
haha..1st ime jmp blogger asal sekampung..btw,otanjyoubi omedetou

Drama Mama said...

heppy besday! weh idea menarik ni celebrate besday ngn tuna. heehehe

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Azrul Hisham said...

happy bithday bro :)

aku zaty said...

happy birthday inchik Zack!=)

apeqchan said...

beday die arini ek...
happy birthday!!

Fina Fento said...

wow..cerita ni..

cyeza said...

HAPPY BIRTHDAY Mr Zack...(^_^)

Miss Shizu said...

wahh, best citer ko lam perut ek...bgus2...ciann kat ang bro, kek tado ek..g kat page aku..ader kek khas tuk ang...=)

ayaa alyy said...

happy birthday ! ;)

ZilaJai said...

hppy bday...))

ieqa said...

selamat hari lahir ;)
May Allah bless you always!

student said...

hapy besday zack!

macho lah bro!;)

www.cetusan-student.com

AyuE said...

terbaik!!takdak kek tuna pon jd la...hakhak

one_are said...

happy birthday to you. happy birhtday to you. happy birthday zack.

zikeryhassan said...

selamat hari lahir bro.
semoga hidup mu akan lebih diberkati Allah. amiin

Anonymous said...

zack...epi bezday to us :) xsgka share bezday ngan ang.haha kehidupan ak same ngan ang.
kek2 xda.de tahlil.alhamdulilah.
smg bayi2 yg lahir 26mei dirahmati Allah n berjaya slalu dlm idop.
p/s:ak taw ssape yg lhir 26 mei mst dak pandai nye.hahak

sha :) said...

happy birthday! :)

yusuf mujahidin ™ said...

Salam Z

moga dimurahkn rezki yg halal. Ameen

contilover said...

Happy Birthday Zack.. Cayalah Surat Beranak ang OldSkool lor.. Bos mesti Rejimen Askar Melayu Diraja kaa?

Aku Chun said...

Happy birthday~~

J. Love said...

dammit. cool gile tuna jadi cake!

m. said...

haha,xsangka dalam perut dah jahat nak mapuih.

haha.

lawakla ko ni zack!

ismishahril said...

aku lambat kurang setahun dari hang. kalau tak dah boleh geng ngan hang dah. haha

Anne Boleyn said...

Happy Birthday Zack...
Semoga di panjang kan umur and d murahkan rezeki :)

hunny said...

hihi..comelnyelah tuna letak lilin. 1st time tgk nih ;P mesti kak long terharu tgk pix nie..hehe..anyway, happy birthday!! befday u same ngn mak i! :)

faramira said...

keselamatan keharian kejadian bro!

muhammad adam said...

happy birthday buat kau..dah bujang

Call T said...

happy birthday brader huhu

* mEsSy * said...

HAPPY BURFDAY!! SEMUGA SENTIASA DIMURAHKAN REZEKI..

:)

MiSs LyN said...

haha..lawak gler..happy besday..

ardinihumaira said...

epi besday encik zukhairi.. ^_^

nah aku copy paste kan ucapan aku dari blog aku tu...

sat an aku copy... (p jenguk blog sat).

aku siap dah copy nah aku paste kan kat sni...


moga encik zack panjang umo, murah rezeki, dirahmati Allah, dianugerahkan kesihatan yang baik, dikurniakan kebahagiaan dan kejayaan di dunia dan akhirat serta menjadi seorang lelaki yang soleh, berbakti sebagai khalifah yang taat kepada PenciptaNYA... Amin... Ya Rabbal Alamin..


^___^




heheh aklo ang sudi jenguk ucapan aku kat entry ni http://dnicontestgiveaway.blogspot.com/2010/05/happy-birthday-zack-zukhairi.html

Emora Valeria said...

comei gila kek sardin ang..t besday aku,aku kasi letak lilin kt pentup botol coke ah.sedap skit.haha..

Epy besday bro! ^_^ Thanx for making us ur fans happy~

Ervina Razali said...

Epy Bufday Zack!

May God bless u man..

:))

Ieda Zakaria said...

happy birthday :)

joegrimjow said...

stylo la ang sambut dengan tuna
hakhak

ko dah final year kan?
taun depan sambut la ngn cik awek plak
hehe

Frodo Baggins said...

cam lilin topekong jer, horror siot!!! .. wakakkaka ... happy bday zeck.


>>__<<

Mell said...

dengan bangganya mengucap selamat hari tua !!! eh eh salah plak . happy birthday !!!

intan payung said...

comel betul kek sambutan hari lahir incik zack ni hahaha

slamat birthday uweekk uweekkk (baby nages)

~kuyam~ said...

selamat hari tua zack :)

Mommy Pinky said...

Happy birthday zack, lagi sekali kat sini..tadi kat facebook ;p

{~yinyin~} said...

selamat hari jadi.moga dilindungiNya & sehat walafiat selalu..bereh.

sera said...

dasat woo kek tu, bertaraf dunia ekekeke~happy birthday zack ! :)

muzakkir said...

haha,,sian lak aku tengok abg aku nie..aku ngan ayah beli kek aritu...tu la ko...owang soh balik, ko tak nak balik...!!pape pown..hepi burfday!!

imani hatta said...

hapi bufday... (^^)!!

iyllienaz said...

happy bufday!!

nabil_potter said...

caya la weh..

happy birthday bro zack...

mimi saidi said...

siannya hang x dak kek..

Muzasa said...

selamat hari lahir bro.....semoga berjaya.....

@juera said...

hepy bufday...sonok bc entry u..^__^
pg la bli kek..kesian plak tngok..ahaks!!

pikaka said...

eppy bday!
gle comel kek bday ko.hahah

khairil said...

happy besday incek zack..smoga berjaya dalam kehidupan

wahieda said...

happy birthday!!sian betul makan tuna je..hehehe

gwen velora said...

post u comel..hehe..anyway...hepi bday yea..take care ek di negeri org..^__^

Nadia Hani said...

cumel! nak jugak letak lilin atas tuna. macam budak budak. hahahah

Hasrol Nizam said...

Selamat Hari Jadi

Aku punya surat beranak pun dah naik season jugak..tapi nasib baik ayah aku letak dalam sampul plastik..takde la sampai lipas bertelur semua

Wan Perlis said...

best cita hang zack

Anonymous said...

ala..bro..guwa xkesah pon lu nk reply ke x wish tu...guwa hrp lu ameennkan je doa2 tu..ameenn...
:P

Huda Luna said...

haha xpe x mrh
aku phm hg pun x terbalas tgk byk sgt wish

ape2 pun selamat hari lahir yg ke 24 zack zukhairi

Mysara Newrie said...

olololo ~ kesiannya ~ duk jauh lepas tu tak ada orng bg cake. takpelah ~ 6t hang balik malaysia, aku bg cake sutir kat kau. ok?

tuan tanah said...

Selamat hari lahir.

Semoga dalam rahmat dan kasih sayang Allah selalu.

iedaya said...

eppy bday zack..ops..ngah senin..giler klassik nm tu ..hakhak..

suria said...

oh..syahdunyaaaaaaaaaaaaa

kurosagi said...

itu hari ak tgk surat beranak mak ak punye....1957 tahun lahir....lagi season tak ingat...nasib baik da laminate...bapak ak punye da xde pon surat beranak(xtau la da abes lipas makan agaknye)...buat salinan baru...hehehe...klu la ak da boleh back to the future, g masa ak lahir, ak nak nama yamashita tomohisa ke...hehehe....

k h a y said...

happy birthday! =)

comel btol gune tin tuna.huhu

Eh kat Nagoya pun ade Maxim?!!

huda.nh said...

i'm ur silent reader.. anyway zack, akak nak wish ang heppi besday.. semoga selalu berada dibawah lindungan NYA hingga selamat kembali ke tanahair...amin..

m a r i a m said...

hepy bufday!!

aBoi said...

aku adalah pengkomen yang ke 97? giler ah..haha

selamat hari lahir zack..moga di panjangkan umur..dimurahkan rezeki..disihatkan tubuh badan..dan sentiasa di bawah lindunganNya.. amin..

aqiel said...

sungguh syahdu part last tu...huhuhu...wlaupn pkai tin tuna,bubuh lilin,kire ok r tu...hehehe..pepehal epy bzday...semoge pnjg umo&murh rezeki...semoge dirahmatiNya...amin..(sory,wish lmbt:p)

mOLLie said...

ang masjid tanah??
ang skolah mane dulu????

zack zukhairi said...

@all readers : aku baca semua komen2 yang ada kat sini. thanks sgt2 for the wish ya? :) appreciated! pada yang mendoakan aku, amiin... semoga doa kalian dimakbulkan Al-Khaliq, Allah s.w.t hendaknya.

@kak Mollie : saya lahir je melaka, tapi membesar kat seremban. skolah pon kat seremban. :)

Liya Laa said...

happy belated birthday. :)
erm..sweet bpe ek?
nt i kire.hak3~

maya said...

sme bday ngn my en.bf :D
hepi bday zack:)

wawaa shah said...

happy birthday incik zack...aku taw ko pon xlarat nk reply comments ni.. =)

nizamsani said...

selamat hari lahir.

BABYBOO said...

selamat hari lahir!!!!!!!!!!

Wanny♥ said...

hepy belated bfdayyyy (:

FiZaH SuKhRi said...

nice story...anyway..Happy Belated Birthday yer..;p

-wAn- said...

lwak zack cite ko...
mnges2 aq bce..ha3

my new entry > bukan semua jpj jahat
komen2~

[z@ck] said...

Happy Birthday kembar!
=)

Clairvoyant said...

Happy belated birthday~! :)

Cieri said...

lilin orang jepun pakai kat altar ke? hahaha. jadilah dari takde yek?

お誕生日おめでとうppp!

nand nasyari said...

happy birthday zack!! ;D

Kancilbiru said...

happy belated besday....sian ko eh...tabah!~

Amira Putri said...

La... 26 May ka?
Selang sehari jek.. hehe...
cutenye kek tuna tu :)

althafunisa said...

happy birthday to you..may allah bless you..amin..

farah said...

haha (:
happy belated birthday yea encik zack

syarifah radiah ibrahim said...

laa orang melake ke~~
hehe~

Anonymous said...

awat ayah ang xdak ic???

intan.maisarah said...

mak ko umur 22 dah beranakkan ko.
ko bile nk kawin

♥MazHaR♥ said...

3.5kg?
semangat betol ko zack...
hak3...
ape2 pon...
wish u happy belated birthday...

nur hidayah isa said...

siap ada surat beranak tu..hehee

waa kreatif btul tuna letak lilin. nice2~

theHusnaM said...

hppy blated bsday..!
(bes gila blog ni)

mOLLie said...

ohhh~~ okeh2..
mane lah tahu kan...
semalam akak lalu seremban, otw ke pd, teringat pula kat awak~~ hehe~~

Wanie said...

adehhh . tetibe rase mcm nk wat la tuna ade lilin :D

LaYLadaMaTaTakBoOLaT said...

nak jadi yg terakhir...
happy belated burfday lorhhh

haway mutasawwil said...

baru baca.selamat ai jadi smoga mnjd insan btakwa

masjid tanah said...

nasib aa ang bkn kuaq 25.sat g ble wat reunion kat spital.masjid tanah plak.keh keh

Nia_KaoruKamiya said...

cute.. :)

HiGHNeSS FiQ said...

laa, hang org melaka ka??
kan ak dah kena tipu igt hg org utara~

awathg suka tulis guna loghat utara??
cik awek hang org utara ka??

hehe, 3.5kg, gila besaq.. semangat no hang!! hehe~

HiGHNeSS FiQ said...

lupa plak, ada cerita sedih kt melaka..
ak rasa cm hang dh taw, tapi kalau xtw, mai la singgah blog ak~

Teyn Hana said...

hahaha wah2 bday sme la . ahaks3

Teyn Hana said...

hahaha wah2 bday sme la . ahaks3

Ana said...

Bes tol r nama ngah senin..hik3 sesuai sngat utk ang zack.

akira sendoh said...

lor..lahir msjd tanah upernye..dokek yo..

orked said...

uik??kite lahir tmpt yg same..n maybe bidan yg same..sy lahir 21 mei 86..at kg ramuan cine bsr..my dad also an army..surat beranak kite pn mmg same kaler..hahaha..old skul gile pnye..nmbor surat branak pn same G546...raye x blik kg keeee?

budu said...

HAHA.
adoihh..
bantai la derr.
tin sardin pun tin sardin lahh.
lilin tuu..
klu xckup pnjg lg mcm akai tuan die tatau la nk ckp pe lg..
hakhakhak.
gulingguling adik aku yg kecik tgk brader sambut besday cani..
die ckp t klu die dah besau die nk sponsor brader pnye besday lahh..
amecam ?? :P

fadhli@G11 said...

burfday ekau samo ngan den la zack..
muahahah..

nad_dd257 said...

wah.. dsyt ang mse lam pwt mak ang eh..
nway... mmndg an aq bru bce ang nye entry ni.. aq nk wish gak..
hepy bfdei ye.. smge ang bhgie slalu ngan cik awek.. gud gak ke ang.. ^_^

mrs.nhnf said...

LOL...: )

journalist'snotmyjob! said...

zack,birthday kite sama tarikh lah!

Anonymous said...

kg ramuan china besar??!
itu kampung saya! wahhh,. xD
btw,nice story. :) <3

ank_amin said...

heh! berat ceq 3.7, lebih 2g jer. :)



hahah!

Related Posts with Thumbnails