Nostalgia cuti sekolah

Dalam pada kesibukan kite sehari-harian mengejar cita-cita, tak kire sama ada bekerja di pejabat, di rumah mahu pun di kampus universiti, kekadang tanpa sedar, kite da terlupa dari mana asal segalanya bermula.  Penah tak ang terpikir macam tu? Ye lah, maksud aku kekadang tu kite asyik dok pikir benda yang akan datang je...Bile la aku nak kawen ni? Bile la aku nak ada rumah sendiri ni? Bile la aku nak ada Harrier sebijik ni? dan macam-macam lagi.

Padahal, belum tentu 'esok' tu masih ada. Dalam kalender memang la da siap-siap tulis tarikh dari 1 januari sampai 31 disember lengkap 365 hari, tapi belum ada jaminan yang ang akan lalu every single day dalam lembaran kalender tu. Kan?

So,daripada ang dok pening pikir benda yang belum pasti datang, baik ang lepak baca entry aku dulu. Kite sembang-sembang pasal benda-benda yang dah tentu arah kite lalu satu masa zaman bebudak dulu. Lagi syok kan?

Tu dia intro.

******************************

Aku kalau bab menyembang ni memang champion. Tapi kalau dalam blog ni payah sikit sebab takde intonasi, mimik muka dan feel die pon agak 'lari tune' kalau nak banding ngan sembang dekat mapley. Pergh, kalau sembang kat mapley, ang toksah citer la. Ang orderkan aku roti canai telur bawang lebih satu, milo ais segelas. Pastu ang open je apa-apa topik, insyaAllah aku boleh goreng sampai pagi! Takde hal punye. 

Ok. Masih lagi dalam mood nostalgia zaman bebudak dulu-dulu. Omputih kata apa? Reminiscence the old days? Ha, dekat-dekat la tu. 


Tapi ini ari kite pi tajuk yang agak common sikit. Sambungan kepada entry "nostalgia rombongan skolah rendah" yang lepas. Aku perhatikan dari komen-komen yang ang bagi, ada yang cakap "zack, ang sambung la citer! Nak tau jugak apa yang ang buat masa rombongan tu! Citer la! Citer la!". Sambil nangis guling-guling hentak dua-dua kaki kat tanah. Ok, yang tu tipu.


Alahai. Dah nama pon rombongan skolah. Takde apa yang menarik sangat pon. Yang jadi menarik tu sebab 'feel' nak rasa duduk dalam bas aircond sambil sembang-sembang dengan kengkawan. Tu je sebenaq nya. Slalunya kalau balik skolah naik bas tu, seploh minit da sampai umah. Tak sempat nak nyembang. So, bile perjalanan jauh macam ni la yang buat trip tu jadi best. Dalam bas dok nyakat kengkawan main true-or-dare, main daun terup, dan tak lupa juga bergaduh pasal pengetahuan am berhubung "antara otromen dengan batman, sapa lagi kuat?". Biasa laa... Bebudak. Memasing taknak kalah. Ada ke patut batman lagi kuat? Sah-sah la Otromen yang menang. Takde fight langsung. Itu pon kecoh nak argue ngan aku. Cuba la bagi antara Mak Lampir dengan Niyang Rapik ke? Baru la kena. Susah jugak nak jawab tu.



Bile da sampai Melaka, macam biasa la. Pelok meriam sebelah A-Famosa, lari-lari keliling beca, ambik gambaq posing gaya tugu negara dan macam-macam lagi benda wajib bagi seorang yang bergelar bebudak skolah rendah. Lepas abis keliling stadhuys, zoo melaka sumer-sumer, petang skit balik la. Ha, time tu bebudak mula la sebok dok beli tshirt hat tulis "MELAKA" dua tiga lai konon-konon nak buat souvenir bagi kat mak ayah. 

Bebudak pempuan plak macam biasa beli keychain, frame gambar, dan ntah hapa-hapa cenderahati tanda kenang-kenangan. Aku? Aku takdak duit sangat. Beli penanda buku lima posen sekeping hat ada ikat reben tu satu, pastu beli besi berani hat tepek kat peti ais tu satu. Dah! setel. Jadi la kan? Kira orang kata ada la bukti yang ang tu penah sampai Melaka... (-_-")

***************************

Hat tu crita rombongan skolah time cuti penggal. La ni kita tengok lagi apa yang menarik sekitar cuti skolah tu ok? 

Macam biasa, bagi kes family aku, bile cuti skolah panjang, mak ayah aku akan kumpolkan anak-anak beliau kat ruang tamu. Masa tu, kitorang akan diberi dua option sama ada untuk meneruskan cuti di bandar atau di kampong. Kalau nak bercuti di kampong, nanti mak ayah aku akan tinggalkan aku adik bradik kat umah mak long aku kat Melaka tu. Bungkus baju stok pakai sebulan, lepas tu beliau akan tinggalkan duit belanja kat Mak long aku. Mak long aku pulak jenis lurus bendul dan amanah serta istiqomah. Stiap ari die bagi sorang dua posen je buat belanja. Aku ingat lagi sumer-sumer ni. Ha, jangan main giler! Ingatan aku boleh tahan jugak tajamnya.

Biasanya aku adik beradik akan memilih untuk bercuti kat kampong je. Bukan apa, kat sana lagi best dan thrill, tambah-tambah sepupu-sepapat pon ramai yang balik kampong time tu. Bile dah bekumpol reramai tu, senang sikit nak menyetan. Mak long aku plak sibok dengan menjahit die je. Pak long aku? Huh, setakat ayam sereban boleh la die kejaq. Ayam tu pon satu hal. Lempaq dedak sikit, dah tertipu. Senang benar terpedaya. Tapi kitorang, sorry laa..!  Lagi dijerit "Jangan!", lagi la kitorang buat! Haha. 

Ada sekali tu, aku ngan sepupu-sepupu aku pakat reramai kejaq anak-anak ayam kat reban. Takde apa pon tujuan nye, saje je jahat nak menyakat. Riang hati dapat tengok anak-anak ayam tekedek-kedek lari ikot mak die. Mak die plak jenis ayam betina yang garang. Ha, jangan memain. Bukan sebarang punye ayam. Orang melaka cakap, "pantang diusik, nak mencakau je kejenye!". 


Pak long aku dari jauh dok jerit "Jangan dikejau anak ayam tu! Lailahaillallah! Degil! Kang kot dicakau dek mak die karang, pak long tak kuasa nak ngantau gi spital."

Kitorang memasing buat dekkk jer. Amik kayu, sambung kejar anak-anak ayam tu. 

"Cip cip cip cip" bertempiaran anak ayam tu lari. Anak ayam ni kalau ang nak tau, die ada satu habit tau. Mana je mak die pegi, die mesti nak menuing (follow) blakang bontot mak die. Kalau mak die kais-kais tanah jumpa cacing, anak die berebut la amik. Kiranya memang unite la. Takkan berpecah. Sebab tu kalau ang ingat lagi, masa kekecik dulu kan ada ada lagu,

"Anak la ayam...anak ayam turun sepuloh. Mati seekor...Mati seekor...tinggal sembilan! "

Nak dijadikan cerita, masa tengah kitorang dok kejaq anak-anak ayam tu, ada la sekor anak ayam ni terpisah dari group die. Comel! Warna oren-oren, besaq penumbuk org dewasa. Die dok menggalabah lari, tu yang terpisah dari group die tu. Cuak abis muke anak ayam tu. Aku tengok peluh da menitik dah kat dahi die masa tu. Punye trouble.

Sepupu aku sorang ni nama Aie, budak KL. Die punye setan, atas sikit je pada aku. Dia ambik anak ayam tu, die genggam, pastu die hayun-hayun macam kipas helikopter. Berdecit-decit anak ayam tu menangis. Eh, ayam boley nangis ke? Ntah. Tapi dari riak suara ayam tu, boleh tau la die dalam kesusahan. 

Tiba-tiba... Tak semena-mena mak ayam tu lari datang lompat kat sepupu aku ni, die cakau (cakar) nye muke Aie. Berdarah calar-balar! Hakhak! Masa aku taip ni, sumpah aku ketawa terkekek-kekek. Klakar bile ingat balik macammana muka Aie bile kene cakar time tu. Dah macam Rambo pencen pon ada. Masa tu die darjah 4 kalau tak silap. Paling lawak bile die jerit "Aduh! Pak long, mata Aie da buta!!" 

Kitorang yang reramai ni punye la cuak. Terhegeh-hegeh pak long aku datang dengan kain pelikat die. Skali tengok, xde apa-apa pon. Calar sikit je tepi mata. Kalau bawak jumpa doktor pon, buat kena gelak je. Tapi berdarah-darah jugak la. Pak long aku amik minyak gamat, sapu kat muka die. Time tu pak long aku mula la nganjing, "Ingatkan samseng sangat tadi, dengan ayam pon kalah~"

Kitorang memasing menikus je. Duduk berteleku. Mata tak kelip-kelip tengok muke Aie yang calar balar tu. Time tu bebudak lagi, mana berani sangat dengan darah. Sudahnya, sehari suntuk memasing jadi budak baik dok depan tv tengok citer katun mama Yokies sama papa Yokies. Trauma punye pasal.


Ok. Nanti sambung, Jari da melecet menaip.


************************


p/s : pasal sistem komen tu. buat masa ni ang terima la dulu ok? aku pon tengah semak kepala ni.

36 comments:

Azham Vosovic said...

Citer Yokies tu, maknanya kita sezaman la, cuma lain taun. hahaha.. suka gak citer tu!

zack zukhairi said...

thanks for ur comment Azham :)

Deep Down IN MyHeaRT said...

aie ap citer da skrg?
berparut x kena ckr...?
ak da bayang muke die xm luffy cite 1piece tue... hahaha
sian die... tue la jht lg...

Mohd Shahrul Hafizi said...

Like :)

suria said...

sumpah aku igt aku sorang je yg suke 'berenang' kat kolah...hahahaha

cik bunbun said...

ehhh, suda tuka sistem komen ka??..

mse kocik dulu eden baekk, tak ngoti maen kejau2 pom.. buhuuu.

tipu jek. whkakakakaka

khairolghani said...

dalam citer Yokies ni,member aku pegang watak abang tu..layan gak citer ni..

"tahan..tahan..biar bapa pegang"

..hehe

yana said...

mandi kolah.. aku rase dlm ramai2 sepupu, aku sowg je berani wat keje bangang tp syok tuh!! haha.. =p

Anonymous said...

nak tanya 1 perkara ja..nape yg ikut blakang ibu ayam tu anak2 itik??haha

jepun said...

hadui la...cite yokies 2 feveret tol...
hahhahah..
mak,pak ank3 suma lonjong..
kahkahakah...
mmg sezmn la kita...

Nurul'Ain said...

Lawakla..bleh jadi penulis ni..jarang jpe blogger lelaki..n yg klakar juga..keep it up!

.n.u.r.u.l.n.a.d.i.a. said...

siyes na tgk balik cite mama yokies nan papa yokies!!

Anonymous said...

best nye cite yokies....waaa na tengok lagi....sumpah best!!!walaupu ak da tue...heheh...

Anonymous said...

best nye cite yokies....waaa na tengok lagi....sumpah best!!!walaupu ak da tue...heheh...

shahizan said...

haha, ok cter ni zaman ak kecik dulu still ade ;)

anies_5566 said...

best laa..teringt plak aku kat anak2 ayam kat kampung aku.. (^_^)

FiqaSaleh said...

hehehee..suke bace... :D

lia said...

xsmpt bce tp ble tgk yokies tu teringt time skolah rndh dlu..mlake pn mmg kg sye..da nme pn kg nk g jln2 pn xde feel sbb bajet da knal kg sndr..pdhl msjid tnh pn xtau duk mne..huk2

Anonymous said...

bagui lah hang nie zack..wat aq teringat citer telur waktu petang2..gara2 citer nie lah..aq ponteng clas agama...

Ana said...

har3..lawak tol r citer zaman kck ang nie zack..

Anonymous said...

LAWAK GILOS bile tringat zaman bebudak..... awk pn sempat gak zaman cite yokies tu eak..... sy pn ske sgat cte tu mse zaman budak2.... pada hal telo je kot.... agi kalau kwan2 igat,pnah x tgok cita TOMATO MAN.... bez gak katum tuh.... tp xramai taw...

Nur Asyuraini said...

aku suka cter yokies...
tp da lama xtgk....
maklum r da besau....
hihihi....
tp lawak r cter ang...
lagi2 part si aie tu kena cakar ngan ayam...
tu la akibat x dgr nasihat org2 tua...
^__^

Anonymous said...

salam... cheq nak habaq p ... dalam loghat utara... xde istilah "kejaq"...

kejar dalam loghat utara ialah..."ligan"

hehe... hang gak yg suroh teguq kalau salah kan... hehe...

blog hang mmg besh la...

Anonymous said...

bile cter psal cter yokies, teringt, ak pon suke gak cter tu..kuage telor yg comey2 belaka.. tp, skrg upin ipin dh ambik alih tmpt diorg..

bond enthalpies said...

lekk da lame nye entry baru nk baca.mmg aku baru baca suma entry ang.tp entry ni kelakar.ngeng betoi sbb aku pon suka kejaq2 ayam.dan aku da jumpa apa yang aku cari.aku selama ni cari katun yang mcm teloq tu.ohh baru aku tau nama dia yookis.terima kasih

...miSS fAi... said...

yokies...!!!!!!!!!! sib baek ko ingatkan cite katun nie... kalu x, kompem la lupe terus... ahhahahahaha

N diyana S said...

i like ur blog....really love it...^^
and i hope that u can visit my blog...hehehe....sgt2 mnhrgai kalo ko bleh tnggl kn kmen pda blog aq....tq..=)

Lurve Beby said...

zack..zack.. aQ tabik la same otak hang yg tajam betoi tuh.. ingat ja suma kenagan tem kecik2 dulu..hoho

niy 1st time owh aQ singah kat belog ang.. tu pun sebbek tergerak aty nak blogwalking kat belog kawan aQ.. dya buat n3 pasal belog ang..
http://jannahsuhaimi.blogspot.com/2010/10/siapakah-zack-zukhairi.html

and satu agy, aQ ni payah nk komen belog owang sbb aQ ta rety nak komen apa walau aQ suka sagt2 sampai gigit bibir lah dgn belog tuh.. ahaks..

niy aQ komen sbb nak ucap trimas kat hang dah berjaya bg aQ ingat tajuk katun mama yokies tuh.. aQ dok cari katun tuh tapi aQ ta ingat tajuk.. tuptup ang dah bg aQ ingat.. trima kasih la sgt2..

and aq dh jd follower hang sbb dah jatuh chenta..(teettttttttt) kat belog ang nih..

suke..suke...

neway, aQ orang utaqa.. dan bhasa utaqa mmg kewl..ahakz

amira khairi said...

waaa..... cite yokies.. peberet!! dulu x panggil yokies.. ktrg panggil cite telur je. haha

Anonymous said...

wahhhh.....
mmg tajam arr punye ingatan :))

EiFa CuteatLast ♥SUMM3R Love♥ said...

perhh citer yokies mmg pberet cita aku tuh..ptg2 msti mgdp cite tue.haha..rindu weh zman tecik2 dulu..!!! hah ape tah cite buah2 tue..cita apa lagi arr Zack..?? cube ko ingt2 ann cite zmn dulu...aku lupe lah..... pape pon best story ko wat aku rindu nk back zmn dulu..:'(

aizamia3 said...

memang best kalau dok kampung.. kena marah tu biasa.. main acah2 dengan ayam tu pun biasa.. kena kejar angsa jantan tu luarbiasa.. hahaha...

izma said...

yokies!! citer family telor..best giler citer tu..mmg ditunggu2 kalau citer tu kuar..hik hik hik

miszeyloveyn said...

haha....aq pown penah kne cm aie tuh...masyukkk seyh kne cakow dek mak ayam..sonok ar an... ta cukop tuh kne pulakk sebat gn atok sbb kcow ank ayam....haiyaaaaaaa~

city_asthma said...

aiiii zack....sy petang ni baca post awak je taw kat pejbt ni..almaklumlah xberapa nak ada keje...huhu..so, apa kata awk buat post mengenai rancangan kartun budak2 zaman dulu....

p/s:contohnya sy ingat g dulu crita kartun yang TELUR tu..ala xingat la tajuk apa...yg umah dye bentuk telur tu..jgn lupa gak follow blog sy ea.. http://cityasthma.blogspot.com

bella_omey said...

cite yokies haha... kau buat aku tersenyum kejap teringat zaman cite tu...

Related Posts with Thumbnails