Perihal Rumah Baru

Dekat seminggu jugak rasanya aku menghilang ye tak? Bebudak sibok dok tanya "zack, ang bile nak update ni?". Pada semua, aku mintak maaf banyak-banyak. Bukan tak nak update, tapi masa dan kesempatan tu tak berapa nak ada. Sibok dok ulang-alik setelkan hal kemasukan rumah baru aku 26 Mac ni. Sebelom berambus, rumah lama ni mesti mau clear bersih-bersih. Ha, itu jepon punye style. Kang, sat gi kalau rumah ni tak kemas, nanti owner die claim duit repair rumah pulak. Kalau setakat singgit dua, takde hal. Tapi kalau sampai beratus-ratus, sakit jugak ye tak?

Tak cukup tangan aku dengan housemate aku menyental satu rumah. Nak tanggalkan daki kat dinding bilik air je sikit punye azab. Mengemop lantai, buang sesawang, dan lap cermin tingkap lagi la toksah cerita. Baru aku realize rupanya susah jugak keje seorang 'suri rumah' ni. Selama ni aku ingat macam kacang goreng je. Ye la, tengok mak aku handle rumah aku kat seremban tu slambe je... Siap boleh baring guling-guling depan tv layan sinetron indonesia lagi! Apa la sangat setakat masak nasik ngan sapu sampah ye tak? Tapi, bile kena batang idong sendiri, tu dia! nak patah tulang belakang ni. Keh keh keh.

*********************

Ok. So, kat mana nak mula ni? Banyak benda nak habaq sebenaqnya ni. Seminggu tak update, macam-macam benda dah jadi. Dengaq-dengaq crita, AC Mizal kene titik ngan MU, 4-0 ? Eh, silap. AC Milan. Ok, hat ni tak nak komen bebanyak. Cerita da basi.

Lepas tu pulak, aku terbaca paper Utusan itu ari, Skolah aku (SASER) dapat anugerah sekolah terbaik Malaysia sempena result SPM tahun lepas. Pergh! Dasyat beb junior guwa. Memang sempoi. Nanti ada masa, kalau guwa turun Seremban, kite roger-roger ok? Pekena chicken rice shop, celebrate sesama junior-senior nice jugak tu.

Actually, Ini ari baru dapat ruang sikit nak menulis. Bohong la kalau nak kata sebelum ni busy sesangat sampai tak dak masa nak update. Kekadang, masa tu ade. Cuma timing tak berapa nak cun. Tetengah free, dandan tu la ada bola. Man U punye game pulak tu. Mana boleh miss kan? Satgi tengah takdak match, memember pulak ajak main futsal. Tak join kang, tak best pulak. Idup ni mesti mau balance. Depan komputer 24 jam tak campoq orang pon tak cun jugak. Macam mak aku penah cakap dedulu, "ang ni sibok dengan bola ja...nak mintak pi kedai sat pon tak boleh. Nanti ang lapaq, ha pi goreng bola tu! jangan makan nasik dah." Heh! Sorry ye mother?


So, macam ni la rupa dalaman rumah baru aku. Kecik ja. Sebab kali ni aku tak dok berdua dah. Dok sorang ja. Senang sikit kot. Sewa tak mahal, makan pon tak susah. Tengok blue pon tak dak orang kacau. Teett! Itu tipu.

Itu ari, ejen syarikat rumah tu ada call mintak setting tarikh melawat tapak rumah baru aku. Lepas adjust sana sini, dalam pukul doblas tengahari macam tu kitorang gerak ah. Dekat je rumah baru ni rupanya. Lebih kurang 5 minit dari Universiti. Sampai-sampai je, ejen tu melutut huluq selipar kat kaki aku. Ceh! Macam anak raja pulak layanan die. Maklum la, servis berbayar...

Well, benda pertama yang aku check - toilet. Aku kalau bab-bab toilet ni, aku cerewet sikit. Aku usha toilet die macam baru je. Wangi. Ada bath tub sama shower lengkap dengan water heater. Ok. Lulus! Bukan apa, dok negara bermusim ni, bath tub tu penting woo. Kene pulak kalau tengah musim winter. Memang taknak keluaq dari 'ofuro' (bath tub) rasanye. Punye feel.

Lepas usha satu rumah dalam seminit dua, aku pon setuju untuk sain agreement. Aku punye style, aku tak suke buat keje lambat-lambat. Kalau benda tu dah ok, grab je. Tak payah nak pikir-pikir sangat. Tak macam 'orang pempuan'. Kalau kata nak beli kasut tu, lima enam bijik jugak kedai kasut habis di tawaf nye. Sudahnya, kasut yang dibeli tu balik-balik kat kedai yang first tu jugak! Buat lengoh kaki je ke sana sini dok compare kasut mana lagi best. Tapi nak buat lagu mana, dah namanye pempuan memang lumrah kejadiannya macam tu. Terpaksa la temankan jugak. (-_-") boyfren mithali macam ni mana nak carik?


So, lepas dengaq taklimat dari ejen syarikat tu dalam setengah jam, tiba la masa untuk sesi pembayaran.

Tu dia! 118,525 yen total. Bersih. Cash.



Kalau convert dalam ringgit malaysia, sama dengan 4 ribu lebih. Giler.

Duit sewa rumah 31,000 yen (RM1100) ja, tapi die punye servis, campoq duit kos baiki rumah, duit insurans kebakaran ntah hapa nenek moyang lagi ntah, tup tap tup tap cecah 4 ribu. Mengeluh jugak la aku time bayaq tu. Aduhai...

bersambung...

**********************

p/s :
sorry kalau lewat update. sila doakan incik zack dipermudahkan urusan dunia dan akhirat hendaknya.

92 comments:

nabilah_2908 said...

mahalnya sewa rumah...huhu...


tak pe la if lambat update..moga segala urusan en zack berjalan dgn lancar... ;)

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

bapak mahal sewa... huhuu~

-FiNaZ- said...

tau xpe...
rm4000+ tue.mahal seh~

smgoa urusan zack okay n cpat2 la up8 blog.he3..

-FiNaZ- said...

tau xpe...
rm4000+ tue.mahal seh~

smgoa urusan zack okay n cpat2 la up8 blog.he3..

Juz Wan said...

Mmg mhal.......
bek bli moto..
ex5 cmfm dpt..

wanamer.blogspot.com

Juz Wan said...

Wey finaz...
aq komen dlu laa..
sbok ko nie..

nurul razak said...

memang barang2 kat sane mahal kan??kalau tak silap la..tp mahal tu sewa...2sem punya elaun..hehe

nursarah said...

huhu, duk jepun mmg semua pun mahal.. cepat2 balik m'sia. ringan sket beban kewangan. =p

yusuf mujahidin ™ said...

mahal gler..ratus ribu kot...haha

Azrul Hisham said...

telan air liur je tengok amaun sewa sebulan rumah tu....huhu

epalejau said...

urk? tak duduk aku kat rumah sewa kalo camtu la argenya kat sabah ni zack..

ok. epal doakan semoga yang baik-baik saja berlaku dalam kehidupan encik zack zuhairi. amin..

FaTiN said...

semoga Allah permudahkan urusan zack. aminn

mOLLie said...

pergh...berpeluh gak eh sewa umah..takpe...berbaloi..nanti z balik mesia nanti...terasa nikmatnye Malaysia nih...
=) semoge sumenye ok di sane, kem slaam doremon n ju on...hehe~

aBoi said...

amin...moga lancar segala urusan...
gile mahal sewa...

pening sunguh said...

mak oi 4rbu unt sewa.. tp mybe baloi2 kowt. dok sorg2, x tkot ker??

SweetyMui2 said...

cantek umah hang...hehehe

jana said...

cantik umah baru tu... berbaloi la pindah umah kan.. duk sorang pun best gak..
tapi kenape pindah ek? rumah sblum ney x ok ke?

liisa said...

rmh ni tak furnished eh? tv katil etc kne beli sendiri ke?

sang puteri said...

awak..
mahalnye sewe rumah kat sane..kalau barang2 dia mahal tak?

saye dengar..ipod kat sana murah..bf member saya suke bagi barang2 dari sane kat mmber saya kat sini..

jelez jek tengok..:(

KembarA KehidupaN said...

kumpul setaun da leh kawin hikhik

Syima Boyd said...

itu duit sewa utk berapa bln?

nand nasyari said...

mahal gile..adeh..~

Liliyuli said...

rumah mana best? rumah jepun atau rumah malaysia?

Aini said...

cam best je umah tu. Simple je.. wat duk sorang memang sempoi dan aman =)

Mell said...

chantek umah ang !

aku zaty said...

uishhh,
gilak punya mahal sewa rumah uhh..

xpe la,
smoga smua urusan inchik zack dipermudahkan oke..
amin~

=p

Anonymous said...

zack nice! update ag.xjemu ak bace entry ang.
btw gud luck dok kt jepunnnnnnnnn

BuNnY pUrPlE said...

mahal gyler la sewa rumah u..bg i wit tue ble amk lesen kete lg tue...
hahahhhaaha

ciKeju said...

zack laen kali bwk khemahh..
tido kat khemah..haha
:D

.:fifi:. said...

rumah cantik beb..
hurm perh gile mahal...
ak kerja xsmpai gaji camtuh
perh mmg kebuloq la weyh klu kat mesia nie cam kat jepun nun..mmg gila ak habaq kat ang!

conclusion:
ang blajaq la leklok,pulun bg abih,
bila blk mesia dpt kerja bgus2,
berbaloi sket sume..

lagi satu!
3 mgu lepas org tmpat ak out ke sana (jepon) tgok project..
katanya:
smua brg dekat sana sgt mahal..
dan keadaan kat sna sgt sejuk..

mgu lepas boss ak p china plak..
hoho..
ak jeles ak xdpt p..
(-.-")

ok pnjang sudah..
salam..

mie said...

standard la harga kat jepun...
patut la srudent malaysia kaya2 kat jepun..
hahahhahaaaa

.khai. @ drcomot said...

zack, bila hang nak aja ckp jepun?
wat la entry ajo ckp jepun skit..
ahakz

arigato kozaimas!
*tu je aku tau.
tet =.='

Anonymous said...

knape duk sorg? kwn yg sama umah dulu duk mana?

Judiene said...

wah, rumah ko duduk sorg je
tak bosan ke weyh?
kalo dok berdua at least leh borak
tp rumah ko sempoi je nampak
mahal tu
huhuhuhu~~

ainmohd. said...

comey umah nye.

Melz said...

awat ang duk sorang na zack? kawan ang makan ati ka ngan ang? waakakakaka

black_mel said...

wah...kalau bole baca tulisan tu memang terrer...aku nk baca hiragana dgn katakana pun nk kena tgk kamus...

joegrimjow said...

1100 untuk sbulan ke?
mahal giler

sponsor bg bape ek kat org blajar kat jepon?

♥CIK SHA♥ said...

mak aih..mahainya la servis dia..mampuih..kalau aku mahu terketaq2 tgn nak huloq duit kat dia buta2 macam tu..wuuu..

ni kalau beli moto sebijik pun dah lepaih..ish3..tobat aku xmau p jepon walaupun teringin..

Emora Valeria said...

wah..jamban licin!aku suke2!

Nur Su'aidah Bachok said...

semoga terus gagah di Jepun sana okayh !!! ;D

tak balik tanahair kah?

cik EPAL said...

mahalnyaa. tumpang tanya ni encik zack ke pakcik zack :D

Misz_zana'85 said...

bilik air nampak best :)

Misz_zana'85 said...

erk, duk sorang2 xde ju-on ke zack? ;p

misssipisippi said...

mak ai....sewa bilik ak yg harganya RM123.20 pon, kecot perot nk mbayor. ni lagi kan RM 4000++ perghhh......

belajo elok2. jgn dok layan hentai je.

fuhhh..... RM4000++ bukanlah angka yg kecil dowh...

da grade nt, wat entri boh tajuk nih "AKU DA GRADE!! YAHOOOO!!!" . buboh gamba hang pakai jubah. (smbil cik awek di sisi.ops!!) hohoho

lumut said...

kamu belajar dekat jepun ker!!!!!!!!!!!!!!hehehehe..

dulu pernah berminat nak belajar dekat jepun...=)

nice to know u..
salam perkenalan...

syarifah radiah ibrahim said...

pergh 4 ribu tuh.
gilaa ah.

takpe ah. janji puas hati kan kan kan?

haway mutasawwil said...

slm.quality petim abg zack.duit boleh dicari kbahagiaan pyh nk cr.comey2 umoh

encik tikus said...

pergghh,gile siott sewa rumah,bolee beli rumah sebijik.
hahak :P
btw singgah lee blog aku kalo ad mase lapang.
baru je join blogger nih :P
muhdfarith.blogspot.com

♥ciK-t0ge ♥ said...

sGtt...
sGt bersiH...
sGt bersiH!
suKe tg0k..
tP sewa die..
huuUumak aiHhh...
4000 tuh SebuLan ke??
giLe weH :-s

+akufobia+ said...

rumah yang cingcing.(bersinar.)

me and always ME... said...

dasat r...umah ang...tapi perit kot nk huluq wet 4000 tu...elaun maktab 1 sem kot....wahahahahaha...pening..pening..k geng, teruskan usaha ang, semoga Allah merahmati kamu...gambatte yo!!!!

Nurul Harun said...

wow.. mahal nye sewa rumah ni. fuh..

lots_of_hatred said...

kalo kat mesia ni, kumpul2 4000 tu buleh beli bungalow wooo.. kalo nak beli umah kat sane entah brape la harganya yea...hurm

beLLa said...

mahalnyer.sowang2 lak tu ddok..npe xshare je?

iedaya said...

giler mahal sewa umah...xmmpu den tu do..

♥MazHaR♥ said...

a'ha lar...
knp ko dok sorang2...
kalau share x la mahal sgt nnti...


*lepas ni blh cite psl hantu2 kat jepon 2...haha

kurosagi said...

bapak! RM 4000 lebih~ giler mahal...kat jepon semua bende pon mahal, kan ?? cite lah sket kemahalan harga barang makan n minum dorang...

eiy_Da said...

wah...sngt2 mahal..sampai 4 k tuh...

hans said...

mak aihhhh
mahai mampuih sewa dia

nizam6281 said...

すごいじゃん。。 いつ まで 日本で 住んで いるの?

会いたい なあ。。あなたは。。ふふ

わたしわ 2012 日本 へ 行く

i came from JAD PROGRAM~justnizam.com

Fina Fento said...

fuh..tu dugaan waktu belajar baru..harap2 dipermudahkan segala urusan kita-kita semua..amin..

farra8979 said...

nice house.. bersih jek tp mahal lor...
p/s: me pun tertanya2, mane zack menghilang nih???

syafawani said...

tu dia aihhh awat mahai sangat?huhu

b a r | n e said...

encik, sila ambik award di blog saya okeh :)

Mrs.Mummy said...

berapa scholar korang ek?
gila mahal kne bayar
kat moscow nasib baik tak mahal cenggini, tp semput jugaklah kalau nk ikut duit scholar bulan-bulan kena potong sendiri T________T

anyway, member aku kat sana siap berkereta bagai
kan best kalau boleh ada duit byk2 cmtu jgk kt sini
aish :|

zety said...

mahal giler ar sewa rumah die..tapi environment die mmg best tapi kalau ddk sesorng mau botak kepala tmbh2 sunyi lak tu..eee seram;P

Nadzirah Ghazali said...

wah. mahalnye sewa. utk bape bulan punya sewa tu zack?

fana said...

lame gle blog ni x update...
tp serius mmg best la..

nabila MN said...

sangat cantik rumah baru. adehhh T_T

Anonymous said...

zack ak nk tmbh..bkn sume pompuan cegitu plih mane yg tbaik.
ak nyer stail same cm ang.mane yg ok ak amek je.agknnye sbb kte lahir bln same kot.
btw cik abe ak stail cm cik awek ang.nk pilih 2 pny r lame.teliti gle plih.
siap dia nk wt test kt ak nengok ak btahan x kalo dia ajak jln pusing2 cri brg.adessss
kalo lulus blnje menda mhl2.kalo gagal xnk wat wife.huhu
sabo je r ngan cik abe nih.btw copeeekkkk sket updaet.lamo bona den tggu ekau nih

lalala said...

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Ery Farieha said...

huiyooooooo
gileeeee
byk duit hang zack?

samanosuke_04 said...

lorrrr.. ko duduk Jepun rupenye.. bestnyer!! aku memang suka org2 yang blajar oversea nie, psss.. promote2 sket tempat2 cambest kat Jepun, ingat nak pegi rr tahun depan....

Miss ORchid @ Nur said...

kecik comei jer umah ko nie kan..bersih!

-C.Gad!s- said...

apate lah wei!

mawie said...

lawa lah umah ko
bilalah aku nak ada umah sendiri ni?

Invince_Z said...

spam sket :P

YOUTH '10 - MALAYSIA'S LARGEST YOUTH FESTIVAL | 28-30 MAY 2010

REMEDY said...

cantik umah sewa ko bro...mahal pun xder hal..yg penting selesa

dude said...

gua polo lu bai.
hepy beday yang ke sebulan tak apdet blog!

REMEDY said...

sebulan x update blog xpe lagi bro...jgn sebulan x update otak...lagi parah

rambutkerinting said...

aku suke care ko tulis.sempoi.aku br je jmpe blog ko ni n aku enjoy bace blog ko.rajin2 la upload.

rambutkerintitng said...

silap..bukan upload..update..hahaha

Eve Gore said...

Hi baby!
You are so cute ! <3
I like your style ;D
I'm from Poland.
I ADD YOU +++++

if you want, can You me add :*


http://evegore.blogspot.com

nur hidayah isa said...

mhl gile sewa..huhu

Fhad said...

bapak ahhh.. meh compare ngn mesia.. tahap gaban nak kejar kalo gaji 2 ribu sebulan.. aishhh... terberak gua bace.. hahaha

CikLilyPutih said...

banyaknye duit. tapi x pe duit scholar ade kan?

@juera said...

wow!very expensive..sgup ye sewa sorg2..ko kate murah ekk..ermm bg ak baik beli laptop dgn sewa mcm tu..

Lekir said...

hahaha.. zack kalau kat melaka ni.. dalam tempoh 42 bulan @ 3 tahun lebih jer.. kau dah miliki sebijik rumah semi-D

安田記念 said...

第60回 安田記念 2010 予想 オッズ 出走馬 枠順で万馬券をズバリ的中!絶対なるデータが確実に当てるための秘訣

安田記念 said...

第60回 安田記念 2010 予想 オッズから展開と結果をズバリ当てる!出走馬、枠順など全てを考慮にいれた緻密なデータをもとに検証

友達 said...

気楽に遊べる人募集です♪まずはお友達からヨロシクね!! freedum@docomo.ne.jp

Related Posts with Thumbnails