Nostalgia cuti sekolah (part 2)

Ini ari aku ingat tak nak buang masa banyak-banyak la. Buang sikit-sikit je.

Aku pon tak berapa sehat ni. Semenjak dua-menjak ni badan rasa lemah, hingus meleleh macam bebudak lima tahun belum kene injet BCG. Bile bangun tido, nak berdiri tu sikit punya azab. Rasa macam nak tumbang. Kurang bitamin C ke hapa? Ntah la. Sebagai langkah pencegahan, malam tadi panadol 2 bijik aku dah telan. Tapi macam tak jalan. Ubat selsema yang cik awek pos tahun lepas ada lagi dalam laci kalau tak silap. Itu pon aku da telan sebijik. Hingus tetap jugak mengalir macam slim river. Ni kalau esok anak tekak plak buat hal, memang sah-sah petanda nak demam la ni.

Sudahnya, aku off screen monitor, aku duduk sandaq kat kpala katil sambil lunjur dua-dua kaki. Tarik selimut paras dada, tangan letak kat sisi. Mata, aku pejamkan rapat-rapat, otak pulak aku biaq kan kosong. Napas aku tarik dalam-dalam dan aku hembus perlahan-lahan...Sebijik gaya bapak orang lepas kawen tengah pening kpale dok pikir masalah yuran skolah anak-anak.

Dalam seminit dua lepas tu, aku da tak ingat apa-apa... Tido agaknya.

****************************

Pagi ni aku celik mata, lepas menggeliat lebih kurang, aku ke dapoq bancuh alicafe 3-in-1 sebungkus. Stok  nescafe yang mak aku kirim itu ari da abis. Stok maggi lagi la toksah cerita. 30 bungkus aku lenjan dalam masa 3 minggu lebih. Mau tak abis? La ni aku dok rolling makan roti ngan biskut je. Pagi roti, tengahari biskut. Petang biskut, malam pulak roti.

Aku usha tingkap luaq. Cuaca tak berapa nak cantik. Gelap, sejuk dan macam nak ujan. Sebijik macam dalam ramalan kaji cuaca kat tv malam semalam. Sepanjang minggu ni dikatakan mendung berarak kelabu dan kadang-kadang hujan. Suhu pulak berlegar-legar sekitar 10 ke 13 darjah celcius je.


Aku ingat cuaca pon cuba kaw-team dengan aku la.

Konon-konon cuba nak paham emosi dan perasaan aku. Tetengah aku tak sihat, die pon bagi mendung sama hujan. Seolah-olah meratap menangisi keadaan aku buat masa ni. Dan mungkin jugak hujan tu nak bagi laluan supaya aku dapat tidoq dengan lebih selesa agaknya... Kan hujan?

Merepek. Sekian.

**************************

Kat mana kite semalam? Oh, ya. Sambung part nostalgia bebudak kecik itu ari. Aku ni, ang tak boleh biaqkan lelama. Kang satgi panjang je benda aku nak tulis.

Ok. Lepas abis tengok crita papa yokies sama mama yokies, tiba la masa untuk mandi. Ha, part ni paling best dalam diari idop seorang yang bergelar budak-budak. Kat rumah mak long aku tu, kolah mandi die besaq tau. Lebar dalam sedepa, panjangnye membawak ke 2 depa lebih. Kedalamannye pulak paras paha orang dewasa. Masa tu orang kampong mandi guna gayong je cedok air. Takdenya nak shower-shower bagai...

gambar hiasan

Tapi dah nama pon bebudak. Bile dah reramai bekumpol tu, maka skop kejahatan kitorang biasanya akan lebih terbentang luas. Masa tu memasing dok tanggal baju sluaq bogel macam anak toyol, gedeburrr!! masok dalam kolah. Ada la dekat 5 ke 6 orang jugak time tu termasuk aku. Stakat tengok 'anu' sepupu sendiri, ada apa hal? Time tu baru darjah tiga. Istilah 'stim' pon belom ada lagi dalam kamus idop.

( Eh kejap! tapi bile tengok citer Superman part Clark Kent ciom Lois Lane, masa tu aku rasa 'semacam' kot? Ntah la. Aku sorang je rasa camtu agaknya. Abaikan.)

Antara aktiviti menarik yang kitorang buat termasuk lah menyelam sambil tahan napas. Pergh, time tu memasing nak tunjuk hero. Kepit idung guna jari, tarik napas dalam-dalam sampai kembong mulot, lepas tu kira 1,2,3 guna tangan sebelah lagi, then sumer menyelam serentak. Sapa timbul dulu, die kalah! Biasanya aku dapat nombor dua. Kalah dengan sepupu aku yang sorang lagi nama Ijam. Ala, kalah dua tiga saat je... Itu pon sebab die main kotoq! Geletek perot aku masa dalam air. Mana aci.

Ok. Aktiviti diteruskan lagi, tapi kali ni lebih mencabar. Kitorang memasing akan berdiri buat bulatan kat tengah-tengah kolah, lepas tu lawan kentut. Kan kalau kite kentut dalam air, nanti keluaq buih kan? Ha, sapa punye buih/bubble yang paling besaq, die menang! Bile pikir-pikir balik ari ni, sumpah bangang. (-_-")

Merah-merah muka memasing dok teran perot kasi kluaq kentut. Macam cilake perangai sekor-sekor.

Tak cukup nakal lagi, lepas tu masuk part bernapas guna getah paip pulak. Permainan die simple je. Cabot getah paip, lepas tu masuk kat mulot. Hujung getah paip yang satu lagi bagi member pegang. Lepas tu menyelam la macam biasa. Ala...Macam bebudak snorkeling tu... Tau tak?


Aku ingat lagi ada skali tu, bile sampai sepupu aku punye turn, aku punye setan, aku pi sambungkan ujung getah paip tu kat kepala paip, lepas tu bukak air laju-laju! Pergh! Muntah air sepupu aku time tu! Ha-ha.

Lepas agak-agak rambut da basah, badan da bau sabun, memasing kluaq dari bilik air sambil buat muke innocent. Muka tak berdosa.

Bile mak long tanya "Angpa sume da mandi?", memasing jawab "dah maklong."

"Angpa mandi guna gayung ke hapa ni? Kecut smacam ja pipi sekoq-sekoq ni?"

"Guna gayung, mak long..." dengan nada hampir serentak. Padahal air kolah tu da keruh dah. Memang sah-sah kantoi.

**************************

Lepas mandi, memasing masuk bilik pakai baju. Ha, sebut pasal baju, time tu bebudak lagi. Spender pon tak brapa pakai sangat. Kalau rasa nak pakai, pakai. Kalau tak pakai pon tak jadi hal. Spender plak stok pasar malam, singgit dapat selai. Cukup sebulan pakai, getah pinggang die dah terburai. Tak tau la kalau ang kecik-kecik da start pakai Renoma, Levis, Padini sumer-sumer kan? Well...aku tak hipokrit ok? Hehe.

Trend masa tu, kalau tak silap, seluaq adidas panjang hat ada butang tepi. Tak tau apa nama die.


Femes weyh sluaq ni masa tu. Kire sapa yang takde tu, memang outdated la. Ala, tak semestinya nak kene brand Adidas. Selai sampai doploh hinggit. Mana mampu. Pasaq malam punye barang, dapat yang lebih kurang, tapi brand ABIBAS pon kire ok laa.

Time tu tak pandai nak bergaya sangat pon. Ala, baju melayu kuning, sluar baju melayu kaler biru. Jalaan! 

Bile mak long aku tanya "mana pi sluaq dia hat kaler kuning tu?" 

"Ntah la maklong. Celah kangkang die koyak. Tak boleh pakai."

"Laa...pasai pa jadi lagu tu? Meh sini mak long jahit!"

"Takpe maklong. Lagi pon seluaq tu getah die da longgaq. Cangkuk die pon nganga"

Menggeleng orang tua tu dengaq jawapan aku. Eh, tapi aku rasa bukan aku sorang je alami masalah ni. Ramai gak sepupu aku yang hadap benda yang sama. Dulu-dulu, asal sluaq baju melayu je, mesti celah kangkang die cepat koyak. Lepas tu cangkuk die mesti tak tahan punye. Apsal ek? Tukang jahit sila ambik perhatian.

************************

Ok. Lepas sarung baju pakai sluaq sumer, wajib kene bubuh bedak sikit. Maklong aku marah kalau tak bubuh bedak. Time tu kire dia macam warden asrama laa.. Kitorang wajib la mendengar arahan die. Time tu bedak macam cilake. Bedak cina opera. 


Bau die wangi sikit je dari kapor barus. Skarang ni ada lagi ke? Ntah. Aku pon tak sure. Tapi sumpah aku benci bedak ni. Busuk. 


Lepas tu, kalau part rambut plak, zaman aku dulu-dulu, pakai tancho. Pergh, menda alah ni sumpah legend! Kalau kat skolah, dalam sepuloh orang budak laki tu, paling tidak mesti ada 2-3 orang yang pakai. Pastu baru boleh jalan mendada sambil tarik muke konfiden. Sebab tancho ni punye handal, ang pi skolah main bola, main galah panjang sumer-sumer, ang balik mandi, rambut ang maintain je macam biasa! Kalau yang belah tengah tu, memang tak lari pattern die. Kalau sikat belah tepi toksah citer la. Tak tipu punye. Sebotol kecik tu dua ringgit setengah. Isik die kaler ijau macam minyak gosok tiger-balm. Tapi satu je slack die. Bau die agak kurang menyelerakan. Ntah la. Tak tau macam mana nak describe bau die.

Lepas da siap wangi-wangi semua, mak long ciom sorang-sorang. Lagaknya mengalahkan pegawai imegresen kat KLIA hat buat spot check depan gate berlepas. Lepas puas ati, baru la boleh dok depan tv sambil makan nasik kosong lauk telur goreng sama kicap tamin. 

Pergh! Nostalgia beb. Kite stop kat sini dulu.




p/s :
Sistem komen dikekalkan seperti yang lama. Nak komen, sila la. Taknak komen pon tak jadi hal punye. :) Sekian.

96 comments:

ムゾンケ光 said...

Mesti hang makin tinggal rangka ni. Dok telan roti ngan biskut ja..

phergh.. cite budak skolah time cuti mmg besh.. terasa mahu jadi budak2 semula..

syafiq said...

bau tancho mmg aku igt sampai skang.haha

Miss Lula said...

adik pakai tancho..

perghh teringat masa nenek bekalkan breakfast p skola..

odaijini zack~

Ini Blog AnakPakWahab said...

inn pun ada suar adidas yg butang2 tu...

hehe~

mello said...

hahaha mandi dlm kolah tu bleh tahan lagi.. aku dlu masa kecik2 penah mandi dalam tong yg tadah air tu..muat2 aku sorang je.. hahaha takde motif.. =D

Megat Azfar said...

zack..nape tuka? habis rank aku dari no.2. haha! =.="

takpe..nak ulang balik~
err.. mase kecik2 tak ade kesah pasal bugil ke ape an. aku pun dulu mase kecik2 mandi 18sx mase hujan ngan kawan jiran sebelah. lari satu kampung.

malu? ape nak malukan. terasa macho ape! haha~

Azrul Hisham said...

minyak rambut tancho tu memang legend..haha

Emora Valeria said...

haih aq tergelak cam orang gila baca part kentut tuh..sejibk cam episod doraemon,giant ukur buih kentut dia. =P
Wah aku pun ade weh seluaq button tepi tuh.kalau panas je bukak satu butang.hehe

Syima Boyd said...

eh tancho tu bukan busuk ke?
last year ade lagi mamat kat opis lama pakai...baw dia....cam...

::sAnG pEriNdU:: said...

dulu tgk gk superman tu..tp feeling tym tu..ade x ek..hahaha..mmg feveret cte tu dlu..
sy mandi ngn spupu kt parit..lg dasat..!!(johor byk parit)tp skg parit da kotor..hmm..
mmg rndu saat2 tu..bce blog anda mmg mengimbau nostalgia.. :)
keep it up bro...!!

Fathiha Zainal said...

Hahaha! Xde koje ke men lwn kentut?? Sengal btul. Kui2~

uMyMicky said...

adoihaiiii~
ta larat cheq nk gelak aca ur post nie
how nice ur experience msa dolu-dolu..
bes bes..
thumbs up for ya!

gracieyna said...

bedak cina 2 mmg pemes dulu2.. pompuan mmg harus ade.. haha :D

redbirdfe said...

encik zack :

sila check kawasan bawah cuping telinga. kalau macam keras keras dari biasa, tu tanda nak demam. kalau selsema, digalakkan makan limau/oren.

huhu!

mie said...

minyak rambut tancho???
ada gak nama lain, lupa plak..
aku da gak pinjam membe punya...
sapu kat sideburn ngan misai....
bagi lebat skit..
ahhahaaaaaa

♥CIK SHA♥ said...

ade ke p awan kentot dlm air..memang mereng betoi la ang ni..hahaha..

eh..best p pakai bedak cina tu..muka jadi putih melepak2..kui3..

ainmohd. said...

brand abibas..macam kicap babas daa...

ainmohd. said...

brand abibas..macam kicap babas daa...

..bOoLat.. said...

bedak opera yang zack ckp tu bukan ke bedak utk cabut uban??? sbb time kecik2 dulu. mak cik2 dok sibuk soh carikan uban gne bedak tu. sbb tu teringat. hehe!

Azham Vosovic said...

wah En Zack, best gila entry ni! hahaha, very nostalgic! huhuh, semoga berjaya kat negara org, budak2 kat sana xda nostalgia mcm org Malaysia!!!

Fina Fento said...

minyak rambut tancho tu memang busuk!

mysara newrie said...

Haha. Bab2 mandi skali tue aku pernah gak wat dgn spupu2 aku. bsing gler msa tu dgn suara2. lepas tu dulu berebut nak pki bju power rangers. haha. rnduuuuuuuuu !

aBoi said...

entri ni buat aku teringat bedak cina yang agak popular di kalangan kawan-kawan aku masa dulu-dulu..

yokies tu, aku ingat-ingat lupa..

kutojimedo said...

bedak tuh still ade wohh!!
seringgit lebeh tak pon 2 ringgit tah harge die
XD

epalejau said...

sadisnye..makan roti ngan biskut je? kalau epal, sumpah menggelupur gastrik..dok makan megi ngan minom nilo ari-ari ujung minggu pun (baru dua ari), epal da pengsan-pengsan pitam..ni pulak nak makan biskut ngan roti saje?


--- tapi epal tekekek-kekek gelak tang baca pasal bedak tu..kapor barus ko kate? hahahahahhaa..

fatin said...

zack,minyak rambut bon xpakai ka?hehehe

fatin said...

zack,minyak rambut bon xpakai ka?hehehe

zack zukhairi said...

@fatin : tak pakai! :p

Bungakopi said...

haha..lawak, umah aku ada gak bedak opera cina tu, heran aku.(ilang stress aku buat asemen bla bc blog ko)

joegrimjow said...

masuklah weight gain challenge
menang 100 pound
hehehe


seluar butang tepi tu ingat lagi dulu sanggup p pasar malam cari nanges nak sebab semua kawan pakai

nostalgia2

amoi said...

chet. aku baru ngat nak pakai tancho tu sebab ko ckp boleh statik kat one point je. tapi bila ko ckp bau dia kurang meyelerakan. terus lupakan niat aku tu. haha.

iyllienaz said...

dalam kolah tu mmg xley blah..patot korang suke dok kampung..ramai geng..haha

Liz said...

bedak opera cina tu ade lg jual..sekotak tu 2 inggit..lawak btol..tp org tua suke gile pakai bedak tu..maybe ade kebaikan die..utk ilang jerawat ke..mane la tau..kekek

Anonymous said...

hahhaha...ak pon penah mndi dlm kolah..
bestnye klo dpt kembali pd zmn kanak2...

Mohd Shahrul Hafizi said...

Like :)

AyuE said...

apa hang rasa masa tgk superman tu cium lois lane tu weh??hehe
sengal la hang ni..haha

halimah said...

wohoo..
suka la part maklong cium sorg2..
kasih syg btol..
haha

aNis aMirAh said...

kalau aku lah jadi hang ni ingat satu2 benda jadi dlm hidup mase kecik2, mau menitik air mata aku kalau ingat balik. nak2 kalau semua dah susah nak jumpa. T__T

Aini said...

hakahak..sy pun biase berenenag dalam kolah kat umah tok mase kecik dulu. Tapi nak ketawa kena tutup mulut, kalo kantoi, habis!

.:SeSwEeT LaVeNdEr :. said...

bedak cine 2 ade ag r..feveret nenek ak dr zaman ak skolah sampai skrg 2..kate die..utk dptkn kulit mulus n tulus lg gebu..haha

ak anti gile bau die n heran camnela nenek ak leh tahan..huhu

btw..zaman skolah kecik2 lg best dr zaman bdk2 skrg..br darjah 2 dh pandia maen mms n 3g.

tengku_fir21 said...

perghh krim rambut berjenama TANCHO tue bua..huh...terucap dengan kata-kata betapa busuknyer...

fecca said...

hhOOooyeaaahhh!!
sistem komen lama still the best...
ekekekekeke~

zaman kanak2 memang Kesah klasik utk masa depan!

=)

bayan cyber said...

zack..tah2 ang makan roti yg ekpayed ari tuh kot...tuh yg demam tuh...antibodi ang xcukup strong nk lawan kulat roti tuh...tuh pasai hang kondem....sekian

-N e Y r A- said...

tok aku pakai lagi bedak tu weyhhh. ntah supplier mana dia kontek

Nurrain Elfrisha said...

ubt selseme tempoh dh lme ley mkn lg ke?

xske tancho.bau ye bsuk!
haha.

bunga said...

baru aku tahu tancho tu pebenda. budak laki aku ada sebut hari tu. haha

atynska :) said...

aisehman...tergelak2 bc n3 neyh....hak3....

Mell said...

mmg nostalgia wo . i like i like . suar adidas tu dulu pun de gak . hahahaha . part kat kolah tu pun sme . tp part kentut ramai2 tu arap maklum ar gurl xwat . ahakz

Anonymous said...

kafunshou tak? sebab tu rasa tak sihat badan....dah musim sekarang ni?

pesal dok makan semekut dgn roti memanjang? ang ni dok jimat duit buat saving kenduri kawen ke takdak duit? merepek la takdak duit :p
makan elok elok, nanti kalau sakit cik awek jugak yang susah hati nooooo.

Anonymous said...

tamin sedap wok ! haha.
kilang dy kt batu gajah, perak.'
tempat lahir doe.

Anonymous said...

zack..wahaha lawak2.sebijik gle cm kolah kt umah arwah opah ak.dlu pon ak wt peragai cm 2 gak.bjet pool je.tp slalu je kantoi.kalo lame sket taw la 2 de projek menyelam.haha sumpah lawak dowh.pas2 asek kne jerit ngan paklong sbb g mandi dlm kolah.serius lawak.ko wt ak rindu zmn knak2 la.ttbe trase cte kte hmpir same.ntah2 ko kezen ak x?ngahaha gurau jerrr.btw ak suke entry nih lps entry kejar ayam 2.best2!

haway mutasawwil said...

syafakallah.teringat part seluar adidas tu

oney said...

banyak betul nostalgia hang,
best pulak baca.
neh boleh buat buku neh.
budak zaman la mana ada semua ni.
keep it up. ;)

ikrima zainudin said...

hahahhaha..
bab kicap tamin tu aq ske!
nasi putih + telo goreng da nikmat tuh!
plus ngn kicap tamin..
perghhhhhhhhhhh..sodap

cikWawa ORKID said...

aku pakai bodak cine tuh dlu zack....huhu..opah aku bg 2 3 bekas kot..

chamn said...

minyak rambut tancho mmg lagend habes beb.. hakhak!

::iniainithemovie::: said...

oh! dah tukar balek! senang keje aku,,

Hana's Love Nest said...

hahahaha...memang gelak tak hengat dunia baca entry ni!! cess sengal betul otak hang. btw, bedak cina tu jangan tak tau..Hana pakai gak dulu masa dok hostel. haha. Mak pun pakai..Nenek pakai.. Mak+Nenek = maknenek kata kalau pakai bedak ni kulit muka licin. (cess..tertipu sungguh) tapi serius nostalgia betul.. (tak hipokrit jugak okay??) hehe

Mana ada bedak tu busuk lah. Biasa jer..Ade lagi jual bedak tu kat kedai kampung2.. hehe (ada plan nak pakai balik ni :p) Btw, yang minyak rambut tancho tu macam tak pernah tau pun. huk2 ade lagi ke skang ni???

ohho~ terpanjang plak komen. Ter'excited' bila baca entry ni :p

adel said...

bedak sejuk cina tu sampai skrg I pakai lg. Kalo org len pkai maybeline wt foundation, I pny foundation plk bdak 2lh. hehe! Bau dia x busuk la, biase je. tak tau la klu skrg yg x bsuk. sbb kcik2 dulu pkai johnsons2, haha!

adel said...

bedak sejuk cina tu sampai skrg I pakai lg. Kalo org len pkai maybeline wt foundation, I pny foundation plk bdak 2lh. hehe! Bau dia x busuk la, biase je. tak tau la klu skrg yg x bsuk. sbb kcik2 dulu pkai johnsons2, haha!

Kamil Kahar said...

haha...comment lame gak ko pkai zack...apsal...???

samanosuke_04 said...

salam ziarah, hoho panjang gile mukadimah hehe aku baca pun dah nak demam gak.. hohoho

virulent lolita tan benihime said...

bebst giler..mg terbaikla..hahaha..sy ske mkn telur goreng kicap,sambal petai ikan goreng..simple but umph~!!

ini q i L L said...

suar button tu seksi wohh. hehe.

RN Motorsport said...

sumpah nostalgik bro..
ngahaha..

noharanutdya said...

bedak nyonya jangan kutuk lebih.. nenek ku pki dr dolu lagi.. tapi kitorg cucu cicit dia pki buat line men teng-teng.. hahaha..

areyue said...

besh gle cite ko time kecik2...
walopon biase tp nostalgia tue mmg x leh nk luper....
time kecik kte adelah pling besh...tol x?
5 star 4 u...heeeee

antibiotic_teh4 said...

aah..citer kecik2 superb best..aish!!aku suke!!!so yeah!

syarifahhussin said...

mmg besh..story kecik2 dlu..tp dlu ak jnis yg suka mandi sungai..pegh..beshhhh.windu sgt2 time dlu.main b'sama abg, kak n jiran2..tabiat kitorg dlu suka main sorok2 dlm reban ayam tgu s'kawan lembu dtg..time tu mmmg panik tp rilek je sbb kitorg kunci reban ayam tu...bila t'ingat mmg kesian kt abg ak sbb dia org yg last msuk reban ayam..

nur said...

tamin...ritu g melwt kilang dia.. tgk pemprosesan sume.. ehehe. besh2!! (dpt kicap free lagi.. har3.. =P)

.n.u.r.u.l.n.a.d.i.a. said...

sumpa ini bwt saye bergelak ketawe dgn senang hati cm cik ponti!bhahahahahahahahahaha
[tabaek sumpa2 naty kena mkn sesumpa..aish]

am3thyst said...

bedak cina tu ada jual lagi kat pasar mlm. haha.

Yatie Bebear said...

hahaha...
same!!
aku pnh mndi dlm kolah kt kg..
tp kantoi...
cian makcik aku kene buang sume air dlm tu..
n isi balik..hahahaha...

shazwani said...

minyak rambut tancho tue best ape... minyak rambut tue kan minyak sayuran...bole kuat kan rambut... adeq bongsu i yg darjah 4 tue guna minyak tue dari die kecik sampai skunk... ok laaa.... bua minyak tu pon boleh thn....
hehe....

Lily said...

bedak nyonya 2 wujud lg skrg..hehehe..n still ada yg pki..tp skrg xde bau da bdak 2..cm pki kapur utk papan itam kt skola 2...hehehehe...;p

Ana said...

har3..minyak rmbut tancho..mmg oldskol btol r

Nur Asyuraini said...

Lorh...bedak cina opera tu la best...
aku ase dua tiga thn lepas ade lg..
tp x slh aku.... kat rumah aku cuma nenek aku yg pakai bedak tu...
kire hebat r ang sbb guna gak bedak tu... wahahaha !!

tp bestnye cter ang...
byk tul kenangan ang masa kecik2...
aku haram nk ingat sume tuh...
memory lost tul....^^

Ima said...

sakit perut aku tahan gelak bace entry ni...haha

brat2104 said...

aku suka bau tancho tu. aku pon xphm nape..

hafizah said...

ske bce entry yg nie..
klaka sgt2..
xenti2 ktwe n snyum mse bce...

hahahaha...

faizal said...

tang bab tancho yg plg x tahan tue..aku ingt lagi masa kecik2 depa cakap klu nk bg rambut cepat panjang,lumoq tancho byk2..toi ka benda 2?

nabilah said...

suka la bca entry ni sbb bnda ni suma aku pnah pakai...trutama bedak opera 2..haha
wlopon aku pmpuan, tp prngai adik2 aku sjibik ngan z..kwang3

zunorulnaim said...

alo.. first time nak bg komen.. cara idop awk hampir same cam saya.. dok menyelam dalam kolah.. haha.. xleh lupe punyer.. syok gler..

sha said...

bedak tu ade lagi!
mak pki wt cabut uban die..hahaha

shutdownme said...

der..
der berbakatlah kalau buat buku..
'zackzukhairi'
wallamak.. gerenti ramai belilah~
GEMpak!
nak jadi follower ttp der lah pasnih!
haha
thumbs up!

suria said...

stuju sesangat dgn SHUTDOWNME SAID.. x teringin ke nk publish buku sndiri..cerita awk ni wat owg tersenyum sorang2 dbuatnye..ssuai ar dijadikn bacaan utk merelease tension kn otak yg tgh serabut.by da way kta same thn,86..so phm jgk la perasaan awk..cth nye time awk cter psl 'sluar butang tepi adidas' tu hihi..thumbs up 4 u.. ;)

r-zY@N said...

bedak cine tuh masih ada lg la..haha.. bila pkai muka pon da mcm masuk opera cine...comeiii :P

tempoyak.com said...

aku suka blog ka!!!
tu je nak ckp
nak komen byk2 tak termampu coz dah ramau yg komen...

Leeyana Ghazali (^_^) said...

aku mmg cukup anti ngn abg aku bile die pakai minyak rambut ni dulu!
heran tol nape die suke mende2 busuk camni! dah tu minyak wangi pon bau pelik.hish...bile member2 die dtg umah, lagi kuat baunye! nak2 sume pesen rambut belah tengah and bela rambut depan panjang2 semate2 nak buat belahan huduh tu!
bahahahahahahhaa..........

Anonymous said...

ayah aku still pakai tancho sampai skang...hahaha

aizamia3 said...

kicap tu sedap.. ;)
sekarang guna kipas udang sebab kena ikut selera en. suami..

Qhamel said...

sampai skang aku pakai bedak opera cina tu. mydin mlambak.

anis said...

sebab tu ramai minat blog ni..macamana jauh pon anda pegi,tapi anda tetap ingat asal usul dan nostalgia kehidupan anda di kg...besh...

hajar wahab said...

bru bc entry ni..

abg aku dlu pkai tancho, perggghhhh..giler busuk bau dia! tp abg aku muke nk blagak je pkai, konon macho la pkai tancho..dlm ati aku berkata, awek confirm lari bile bau rmbut dia..haha..

kicap cap tamin tu fav seh!
igt dlu ms aku sek asrama kt pd..mggu blk umah, x mtk bnda len, aku ketagih nk mkn kicap tamin tu dgn telo mata kerbau..hahaha..mak aku ye2 jek masa sedap2..

shira said...

faveret tu kicap tamin enak dimakan bersama telur goreng

nisa surihani said...

hew hew.
aku pun penah mandi dalam kolah, konon3 nak senyap3 xnak bagitau makcik ngan nenek, p ayer jadi keruh, kantoi,pastu kitorang kene bersihkan kolam tu, lagi laa shiok.
kekekeke

Related Posts with Thumbnails