Mukadimah Sebuah Kesepian

Tiga empat bulan yang lepas, di satu pagi yang damai, adalah satu hari tu guwa duduk sibuk menaip entri baru untuk di muat naik  ke laman blog guwa. Masih segar di ingatan guwa pada waktu tu suasana amat tenang sekali. Tiada bunyi kereta. Tiada bunyi anak menangis. Tiada bunyi ayam berkokok. Tiada! Barangkali ayam pun kesiangan hari tu. Jarum jam di dinding berdetik nak tak nak sahaja. Bunyi detiknya pun segan silu. Pergerakan jarumnya guwa rasakan macam slow bebenar. Seolah-olah jam di dinding itu tak ikhlas untuk menjadi sebuah jam. Sampai satu tahap guwa rasa macam nak je maki "Kalau tak mahu berdetik, tak usah lah jadi jam!". Tapi guwa tidak lah segila itu untuk memaki sebuah jam yang tak mahu melawan.

Suasana yang tenang pagi tu guwa match kan lagi dengan secawan nescafe o panas di sisi meja guwa. Dengan harapan moga-moga bunyi hirupan nescafe tu nanti dapatlah memecah kebuntuan sunyi guwa. "Slurrrppp..arhhhh...." Lebih kurang begitu la bunyik dia konon-konon. 

Jari jemari guwa ligat menaip. Entri yang baru ni mesti guwa muat naikkan secepat yang mungkin. Budak-budak di facebook dah bising "abang zack! bile nak update!". Ada juga yang jenis like-a-boss dok tulis "woi zack! cepat la update!". Cara tulisnya tu macam la guwa dibayar dua ribu sebulan untuk menulis blog. Pui.

Sedang guwa leka menaip, guwa didatangi seekor kucing peliharaan keluarga guwa. Perlahan-lahan kucing guwa memanjat kaki guwa dan akhirnya duduk bersimpuh di riba guwa. Nak guwa hulurkan ikan, tiada ikan di sisi guwa ketika itu. Nak dijamu dengan nescafe, kucing guwa tak minum nescafe. Pahit katanya. Jadi guwa abaikan perihal kucing guwa tu sambil terus menaip. 

Mungkin dek terlalu jakun melihat jari-jari guwa berkeletak keletuk menaip di keyboard laptop, kucing guwa mula memberi reaksi entah hapa-hapa. Dihulurkan jejari kucingnya ke arah keyboard guwa seolah-olah mahu memberitahu guwa yang dia juga pandai menaip. Sekali dua guwa sabar lagi. Masuk kali ketiga dia tekan butang 'spacebar', guwa dah mula tak sabar. Lantas guwa angkat kucing tersebut dan letakkan beliau di bawah kerusi guwa. Aman sikit hidup guwa. Boleh lah guwa menaip dengan lancar.

Tapi aman yang guwa sangka hingga ke petang, rupanya huru hara di tengah hari. Kucing guwa tiba-tiba melompat ke meja guwa lantas tersadung cawan nescafe. Habis nescafe guwa tertumpah di keyboard laptop. Guwa mula rasa nak marah. Tapi perasaan risau ke laptop guwa lebih berat mengatasi perasaan marah guwa ke kucing guwa. 

Sejurus lepas guwa lap nescafe tumpah tadi dengan tshirt buruk, guwa mula toleh ke kiri dan kanan mencari kelibat kucing untuk guwa beri sedikit pelajaran. Tapi yang tinggal cuma guwa dan cawan nescafe. Dari jauh kelihatan kucing guwa tersenyum sambil tutup mulut dengan tangan, mata pejam. Cilake. Dalam kepala guwa dah takde benda lain. Menu tengahari guwa hari tu pasti 'kucing masak kicap!'. Ah guwa tak kira!

"Tunggu la nasib kau! Dasar kucing!." Bentak guwa dalam hati sambil mula menyambung pekerjaan menaip guwa tadi.

keletak keletak keletak..

keletak keletak keletak!

Tiba-tiba keyboard yang guwa taip mula tak menjalankan tugasnya sebagai keyboard.

Eh, ini dah double panas!

Guwa dah angin.

"KUCINGGGGGGGG!!!!"

****************

Begitu lah flashback guwa. 

Sebab tu la guwa dah lama tak update. 

Keh keh keh..


------------------------------------
p/s : tajuk entri tak boleh blah.

129 comments:

GreenAppleku said...

Memang x boleh blah. :)

zarifahmr said...

kemain alasan hanggg HAHAHA

SyafZ said...

Dasar kucing. Nampak tak permainan dy tu. haha.

widiea azira said...

ni alsan yang paling takleh blah ni. .haha

rempeyek bahulu said...

terbaik la zack
sekian lama guwe menunggu akan kehadiran ang dalam kelas blog akhirnya ang muncul juga dalam hidup guwe

hafizulhakim said...

akhirnya..hahaa

Siti Nuratikah said...

Alasaaannnnn!!!

nyonyacyber said...

cilakek!!!! penuh tekun gua tunggu ending siot.. ahahahaha

chiku the chucuru said...

hahaha...
walaupun begitu, berjaya baca smp habis. :P

bebeldotsorang said...

haha tajuk takleh blah..guwa tggu lu pny entri smpi dah berjambang dah ni.

@juera said...

owh ye la tu..mcm la aku percaya..haha..

nid said...

ceit! =_="

mieza said...

beria je bce smpai abes nak tau ending "mukaddimah sebuah kesepian".
rupenye cuma nak bgatu reason dah lme xupdate blog..

Cik Ija Akmal said...

dah lama tunggu entry baru.tergelak baca.

insyirah (kegembiraan) said...

alasan tkot follower laen x mara.. hahaha

nisa_perasan_cun said...

ni entry bru kan...ok xbce lg da komen -.-' lama xnmpak senior...

far ain said...

Thumbs up.. Lama da tgu entry bru. Mmg terbaik

Anonymous said...

kambing nye zack....

-nana

Nor Zilla Sensei said...

bedebah kucing..meh cini nak panggang sekali..hahaha.
agak2 la..papepun nice entry gak la wa bg.huhu.

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

mmg tajuk x buleh blah.

huhu panas dibikin kucing!

nurdani said...

hahah. itu pasal ke dah lama tak update. ok2 alasan cuba diterima

Miss Hidy said...

Alasan malas salahkan kucing..hehe...

Anisa Anuar said...

rupa2nya betul apa saya tgk kat dashboard...blog ni update arini....terbaik... =)

Neo89 said...

Argghh!! tak gune punya kucing. Nak jugak kucing masak kicap!! huhu~

sukakartun said...

finally!!!!update pon..penantian saya berakhir jugak..hehe..kucing masak kicap??hmm boleh jugak tu. saya pon belum penah try lagi. hehe

Ujang9897 said...

sengal kau debab..

Ujang9897 said...

sengal kau debab..

Nur Amalina Maisarah said...

haha...sumpah lawak giler :D gelak-2 je bace ni xD

cik hanny^^ said...

sudahla zack, alasan melampau2. haha

~ Cik Azz ~ said...

Hahahahaha....

Osah kolaka ehh... Sakit poghut golak... adehhh...

CikSpek said...

entri ni patut bertajuk - ku karang sebuah alasan

suria_mahsuri88 said...

comei sgt setori ni..

Bumi Tegar said...

wakakaka..alasan x bley blah..

BERT said...

alasan diterima.. haha

Hana Soffelia said...

Sebatkan meow tu. hikhik

dak kecik said...

erk, alasan sungguh, tp bace gak sampai abis.. wakakaka....

mamma mia said...

baca entri tetiba tergelak dengan kuat, n sume org tgk bilaman ofis tgh senyap dan sunyi..

misluvcoklat said...

haha .
semangat je wa bca smapi xtertinggal satu perkataan pon.
lol XD

::cik asha:: said...

ohhh alkisah nya..
style la kucing boleh tersenyum sambil tutup mulut dgn tangan nye..HAHAHA

Nad said...

Ok.

Nad said...

Ok.

Nad said...

Ok.

Asmar Arafad said...

Blogwalking here, best cerita tuan hamba, patik amat kagum sekali, kucing yg minat akan hobi tuannya

Etty Selamat said...

Alasan je tu.. Nampak tak permainan dia tuan puan??? kekekeke

kay_are said...

penuh seni alasan tak update blog diberikan kat situ.. =__=

Atie said...

ok fine.....dah tau dah apsal dah lama tak update blog.... tetttttttttttttttttt

ked kookie said...

ah, guwa pun tak sepoyo itu menyalahkan kucing dalam cerita ni. muahahaha

dah baca p/s lu baru guwa baca tajuk balik. boleh? hahaha

Suzie Yusuh said...

oh alasan munasabah ni..kehkehkeh :P

Anonymous said...

:)

~♥ OjaAmran ♥~ said...

alasan tak boleh blah..tapi comel giler! muahahaaaa

fiza said...

Zack...mcm mana rupa kucen tersenyum...ekekeke...

Rajin2 lah update bro. Lama gua tunggu entry lu nih.

Aya Ariel said...

sian kucing hang jadi sabab musabab hang tak hapdate blog..

btw..kim salam kat kucing hang..err..sedap tak kucing masak kicap??

iyan shazlind said...

ni kisah benar ke mitos ni? hehehe

Sayidah Nafisah Ruslan said...

cerita kemain panjang lagi.. padahal nak cerita keyboard rosak aje.. hehe

Nyue said...

ini kesepian sebuah khayalan ke? hahahahaha..........

aizamia3 said...

punyalah fokus.. kihkihkih.. ;)

Anonymous said...

takkan teguk nescafe sampai lapan bulan derr? xD thx btw!

Cahaya Kehidupan said...

Kemain alasan kucing tumpahkan air nescafe atas keyboard...alasan yang sangat minta penampo... :p ok2...welcome back zack..

izzamri said...

tajuk..sepi sungguh rasa lepas baca.=P

zoey Darkside said...

rindu gila....hye zackkkk!!

aku HaniAsyira said...

kucing mana yang jadi femes terus dalam blog ni?? ish2

CikNana said...

follow sini..:)selamat kembali..kirim salam sama kucing tu ah..:)

nurul asliza said...

hahhahaha..alasan lebih ang kan..tak memasal kucing yang jadi mangsa..padahal ang yang malas nak update..

Anonymous said...

blah.

hana said...

alasan je lebe..
x pasl kucing d persalhkn...
kesian kucng tu..

epalejau said...

Wah alasan. Panjang lebar... :) Terubat rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ♥

sephia sophia said...

owh macam tu eh? hihi..

tirahzairi said...

kucing?

zzzzzzzzzz

Bidadari Besi said...

So sekarang nak bagitahu yang keyboard dah beli baru dan boleh update blog selalu kan? Heehe :D

miszmariposa said...

memang agak lama menunggu entry baru.... tp entry ni la yg buat aku senyum sorg2..

Aiin Aini said...

xyah lah bagi bnyak sangat alasan..keh3

Shiqin Sunshine said...

camne kucing masak kicap? sedap?? ke dah buat up skit masak steak?? haha kate double panas kan? >.< kehkeh...adoyaii...

kucing nak bermanja p letak bawah kerusi....kan dia dah mogok....hahah..[joking...=p]

ini aku... said...

Ok..kita tggu lg sthun utk baca next entry plak ekkk....

-nada perli-

Haris Khairuddin said...

blah la.. updet fb setiap jam boleh pulak.


kucing memang makhluk yg suka buat tuan dia sakit hati..kalau sehari x sakitkan hati x sah. kira x lengkap hidup dorang.. huhu. ;p

sweet life said...

ada benda zack nak citer ni...
tapi tak dapat nak citer...
sbb hati tak tenteram lagi ni....
sabar ekh

Saturn-V said...

haha watehell kucim ckp pahit rse kopi tuhh

aira shahira azmi said...

zack!hg ni slamber an?tp lawak.best alasan hg.huhu

miz ruha said...

oh.. salah kucing rupanya...
haish...

Cikgu Ma said...

harus ke alasan begitu? hihih

Anonymous said...

"Kalau ang rasa ang suka dengan apa yang aku tulis ni, ang boleh tinggalkan komen kat sini ok ? thanks :)"
yup, mmg saya suka baca blog abg zack. tp kami disini dah lama menanti blog awak. tp setelah sekian lama, update pasal kucing je pun. tp xpela. hurm. -aina-

mirmashi94 said...

lama nye nak baiki keyboard =.=

Shafika Nabila said...

Hahaha hebat kucing tuu ! :D

ahmadhiSyam said...

apsal tak ckp awal2..boleh buat tabung belikn keyboard baru..keh3

pikah W said...

cehh, your last entry dibaca masa dalam makmal sains komputer mase zaman matrik. dah final matrik, dah puase, dah raya, dah puase 6, dah masuk u, dah raye haji, dah midterm exam, dah nak cuti midsem,, baru dapat bace the next one.. nice one lahh

pikah W said...

cehh, your last entry dibaca masa dalam makmal sains komputer mase zaman matrik. dah final matrik, dah puase, dah raya, dah puase 6, dah masuk u, dah raye haji, dah midterm exam, dah nak cuti midsem,, baru dapat bace the next one.. nice one lahh

laylie mdnoor said...

eh bukan kucing dah mati lama ker?

.::: Princess MOMOY :::. said...

ohoo...kucing penyebabnya
keh keh

IZAHAR™ AZIZAN said...

hahahaa.. ape la lu ni zack.. bli keyboard baru laa... hahaha alasan nk puaskan ati peminat..kih3 :P pape pon terbaiklah la blog lu

nuriqa said...

yeay ! akhirnye updte jugok !! patot la aku x leh tdo smlm

myu said...

Uuuhhh ayat! Alasan je kot. keh keh keh

Anonymous said...

Kucing pandai senyum ke? Haha. Fantasi ssesangat kih3

Sheqynne Hotloverzs said...

terbaik la :)

Anonymous said...

modal kucing promo nescafe arghhhhh

Anonymous said...

zack kau kenal apa itu cap plung !!!

antara said...

sudalakau~ :p

Anonymous said...

finally...:)

katak dobum said...

propaganda kau je kann zack . alasan takk update blog . terhangak-hangak kiteorangg tunggu kauu update blog zack .

Hansyirah Takezur said...

macam cerita simon the cat! haha
yelahh... alasan diterimaaaa...

syud said...

byk la kau ......alasan jerr tu. ahahhaha =p

:: Mrs.Eady :: said...

ko memang awesome dik!!!syabasss.....

Jard The Great said...

bengong! hahaha!

EZAN IDMA said...

bahahahha alasan baik punyew

Nur Leyna said...

mg x leh blah bro konye alasan..but atles ko dh update gak entry ko kn..good job bro!!hahahaha..usaha tangga umah ko bro..

ikhwaniey said...

tajuknye kemain lagi....

dya bunga said...

nk salahkan kucing pula..haha

Encik H said...

sebab tu guwa taknak bela kucing..grrrr..

Mass said...

yesss...akhirnya blog di hapdate gak..best..best... :D

Suspek Utama said...

tajuk entry tu bila baca bunyinya jadi camni plak 'alasan gua ngelat update blog..' hahahah..

boni kacak said...

hahahahahaha..tragis betul kisah ko menghilangkan diri..hahahha

Anonymous said...

wadafak lah ko zack

entry vitagen - sales girl (bapak aku antar) - account exec ( ade scooter ) - koje gomen ( ade krete) - entry alasan mcm cilake...

penat wey aku tunggu..kalo aku dah kawen anak aku dah masok tadika tau tak !!

ecahsnaz said...

memang terbaiklaahh. hahaXD

Ruzzezanie said...

wow!!!!

terujanyeeee bace alasan ni. teruja ya amat! -.-

Anonymous said...

aku tgk ang ngn kuceng 2 da cm same je hahaha meh aku masak zack masak kicap

Ekin Anasha :) said...

alkisahnyee. punya berkurun ni ta update. akhirnya muncul jugaa abg zack ^_^

Anonymous said...

Lu update x gtau guwa...panas betoi...lagi 1 mane ade org baiki keyborad buln2 bhai..beragak la alasan nye..pui!!! haha

Brader ZaiNi said...

Boleh tahan lu bro. Itu ja yg gua nak cakap sebenarnya, Ehh. :D

cik nurul said...

hahaha. alasan tak boleh blaa.. x rasa kasihan kt abg zack tp lebih kpd kucing tu, sbb dipersalahkan. haha

Anonymous said...

akhirnya ! terima kasih ~

k!eRa said...

tengah2 malam tergelak bace entry hang!! terbaikkk1 hehe :D

Mencari Konklusi said...

kecian kat kucing tu..jadi mgsa tuan yang mencari alasan.hehe..

noryda jaafar said...

teringin jugak aku merasa kucing masak kicap..hahah

Anonymous said...

Ok! Dpt gak bce blog ni lg..thanks zack!

Hanny Abdullah said...

TAjuk best tu...kita ni pun awai2 ke main khusyuk baca1 per 1..laaa kisahnya pasai si kucing..buat gempak je si zack ni tau...Terbaik nye mukadimah..hehehe...

Era Kecik said...

Alasan diterima. Hahaha.

niEynA said...

Best baca ur blog

syam said...

Ini lah die yg dikate kn penantian oleh seseorang yg penuh kesunyian...

contilover said...

Hahaha.. alasan mnjadi ke tak nie?? Kekeke..

Erra Kyra said...

haha!!sekian.

NURUL EMYDA NORDIN said...

haha.. hade ke patut CAT dpersalahkan.. nmpak sgt permainan d situ.. haha.. ko coret aku baca.. lalala

Related Posts with Thumbnails