Teknologi yang membunuh!

Beberapa minggu sebelum raya korban itu ari, satu malam tu guwa didatangi seorang member. Guwa nama kan member guwa tu si polan la dalam cerita ni. Eh kejap! Tak sedap. Cliche. Guwa bagi nama 'Mohd Tekno' la. Kasi rare sikit.

Mohd Tekno ni student tahun tiga jurusan mekanikal di universiti guwa. Jadi, cerita nya begini. Malam tu macam biasa la student. Kalau dah nama nya student, takde la keje nya nak study malam-malam. Especially student engineering. Kalau study karang, kata orang tu seolah-olah menentang hukum alam. Sama macam menyuruh pontianak mengilai di tengah hari buta. Kan menentang fitrah tu..

Bagi student engineering, siang adalah waktu belajar. Malam adalah waktu bermain. Kalau study pun, bukan la study sangat. Setakat buat lab report dengan copy paste data dekat wikipedia saja.

Ok. Sambung cerita Mohd Tekno.

Kedatangan Mohd Tekno malam tu sebenarnya nak pinjam mesin scanner guwa. Kebetulan guwa takde buat apa time tu. Malam-malam begitu, biasanya keje guwa tak lain melayan lagu dekat Suria FM je. Bukan nak dengar lagu sangat sebenarnya.Tapi lebih pada nak dengar suara DJ Lin. Seksi bhai suara dia. Lu orang try la dengar. 'Suria Cinta' ke apa entah nama program dia. Guwa tak ingat.

Jadi, lepas Mohd Tekno serahkan drawing dia pada guwa, guwa terus bubuh bawah mesin scanner. 

Lepas tekan button 'scan now', dekat screen laptop guwa keluar la gambar drawing yang di scan tadi.

Guwa belek Mohd Tekno punya drawing.

Hurmm..

"Apa benda ni Tek?" soal guwa sebaik melihat drawing beliau.

"Oh, ini design untuk alat menyembelih haiwan" - jawab Mohd Tekno ringkas.

"Alat sembelih?" -soal guwa lagi.

"Yup."

"Kitorang kene design satu alat menyembelih binatang yang efisyen dan canggih." -terang Mohd Tekno lagi.

"Yang segitiga ni apa?" soal guwa sambil merujuk kepada drawing beliau.

"Tu kepala lembu"

"Yang petak besar ni?"

"Tu kira macam alas sembelih lembu tu la"

"Ohh.. tak sembelih atas tanah...."

Dah macam freemason pun iya juga guwa tengok drawing Mohd Tekno. Siap lembu tu terkangkang lagi. Kaki lembu tu empat-empat kene ikat ke atas mengadap langit. Siap ada hydraulic pump untuk kasi adjust alas tikar lembu tu. Fuhh! 

*****************

Lepas Mohd Tekno balik, guwa meneruskan pekerjaan guwa melayan DJ Lin.

Tapi fikiran guwa masih lagi pada lembu yang bakal disembelih menggunakan alat penyembelih Mohd Tekno tadi.

Guwa just terpikir.

Guwa rasa kadang-kadang.. tak semua benda perlu diteknologikan..

Ada benda yang mungkin lu patut kekal kan sebagai tradisi.

Biar lah benda tu kuno sekalipun, tapi 'value' dia yang mahal.

Kalau hari raya korban orang-orang kampung dok pakat sembelih binatang guna mesin, apalah lagi meriahnya raya korban? Yang sebenarnya, suasana tolong menolong masa nak sembelih lembu tu yang mahal. Sorang pi pegang kaki lembu, sorang tolong ikatkan, lepas tu sembelih guna pisau tajam. Habis sembelih, sama-sama lapah. Cara macam tu walaupun tradisional, at least lu orang happy sebab dapat ramai-ramai pakat buat keje sama-sama. Meriah.

Jadi guwa terfikir, sejauh mana releven nya teknologi-teknologi ni? 

Guwa admit. Guwa mengaku. Yes, teknologi memang perlu. Kalau diperhatikan zaman sekarang ni, dah macam-macam teknologi ada. Contohnya itu hari guwa ada terbaca pasal teknologi 'auto-parking' yang kampeni Ford buat pada kereta diorang.



Bagi lu orang especially makwe-makwe yang selalu berdepan dengan masalah masa nak parking kereta secara serong (side parking), kini tak lagi jadi masalah. Kereta tu akan detect ruang kosong secara otomatik dan pusing sterang lu orang dengan otomatik. Tak payah nak tegang urat leher dok jenguk belakang.

Kalau lu orang pencinta kucing pula, ada teknologi yang dah menghasilkan alat mainan kucing.


Tak payah nak susah-susah terlari-lari main kucing dengan lidi penyapu.

Hurmm..

Banyak lagi la teknologi lain. 

Malas guwa nak petik banyak-banyak contoh.

******************

Ada satu teknologi ni.

Teknologi ni dah lama guwa perhatikan.

Teknologi 'cebok-tak-payah-guna-hos-paip' nama dia.


Dulu masa guwa kecik-kecik, guwa membesar dengan jamban cangkung macam ni. Lepas berak, tarik tali pam dekat atas. 

Lepas lama sikit, orang barat bawak masuk teknologi tandas duduk macam yang lu orang selalu jumpa ini ari.

Masa tu guwa culture shock. Masih tak dapat menerima hakikat sebuah tandas yang mana lu orang boleh 'bisnes' sambil duduk. Masa tu, fenomena cangkung masih lagi kuat dalam lubuk hati guwa. Sehinggakan jamban duduk pun guwa cangkung kan juga.

Tapi bodoh guwa tak lama. 

Sampai satu tahap guwa dah boleh guna tandas duduk sambil duduk. Siap boleh baca majalah lagi. Tabiat guwa kalau buang air besar, guwa suka membaca. Tak dapat surat kabar, ingredients belakang botol syampu pun guwa baca. Tak tau mana guwa ambik tabiat tu.

Sehingga la satu hari teknologi 'cebok-tak-pakai-hos-paip' diperkenalkan. 

Teknologi ni dah lama guwa jumpa. Since guwa di Jepun lagi.


Dalam banyak-banyak teknologi, teknologi ni yang paling guwa rasa tak perlu. Cukup guwa menyampah. Tak berak pun takpe lah. Sikit guwa tak ralat. Esok pun boleh berak apa?

Jamban pattern ni ada hutang darah dengan guwa.

Nak bagi lu orang nampak betapa marahnya guwa ke teknologi ni, guwa gagahkan juga cerita.

Secara basic nya, kalau lu orang perasan, kebanyakan tandas awam dibina dengan sistem saluran paip air bercabang.


Alahai macam mana guwa nak cerita bagi lu orang paham eh?

Kejap guwa lukis.

Ha, macam ni la lebih kurang.

Makna kata, air dari tangki tu akan dikongsikan bersama oleh tiga jamban-jamban terbabit.

Kalau lu tengah berak dekat jamban C , dalam masa yang sama jamban A dan B takde orang guna, secara otomatik lu akan dapat kelajuan air yang cukup selesa dan sempurna. Tak payah pulas kepala paip kuat-kuat. Kalau tak, teknologi 'jamban-cebok-tak-pakai-hos-paip' akan membunuh lu secara kejam. Tak percaya boleh cuba. Laju air dia boleh sampai menusuk usus kecik. Boleh buasir siap! 

Nak dijadikan cerita...

Satu hari guwa ke mega mall. 

Tiba-tiba nafsu berak guwa datang.

Guwa pun bergegas mendapatkan jamban terdekat.

Ha, pattern jamban dia jenis 'cebok-tak-pakai-hos-paip'.

Dan saluran paip dia pula macam dalam gambar guwa lukis.

Jamban time tu fully occupied. Penuh. 

Guwa dapat position Jamban C. (sila rujuk diagram di atas)

Dalam masa yang sama, jamban A dan B ada orang tengah guna.

Jadi, masa guwa nak cebok, air paip tu guwa dapat haluuuusss je.

Sebab air dah di-distribute sama banyak ke jamban-jamban bersebelahan guwa.

Mungkin kami cebok pada masa yang sama. -.-"

Jadi, untuk mendapatkan laju air yang optimum, guwa pusing kepala paip sampai abis.

Air pun ditembak keluar sedap-sedap rasa.

Dan guwa pun meneruskan aktiviti mencebok guwa.

Untuk dua tiga saat tu guwa bahgia seketika.

Entah macam mana tiba-tiba air yang keluar tu mak datok punye laju!
Gua saspek mesti brader-brader sebelah dah habis cebok. Sebab tu air guwa laju.

Purrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr~~!!

Dia punya pancut, sampai pintu jamban.

Habis berterabur air depan pintu. Becak lecah!

Ah sudah. Cilake.

Sekarang guwa berdepan dengan satu masalah besar.

Dekat luar ada orang tengah tunggu turn. Macam mana guwa nak hadap ni.

Guwa pakai seluar, zip siap-siap.

Macam biasa..

Guwa tarik muka tenang.

Guwa capai henset dalam poket.

"Ha, jap jap. Guwa on da way dah ni. Dalam lima minit guwa sampai"

Sambil berjalan keluar dari jamban, guwa jeling cermin singki.

Guwa nampak ada brader gelak-gelak tutup mulut.

Memang..

gampang.

119 comments:

antara said...

salam. hoi!! apsal kritikal sgt entri kau kali ni! hahaha

nicely done. membuatkan aku berpikir. ekeke . keep it up!

Bidadari Besi said...

Nak cakap baju basah lah ni ehh?\

Gugu Suseno said...

berak duduk smbil bc ingredient b0t0l syampu, haha si0t . Sme plak dgn guwa .

♥iylia ismail♥ said...

bongek. muahahahahaha

Shiqin Sunshine said...

betul2 kekadang mnking cnggih mkin menyusahkan!! yg paip pancut tu satu!! grrr....tolong lahh....

lg satu sinki yg tekan pastu dia pdam sndri macm mane eykk nk cite...haishh nak lukis malasss....kekadng org tekan kejap je air nye dah mati....yg lame, lame sgt...yg sekejap sekejap sgt....alahaiii....




btw, cite yg last tu kan..ehem...dah cover habis nih...ehemm...
nak gelak jugak boleh tak...kikikikiki.....[dah cukup sopan ni kowtt...]




tapi taleyhh tahan...bahahahhahahahahha[guling2]
XD

Syafiq Ahadin said...

kah3!!!

pernah kena pasal tandas tu selalu. gampang!!!

mirazainy said...

best jugak dpt keta cmnih...
#minahselalufailparkingside

Mohamed Afiq said...

Haha tu.je.

nurdani said...

ahahahahahadoi!

kadang2 ada yang tak perlu diteknologikan. contoh terbaik jamban tu la.wakakak

~ Cik Azz ~ said...

Hehehehe...

Masa tu rasa macam nak pakai tudung je, ya tak..

:D

Kura-Kura said...

aku mmg sokong sgt entry ni...aku klu jumpe jamban mcm ni mmg aku kuar blk..tggu blk umah je la br melepas...

firuzLazuardi said...

hahaha...kira lu ckp sensorg ah tu dgn hp?kakakaka...cover punya pasal

izfanora said...

gelak guling2 bca entry nie..

sgt xsetuju dengan teknologi yg bodoh mcm tue sbnrnyer.. makin xada semangat nk berhari raya gamaknya..

Nad said...

Itu nama dia bidet zack oit.. sama la saya. Tak suka bidet. Dan rasanya semua perempuan pon tak suka... saket woooo

Nad said...

Itu nama dia bidet zack oit.. sama la saya. Tak suka bidet. Dan rasanya semua perempuan pon tak suka... saket woooo

Anne Nurain said...

haha.. nasibla kena macam tu.. sy pun x suka tandas mcm tu.. sgt2 x selesa.. mnyusahkan.. hehe..

mai punye blog said...

Bhahaha..tndas skarang mmg mcm pfffttt..nak2 dkat mines..kne menapak g top floor nk carik toilet old skul..nway, entry ni best!kah3 :-D

Anonymous said...

x y zack! wa bayangkan entri lu kali nih berkatun2. tarak? aaa nk katun nk katun *goyang2kn tgn abam zack* pe2 pon mekasih hapdet belog. *kiss kuceng lu*

misluvcoklat said...

HAHAHAHA!
hilang tension nak wat esemen bc entri ni.AHah xD

Shila Yunus said...

nice entry... :)

fadilpenyu said...

hakhak. kejadahnya buat mesin sembelih lembu. haiya. tapi gua pasti, orang barat memang suka la benda macamtu.

kita jangan harap la nak suka. mana boleh tukar tradisi turun temurun kita beb.

faa.rosli said...

rela tahan berak gini. berak kat umah gak best. aman.

:: Mrs.Eady :: said...

Hahahahahahaahahhaahahhahaaahahaaaa!!!!!!!!

piraaa said...

tahap gampang dia boleh tahan

Fendy said...

menangis gua nk berak nt...huar2

Haris Khairuddin said...

apahal brader tu gelak? sebab seluar ko basah ke? or sebab air tu laju sangat sampai kena pintu? or ada sebab lain...??? blur jap.


yg sembelih lembu tu mungkin utk kilang2 kot. sebab nak cepat.. kena la guna teknologi.

Nur Amalina said...

Teknologi skrg mmg kdg2..kite pun x suka...huhu

HusnaShuib said...

Haha teknologi bukan menyenangkan, menyusahkan kadang-kadang u. Bhahaha :D

Anonymous said...

Hahaha zack is back. . . .

aku HaniAsyira said...

hahaha.. aku gelak untuk yang last punya cerita..

tengok teknologi jugak kan.. yg sembelih tu, tak pasal2 sembelih orang pun tibai

miRa'e said...

Hahahahaha, sy kalau tgk toilet yg 'cebok-tak-pakai-hos-paip' tu sy x nak masuk. X suke je toilet cmtu. Hahahaha. Anyway cerita awk sgt kelakar! Hahaha!

Cik Tyra Lee said...

haha..
tak pernah lagi..
kesian..

Shafika Nabila said...

Hahaha kalau gua salah sornag brader2 kat situ, kompem gua gelak mengilai . hahaha

Shafika Nabila said...

Hahaha kalau gua salah sornag brader2 kat situ, kompem gua gelak mengilai . hahaha

te amo said...

terasa cilake je kalau kena mcam tu. haha

shahirahkhairudin said...

pengalaman paling jadah.
aku peham perasaan ko.
aku pernah kena. masa dating pulak tu. tak pasal pasal kena membeli seluar kecik baru. nasib baik seluar yang aku pakai tu warna dia ada dua tone. so basah pun tak nampak sangat. kalau tak, kena beli seluar baru jugak. sampai la ni memang aku tobat tak berak kencing kat jambat serupa tu lagi. tobat.

sahabat HELWA said...

hehehe klaka mcm biasa entry kali ni plus informative..nnti update lg dan lg... :)

zanairin said...

siap lukis lg tu.. hehehe... tp memang betul.. selalu sgt kena pancut dgn bende alah tu... mencik betul kalau toilet mcm tu..==

widiea azira said...

haha kalo aku tgk pon aku turut gelak kt kau zack hahaha

sweet life said...

tahniah...
mesti penat perah otak nak post apa..
hehe...

nina said...

ang ni zack, memang tak leh blah ar cite pasal jamban. adoyai. sakit perut gelak baca cite ang.

Pemuda Merah Jambu said...

seluar ang tak basah ke zack ? pandai betol ehh lu kabeline. hahahahahaha !

hahahaha , kesian lu hampir terbunuuh dek taik sendiri :D

# need help , usus aku berlipat !

Direktor Bajet said...

haha jmbn pon bole jd topik??wakakka..gelak2 guwe

oshinz said...

susah kot guna jamban canggih sangat ni. rasa was-was takut tak bersih pulak. nyampah dengan jamban cebok-tak-pakai-hos-paip.

miszmariposa said...

roomate aku pelik aku gelak sorg..
aku ckp la,

"korg bace la, baru korg tau nape aku gelak mcm tu"

ngeh3...

Bulan said...

pasal jamban sokong. pasal sembelih tu maybe relevan untuk company yg jual daging instead for korban. klau demand tinggi, byk lembu kene sembelih, so relevan la nak pakai mesin as long as ikut syarat sembelih. kan?

Lyn Halim said...

ahaha lawak la..
zack.. aku gi toilet kat jepun baru2 nih, masuk2 tetibe toilet seat cover dia terbukak sendiri kan... tergezut aku sampai melompat okayy!!

nasib baik dia tak ckp "irrashaimase"

kalo tak.. sure aku dah pengsan sengsorg kat situ

BERT said...

nanges baca entry ni sbb gelak dengan sopan...

kahkahkahkahkah

MiSz fiFiEyQa said...

agree sangat2... I prefer jamban tradisional je..jamban m0den ni menyusahkan org ade la..ape pon x boleh..grrr

Anonymous said...

Lu update x gtau guwa...panas betoi...pui!!! haha

the malay male said...

Sentiasa berharap ada tandas kat mall yg sediakan baldi dan gayung.

the malay male said...

Sentiasa berharap ada tandas kat mall yg sediakan baldi dan gayung.

Izzati Yaacub said...

hahahahaha..
guwa faham perasaan kau zack..
guwa pon lbih krg mcm kau ja zack..

Izzati Yaacub said...

hahahahaha..
guwa faham perasaan kau zack..
guwa pon lbih krg mcm kau ja zack..

Encik H said...

hahaha..aku camtu jugak masa dulu2..berak cangkung kat jamban duduk..tapi sekarang aku dah insaf..aku duduk kat jamban duduk, sambil berak isap rokok..

tapi aku still rasa berang cangkung tu lagi seronok..feel dia 3kali ganda berbanding berak kat jamban duduk..

pasal jamban cebok tak pakai hos paip tu, aku xpernah kena la..tapi boleh bayangkan kalau tiba2 air tu kuat, abis basah kot..zzzzz

kesimpulannya, aku lagi suka cebok manual pakai hos paip..boleh main2 air..aku suka main curah2 air dalam jamban..sambil berak, sambil cuci jamban..kahkahkah

Mar Mansor said...

mesti gelak guling2 baca setiap cite ko nih..

nuurellajamuri said...

haha. sumpah rela tahan dari masuk toilet camni :DD

Mimi Dyana said...

jamban klcc mcm ni. frust gila aku kalau terpaksa membuang kat situ.

laskar pelangi said...

hahaha.serius tak suka dgn teknologi tu. bahaya dow kalau nak membuang kat tandas cam gitu.

IamAin said...

ok..tetibe teringat kes yang sama last year!!
kat alamanda..
ciss..malu gileeeeeee.
dgn seluar2 habis basah kuyup..

Sheqynne Hotloverzs said...

serius lawak bro !

boni kacak said...

hahahaha... baik punya kaber line..hahahahaha

eLiza nABILah said...

pecahperutgelakpagi2..hahaha..tp bidet mmg menyakitkan hati...hehe

Nor Zilla Sensei said...

hahaa..situasi yang sama jugak jd kat guwa,huhu. tak sangka ade org lalui mcam tu jugak.huhu.cuma kadaan jamban tu lain

myu said...

hahaha parah2 :)

nabila said...

cara terbaik nak cover malu. ;)

fuad ansari said...

orang tua2 kalau masuk tandas macamtu, sanggup diorang ajak balik rumah sebab tak jumpa paip air.. (",)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Suara Hati said...

hahaha..lucu la.

Ca Ezah said...

wah..sambil cerita sambil bg info..bagus2..hehe

seluar basah ke bro?? haha

kay_are said...

jamban pun leh jadi entri kan.. takpe.. layan.. memang hilang mud nak wat operasi kalau jumpe tandas jenis macam tu.. ish ish

Neo89 said...

Wakakakak malu nyaaaaaaa. Huhu~

Madam Lala said...

nk pengsan baca last last tu... hakhakhak

ct cheery said...

alahai,cian lu..tak memasal malu dpt...hehe..salam kenal

Nur Shuhada said...

hahaha..lawak aih wa pun x suka jamban jnis cebok x pyah gna hos paip tu, mnyusahkan je.rela tahan buang kt umah.btw nice entry.:D

miss jijie said...

miahahaahahahaha malunyaaaaa...... sama la kalo jumpa toilet yg tak selesa mmg takkan guna childhood movie memories

steffany daph said...

smua tech ni terlalu canggih kot . heeeh, panas memanjang entri ni woo. baca part last sekali tu..woohh, tak terbayang kalo happen kat me. aduiii.. sengal3. >.<"

nurifa said...

hahaha...bangang!!!

Ujang9897 said...

jamban jenis ni gua bagi nama

Jamban bangang...

http://azfar9897.blogspot.com/2011/09/jamban-bangang.html

('',)

Alfi Kasran said...

tak boleh blah..memang cara paling cool nak cover malu,buat2 on phone.tapi,pernah kantoi tetiba ada call masuk..double bengang -..-

NJihe.am said...

hari tu coway ada buat promotion toilet bidet ni, nasib baik dah 'cancel'. Kalau tak tak tahulah. Merana hidup...

Eimah Shahrir said...

Hahaha XD sadisnye citer sang JAMBAN

Ayub Anuar said...

terbahak2 bace entri ni...anyway best...=D

cik sita dewi said...

hahahaha okay ni kelakar!

Anonymous said...

Baik lu punya story...emmm tandas terbaru di Sunway agak lain sikit. kalau korang pegi dekat sunway area AsianMall atau lebih kurang nama camtulah, korang akan jumpa toilet yang langsung x guna air..hampeh..

Hanny Abdullah said...

aduiiii...baik nye cite ni..dok terbayang2 bila baca sal tandas tu..kihkihkih,pernah terjadi masa dok teman anak, akk dok depan dia..mmm apa lagi gan akk2 sekali lenjun..

lylalittle said...

macam x logik jek ley sampai kt pintu...mmm...ni kes tgh squat kt tndas duduk la e? haha...

Anonymous said...

ang mmg bdk kampong la
tandas dudok pon ang bleh cangkong lgi

Faizul Osman said...

kalau jumpa jamban mcm tu mmg tak jd nak berak.. esok pun boleh...

Faizul Osman said...

kalau jumpa jamban mcm tu mmg tak jd nak berak.. esok pun boleh...

Suzie Yusuh said...

hadoii..sakit pipi gelak malam2 buta baca entry ko ni..

Siti Hajar Radzuan said...

penat aku gelak..! nice entry.. cam same cer pengalaman pasal jamban ni.. :P

misz aisya said...

macam2 rencah kau taruk dalam entry ni. hahahah. tp part last mmg xboleh blah! aku sampai boleh imagine based on ayat2 ko. hahahhaha

fiza said...

LOL...tak suka tandas style skang, menyusahkan. Sanggup tahan kencing.

CoOkiE MoNSter said...

dasat hobi membaca en zack nih. bagus2..

e-community ssil said...

nice entry..haha..
^_^

Cahaya Hidup said...

paling benci bila gi mana2 shopping mall ada jamban yg mcm ni.patah nafsu nak melabur tu........ balik umah nnti aje la settle kan........ huh !

WildSeven said...

akhirnya!!!!!1 zack da kembali... susut berat badan aku tunggu ang update blog... hahahaha... welldone.. keep it up bro...

Daeng on duty said...

Hai, tengokla blogshop saya ada jubah cotton sleeveless with inner dan long sleeve maxidress yang sesuai untuk ke dinner/wedding/kerja/kuliah

http://hiasanterindahstore.blogspot.com/

saifudin said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Jangan berusaha mencari kebahagiaan karena kamu tidak akan menemukannya. Kebahagiaan itu sudah ada di hatimu dan pikiranmu.

Blog Dofollow Indonesia said...

Good blog...salam kenal

WhEEls Of liFe!!!! said...

hahaha...nice info...sangt xsuke dgn tandas mcm 2....mcm hampeh jew...

syam said...

Cebok pakai timbe lebih selesa kot...dari teknologi jirus air ke ehem ehem...hahaha

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

sigithermawan goblog said...

artikel yang memotivasi saya,great job..salam persahabatan :)

soul said...

part ayat "Jamban pattern ni ada hutang darah dengan guwa". ku dah kekek-kekek tutup mulut. pasal depan ku ada student, so xle tahan gelak.
citer tak senonoh camni kalu kena sentuhannya mmg nmpk normal

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

OsemTV said...

Salam. thank your for sharing. note!.

SAKURAKIRATES said...

paling kite benci toilet yg jenis pipe die kat belakang tu..air pancut direct kat bontot..adoiii, seksa giler kalu jamban mcm tu...huhuhu..

Meyra John said...

Hai. :) Salam perkenalan. Mari join sini. ^^

http://meyrajohn.blogspot.com/p/jointhiscontest.html

Untuk tingkatkan pageview, followers and traffic korang meningkat hingga tahap AWESOME!!

http://meyrajohn.blogspot.com/2013/03/segment-lick-exchange-affie-by.html

Thanks dear!!

ciknie said...

serius lwak giler..cover nyew psl tpon pn tipu2 da

misz sheyla said...

aku rase tabiat baca belakang botol shampoo tersebut tabiat ramai orang...kahkahkah

Siti Nadiah said...

Kah kah kah,gelakk besar baca entri ni. ahahaha. Memang menyampah teknologi jamban yg baru digunakan ni, kadang2 air slowwwwww, kadang2 air lajuu tak ingtt. hahahahaa. nice one !!

Jαnnαhツ said...

kelakar gile time air memancut laju tu... memang bengang gile kan?? haha

sigit hermawan said...

just drop and laugh.. :)

petite girl said...

you have to visit Germannny!:)

citra indah said...

sangat berharga sekali..

shida said...

hahahaha...sowi tergelak kuat...:P
~~

eyka zulayka said...

haha dh lame tak gelk sampai berair mate thanks bro....

Related Posts with Thumbnails