Vitagen dan sahabatku

Masa kekecik dulu, guwa empat beradik cukup berhantu dengan vitagen. Paling guwa suka, vitagen perisa oren dengan anggur. Sedap weh. Masam-masam lemak macam tu. 





Zaman tu, vitagen tengah up. Takde saingan sangat dari kampeni lain. Koka-kola buat hal koka-kola. Takde kaitan. Yakult? Yakult pun belum sampai ke tanah melayu time tu. 


Fenomena vitagen menggila sehinggakan jadi sebutan dari generasi ke generasi yang lain. Dari sekecik-kecik budak sampai la ke orang tua, masing-masing jadikan vitagen sebagai makanan ruji. Sehari tak dapat vitagen, boleh sengal-sengal sendi dibuatnya. Sistem penghadaman boleh jadi kacau. Silap-silap boleh dapat sakit gout. Ok cukup. Takde la macam tu sangat. Guwa acah je. Yang lu orang beriya-iya kerut dahi tarik muka serius benar ni apahal?

Ok, sambung cerita.


Begini flashback guwa.

Masa zaman guwa dulu-dulu, vitagen ni satu minuman yang boleh kata disyor kan oleh kerajaan juga lah sebab dia bagus untuk usus. Especially bagi peringkat bebudak yang baru nak membesar. Jadi, setiap tahun lori vitagen akan datang ke sekolah-sekolah untuk menjual vitagen. 

Sehari sebelum lori vitagen tu datang ke sekolah, biasanya cikgu-cikgu akan edarkan satu kertas besar saiz tapak tangan kalau tak silap guwa. Dalam kertas tu ada senarai harga vitagen dan berapa banyak yang lu orang nak beli nanti. Kira macam 'order form' la bak kata omputih. Zaman skarang ni guwa tak sure sistem ni ada lagi ke tak. Cikgu-cikgu lepas habis baca ni mungkin boleh jawab.





Tujuan kertas tu diedarkan awal bukannya apa. Just nak bagi masa untuk bebudak balik rumah ngepau duit mak bapak memasing. Bebudak kecik la katakan. Takkan mintak duit beli vitagen pun mak ayah tak kasi? ye dak? Kalau mintak duit beli malajah Mangga ke memang la tak dapat. Ini vitagen! Minuman susu kultur yang bagus untuk usus! Com'on dad! 

Tapi...

Berbeza pula dengan keluarga guwa. Mak ayah guwa jenis tak manja kan anak-anak sangat. Dari kecik guwa diajar untuk usaha dapat kan sendiri apa yang guwa nak. Setakat niat nak mintak duit beli vitagen tu memang boleh lupa kan je kot... (kesat air mata). Takkan dapat punye. 





Biasanya, ayat yang paling standard mak guwa akan bagi - "kalau la mak ni cop duit, jangankan vitagen sebotol, satu kampeni vitagen tu mak belikan untuk kau! siap dengan pekerja-pekerja sekali!"

Jadi, dengan perasaan hampa, guwa teruskan juga hidup guwa hari tu. Biar lah usus guwa reput dimamah bakteria. Guwa rela! Asalkan mak ayah guwa cukup makan pakai nya. Eh, tetiba. 

Ok. Sesampainya di sekolah, guru kelas guwa buat announcement. Time tu bebudak dah standby dengan order list memasing. Ada yang beli 5 botol, ada yang beli sepuluh, ada yang beli dua belas, dan tak kurang juga yang beli dua puluh botol. Jenis gayat macam tak penah jumpa vitagen.





Guwa pula hanya ada tujuh posen ngam-ngam hari tu. Itu pun duit belanja sekolah. Cukup-cukup untuk beli sebotol vitagen perisa oren.





Karang kalau guwa tak keluar masa cikgu buat announcement, serba salah juga. Mana taknya, semua classmates pakat-pakat beli, guwa sorang je yang tak beli. Nanti mesti cikgu tanya macam-macam. Tapi kang kalau guwa beli sebotol je vitagen, mesti kengkawan lain ejek guwa, Brader lori vitagen pun silap-silap ari bulan tak nak jual ke guwa. Jadi, moral guwa jadi down sangat-sangat. Nak menitik air mata rasanya. Sudahnya guwa keluar juga beratur ke lori vitagen dengan perasaan bercampur baur antara sedih dan hiba.





Tiba-tiba, sedang guwa bersedih, mood sedih guwa itu dimatikan oleh sesuatu. Bahu guwa terasa dicuit orang.






Guwa menoleh dan guwa dapat lihat kawan baik guwa datang sambil tersenyum. 


Dia tanya guwa kenapa muka guwa sedih.


Guwa cakap la guwa malu sebab guwa beli satu je vitagen. 


Sahril kata dia nak beli sepuluh. Jadi, untuk tutup aib guwa dan bagi guwa gembira, Sahril potong tulisan 10 pada kertas order dia gantikan jadi 6 botol. Atas kertas guwa pula, Saharil potong angka 1, gantikan dengan 5. Lepas tu, dia hulur duit rm dua ringgit lapan posen pada guwa.




"Sekarang kau dah tak payah sedih dah. Kita sama-sama beli banyak. Shhh.. ini rahsia kita! "


ujar Sahril sambil sengih ke guwa.


"Dah. senyum la."


ujar Sahril lagi.


"Nanti karang lepas sekolah aku bagi balik kat kau ok?" -balas guwa perlahan dengan suara tersekat-sekat tahan sebak.


"Ok!"


Sahril senyum lagi sambil tolak guwa ke depan brader vitagen.






Hari tu guwa belajar satu lagi benda berharga dalam hidup.


"Kawan yang baik ialah kawan yang datang pada kau bila kau susah. Dan kata pada kau 'jangan risau. semuanya akan ok. aku kan ada? "


Masuk darjah tiga, Sahril pindah skolah.


Sampai hari ni guwa lost contact dengan dia.


Sahril. Kalau aku jumpa kau nanti, aku blanja kau vitagen ok?! Kalau tak jumpa kat dunia, kita jumpa kat 'sana' nanti. Jangan risau. Tuhan dah record semua nye! :)

**********


p/s :



"Each of us is a star that shines with the rest. Sometimes we twinkle alone but whenever you feel like you’re about to lose your own sparkle, don’t worry, i’m here to add a glow."



398 comments:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 398   Newer›   Newest»
miss princess said...

yessss!!!hapdate jugak!vitagen pun vitagen la...janji lu hapdate z..pasni cite pasal solivite,pastu calsium..blabla..hikhikhi

eddy edwin said...

yeay dah update...wuuwuwuuwwww

E I R A H said...

aww kawan cenggitu lani susah nak cari, haihh.

rindu la pulak zaman sekolah bila baca, uhu

Hati Ku Terusik said...

best layan citer bro...aku sentiase ternanti2...hehe...

Rozuan Ismail said...

baiknya kawan macam tuh,sanggup berkorban

Eera Shera said...

suwitnye..untung dpt kwn yg baik..shbt dunia akhirat ;)

nia marlissa said...

yess iloke u saharil .. mesti saharil romantik macm lu zack .. .

masa zaman nia dulu , vitagen nih harga nya 1 hinggit ..

Syahbinar Shuib said...

Teringin nak ada kawan macam tu -.-
btw, masa sy sekolah dulu selalunya lori Milo & Yougurt je yg datang.

Cik Sopi said...

comey giler botol vitagen tu.. cayalah :D

bebeldotsorang said...

Bai wa terharu doh baca cite ni huhu

kura-kura said...

vitagen dtang skol?? x prnh di bwt poon

FatihahRadzi said...

sentap ! :')

Emora Valeria said...

Terharu aku baca ayat last walaupun aku bukan sahril =) kalau kawan kau terbaca ,mesti dia rasa benda yang sama.

Noraini Suhaida said...

shahril, rugi kita tak sekelas...bole belanja aku sekali

Anonymous said...

skang kt skolah rasa dh xda vitagen...skang ni femes ngn ayaq susu kotak 2....

Rokiah Wandah said...

menitik air mata beta -,-

Farn said...

dah masuk alam tadika, alam sekolah rendah, alam sekolah menengah, dan sekarang tgah kat alam pengajian tinggi dah pon..tapi tak pernah sorang pon mmbe mcm tu. T__T
untunglah nasib badan~

saharinasaharudin said...

part conclusion,alahai, touching laa.

so sweeet la Sahril.mmg kawan yg baik :)
true friends is hard to find, yet hard to leave.

mizzkechique said...

Nape aku sedey bc entry ni???

Anonymous said...

suwwwwwittttttttttt

eyeme said...

setuju sangat la zack.

guwa kalau berhutang pun kawan2 guwa yg dtg tlg.

terima kasih kawan!

*percaya ke?*

Liselle MonCherie said...

Waah,bgus betul kwn Zack walaupun bru drjh 2 tapi tahu nk tolong kwn
Terharu pulak baca :')

Misz Nina said...

hehe. suke, baiknya si shahril tu..hurm, teringat zaman org dtg jual brg2 cmtu..ade jual vitagen, jual buku. besttt~!! hahaha :)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

entah kenapa,boleh menitik air mata lak lepas baca :')

suke entri ni.. <3

kenapa aku xingt pasal vitagen.aku ingt yg brand lain tu.. =.= ape ntah nama dia..lagi satu yg selalu dtg sekolah,yg susu tu,ada perisa coklat jagung & strawberi :)

Liana Bakri said...

bestnya kwn ang tu zack..kang lau tjumpa kt dnia ni kem slm byk2 kt dy..:D

reenapple said...

baiknya.. kawan.. =)

.........cP~ said...

Wah, kecik-kecik dah boleh fikir macam tu.

Tapi, dulu memang macam tu. Nak beli buku pun susah. Tengok aje orang beli.

winna shinta said...

comelnye sharil!

♥ a Y e N g ♥ said...

hai sy m.we sharil tu.ahaks:D

anis aneesa said...

btol2..slalu lori vitagen,milo,susu kotak tu dtg skolah..tp ayah sy ade kdai runcit,jd air vitagen dh ade..xla rase sgt..=)

*NuR* said...

Holla zack :)) Yup! Ape yg lu lalui kat skola mse nie sebijik sejibun dgn life gua mse skola. Tp gua lebih muda dari lu der..hee (",) Jap. Gua mcm konfius part name 'vitagen' tu. Bukan NUTRIGEN ker?? Sebab gua still igt smpai skrg. Bila lori tu dtg jer..hidup nie rase ceria smpai tak makan pun tak pe, janji dapat beli nutrigen tu. Gua suka perisa grape, apple ngn laici. Peace yaww ^_^,

habsah said...

yang best bila dpt free milo dgn koko krunch..tak tahu lahh skrang ada lagi ke x free :))

anies_5566 said...

time zaman sekolah aku xda pun vitagen2 ni...ada susu ducth lady ja (dutch lady kot...ntah..)=)

~ Cik Azz ~ said...

Mula2 baca dok ekekekeke manjang...

Last sekali mulalah huhuhuhu... sedih la pulak..

Cubalah cari nama Sahril tu kat fb.. manatau kot2 jumpa lak.. Kalau niat kita baik, insyaallah, Allah akan makbulkan apa yang kita minta tu... :-)

Zaman skang ni ada lagi ke budak yg macam Sahril tu..? Kalau bab mengepoww.., ramai je, kann.. kann.. kannnnn...

zidEL zhafiz said...

sedih lak bace kisah nie..!! semoga suatu hari nnt terjumpa sahril..!! insya Allah..!!

zidEL zhafiz said...
This comment has been removed by the author.
untoldhistory said...

seronoknyaa hai ada kawan sebaik ni. kecik kecik dah pndai senangkan hati kawan.

:)

syira syah said...

t untuk teh tarik.
ehh salah...

v untuk vitagen.
dulu aku beli sambil nyanyi2.
aku suka apple wey. lagi sedap.

tak dapat zack dapat sahril pun jadila. haha!

kLiPKeRt@sPiNk said...

sahril...i luv u!!

hahahaha




http://klipkertaspink.blogspot.com/

eszyamin said...

ya Allah..nape air mata aku nak jatuh pulak nih..sebak la..teringat juga pada sahabat yg dh mghilang..

fina fento said...

zack, very the nostalgik. sobs.

mj ustad said...

shahril...!!!!
zack dsini...mmg sedihkan ble jauh dgn sahabat y sentiasa ada tuk kte walaupn dia dah xde depan mata but still akn dkenang dlm hati...
:(
:)

Lynn Rahman said...

sebenarnya, sayalah sahril...

misluvcoklat said...

itulah sahabat kan =')

tiangyangberkata said...

syadis...rasa nak menangis...

sharil aku nak kawin dgn kau...hehe

bace entry ni sambil nangis +bersin...menjadi..

Tasha said...

mnlah tau lepas ni sharil carik ko,
tacing! :')

Nana said...

xpe zack..nana pun dulu2 susah gak..teringat,kfc sebelah rumah je...tp nak makan sebulan sekali pun susah..

NY said...

alahai ending entri sedih plak bila zack lost contact ngn sahril smp skrg..smga korang dpt jumpa balik satu hari nanti :)

APi said...

gua dulu tak de vitagen, tapi lori susu yang guna form sama macam lu tu..

Anonymous said...

sentap jgk :( aku pon dtg dr family susah jgk z ..lau nk bnda tu susah cket nk dpt ..tp nsb baik aku phm ..ekonomi keluarga aku cmne..

bgs la kwn cam sharil ..aku arap sharil bc blog ko..try contact lu..tu pon kalu dia ingat ko lg la..keh keh keh

ok .keep it up bro ..gua minat n3 lu..hehehe

Suhana Samsudin said...

tersentuh hati baca :')

Kathy Tuah said...

kehidupan kita lebih kurang sama..susah nak dapat benda2 macam tu masa sekolah dulu..lagi2 kita orang ni mmg dr family susah..cuma yang bezanya, kat kuching time tu xdelah vitagen tapi susu kotak tu je..

aida-myasara said...

bahagia kalau ada org spt sharil..

bile bc ayat terakhir kalau tk jumpa kat dunia ,kita jumpa di sana...touching giler

Fatin Aliyya said...

syahdu nye baca.vitagen yg sungguh memberi pengajaran.hehe:)

finally hidup jugak belog kau ni zack setelah sekian lama.keep on updating ur blog k.

nur amalina athman said...

kalau boleh dpt sorang kwn baik mcm tuu pun dh cukup bagus sgt..
bkn sng nak dpt kwn cm tuu kan..:)

Amna.Qadeeja said...

vitagen oren n anggur jugak pilihan aku smpai skrg tehee

adeh nak menitik plk air mata baca part last td :')

memyselfn-i910 said...

tacing2 cte nih..wah~ rndu kwan2 skul dlu..
brw..nak copy quote y last 2...

cikmistik said...

serius sedih zack.. da jangan nanges2. aku kan ade. haha!

~emi~ said...

so sweet la..i used to have a fren like dat. but not now. rindu nak dengar kata2 tu lg dr mulut dia.

Izat Rashid said...

zack-san sudah kembali!! yeah!

beLLa said...

bagusla shahril tu. tersentuh aty ni bce. :)

yuyu Zulaikha said...

wuuu T_T siap nak nangis dah!

Anonymous said...

sgt-2 tacing.. :')

Sheqynne Hotloverzs said...

bgs erk dapat kwn cam shahril tu .. ayat last mmg tacing ..

Lynda Noordin said...

wahhh , sonokk :D
hehehe .
wa amek qoute lu sket ekk .
minta izin neh .
bule kn ? bule kn ?
hehehehe .

Anonymous said...

sebijik je ms time aku skolah dlu da vitagen,susu dutch lady la,milo n juga koko krunch yg free tu...tp ak slalu xblh beli vitagen tu...dpt beli pn sbotol je...

Anonymous said...

mohon share quote....

iliesbublies said...

T_________________________T

iyka syafika said...

sedih pulak..=( sobs..sobs..

Nurul Nadiya said...

aku dah TER menangis plak. dah tak brader ah macam ni

Fathiha Zainal said...

Tacing woo.. T_T

*Klu jmpa ngn Sahril, kim salam dia. Hehe..

Anonymous said...

Motif gua menangis. Mendalam entri lu bro.

laskar pelangi said...

aduhai...serius rasa sebak plak baca entry ni.nak menitis airmata ni haaa =.-

yea,bukan senang nak ada kwan yg sentiasa berkhidmat time susah senang bersama.kwan time senang,memang ramai yg tunjuk muka kan. rindunyaaaa nak minum vitagen.suka vitagen yg perisa epal:)

aiEz said...

mengamit memori ler der lu punya entry...terkenang guwa kat kawan guwa gak...bukan senang jumpa kawan macam n,susah senang sama2...lagi2 yang mana jaga aib kiter...

MyZone~theUn4given said...

alaaa..entry bikin haru...rasa nak nanges je...huhuhuhh

s.a.m.y said...

Bergenang air mata aku lepas baca entri ni.Entri kau ada jiwa ada rasa. Haih. Syahdu la bro. :)

hanglina said...

kawan smpai syurga. May Allah bless. moga dipertemukan. :)

Bella Bell said...

pehal gua rasa sedih dengan cerita ni? hahaha.


teringat zaman aku sekolah dulu. ehh. lebih kurang je zaman aku dengan zaman ko. huhu.

nuha donut... ;D said...

sumpah sweet giler citer lu.. ! ><

aen~~ said...

:')

NURUL NADIA ROSLAN said...

pehhh nak menitis air mata baca ni hurmmmm3

maisarah sarah said...

masa sekolah dulu dapat order untuk susu yang perisa strawbery,coklat dan jagung tu je.xde vitagen.hehe

saya sayang kawan saya.eh!!

*zack minx copy sikit ayat entry ko ek.hehe

nurulariffin said...

ya ampun , nk meleleh ayak mata bace . :(

dekan fizik said...

baiknya kawan tu. =D

fYZa said...

ko jgn bg aku sebak sgt bley x zack? sekeh kang!

yukino said...

bukan ke nutrigen eh.?

Anonymous said...

mcm masuk bawang sikit dlm mata. terharu

@juera said...

ak dlu mcm ko jgk zack..xde duit nk bli vitagen2 ni mse skola dlu..tp sib baek ada abg kakak skola skli so diorg bli kn utk adik dia..hehe

East_to_san said...

kaye nye skolah order lori vitagen dtg..sekolah kite susu kotak cap kementerian pela-jeran malaysia aje..

cheqwa said...

huh,lu berjaya buatkan air mata guwa menitis depan laptop..sobss :'D
psss-agak2 sahril tu hensem dak skg? :p

tengquenaqiu said...

tringat time aku tgh down mse blaja dulu...mak aku nk operate...tme 2 ak duk hstel plak...kwan aku sorang ni dtang n tnye mslah aku...aku cite n die bg aku baring atas riba die...n 2 la 1st tme aku nangis,,n landing atas makhluk Tuhan bernama KAWAN ni...miss him rite now..:(
ttibe berceramah kt sini..huhu

hana said...

sahril phm erti persahabatan dalam usia sekecil itu..
mmg dia kawan terbaik.
=D

irahehe said...

tacing bila baca cerita ni.

my name is atikah ! said...

ending sedey la plak..sob sob..cam aku plak yg sahril tu..hehe

ilamymirza said...

entri yang ditunggu2... sekali buat airmata bergenang di malam hari... eh, dah pagila...

ok, citer pasal vitagen kat sekolah ek... sekarang vitagen selalu datang sekolah bagi free vitagen pada budak sekolah... tp sorang satu jelah...dan dorang kdg2 siap buat ceramah kebaikan vitagen, kesihatan usus segala bagai (nak promote suruh beli la tu...)

besanya bbrp hari sebelum tu promoter dah datang sekolah edar order form tu... so, masa dia datang tu... sape nak beli, belila banyak mana pun... yang tak beli dapatla satu je...merasa la jugak kan...

wah... panjang la pulak komen ek... hehe... sebab saya cikgu kat sekolah... so, taula pasal ni... (^____^)v

CeritaSekupang said...

tacing juga cerita ni nasib baik tak sampai tahap sebak.. :D

Anis Siswadi said...

mode :: tacing . :(

B33HA B3n said...

waa...aku pun ada kawan yang macam ni, sama la, lost contact jgk sbb dia tukar sekolah.

Sebijik mcm cerita aku. ^_^

Mr.Clive said...

kalau yakult boleh?hehe

dRopPuc!noo™ said...

jatuh cinta ngan sahril.. XD

Siti Yasmin said...

=)

Amir Rayyan said...

sahabat....:)

yuna icha said...

sebak la jugak pagi aku neh. tenkiu!

visitme@FaTiN cOrNeR said...

masa zaman aku selalu lori susu dtg jual. susu strawberi, jagung dgn coklat..

Qieyss Itu Aku said...

touching siot...ak mintak copy satu ayt eh...yg last skali tu...yg part 'kwn yg baik bla bla bla tu...' ayt buat ak sentap smpai leleh2...TQ...! keep updating, coz we'r waiting...(eceh,tetbe jd ala2 pantun...)

#ciksuzlin said...

susah nak cari kawan macam ni (T_____T)"

Nadiah said...

Alahaii.. sedihnyaa.. dulu aku pun camtu gak.. tapi takdelah sampai kawan nak tolong .. :)

man yusoef said...

suweetnya cerita kau...tapi time aku dulu xda pon jual vitagen2 nih...jual buku adalah

Nabiel said...

nice bro.hehhee=)

Juno said...

Sharil patut ada dalam list Forbes 100 sexiest men alive.

Haris Khairuddin said...

ingat citer pasal vitagen je, rupe2nye...damn. terharu guwa dengan kawan lu tu. mmg bangga gile rase ada kawan camtu. ;D

misschenta27 said...

terbaek lah zack san!
tersentap aku kejap..gile owh lau de membe cem gini,susah gile nak dapat..one in the million kowt :(
keep it up zack san~

✿ Cik AN ✿ said...

sedih ++++ terharu sgt2~~~
kalo sharil bace ni mesti dia contact balik sbb rsa dihargai~~~

CiKPuaNLawA said...

salam zack..

saya tacing..

saya doakan awak jumpe kawan awak tu yerr..

Aziri Pauzi said...

Giler ah~
Gua yang muka ganas ni pon touching bacas citew lu beb..
dah la dibuai perasaan masa zaman kecik2 dulu.. sekolah gua pon camtu gak.. ade lori vitagen datang..
xpon lori susu dgn dadih..

tapi siyes, bab paling bawah tu, gua rasa nak nanges bila baca..
betapa innocent nya kita zaman budak2.. tolong member ikhlas, tanpa harap pepe in return..

but bila dah meningkat dewasa, kita jadi makin berkira.. makin payah nak tolong org.. makin suka berbangkit...

kisah ni betul2 buat gua insaf..

thanks..

totallymejah.blogspot.com

GBM said...

comel! guwa pn penah beli v ni time skolah dulu2.. berebut ngan adik2 nak beli..

Zinnirah Humaira said...

uhuks..terharu baca, mana encik shahril tuh ye? :'(

~cekyah~ said...

entri touching~
iskk

Anonymous said...

tiba tiba terasa sebak pulak baca enrty ni . T__T

Marya Hana said...

payahnya nak dapat kawan macam tu sekarang :(

diarinadiaa said...

touching!!sangat touching!!!

agree!!kwn yang baik sekarang ni memang susah nak cari!!

yess!!!tuhan dah record setiap pe yang kita da buat!

vitagen dah ada lawan dengan yakult!!yakult sedap wooo!!haha!!

Mommy Pinky said...

ada, tp time tadika je. masa sekolah rendah, dah tak de dah. ada milo free je. selalu mmg beli banyak. Gayat kot. hahah ;p

facchan said...

waaahhhhhhh rindu gile zaman beli vitagen kat skolahhh.

bestnye kalo ade kawan cmtu kan ;__;

nurmujahidah said...

rasa nak menangis,, tapi air mata tak nak kuar la pulak,, hhee

nadiah yaya said...

baru la kwn nama nya tu...jgn risau,aku kn ada :))

mummamiahaha said...

da menitik da ..larik ego guwa.

era-kecik said...

heee..~ teringat kat zaman dulu .. tapi, masa tadika dulu, tak de org promote vitagen, tapi, ntahlar .. tak hengat =='

Farhan Hanif@ Paan said...

mcm sedih pulak citer nie hehe

Eyka said...

asl gua nak nges ni? grrrrrrrrr..sje je kannnnnnnn -.-

kwn yg baik sush cri..dulu eyka ada sorg mcm ni..sme jgk lost contact..tup2 dgr cite skrg dah meninggal..sedihh gilaa bhai

harap dia bahagia dekat sana :)

Mia Lydia said...

waa. bertuah badan!
baik betul shahril tu. kecik2 dah tak berkira. :)

semoga persahabatan korg kekal selamanya.

zack, mase mak ayah kta terdesak kekurangan duit, dorg sendiri pun rase sedih sbb tak dapat tunaikan apa yg anak2 diorg nak.

skng kte cari duit, kita beli apa yg kte tak penah dapat dlu then kte kongsikan dgn parents kita. even jasa dorg tak kan pernah kita dapat membalasnya, at least buat senyuman terukir kat wajah dorg pun ok la kan. ^^

touching ak bace. naik2 bulu roma. punya la feeling. kita serupa! :)

amirah yusof said...

baguslah anda ni sahril :)

sYaFaRiNa said...

mak ang kan zack, spesis dgn mak aku...
mintak beli ape2 pon x dapat punyalah..
time dulu2 mcm2 bnda org datang jual kt skolah....
\pling aku igt marker magik...
amik marker kaler purple cmpur marker putih tukar jadi kaler pink...

Aiskrim Cokolat said...

kwn baik sentiasa akn ada dgn kita tak kira bila kita sush or sng kan kan . :)

mujaheed ibn ilyas said...

subhanallah.real fren

mujaheed ibn ilyas said...
This comment has been removed by the author.
Azizah Alwi said...

Kau berjaya buat air mata aku menitis la zack.And yes sahabat sejati akan sentiasa ada bersama dengan kita even susah macam mana pun kitakan.

Aku pun pernah alami situasi macam ni.Sekarang dia dah bahagia kat alam sana dah.No one could ever replace him anymore.

cikmawar said...

haiyoo.. buat org nangis pulak.. igt citer lawak vitagen je...

p/s : payah nak cari kawan susah senang skrg.. banyak kawn senang2 je..

NIZAM said...

post script tu sangat menyentuh hati, Zack.

ishiko said...

err.. sbb umi gua ckgu kt skolah, beliau yg akn belikan time lori vitagen tu dtg..
tp msa kwn2 tga minum, kita telan air lur je lah, blk rmh bru minum ==.='

Anonymous said...

best lor..
tingat mase kecik2 dlu..aku same mcm ang..minx ape2 xdpt..
tpi aku rase sebak bce last sekali 2..

Anonymous said...

terkedu auntie membaca entry zak kali ni.

Izzah | zulkifli said...

sweet gila lah.

cam nak menangis je bace. =(

Miss Purple said...

sweet + comel

myu said...

nice entry :)

Anonymous said...

Shahril, sila munculkan diri. Zack rindu kau.

ayleencutegirl said...

pergh !! entri paling touching ku rasa.. sobss sobss..

Mohd Khairi Khadzir said...

okay entri ni mule2 lucu tp bawah2 sedih .. :'( ... sungguh baik & ikhlas betul kawan tu..insyaallah akan jmpe satu hari nnt (^___^)

... Wafa Awla ... said...

wah ! baru tau ada blog BEST GILER !macam nih ! suka!suka!

Anonymous said...

:D

zalin onceitalk said...

betul tu bro..kawan yg baik ada bila kita senang mahupun bila kita susah..semoga ko jumpa kawan ko tu balik. jejak kasih.

IZAHAR™ AZIZAN said...

cite lu sma dgn cita gua masa kat skolah dulu..haha tapi yg sal member blnja tu tak la... gua bli gak sebotol... kalau member gua tnya nape bli satu je, nk bg sedap hati, gua bg alasan kat umah da bnyak dalam peti ais..kih3

Mohd Hazwan Hashim said...

der ! ah ha lah mmg time skul rendah minuman ni femes gila. aura nak membeli nya bagai orang dirasuk hantu . haha. btw, shahril , u're the best one. :)

EG said...

Mula2 gua baca, gelak je memanjang. Tanpa gua sangkakan, ending nya sedih. Kah3. Nice entry bro!

Nora Karim said...

comei entri ni...

Apit said...

tq sbb hg post entri baru...da sethn ak rsa x update..heh

blog-tips-kurus said...

dah ber-anak berapa la En.Sahril tu sekarang?? :)

ayahanuna said...

bromance!! sumpah cumil okay. yes, that's how friendship should be :D

zura said...

masa zaman saya sekolah, yang datang susu segar. mase sekolah rendah punyalah jakun tahap melampau. bila dah masuk sekolah menengah, van susu segar datang sekolah, boleh dikira dengan jari je sape yang beli. lepas dapat penangan hebat dari dak sekolah kiteorg, van susu segar tu terus tak nak datang sekolah kiteorg lagi

Aya Ariel said...

mula2 entry cam nak gelak pon hado..ehh..vitagen punye crita pon bleh buat entry..panjang plak tu..

bila dah abes baca..alamak..tacing laa pulak..

nice lah zack!!

a little less conversation said...

zack,lu blnje gua vitagen..gua carikan lu nye sharil..amacam, deal?

patunghujan a.k.a cik teruterubozu said...

terharu baca post ni
teringat zaman kecik2 duluu, ku mengalami masalah sepertimu jua...

ku sebagai cikgu pn nk ckp, skrg lori vitagen tu xde dtg pn. lori yakult je ada dtg kt sekolah ku skrg ni

El-Janna said...

tak tau nape mata aku berair tibe2.

alia azmi said...

so sweet ! huhuu

apeqchan said...

sangat comel cerita ni....
suka3!

ame elms ! said...

cukup untuk saya katakan disini , saya agak tersentuh dengan entry ini , walaupun pada mulanya saya gelak gelak baca . :')

saya harap agar suatu hari nanti awak akan jumpa Shahril awak itu ya . :)

NORZATIHANANI said...

touching. lucky la dpt kawan mcm dia. baru darjah berapa dah pandai share the sadness together. sape lah mak bapak dia tu, pandai didik anak kan.

izy said...

touching bace ni :( bnyk pengajaran

pRincEss AleXa said...

TACINK GILE DER~~~~UUUUUU HOPE LU DAPAT JUPE SHARIL LU DER~~~

herawaty said...

mmg ceta sdih ka ne? tacing jer bc...hehe

Nur Azni Binti Jamal Abdul Nasir said...

touching entry ang kali nie zack, best kan ada kwn mcm tue :)kira ang insan yg terpilih laa ada kwn baik mcm tue..semoga kalian berdua berjaya dunia akhirat

raihan salleh said...

at first gelak2 baca entry ko..lepas tu at last begenang air mata.siot lah ko..~sobsob..

Ayue Robin said...

serius menitik ayaq mata aku baca..

HeNRieTTa JoSe said...

Salam....kite dulu dulu pown xbeli...mahal...ayah xmampu...kalu susu kdg2 ayah kasi la dalam 5 kotak utk share ngn adk bradik...

mynameismy said...

sob sob....

naqib faiz said...

apak ah.. sial ko zack.. ko berjaya buat aku bergenang ayaq mata.

noorniey Azman said...

hewhew~terharu baca.tapi kalo dulu zaman sekolah..bukan lori vitagen yg datang.tp lori susu kambing~

mummy_icha said...

thanx 4 giving us the glow today ;-)

CiK FizA said...

Besssttt baca entry nie! Bila baca je, asyik teringat balik cita2 cam nie dlu masa kat sekolah. dok bayang beli vitagen tu dulu2. hee~ :DD

Yup.. betoi tu, kawan yg baek adalah kwn yg setia b'sama kita dlm susah dan senang. Tapi, kwn macam tu susah dh nak crik skrg. Huu. Btw, moga awak jumpa dengan kawan baek awak tu! InsyaAllah.. ^^

Sr. Maryam Fatanah said...

der....sodeyh den baco eventhough ade humor sket dlm story ni..hope dpt lah jumpa kwn tu

ecah said...

alololo sweetnye.

Ahmad Ali (bukan nama sebenar) said...

peh sebak pulak dah aku :(

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

xpenah beli vitegen yg dekat sekolah..
instead of rase segan xbeli nk nanges la hape, rase lebih nk nanges nk mnx duet kt parent yg berjimat hnye utk pst kn ank2 ckup segala.. =)

gadismatasepet said...

*tahan air mata dari menitik...*

MyHeart said...

sebak..huhu.

Emira Darmia said...

bro...lu wat wa sedih bro....mana kawan lu tu wa nk buat suami!!

ciktie said...

terEmO sekejap bace ayat ni:
"kawan yang baik ialah kawan yang datang pada kau bila kau susah.Dan kata pada kau "jangan risau,semuanya akan ok,aku kan ada?"
=p

Anonymous said...

the happiest feeling: to have someone you can rely on.be loved. not matter what.

Yuyu said...

walaupun air vitagen tu dapat beli kat kedai runcit sebelah rumah,tapi tetap nak isi form dan beli sambil beratur jugak.kenangan.

Anonymous said...

just nak share story aku.

balik rumah tunjuk kat mak borang vitagen. mak suruh beli 2 dozen. masa tu darjah satu badan cekeding. balik jalan kaki aku seret plastik yang penuh dengan vitagen tu. seret punya seret sampai rumah tinggal 5 biji je vitagen. tengok2 plastik dah koyak dek seret sepanjang jalan. apalagi patah balik le kutip. kenangan betul. hehe..

syabab said...

siyesly syabab pernah ase cmni time sekolah lu tp ending die xsebest bro... sbb end up syabab termenung jelah tgk org len beli...huhu.. xmmpu time uh...

kyra said...

pernah jgk beli 1 ms sek rendah dlu..malu tgk kengkawan bli sampai xlarat nk angkut plastik tu..skrg da xde vitagen tu g sekolah da...

EZAN IDMA said...

vitagen hanya satu cerita, tapi pershabtan itu yang kita pinta :)

robotkuning said...

gua tacing..(tutup-tutup muka)

Anonymous said...

ur entry is awesome as always. great memory to remember ;)

feyus said...

Teringat aku di zaman persekolahan dulu.
Streamyx Registration

Tanda Harga Yang Mengelirukan

Madam Lala said...

suka intipati entry ni..
mula2 tergelak, lepas tu rasa sedih..
pastu rasa, eh betul la.. kawan time susah, dah hazabbb nak carik skang..

*SiRibenMerah said...

kamu sweet..
citer kamu mmg betul2 terkesan la kat hati neh..

hurmmm~

.: Si BungaKopi : . said...

zek zek zek!

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

adoiyai.... tacing plak... sob sob....

elisya308 said...

waaa...nk menangis..
eh, dh menangis pun..sob2 terharunye..

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 398   Newer› Newest»
Related Posts with Thumbnails