Tilam..Tilam..! Tilam lama tukar baru!

    Tadi siang, guwa duduk-duduk di beranda rumah sambil memerhati bebudak sekolah balik rumah. Sambil menengok bebudak sekolah tu, sambil guwa meneguk oren sangkuik tanpa gula. Tabiat guwa memang macam tu. Tak suka bubuh gula kalau bancuh oren sangkuik. Guwa tak suka manis-manis. Nak kata guwa pemalas pun iya juga. Tapi hari ni punye panas memang lain macam guwa perhatikan. Garang punye panas. Kalau kejap lagi melintas moto aiskerim 'mat kool mat kool oh kawanku' lalu depan rumah guwa, guwa memang nekad nak tahan je terus tanpa banyak soal bicara. Kalau selalu tu guwa siap halau lagi cina aiskerim tu pasal memekak pasang lagu mat kool tetengahari buta. Orang nak tido pun tak senang. Tapi hari ni lain cerita.

    Ha! sebut pasal ni, guwa teringat satu kisah...


Di satu ketika dulu, di taman perumahan guwa, setiap petang akan lalu sebuah lori cina mundar-mandir jual tilam. Boleh dikatakan seminggu tu dalam tiga empat kali juga dia datang berlegar-legar sekeliling taman mencarik customer.



Dekat atas bumbung lori tu ada macam siren. Lepas tu siren tu bunyik macam ni..

"Tilam..Tilam! . Tilam lama tukar baru! "

Begitu la rangkap yang diulang-ulang lori tu setiap hari tanpa jemu.

Kadang-kadang sehari tu sampai dua tiga kali juga lori tu lalu depan rumah guwa. Bayangkan seminggu berapa kali pulak guwa kena hadap lagu tu? Mahu tak mahu, guwa terhafal juga lah lirik dia.


Satu hari tu, guwa sedang leka main kucing dekat beranda rumah. Incik ayah pula bersandar di kusyen pekena surat kabar sambil layan nescafe panas. Puan emak pula duduk di ruang tamu menengok sinetron sambil lipat baju.


Sedang kami leka buat hal masing-masing, melintas lori tilam lalu depan rumah sambil memekik

"Tilam..Tilam..! Tilam lama tukar baru!"


Tiba-tiba entah macam mana nak dijadikan cerita, hari tu tetiba pulak cik ayah gatal mulut gi ajuk lori tu. 

"Bini Lama Tukar Baru ~~ "

Puan emak dekat dalam dah berdehem dah guwa dengar.

Guwa dah tak sedap ati.



Time tu guwa dah terasa aura hitam.

Langit jadi mendung sekejap. Awan hitam pekat.

Petir tak semena-semana sabung menyabung.

Burung-burung lari balik sarang memasing. Dah tak terbang dah. Time tu, burung pun jadi lupa mereka ada sayap.


Sejurus kemudian, kelibat puan emak muncul di depan incik ayah sambil cekak pinggang.

Guwa lekas-lekas tarik kucing bawak masuk rumah.

Incik ayah pula menyorok belakang surat kabar. Kalau boleh menyamar jadi kucing, guwa rasa time tu juga incik ayah bertukar jadi kucing.

Kesan daripada peristiwa petang tu...


Malam tu guwa dah incik ayah makan malam dengan maggi sorang sebungkus. Tumis sendiri-sendiri. Puan emak mogok masak.

Cinabeng!

*********


p/s :
perempuan dan poligami umpama api dengan petrol. jangan dibuat main bai! terbakar!

173 comments:

pinky said...

hahhaa....slmat kembali....

hazwan said...

hahaha.megi pun megi lah...
nak buat camne emak dah mogok

Liana Bakri said...

giler lah! brani mati ayh hang zack.. kah3!!

atiqsalleh said...

hahahaha.. mmg bagus pun mak lu mogok masak...

echa takashimaya said...

haha.itu reaction seorang PEREMPUAN kot.

dapat meggi pon kira ok kot!haha

Nurul Syuhada said...

memang saja la cari pasal tu..hahahaa....

Aya Ariel said...

kalo paham..bagos lah..
sila jgn cuba praktik pd kehidupan hang..nanti sesal tak sudah!

~Miss_eiyDa ~ said...

hahhaa comey sangat...

Mohd Khairi Khadzir said...

same with me.. sunist xpakai gula memg sedap..mak gua kate boleh membakar lemak, sesua sgt lepas mkan sup kambing ...

laki ngan poligami ibarat CPU ngan LCD screen... klau xde, xley idop hahahaha matilaaa..

Cik Siti Rahmah Bahrom said...

ahaha.. mau tak terbakar puan mak dgr incik ayah ckp mcm tu.

nyonyacyber said...

hahahha terbaik puan emak! cayalah! lain kali mulut kasi insurans lebih sket ya tuan2 haha

Balqis Shafikah said...

huhuhuu. terus mogok msk. tu lah mkn dia...:P

@juera said...

tau x pe..poligami sensitip tau! hehe

sdp mkn megi? haha

sweet life said...

mama cool!!

kyra said...

org lain punyer angkara org lain terkena tempiasnya jgk..hahahaha...

cikgu ct zubaidah said...

tgk2 budak2 balik sekolah? tgk cikgu balik sekolah tak ke zack hehe bukan ke lori tu jerit tiram2...

Zahirah Dzulkifli said...

Hahaha. Penangan tilam~

sweetie chentaku said...

comel sgt!!

aYaz said...

mantap....
(dua-ibu-jari-tangan-ke atas)

Anonymous said...

selamat sekadar makan meggi satu hari !! kalo seminggu !!

J.Syazwana said...

zack aku paling suke part "bini lama tukar baru"

kahh kahhh !

tetiba ofis tengah sunyi dengar aku gelak.

semua orang tengok.

sengal lah. hahahha

azri johan said...

muahahaha, padan mukaaaa incik ayah dengan kauuu


www.azrijohan.com

Anonymous said...

he's back :)

fastabiqul khairat said...

kih3....ada bkt jdik krtunis ujang la...

yasmin said...

gurauan manja tak sangka jadi lain

AyNz said...

buat me sengih sorang sorang.. mohon nak share ;D

mate saya bulat said...

hahaha. serius kelakar beb ! nasib baik mak aku takde cmtu. dia biar je kalau bapak aku cakap cmtu. hahahaha

AIMAN said...

lawak ah! hahahhaaa

Nur Azni Binti Jamal Abdul Nasir said...

yeah ! zack update lagi :D mmg xsia2 tggu ang update..anyway, nice entry..hahah ! perempuan dan poligami umpama api dan petrol, :) gud luck zack..

Nur Azni Binti Jamal Abdul Nasir said...

yeah ! zack update lagi :D mmg xsia2 tggu ang update..anyway, nice entry..hahah ! perempuan dan poligami umpama api dan petrol, :) gud luck zack..

mizzkechique said...

kucen dgn ko sm besar..

haaa, memain lg bab cri bini baru, kn dh kena.. sensitip hokey!!

raihan salleh said...

haha.comellah ayah ko.

Syamira Yahya said...

saya suka, saya suka. .hee, terbaik la! oh ye, poligami 2 jgn ckp, org pompuan mmg sensetip psl tu. .hehe

fiza nurani said...

Hahaha, samela kite. Tengahari tadi masa tengah masak kat dapur, ada lori tilam tu lalu. Tilam2, tilam lama tukar baru''...

Btw, haruslah lelaki menjaga kata-kata mereka agar tidak melukakan hati setiap perempuan.. hihi

Hasyash said...

huhu... ta pepasal anak pon dapat tempias..

maisarah sarah said...

cute betul la story tu.haha.eyh dah ada kemajuan la.xguna kartun kepala bulat dah.hehe.

hana said...

hahaha..
kan dah majuk..
jgn wat main pasl poligami..

ked said...

megi-megi pon sedap bhai.. hahaha

moral of the story, jangan la hafal lagu tilam tu.. seb bek makan megi.. kalau makan bskut kering cicah teh je lagi haru der..

Miss Purple said...

kuikuikui....comel!

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

adoi...kakD gelak sambil menangis ni...cayalah...

Aiskrim Cokolat said...

hahahahaha kan dah tak psal2 mkn megi as dinner . hahaha .

Ainn Rahman said...

Terbaik punya Puan Emak ! HAHA

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

oh my..lawak sgt okey..kahkahkah gelak..ok la dpt gak megi..heheh

~farah~ said...

cantik sgt katun kau lukis tu zek..

Nana said...

ahaha..kat sini pun banyak kali cina jual tilam..ade ke org nak beli ekk..sbb pilihan x banyok...org tedesak je beli kutt..

Aisumi Chan Kawa'i said...

hahaha~ dah lama xdgar bunyi tu.. skrg dah maju sume pakai on9 je nk jual nk beli baru :P

sheeira ariiff said...

hahahahaha lawak ! saloo2 la update blog ye. huhu

mirul aar said...

terbaekkkkkk~!!

Juwairiah Huding said...

ehee..mmg cari nahas la incik ayah tu.keh3

S H I T E Q said...

hahaha. ksian mkn maggie

Akulah Pak Lan said...

Haha aku pernah guna term yang sama. Tapi mak aku yang pandang. Ayah aku dok reling2 ja.

Tapi still makan nasi cuma dengan telur kicap, masak sendiri.

~ Cik Azz ~ said...

Hahahaha.... Kek sini boleh dikatakan tiap2 hari ada lori jual tilam tu..

Tabik jugak la dengan semangat dia mencari rezeki.. Orang lain sibuk dok mengipas badan nak tido, dia lak sibuk mencari pelanggan..

Norhalizah Mohamed said...

ayo~ lama dah tak menghupdate. selamat kembali.

Rosniena said...

hahaha..padan muka korang

Anonymous said...

keluarga bahagia

1.sankuik: gwa pun sama cam lu sankuik & air..bru rase orennyer HAHA ..kucin gwa nama sankuik (kaler oren)
2.emak merajuk(mogok) *comel
3.ayah dan anak: nasib nasib wakakaka

Rapunzel Cikilolo said...

meggi pun sedap jugak. haha

nur amalina athman said...

haha..lawak..:)

Lizzie Yasmin said...

Gatal mulut sgt, memang sedap dapat belasah meggi.

laskar pelangi said...

AHAKS!
sape suruh cik ayah tersalah sebut. adesss!mmg semua perempuan tak suka bermadu. ngeee~
jangan zack plak gatai nak berpoligami. hihi

jenah said...

thanks zack...bru ilang ngntuk aku arini..

PaK PiS said...

terbaikk..makan magee..tumis sndr2.. leh plak mkan saing..haha

untoldhistory said...

burung lupa mereka ada sayap. HAHAHA

Syakir Rahman said...

hahahaha...sempoi... ^.^v

Farisha Haris said...

sendiri carik penyakit..hahahaha

Brown girl said...

hahaha. padan muka Incik ayah. tu la, sapa suruh cari pasal lagiii

*SiRibenMerah said...

hahaha.. apesal incik ayah tak ajak kuar mkn kt kedai? biar pn emak nyesal sbb mogok.. muahahaha..
megi pon kenyang kannnn~

syabab said...

itu baru gurau2 lom tanya faca to face....kalo tanya bukan takat mogok masak.. mogok xleh tidor bilik...hohooh

darla carolina said...

\o/ setelah sekian lama menyepi \o/ tuan tanah kembali dengan cerita tilam dan bini baru HAHAHHAHA kayyy lawak (Y)

Anonymous said...

bestt :D

anne jasmine said...

hahaha... sama je kat sini pn.. pun jugak penah wat tajuk yg sama.. isi yg berlainan.. :)

Rozuan Ismail said...

terlajak kata tak boleh diundur.huhu

NIZAM said...

Kelaka la Zack. tp comel je story ni. hehe :))

fadh ^_^ said...

sampai sekarang kot ade lori tu. haha. dok melake eh dulu?

Rhea Meera said...

Nice entry. Rhea suka baca... :)

Zinnirah Humaira said...

tsk tsk tskk..kasihan kasihan. hmm :P

blog-tips-kurus said...

boleh buat komik macam Dato' Lat! (>.<)

Axieya Zara said...

sampai skrg kot lori2 tu gune ayat yg same..haha

Kamil Kahar said...

"bini lama tukar baru"...haha...

thx zack sbb kembali menulis...

walaupun ko da lame x berkarya kt blog ni tp aku tetap gelak stiap kali baca entry baru ko...nice!!!

P/S: kalo ko still ingt aku lg...aku la bdak 2 thn lepas yg mnx izin dr ko utk wt animation dr hasil lukisan ko...

oshin said...

mak enchik zack COOL lah , HAHA perempuan memang anti dengan poligami . HAHA :))

Atiqah Ivy said...

yup, pompuan x suka diduakan~

mcm biasa dgr je "tilam..tilam! tilam lama tukar baru". mcm yg selalu lalu depan umah sy..awk duduk mane ea zack..ntah2 kite b'jiran..ahaks :P

Liyana Zahim said...

Kat tmpt gua pon ade lori tilam tu.. Sama gak ler lirik die.. Apekah mrk association? Tak mgkin ini kbetulan.. TAK MGKIN..

Liyana Zahim said...

Kat tmpt gua pon ade lori tilam tu.. Sama gak ler lirik die.. Apekah mrk association? Tak mgkin ini kbetulan.. TAK MGKIN..

Ain Asrar said...

itu dah di kira baik aku rasa makan meggi je .nasib tak dibalingnya tong gas :)

Ezad Skytech said...

haha...tak pasal2 makan maggi je kan...kah3~

syahiraaghani said...

hahahhahaha! sioot je.


thanx bagi hidup sy cerah kembali. aicehh :)

Anonymous said...

katun x comel cam dulu

man yusoef said...

hahaha..part tilam2 tuh sampai skrg ada lagi lalu...diorg ni ada parti ke? tiap tempat sama jek nada..LOL!

dAk_kEcik said...

ha ha ha... terbaekkk la ko zack

Ca Cik Duyung said...

naseb badan....hehe

garang betol puan emak ye..xleh cuit langsung pasal poligami..hehe...

pie said...

gelak guling2...!! hahahaha..mahunye tak marah puan emak..hahaha..jawab la da kene makan maggi :P

sYaFaRiNa said...

u punya artwork still terbaik la bro...
entry yang menarik...
Kawasan rumah aku ni, smpai sekarang ada Tilam Lama tukar baru tu...
cuma x sekerap time2 kecik dulu...

wahida said...

hahhaha. statement cik ayah memang cari nahas.hehe. Mujur ada megi penyelamat. :D

wani said...

hahaha.. tau takpa XD

Farn said...

terbaek la bro!=)

Farn said...

terbaek la bro!=)

hieda aziz said...

tyme tecik2 dulu.. bila dgr lori tilam ni, terus menyorok masok bwh selimut.. takut sgt2.. hahahaha...

hieda aziz said...
This comment has been removed by the author.
Cik Miza said...

mujur ada megi.. bunyi lori tu sama ye seluruh malaysia??

SaYraH WonDerLanD said...

hahahaha lori tu sll gak lalu umah sarah but takda la kerap sgt....

ok jgn berani sebut poligami depan perempuan..mmg angin ok...

Syafiq Ahadin said...

huhu! dahsyat mak kau... tapi tu laa realiti... huhu!
dahsyat! huuuu~~

Anis Najwa Nazari said...

Assalamualaikum.hey there, I seriously suka gila each of your entry. Comel gilosss :D pastyears, which tak semua orang mampu ingat dan ekspresikan dengan baik but you did it really well. so keep it up. your writing awesome. keep blogging. zaman kanak kanak sekarang dah tak adventure sangat macam dulu. semua IT memanjang. takde life.*saya rasaaa.Bytheway your drawings pun comel.

May Allah bless you encik zuhairi. Goodluck for the upcoming entry :D

Anis Najwa Nazari said...

bytheway,kat tempat saya, saya selalu dengar, surat khabar, surat khabar lama. ;D

WildSeven said...

wahahahahah.... i love u la zack... welcome back! sunyi sepi gua rasa tanpa update lu... hik hik hik

EG said...

kah3. apapepon encik abah memang berani masa ajuk lagu tu. Hahaha

syaEYRA said...

megi kari ke megi tomyam, haha

DaYaH JeLitA said...

siot bini lama tukar bawu pecah perut cyg gelak..ahahahaha...lawak la b nie... <3 u wakakakakakakakakaka

Amirah Yusof said...

maggi pun maggi la..kui3
go mak go!!

ara rara said...

wahh. lama nyaa tak baca zack punyaa. haha. selamat kembali. (: entri yang nie memang nenarikk gilerr. haahaha. sumpah kelakarrr.

fiza said...

Hahahaha..tak pasal² kena mkn mi maggi yer.

BiNtaNg HaTi said...

hehehe..terbaekkk la puan emak..maggie pun maggie la..mudah dimasak enak dimakan ape...hihihi

fuad ansari said...

terlajak sampan, boleh ditarik..
terlajak kata, buruk padahnya.. (",)

miss inna said...

haha! terbaik la..tergelak innav bila part "bini lama tukar baru".
anyway, perempuan mestilah melatah bila bab poligami nie..

miss inna said...

haha! terbaik la..tergelak innav bila part "bini lama tukar baru".
anyway, perempuan mestilah melatah bila bab poligami nie..

Muhammad Haziq said...

hahaha sengal larh^^ bagus leh buad karangan^^

Nureiyraa Azman said...

kadang2 saket otak aku bca blog Incik Zack niyh.. semua tu sebab otak aku tak mampu nk menahan kseronokan ketawa baca apa saja yg hang tulis zack oii...haha

Eyeme said...

hahaha..lagi2 kalau pompuan tu tak paham ape poligamicakap mcm wa paham je derr... -.-'

semutsengal said...

cool lah,

kenapa incik ayah tak menyamar jadi kusyen ?

nursayidatina said...

kelakar betul :D

kadang kadang annoyed jugak dengar lagu tilam tilam tu ,

eszyamin said...

owh ek?? kih3..tapi cina tilam tilam tu mmg tak menahan..kt mana2 pon ada dialog itu setiap ptg..

Suraya Aida :) said...

haha klaka la incik ayah,kua peluh jantan bila puan emak terdengar :p

sampai skang terpikir kenapa lagu dorang sume sama jek intonasi n lirik die.pelik.

Arra Ahmad said...

hehe..kat sini pun dah terhafal lirik tu..nasib baik incik asben belum buat irik sendirik..:P

Nana Jena said...

hehe . seriesly , bro ni pandai bermain kate2 . btw , selamat kembali . sgt2 tertunggu blog bro . :) klakar ar entry ni . hope bro update lagi for next awesome story ok !

shera haifa said...

sekali skala makan maggi bst gak kan.. hehe

hasmira said...

akhirnya zackzukhairi kembali...suke2..terus kn berkarya...

muhammad syafiq said...

bila dh dok rumah dh x dgr tilam2 nie..dluw dok ostel slalu dgr tyme blaja+ptg2...
rindu kot kt apek tilam...

cikumi_violet said...

hahaha..adoyaii...kcian mkn maggi je dek sbb mak mogok msak..^^,

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

haha kecian..... welcome back zack!! =)

Mia Lydia said...

hahaha. x pasal2 jek.

'kerana mulut, perut binasa'
ekeke.

tp ok la. bole jd pengalaman n pengajaran terindah! ^^

IZAHAR™ AZIZAN said...

biasa lah... nk wt cm na.. smua org ada prasaan jeles.. tp yg tak semena mena org len lak jadi mangsa, hehe

a little less conversation said...

gua cuma nak tanya, malam tu bapak lu tidur mana? beranda ke? hahaha

MurniWaty said...

ahaks..... lori tilam still berlegar2 dpn umah mak wa, rasa cm nk balik je kasut kat lori tu memekak je petang2 org nak tido...

zuwaidah said...

terpaksa control gelak ni, baca di ofis. bos lak ada kat dlm bilik huhuhu..kalau dia tak ada mahu pecah perut kak zu gelak nih..kelakar laaa

faridah nazurah said...

haha padan muka incik ayah tu.. tu la sape suruh ckp camtu. sensitipp tau~

nia marlissa said...

comel je incik ayah :)

nia marlissa said...
This comment has been removed by the author.
sephia sophia said...

siyes yang ni kelakar

Aziri Pauzi said...

miahahahahaha~ gua gelak guling2 baca bhai~

"kalau bapak gua boleh jadi kuceng, dia dah bertukar jadi kuceng dah"

trolololol~

blog ni best. Siyes !

farah0927 said...

uihhh~~dh upgrade dah......siap ade kaler lagi!huk3

Anonymous said...

pendapat auntie - mak zack ada good sense of humour, sebab mogok masak je!

LYa 야나 said...

kekeke... same la ngan inci ayah saye. itu ayat die bile lori tilam lalu ;)

aNieSz said...

bestnya ade kawan cm sahril!!

@YUNID@TI said...

hehehe

Nora Karim said...

hahahah.... jgn buat main ooo...

Sr. Maryam Fatanah said...

seriously kelakar!

sara E a.k.a ct said...

hahahaha!so cute la:D

Lensa Cahaya said...

Hahaha.. jgn carik pasal.. carik bini baru xpe.. ehh..????

eyjalukman said...

haha lawak gilee !
tu laa , org pmpuan mmg pantang dgr poligami ni .
nnt mulalahh angin stu badan . dah takpasal2 dpt megi ;)

lieyaseven said...

lukisan dah brubahh...
prefer yg dlu lg cumel>.<

lizafaliza said...

hahha..lawak giler...huhu..apa2 pun salam perkenalan...

Qaseh Putry said...

Follow Me Bck ! http://cikputeristory.blogspot.com/ Yr Blog Nice , :D

MomoSyiera said...

zack yang ohsemmm :)

XieRza said...

huhuhu..yes. stuju perempuan and poligami umpama api ngn petrol...

Mimi Suke Cupcakee said...

hehhehe . kelakar la abg zack !

Cik Nurul said...

bhahahahaa kelakar lah! serius suka baca entry2 awak! wewewee gamba pon comel2 je.. hikhik thumbs up! :)

Miziey said...

Hahah. Mistake membawa padah! kih3.

nur chahaya Abadiey said...

hahaha LOL!

syuhada said...

cool la makcik... (y)

nu_siti said...

"bini lama tukar baru"???!

JimieRay said...

Wanita dan poligami umpama gunung berapi... :))

jaakechik said...

hehehe...kelakar la entry2 zack ni. sronok baca!

Blog Incik Panda said...

update la wei,,,

Cik Cinta said...

ntah hupdate le..
gua pun tertunggu2 ni bai..
hehehe =p

Outbound di Malang said...

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

Atyrah said...

Hehe gelak guling-guling baca entry En.zack,

Cik Bulat said...

hahahaha ! terbaik ~

lynn kamarul said...

hehe terbaek

Anonymous said...

zack bila lu nak update blog nie...

Syira Rara said...

hahahaha klaka lorr..

exoraexra said...

hahah.. okay pose ni mmg dah lame... sebab br ade mase nak blogwalking.. :p mmg kelaka... ^^

masturazakariah.blogspot.com said...

HAHAHAHAHAHHAHAHA sumpah lawak! hehehehehhe

zahidahwahid said...

my fav jugak sunquick w/o gula... yummie!!

adeh!! tergelak sorang baca post ni...

Anonymous said...

cam sial lah...

contilover said...

Haha.. mmg terbaeeek karya lu.. guwa respect.

Related Posts with Thumbnails