Kicap, Soya dan Pantang Larang

Orang melayu kita sememangnya kaya dengan adat resam dan pantang larang. Asalnya, benda ni dari pengalaman diorang sendiri, seterusnya disampaikan dari mulut ke mulut, dan last sekali diwarisi dari satu generasi ke generasi yang lain, sampai la ke ari ni...

"Apa hal pulak nak kene dengar cakap orang tua-tua? Dah nama nye pon orang tua? Bukan betul sangat. Entah-entah masa die pesan tu, die tengah nyanyok?"

Ok. Tak boleh macam tu. Kita bukan disuruh untuk ikut segala apa adat resam dan pantang larang yang diorang pesan. Bukan. Bukan macam tu! Nehhi! - bak kata orang industan dalam cerita 'panggung sabtu' tv3,  sambil sengguk kepala sikit.

Actually, apa yang orang tua-tua dulu sampaikan tu sebenarnya adalah satu 'hint' kepada kita. Tinggal lagi dalam bentuk yang tersirat je. Orang dulu-dulu memang suka berkias dalam bahasa. Sebab tu kalau lu orang perasan, masa zaman mak ayah lu orang bercinta dulu-dulu, fuhh! die punye surat cinta, macam sajak sempena hari guru! Sikit punye tinggi bahasa dia.

Lirik lagu dulu-dulu pun sama jugak. Berkias dan berseni. Lu orang mesti pernah dengar lagu Saloma tajuk Perwira. Kan? Kalau sapa kata tak pernah dengar tu, guwa rasa ada dua possibility je. Sama ada sejak kecik die duduk oversea. Atau pun die memang pekak sejak lahir. Kalau ada alasan lain, memang membongak. Gentle guwa cakap!


"Kekanda di medan perang.. Adinda di medan seri... Sama-sama berjuang, Sama sama berbakti... Untuk ibu pertiwi..."

*tetiba rasa patriotik gile*

Kan cantik lirik dia? Baru ada art value.

***********************

Ok. kembali ke pangkal jalan cerita. 

Pasal pantang larang yang guwa terangkan awal-awal tadi... Orang tua-tua kita dulu sebenarnya bukan bodoh. Diorang terlebih dulu makan kepsi garam berbanding kita. Dia sengaja bagi pantang larang dalam bentuk yang unik dan ada 'hint' untuk cucu cicit dia pikirkan di masa akan datang. 

Contohnya, pesan orang tua-tua dulu, 'anak dara tak elok menyanyi dekat dapor, nanti dapat laki tua'.



Kalau sekali dengar, memang lu orang akan rasa macam "kejadah apa??"

Celah mana lu try connect skali pon, takkan jumpa hubung kait antara nyanyi dekat dapur, dan kawen dengan orang tua. In fact, guwa rasa ziana zain dulu pon nyanyi juga dekat dapor masa zaman dia muda muda. Tapi laki die standard je. Tak tua pon? 

Siti Nurhaliza? Err... Lain cerita.

Sebenarnya, orang tua cuba nak sampaikan dekat lu orang bahawa sesungguhnya tak elok nyanyi dekat dapor bukan apa, tujuan die supaya lu orang tak leka. Karang nanti lu orang sibok nyanyi, nasik abis hangus. Lepas tu, silap-silap bile lu orang tarik part korus lagu tinggi, takut-takut air liur lu terpercik dalam kuah kari. Itu saja...

Orang dulu-dulu cukup masak dengan perangai anak dara yang susah nak dengar kata. Jadi, diorang kias dengan bahasa. Katanya kalau nyanyi jugak, nanti dapat laki tua!

Anak dara mana yang tak takut kalau dapat laki tua? Kalau laki tua berharta, takpe juga. Kalau yang tua kerepot, takde sen haram pon dalam poket, mau? 

*************************

Berpandukan basic dan tujuan yang sama, orang tua-tua pesan pada anak cucu diorang. Antara lain, 'jangan duduk atas bantal, nanti bontot bisul'. Padahal, maksud tersirat dia, bantal tu tempat letak kepala. Tak elok la kalau nak bubuh punggung.

Hurrmmm.. apa lagi? Ha, 'tak elok termenung depan muka pintu. nanti lewat dipinang orang'.

Lagi? 'Jangan bukak payung dalam rumah. Nanti ular masuk.' 

...dan macam-macam lagi.

Tapi yang paling 'rare' pernah guwa dengar masa kekecik dulu, "Jangan tunjuk pelangi dengan jari tangan, nanti kudung." 



Dulu masa kecik-kecik, guwa tak banyak songeh sangat. Guwa dengar kengkawan cakap macam tu, terus guwa jadi tak berani nak tunjuk dengan jari. Tapi guwa tunjuk dengan cara juih bibir. Macam cilake. Punye semangat nak tunjuk jugak.

Sampai ari ni guwa masih buntu memikirkan maksud tersirat di sebalik kata-kata ni. Antara lain yang guwa pikir lojik, mungkin sebab diorang takut kalau-kalau time kita ghairah angkat tangan tuding ke pelangi tu, tak sengaja tercocok mata kawan? Bebudak kan memang eksaited lain macam kalau jumpa benda-benda pelik macam pelangi? Entah lah.

****************************

Tengahari tadi dalam pukul dua, guwa gayut dengan cik awek dekat skype. Cik awek tak mengajar ari ni. Dia dapat MC. Doktor tak bagi puasa sebab dia gastrik muntah-muntah semalam. Kalau puasa juga, dikhuatiri akan pengsan. Lebih kurang begitu la.

Jadi, sebagai bakal ketua keluarga yang bertanggungjawab, guwa suruh cik awek rehat saja di rumah. Berikut adalah antara lain isi kandungan perbualan guwa sama cik awek.

"Esok awak tak mengajar kan?" - soal guwa, merujuk pada sistem pendidikan malaysia yang mengenakan cuti di setiap skolah di kedah pada hari jumaat.

"A'ah." - Jawab cik awek lemah.

"Awak rehat dulu.. nanti petang sikit awak balik rumah mak. ya? at least dekat sana ada orang boleh tengok-tengok kan awak. Abang risau nanti awak pengsan sorang-sorang dekat rumah..."

"Itah ok je..." 

Cik awek masih mahu berpura-pura sedang sihat.

"Dah makan ubat?" soal guwa lagi.

"Belum..."

"Knapa?"

"Tak larat..."

"Laaa.. awak tak puasa kan? Kenapa tak makan?" - ujar guwa dengan nada cemas bercampur resah.

"Itah tak larat la abang..." - jawab cik awek dengan nada sayu.

Kalau di ikut kan naluri lelaki guwa, mahu je guwa bergegas ke sana tapau kan kepsi untuk cik awek. Tapi apakan daya. Jepon dan malaysia bukan la seperti seremban-kl. Guwa perlu berenang merentasi laut cina selatan terlebih dulu sebelum sampai ke cik awek. Dan andai kata guwa mampu berbuat begitu, by the time guwa sampai, cik awek da lama sembuh. Silap-silap guwa pulak yang sakit-sakit badan.

"Macam ni...Awak pergi goreng telur. Lepas tu kacau-kacau bagi hancur. Buat masak kicap. Senang je. Tak sampai lima minit pon. Ya?" - usul guwa pada cik awek sambil kecur air liur guwa terbayangkan telur masak kicap.


"Kicap takde..." -jawab cik awek sejurus kemudian.

"Takpe la abang. Itah nak makan telur dengan roti je lah.." - sambung cik awek dengan nada yang masih lemah.

"Awak tu tak sihat... Kena makan benda panas-panas sikit..."

"Lagipun Itah tak nak makan kicap..."

Tiba-tiba guwa jadi blur. Sejak bile pulak cik awek tak makan kicap ni? Getus guwa dalam ati.

"Kenapa pulak?" - Soal guwa ringkas, minta penjelasan.

"Dari dulu lagi Itah selalu terbayang, kalau makan kicap, nanti jadi hitam..." -jawab cik awek serius.

Dan serentak dengan itu juga guwa ketawa berdekah-dekah sambil menumbuk-numbuk dinding sebelah guwa.




"Siapa ajar awak ni?"

"Ntah.. Tapi betul la abang! Cikgu-cikgu dekat sekolah pon cakap macam tu? Diorang kata kalau makan kicap masa pregnant, dapat anak kulit hitam."

Yang guwa heran, jawapan cik awek tu macam takde langsung riak-riak bergurau. Sikit punye serius.

"Abis tu kalau makan sos, dapat baby kulit merah ? macam tu ?" -soal guwa dalam nada ketawa bercampur air mata.

"Abang niii!!"

"Ok ok.. sori sori..." pujuk guwa setelah perasan cik awek diam tak berkata-kata..

"Cikgu-cikgu dekat sini cakap, kalau makan soya, nanti dapat baby kulit cerah..." 

Dengan tak semena-mena guwa letak kan headphone ke meja dan guwa ketawa kuat sambil tangan kiri menutup corong microphone, tak mau cik awek berkecil hati.

"Dah jauh benar awak sesat ni... Kembali la ke pangkal jalan wahai sayangku.." Bisik guwa dalam ati.

"Lagi, cikgu awak cakap apa?" -soal guwa setelah berjaya mengawal keadaan.

"Kalau abang nak tau, abang pon nanti tak boleh makan kicap! tau?"

"Haaa?!"

"Ye laaa... Abang kan lelaki. Sperm donor... Nanti abis baby semua itam..." -jelas cik awek serius.

Menggeleng guwa dua tiga kali sambil mengurut-urut dada mintak bertenang. Ini macam punye style, kilang kicap boleh melingkop!

"Kalau macam tu, awak makan la soya. Biar abang makan kicap. Nanti anak kita standard standard. Tak hitam, tak putih."



++++

Cik awek diam, sejurus sebelum beransur ke dapur menggoreng telur.

*************************

Jadi sekarang ni macam mana? Setahu guwa, takde pula guwa dengar pesan orang tua-tua, "jangan makan kicap, nanti dapat anak itam". 

Cikgu mana punye teori ni? 

Err... Mungkin lu orang boleh bantu?



341 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 341 of 341   Newer›   Newest»
mimi_gemok said...

haha. tapi ann.
seriously la.

mak aku mase mngandung slalu gile minum soya bean ngan yong taw fu.

dye kate naty adek puteh.

pastu, da dpt adek.
gile puteh adek guwa.
prince william pon kalah.
sampai ramai offer jd model.
tapi ayah guwa xnk kasi.

BTW, ni bkn nk promote ade ke ape. just nk bgitaw. kalau abg zack kawen naty. jgn lupe minum soya bean ngan mkn yong taw fu.

naty bole dpt anak hensem cm adek guwa.

hahaha

lizz said...

bab suke makan kicap anak gelap tu aku sllu sangat dengar!!! sian,kadang2 ade kawan aku nk amik kicap trus letak balik!!!!hahahahah

kema said...

lawak....kah3...*gelak guling2*

mnum soya kulit jd cntik kot...

eQin_BaD said...

hahahahahaha... xley blah.. cne die ley cye mende cm2??hahahaha

syuE said...

tak larat nak ketawa..hahahahaha!!!!!

K2r~90 said...

mcm pnah dengo.. tp sume tu ngarut toi...

paan sabri said...

zack, ang makan kicap, then cik awek minum soya, tak jadi kida belang ke anak ang?

Don Dale said...

hahahahahahha.. nasib baek aku bacer waktu malam.. kalo waktu siang time pose nie.. mmg x bleh blah...

Anonymous said...

Hm...according to the fact....soya bleh menyebab kan kulit sensetif...putih tu putih...tp akan jd sensetif...ada merah2....
so bnyk makan kurma...lg elok kan....

eiffel said...

hahaha...xley blah..tp org ckp, klo ngah luka2..xelok mkn kicap..sbb t parut dia nmpk gelap..


Latest Entry ::Sebalek Bulan Purnama
my blog

akira sendoh said...

hahahah..penat gelak..tp yg tau..ni btl2 la..ade member suka num soya msa pregnant..mmg ank dia pth..tp problem ngan skin..

tak tahu la sbbkan soya @ apa..tawakal je..ye dak??

selamat berpuasa 13 ari di jepun..:)

Ann said...

haha lawak lah....soya cmpur kicap dpt anak kulit warna standard...teori baru ni..hehe

the GERRRET pretender said...

sempoi giler..
nice drawings!!
terbaek ar!!

nk cilok sket info² ye..
mohon permission!!

::ienafazlyna:: said...

naseb bek tak kudung sebb selalu sangat tunjuk pelangi..hehehhee

Moque ^_^ said...

hahaha..cam lahanat..terang biji mata aku ptg2 cmni.. keep it up bro.. :)

nirya said...

hahahahaha terbaekk la lu...
tp mmg pnh dgr..klo minum soya insyAllah baby putih...(mcm mak sy wt kt adik laki@adek bongsu sy..nape la mak sy x wt kt sy kn..huhu)

kicap2 tu ade betul nye jgk..

ni sy nk kongsi kisah benar....
makcik sy mase pregnant kn anak die (anak no 2, pmpuan)..mkcik sy ni sgt2 sume meratah@makan serbuk kopi (yg telah di bancuh dan ditapis..bukan yg belum bancuh lg oke..)
nk dijadikan cite...anak die kuar2...mmg agk hitam manis sikit..hehe
mungkin ini satu suratan ataw hanya satu kebetulan ciptaan Allah...
wallahualam....

-wassalam-

RedBoy said...

haha.. klakar gila ko ni..

Anonymous said...

bro, ak x taw la ko dh taw ke x. tp soya lg banyak keburukan dari baik.
x percaye, sila rujuk artikel ni.

http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/soy.htm

kalo mls bce. ringkasnye. isi plg penting:

ade modified estrogen yg sme mcm estrogen perempuan. tp estrogen ni boleh cause pmpn sng dpt breast cancer and for guys bole bg rosak lu punye sperms.

lain2, bace la sndri ye

MiSz MaNja said...

tipikal malaysian kot... dulu aku kekecik pun ade org ckp pasal pelangi tuh... ade orang cakap pasal kicap,soya, dan sesibling dengannye.. lu ni mmg suke gile kepsi ea? hahahaah... :p

My MiRa said...

rajA!!!mana tempat rakyat jalata nak comment nak folow nyer...tak mau kuar ruangan tu...aiya...hohoho

✿nenek moden✿ said...

aku dah ar pakai bedak sejuk kat muka..abis bedak sejuk berterabur sebab gelak..rumet aku pun pelik..lawak tol ar

nurayunni said...

comel kartun2 dlm blog nie..

Nurul Balqis Batrisya said...

tp btol la ape yg org tua2 ckp mnyanyi boleh dpt laki tua..
mcm aq sendiri la kan..huhuhu..
tp dah jodoh aq..tua2 pun,aq trima dia..

Nur Asyuraini said...

aah kan...
aku pown cuma pnh dgr sal soya je...
kicap.... x sure r lak....
mak aku xde lak ckp sal tu...
tp maybe r....
hahaha ^^
funny la cter nie.....

man yusoef said...

ha ha...ada jek idea nak wat aku gelak....syabas

fahana_ann said...

hikhik..terkekeh ketawa dalam pejabat..nak plak tadi baru je borang pasal petua yang tunjuk pelangi tu..kata staf tu sebab kalau tunjuk guna jari telunjuk macam takda adab..
tapi memang lawak gak le soya ngan kicap ni.hakhak

Faqir Kaya said...

Arrggghhh mantap....

chekodok said...

mak aku pun ckp aku golap sebab dia byj mkn kicap time ngandungkn aku.
ceh.
err..
anon tu marah time puasa ni sebab glukos dlm drh dia rendah.
bukak pose naty minom soya byk2 lps tu pekene nasi kandaq kasi banjir ngn kicap.
kehkehkeh

chekodok said...

*byk

eykameow said...

awek lu smart la bro. haha.

Enchaoz said...

sedangkan kicap itu sendiri pun diperbuat drp soya wakakakaka

Anonymous said...

kicap sumbernye dr soya :)

Anonymous said...

hahaha...best entry ko nih zack..:)
Kepada incik anon dr roma italy..jgn serius sgt bro....relek ar bro..zack ni menulis ikut hati die..dia punya blog..dia punya suke nak tulis ape...itu hak dia..

Aku pun dah keje gak..tiap2 bulan gaji kene potong bayar cukai tapi takde la sampai nak men'down' kan blog nih..bile penat2 buat keje...time lunch nak gak releks sambil bace blog..boleh gelak2..then sambung buat keje balik..baru la seimbang bro..

Selamat berpuasa.
London, New York, Paris..:p

syaiyunk said...

kicap n soya = kicsoy hahahah

syaiyunk said...

kicap n soya = kicsoy hahahah

cyra said...

hurm... ta penah lak dgr kalo sperm donor mkn kicap ank itam....
kalo luka mkn kicap berparut tu pnah dgr lak..
1 agi.. sya gler kicap.. tak itam pown.. (bngge jap)
huhuhu

milimilo said...

hahaha.nak gelak.blog zack pun ada jugak anon yg dengki rupanya.ingtkan semua suka mcm aku suka. ;D

pesan kat kakak itah, jgn minum soya time pregnant.bahaya.soya xelok sbnrnya.nanti anak jadi lembik n sng dpt penyakit.yg kata soya elok tu propaganda yahudi je.aku pn xtau betoi ke dak.tp aku mmg xsuka soya.baik minum susu fernleaf.kompom putih ;D

Anonymous said...

xde la teori kicap ni. org cina mkn kicap bergelen2 segala mcm kicap segala mcm masakan org cina ltk kicap xde pn gelap. bos aku omputih tiap hari pekena kopi kaw2 xde ltk gula lg xde pun itam. setau aku sape minum kopi pure nti kulit dia merah mcm omputih. aku penah try kopi bos aku buat. gila pnye pahit. tp tiap hr dia teguk mau 4-5 cwn. itam ke putih kan ikut genetik. omputih terpacak bwh matahari xde pn itam. org afrika yg dok dlm econ je xde pn putih2. betul kan3.....=)

** Silent reader je **

p/s: blog tmpt release tension...ramai dh org kita sakit mental byk sgt tekanan...siap bunuh2 anak bini lg...ms blaja ms keje kita fokus 110%

E.I said...

kicap dibuat dari soya. soya dibuat menjadi kicap.

gua rasa sama je tp ntah la. gua pun suka makan kicap.

mak gua plak suka minum kopi. sebab tu gua hitam.

so utk dpt anak putih, jgn makan kicap dan minum kopi yek!

siti nur fadhilah said...

hahaha~ teori ni semua memang pernah dengar...ada la...memang cengitu agaknya..adik aku paling kecik putih gila sebab masa mengandung mak aku hari hari minum soya..(tengok sendiri) tapi aku rasa soya dengan kicap je la yang bagi effect..kalau sos tu scientifically tak kot.. LOL... :p

shifa said...

HEHEHE. lawak3. eh, sy share sket kat fb eh, ajak kengkawan nengok blog ang,
makasih :)

Farah Humaira said...

erm,nenek aku ckp lau makan kicap bnyak sgt nnti jdi itam..
(sbb aku tak ske makan bnda lain dulu,kicap jer keje,haha)

aisya nora said...

HAKHAKHAKHAK..AKU LYN KO PNYA BLOG NI ZACK..KJAP NANGIS KEJAP TAWA...DAH AKU NI MMG DLAHIRKAN PENUH EMOSI..HAHAHAH

shaffreyna said...

hahaha... mmg pown ade mama sy ckp gituh... yg pelangi tu pown ade...
ade lagi byk sbnrnye...
jgn meniarap sambil angkat kaki...t mak mati...
jgn asah pensel dua2 blah.. t parent mati...
hahhaha... nyanyi kat dapor tuh mmg dh femes dah...
ap g erk....
suke bc post2 dlm beg ni...
mesti gulin2 gelak....
hah!!!
jgn menjahit waktu mlm nanti rabun...
jgn potong kuku waktu mlm.. t kuku mati...
:D
huhuhu...

shaffreyna said...

*blog bkn beg...
:D

alie said...

tipu je tuh.
yg mnentukan tu kan tuhan..

btw, soya+peram=kicap.

so,brand new mom minum soya, sampai kat anak dia jadik kicap. hehe

noor ina shafiza said...

best..lawak lak..aah kan kalo suka minum air honeydew time peknent nt ank jd ijau la ek kah3...

nurse @n!$ said...

diz is antare 1st entry dat makes me fall in love wit ur blog, it reminds me of ma asben time die blaja kat jepang dolu..sume yg die ceta kat aku, sume pon ade kat blog hang..teringat balik how i read his blog, connected wit him bla bla fall in lurve n now happily married wit him..huhu..
just dat since die balik mesia die da stop blogging sbb da bz wit life kt cni..so as 4 u en.Z keep on blogging sementare hang ade mase..

p/s : org italy tuh sungguh emo, ignore jew n have fun sambil jd seorang yg bergune..

PiDoT_OtAi said...

adeh bro.. berair mata gua gelak baca tulisan lu.. haha.. layan je laa.. makan je laa apapun yang korang suma nak makan.. cuma jgn berlebihan.. tu je. haha

Ct SoLeHa said...

yg tau mase demam campak jgn makan kicap..takut parut kaler hitam..dan saham jatuh bg pompuan..hehe

tp bab soya minum mase ngandung mmg mak aku pun buat..mmg anak2 dia suma puteh melepak..tp besar2 nnt main panas..hitam gak..haha

tp mengandung dan makan kicap..xpernh lagik la dgr

lgpun aku suka makan kicap..xhitam2 pun..hehe

leo said...

salam..bro[xkesah an ak pangel bro yakini anda usia anda pangkt abg pd ak..]ak br jumpe blog ang semlm..cmner jumpe?dh lupe..dulu sll usha blog org,bile kebizian melande,terlupe trs kat dunie blog..ader bnyk enrty ko yg leh wat ak ketw..lwk giler..yg paleng ak nk komen sal kicap soya sume..kicp 2 xtaw..tp soya mmg betul..der 1 kwn ak,puteh giler..bile kiteorg tanye,die ckp mak ak sell minom soya ms ak dlm pert..syarat die,soya 2 wat sendiri..kalo x xjd..ok?

rafiq said...

hahahaha...kelaka sehhh!!!!!!
ak tergelak guling2 kt opis bc entry nih....mujur bos BZ kt bilik....terboik Z tp ak x bape lyn sgt ckp org tua2...mn elok ak buat, xkene ak wt juga tp wt xtau :) hehehehehehe...kelaka derrrr..keep it up :)

Invince_Z said...

haha...lawak doh. mne komen cik awek? xmerajuk ke die? XD

mas asmar ashraf said...

aku gelak sampai menangis.haha terbaik bro

Pemikir Elal said...

nak tergelak bace.. tp bukan ke air soya n kicap tuh dari sumber yg sama ke?? from soya bean gak.. adeh2
bro nih 1st batch SASER la eh.. huhu
kita same2 SASER

*masshie* lollypop~ x) said...

haha soooo funny ;)

adeQ,DaYah, dIk NoR, kaKak,NoR.. byknya~ said...

urmm xtau la nk ckp tp penah gak la org ckp..
ak feberet kot kicap tu.. kalau bley suma nk kicap bila mkn..
jgn heran plak sbb roti cnai pon ak boh kicap..
tp xda plak ak hitam(setakat ni la)
urmm musykil.. dlu ad mak membe ak siap kata (aikk adeq suka mkn kicap tp putih plak. so apakah mksdnya??)
fikir2 kn lah =)

Anonymous said...

kepada danielhazmin;

kau ni yg bengong kot. budak2 study oversea tu mmg la pakai duit rakyat. scholar tu lah. do read bro!

apape pun, MAK AKU JAWA LAYAN TEMPE.. MEMANG OTAK ADIK BERADIK AKU TIPTOP..semua asalnya dari kacang soya, tapi makanlah tempe. baik untuk kesihatan. menjilat jari lagi (:

zue_amin said...

hai...i'm new here...just nak share...mmg org tua2 ade ckp makan bende2 hitam akan dapat anak hitam...tp sejak saya mengandung...saya paling suka minum kopi O...mak saya pon ada ckp nk anak ko hitam...saya xpeduli...minum gak...hihihi...byk gak la pantang larang masa berpantang...tp sy redah jer...hihihi...actually ikut badan kite la...boleh terima @ tak...nice blog =D keep it up...

Hazzy Ishak said...

nenek ku selalu ckap, kalau luka jgn makan kicap nanti parut hitam.

hehehe

ain said...

mmg besh!! cm nk tgelak guling2 bce ur blog nie..hahaha

nurbalqis yusoff said...

boleh tak nak share entry nie kat fb..nak bagi kawan2 bace..dyorg pon ade pegangan mcm nie gak..makan kicap jadi hitam..huhu..

hidayu said...

i like la en zack ngan cik awek dalam post kali ni...hahaha

una luver`s said...

apa pny teori tue??.. ahahahah...
aku sekeluarga makan kicap x larh hitam sngt tp x gebu pon.. hehe ^^
cuma yg soya tu mng bnyk orng ckp kulit akn lbh cerah tp bkn putih gebu..

timon kyuri said...

hahaha~ dulu aku pnah dgr pasal teori kicap nih, tp aku pelik sorang2 sbb bukanke kicap tuh sos soya? so cemmana pulak ngan teori minom soya dpt anak putih? kekeke^^ comel jek 2 teori ni:)

TaRaBaS said...

terbaek la!! ahhaha..klakar...tang soya tu cam btl je..tp tang kicap tu xsure la plak..tp dulu sy kck2 pun suke bantai kicap...tgk2 mmg kulit hitam manis pun..cam kicap...ahahahah..so xtau la kebetulan or memang betul sbb ms bb xgelap pula...hik3x

fasya said...

congrates!!aku orang ke 10,000 jd follower kau..=)

Dzul said...

Aq orang yg ke-10001 yg follow ang...apacam?unik x nombor tu?

my heart..my soul..my love.. said...

best wow!!

Iyanz Rihan said...

Btul la apa Itah tu ckp....
Lagipun...Kicap tu tak baik....sperm kita bole buat anak kulit hitam....dan....kulit kita akan cepat hitam dan parut akan ketara....
Soya tu pula mmg baik...apa Itah ckp tu btul....dan tambahan lgi...Soya bikin putih muka...parut akan pudar..hehehe

ct cheery said...

kihkihkih..klakar la..
opssss selamat berkenalan =)

minona said...

bahahaha...
em siyes la mmg ade yang mengamalkannye pon
cth tedekat ade laaaa
sang gadis yang kaler die gelap sikit,coklat la..lahir anak putih plakk...sekian budak 2 membesa kaler die mcm da gelap2 sikit.. so ade la yang sound, dulu putih, skang da itam..amende..
sang gadis jawap.. 2la..puas da minom air soya, alhamdulillah la putih. jgn jeles ye, anak aku putih

???? blur aku, bukankah laki die memang putih melepak.sangat putih dr aku..bahaha..ofkos la anaknye putih jugak.adoi hai....
kalo aku yang ngidam air soya ni, adekah anak aku putih tahap awan plak
sakit2

pasal kicap 2 selalunye aku dgr kalo org ade luka2 ke, jawat ke
jgn makan kicap nanti tinggal parot itam..xtau la plak aku...
laki aku jenis xmakan kicap, itam je parot die

x paham aku...

Anonymous said...

nice writing...

Anonymous said...

bukan kicap pon wat drpd soya gak ke??

mimisha said...

idea ko mmg best. time2 boring mcm skg mmg leh senyum baca citer2 ko. caiyok2 zack !

...miSS fAi... said...

interesting..... baru aku tau pasal istilah mkan kicap nnti anak itam.... setahu aku kalu mkn kicap time luka ngh nak baek... nnti parut tue wrna itam... hahahaha... tapi ade ke parut wrna puteh...??? kikikikiki

adel said...

penah dengar. dulu masa pregnant memang doktor tak bagi makan kicap. bukan sebab anak hitam tapi doktor cakap tak elok untuk baby. apa2 yang ada dalam tin, botol memang tak elok.
neway 1st time visit blog ni memang best.

Anonymous said...

gua nak blasah lu brader!
sok gua nak exam dowH!!
but addicted ngan ur blog.
arrrrghhh!
besok, gua terpaksa datang blog lu ag!
huuuu..

kyah said...

xpnah dngaq pon psal mkn kicap dapat anak itam???huhu...dlu ms zaman sekolah ada lak sorg cikgu tu citer psal lecturer die yg tgh pregnant, slalu suruh hubby die blikn susu...tp bkn susu soya,susu lembu,,kononnye nk anak putih,tp bla kuar je gelap,,haha...ntah mana lah die dgq citer mnum susu lembu dpt anak putih...

apsaltunjuk pelangi ngan jari telunjuk org kte xleh coz t jari kudung..kne tnjuk ngan ibu jari,,x ke lawak nmenye???hahaha
msa kcik2 dlu asal de pelangi suh tnjuk ngan ibu jari or xpyh tnjuk trus.tp sy curi2 tnjuk ngan jari tlunjuk gak coz lawakla kna gna ibu jari...tpsmpai skarang xkudung pun,,hahahaha

wann afzan said...

kicap x pnah dgr..klu soya, ye, mmg ank akn putih, lawa, gebu..

tapi....

soya tu x elok utk baby. doc pun x bg pregnant women minum soya byk2 mase mengandung..sbb soya ade smthng dlm susu die tu yg buat antibody baby x kuat or smthng like that. ramai org xtau benda ni. so, sebar2kn lah =)

Anonymous said...

Mmg BEST, gua baru je follow blog nih, akan dijadikan bacaan utama sbg penyeri hidup, Syabas Bro...mmg terbaek lah.

mass said...

hahahaha...mmg lawak habis...caring giler hencik balak kpd cik awek...huntung cik awek tuh dpt hencik balak yg caring...balik kpd topik...klu kicap tuh time demam campak x digalakkan mkn takut tglkan kesan@parut...tp soya tuh mmg betol...gua pon dah mkn puteh melepak sejak2 minum soya tiap kali lunch...

princess_eryna said...

Zack... ko mmg cool laa... biar la ape org nak ckp...

ini sekadar pandangan dari aku yang bekerja cari duit juga.... di Malaysia...bukan tempat lain....

"Kadang2 bila kita penat @ letih setelah bekerja seharian... kita memerlukan rehat bukan sahaja dari segi fizikal tapi juga emosi.... jadi, apa salahnya kita mencari sesuatu bahan bacaan yang boleh merehatkan minda...

kau kerja untuk apa? cari duit kan?... kau cari duit untuk siapa?.. kalau kau seorang yang ingin melihat orang-orang kita jadi manusia yang INTELEKTUAL.. apa kata kemahiran /ilmu yang kau ada itu..kau bawa balik ke sini...kongsikan bersama dengan orang-orang yang kau anggap mengarut ini.

dan. kalau kau memang seorang yang intelek... apa kata kalau kau tulis sahaja jurnal yang bersifat intelektual?... sekurang-kurangnya, kau dapat menyedarkan orang-orang yang mengarut ini..."

kenapa tak kerja di negara sendiri???.... sekurang-kurangnya kau boleh menyumbangkan keintelektualan kau itu di negaramu sendiri.....

Lynn said...
This comment has been removed by the author.
NURUL NAZIRA said...

abes la aku.. aku da termakan kicap.. shanner nieh?
haha!!

AlCapone. said...

wow ramai peminat,

Anonymous said...

pernah gak dengar pasal bende nie. macam mengarut jer dengar. malah ada yang pernah citer pengalaman benar dia yang time mengandung suke makan kicap sampai kuar2 jer baby, agak gelap warnanya. mungkin disebabkan bahan kimia kat kicap tu kut yang menyebabkan baby tu itam.

redbean said...

btol jgk,,slalu ikut..xpenah pulak ty knape...hehe

aku perempuan said...

hahhahaha...!!!! klakar gle dowh.. xpenah aku dgr teori 2.. kicap 2 pun asal nye dari soya gak.. n soya pun xelok minum byk2 tyme pregnant. jd elergi kt beby kite nt. nk putih, jd len plak..hehehe..

nad_dd257 said...

keh3.. lwk sggh..
tol la 2.. kalo byk mnm soya.. t ank jd pth..
tp kalo mnm byk sgt.. x elok gak..de ksn smpngn t kt baby 2..
cthnye.. klt snstf.. aq ckp ni b'dsrkn pnglm... he3..
yg kcp 2 lak.. nnk aq x bg mkn mse kne chkn pox.. sbb t tgglkn prt.. ^_^

nad_dd257 said...
This comment has been removed by the author.
nad_dd257 said...

eh correction.
mmg tggl prt an kalo chkn pox.. he3..
t prt 2 jd itam.. bru rol.. ;p

thousandsjoke said...

mmg lawak

ZatieFifie said...

siyes xsuka baca komen dari anon italy tu. nampak sgt mcm jeles or nk provoke blog ni. hello.. blog ni hak individu kan? selagi blog ni tak memalukan bangsa, negara, agama n tatasusila, i think, its ok la..

zack: pedulikan je komen dr anon italy tu. kalau dapat, delete je terus komen2 die tuh. nyibuk je...

Anonymous said...

hakhak.. jgn nyanyi kat dapur nnt dpt ank dara tua.. pas2 bila part Siti Nurhaliza.. diam tak trkata... hakhak.. tunjuk la gmba cik awek hang zack.. msti cun...

anaKefli said...

huwaaaaaaaaaaa
kelakarlah!

bila baca ni,bes jugak blog kome ni...
=)

jum ke belog saya yang serba sederhana tu...

boleh share ape yg patut!

Anonymous said...

rmai la India jadik putih..
org India kn suke minum susu.
x logik la mende2 cm nie..

unknown said...

ish korg ni dok cte sal kicap an soya tu.
aku rse smpi ble pn x abis do.
tp kan, yg sal pelangi tu, aku rse xleh tunjuk2 sbb xnk menunjukkan yg korg ni jakun giler kot.
yela. nmpak je pelangi, nk tnjuk2.
x ke cm jakun xpnh jumpe pelangi?
aku rse je la.. xtau la btol ke x..

shima said...

klu ang nk tau,omak den ske bbnor telan air coke mse ngndungkn den..x enti2 mnum sapa eden kuar pun rupenye dh smcm air coke..cme ceroh skit jah..zack ang jgn maen2,nnti ank ang kuar cm eden..jgn slhkn ibu mngndung..hak3 =)

Atiqah Abdullah said...

klu pasal soya tu,
ada sorang doktor sakit puan penah cakap,klu minum soya time ngandung,mmg elok klu kite tau baby tu pompuan coz baik tuk kulit.gerenti kulit anak nanti halus mulus.tp klu laki xyah la..die ade suggestkn klu anak laki tp lupe lak.tp betul gak ape yg akak kat ats tu ckp,bkn ke kicap pon asal dari soya gak?hurm..

Cherry Blossom said...

tp kan....member semua cakap kalau time pregnant mmg x bleh mkn kicap nnt dpt ank kulit gelap...tapi entah la...nak bantah...tp nnt lg diorang perthnkn...tp mmg mcm x logik je...kalau betul pun...maybe kebetulan je kot.. ^^

budak utp said...

kicap tu kan dibuat drpd soya..
nama lain bg kicap = sos soya

aira_daneela said...

hm...psl kicap sy xthu...
tp..klw soya ea..mmg ibu2 yg pregnant klw mnum air soya..baby2 nye smue brkulit cerah..
tp..klw ibu2 tu mnum kopi, atw coke atw ape2 yg hitam..wrne kulit ank pun gelap..( brdsrkn pngalamn yg dilihat...)
mgkin sbb..bnde2 tu resap dlm gen dna kot..haha..xtaw la tu..
tp..klw tgok blek..
time pregnant tu..mmg disyariatkn dlm islam..supaye mkn bnde2 yg elok2 dn brkhasiat...

JANA DUIT DIINTERNET said...

manade...anak saya semua putih2 saya ngandung dulu makan kicap la..minum kopi..lagi laki aku anak india tulen nyer...tu semmua tahyul jer...

nino said...

jangan salahkan kicap.
ramai betul anggap makan benda yg hitam-hitam nih akan jadi gelap.

nanti kalau ada anak,jangan bagi makan koko crunch.
nanti hitam.
bagi honeystar je.biar putih.

hihi.

:D

aMyZa YaZiz said...

hai... zack.. nice entry.. rase mcm nk amik idea ini utk my next entry ya... hehehe

Haris Khairuddin said...

fakta terbaru (baru la kot).
susu soya x berapa elok diminum oleh lelaki (especially) n perempuan. sbb dlm soya ade estrogen (salah 1 hormon dlm bdn perempuan) n bbp nutrien lain. hormon estrogen dlm soya boleh menyebabkan kemandulan utk lelaki n perempuan. kalau nak minum bagi putih gak, better minum either susu lembu @ kambing. (fakta ttg susu soya, lembu n kambing ni sila sahkan dgn pakar2 nutrisi Islam). sekian tq...

❤ Cik Ain ❤ said...

tapi kan my kak ipar suke mnm kopi time pregnant ( kopi itma jugak kan).. tpi baby kuar puith plak. terbalik ngan adek die.. time pregnant suke mnm soya, skli kuar itam plak. xde kene mengene pon.. sume pom tgk gene.. hehe. kalo mak bapak puith, anak puith le.

Cik Mieyrarif said...

yang pasal soya tu betul kot sebab soya kan ade protein boleh putih kan kulit pasal kicap tu eheh. tatau le

zefa said...

as salam, may be ur gf (ita) misunderstanding abt dats, xbole mkn kicap sb hitam if pregnt. nak ktawa juga bile baca.. sorry for dats.

kicap pun dari soya jugak, rite.. biasanye, bile kene chiken pops, memang tak dibenarkan makan kicap sbnye akan meninggalkan parut hitam pada parut yang lekuk (bhgn dalam).

the effected to the sperm, not true may be...

fyda razak said...

penah laa gak tdengar kalau mase kcik2 kulit dye putih tapy kuat mkn kicap , nanty da bsr kulit dye jady gelap . ntah laa~

*naseb baek hamba ney tak berapa berkenan makan kicap :)

Shahiran said...

Bukan kicap tu sos soya ke? So kicap = soya = teori xbetul.

++tHe LoLLynIE++ said...

hehehehehehe...giler cambest~~

ap said...

penh jugak dgr mende cmni..jgn mkn kcp nt hitm..tp mkn jgk..alhmdulillah xlah jd hitm sgt..heehehe..myb ade lah sbb kot org dlu2 xkasi mkn kicp kn..

MummyGurl said...

adoi never ever leave comment,ni nak cite gak,gue mmg hantu kicap,ms preggy pun tak tinggal,ms org ckp jgn mkn kicap,gue ckp eh eh bukan ke kicap tu base nye soya?
hahaha apapun entry ni best!

http://faisalechal23.blogspot.com/ said...

hebat!!!

d great bowler. cehh. said...

salam.


alamak anon ney, ape citer der? . x semua blog membincangkan psl anak bangsa blablabla. takkan fully anak bangsa kan? nanti orang boring.yang akan follow pun, org yg seangkatan dengan cik anon ni. blog kan our space,our journal. samada personal,pengalaman, sharing info ke apa ke. so, better xpayah baca la kalau cik anon x setuju n condemn blog ni.


pasal kicap tu, aikk, macam dynaz je? tkut anak kulit hitam? nway, kicap boleh buat parut tak hilang. kata orang laa..

aku dan sesuatu said...

awat dalam banyak2 mknan kicap gak xleh mkn.,.huhu.bkn kopi..cekelat..pulut hitam..bknkah semua tu menyumbang kpda leh dpt ank htam gak..klau mkn..sebab wana dia hitam..huhu..ade kekonfiusan di situ...lalala..

akulah E-ra paSha said...

hahahahahah..gelak guling2 wa bce entry nyh derrrrr..tbek laa..2 tumbz up

TSYA'Z (~_^) said...

hahahaha.......kicap diperbuat dari ape ye??? hehehe

ku-berlari-ke-kaki-langit said...

bez !
lucu2 jew pntg lrg : )

Fairy Queen said...

pd sy,fenomena kicap n soya nie...mmg ade..tok pmpn mengandong.
tp,tue sumer karut lah!!!

kita sndrik taw.proses wat kicap dgn peraman kacang soya smpi tkar kaler..
klau da slalu mkn bnde peram msti la otak pown cm kna peram gak kn...

sbb tue la,owg tua lbih cpt pk...
agknyew la kot~

mind project said...

ahaha teringat plak masa zmn skolah dulu2..

Isumaru said...

sah2la kicap tu pun buat dari soya.

:)

khairunnisa ♥ said...

haha ^_^

nurul said...

hehe baru rase nk komen..betul2 minum aer soya leh dpt anak putih..mcm akak sy mmg tyme mengandung mmg suke sgt minum soya...last2 anak dpt putih suci gebu sgt! =)

dNs_73 said...

bukan kicap = soya? ughh. hahaha

cucu tun teja said...

klaka la...lawak gile cite nie...cik awek ni memang menggelikan hati la....

dina said...

wei kicap tu buat dr soya gak la... hahahahaaaaaaaaa.... lawak!

luvlylya said...

nanti mesti da takde cte sweet tntang kak itah dah...

luvlylya said...

nanti mesti da takde cte sweet tntang kak itah dah...

..: ashisyero :.. said...

HA!! MMG PERNAH DGR & RSE NYE BTUL KOT....mmbe kite mak dia pregnant abg dia, mgidam soya, klit dia gebu la....mse pregnant dia, ngidam kicap, so tu yg dia gelap.....mcm tu la cite nye!~

Ainul Hayat said...

Hye Zack,
Baru baca entri nih. Aku tergelak sampai kua air mata tahu...HEHEHE~kahkhakhak...sambung gelak balik

superduper_dknuckle said...

bro...mmg ramai pon ckp cm2...law minum kopi wk2 pregnant pon ank itam...law minum pandan ank jd ijau..hahaha...nway..terbaek bro..;D.


ideo kretip2...blake..

Anonymous said...

nie je entri last yg ade nme k.itah...
hope a.zack bhgia sll :)

Anonymous said...

pasal pelangi uh bkn ke kite xleh tunjuk sbb naty dia hilang????org ckp pelangi uh akn malu kalo kite tnjuk dia.....tp xthu la btul x.....tu yg ak dgr time kecik2 dulu.....huhuhuu

pasal kicap lak,ak selalu je dgr pasal uh....tp xprnah la dgr xleh mkn kicap time pragnent.....juz prnah dgr kalo kite selalu je mkn kicap,muka kite akn itam......huhuhuhu

siyes lawak bnde nie......huhuhuhu

... Wafa Awla ... said...

kalau makan wasabi? anak hijau la ...eei toyol!

Anonymous said...

Semua komen aku bace dan aku mungkin salah satu remaja yang tergolong dalam aktiviti RARE ' tunjuk pelangi ' bg aku , blog terbaik dari ladang (thumbs up) orang bace , macam masuk dalam cerita nehh ! Serius mengimbau !

To mamat italy tuhh ; malaysia tak maju sebab ade orang lu , suka kondem bangsa sendiri. Lu penah tgk cina or india kondem bangsa dorg ? Bapak guwa penah cakap kat guwa : usah mendabik dada jika asalusul kita adalah sama (tanah)

- JL -

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

lawaknya entry ni!

aznida kamarudin said...

zack..pe cter kak itah skang..lama x dengar cter die..kalau ko ngan mira..mira xyah sbuk2 minum soya aku ase..pki vco je..mesti kulit baby korang putih melepak2..haha

farzana said...

terbaekkk~ eh, bagi aq lha, entries zack nie beguna ap. even aq bce smbil gelak golek2, ttap ad pngajaran n peringatan yg aq dapat. x byk, sikit. kire ok la kan?? pngajaran smbil santai2. mmbantu bangse ap. bg aq lha. so, zack, just go on dengan idea2 bernas kau. good luck! =)

«Oldest ‹Older   201 – 341 of 341   Newer› Newest»
Related Posts with Thumbnails