Kicap, Soya dan Pantang Larang

Orang melayu kita sememangnya kaya dengan adat resam dan pantang larang. Asalnya, benda ni dari pengalaman diorang sendiri, seterusnya disampaikan dari mulut ke mulut, dan last sekali diwarisi dari satu generasi ke generasi yang lain, sampai la ke ari ni...

"Apa hal pulak nak kene dengar cakap orang tua-tua? Dah nama nye pon orang tua? Bukan betul sangat. Entah-entah masa die pesan tu, die tengah nyanyok?"

Ok. Tak boleh macam tu. Kita bukan disuruh untuk ikut segala apa adat resam dan pantang larang yang diorang pesan. Bukan. Bukan macam tu! Nehhi! - bak kata orang industan dalam cerita 'panggung sabtu' tv3,  sambil sengguk kepala sikit.

Actually, apa yang orang tua-tua dulu sampaikan tu sebenarnya adalah satu 'hint' kepada kita. Tinggal lagi dalam bentuk yang tersirat je. Orang dulu-dulu memang suka berkias dalam bahasa. Sebab tu kalau lu orang perasan, masa zaman mak ayah lu orang bercinta dulu-dulu, fuhh! die punye surat cinta, macam sajak sempena hari guru! Sikit punye tinggi bahasa dia.

Lirik lagu dulu-dulu pun sama jugak. Berkias dan berseni. Lu orang mesti pernah dengar lagu Saloma tajuk Perwira. Kan? Kalau sapa kata tak pernah dengar tu, guwa rasa ada dua possibility je. Sama ada sejak kecik die duduk oversea. Atau pun die memang pekak sejak lahir. Kalau ada alasan lain, memang membongak. Gentle guwa cakap!


"Kekanda di medan perang.. Adinda di medan seri... Sama-sama berjuang, Sama sama berbakti... Untuk ibu pertiwi..."

*tetiba rasa patriotik gile*

Kan cantik lirik dia? Baru ada art value.

***********************

Ok. kembali ke pangkal jalan cerita. 

Pasal pantang larang yang guwa terangkan awal-awal tadi... Orang tua-tua kita dulu sebenarnya bukan bodoh. Diorang terlebih dulu makan kepsi garam berbanding kita. Dia sengaja bagi pantang larang dalam bentuk yang unik dan ada 'hint' untuk cucu cicit dia pikirkan di masa akan datang. 

Contohnya, pesan orang tua-tua dulu, 'anak dara tak elok menyanyi dekat dapor, nanti dapat laki tua'.



Kalau sekali dengar, memang lu orang akan rasa macam "kejadah apa??"

Celah mana lu try connect skali pon, takkan jumpa hubung kait antara nyanyi dekat dapur, dan kawen dengan orang tua. In fact, guwa rasa ziana zain dulu pon nyanyi juga dekat dapor masa zaman dia muda muda. Tapi laki die standard je. Tak tua pon? 

Siti Nurhaliza? Err... Lain cerita.

Sebenarnya, orang tua cuba nak sampaikan dekat lu orang bahawa sesungguhnya tak elok nyanyi dekat dapor bukan apa, tujuan die supaya lu orang tak leka. Karang nanti lu orang sibok nyanyi, nasik abis hangus. Lepas tu, silap-silap bile lu orang tarik part korus lagu tinggi, takut-takut air liur lu terpercik dalam kuah kari. Itu saja...

Orang dulu-dulu cukup masak dengan perangai anak dara yang susah nak dengar kata. Jadi, diorang kias dengan bahasa. Katanya kalau nyanyi jugak, nanti dapat laki tua!

Anak dara mana yang tak takut kalau dapat laki tua? Kalau laki tua berharta, takpe juga. Kalau yang tua kerepot, takde sen haram pon dalam poket, mau? 

*************************

Berpandukan basic dan tujuan yang sama, orang tua-tua pesan pada anak cucu diorang. Antara lain, 'jangan duduk atas bantal, nanti bontot bisul'. Padahal, maksud tersirat dia, bantal tu tempat letak kepala. Tak elok la kalau nak bubuh punggung.

Hurrmmm.. apa lagi? Ha, 'tak elok termenung depan muka pintu. nanti lewat dipinang orang'.

Lagi? 'Jangan bukak payung dalam rumah. Nanti ular masuk.' 

...dan macam-macam lagi.

Tapi yang paling 'rare' pernah guwa dengar masa kekecik dulu, "Jangan tunjuk pelangi dengan jari tangan, nanti kudung." 



Dulu masa kecik-kecik, guwa tak banyak songeh sangat. Guwa dengar kengkawan cakap macam tu, terus guwa jadi tak berani nak tunjuk dengan jari. Tapi guwa tunjuk dengan cara juih bibir. Macam cilake. Punye semangat nak tunjuk jugak.

Sampai ari ni guwa masih buntu memikirkan maksud tersirat di sebalik kata-kata ni. Antara lain yang guwa pikir lojik, mungkin sebab diorang takut kalau-kalau time kita ghairah angkat tangan tuding ke pelangi tu, tak sengaja tercocok mata kawan? Bebudak kan memang eksaited lain macam kalau jumpa benda-benda pelik macam pelangi? Entah lah.

****************************

Tengahari tadi dalam pukul dua, guwa gayut dengan cik awek dekat skype. Cik awek tak mengajar ari ni. Dia dapat MC. Doktor tak bagi puasa sebab dia gastrik muntah-muntah semalam. Kalau puasa juga, dikhuatiri akan pengsan. Lebih kurang begitu la.

Jadi, sebagai bakal ketua keluarga yang bertanggungjawab, guwa suruh cik awek rehat saja di rumah. Berikut adalah antara lain isi kandungan perbualan guwa sama cik awek.

"Esok awak tak mengajar kan?" - soal guwa, merujuk pada sistem pendidikan malaysia yang mengenakan cuti di setiap skolah di kedah pada hari jumaat.

"A'ah." - Jawab cik awek lemah.

"Awak rehat dulu.. nanti petang sikit awak balik rumah mak. ya? at least dekat sana ada orang boleh tengok-tengok kan awak. Abang risau nanti awak pengsan sorang-sorang dekat rumah..."

"Itah ok je..." 

Cik awek masih mahu berpura-pura sedang sihat.

"Dah makan ubat?" soal guwa lagi.

"Belum..."

"Knapa?"

"Tak larat..."

"Laaa.. awak tak puasa kan? Kenapa tak makan?" - ujar guwa dengan nada cemas bercampur resah.

"Itah tak larat la abang..." - jawab cik awek dengan nada sayu.

Kalau di ikut kan naluri lelaki guwa, mahu je guwa bergegas ke sana tapau kan kepsi untuk cik awek. Tapi apakan daya. Jepon dan malaysia bukan la seperti seremban-kl. Guwa perlu berenang merentasi laut cina selatan terlebih dulu sebelum sampai ke cik awek. Dan andai kata guwa mampu berbuat begitu, by the time guwa sampai, cik awek da lama sembuh. Silap-silap guwa pulak yang sakit-sakit badan.

"Macam ni...Awak pergi goreng telur. Lepas tu kacau-kacau bagi hancur. Buat masak kicap. Senang je. Tak sampai lima minit pon. Ya?" - usul guwa pada cik awek sambil kecur air liur guwa terbayangkan telur masak kicap.


"Kicap takde..." -jawab cik awek sejurus kemudian.

"Takpe la abang. Itah nak makan telur dengan roti je lah.." - sambung cik awek dengan nada yang masih lemah.

"Awak tu tak sihat... Kena makan benda panas-panas sikit..."

"Lagipun Itah tak nak makan kicap..."

Tiba-tiba guwa jadi blur. Sejak bile pulak cik awek tak makan kicap ni? Getus guwa dalam ati.

"Kenapa pulak?" - Soal guwa ringkas, minta penjelasan.

"Dari dulu lagi Itah selalu terbayang, kalau makan kicap, nanti jadi hitam..." -jawab cik awek serius.

Dan serentak dengan itu juga guwa ketawa berdekah-dekah sambil menumbuk-numbuk dinding sebelah guwa.




"Siapa ajar awak ni?"

"Ntah.. Tapi betul la abang! Cikgu-cikgu dekat sekolah pon cakap macam tu? Diorang kata kalau makan kicap masa pregnant, dapat anak kulit hitam."

Yang guwa heran, jawapan cik awek tu macam takde langsung riak-riak bergurau. Sikit punye serius.

"Abis tu kalau makan sos, dapat baby kulit merah ? macam tu ?" -soal guwa dalam nada ketawa bercampur air mata.

"Abang niii!!"

"Ok ok.. sori sori..." pujuk guwa setelah perasan cik awek diam tak berkata-kata..

"Cikgu-cikgu dekat sini cakap, kalau makan soya, nanti dapat baby kulit cerah..." 

Dengan tak semena-mena guwa letak kan headphone ke meja dan guwa ketawa kuat sambil tangan kiri menutup corong microphone, tak mau cik awek berkecil hati.

"Dah jauh benar awak sesat ni... Kembali la ke pangkal jalan wahai sayangku.." Bisik guwa dalam ati.

"Lagi, cikgu awak cakap apa?" -soal guwa setelah berjaya mengawal keadaan.

"Kalau abang nak tau, abang pon nanti tak boleh makan kicap! tau?"

"Haaa?!"

"Ye laaa... Abang kan lelaki. Sperm donor... Nanti abis baby semua itam..." -jelas cik awek serius.

Menggeleng guwa dua tiga kali sambil mengurut-urut dada mintak bertenang. Ini macam punye style, kilang kicap boleh melingkop!

"Kalau macam tu, awak makan la soya. Biar abang makan kicap. Nanti anak kita standard standard. Tak hitam, tak putih."



++++

Cik awek diam, sejurus sebelum beransur ke dapur menggoreng telur.

*************************

Jadi sekarang ni macam mana? Setahu guwa, takde pula guwa dengar pesan orang tua-tua, "jangan makan kicap, nanti dapat anak itam". 

Cikgu mana punye teori ni? 

Err... Mungkin lu orang boleh bantu?



341 comments:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 341   Newer›   Newest»
kobEj0rdan~ said...

idea ko mmg terbaik la zack, kreatip, mengalir jer, dem, haha
nice blog, folo blog aku k beb, kite kan same2 SASER:P

amalina supey said...

yg soya tuh pnah ah dengar
yg kicap nye teori tuh,xpnah plak

kicap tuh x leh mkn bile luka or gatal2 sbb nnt tinggal parut<---ok ini tipu

.AshRalph McMisery. said...

harhar !

mimielara said...

okei xleh ketawa byk2..makhruh pose. mlm kang aku sambung gelak

encHIx laNDax said...

hahahah~~hampeh la lu ni zack!!laawak siakk~~ade je akal kau aek
?

oReNdeViL'89 said...

kah kah kah kah! siott! alaa~ ekot jer ckp kak itah tu, mmg ada baiknya mnum air soya, bgs utk bayi nnti :P

Dauspozi said...

hahaha... yang kicap tu x tau ler... tp mak aku amal minum soya time pregnant baru² ni... last² aku dapat adik putih macam jepunnn... siap mata sepet lagi... hohoho...

z i e s y a said...

soya ye kot..kicap xpenah dengar pulak..
*wondering*

a-m-i-r said...

adush...sakit perut guwa gelak zack...kah3~ memang terbaik... yg tak tahan tu "sperm donor" x leh makan kicap...kih3~

emma said...

HEHEHE. kalo makan kicap mase kena chicken pox maybe la kot. adeh3~ takley blah statement kicap boley gelappkan kulit..hahaha :D

Fatiehah said...

erk..bukan kicap dari soya ke?

biskutmeri said...

hahaha...memg penah dgr pantang larang xleh mkn kicap time preggy sbb takut anak itam. sebenarnyer yg menentukan baby tu itam ker putih adalah DNA. kalau dah bapak baka dr ZIMBABWE takpon SUDAN ker, KENYA dan 'seangkatannya' mkn soya banyak mana pon BABY = GELAP...so, renung2kan...dan selamat beramal =P

wannurfazrini said...

ehh, soya leh pe dptkan anak kulit cerah , byk khasiat tu , buktinya saya la .saya putih sebab mak saya suka teguk soya time ngah pregnantkan saya hehhe . kicap tu tatau laaa . HAHAHA

zaujahafis said...

haha..klaka ja cik awek tu..dia baca post ni camna reaksi dia kan..'
apa pun terbek la..

rhapsody LiN said...

hahaha~


lawak tang baby tu. good job lah bro! ;)

.F.e.Q.a.H. said...

hehehe...comel jer...

farah said...

Kepsi tu apa yea Encik Zack ?
Tak tahu la . Haha .

Oh , dah lama tak dengar kalau tunjuk pelangi , nanti jari kudung . Dan , sampai sekarang pun tak tahu , apa sebabnya .

Yang buka payung dalam rumah pun sama . Hari tu baru kena tegur dengan adik kecil pasal benda tu . Lol =P

Errr , ada ke kalau makan kicap time pregnant , jadi hitam ? Belum pernah dengar lagi la .

Eja Qorea said...

hahahaha.. pelik. mama aku dulu , mase mengandungkan adik aku yg no 2 , beria minum soya tapi gelap gak kuarnye. time adik aku yg bongsu , punyelah gile kicap last-last kuar kulit putih , rambut perang..

Macam mane 2..?

Admin said...

hhaahhaha ! lawak la tang chat ngan cik awek tuh. :D
kelakar botoi !
pandai abg zack bt ! yeah !! ^_^
yg pelangi tuh, memang rare gila. den rak ponah dongar pun sebelum ni. ni la first time dgr. yg lain2 pernah.

aisHa 'S' said...

bkn ke kicap itu dtgnye juga dr soya..?
hahaha....
xde kicap nnti msk pkai sos je la erk..?

Fazira said...

serius entry nie buat orang gelak terbahak2. Tapi orang cakap..kalau makan kicap time demam campak, nanti parut dia jadi hitam...itu adalah dengar. (^_^)

Encik Tikus said...

Cilakak lu zack ! Jatuh laptop gua pasal gelak entry lu nie. Kahkahkahkah

Aziati Zolman said...

minum soya la bagus..tapi kicap pun asal soya jugak...

Anonymous said...

hik3...x ponah dongar tang kicap tuh....adeih....

Emora Valeria said...

haha~aku suke la entri ni.tapi mak aku pernah cakap,masa dia mengandungkan adik aku yang bongsu tuh,dia selalu minum ayaq soya.sebab tuh adik aku cerah gila.aku tanya nape aku gelap,dia duk jawab sebab dulu dia selalu makan kicap.kira betul la tuh teori cik awek ang bagi.
Oh nenek aku ade cakap,makan kicap over sangat,nanti parut luka jadi hitam.

Dark Half said...

lawak giler! tp cam ramai je yg percaya mitos2 tu semua, kdg2 tu kebetulan kot

kebetulan pompuan yg baru deliver baby akan cter kt kwn2,anak dia cerah sbb masa pregnent mnum soya

kalau hantu kicap dpt anak cerah ada ke dia cter kt org? dah tentu x terlintas langsung psl kicap tu kn?

Latest entry grafik novel gua ~ Kalau Aku Bendul Kau Apa?Bangang?

otak ketat said...

org tua-tua nak jimat kicap. saja kasi taw cmtu. biar ank dara tak mkn kicap. sep kijap depa. haha.

alia shahira said...

hahahahaha gila lawak . aduyai huhu

shima said...

hak hak hak lawak lah ko ni zack.. aku yg balajo bio dulu x penah ar lecturer aku ngajo gitu... tp same je kicap ke soya ke soya kau peram lama ckit jd kicap.. hak hak hak....
so moral of the storynye mkn je lah apa yg nak dmakan....

sUnshinE sisTa said...

salam.
betul kot, sebab time mengandungkan abg aku, mak aku suka minum kopi, so abg aku gelap je dr dulu smpai skrg..
kakak aku plak, mak suka minum teh...so, dia pun tak berkulit cerah..
sampai turn mak mengandungkan aku, mak aku suka minum soya...makanya, aku pun berkulit cerah...=D

dan jugak, kalau si isteri merancang utk mengandung, suami tak digalakkan minum soya, nnt sperm lemah...ni dengar drpd kakak time merancang dlu la~

hida.hadi said...

patot tak nmpk itah kt skool-mc rupenye-teori kicap n soya yg xleh belah!tak tercapai akalku-ahahaha :D

amal_fc1303 said...

lawak btul la awek ko nie. ada ke pulak smpai cmtu skali. xmau makan kicap takut kulit hitam. kalo dh nk hitam nk wat cmner kan. kicap tu sedap per.

bibah said...

HA.HA.HA.HA..
SIKIT PUNYA LAWAK HANGPA NIII..HAHAHAHA...
TERGELIAT HEMPEDU CEQ...
HAHHAHHA...
ERR...TEORI FUNGSIONALISME DDG MAX WEBER PUN XDA GITU BEB~...NAK KENE KAJI BALEKKK..

SweetyMui2 said...

haahah..seuju ngan komen ev..parut luka blh jadi hiam kalau makan kicap..

Mommy Pinky said...

adoila, lawak gler entry nih..mengalir air mata bca!! XD

alan said...

terbaek.. hahahahaha

Adam said...

kalau nak hardcore lagi makan sos tiram...

samada anak hitam. tau anak leh kuarkan mutiara.

GreeNrOsE said...

cik awek awk tu pecaya mati2 lak tu..
hahaha!

mama slalu pesan kt rina..
"malam2 xelok sikat rambut.. nnt family terdekat meninggal xsempat jumpa" terpikir gak motif kenapa dipesan cmtu...

tp agak lame la xsikat rambut malam2.. haha! bendui kn~

Huda Luna said...

makan rambutan nanti anak banyak bulu
hahahha

alisha said...

hahahaha ! aku mkn kicap dari kecik , tak hitam hitam pun . kulit melayu jugak . haha , yang pasal soya tuh betul laa . maksu aku amalkan , tapi sebab dia terlalu banyak minum soya . kulit anak dia menggelupas dan merah merah . jadi , tak payah taksub sangat lah dengan benda benda mcam tuh . yang penting , amalkan makanan seimbang (=

ChePah said...

mmg klaka la, but sy pun ada dgar pasal jgn mkn kicap n anak jadi hitam tu..pasal yg soya tu pun ada dengar jugak..tapi, klaka sangat la ni encik zack...hahahahhaha....

achik88 said...

hahhaa...
cam sme la plak..
sejak kecik xminum air kopi sbb nanti takut hitam..
ada geng gak rupenye...

Anonymous said...

ade betul jugak la. tak bek ketawakn ye. even entry ni mmg kelakar. tp penah dngr jugak. ade la jugak kesahihan nye. be percent tapasti . :)

FARHANA KADIR said...

ahahaha..sumpah klaka!tp time sy kecik2 dulu pasal kicap memang ada.pasal kopi pn yer gak.sape minum kopi nanti hitam.

Anonymous said...

sakit perot aku thn gelak zack..hahahah..tp ak mmg onah dgrla..kalo time pregnant minum soya nt anak putih..kicap tu tatau laks..haha...

Neko said...

kicap di perbuat dari soya. so actually makan kicap or minum air soya, effect dia sama je. jgn caye citer mengarut2 sgt. mak saya makan kicap tiap tiap kali makan nasi, asemua adik bradik saya semua fair je, takde masalah.

both are healthy.

tapi fakta yg tak diketahui ramai, org laki tak elok minum soya byk sgt. or ibu mengandungkan bayi lelaki tak boleh over minum soya sgt (berpada-pada), nanti keluar anak lelaki yg 'lembut', if u know what i mean. coz soya boleh menaikkan satu hormon perempuan (aku dah tak ingat). so kalau nak anak lelaki yg sasa kuat macam harimau, jgn minum soya kuat sgt. sikit je sudah.

Norfazilah said...

best giler deh blog awk ni.. sy dah follow.. anime tu awk lukis sniri jer aek>??
mmg menarik sgt.. x jemu bace... gambatte

QeeS said...

hmm klau minum dpt ank putih mmg slalu la dengar.tp kebenarannya mmg x dpt nk pastikn..cume kebetulan kot bila ibu yg pregnant tu suka mnumsusu soya ank jd putih...tp baby yg lahir nie msti dpt allergic since protein soya tu boleh sbbkn allergic...

zatbesi said...

haha..
aku pernah dengar la weyh..
serius.
makan kicap hitam.
makan soya putih.

aku tak tahu la betul ke tak.
tapi mak aku ada cite yg masa mak aku ngandungkan abang aku,beliau amat gemar sangat suka makan kicap.
hari hari nasi dan kicap.
sekali kuar abang aku.
uweekk uweekk die sebab hitam..
HAHAHHA...

nurHaMYida said...

hehehehe~~~
xde la...xde fakta pon pasal ni...
kikiki...tp lawak la...TERBAEK!!!

adrina sidek said...

dua2 aku penah dengar....tapi aku tak caya pun...hahaha..

anyway, gamba katun sperma dgn ovum ko tu klaka gile...imaginasi tinggi sungguh ko ni z.. ;P

b.i.c.a.r.a.h.a.t.i.d.a.r.i.k.u. said...

kah kah kahh...sgt lawak la bro0...tp benda2 mcm tuh mmg ada yg ckp...terpulang nk caye ke x jerk..hahahhaa... tp kan mcm mana lak dgn kata2 kwn aku si indian ni,,dia ckp kalo makan soya byk2 nnty tumbuh bulu byk...

**tulun lah jawab...hahahahha

Ara said...

aku mmg xske mkn kicap...bkn sbb tkt itam..juz xke kicap..hehe~

Idalara said...

masa lahirkan bby girl 22 thun lepas,mng kulit dia agak gelap sikit banding dgn akak yg agak cerah..mak2 sedara dia(kakak arwah suami)ckp pd bby tu..ni mst mak kau mkn kicap ms mengandungkan kau..kulit kau hitam tak putih mcm mak kau.."
suka2 je ckp mcmtu..pada hal dah bapa dia hitam mstlah ikut gen bapak dia..

anak bungsu lahir putih melepak mcm kapas...bnyk gak akak mkn kicap ms mengandungkan dia..

fakta yg tak boleh diterima!

♥CIK SHA♥ said...

ala..menda ni tak betul pun sebenarnye..mungkin kebetulan je..

sebenarnye kalau time preggy minum soya byk sgt nnt dpt anak yg kulitnye sgt2 sensitip..serius!

itam ke putih ke same je..x perlu nak obses..

aku suke minum milo..smpai akak kafe tmpt aku belajar dulu dah cam muke aku mesti mintak milo ais..satu hari tu die tegur.."dik..jgn minum milo byk sgt..nanti anak keluar kaler coklat.." serius aku tergamam..ape kaitan ntah..tp aku minum jgk..fevret tu!haha..

p/s::entri ang dari dulu smpai skang mmg best..terbaek la..kim salam cik awek..^_^

@juera said...

100% setuju..amende ak setuju ntah..hehe..bru je smlm housemate ak tgur jgn nyanyi kt dapo nnti kawin ngn org tua..pastu ak ckp la..ala org2 tua tu sje nk bg "hint" mcm ko ckp tu la...^__^

cik didi said...

yg pasal pelangi tu.. mak2 dolu2 malas nak layan anak2 diorang. asal nampak pelangi je sebok kejar mak satu rumah semata2 nak tunjuk. tu pasal la mak2 kate jgn tunjuk nti jari kudung. har har har

Mohd Adziim said...

1st time aku dgr mkn kicap bleh dpt anak hitam.

yg x thnnya ko buat plak teori minum soya dpt anak putih. Kot dpt anak sebelah hitam sebelah putih je.
haha~

ayyu said...

hikhik..mak aku ckp klo tunjuk dlm perigi nnt nage gigit jari..aku pon terbayang cam nage tasik chini dok dlm perigi blkg umh aku..punye lah takot nk tunjuk dlm prgi even ade ayam jatuh kt dlm tuh.. hikhik.. ade satu lg mak aku tipu ade org gile suke makan budak..konon die keluar malam2 je..aku ngn adik aku suke menyetan kt dlm bilik sebelom tido..bile mak aku ketok dinding kami teros senyap..sbb mak aku ckp org gile tuh yg ketok.. gile kentang kami takot.. sgguh mudah aku terpedaye..

citer pulak mercon hape ko men tyme kecik2..zaman aku mercun ayam,mercun katak n mercun lebah..klo mercun ayam siap berkokok br meletop..best syial..skrg nk jumpe mmg sgt ssh..mercun glemer2 je ade..x best lgsung..hakhak

fikah mus said...

minom soya mmg boleh dpt anak cerah.
tapi,khabarnya,kajian tbaru cakap, tak elok minum soya sbb banyak negative effects, macam kanser.

masturah idrus said...

dari kecik makan nasi dengan kicap cap kipas hudang tuh, kulit mantain cerah je.. haha..

AhMaD MuHaMmAd said...

patot ahh aq itam..mk aq mkn kicap overdose kot ni..haih2..kalo tau jd cmni,mse bebi2 lagi sblom mk aq dok mentakdarah kicap 8 botol,aq bebi kick + bebi slap + mcm2 lagik aksi protes dlm pewot tuh..kahkah

ayuni said...

tp mmg penah dgr..btol..'ngn nada serius'..:P

cik nurul said...

haha..pasni nk minum air soya je la...
btw,cheq bru dpt taw ur blog ni 2 ari lpas..(waaa,sgt ktnggalan T_T)..tp dlm mase kurg 48jam cheq dpt abis baca all ur entry incik zack...even dlm mase 2 ari ni cheq ade final exam..*nsb bek la dlm answer sheet 2 cheq xtershahul tulis ape yg cheq bce kt blog hng nie...lau x scara lngsungnye cheq dh g promote blog hng kt lec. cheq..haha...c,btapa besarnye pgaruh hng nie..(sila jgn tlebih perasan lak ek)haha...bro,keep it up ur good work..wish u all the best..^.^

Najmah A. M said...

first time masuk blog ni! coolio~ good job, bro.

erk...saya antara mangsa dalam kes ni la kut. mak saya kata, saya gelap sebab masa dia mengandungkan saya...dia suka makan kicap. -_____-"

satu lagi...saya gelap sebab dia lahirkan saya masa malam. APAKAH...?!

-_______-"

anyyyyyway, itu semua teori orang lama. bahaya kalau terlalu percaya. setiap apa yang berlaku dalam kehidupan kita...DIA yang tentukan. kita hanya boleh usaha. not more than that. :)

[minum soya dan elak kicap hanya satu usaha. jangan PERCAYA secara mutlak]

satu lagi...nak baby comel, kena selalu tengok gambar baby yang comel. tak pun, kahwinlah dengan orang yang comel! :P

cik sha said...

setaw sha la...kicap ley sebabkan parut luka jadi hitam..2 ja...xpenah lak dengaq baby hitam coz mummy mkn kicap...huhuu

nway soya 2 mmg ramai yg terpengaruh ley putihkan baby.tp lately sha de terjumpa 1 statement menyatakan if terlebih consume soya boley mengganggu fungsi tiroid.lau ikut logik gak bab ramai ibu2 yg peknan mengalami masalah ngan hormon tiroid n ramai bakal2 ibu pulun minum soya coz nk baby gebu n putih...mungkin betul mgkn x...;)

SyimaSyaz said...

tak kisah...soya+kicap=fav...
bedal je!hehe

sya said...

hahahaha.yg tunjuk pelangi tu cam tak bleh blah wooo.pelik an?my mom pon ckp mcm tu.tpi bantai je kot tunjuk.hehehe

yang minum soya nnty dapat baby putih tu slalu gak dengar.yg mkn kicap dapat baby kulit hitam tu tak penah dengr lagi.huhuhuhu

okesh said...

ahaha teringat plak masa zmn skolah dulu2, kalau ada budak kulit gelap sket mesti dpt gelaran kicap :p

khairul farhan said...

damn..best gila idea kau kali ni..aku pun tergelak guling2 dah..nasib baik malam lepas terawih..kalau tengah hari tadi maybe aku dah teguk air sebab penat gelak.

Nur Hayaty said...

haha,semua ang kata,penah saya alami,ada stu lagi ang tak kata,masa kecik2 sy suka pakai inai,so,lepas puan emak da pakaikan,beliau berpesan jangan kasi ayam nampk,nanti inai tak merah,fuh,time tu punyalah sorok tangan tak mo kasi ayam nampak,siap juih2 bibir halau ayam depan pintu umah..da besar baru ku tahu sebabnya,puan emak kata dia saja cakap cam tuh supaya saya tak keluar umah..cheh..penat je caya..hahaha =P

Ery Farieha said...

panjang

x larat nak bace
tp nak komen

x senonoh pnye perangai
hahaha >___<

CoOkiE MoNSter said...

hadehh...sakit perut aku gelak. ade lak teori camtuh ekk.... dahtu org kulit itam kat afrika yang dpat baby puteh tu cmno???

dengan ini teori kicap memberi efek kepada warna kulit adalah ditolak sama sekali..kehkeh

Miss Kira said...

hahaha..
yg kicap tu mmg penah dgr..
xp kira punya versi lg top..

"jangan makan dodol, nanti hitam.."
sampai skrg, adik kira x makan dodol..

hahahaha

Zyle_Razz said...

I like it very much... hey... I pernah degar suma petua2 tu la....
I paling konpius tang tunjuk pelangi nnti jari kudung...hahahaha. lagi dulu i cari relevan nyer pun tak jumpa... tapi i pun takut nak tunjuk pelangi jg masa kecik2 dulu..

miSz JaNn said...

kicap kan diperbuat dari soya... jd ape beza mkn kicap n minum soya?? hahahah!!
kaler je lain, isi same... -_-'

Bungakopi said...

betul la zack, kalau makan waktu tgh luka, memang kicap die tinggalkan parut itam nanti bila luka tu dah sembuh..

soya plak, sebab kakak dan abg ipar sy gelap, kakak saya slalu minum soya byk2 waktu pregnant, dan memang anak dia putih.

tp anak ketiga dia dah malas nak minum soya, anak dia lahir memang gelaplah.

chocolate_lurve13 said...

kicap tu asalnya dari soya gak..cuma frasa n rasa dia dah berbeza sbb kena perap.
so..apa la salah mkn kicap..adehh..
kalo kopi 2 xpa la gak..mmg hitam dia kaw2 punya..eheeheee.. :)

Widad Jannati said...

Salam. Saya rasa la....cikgu tue kta gtue maybe dia ada mrh dengan kilang kicap pnyer owner... or dia sendiri mengalami pengalaman gtu...

Time prgenant mkn kicap...kebetulan plak anak kuar itam...so fobia then warwarkan kat student2 supaya x terima nsb cam dia..

aduyai...payah jgak nih...

BTW....jgn mkn kicap + soya...nmpk baby yg U lukis cam kelabu jer...tak comel la nnt... ;p

anies_5566 said...

adeii..terkedu.. penat gelak dah..

terbaik la hgpa dua.. =)
xsabaq nak tgok baby hgpa dua..
blh la aku bg adiah hamper kicap n sos ms cik awek prgnnt nnt..hak3 (^_^)

AriFrukAi!! said...

aku ase bek korg bedua minum air masak je,nnti anak korg invisible.

Anonymous said...

hahahahaha kicap leh jd gelap????aduh....cikgu die mybe da wat experiment ni bro

nursarah said...

pasal perenggan atas bab menyanyi kat dapur bagai tu, mmg benda tu untuk hint la. supaya kita ni behave.

just nak bg pendapat tuk 2nd case yang cik awek tuh.

sebenarnya bukanlah topik kicap atau soya, bukan gak kopi ke teh. tspi pasal pemakanan/perangai time pregnant ni boleh mempengaruhi baby adalah apa yang orang kita panggil 'kenan'. baby terkenan. dan ianya benar2 wujud untuk sesetengah kes, BUKAN SEMUA.

contoh, dulu my aunt masa mengandungkan anak 2nd dia asyik mengidam ikan bakar, suka sangat dia ngan ikan bakar time ngandung tu, then bila lahir anak dia gelap. padahal dia n laki dia putih, and anak sulung dia pun putih.

ada gak terkenan pasal benda lain, contoh. dulu ada masuk paper muka baby mulut dia macam jerung, n katanya sebab time pregnant mak dia suka tengok citer jerung.

same case dgn kanak2 melayubermata biru. katanya 'kenan' sebab mak dia ada sayang gila kat kucing mata biru.

Anonymous said...

aku bukan nak cakap suka ke tak ke dgn tulisan kau ni.Kau anggap kau dah wise gila ke dlm hidup ni?Aku tgk umur kau baru 24 thn.Belajar pon tak habes lg.Belajar pon guna duit kerajaan,duit aku,duit2 orang2 yang baca blog 'pandai' kau ni.Wake up bro,wake up org melayu semua!ini semua takde kena mngena dgn langkah perjalanan bangsa kita,semua ini mengarut je.Kau bg nasihat yang mengarut je.Sedang kau menulis ini,bangsa lain dah melangkah mungkin 10 langkah kehadapan.Kita masih nak membicarakan topik2 remeh mcm yg ada kat blog kau ini.

Bila bangsa kita nak jadi intelektual?Bila kita semua nak sebaris dgn org2 tempat kau belajar tu?Kau ingat kau dpt belajar kt luar negara,itu dah membuktikan kau wise dan pandai dlm semua aspek kehidupan?

Bnyak lagi benda yang kau kena belajar dan tempuhi dan lihat dlm hiudp kau.Kalau kau setakat nak jadi glamer,nak tarik publisiti untuk membaca blog 'pandai' kau ini,baik kau jd artis,masuk raja lawak.Jangan habeskan duit rakyat,duit aku,duit mak bapak kau.

Aku bukan marah atau apa.Jauh sekali nak merasa dengki dgn apa yang kau buat.Aku rasa cukuplah kita semua disogokkan dgn benda2 remeh.Baik kau buka buku dan belajar.Baik kau galakkan 'pembaca2 atau peminat2' kau membaca bhn2 intelek.

Aku tgk gambar2 kau dlm FB atau di blog 'pandai'kau ini dah macam artis.Ikhlaskah kau menulis?Aku soal kau.Aku soal kau.

Aku ingatkan sekali lagi,umur kau baru 24 thn,masih panjang perjalanan hidup kau. Dan aku nasihatkan,kalau kau menulis untuk mencari gadis idaman kau,baik lupakan niat kau.

Come on bro,dieropah ini,dan diluar negara kita,semua berlumba2 untuk mencari ilmu,mencari kekuatan bangsa.Bangsa kita?masih lali dgn hiburan,dgn blog2 pasal lelaki dan perempuan bercinta?pasal benda2 yang remeh-temeh.Sudah2lah..biarkan orang yang tidak intelek buat semua itu.kau yang intelek teruskan usaha kau membantu bangsa.Kalau kau nak teruskan menulis,tulis tulisan yang intelek dan berpengetahuan.cthnya teknikal dan kesusateraan.ataupun sejarah..

Sekali lagi aku ingatkan,aku bukan menulis komen ni sbgai orang yg pasif dan agresif.Aku menulis kerana aku rasa kita semua patut tahu benda yang kita selalu lalaikan.Aku nasihat diri aku juga.

until then,majukan diri dahulu,sebelum majukan orang lain.

Salam,

HN
Roma,Italy

zack zukhairi said...

salam.

thanks anon. haha. aku tak penah anggap diri aku 'wise' pon. kau terlalu banyak pikirkan bagi pihak aku agaknya. :) apa pun, mungkin betul cakap kau. thanks 4 ur advise.

tapi aku still dengan pendirian aku kot. ini bukan blog serius. kalau kau rasa nk cari bahan ilmiah, sejarah, teknologi dan apa2 yang berilmiah, mungkin bukan di sini.
boleh cari kat tempat lain.

:)

Anonymous said...

Kau dah besar,satu hari nanti,bila kau dah betul2 'matang' kau akan rasa semua tulisan kau ini macam sh*t je.satu hari nanti bro.Percayalah.Kau akan malu dgn tulisan2 kau sendiri.

Sbb kita selalu tak serious,sebab tu bangsa kita tak pernah maju2.Hidup atas nasib sahaja bangsa kita tahu tak?

Aku tak fikir pasal kau pon,aku fikir pasal semua2 yang duk membaca tulisan kau.Apa yang kau dah pengaruh mereka.Sama ada baik atau buruk,itu semua dikira.

Okay.aku hendak kembali bekerja,semoga kau fikirkan elok2 apa aku cakap ini,bukan untuk mencari gaduh etc. tapi untuk tunjukkan kau dan semua realiti kehidupan sebenar.

Salam,selamat berpuasa.

HN
Roma,Italy

Privacy_Resident said...

nice entri. pasal kicap tu. soya. gambar kelakar lah wei! aha

Korang, ajar sikit pasal Nuffnang ni boleh? Huhu

zack zukhairi said...

@anon : semoga kau berjaya dalam hidup kau. aku doakan kau. :) kerja elok-elok tau. selamat menjalani ibadah puasa! :)

fatimu arizaa said...

tabik bro.ak ske bce entry ko.
tp biasalah..dlm ape yg kte wat ade org yg ske n tk ske.
tp ko jgn lmah smngat k?bsangka baik je dgn org.
ape yg special kat blog ko sb ko kembalikan zaman nostalgia kanak2 yg smkin dlupakan..n ak ske entry info jepun ko tu.keyh,gudluck bro

fatimu arizaa said...

tabik bro.ak ske bce entry ko.
tp biasalah..dlm ape yg kte wat ade org yg ske n tk ske.
tp ko jgn lmah smngat k?bsangka baik je dgn org.
ape yg special kat blog ko sb ko kembalikan zaman nostalgia kanak2 yg smkin dlupakan..n ak ske entry info jepun ko tu.keyh,gudluck bro

Cik Nad said...

zack!! bukan kah kicap itu asal nyer soya?
soya -> kicap
mkn soya anak putih.. mkn kicap anak itam.. 2 teori berbeza dr 1 bnde yang sme.. keh3.. mcm2 pntg larang m'sia ni ad!

btw, keep writing.. klu sibuk nk puas kn ati org len bila kita nak rse puas n enjoy ngan life sndri? ang taw dak yg blog ang la buat ak sedar mcm2 bnde tersirat kat dunia ni! thnx n keep up the good work!

Shahrin said...

Ape plak la mamat Italy ni mengarot...ape gempak sangat ke keje kat Italy tu, entah2 keje cuci pinggan je...

FYI, umoq aku 28 tahun, kaki gamers + komik...tp dlm xde la jadi loser pon.. malas nk crite pasal pendapatan aku, kang org kata riak plak.

Sometimes dlm hidup kita kena serius dan sometimes kena enjoy. Masa kerja kita serius masa terluang kita enjoy. Cuma cara yg menentukan. Style aku mmg dpan PC main game, parents aku kluar melancong dunia, mmber2 aku lepak kedai mamak...so each of us have their own style and we need to respect them.

Bg aku blogger ni satu menda baru kat Malaysia dan ramai yg jadikan ia sebagai bhn pendapatan sampingan. Dekat luar negara tu dah ramai dah yg cebur bidang ni, cuba tengok diorang negara still maju.

Cuma aku rasa blog mamat Italy tu xde sape yg baca kot..wakakaka...

hAjAr AlWeZ said...

penat gelak...adoila...siann cik awek..anywa, moge cik awek cepat sembuh n dapat menanti kepulangan incik zack pade akhir bulan nih..huhu..ala, pantang larang orang tue kan...

K.E.Y.[kuchi] said...

haha...mmg lawak kalau baca post ko ni...tapi aku tabik sebab idea tu mencurah2 keladang gandum...mengingatkan zaman kecik2...

pasal tunjuk jari kat pelangi tu,bukan pelangi...tapi petir/kilat...
xelok tunjur jari kalau de petir/kilat...takut kene sambar...meninggal katak je kat situ nnt...

BTW...abaikan je comment2 negatif tu...de ramai lagi yang menyokong...

good luck...menanti entry baru plak dari jepun

Anonymous said...

klu buku sejarah, sy xkn bacew kowt.. event bnyk mendew pnting dlm tuh..hahahaha..
ibarat nk harapkan semua org masuk masjid bru nk nasihat, alamatnya x t'nasihat lah semua org..huhu

fazz said...

mcm mne la cik awek ang 2 bleh trpedaya ngn cite dongeng tuh...ishk3...nsb die nga sakit,lau x mst tegolek ang gelak...hahahaha...

PEJUANG KESENIAN EXTREME said...

Zack,jangan main2..
Mana tau cikgu yang ada PHD tu dah buat reseach yg cakap kicap pembawa pengaruh hitam..haha

Nota:Aku pun pernah dengar teori tu..

Prince of Jihad said...

Sbnar nye trpulang kpda indvidu tu utk tlis ape yg die ska, ak umo 23 stdy kt germany, tp xdela smpai nk condemn blog org.. ak rsa mamat anon tu trlmpau patriot sgt smpy relate dgn kmajuan bngsa & bdya intlektual laa.. tp ko ptut bngga sbb anon tu follow jgk blog ko ni sbnar nye smpay ke fb la.. haha.. btw, keep it up dude..(",)

suhaili sulaiman said...

zack: aku rse org yg x dok kt tmpt kite sllu pkir yg kite brlagak WISE.. pada hal, aku x pna rse cmtu.. kwn ak pn bljr kt jepun.. rilek je ak tgk x de brlagak wise mcm mamat-yg-claim-dye-kat-Rome-skrg-ni.... cre dye godam Zack dlm blog ni, nmpak mcm pemikiran dye cetek.. Is this how u went to some person u hardly know and tell them what is wrong with the person? With such manner, u r not even worth to be acknowledged as a human.

cter Zack bukan sekadar picisan. if only u look it on the surface, u may find it wasteful.. tpi, ade ciri aesthetic gak klu faham msge di sebalik cter tu..

RaiN said...

stuju sgt dgan kenyataan penyokong2 ang tu. Kami setia dibelakang ang cam blog 300 ang tu. Musuh kita anonymous. Pedulikan komen beliau.
Krim salam kat maria ozawa tau.

hardroad corner said...

sweet nye cik abg ngn cik awek...
hehehhee..
mang cek klu jdi mcm ang..
klu awek ckp mcm tu...
mang x lrt nk gelak tpuk dinding dh...
hehehe...
papepun....
this story is really funny...

illianahidayah said...

adesss zack...hahhaa... xjadi gua nk tdo pas sahur...muahahha...
yg pasal soya tu, dulu k.long gua pon time pregnant konon nak minum soya bergelen2 sbb nk anak putih..tapi hampehhh...time pregnant, alergik lak ngan soya..
yg kicap tu rasanya time chicken pox aaa kene pantang, nanti ada parut hitam..ni gua xtipu bro...

.::s e n t::. said...

cik awek comel ouhh! HAHA.

eh btw, ignore what 'he' said. ohh bukan ignore, cume, u just be yourself. ur blog, ur own stail lahh kann?

till then. keep on writing (this kind of entries)...cheers! ^^

saya.suka.saiko.la said...

salam. dah lama jadi silent reader ni.
selalunya baca je tp xbg komen sb da beriban dah org bagi komen.
huhu

pasal mamat roma italy 2, aku xsokong la.
ko tau x kenapa ramai org suka baca blog ni?
sebab every entry makes people think.
SERIOUS!
bila aku baca, aku sendiri pun akan terfikir "haah kan".

blog ni bukan sekadar picisan.
tapi disebalik perkara xserius ni la orang akan lebih senang berfikir mengenai sesuatu.

btw, pasal teori kicap dengan soya 2, aku penah dengar pasal teori MILO.
haihhh
macam2.

lumut said...

anon..relek le.....in real life da penat kite serious pk mase depan bagi komitmen kaw2 punye..

takan dalam blog pon nak serious??

gua pon budak mude jugak...
belajar overc jugak..
tp btol la ckp lu kan..
belom cukup "wise" lagi kalau da blajar overc bla bla bla...

1 gua nak tulis...

apesal org malaysia suke diskriminasi student belajar luar??

bape rmai dak belajar dlam jugak pandai2 tp akhlak sume??

pernah bukak mate ka?

cisss......gua baca je blog zack ni...topik x tensen.gua suke....hehe

♥yaya♥ said...

ahaha
sakit perut smbil terguling2 baca
pe2 pn
ur story is bez medicine 4 me to cheer up
keep it up bro! :)

sang puteri said...

nak tengok awek encik zack boleh tak?hihi :D mesti comel..

AeMan.. said...

abeh tu yg banyak kicap soya kat pasaran tuh ape cerr??lengkap pakej utk ko..xyah bancuh2 sudeyy

blackrose said...

salam...hehe aku bru je follow blog ni.tp blog ni mmg superb..thumbs up for u..nk cite skit psl kicap ni..huhu sedey gak la bila org x suka itam ni..sob2...ok aku ni mmg kategori kulit gelap la.tp msa pregnant aku bantai gak mkn kicap..kira takde pantang larang la. tapi lahir baby aku putih woo..mata sepet..kira anak ngan mak mcm taik cicak la..sumpah aku ckp bro.xde kaitan aku rasa..berdasarkan pengalaman la..hehe teruskn usaha.blog ko ni bro menceriakan hari2 aku.ketagih nak baca hari2..

EmakSayeSuperb said...

hahahaa... tak de la itam yang oi makan kicap... mak aku dulu time preggy adik aku, dia siap makan serdak kopi tu cmtu je... tak jadi kopi pun adik aku tu... akak aku pulak, beriye minum soya tp bby tak secerah mane pun, sbb ikut laki dia,, huhuhu...

En, Anon dari Italy,
ini blog dia, dia punya suka la nk tulis apa. ko pergi la tulis apa ko nak kat tmpat ko. kami berblogging atas hak individu. xde sibuk hat org lain punya citer pun. lu suka lu layan. lu tak suka lu blah.

Anonymous said...

keep up da good job bro...=)
ak br lg lyn blog ko ni dr smlm tp ak da bce sume entry ko 2009 pnye smpi abes...
sume best2,de nasihat dlm lawak,de lawak dlm serious,nice...
yg penting kita tau pe yg kita wat,xganggu org lain,xyh pedulikn sangat komen2 yg mcm men'down2'kn ko...
that's normal beb...
pedulikan je ayat2 'nasihat' panjang lebar tu ok...
ak ske artwork ko...
wassalam...

fb: fahmi fauzi

sweetsal said...

seronoknye baca entri zack ni..ada satu lg pantang larang klu tangkap gambar kucing nti kucing mati, betui ka haa..klu mkn kicap masa demam campak memang kulit berparut dan hitam, ni mmg betui terjadi kt anak akak..

btw: sapa lah cik anon tu..zack teruskan menulis, jgn pedulikan org lain sbb entri zack mmg bagus dan terbaik..

Nia Ridzwan said...

mak saudara ana cakap, jangan minum kopi nanti gelap kulit.
-.-"

nyza =) said...

superb la post nie..xtahan nk ggelak guling2..hahaha

tapi memg pnah dgr pasal pntang larang pelangi tuh..kitorng tunjuk pkai ibu jari jer..kekeke

Cik Awynn said...

eh eh.. tapi kan.. kalo kita tengok cara2 nak buat kicap tu.. mesti kita tak nak makan lagi kicap seumur hidup.

bayangkan soya wrna putih.. diperap dalam tong (dalam stu program kat TV1- tunjukkan dia pakai tong toksik yg orang buang2 tu). dia perap 3bulan wooooo...

ayoooo.. trus sy tak makan kicap lagi. bukan sebab takut hitam. hehe

JennY said...

hahahahaaa...seriusly lawak~
baru je 2-3 ari lepas member aku cakap geli nak mkn kicap..sbb kicap tu itam... n dia pun cakap dia takut itam..x padan plak nanti ngn awek dia yang putih melepak itu~
sama je kicap tu dari soya gak..kesian kat soya yang itam x de org nak makan sedangkan soya yang putih diminum bergelen2 sbb nak putih..
SEDEY~

Lily said...

wakakakakakak...lawak gle...cm bangang...hahaha...senget gle...hahaha...;p

Liliyuli said...

pasal kicap tak tahu pulak.. pasal soya tu ye..nanti anak kulit cantik putih gebu..eceh!
ha, ada org tua cakap ibu mengandung kalau minum kopi takut nnt dapat baby itam..hahaha

iqin othman said...

hoishh!
jgn makan kicap, kang anak hang kelabu baru tau~
hahahaha

Anonymous said...

ok..guwa cuma jadi silent reader jer selama ni...kudos to u bro coz mmg mantap idea lu...bikin gua ketawa tak berenti.

tapi bila baca entry ni gua mmg terpanggil untuk comment.

mmg la tak logik kalau nak pikir balik..pehal lak kalau makan kicap anak jadi itam and kalau makan soya anak putih kan sbb kicap tu pun dibuat dpd kacang soya. same source pe...

tapi seriously bro mmg benda tu dah terbukti hehe..

kakak gua masa mengandung dulu mmg tak miss minum soya...sampai kalau air soya tu dah habis blh meroyan la. cukup 9 bln anak kuar mmg putih gebu..mak baby yakni kakak gua tak lah cerah mana pun. and utk comparison, adik gua mmg feveret kicap. dari kecik sampai besar...mmg rela tak makan kalau kicap takde/abis. habit dia ni mmg membawa sampai dia mengandung. bila baby kuar agak mcm bulan gerhana la kan...

so kesimpulan nya...walaupun tak logik somehow somewhere, mmg benda tu jadi gitu...kalau tak, takdela org tua2 jadikan ia sebagai petua..ye tak?

wallahualam

Emira Darmia said...

dulu if opah aku ckp...jgn ketip kuku mlm2..aku akan jwb dgn selambernya..."opah zaman skunk dah ada lampu...x gelap dah mcm dolu2..xpela"


mrepek je...colour rambut, mata, kulit adalah kacukan dna antara keturunan ibu n keturunan ayah la...xda kena mengena ngan soya or kicap...tp if nk anak cun gak..kan kita ley bace quran..mtk dr DIA...ape daa....soya tu dia akan produce hormon pmpn tau..so x elok sgt minum...sbb mase aku ada masalah hormon dolu doktor swoh minum soya...n soya x elok utk ibu ngandung sgt sbb nnt kulit baby tu jd sensitive...mmg la lembut n halus..tp kalau ank asik alergic je x ke seksa namanya tu??

Anonymous said...

hai...sy baru je berjinak2 dgn your blog..mmg bestlah...suke sgt...kdg2 tu buat saya tersenyum dan ketawa sendirian..teruskan dgn idea2 penulisan yg hebat tu...

FiqaSaleh said...

aku tak mampu komen apa2... tergelak dah ni.... hahhahahahahaha......
bkn ke kicap asal dr kcg soya jugak?

~ yiyin ~ said...

best lar komen awak...hahah
kecian c.awek...tapi betul ape dye kate tu...law c.awek awak minun duct lady pink..anak2 awak akan jadi kaler pink2 putih..mang cntik...ini realiti taw...

~qiFFara~ said...

penah je dengar petua kicap ngn soya tu..

ntah la btol ke x..leh jd gak..
heee~~

1 lg klo tyme pregnant jgn suke mkn byk taufu..
kononnye nk anak putih..tp last2 jd lembik cm taufu..

emm~~

akufujin said...

cik zack,mak wa dlu minum soya mse ngandungkn adk wa yg bongsu tuh,las2 ble kuar,mmg gebu..tp sensitip gler..luka sket,melarat jdi kudis..sket2 kudis..

p/s;ni bdasarkan pngalaman,tak tipu punyer;))

Bashirun NIzam said...

Salam semua...

Berkenaan pantang larang tunjuk pelangi tu, setahu adalah disebabkan adat.. Pelangi adalah ciptaan Allah, kurang sopan ditunjuk tunjuk... sebenarnya bukan shj pelangi, even nak tunjuk something, elakkan menggunakan jari tlunjuk.. setahu aku lah..

Berkenaan Kicap & Soya....
sebenarnya, soya ada Kalsium, dimana bagus untuk pebesaran bayi... Kicap pulak, walaupun asal dr soya, tp kicap akan diperam berbulan bulan sebelum dipasarankan... tak bagus utk kesihatan.. sama macam wine.. asal dr anggur, tapi disebabkan diperam lama, boleh memabukkan...

illhamshiraz said...

Hahahahaa..lawak gile. Boleh buat gelak sampai keluar air mata.

Eh, tapi memang cikgu2 sekolah suka cakap cmtu kot. Kt sekolah aku ni pun cikgu2 senior selalu pesan cmtu kt ibu2 yg tgh pregnant,hihihihihi...

XIX Dragunov said...

adinda di medan seni, bukan medan seri... ingat tmpt makan ke ape? miahahaa

Fielah said...

saya suke baca entry ini.

saya pernah dgr semua pesanan org tua yg penulis tulis (ape da ayat)

saya pernah dgr pasal soya dan kicap

saya percaya psl soya sbb dah byk kali tgk tp masih percaya bhw DNA mempengaruhi segalanya dan tentu2nya kejadian ya Maha Esa juga

Saya tak percaya mitos kicap sbb jarang jumpa mgkin sbb org x heboh2 kan mcm psl soya kan

saya suka baca tulisan penulis

sekian =)

rapunzel cikilolo said...

zack, memang makan kicap leh itam la, same jugak macam minum kopi or nescepe o, nenek aku gtau... hehehe

cyzer8 said...

this entry.nais one.

zack. check out kucing ni

http://www.youtube.com/watch?v=z_AbfPXTKms&feature=fvst

dapat tak jumpa kat sana, sbb owner dia org jepun.hihi.

mama zharfan said...

kakak me kata betul..sbb anak dia yg sulung, dia minum soya byk2, anak jd kulit cerah. anak no 2, dia giler mkn kicap masa pregnant, kuar abby kulit gelap!! so kira betul for her case.. me anak me sama jer dua2 kulit sawo matang..me jrg2 benor mkn kicap..tp masa pregnant, me suka plak mkn maggi goreng mamak :p ada kaitan ker tu..

AyuE SurihanyOt said...

giler best baca komen..hahaha semua puji entry kau zack tapi aku nak puji komen...boley???



anon:: tak salah kita nak baca blog yang santai..ada ja blog buat kita berfikir...tak nak serius sgt bro..life is to short to be to serious...

kejadah betol ka tak aku speaking ni..

cHEk_InN aiNi said...

hahahaha... mmg nak gelak guling2 time bace entry nie...

---> kicap mmg la hitam, org tua2 pesan time luka or chiken pox jgn la mkn kicap kang berparut dah tak ensem or comel... haha
lg 1 yg tak bole blah, adik aku dulu time kecik2 tak nak minum kopi, coz takut itam tp itam jer aku tgk... hahaha

---> soya... em, ader org kater bgus tp lately nie aku dgr cite mcm2 pasal soya... opismate sepupu aku preggy luar rahim coz hari2 dok tegok soya, aper kes... dia andia budget nak anak putih cm MJ ar konon... huhu... so soya, kn tnya dietion or nutrition nie... hehe :P

~AdiHaS~ said...

eh betulla. time pregnant minum soya untuk dapat anak kulit putih. minum air kelapa untuk anak kulit cantik. yg tang kicap tu x penah dgr plak :P

Cooleustary said...

apekahh???
abih tu kalau ang mnum ayaq tebu, satgi anak ang jd hijau ka??
hahaha

Sara said...

KAHKAHKAH KLAKA ABES!! XDD

Nieylicio Kerolicio said...

Kicap berasal dari soya? so cane tuh??

zinnia-lyana said...

aku penah ja dengaq. minum soya mmg bg anak putih, tapi orang tak makan kicap sbb takmau bagi anak hitam.sejauh mana kebenaran dia tu taktau la.;) lagi, makan kicap parut2 boleh jadi hitam.

tOsHiO..... O.o said...

pernah dgr tang kicap ni
tp version len
nenek ckp jgn byk sgt mkn kicap t muke ko yg jd gelap.. =.="

rasenye dye x moh sy perabiskan kicap2 kat umah kut....

xD

Orchid said...

ekekeke..lawak lawak!..benda2 camni bila jadik cerita leh wat modal gelak sensorang depan pc kan..
makan kicap bukan tatot anak gelap ke ape ke..kdg2 luka pun dorang tak kasi makan kicap..nti parutnya itam..ehh tui ke tuh?
tapi aku suka kicap..ibarat makan ulam tanpa sambal belacan..;)

sally said...

Zack, jak jumpa blog ko ni kan, hari hari aku baca. tak jemu. pada anon italy tu, dia tu dengki kat ko, zack. Jenis org yg tak leh tgk org lain hepi.

BULAN said...

hahaha..cumel entry ni,,kelakar...tapi saye pon ade dgr pasal kicap ni juge..hihi..;p

iEyjA said...

Thanx... coz buat ilang mengantuk di tengah hari bulan puasa... tp memang la kalo kita fikir betul2.. biasanya pantang larang org dolu2 memang banyak maksud tersirat...

Pada pendapat saya... org preggy digalakkan minum soya mungkin utk kebaikan dari minuman tu sendiri.. so nak bagi org lebih tertarik nak minum... dikatakan la nanti anak putih....

Bagi kicap pula... mungkin sebab proses penghasilan kicap tu memerlukan proses pemeraman yang menghasilkan pelbagai asid dan kandungan garam yang tinggi.. tak brapa elok utk org preggy... so dikatakan la kalo byk makan kicap nanti anak hitam...

Tp tadi memang gelak la baca cik awek awak yg beriya2 nak ikut petua... ikut petua... OK... percaya betul2 akibatnya... JANGAN.. sebab itu kuasa Yang Maha Esa... (^_^)

p/s: tgh syok2 baca komen... ada pulak komen yg tak syok...

zek said...

iklan sat...mkn la kicap cap JALEN!!
makan xde kicap jalen, saya pon x lalu makan! :) hehe

joijoi80 said...

soya ngan kicap adik badik jer..yela... kicap di perbuat dari soya.... cuma kicap di peram so.. kalo kater boleh buat parut ..saya..percaya... ...salam perkenalan

myheartidakongju said...

itu la org melayu...suka ikot teori yang bukan2...dah sah-sah kicap tu dgn soya sama spesis....cuma beza org mkn ke tak dgn sedap tak sedap je...huhuhu

nursaidatul said...

eh, xtau la nk kata teori tu btol ke x.... tp tok aku ckp, mse arwah mak aku ngandung kn adik aku dulu2, dia mkn bnyk kcap... so adik aku tuh, lahir2 dh mmg brkulit gelap... tp skrg, adik aku mmbesar mnjadi lelaki yg macho... kn org ckp hitam itu mnawan... chewah...

hans said...

dah teruk sangat dah fanatik cik awek pada teori cikgu dkt sekolah tu pasal kicap
hahahaha
tapi yg ku tau waktu mengandung jer lah bila kita makan sesuatu tu mempengaruhi warna kulit si anak kan...
tapi kadang2 terfikir juga kalau negro minum soya hari2 waktu dia tengah mengandung pun...anak dia boleh putih ker?

P/S : Prank Bulan Puasa Yang Menjadi! Tahniah Casey! LUKENABEB!

chanz said...

apsal la tak saintifik langsung punya pemikiran neee..haha..lawak tol la..tp dak pompuan mmng suka prcy bnda2 camtu

Nurulbadiah Lai said...

terbaek zack!each time i masuk blog u n baca entry u..i suke bca comment2 ur readers..hehehe..owh si anon tu..apa kes ye??blog kite..ikut suke kite la nak tulis apa pon..nak bagi pendapat apa pon..i hate those kind of people..

berbalik pd entry ni..ade 2 bende betul yang i sendiri kdang2 xpercya..tp kena ikut gak..sbb takut..jgn nyanyi kat dapur,,
mmg xnak..huhu..coz nenek slalu marah..nenek i mmg suka nyanyi sgt2 kt dapur..org tue marah2 pon die xdengarr..hah..last2 die kawin ngn datuk i yang 45tahun tua dari dia...kan kena..

satu lagi..bab soya n kicap tu..makcik sy..nak sgt anak kulit putih ala2 mat saleh..mase mengandung..dibedalnya air soya berbaldi baldi..pastu siap blende sendiri lg kcang soya tu..nk bg pure la konon..last2..time lahir..anak die hitam giler..wakakaka..satu keluarga gelakkn..tu lah..kn anak tu rezeki tuhan..
pastu time anak kedua lak..die dah serik..die ckp xpe lah xdpt ank putih pon..asal jgn gelap smpai klu mlm..xnmpk ape2 pon..tp time lahir..maha suci Allah..sebijik macam mat saleh..putih mulus..sgt222..xpdan ngn kulit makcik sy yang sememangnye sawo matang..
moralnya..kdang2 tradisi ni boleh di ikut sbgai satu tradisi..tp jgn taksub sudaa..hehehe..
mybe merepek..mungkin...

nadya nordin said...

pecah perot hah baca article nih. ade jek mmbe kate gituh. bukan awek tu saje. tapi tula pasal. sahih nya tu tak tahulah. makanan pon boleh jadik faktor warna anak eh? haha

moshintamo said...

hahaahahahaa!!bengong kau z..eh,tp btl lah..akak aku mase pregnant minum soya anak de putih cm mat saleh..huhuu...tp xtau lah nk ckp...wallahualam//=p

dunspeak♥ said...

haha betul la cakap cik awek tu..penah dengar orang kata cam tu. Makan kicap nanti dapat anak itam, tapi kalau minum soya dapat anak kulit cerah. Tapi dan tapi lagikk, doktor penah cakap kat sis kawan aii tak elok jugak kerap minum soya semasa mengandung..kalau nak dihurai mengapa tu, jadi panjang bebenar pulak komen nieh..ekeke.. senang2 minum je air mineral. Putih jugak warna air tuh.sehat pon sehat.

lynn said...

zack..sangat chumel entry ini..penah woh denga..makan kicap jd itam...tapi kan..tapi..ade gak org itam mak bapak tak makan kicap..

pearl apple said...

hakk3...lawak lar..ntah lar betol ke tak..tapi suma tuh sy suka..wink3..=)

adrinaqamarina said...

kicap tu tak de la buat anak jadi hitam kecuali kalo makan time pregnanti la.

sperm donor pulak tak de kaitan pon dengan anak jadi kaler kicap tu.

tapi walaupun kicap diperbuat dengan soya juga tapi tak elok untuk otak sebab kicap kan benda yang diperam jugak.

*ratu kicap pulak. hehe

e said...

aku ske la bace blog ko..wat aku gelak dpn nb ni sorg2..best r cite2 ko..

Miss Lya said...

haha..Sian cik awek kamu..
Risau anak nye itam..
Nanti bawak anak dok jepun, konpem leh cerah..hihiii
nway, great blog..=)

Anonymous said...

adooiii aii...klakar btool..br tau psl blog ni,2 pon adeq yg promote...mmg best larr...good job zack..2 thumbs up 4 u...
ps:dlu2 org ckp, rmbut smer itam,ati lain2...tp skrg,rmbut pun dh mcm2 kaler...aptah lg ati..so, pdulikn larr ckp2 -ve org...=D

aphis said...

penah dgr gak pasal mkn kicap nnti anak jdi hitamhehe..

btw,mak sy amalkn minum soya msa pregnantkn sy..hasilnya?jeng3..tgk la sndiri.. =)

Najmi said...

aiseh zack ada jugak anon yg tulis camni kat blog hang. cool jer. bagi aku biar jer ler zack dgn penulisan dia camne sekurang2 bila aku tension belajar ada jugak boleh buat bahan gelak2. takkan nak serius jer 24h 7d. aku bkn nak bela sesape pun tapi this is blog. then aku rasa zack tak langgar apa2 act pun. this blog for fun not for serious matter. takpe ler mungkin bagi zack apa yg dia tulis ni dia nak gelak2 waktu tua nanti.

Anonymous said...

salam...ak nak komen sal anon-italy 2.knpe trlalu brpkran -ve?ak xnmpak mne slahnye ble bc blog y amt tdk serius ni.klu bc mkin mndur ke?ak rs la kn...xde la ambk ms 24 jam pn ble bc..2 pn utk ske2.kdg2 kple ltih..asyk stdy.relax jap..bc REALITI KOSPIRASI.gelak2..ad mood blk, then smbung stdy..xkn nk bc bku sjrah ble kple pning kot....tp len org len cra.npe nk down kn org len plak...jeles ekkkkk??

beLLa said...

comey je cik awek tu kan, ;)

aku suke je bace blog ko..ayat simple.senang paham n funny.bukannyer takde pengajaran dalam ape y kau cube sampaikan.org y xpaham je nak kondem org agknyer. apepun, just be urself ok! ramai mber blog suport ngko ;)

Amy Fahmi said...

haahha..i gelak baca citer u... n i puji sikap u yg syg caring dgn awek u 2..hope u kekal bhgia..

acc,i tgh preggy gak..tp xpnah lah dgr bab kicap si hitam manis 2..cme de skali i jmper sorg makcik ni .die nsht jgn mam kicap n sos tiram..tp i x sempat ty y??y?? y?

pe pun..hope u trus maju.. n jgn peduli per org len ckp.. TAK MATI DEK KEJI..TAK HIDUP DEK PUJI.. BE URSELF K..
...Kite yg pilih jalan ke neraka atau ke syurga..org len just leh bg nsht..tp keputusan d tgn kiter..('-')

Anonymous said...

heyh.heyh.betol la citer sal kicap tuh.sy mmg suka makan nasi nan kicap.lau adew 10 jenis kuan depan mata,sy campur sumer2 kuah tu n last2,kicap jadik perasa yg ke-11. then,mk sy tegur..suke sgt la makan kicap,t ank jadik hitam.ha!! c,sy pom hitam n myb sbb sy mk sy mkn kicap kowt dulu.hehe

PutraRocker said...

begitulah pantang larang org kita..haha..
kelako2..
wakawaka

slm 11 ramadhan der!

arrizz said...

seperti mana yang aku expect..lagi entri terbaik ko zack..hehe..memang lawak..haha

I n n z said...

saya juga dulu tak tunjuk pelangi dgn jari .
tunjuk pakai mulut ja .
sbb risau kudung .
waka waka

miraellyna said...

betol kot sbb mak kate dlu mase time wa mak minom soyaa je memanjang,, hahghahaha tu pasai wa putih hahahaha bangge diri japp hahahaha

nurazima said...

memang betul la lau minum soya anak akan putih..seyesly..da ade kajian..betullllll..so,bebanyak la minum soya lau nak anak putih..ade mbe aku sorang da wat kajian,time pregnant anak 1st,langsung xminum soya n ank 1st dia hitam..anak 2nd, da bln ke-6 baru minum soya,kuar anak 2nd coklat..n anak last,dia minum soya dr 1st dpt taw pregnant..n resultnya anka last dia putih melepak..renung2kan la..:-) kan depend dr pemakanan c ibu..selamat mencuba:-)

kodokz... said...

yang penting kicap pon bersumber daripada soya..
so..
renung2kn..

nur 'afifah :) said...

eh....
mmg ade kowt orng tua2 ckP cmtUh.~~
kalO mkn kcap anak = hitam..
mnum soya ank = putih..~~
dgr mcm tak Logik je an..??
tp 2 la yg kbnyakan orng pcya..~~
pyua orng tua2 la ktakan.. :)

aYaz said...

peh..trbaek laa bro..!!
errkk..
tp kan,aku rase x sume btul ar..
sbbnye,mak aku slalu gak minum soya dan dia mmg mkn kicap..
ble adk2 aku lahir,sume standard je..
dan 1 yg mak aku pnh ckp,kbetulan adk2 lelaki aku lahir mlm,kulit diorg glap cket..
compare ngn adk2 pmpuan (trmasuk aku) lahir siang,kulit cerah cket..
so what?
lgpn Pencipta dah tntukn kte msng2 lahir mcm 2..aku rase mkn kicap ke,soya ke,kopi ke,jus oren ke,xde mmpngaruhi 100%..
(^_^)

soffya cik bulan said...

tang tnujuk jari kt pelangi tu,,
org tua bilang tk nk kita tk sempat mghayati kecantikan pelangi..
sebab terlalu leka nk tnjuk2..
itulah dia sebabnya..
-peminat sastera.pengkaji sastera
lisan-


hu...kelakau giler entry...
tp tang itam tu pun sm mcm sy gak.itu mcm teori sendiri...
sy pikior pn mcm tu.grrrrr

Zura said...

hahaha..soya ngan kicap...mcm²

dayangredzuan said...

alamak..ckp kat cik awek sorry sebab kakak oun tegelak2 ni...
kicap is my feberet la..

Mika said...

err , tetibe rase yang kicap ngan soya tu bukan asalnye mak bapak yang same ke ?

LORD ZARA 札拉 said...

hahaha~

ada zack.

ada benda alah tu wei~

=)

deqno said...

hahahaha...lawaklah...

brat2104 said...

kicap dibuat dr soya.. so... sama aje la..

MomTom said...

giler r.bnyk giler komen.

siti_Zueirah said...

siti pernah dengar,,,maksud hitam tu nanti anak kulitnya lebih gelap dr yg lain...tu petua bg yg mengandung...kn kicap tu jd hitam sbb dh ada perwarna..so pewarna tu dh kena kt baby...lg satu x leh minum kopi ms mengandung krn ank leh jd gelap dr yg lain...mcm sy n adik sy gelap sikit dr yg lain walaupun dgn org luar tetap putih...hahahaha!!!!...

siti_Zueirah said...

siti pernah dengar,,,maksud hitam tu nanti anak kulitnya lebih gelap dr yg lain...tu petua bg yg mengandung...kn kicap tu jd hitam sbb dh ada perwarna..so pewarna tu dh kena kt baby...lg satu x leh minum kopi ms mengandung krn ank leh jd gelap dr yg lain...mcm sy n adik sy gelap sikit dr yg lain walaupun dgn org luar tetap putih...hahahaha!!!!...

Aida Effarina said...

keep up the good work. mulut org kte tak boleh tutup rite? selamat berpuasa encik zackzukhairi. =)

Anonymous said...

kicap n soya..
bukan ke kicap tu asal dr soya?
so, mkn kicap pn putih jugak la baby.. hhahahaha...

Anonymous said...

siyes lawak baca ayat2 kat blog neh....hehehe soya ngan kicap kan xjauh beza...nak wat kicap guna soya gak kan hehehehehe

khairolghani said...

zack,kalau aku jenis yg suka makan makanan ada kicap dan minum air soya camna lak?

IntanBerlian said...

huhu pernah tak ko dgr sape mkn kicap time kene chicken pox nanti scar dia itam..huhu

ala namanye kenan lah zack.huhu

Bungakopi said...

ko tau x dalam fb kan..video katun ko yg comel2 tu dah tsebar. ramai org 'like'. aku rasa bangga sbb baca blog ni dr awal lg. hehe

Mohd Shahrul Hafizi said...

Serius kelakar bro.

ziexiera said...

minum soya pon x bagus sgt..,
nnt anak kena asma... yang ni fakta ok.. huhuhu~

GuessGuessGuess said...

hakhak... mau berguling gelak baca entri neyh... tapi rasa macam terbina otot kat perut dek kerana gelak bila sahur pagi tadi dengaq Apak tak bagi adek makan kicap atas alasan yang sama... GAHAHHAHAHAHA!!! thumbs up, brader zack!

danielhazmin said...

anon a.k.a mamat italy

assalamualaikum brader,
aku nak mengulas sikit dengan kata-kata kau , kadang2 tak masuk akal juga apa kau cakap tuh. seperti apa yang kau lihat page depan blogger zack nie

"Realiti Konspirasi"
Selamat Datang ke blog amat/tidak serius

statement paling menluat ku lihat
"Belajar pon guna duit kerajaan,duit aku,duit2 orang yang baca blog 'pandai'kau nie"

"duit aku " sejak bila plak zack pakai duit kau, besar sangat kah pendapatan kau menampung pembelanjaan si zack nie. cakap biar bertapis yer der.

berani aku kata, blog zack nie bukan sumber ilmiah, tapi blog nie aku rasa sebagai blog pengalaman dirinya dan orang lain yang ada kaitan.itu sahaja, hanya hiburan dan berkongsi sahaja.

Masing-masing ada minat untuk menulis sesuatu yang kelainan , tidak semestinya kita nak tertumpu pada sumber2 ilmiah, teknikal , sejarah dan whatever.. tapi dalam masa tuh,kita perlu selitkan sesuatu untuk hiburkan hati kita nie.. seperti kau juga, perlu juga hiburkan diri .. tak kisah la jenis apa hibur tuh ( muzik, memblog, karya, dan macam-macam lagi.

sebagai orang melayu, setiap negeri adat memasing,ada pantangnya. walaupun benda tuh bukannya betul. tapi ia satu tips atau pengajaran pada hari kelak nanti .. mesti kau tak pernah dengar pepatah melayu. jadi orang melayu dulu .. kenal dulu sebagai orang melayu.. jangan duk langkah 10 kali kehadapan... itu aku berani aku .

luahan backup
danielhazmin
rasah/tampin.n9

Zairie Husin said...

terbaik la ko zack! :D

my recent post:
JOM MASUK U =)

honeypotter396 said...
This comment has been removed by the author.
cahaya mata said...

haha....kelakar...tp besh ......kwn2 sye pregnant pn,mak diorg pesan cm 2...jgn makan kicap......lebihkn minum soya...nnti anak putih.....hehehe.....xpela....layannnn......mgkin ntuk kesihatan ye x?....

Nurul Huda Jumri said...

hahaha...gelak besau bace kesah kicap ni...tp ade gak la dgr org tua2 ckp cmni, tk pasti sejauh mane kesahihannye...tp mak aku dulu makan kicap gak, tkde plk kitorg adik beradik itam..kahkahkah!!

fairuz azmeen said...

best kot entry niey...
gila2 lh sume entry zack best jer baca....ada jer idea yg best2...

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 341   Newer› Newest»
Related Posts with Thumbnails