Ohh My Gas! Eskrim

Satu petang di minggu lepas, guwa hallo cik makwe. Ajak dia berbuka puasa sama. Cik makwe kata dia abis kerja pukul pat setengah. Guwa kata ok.

Jadi petang tu guwa berkira-kira dalam kepala lokasi mana yang sesuai untuk guwa berbuka puasa sementara menunggu cik makwe abis keje. Pikir punya pikir, guwa end up untuk buka puasa dekat pavilion saja. Rasanya ada dekat pat lima tahun juga guwa tak jejak kaki ke pavilion. Last time datang pun masa guwa muda remaja dulu.

Cik makwe sms mintak izin balik rumah dulu di Setapak untuk mandi-mandi tukar baju. Biasa la orang pempuan. Pada dia, baju keje hanya untuk keje. Baju jalan-jalan untuk jalan-jalan. Untuk tido, lain pulak bajunya. Kalau bra warna coklat, panties pun nak kene warna coklat. Punya disiplin. Guwa pun tak paham. Guwa? Baju melayu sama suar trek pun guwa on je. Lepas juga sampai ke Tesco.

Lebih kurang pukul lima setengah macam tu cik makwe sampai KL Sentral. Borak-borak ala kadar, tanya "hows ur day" lebih kurang, terus gerak naik monorail menuju ke Bukit Bintang.

Pavilion masih sama macam Pavilion empat tahun dulu. Masih lagi port melepak budak-budak baru nak up. Jenis dress up ala-ala k-pop, port dekat tangga ramai-ramai. Memasing nampak gaya macam anak orang loaded dengan pempuannya beg tangan Gucci, kepit i-pad dekat celah ketiak. Yang lelaki jenis kemeja cantum butang sampai atas, siap ada pakai bow-tie. Seluar warna-warna.

Guwa senyum geleng-geleng kepala. "pavilion.. pavilion.."

Lepas jalan-jalan cuci mata dengan cik makwe, guwa turun escalator menuju ke aras satu. Aras yang kaya dengan makanan. Guwa port dekat satu corner area food court. Menu buka puasa guwa petang tu nasik goreng thai special sama air mineral. Cik makwe pula pekene mee laksam ke apa ntah nama dia. Guwa pun tak ingat. Yang guwa ingat cuma satu. Iaitu makanan yang kitorang order tu tak sedap langsung.

Lepas makan, guwa berlegar-legar di area situ dengan harapan mencarik pencuci mulut kot-kot la ada aiskrim ke, kek ke, donut ke..

Tiba-tiba...

Tiba-tiba mata guwa tertancap pada satu booth bawah escalator. Booth yang dilengkapi dekorasi warna pink jambu. Macam booth makwe makwe.


Guwa dongak atas sikit. Guwa eja sebutir sebutir. "O.M.G ice cream."

O.M.G? guwa ingatkan Oh My God. Rupa-rupanya bawah tu ada tulis Ohh My Gas.

Guwa toleh ke cik makwe.

Cik makwe geleng kepala seolah-olah paham apa yang bermain di benak guwa yang benak ni.

Perlahan-lahan guwa cuba dekati booth merah jambu tersebut.

Wah. Old school giler rasa guna perkataan 'tersebut'. -.-


Kelihatan beberapa orang pekerja booth tersebut lengkap bersenjatakan alatan moden sedang menyiapkan ais krim yang di order customers.

Tak berkelip-kelip mata guwa dok perhati.

Ada ketika, keluar kepulan asap putih memenuhi ruang tempat buat ais krim tu!


Alangkah terperanjatnya guwa bukan kepalang.

"Mainan sihir apakah ini? Jual ais krim mende sampai berasap-rasap bagai ni? Jual eskrim ke halau setan?" getus hati kecil guwa.

Tapi perasaan terkejut guwa tu guwa simpan dalam hati dulu. Takut kalau diluahkan, orang kata guwa jakun pula.

Segalanya terjawab bila guwa selesai baca apa yg tertera pada advertisement board sebelah dia.


Guwa tak tau sama ada guwa yang ketinggalan zaman, atau pun kita sebenarnya yang dah makin maju.

Seingat guwa, masa guwa kecik-kecik dulu, istilah aisrim adalah ini :-



Zaman tu, aiskrim ni cukup trending. Seposen satu. Fevret guwa- eskrim milo sama eskrim asam boi.

Nak makan dia kene gigit ujung bersimpul tu, pastu pusing-pusing sampai putus. Kalau jenis hati tak berapa kering, gigit belah bontot dia. Senang sikit. Biasa makwe-makwe je macam tu.

Paling canggih di zaman tu pun adalah lebih kurang macam ni.



Guwa panggil eskrim pop. Makan time balik mengaji. Karate patah dua guna lutut. -.-"

Tapi tapi tapi... itu semua dulu!

La ni lagi canggih.

Apa yang ada di depan mata guwa ni super hi-tech punye eskrim.

OMG icecream ni sebenarnya satu konsep yang mana lu orang boleh create eskrim kesukaan lu orang dengan mengikut kreativiti memasing. Cumanya cara nak hasilkan eskrim tu agak unik dengan teknologi menggunakan teknik pembekuan bahan melalui agen cecair nitrogen (N2) yang debekukan pada suhu lampau sehingga boleh cecah -196 degree celcius! Ini membolehkan satu proses penyejukbekuan yang tinggi yang bmana boleh menghasilkan tekstur eskrim yang ultra lembut.

Terlalu scientific untuk lu orang barangkali. Takpe, mungkin video ni boleh membantu pemahaman lu orang.



Untuk permulaan, guwa dan cik makwe mengambik keputusan untuk pekena eskrim coklat machademia.



So, guwa pick gelato sebagai base dia. Instead of gelato, lu orang boleh pilih base ice cream mahu pun soya.

Lepas tu, sesi mix and match di mana lu orang boleh gabungkan perisa apa yang lu orang suka. Macam guwa, guwa menggabungkan coklat dengan machedamia milk. Tak brani ambik risiko gabung banyak-banyak perisa takut pening.

Lepas tu, langkah terakhir ialah pilih topping. Guwa pilih sedikit kacang hazel saja.

Setel da pilih semua semua tu, pekerja terlatih di OMG tu akan combine kan lu orang punye perisa tadi ke dalam satu mangkuk dan digodak-godak sampai sebati dengan machine seakan blender.

Lepas da sebati, cecair nitrogen (liquid nitrogen gas) akan disalurkan ke dalam adunan  dan tindakbalas cecair nitrogen dengan suhu bilik akan membekukan adunan menjadi eskrim. Sebab tu lu orang akan perasan ada gas kepul-kepul. Tu sebenarnya adalah proses pemeluapan melalui kaedah heat transfer. Walaa! Lu orang paham ke tidak ni? keh keh keh

Fuhh! lebih kurang dua tiga minit lepas tu, siap la eskrim guwa. Heaven giler rasa dia. Tak macam eskrim beli kat kedai Ah Chong dan Keluarga.



Rasa coklat dan kacang machedamia dia well mixed. Padu.

Cik makwe pula dengan Soya base Sakura Green Tea dia.



Boleh tahan jugak aiskrim berasaskan soya.

Ada masa nanti, lu orang try la. Sumpah nice.

Nyumm!




Untuk maklumat lanjut, lu orang boleh refer pada


p/s : 
selamat ari raya maap zahir batin :)



103 comments:

Ked Lee said...

laaa..
patut laa cik makwe lu beriye nak tukar baju dulu..
nak aksi same ngan lu laa..
:)

Fiza Rahman said...

Phewitttt...sedondon tu. Sweet couple ☺☺

OMG...bley tahan harganya yer.

JAMIL HASHIM said...

salam. comel berdua.

Danee said...

cis , terliur tengok

the malay male said...

ko pun pakai seluar warna warna nampaknya...nasib baik t shirt tu tak butang semua :-)

aizamia3 said...

patutler balik tukar baju.. nak bagi sedondon + senang cari kalau sesat kat tetengah orang ramai.. hehehe.. ;)

ni boleh gedik manja kat en. suami ni nak makan eskrim tu.. ;)

Nur Adila said...

Kat mana tempat ni??

ManusiaHairan said...

haha..awek ang agak cantik! :)

cerita pny la kemas..hhahaha...terbaikk!

muja said...

jambunya hang zack,, hahaha,,,!!! first aku tengok muka jelita cik awek lut,, pergghhh,, sama level dengan aku pnya jelita tu,, wakakakaka

Nur Zafirah (Zaf) said...

OMG...huhuhu...terbaek...:)

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

Efa Nur said...

pergghh...sedappp giler tgk eskrim tuu time2 posaa niee...hihihi


selamat hari raya zack! :)

shu said...

tau psl gas Nitrogen ni sbb Masterchef Australia slalu guna..

Aida Syifaa ♥ said...

wahh maju dah. Penang takda lagi !

Anonymous said...

Ini entri mempromote ne..keh2. :P

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

perghhh.. maju2...

MAZ AKMAR said...

sy penah tgok kat tv, kat negara barat, diorang celup bunga ros dlm cecair nitrogen tu.. tak lama kemudian bunga ros tu keras mcm ais batu.. siap boleh pecahkan mcm kaca..

Elie Lily said...

Dunia makin maju. Teknologi makin canggih. Semua nak berlumba-lumba pakai mesin sekarang. :)

jee jijie said...

baru kenal cik makwe zack. sedondon.

FARAH deeb said...

Nak komen pasal baju tp rasanya sume pun komen pasal baju so komen pasal eskrem tulah hehe.. adekah rasanya cam sherbet? Ke cam eskrem? Skang ni korea n jepun mmg byk produce benda2 dr semulajadi tau. Cth kt perodua dorang punye tpt minum, dalamnya takde air pun tapi dia ade menda alah dalam mesin tu yg bile org press nak ayor, nanti benda tu akan combinekan udara h2o ngan ape segala la gas kt udara ni terus kuar air- itulah kuasa Allah. hebatkan? BTW Selamat Hari Raya! Jemput Singgah: Salam Aidilfitri 1434

Marou Apple Hijau said...

telan air liur kejap..
price brapa der?

Suspek Utama said...

eh ko pn pakai suar kaler2 gak zack..haha..hm, pavilion..pavilion..haha

NurfAA said...

teruja....ciss...
harus try

Atiqah Yusoff said...

OMG!!!! Must try!!

wawa gades said...

perghh. sedap nye. coklat dengan coklat hazel memang aum ~~~

makwe hg cntik zack. meletup. hihii

zaxx said...

waduh..ohsem.. ingatkan eksperimen dlam makmal je guna nitrogen ni..leh gak bawak kuar wat eskrem...hehehe...
BTW alololo comel ler korang berdua.. dah layak naik pelamin..hihihi

rekbing said...

setan betei. aku pegi baca post ni time2 tghari bulan pose ni kenape??

arghhh!!

Wan Ahmad Izudean said...

bila ko explain sains dalam BM ni guwa pending kejap...haha

aku kat lab main2 ngan liquid nitrogen ni masa nak freezing semen kambing/biri-biri..

Keough White said...

mak we cun siot

Lizzie Yasmin said...

Lapaq ice cream milo... waaaaa

deeya said...

brape OMG nie bayor ko zek ?

Fatin Fayuni said...

rase mcm nak makan ice cream pulak mlam2 ni. Anyway, cik makwe sgt cun!!!

Cik Eka said...

waaa cambet cambest nak try lah ni. Mesti lagis edap daripada eskrem kegemaran saya, aiskrim durian cap LUCKY.

Ehem tuko baju sebab nak kaler kunen. sama. hehehe

ezrie edris said...

pehhh...kecur air liur tengok ice cream...nice entri.. jom singgah kt blog ni... http://izzriidris.blogspot.com/

blogger lelaki said...

aiskrim zaman budak2 juga yang sedap...hahaha

Din said...

perghhh...buat aiskerim mcm Taman 4 Musim Shah Alam buat salji.
memang aku pun dah ketinggalan zaman ni.

Teena Tna said...

Ingatkan gas apa tadi.
Ais Kim rupanya...

tenku butang said...

alahahai.. ingat nak komen pasal patah eskrem guna lutut tu.. tapi sekali tertengok gambo sepsang dua sejoli berbaju sedondon berkaler kuning.. terus nak komen gambo tu lak.. heee.. makwenya lawaa.. pakwe lak encemm.. ha2.. bagai pinang dibelah dua..

jom singgah sini.. ada review psl zack sikit.. heee..
http://tengkubutang.blogspot.com/2013/09/blogger-paling-banyak-follower.html

fyezrahman said...

selalu pergi, tapi xperasan pulak bendi nih..nak kena cari ni: :D

Deqla Manjew said...

assalamualaikum.. sy telah mengejoinkan diri sy utk menjadi panglima tershor anda.. sekian terima kasih. hakhak..

btw, byk2 eskem.. eskem pop ngan eskem malaysia spolohsen 1 tu yg terpaling bestt..sekrg 20 sen 1 dah kan.. huhu..

titan said...

peh, teringin plak gua mau rasa ini aiskim..

shida said...

kene try nie...huuu...
tp entah bilaaa

Miss Wahidah said...

sempoiii la OMG...:))

opss eskrem is my fav too...

Anonymous said...

Cik awek lu sgt la kampungan n gatal bijik sgt nk kawin kt fb. Cuba tanye skit, die ni gersang sgt dh ke? Klau gwa jd lu gwa malu dpt awek cmtu, lu blh plk tunang dgn die kahkah

Anonymous said...

tiap2 ari surf internet tapi tak dapat duit? nak side income? kerja dari rumah pun boleh generate duit asalkan ada internet? saya tidak menjanjikan hasil yang lumayan dlm sekelip mata, tapi sekiranya komited & fikir long term profit, saya gerenti anda senang2 boleh dpt 300usd setiap bulan. klik sini; Paid To Click

qaseh dalia said...

bestnye eskem dulu2 ,, oh my gas ? xpernah ku dengar fes timeee nih

Anonymous said...

oh, tu teknologi freeze-drying using liquid nitrogen, texture ice cream jd smooth sbb tiada kristal ais sempat terbentuk semasa proses rapid freezing tu, proses "ice sublimation" telah berlaku, "mass heat transfer" telah berlaku dlm masa yg cukup singkat.

p/s: cantik cik makwe, tapi lagi cantik kalau pakai tudung labuh skit, kasi cover 2 bijik gunung tu, baju pun pakai la longgar skit, bulan puasa kan......

Environ skincare Gold Coast said...

Great post.

Zaki Wazir said...

Salam, bila tuan nak update blog?
ramai org tertunggu2..

jemputlah singgah blok sy
www.akiwaart.blogspot.com
thanks :D

Yuzz said...

Dah bertahun tak datang bertandang ke blog ni. Sayang rasanya sebab blog ni dah lama tak berupdate..

Anonymous said...

The courses have arrived and already students are raving about their results.
He teaches people that being a leader is a choice you make for yourself, now.
If you keep in mind that Mike was not always a success, you can find that
his strategy improved him and it can improve you.

my web page; black belt recruiting mike dillard

Hafeez Jamil said...

hai :D

Siti Aisyah said...

Semakin ramai telah mendaftar , masa makan duit masuk , masa jalan-jalan duit masuk , masa tidur pun duit tetap masuk. Duit masuk 24jam tak henti-henti. Daftarlah sekarang !

sesuai untuk :
# pelajar IPT. Sebab apa ?. saya juga pernah menjadi seorang student IPT. Duit PTPTN memang tak cukup. Kita sebagai student juga mempunya keinginan untuk berbelanja . BETUL ATAU TIDAK ?
# peniaga kedai runcit(TAK PERLU CHARGE RM 0.50 KEPADA PELANGGAN SEBAB DARI TOPUP YANG ANDA RELOADKAN KEPADA PELANGGAN ANDA SUDAH DIBERI KOMISYEN) disini anda mungkin mempunyai kelebihan. sebab apa ?. dari apa yang saya perhati dan telah saya survey. kebanyakkan penjual topup dari kedai2 runcit mengenakan charge tambahan 0.40/0.50 dan sebagainya kepada setiap pelanggan yang membeli topup sedangkan anda tidak.
# penjawat sektor kerajaan dan swasta yang menginginkan income tambahan
# penganggur terhormat yang tidak mempunyai sebarang income/pendapatan

MEMPERKENALKAN !!!
Part Time Bisnes (Topup) - Pakej Agen..

Pakej Agen Topup Paling GEMPAK..
Yuran Terendah, Profit @ Keuntungan Tertinggi Di Pasaran..
YURAN PAKEJ

AGENT (RM30.00)
Produk Yang Disediakan :-
* Maxis
* Digi
* Celcom
* Umobile
* Tunetalk
* Xox
* Merchantrade
* Digissocial
* Digisidd
* Digibroadband
* Molpin
* Tron
* Italk
* Cib-Mall Pin
* A-Cash Pin
* Mcoins Pin
* Njoi Flexi
* Celcom Bill
* Maxis Bill
* Digi Bill
* Umobile Bill

Utility Bill :-
* Telekom Bill
* Astro Bill
* Syabas Bill
* Tnb Bill
* Water Bill (Johor, Kelantan, Kuching, Melaka, Pulau Pinang, Pahang, Perak, Sibu)
* Electricity Bill (Sabah & Sarawak)
* Indah Water Bill
* Unifi Bill
* Sada Bill

UNTUK INFO LANJUT BOLEH SMS/WECHAT/WHATSAPP 0177259260 24 JAM. PANGGILAN TELEFON TIDAK DI GALAKKAN KERANA TERIKAT DENGAN KERJA

Anonymous said...

Zack zukhairi dah x famos dah coz lama xupdate blog. Fatin liyana dulu follower zack zukhairi skg fatin liyana pla lebih famos dr zack. Update la blog ni. Dh setahun dah. Rindu.

Anonymous said...

huii..dah masuk setahun dah dr last post.. tertunggu tunggu jgk.

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi. Blognya nice.
Jika Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

Anonymous said...

It's been a year, where are you?

Anonymous said...

Hi,

I would like to let you know that we are selling high PR Tumblr blogs.

I think as a webmaster, you know the importance of having backlinks from high PR blogs.

And you also know how costly it can be to have
backlinks to this high PR blogs.

Well I would like to inivte you and take a look at our offer.
At very cheap price, you can have your own high PR Tumblr were you
can use as backlinks to your site.

If your interested, please visit: http://bit.ly/highprtumblr

Thanks

Here is my homepage - Cheap High PR Tumblr Blogs

Anonymous said...

For most recent information you have to pay a quick
visit internet and on web I found this website as a best site
for most recent updates.

My blog ... Neuro 3X

Anonymous said...

I've been surfing on-line more than three hours nowadays, yet I
never discovered any attention-grabbing article like yours.
It's lovely value enough for me. In my view, if all site owners
and bloggers made good content material as you did, the web shall be much more useful than ever before.


Feel free to surf to my blog post :: Ultra Power Cleanse Review

Azura MZaki said...

canggihnya eskrem zaman sekarang yer. oh my gas!!

Anonymous said...

siapa fans pahang fans johor yang nak beli ticket final #PialaMalaysia 1 nov JDT vs PHG boleh direct whassap me 0176775597 . Terbuka untuk kedua dua penyokong. ticket ori dari FAM. thanks.

Anonymous said...

Zack, plis come back.. :'(

tourin medan said...

Nak Cuti Ke Medan danau toba
nak tengok harga and itinerary
visit my blog http://percutianmedan25.blogspot.com
or whatsapp: +62821 6201 7001

brandtenggling.com said...

Ais krem pusing pun sedap

permainan bola voli said...

lengkap sekali nih infonya mas, jangan lupa mampir ya
klikoffice.co.id belanja online peralatan dan perlengkapan kantor
dvdkomputer.com pusat dvd komputer terlengkap

pusat harga hp dan laptop said...

terimakasih sudah mau sharing mas, good artikelnya, salam kenal ya
www.pusathargahp.com

Faieza Abdul Aziz said...

Setelah mendengar cerita students serta rakan-rakan dijabatan, saya rasa teringin nk view dan baca blog student saya yg katanya sgt glamer dan popular sbg blogger. No wonder, nice pics n very informative. 👍👍👍👏👏👏👏

Amy @ Operion said...

Selamat Sejahtera,

Artikel anda memang baik! Bolehkah anda luangkan sedikit masa untuk layari laman web kami http://perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my/ ?

Syarikat kami mengadakan promosi yang hebat! Operion servis untuk membina laman web E – Dagangan dan juga web informasi.

Terima Kasih.

Amy @ Operion said...

Selamat Sejahtera,

Artikel anda memang baik! Bolehkah anda luangkan sedikit masa untuk layari laman web kami http://perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my/ ?

Syarikat kami mengadakan promosi yang hebat! Operion servis untuk membina laman web E – Dagangan dan juga web informasi.

Operion menyediakan perkhidmatan dan reka bentuk laman web,aplikasi e-dagang untuk mengukuhkan perniagaan dan strategi pemasaran internet anda.

Terima Kasih. :)

syazan suran said...

Dah 2015 dah. Rindu update dari blog zack.. 2013 berlalu macam tu je :')

Mohd Shahzulkarnain Alimstapha said...

Jom singgah la apa2pun..

http://budakbotakje.blogspot.com/2015/04/muat-turun-idm-crack-serial-patch-shhhh.html

obat kuat said...

nice post, thanks for sharing...

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Noor Najwa said...

follow sini #27770

hamizah che mat said...

perhhh. sedapnyaa..
KULIT LEMBUT, GEBU DAN CERAH DENGAN ESP

Noriza Rahman Momma Vogue said...

Amboi makan aiskrim dengan makwe tu...nama aiskrim ni macam canggih juga

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

obat kuat viagra said...

ciri vimax asli
vimax
obat viagra

terima kasih gan semoga bermanfaat...

Bursa Lampung said...

Bagus sekali, saya nak baca Blog ini. :)

Vianita Lin said...

Nice post
Numpang iklan yah
988Bet | Agen Sbobet | Agen Judi | Agen Bola
Agen Sbobet
Agen Bola
Agen Judi
Bandar Judi
Bandar Bola Bonus
Bandar Asia77
Agen Poker
Agen Asia8
Agen 1sCasino
Agen Casino
Agen Bola IBCBET
Agen Bola Sbobet
Prediksi Bola

azlie manshor said...

Ni ke cik itah?

pembesar alat vital said...

PENGHILANG TATO
PEMBESAR ALAT VITAL

pembesar alat vital said...

PENGHILANG TATO
PEMBESAR ALAT VITAL

Wahyu Rizqi said...

I really liked your article, and very useful for me , tnks





vimax obat pembesar penis ciri vimax asli vimax izon vimax proextender proextender

vimax obat pembesar penis ciri vimax asli vimax izon vimax proextender proextender

foto bugil gadis bugil bokep download bokep memek sempit cerita sex

Aisyah Ghazi said...

awhh so sweet kapel la u guys ! Anyway, jemput ke blog saya untuk info2 kekal cantik dan slim.

>>>Kurus sihat Semula Jadi!<<<

Lisa Andini said...

Agen SBOBET - Agen JUDI - Agen Judi Online - Agen Bola - Agen 988Bet
Agen Sbobet
Agen Judi Online
Agen Judi
Bandar Judi
Agen Bola Bonus
Bandar Asia77
Agen Poker
Agen Asia8
Agen 1sCasino
Agen Casino
Agen Bola IBCBET
Agen Bola Sbobet
Prediksi Bola

JUNAIDI said...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya.BUKA BLO DANA GHAIB MBAH RAWA GUMPALA

jualobatkuatcialisasli45. said...

Vimax Obat Pembesar Penis Permanen
Ciri-Ciri Vimax Asli Canada
Jual Vimax Asli
Vimax
Vimax Original
Vigrx Plus Asli
Cobra Oil Super
Minyak Lintah Papua
Vakum Pembesar Penis
Obat Kuat Procomil
Obat Kuat Cialis
Obat Kuat Nangen Zengzhangsu
Obat Perangsang Potenzol Asli
Obat Perangsang Sex Drop
Obat Perangsang Viagra Cair
Dildo Dua Kepala
Vibrator Peluru
Kondom Duri Sungut Lele
Ring Getar Butterfly
Boneka Full Body Blonde Semi Realistis
Boneka Sex Pantat Doggy Style
Vagina Getar Klasik 16 Cm
Vagina Getar Suara
FleshLight Vagina Getar
Vibrator Kupu-Kupu Triple Spot
Dildo Vibrator Sakky Anti Air
Vibrator Fairy Magic
Vibrator Kapsul Love Egg
Dildo Getar Goyang Tempel

aliaamie said...

21 feb 2016. Masih setia tunggu hang update lah zack

Agen Poker said...

vimax-asli.co.id
Vimax
Alasan Kenapa Memilih Vimax-asli.co.id
Cara Pemesanan Vimax Asli

Souvenir Pernikahan

Souvenir Pernikahan Murah
Souvenir Pernikahan

Cipto Junaedy

Cipto Junaedy Pelopor Strategi Membeli Banyak Properti Tanpa Utang
Cipto Junaedy Memberi Pekerjaan

Jasa SEO

Jasa SEO Purwokerto
SEO Purwokerto
Master SEO Purwokerto

AHMAD SANI said...

saya AHMAD SANI posisi sekarang di malaysia
bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
sempat saya putus asah dan secara kebetulan
saya buka FB ada seseorng berkomentar
tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
karna di malaysia ada pemasangan
jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
saya minta angka sama AKI NAWE
angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
terima kasih banyak AKI
kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
tak ada salahnya anda coba
karna prediksi AKI tidak perna meleset
saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan




















Percutian Medan said...

Pakej Percutian Ke Medan Indonesia
- Makan Sedap .....
- Tidur Nyenyak .....
- Shopping Banyak .....
- Harga Murah .....
Nak Tengok Harga Budget dan Standard
sila clik : http://agentpelancong.blogspot.co.id/
Semua ada kat disini .....

Dapatkan penawaran khusus untuk paket grup / corporate
Call/WhatsApp : +62821 6201 7001
Email : tourinmedan@gmail.com

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

M I Fitri said...

Haha...

Aiskrim dulu dan aiskrim sekarang ni lain ah bro...

M I Fitri
acil89.blogspot.my

Blog FastCare said...

Look good! Delicious
-------------
I'm working in the thay man hinh xiaomi. It's amazing

Nurulfatin Adiana said...

terliur tgk aiskrim

btw jom singgah ke blog saya

adianazulhilmistory.blogspot.com

tq

BELAJAR BAHASA said...

sedapnya makan eskrim, salam blogger dari Indonesia

nurfatehaanuar said...

It's already 2016. Bila abg nak update blog lagi. Rindu coretan abg ☺

RG Madu said...

Ais Krim. Desert kegemaran I. Mcm x blh satu hari tanpa ais krim.

Blogger said...

Enjoy live sex webcams? Then check out BongaCams.

PENDAPATAN LUMAYAN UBER said...

Macam sedap tengok eskrem ni :)

P/S: Jana pendapatan lumayan dengan Uber.
Cara daftar di sini >> http://www.uber.hebahkan.com/2016/03/bagaimanakah-cara-mendaftar-untuk.html

Kelambit said...

Kat mana tempat ni?

By: Olahraga

Related Posts with Thumbnails